Jump to content
Sign in to follow this  
Al_Foutzin

Προ τετελεσμένου γεγονοτους (?)

Recommended Posts

Πέρυσι το διακαιολόγησα αφού ήταν μια άλλη χρονιά του φαινομένου El Nino. Η περσυνή χρονια μια από τις "θρεμότερες" των τελευταίων δεκαετιών μπορώ να πω ότι με "βολεψε" μιας και η μειωμένη χοινοκάλυψη και οι υψηλές Τ με έκαναν να νιώθω λιγότερη πίκρα που δεν βρισκόμουν στο βουνο...

 

Φέτος η χρονια ξεκίνησε ΙΔΑΝΙΚΑ.. πρωτο σκι σε πουδρα στις 16/12/2007 ομολογώ πως δεν το είχα σκεφτεί όταν "εφτιαχνα" την εικόνα της σεζόν.

Μετά συνέχεια μέτριων-καλών χιονοπτώσεων μέχρι την αργια της Πρωτοχρονιας και έτσι καθε σ/κ έκανα σκι!

Άφησα το "θερμό" 2007 χωμένος στο χιόνι και μπήκα στο 2008 πάλι χωμένος στο χιόνι.. Καλυτερο ξεκίνημα χρονιάς δεν γίνεται..Στη συνέχεια έκανε μια "κοιλια" αλλά στα μεσα του Γενάρη ξαναθυμήθηκε το καλό του εαυτό (ο καιρός πάντα)

Αλλάζουμε μήνα και φθάνουμε στον "αποκελισμό" της Αθήνας απο τα χιόνια και στον γυρισμό εν μέσω χιονοθύελλας απο Παρνασσό σκέφτομαι "ζούμε μέρες 2004!" Το μέλλον φάνταζε κατι καλύτερο από χιονισμένο :P ..Αλλά ώς εκει.. :P

 

Σίγουρα δεν θεωρώ πως τέλειωσε η σαιζόν εξάλλου και αυτη την εβδομάδα τουλάχιστον μια μέρα μου θα την περάσω καρβάροντας αλλά και την επόμενη ευελπιστώ, αλλού είναι όμως το θέμα..

 

Το θέμα είναι αν τελικά ο χειμώνας έχει πάρει την φθίνουσα πορεία λόγω κυρίως της γενικότερης κλιματικής αλλάγης στον πλανήτη (ανεξάρτητα αν ο καιρός και το κλίμα δεν είναι απολύτως και άμεσα συνδεδεμένα).Και εδώ ζητάω την βοήθεια "ειδικών" και μη, γενικότερα όσων ασχολούνται με την μελέτη του καιρου.

Είναι το θέμα του "φθίνοντος" χειμώνα ενα γεγονός προ τετελεσμένο ή απλα εντάσσεται σε κάποιο παρατηρησιμό και μετρησιμο περιοδικό φαινόμενο ??

 

Δηλαδή από τώρα και στο εξής από τον Μάρτιο και μετα θα βάζουμε βερμουδες..?

 

Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα τον Απρίλη να ξαναρίξει παπάδες μονο και μόνο επειδή η πεταλούδα άλλαξε κλάρι (κοινώς πέταξε) αλλά ποιος ξέρει.. :P

 

 

υγ Συγκριτικα με άλλες χρονιές ποια είναι η κατάσταση για τον φετινο χειμώνα?

 

Φιλικα (και προσμένοντας τις χιονοπτώσεις που θα έρθουν-αν έρθουν)

Al_Foutzin


Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ξέρω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου, γιατί δεν έχω καμμία σχέση με τη μετεωρολογία.

 

Το μόνο που θυμάμαι είναι κάποτε, πρίν πολλά-πολλά χρόνια, ανεβαίναμε στον Παρνασσό την Πρωτομαγιά με τα αυτοκίνητα φορτωμένα με σκί & windsurf.

Μέχρι τις 13.00 κάναμε σκί κι όταν γινόταν σούπα, κατεβαίναμε στην Ιτέα για windsurf.

 

Τώρα αυτό έχει αρχίσει να γίνεται το Μάρτιο....

 

Σίγουρα έχει αλλάξει το κλίμα προς το θερμότερο.


Μπορούμε να φτάσουμε ώς την άκρη του σύμπαντος. Το θέμα είναι να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω κάνει σκι Πρωτομαγιά. :P

(με πουλάκια να τιτιβίζουν και γαλάζιες λιμνούλες πάνω στο χιόνι)

 

Πέρσι, παρά την πολύ κακή χρονιά, στο Καϊμακτσαλάν είχε άφθονο χιόνι το Πάσχα (ούτε πετραδάκι δεν υπήρχε στη πίστα) αλλά καθόλου κόσμο. Έκλεισε μέσα Απριλίου λόγω έλλειψης χιονοδρόμων, όχι έλλειψης χιονιού.

 

Πρόπερσι στο Σέλι είχε πάρα πολύ χιόνι, πέρσι και φέτος όμως δεν είχε τίποτε. Θυμάμαι το 1977 δεν είχε χιόνι και είχαμε πάει οικογενειακώς στο Τέτοβο. :P

 

Σημαντικό είναι ότι οι εργαζόμενοι, έχουν εποχιακές δουλιές και θέλουν να αρχίσουν τις καλοκαιρινές (αγροτικές?) εργασίες τους όσο νωρίτερα γίνεται.


Board.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

η αποψη μου είναι οτι τα φαινόμενα ειναι περιοδικά , θα ξαναεχουμε και καλους και κακους χειμώνες μέχρι να καταστραφει η ζωη απο παγετωνικη περιοδο :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διάβασα ότι το ΧΚΠ το 89 (2 Ελ Νίνια πρίν δηλαδή) άνοιξε 20 Μαρτίου λόγω έλειψης χιονιού και έκλεισε ένα μήνα μετά ...

 

 

C!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα είχα δει σε μια εκπομπή στον Σκάϊ. Μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον πλέον "πουλάει". Οι γερμανοί έχουν στήσει ολόκληρη βιομηχανία στα φωτοβολταϊκά για να ζήσουν 2 - 3 γενιές.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι δεδομένο ότι η θερμοκρασία έχει αλλάξει τα τελευταία 100-150 χρόνια, ίσως 1-1,5 βαθμούς, όμως δεν ξέρουμε ακόμα τι συνέπειες έχει κάτι τέτοιο, καθώς ο καιρός είναι πολύπλοκος και δεν είναι τόσο προφανές να μιλάμε για αλλαγή κλίματος.

Αν μιλάμε για 1 βαθμό θερμοκρασιακής διαφοράς, θα λέγαμε ότι οι χιονοπτώσεις θα ανεβούν περίπου κατά 100 μέτρα υψομέτρου, άρα "δεν μας πειράζει" αυτή η εξέλιξη. Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για παρδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι η λειψυδρία που προκάλεσε τον λοιμό στην Αφρική την δεκαετία του :), με εκατομμύρια θυμάτων, δεν ήταν φυσικό φαινόμενο, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της ρύπανσης προερχόμενη από την Ευρώπη. Άρα η προκαλούμενη ρύπανση, άλλαξε τον καιρό μίας περιοχής για "μεγάλη περίοδο". Όμως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι άλλαξε το κλίμα της εκεί περιοχής, ούτε καν δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή μικροκλίματος. Όταν στην συνέχεια μειώθηκαν εντυπωσιακά οι ρύποι προερχόμενοι από Ευρώπη, άλλαξε και το φαινόμενο που προκαλούσε την λειψυδρία στην Αφρική.

Αντίστοιχα φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν και τώρα, με τον καιρό στην Ευρώπη, ή την Βαλκανική που μας ενδιαφέρει περισσότερο, ή και αλλού.

Πάντως αν θέλουμε να δούμε την περίοδο των τελευταίων 30 ετών, δεν θα δούμε τόσες πολλές φορές τον Παρνασσό να λειτουργεί και Μάιο. Επίσης θα δούμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια, που ήταν σίγουρα τα θερμότερα, είχαμε μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού που έπεσαν και μεγαλύτερες σεζόν, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά κάτι.

Πάντως το θέμα του καιρού, ή της μόλυνσης, θα έπρεπε να μας απασχολεί πάρα πολύ περισσότερο. Δεν ξέρω αν βλέπω μισοάδειο το ποτήρι, αλλά τα χειρότερα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, δεν έφτασαν και δεν ξέρω αν πλέον υπάρχει δρόμος επιστροφής.

Και για όλους τους Έλληνες που φωνάζουν για το πόσο μολύνου οι άλλοι, καλά είναι να γνωρίζουμε ότι εμείς είμαστε οι πρωταθλητές στην μόλυνση και αναλογικά μας πέφτουν πολύ βαριές ευθύνες για την "επερχόμενη αλλαγή του κλίματος".


53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διάβασα ότι το ΧΚΠ το 89 (2 Ελ Νίνια πρίν δηλαδή) άνοιξε 20 Μαρτίου λόγω έλειψης χιονιού και έκλεισε ένα μήνα μετά ...

 

 

C!

Ετσι ειναι. Οπως και στα 1992.


http:www.arahova.net

http:www.meteo.gr/stations/arahova

http:www.meteo.gr/stations/parnassos1950

http:www.meteo.gr/stations/parnassos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Posts

  • Μια μικρή αχνή ελπιδούλα στον χαβαλέ κακοκαιριών που πάει να γίνει στις 14 του μήνα. Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα τα πράγματα αλλά μπορεί να γίνουν αν αλλάξει λίγο η πρόγνωση.
  • Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν απεγκλωβίστηκαν οι 2 νεαροί, οι οποίοι ως γνωστόν αν ήθελαν γυρνούσαν και με τα πόδια. Το αυτοκίνητο απεγκλωβίστηκε.  Τζάμπα;  Και να συμπληρώσω ότι αν λέγοντας δρόμο από Φτερόλακα προς Σαχάρα εννοούν τη περιφερειακή, τότε καλά έκαναν και το πήραν. Για να ελευθερώσουν τη πίστα. Αν όμως εννοούν κάποιον άλλο δρόμο τότε κατά τη γνώμη μου έπρεπε να το αφήσουν εκεί να το πάρουν την άνοιξη. Τι είναι η πυροσβεστική; Οδική βοήθεια; 
  • Πωλήθηκε, παρακαλώ να κλειδωθεί. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  • Πωλήθηκε, παρακαλώ να κλειδωθεί. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
  • Παρακαλώ να κλειδωθεί, ευχαριστώ για την φιλοξενία!
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. giorgosn_s
   giorgosn_s
   (39 years old)
  2. Romanos
   Romanos
   (47 years old)
  3. xristos77
   xristos77
   (45 years old)
  4. ΤΟΛΗΣ
   ΤΟΛΗΣ
   (48 years old)
 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,943
  • Total Posts
   454,279
 • Member Statistics

  • Total Members
   9,291
  • Most Online
   208

  Newest Member
  AAAClean
  Joined
×
×
 • Create New...