Jump to content
ΣΤΧ Safety

Χειμερινά Ελαστικά (Χιονολάστιχα)

Recommended Posts

Εγω χρησιμοποιουσα τα χειμερινα,οταν πηγαινα στο εξωτερικο,μιας και ηταν και υποχρεωτικα.Και μαλιστα καλα λαστιχα,τα condinental 850ts.Θεωρουσα οτι δεν θα εχω ποτε κανενα προβλημα,τουλαχιστον σε ελαφρια χιονοπτωση και ομως μου εχει τυχει κατι,.που αν δεν το εβλεπα,δεν θα το πιστευα.Σε περασμα σε Ιταλια,περασα το πρωι μια χαρα και το απογευμα ειχε αρχισει να χιονιζει,οχι τιποτα ιδιαιτερο.Κι ομως ολα,κι οταν λεω ολα το εννοω τα αμαξια που ηταν εκει,κολλησαμε.Και αυτο επειδη το μεγαλο υψομετρο σε συνδιασμο με τον τυπο του χιονιου ειχε καταφερει και ειχε μπει το χιονι (που δεν ηταν πανω απο 2-3 cm στον δρομο) στα αυλακια των ελαστικων και τα ειχε ουσιαστικα καταργησει.Τα αμαξια γλυστρουσαν σε μια συγκεκριμενη ανηφορα και δεν προχωρουσαν.Διπλα μου audi quattro με χιονολαστιχα,δεν μπορουσε να ανεβει και ρωταω και μου λεει ο οδηγος του, οτι πρεπει να κανω τον γυρο,καπου 80 χλμ για να φτασω val gardena.Eυτυχως ειχα αλυσιδες,τις φορεσα και περασα αυτα τα 400-500 μετρα.Οποτε,καποιοι που λενε,ασε και τις αλυσιδες στο πορτ μπαγκαζ,εχουν δικιο.Σπανια θα τις χρησιμοποιησεις,αλλα ειναι χρησιμες.Η πλακα ειναι οτι διπλα στον δρομο,περνουσε η πιστα που συνδεει val gardena με corvara και ειχε κατι ξυλινους φραχτες,που καμια 50ρια σκιερ ειχαν σταματησει,ακουμπησει σε αυτους κι απολαμβαναν το θεαμα που δημιουργουσαμε,να μην μπορουμε να ανεβουμε με τιποτα ?

Edited by amiklon
  • Like 1

Μα είναι προφανές ότι δεν ξεκινάμε για πουθενά εάν δεν υπάρχει στο αμάξι έξτρα αντιολισθητικό μέσο για παγετό.

Ακόμα και ο κοκ το γράφει ρητά ότι έχει δικαίωμα η τροχαία για παγετό να διατάξει όλα τα οχήματα ακόμα και τα χιονολάστιχα να φοράν αλυσίδες ή πανια.

Σε μαύρο πάγο πάνω από 10 μοίρες κλίση θα φορούσα προληπτικά αλυσίδες ακόμα και με χιονολάστιχα. Το ίδιο και σε κάποια περίεργα νερόχιονα όπως αυτό που περιγράφεις. Μη ξεχνάμε...κάθε κιλό παραπάνω της τζιπάρας μας και κάθε εκατοστό παραπάνω πλάτους του ελαστικού είναι εχθρός όταν έχει κλίση.

Δεν μου έχει χρειαστεί ποτέ αλλά είναι πιθανό και για αυτό κάνουμε όλοι και μια προπόνηση τις αλυσίδες στο γκαράζ. Τώρα που χιόνισε Αθήνα θα έβαζα μιας και έχω γερές κατηφόρες σπίτι. Ευτυχώς δεν έχει πάνω από 10 μοίρες κλίση η ανάβαση σε ΧΚΠ, ΧΚΚ, ΧΚΜ και δεν χρειάστηκε να βγω στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα...

Δεύτερες ζάντες όλο το λέω, δεν το έχω κάνει ποτέ, 20 ευρώ βάλε 20 ευρώ βγάλε.

Αχιλλέα, εγώ σε αγαπάω, ήρεμα

Edited by ΜΙΚ
  • Like 1

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Το θέμα είναι με τις γνώμες είναι ότι όλοι έχουν μια διαφορετική. Και ό καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Προσωπικά παράκουσα όλους όσους μου είπαν να μην βάλω 4 εποχών και τελικά τα κράτησα μέχρι που το πούλησα το αμάξι (4χρονια) φοροντας τα χειμώνα καλοκαίρι, όπου και τα έδωσα και ο αγοραστής μου είπε ότι φαίνονται καινούργια. Άκουσα ότι από το ότι θα μου σκιστουν ,μέχρι ότι θα μου φεύγει το αμάξι στις στροφές. Δεν έγινε ποτέ τπτ. Βέβαια δεν τρέχω και δεν κάνω ταρζανιες και τα χιλιόμετρα μου (περίπου 20 -25000) γινόντουσαν κυρίως το χειμώνα , με εξαίρεση τις καλοκαιρινές διακοπές που έκαναν περίπου 2000 σε 20 μέρες. Νομίζω τελικά  έχει να με πολλεςυ παραμέτρους, από το αμάξι , μέχρι το τρόπο που οδηγά κάνεις, και την χρήση- συντήρηση του οχήματος. Ψάχνεις , ρώτας .. και με λίγη τύχη επιλέγεις το σωστό....ή όχι...

WORK FOR IT!

Αχιλλέα, εγώ σε αγαπάω, ήρεμα

Και εγώ σαγαπαω φίλε αλλά να κάνουμε και κανένα σκι μαζί αδερφέ ...

Sent from my iPhone using Tapatalk

elan-wingman-86-ti-fusion-x-2d-kv.png

Έλειψα λίγες μέρες και το κάνατε American Bar το forum ?

τώρα που δεν έχω πια το Bora έβαλα χιονολαστιχα στο BMW. Στο πορτ μπαγκαζ όμως έχω και δυο σετ πανιά για παν ενδεχόμενο.

• Like 2

Νίφει!

Μη χρειαστεί να τα βάλεις κ φας τα χέρια σου στο θολο

LP3weby.jpg

On 2/2/2022 at 12:55 PM, amiklon said:

Εγω χρησιμοποιουσα τα χειμερινα,οταν πηγαινα στο εξωτερικο,μιας και ηταν και υποχρεωτικα.Και μαλιστα καλα λαστιχα,τα condinental 850ts.Θεωρουσα οτι δεν θα εχω ποτε κανενα προβλημα,τουλαχιστον σε ελαφρια χιονοπτωση και ομως μου εχει τυχει κατι,.που αν δεν το εβλεπα,δεν θα το πιστευα.Σε περασμα σε Ιταλια,περασα το πρωι μια χαρα και το απογευμα ειχε αρχισει να χιονιζει,οχι τιποτα ιδιαιτερο.Κι ομως ολα,κι οταν λεω ολα το εννοω τα αμαξια που ηταν εκει,κολλησαμε.Και αυτο επειδη το μεγαλο υψομετρο σε συνδιασμο με τον τυπο του χιονιου ειχε καταφερει και ειχε μπει το χιονι (που δεν ηταν πανω απο 2-3 cm στον δρομο) στα αυλακια των ελαστικων και τα ειχε ουσιαστικα καταργησει.Τα αμαξια γλυστρουσαν σε μια συγκεκριμενη ανηφορα και δεν προχωρουσαν.Διπλα μου audi quattro με χιονολαστιχα,δεν μπορουσε να ανεβει και ρωταω και μου λεει ο οδηγος του, οτι πρεπει να κανω τον γυρο,καπου 80 χλμ για να φτασω val gardena.Eυτυχως ειχα αλυσιδες,τις φορεσα και περασα αυτα τα 400-500 μετρα.Οποτε,καποιοι που λενε,ασε και τις αλυσιδες στο πορτ μπαγκαζ,εχουν δικιο.Σπανια θα τις χρησιμοποιησεις,αλλα ειναι χρησιμες.Η πλακα ειναι οτι διπλα στον δρομο,περνουσε η πιστα που συνδεει val gardena με corvara και ειχε κατι ξυλινους φραχτες,που καμια 50ρια σκιερ ειχαν σταματησει,ακουμπησει σε αυτους κι απολαμβαναν το θεαμα που δημιουργουσαμε,να μην μπορουμε να ανεβουμε με τιποτα ?

Passo Pordoi??

• Like 1

4 hours ago, yannisnm said:

Passo Pordoi??

Oχι,κοιταξα στον χαρτη που ειναι αυτο που λες,αυτο που λες ειναι μεταξυ canazei και arraba.Eγω εμενα selva και ειχαμε παει με αμαξι μιας και ειχαμε αρχαριο στην corvara και εγινε στην επιστροφη απο corcara σε selva.Ειναι απο την βορια πλευρα,της sella roda.Εκει μου ειπαν οτι πρεπει,για  να παω selva, να παω απο γυρο,δηλαδη απο Μπρουνικο και με επιασε αμοκ!!!.Τελικα με αλυσιδες περασα,οι υπολοιποι καναν αναστροφη.

• Like 1

2 hours ago, amiklon said:

Oχι,κοιταξα στον χαρτη που ειναι αυτο που λες,αυτο που λες ειναι μεταξυ canazei και arraba.Eγω εμενα selva και ειχαμε παει με αμαξι μιας και ειχαμε αρχαριο στην corvara και εγινε στην επιστροφη απο corcara σε selva.Ειναι απο την βορια πλευρα,της sella roda.Εκει μου ειπαν οτι πρεπει,για  να παω selva, να παω απο γυρο,δηλαδη απο Μπρουνικο και με επιασε αμοκ!!!.Τελικα με αλυσιδες περασα,οι υπολοιποι καναν αναστροφη.

Sto passo Gardena. Δύσκολο σημείο. Πω ρε φίλε από Brunico κυκλαρα.!!!

ξέχασε τα Nankang που προσωπικα τα θεωρω πολυ ανωτερα απο τα περισσοτερα που τεσταρει ο τυπος

19 hours ago, Χρήστος Λάππας said:

καλύτερα να δει οποίος θέλει το βίντεο στο youtube για να βλεπει και τα σχολια

On 10/9/2023 at 1:06 PM, kostasbmw said:

ξέχασε τα Nankang που προσωπικα τα θεωρω πολυ ανωτερα απο τα περισσοτερα που τεσταρει ο τυπος

Είναι από κάποιον φορέα ή περιοδικό κλπ?

Αν ναι ίσως για αυτό έχει μόνο αυτά. Πολλές εταιρείες δεν θέλουν να συμμετάσχουν

Για παράδειγμα στην Γερμανία για το Stiftung Warentest που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα κ ανεξάρτητα ένα κατασκευαστής πρέπει να πληρώσει από μερικές χιλιάδες για να συμμετάσχει σε ένα τεστ το προϊόν του κ μετά να το χρησιμοποιεί ως διαφήμιση αν πηρε καλη θεση...κ αυτό μόνο για ένα χρονο

Snow is on my D.N.A.

On 10/16/2023 at 5:35 PM, Turms said:

Είναι από κάποιον φορέα ή περιοδικό κλπ?

Αν ναι ίσως για αυτό έχει μόνο αυτά. Πολλές εταιρείες δεν θέλουν να συμμετάσχουν

Για παράδειγμα στην Γερμανία για το Stiftung Warentest που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα κ ανεξάρτητα ένα κατασκευαστής πρέπει να πληρώσει από μερικές χιλιάδες για να συμμετάσχει σε ένα τεστ το προϊόν του κ μετά να το χρησιμοποιεί ως διαφήμιση αν πηρε καλη θεση...κ αυτό μόνο για ένα χρονο

εγώ τα χρησιμοποιώ χρόνια ...... ήταν πελάτης μας ο αντιπρόσωπος στη Θεσ/κη και τα δοκίμασα....Απω Ανατολή πολύ διαδεδομένο στα κρύα μέρη

τώρα τα τεστ με τα χρόνια δεν τα κοιτάζω ..προτιμώ γνώμες ιδιωτών

Χρησιμοποιώ τα Bridgestone Blizzak LM 005 από το 2020 σε διάσταση 195/55 R16. Η τιμή τότε για αυτή την διάσταση ήταν €460. Τώρα έχουν γύρω στα €500. Τα έχω μόνιμα σε 4 μεταχειρισμένες αυθεντικές ζάντες αλουμινίου και τα βάζω μόνο όταν ανεβαίνω στο χιονοδρομικό ή αν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές (μέγιστη <14 βαθμούς). Το βουλκανιζατέρ της γειτονιάς με χρεώνει €5 για την αλλαγή.

Γενικά είναι πολύ καλό ελαστικό σε όλες τις συνθήκες (καταρρακτώδης βροχή, λεπτό και παχύ στρώμα φρέσκου χιονιού καθώς και σε σκληρό χιόνι). Ειδικά σε καταρρακτώδη βροχή με μεγάλη ταχύτητα στην εθνική οδό προσφέρει τρομερό κράτημα. Οπότε αυτό που αναφέρεται στο video για τον βρεγμένο ισχύει 100%.

Σε χώρο στάθμευσης που είχε 10 – 15 εκατοστά πάχος χιονιού (40 μέτρα απόσταση) μπήκα και βγήκα χωρίς κανένα θέμα (πήγα εκεί που ακόμα και οδηγοί με τζιπ φοβήθηκαν να πάνε!!!!). Εντυπωσιάστηκα και το έβγαλα φωτογραφία.  

image.thumb.png.36934908005f0ca0ee2f0a4a2f9b08bb.png

Εννοείται σε λεπτό στρώμα χιονιού 1εκ δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δείτε φώτο από το πάνω πάρκιγκ της Φτερόλακας.

image.thumb.png.b08da3c56a1e2aeea64141134e49a0bd.png

Πάγο έχω πατήσει για μερικά μέτρα (5 περίπου) στην ανάβαση για το πάνω πάρκινγκ της Φτερόλακας. Δεν μου έφυγε, αλλά δεν ξέρω πως θα συμπεριφερόταν αν η απόσταση ήταν μεγαλύτερη (πχ 100 μέτρα πάγου).

Σε παχύ και βαθύ μείγμα λάσπης/χιονιού μπουκώνει και δεν πάει. Θέλει όπισθεν και φόρα για να περάσεις από το σημείο. Συμβουλή το Electronic Stability Control να είναι στο off στις δυσκολες συνθήκες. Έχω παρατηρήσει ότι το σύστημα μειώνει τις στροφές του κινητήρα  στις 1000 και απλά το αμάξι κολλάει (όσο και γκάζι να πατάς).  

Όταν έρθει ο καιρός να τα αλλάξω, μπορεί να αγοράσω τα Michelin Alpin για να τα συγκρίνω. 

• Like 2

1 hour ago, poseidon said:

Όταν έρθει ο καιρός να τα αλλάξω, μπορεί να αγοράσω τα Michelin Alpin για να τα συγκρίνω. 

αστό θα απογοητευτείς καλύτερα να δοκιμάσεις τα goodyear  εγώ  θα κάνω το ανάποδο -θα πάρω τώρα τα Blizzak-

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Από Κοζάνη με αγάπη προς όλους.

Οδηγώντας από τα 14 (χωρίς δίπλωμα) σε επαρχιακούς μόνο δρόμους με το τότε DATSUN 1500 αγροτικό μέχρι και σήμερα στα 56μου με 1 FIAT PANTA απλό όχι τετρακίνητο και στο ενδιάμεσο με αρκετά άλλα μοντέλα, έχοντας σε όλα πάντα 2η τετράδα χιονολάστιχα χωρίς να έχω χρησημοποιήσει ποτέ μου αλυσίδες (εκτός από μια φορά σε ειδική περίπτωση,) και οδηγώντας για περίπου πάνω από 30 χρόνια σχεδόν καθημερινά 50 χμ λόγω δουλειάς,

1ΕΝΑ έχω να πω. (σεβόμενος με όσα γράφετε κι έχω διαβάσει)

Μαγκιές σε χιόνια και σε πάγο δε χωράνε.

ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΣ σε χιόνια μη βγαίνεις στο δρόμο ακόμη και με ερπύστριες.(παράδειγμα: απορούσε ο άλλος με τζιπ με τετρακίνηση πως γλίστρησε στο χιονοδρομικό ενώ είχε καλοκαιρινά).

Δε σου χρωστάει κανένας τπτ.

Υ.Γ Παρέθεσα την άποψή μου χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσετε  η να διαφωνήσετε.

• Like 1