Μεμβράνες Διαπνοής Και Αδιαβροχοποίησης
Τις περισσότερες φορές που επιλέγουμε να αγοράσουμε κάποιο τεχνικό ρούχο, συνήθως αυτό έχει 2 αριθμούς. Άραγε τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί τεχνικά και πρακτικά?
Οι κατασκευαστές συνήθως περιγράφουν την αδιαβροχοποίηση και τη διαπνοή σε ένα ύφασμα με αυτούς τους 2 αριθμούς π.χ. 10.000 mm – 10.000 g/m²/24h.
Ο πρώτος είναι σε χιλιοστά ( mm ), και μετράει το πόσο αδιάβροχο είναι ένα ύφασμα:
Θεωρητικό Παράδειγμα – Ορισμός:
Σε ένα μπουφάν με 10.000 mm μεμβράνη, αν τοποθετήσουμε έναν τετράγωνο σωλήνα με διαστάσεις 1 ίντσα και ύψος 10.000 mm και τον γεμίσουμε με νερό, τότε θα πρέπει να μην υπάρχει διαρροή νερού μέσα από αυτό. Άρα όσο υψηλότερος ο αριθμός της μεμβράνης, τόσο πιο πολύ αδιάβροχο είναι το μπουφάν.
Ο δεύτερος αριθμός, g/m²/24h (συνήθως γράφεται g ), δηλώνει το πόσο καλά διαπνέει το ύφασμα.
Η καλή διαπνοή αποβάλει την υγρασία του σώματός μας και έχει ως στόχο να μην μας κάνει να ιδρώνουμε διατηρώντας παράλληλα την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Εκφράζεται σε πόσα γραμμάρια (g) του υδρατμού του σώματός μας μπορούν να περάσουν μέσα από ένα τετραγωνικό μέτρο (m²) του υφάσματος ( από το εσωτερικό μέρος προς το εξωτερικό ) σε μια περίοδο 24 ωρών.
Γιατί δεν είναι εντελώς αδιάβροχα τα ρούχα του σκι?
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ενδύματα για τα χειμερινά σπορ είναι αδιάβροχα, αλλά παρά όλα αυτά, τελικά θα βραχούν όταν ξεπεράσουν το όριό τους. Άρα δεν είναι 100% αδιάβροχα. Οι κατασκευαστές προσδιορίζουν το “waterproof” βασιζόμενοι σε διαφορετικές προδιαγραφές και ελέγχους ο καθένας, καθώς δεν υπάρχει διεθνής τυποποίηση.
Ένα αδιάβροχο ρούχο από καουτσούκ είναι το ιδανικότερο για να μην βραχείς όταν στέκεσαι σε μια νεροποντή περιμένοντας το λεωφορείο, αλλά αν ξεκινήσεις ελαφρύ τρέξιμο με αυτό, θα «λουστείς» εσωτερικά με την υγρασία του σώματός σου. Το στοίχημα είναι να εξισορροπήσεις την προστασία από την βροχή και το χιόνι εξωτερικά, με την δυνατότητα να αφήσεις την υγρασία του σώματος να βγει από το εσωτερικό διατηρώντας όσο γίνεται την εσωτερική θερμότητά του.
Ενδεικτικά ένας οδηγός επιλογής μεμβρανών είναι ο παρακάτω. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεμβράνη, τόσο πιο ακριβό είναι το ρούχο:
Τι βαθμό waterproof να επιλέξω?
5000 mm
Το ελάχιστο για ski/snb θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5000mm όταν:
Επιλέγετε να χιονοδρομήσετε σε συνθήκες καθαρές από καταιγίδες και
Επιλέγετε να κάνετε αρκετά διαλείμματα στο σαλέ.
Βέβαια σε μια καταιγίδα δεν θα σας προστατέψει το 5000mm ύφασμα, αλλά θα γίνει το αντίθετο.
6000mm – 10.000mm
Το επιλέγουν οι περισσότεροι χιονοδρόμοι και είναι η καλύτερη επιλογή για τα δεδομένα της Ελλάδας. Αφορά αυτούς που χιονοδρομούν όλη τη μέρα και καλύπτει τις περισσότερες συνθήκες καιρού.
11.000mm – 20.000mm
Το επιλέγουν συνήθως σε πιο υγρό κλίμα με συχνές καταιγίδες ή/και αυτοί που προτιμούν το freeride (εκτός πίστας διαδρομές ) σε πούδρα.
+20.000mm
Αν πρόκειται να είσαι αρκετή ώρα στο ύπαιθρο ( ορειβατικό σκι, trekking, freeride ) τότε καλή επιλογή είναι μια μεμβράνη αρκετά αδιάβροχη +20.000mm.
Τι βαθμό breathable ( breathability ) να επιλέξω?
Στα παρακάτω πρέπει να συνυπολογίσετε πόσο εύκολα ιδρώνετε και τι σκι σας αρέσει να κάνετε.
5.000g – 8.000g
Αν η εξυπηρέτησή σου για την ανάβαση γίνεται με lift, κάνεις χαλαρό σκι και περνάς αρκετή ώρα στο σαλέ.
10.000g – 15.000g
Αφορά τον περισσότερο μέσο κόσμο. Αν κάνεις σκι με κάποια ένταση και συνεχόμενα, βγαίνεις εκτός πίστας, τότε θα σε καλύψει αυτός ο βαθμός διαπνοής.
16.000g – 20.000g και άνω
Αφορά στους αναβάτες που κάνουν ορειβατικό σκι σε δύσκολες συνθήκες και ξοδεύουν αρκετή ενέργεια. Αφορά επίσης στους freeriders και στους απαιτητικούς χιονοδρόμους με πολλά χιλιόμετρα σκι την ημέρα.
Βέβαια υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε, όπως η σφράγιση των ραφών κτλ που συνήθως η κάθε εταιρεία έχει τον δικό της τρόπο κατασκευής, την τεχνολογία και τεχνογνωσία.
πηγή: evo.com
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!