Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Άλλοι αναρωτιούνται, άλλοι απορούν, άλλοι αγανακτούν, άλλοι επιζητούν λύση…και όλοι μαζί συνθέτουν ένα παζλ ιδεών και απόψεων. Αυτή είναι η μαγεία της ποικιλίας των απόψεων που όμως δεν θα φτάσει στο ζενίθ αν δεν υπάρξει η στοιχειώδης ανταλλαγή τους σε ένα πλαίσιο διαλόγου όπου η μία ιδέα θα χτίζεται πάνω στην άλλη. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το λένε αυτό...οι υπεύθυνοι το ξέρουν αλλά «ακούμε ό,τι θέλουμε να ακούσουμε και βλέπουμε ό,τι θέλουμε να δούμε».

Συμφωνώ με όσα έχουν ήδη ειπωθεί και δεν ισοπεδώνω τα πάντα. Και όμως οι δυνατότητες πάντα θα υπάρχουν αφού όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ε.Ο.Χιονοδρομίας, μπορούμε να κάνουμε σκι και σε λίγη ώρα να τρώμε «μπαρμπουνάκι»..δεν είναι αστείο…είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε (core competence) που για να γίνει ανταγωνιστικό (competitive advantage) θέλει οργανωμένες προσπάθειες και σκληρή δουλειά. Δεν μιλάω σαν πολιτικός (αν μοιάζει έτσι) αλλά σαν χιονοδρόμος που θα έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση του ελληνικού χειμερινού τουρισμού:

-όταν αυτός είναι πολύ μικρός και διαχρονικά μειώνεται (στοιχεία ΙΤΕΠ)

-όταν το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η εποχικότητα, μια θλιβερή πρωτιά σε σχέση με τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες! Πώς να μην πέφτουν «μαχαιριές» στις τιμές του Σ-Κ όταν ο ξενοδόχος και ο εστιάτορας δεν δουλεύουν καλοκαίρι και καθημερινές (να περάσουν λοιπόν το δικό τους break-even point όπως πολύ σωστά λέει ο Στάθης); Μήπως όμως κύριοι ξενοδόχοι, εστιάτορες κτλ. δεν είναι η καλύτερη τακτική και πρέπει να αφήσουμε τη λογική «πονάει κεφάλι κόψει κεφάλι»;

Προσωπικά, πιστεύω πως η λαμπερή δυναστεία του Παρνασσού θα «σβήσει» στα επόμενα χρόνια για το ευρύ κοινό (ίσως όχι για τους vip αν θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο που δεν το νομίζω, ούτε πιστεύω ότι συμφέρει ουσιαστικά πολλούς τοπικούς παράγοντες) αν δεν λυθεί το πρόβλημα της εποχικότητας! Δεν είναι ο ανταγωνισμός ο διαφοροποιών παράγοντας με τη Β. Ελλάδα, αφού σε συζήτηση με ξενοδόχους τονίστηκε η «συνεχής» κατά βάση ζήτηση που δεν ωθεί σε μεγάλες αυξήσεις την περίοδο των γιορτών και τα Σ-Κ. «Δεν έχουμε ανάγκη από κάτι τέτοιο», λένε σχετικά, γιατί και το καλοκαίρι συνεχίζουμε να δουλεύουμε, έστω και με λιγότερο κόσμο..δεν είναι τυχαία η επιλογή των 3-5 Πηγαδιών, που αυτό-αποκαλείται δικαίως νομίζω «κέντρο των 4 εποχών» με διαφοροποιημένες δραστηριότητες να προσφέρονται στους τουρίστες ακόμα και το καλοκαίρι! Έτσι ισοκατανέμεται (όσο είναι δυνατόν) η ζήτηση με συνέπεια την πιο ομαλή πορεία των τιμών των υπηρεσιών.

Σ :shock: ε έρευνα που διεξάγω έχω και την ερώτηση προς τους ξένους τουρίστες αν γνωρίζουν ότι υπάρχουν 20 χιονοδρομικά στην Ελλάδα..ουδέν σχόλιον!

Θέλω να ξαναπάω στη Βασιλίτσα γιατί εκεί η μύτη τους είναι ακόμα χαμηλά (ελπίζω και στο μέλλον)…

Θέλω να ξαναπάω στο Σέλι γιατί με κοιτούν στα μάτια στο ταμείο όταν ρωτάω κάτι…

Θέλω να ξαναπάω στα 3-5 Πηγάδια γιατί με σεβασμό στον πελάτη και χωρίς καθυστέρηση των υπολοίπων μου υποδεικνύουν τις πίστες που λειτουργούν, το βαθμό δυσκολίας με βάση το χάρτη που μοιράζεται όταν εγώ δηλώνω «νέος επισκέπτης» στο κέντρο…

Θέλω να πάω στο Πήλιο και μόνο για τις προσπάθειες που κάνουν οι υπεύθυνοι με συνεχή ενημέρωση… Σκέφτομαι «με ακούν» και χαίρομαι για αυτό!

Παρνασσός:

:shock: -«Τέλος το φοιτητικό έτσι;»,«Ναι, 25 ευρώ παρακαλώ» , «μάλιστα», (αναζήτηση χρημάτων για δευτερόλεπτα), «25 ευρώ είπαμε έτσι;!»,ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΙΜΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΑ ΩΣ ΕΔΩ ΠΑΝΩ!

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, υποτίθεται, το συνδετικό αλλά όσοι είναι πεζοί ή δεν κατέβουν την πίστα της Φτερόλακκας με τα πέδιλα και τα πάρουν στα χέρια, αλίμονό τους έτσι; (είπε κανείς ότι ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΕΚΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ; ΤΡΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΘΟΥΜΕ!)

-Δεν λέω όμορφο το τριθέσιο «Βάκχος» που αλλάζει πρόσωπο, αλλού υπάρχουν μαξιλάρια, αλλού όχι, ακόμα και 2 μπορεί να υπάρχουν στο καρεκλάκι και ο άλλος στην πυρρά, εεεε στο ξύλο ήθελα να πω...και καλά που θα βάλει τα πέδιλά του όταν κάθεται πιο χαμηλά από τους άλλους δύο...ΑΝΤΕ ΚΑΛΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!

:roll: -Ερωτηματολόγιο προς τους πελάτες κυκλοφορεί στο σαλέ του Παρνασσού, αν το έχετε προσέξει. «Μπράβο», σκέφτομαι αρχικά, μην είμαι κακός. Προχωρώ στη συμπλήρωση...καλά θέλουν πραγματικά να γίνουν καλύτεροι;;; Δεν βλάπτει να μπει και η ερώτηση για τις τιμές..εξετάζουμε τα πάντα όταν ρωτάμε τους πελάτες...νομίζω ότι έτσι κάνει μπαμ (ή μήπως στο περιθώριο που είναι ελεύθερο για παρατηρήσεις περιμένουν να γράψουμε σχόλια εκεί)! ΑΚΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ..και πάλι! :?: :?: :?:

Και όλα αυτά από έναν πιστό φίλο (loyal) του Παρνασσού :shock: , που πολλοί από τους γνωστούς του πάνε μονοήμερες, δεν θέλουν να αφήσουν χρήματα στις ταβέρνες της περιοχής και προσπαθούν παρά την απόσταση να πάνε Σ-Κ σε άλλα χιονοδρομικά βορειότερα και να δώσουν μερίδιο των χρημάτων τους για το χειμερινό τουρισμό πχ. στη Νάουσα. Ή ακόμα και στο εξωτερικό..και λέω εγώ «μα καλά η όμορφη κατά τα άλλα Ελλάδα δεν αξίζει μια καλύτερη εικόνα και κατάσταση για τον τουρισμό το χειμώνα;;».

Δεν είμαι κυνικός αλλά ένας χιονοδρόμος «που πονάει» για την κατάσταση αυτή :?

Και που δεν θέλει να θίξει κάποιον συγκεκριμένα αλλά να ξαναζητήσει διάλογο..

:lol: Στη χώρα που γεννήθηκε η στρατ-ηγική σαν έννοια και λέξη έχει ήδη πεθάνει:

Πχ. ΛΕΥΚΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ...χαχαχα! Το φοιτητικό όμως σε κάποια χιονοδρομικά μας έχει αφήσει αντίο τα Σ-Κ….τρέξτε «πάμπλουτοι φοιτητές» το Σ-Κ να κάνετε σκι! Στρατηγικές ασυμφωνίας τις λέω εγώ αυτές..! :lol:

Θα δώσω όσα χρήματα θέλουν αν μου προσφέρουν τα ανάλογα...ο κόσμος δεν είναι χαζός και φαίνεται μέσα από το φόρουμ μας!!!Διάλογο θέλουμε και μια ενδεικτική κατανόηση, μέσα από μια αμφίδρομη σχέση πελάτη-επιχείρησης.

Και πάλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την ίδρυση του ΣΤΧ και τη δημιουργία αυτής της ενότητας αλλά και τη συμμετοχή σας σε αυτή!!!!

:lol::shock::lol: Να είστε καλά και ευχαριστώ αν φτάσατε ως εδώ,

Αναμένω τα δικά σας πολύτιμα σχόλια!

Φιλικά,

Αντώνης

:wink:

Αντώνη δεν νομίζω να διαφωνούν πολλοί σε αυτά που γράφεις. Ούτε κι εγώ. Συμφωνούμε σε όλα. Ακόμη και οι αρμόδιοι. Οι υπεύθυνοι. Τα ξέρουν τα προβλήματα. Τα συζητούν. Τα αφουγκράζονται.

Γιατί όμως ρε γαμώτο ποτέ δεν κάνουν τίποτα για να τα λύσουν;

Γιατί ενώ πέφτουν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ κάθε χρόνο δεν κάνουν κάτι; Γιατί κάθε χρόνο οι μαθητές γίνονται όλο και περισσότερο τούβλα;

Γιατί στους δρόμους κυκλοφορούν όλο και πιό πολλοί ανίκανοι οδηγοί;

Γιατί δεν κλείνουν τις γούβες;

Γιατί μπαίνοντας σε μία δημόσια υπηρεσία πρέπει να φοβάσαι;

Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες να έιναι χρεωμένοι;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ;

Και γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί εδώ δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας είναι δυνατόν να τρέφουμε αυταπάτες και να νομίζουμε οτι θα ασχοληθούν κάποιοι με την τρέλλα τη δική μας;

Όχι βέβαια, δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Φυσικά και θα δώσουμε τη μάχη. Και άν ακόμη χάσουμε, θα χάσουμε με αξιοπρέπεια έχοντας όμως αγωνιστεί.

ΑΛΕΞΗ. ΑΡΓΟΣ.

Φίλε Αλέξη αυτά που ανέφερες δε λύνονται διότι απλώς αυτοί που τα διαχειρίζονται δε θέλουν να τα λύσουν...Τους συμφέρει αυτό.Και αυτοί απο εμάς είναι.Γονείς,αδέρφια,ξαδέρφια.Αλλά όταν εμείς περνάμε στο απέναντι "στρατόπαιδο" ξαφνικά αλλάζουμε συμπεριφορά.Ξεχνάμε τα αιτήματα μας και εμφανίζουμε τις απαιτήσεις μας μόνο.Και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα."Εργατοπατέρες" (συνδικαλιστές) που εξελέγησαν βουλευτές και εκεί που διαμαρτύρονταν για τους χαμηλούς μισθούς,βρέθηκαν να κλείνουν την πόρτα στους πρώην "συντρόφους" τους...Δε θα αναφέρω άλλα παραδείγματα διότι λίγο πολύ τα ξέρουμε.

Προσπαθώντας να έρθω στη θέση των διαφόρων ανυθυνοϋπεύθυνων, δεν μου έρχεται στο μυαλό παρά μόνο αυτό:

"Ωχ αδερφέ, εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;"

ή η άλλη φοβερή ελληνική αντίληψη:

"Άστα όπως είναι και μην πειράζεις τίποτα, θα βρεις το μπελά σου".

Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-

Έχεις δίκιο Αντώνη στο μεγαλύτερο μέρος των παρατηρήσεών σου και συμφωνώ με τα βασικά σημεία του post σου, που με πολύ ενδιαφέρον διάβασα.

Η ορεινή οικονομία της Ελλάδας έχει «αφορισθεί» από το κράτος κάπου από τα μέσα της δεκαετίας του 70’.Ο κρατικός μηχανισμός παράτησε όλον αυτόν τον πλούτο. Έτσι και ο ντόπιος παράτησε την περιοχή του και πήγε στην πόλη για να επιβιώσει. Ο τουρισμός που αναπτύχθηκε στα πατρογονικά του μέρη όμως, του κέντρισε το ενδιαφέρον και στράφηκε προς την εκμετάλλευσή του. Έλα όμως που συνήθως η επιχειρηματική δυνατότητα του δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αντικειμένου. Έτσι συνήθως οι προσφερόμενες υπηρεσίες στα χιονοδρομικά κέντρα και στα χωριά γύρω από αυτά είναι χαμηλού επιπέδου.

Βεβαίως οι επενδύσεις που έκανε ο επιχειρηματίας στην περιοχή γύρω από το χ/κ δεν μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη και έτσι στρέφεται στην αισχροκέρδεια εκμεταλλευόμενος και το κενό ελέγχων που υπάρχει στη χώρα μας, αφού οι υπουργοί ασχολούνται με τα ραπανάκια τα λάχανα και τα συναφή.

Στην ασχετοσύνη των ντόπιων έρχεται να προστεθεί και η ασχετοσύνη των υπεύθυνων των χ/κ οι οποίοι συνήθως διορίζονται σύμφωνα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Βεβαίως και η επαφή τους με το σκι αφορά μόνο την παρακολούθησή του.

Μην νομίζετε ότι μιλάω υποθετικά και θέλω να ισοπεδώσω το θέμα αλλά μιλάω από προσωπική πείρα, αφού επένδυσα στο παρελθόν χρήμα και χρόνο σε χιονοδρομικό κέντρο και το τι είδαν τα μάτια μου είναι φοβερό.

Δεν φταίνε μόνο τα χ/κ για την οικονομική πολιτική τους, αλλά και το κράτος που κατά ένα περίεργο τρόπο θεωρεί το σκι κάτι ελιτίστικο.

Σίγουρα κάτι πρέπει να αλλάξει, κάτι να γίνει για να δούμε σοβαρές αλλαγές στην γενικότερη κουλτούρα που περιβάλλει το αγαπημένο μας σπορ.

Σ’ αυτό το σημείο νομίζω πως πρέπει να δράσουμε εμείς, οι πελάτες οι αθλητές οι τουρίστες και γενικά οι άνθρωποι που αγαπάνε το βουνό, να δημιουργήσουμε ένα σύνολο-σύλλογο. Είναι ο μόνος τρόπος πίεσης απέναντι στους κάφρους που κάνουν ό,τι γουστάρουν στα βουνά μας. Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε και εμείς κάτι για το σπορ που μας αρέσει και να μην το αφήσουμε στα χέρια ανθρώπων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή κάποιου είδους manager και δεν έχουν καμιά επαφή με το αντικείμενο. Πρέπει λοιπόν να δούμε με σοβαρότητα αυτό που ξεκινήσαμε και να το συνεχίσουμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε φωνή.

Οπότε χωρίς πολλά λόγια

Ιδού η Ρόδος Ιδού και το πήδημα.