Treleo 0 Report post Posted February 15, 2005 Γειά σας παιδιά... Εδώ και... 16 περίπου χρόνια κάνω σκί με τα "κλασσικά" ίσια πέδιλα "παλαιού" τύπου και μπορώ να πώ οτι κατέβαινα μιά χαρά όλες τις πίστες, ακόμα και απάτητες πλαγιές και το απολάμβανα μιά χαρά. Σίγουρα τα "κλασσικά" 2.05m ολόισια πέδιλα δέν ήταν ότι καλύτερο για μερικά τερέν... (Π.Χ. ζαχαροαπάτητο) αλλα στην πίστα και στις μεγάλες ταχύτητες με αποζημιώνανε μιά χαρά... Τα τελευταία 3 ζευγάρια πέδιλα που είχα ήταν 2.05 κλασικά και πήγαινα με αυτά παντού, είτε με δυσκολία είτε εύκολα... Μου αρέσει αρκετά το τελείως απάτητο με τη δυνατότητα να κάνω γρήγορες αλλαγές πορείας (πχ. για αποφυγή δέντρων- εμποδίων). Καταστρέφοντας και το τελευταίο μου ζευγάρι 2.05m κλασικά παλιά μου πεδιλάκια και μήν βρίσκοντας καινούρια 2.05 κλασσικά ή έστω μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, βλέπω αυτό που με τρόμο τόσο καιρό σκεφτόμουν , να πλησιάζει... Βλέπω την ώρα, οτι πρέπει να πάρω απο αυτά τα κοντούλια CARVE πέδιλα με τις φουσκωτές μύτες και ουρές που τόσο καιρό απεχθανόμουν... :? ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΚΙ ΜΕ ΑΥΤΑ??????????????????? :roll: Τελευταία φορά που έβαλα στα πόδια μου αυτά τα αναθεματισμένα CARVE απο περιέργεια και επιχείρησα να κατέβω λίγο γρήγορα μερικές πλαγιές... με το που πήγαινα να στρίψω λίγο δυνατά, ΓΥΡΝΑΓΑ ΤΕΤΑΚΕ... 180, 360 περιστροφές που κατα κανόνα συνοδευόντουσαν απο τούμπες και τους κολητούς μου να πεθαίνουν στα γέλια... Το πρόβλημα μου είναι οτι με αυτά τα κώ..οCARVE πέδιλα... στρίβω πάντα υπερβολικά παραπάνω με αποτέλεσμα να φέρνω σβούρες και δέν μπορώ να το αλλάξω τόσο εύκολα μετά απο 16 χρόνια παράλληλο... ΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ..??? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ......???? :roll: :oops: :oops: Quote 2 FAST 4 U ΠΟΥΔΡΑ, ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ..! Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted February 15, 2005 Ολοισια πεδιλα δεν υπαρχουν... Η λυση στο το τι να κανεις ειναι: Το snowclub κλεινει μαθηματα με πολυ καλους δασκαλους σε διαφορα χιονοδρομικα με εκπτωση, να κανεις μαθημα. Επισης οταν λες θα ειμαι 6πμ στη γεφυρα της Βαρυμποπης να εισαι για να κανεις σκι με carving σκι, εαν κοιμασαι μεχρι το μεσημερι μεσα απο το φορουμ δε θα καταφερεις τιποτα :twisted: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Treleo 0 Report post Posted February 15, 2005 :twisted: :twisted: :twisted: :roll: ...OK... To έπιασα το υπονοούμενο... απλά νομίζω οτι βάζω πολύ δύναμη στη στροφή και γι'αυτό γυρίζουν πολύ... αλλά αν βάλω λιγότερη δύναμη... δεν στρίβουν καθόλου... και ανεβάζοντας σταδιακά δύναμη, κάποια στιγμή ξεκολάνε και φεεεεύγω τετακέ... :? Τί παίζει λάθος? Ξέρει κανείς? Quote 2 FAST 4 U ΠΟΥΔΡΑ, ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ..! Share this post Link to post Share on other sites
dathanas 0 Report post Posted February 15, 2005 πρέπει να εξασκηθείς και να είσαι σίγουροσ πως στο τέλος θα σου αρέσει πολύ αυτος ο νέος τρόπος σκι. Αν παλι θες να συνεχίσεις εχω ένα ζευγάρι Atomic 2.05 με πολύ καλες δεστρούλες επάνω ... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Αλλά σου συνιστώ να προσπαθίσεις με παραβολικα σκι. Τελείως διαφορετικό πράγμα και πολύ πιο ξεκούραστο κατα την αποψή μου. Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted February 16, 2005 Φίλε treleo , η τηλε-διάγνωση είναι πάντα μια δύκολη υπόθεση οπότε μην περιμένεις και πολλά πράγματα από δω μέσα. Η καλύτερη περίπτωση είναι να κάνεις παρεά με κάποιον στο βουνό που θα μπορεί να σου εντοπίσει τα σφάλματα και να σε συμβουλέψει. Έτσι εντελώς πρόχειρα και με κάθε επιφύλαξη στο μυαλό μου έρχονται τα εξής πιθανά αίτια. α) Η δύναμη που βάζεις για να στρίψεις είναι αυτή που έχεις συνηθίσει να εφαρμόζεις με τα μαδέρια των 2.05 (sorry για την έκφραση αλλά έτσι τα βλέπω εγώ ) με αποτέλεσμα να υπερστρέφεις . Είναι σα να γκαζώνεις τέρμα ένα πισωκίνητο στην έξοδο της στροφής . Γλυκά και απαλά θέλει . Τα carve πέδιλα κάνουν και για την κλασική τεχνική απλά θέλει λίγο προσοχή στη προσαρμογή. β) Είσαι ανυπόμονος. Τα carve πέδιλα στρίβουν από μόνα τους άμα τα αφήσεις να "γραπώσουν". Στο ξεκίνημα της στροφής σπρώξε τα γόνατά σου στο πλάι προς τη κατεύθυνση που θέλεις να στρίψεις διατηρώντας τον υπόλοιπο κορμό σου σταθερό . To αποτέλεσμα θα είναι να "γωνιάσουν'" τα πέδιλα, να έχουν επαφή με το χίονι δηλ. μόνο οι ακμές τους. Σ αυτό το σημείο αστα να κάνουν τη δουλειά τους και περίμενε χωρίς να κάνεις τίποτ άλλο. Ούτε μετατόπιση βάρους ούτε στρίψιμο κορμού ούτε τίποτα. Απλά περίμενε. Μέσα σε λίγες στιγμές οι ακμές θα γραπώσουν και τα πέδιλα θα αρχίσουν να διαγράφουν ένα κύκλο με την προκαθορισμένη τους ακτίνα. Αργότερα θα μάθεις να καθορίζεις την ακτίνα της στροφής με την κλίση του "γωνιάσματος" και θα στρίβεις όπως εσύ επιθυμείς. Όταν με το καλό φτάσεις στο σημείο που θα θέλεις να αλλάξεις κατεύθυνση πας τα γόνατα προς την καινούρια κατεύθυνση και φτου κι απ την αρχή. Ξέχασα ν αναφέρω ότι και η στάση του σώματος είναι πλέον λιγάκι διαφορετική . Τα πόδια δεν τα έχεις κολλημένα μεταξύ τους αλλά ανοιχτά στο άνοιγμα περίπου των ώμων σου και τα γόνατα ελαφρώς λιγυσμένα ώστε μύτες ποδιών - γόνατα - στήθος να βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Επίσης δεν ισχύει το χαμηλώνω -τινάζομαι -στρίβω. Η στάση που περιέγραψα πριν ισχύει λίγο πολύ καθ όλη τη διάρκεια. Πριν, μέσα και μετά τη στροφή. Για ξεκίνημα καλό είναι να βρείς μια φαρδιά πίστα με μικρή κλίση για να δεις και να εξερευνήσιες τις αντιδράσεις των πέδιλων. Με την εμπειρία που υποψιάζομαι ότι έχεις δεν θα σου πάρει και πολύ χρόνο να τα συνιθήσεις όλα αυτά. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά κι εδώ (επιλέγεις τα τμήματα A-D) http://www.snowclub.gr/modules.php?name=We...p=visit&lid=250 κι αν δεν καταλαβείνεις γερμανικά δεν πειράζει ρίξε μια ματιά στα σκίτσα είναι πολύ χρήσιμα. Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted February 16, 2005 Α ξέχασα να πώ επίσης ότι τα μπατόν ασ τα στο σαλέ στην αρχή, δεν είναι απαραίτητα. Εγώ τα δικά μου εκέι τα έχω ακόμα Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
CoRaL 0 Report post Posted January 11, 2006 γεια σας και από μένα! Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συνεχίσω τη συζήτηση στο "επίπεδο" που έχει φτάσει (advanced), ωστόσο θα μου λύσετε παρακαλώ μία απλή απορία (αν δεν σας προσγειώνω απότομα)...? τί εννοείτε όταν λέτε "carving"? κ τελοσπάντων είναι τόσο διαφορετικό από τη λεγόμενη τεχνική κατάβαση προ 10ετίας την οποία ο καθένας μετέφραζε είτε ως πλαγιολίσθιση, εξωτερικό γόνατο πίσω από εσωτερικό και κλίση στη στροφή, πηδηματάκια με σήκωμα εσωτ. ποδιού και στήριξη στο μπατόν...κτλ κτλ? Μου έχετε εξάψει τη περιέργεια αν εννοέιται κάτι τελείως διαφορετικό ή απλά τη μεγάλη κλίση στις αιχμές των πεδίλων (sidecut?!) το οποίο ίσχυε ανέκαθεν από τα λίγα που ξέρω από φυσική σωστά...? ΥΣ: Πέιτε μου ότι το χιόνι έχει μείνει ίδιο τουλάχιστον!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Report post Posted January 11, 2006 Εξωτερικο γονατο "πισω" απο το εσω ισχυει, γιατι το εξω παιρνει την πιεση, και τα button ειναι σχεδον αχρηστα (ειναι ενα extra turbo boost σαν τα cars, αλλα οχι απαραιτητα) ιδιως σε καλη πιστα .. Στο carving οι ακμες "μαχαιρια" των σκι χαραζουν στο χιονι. Φαντασου τα σκι στη στροφη λυγισμενα κατα 30+ μοιρες μεσα στο χιονι, αντι να σερνονται επιπεδα σε αυτο. Αλλο στυλ, αλλη αισθηση, και αλλο στριψιμο.. Στα παραβολικα SL πεδιλα βλεπεις οτι αν εχεις μια A ταχυτητα, με τη σκεψη και μονο οτι μετεφερεις το βαρος στο εξω ποδι, ελαχιστο γωνιασμα δηλαδη, το πεδιλο αρχιζει και στριβει μονο του. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted January 11, 2006 carving=χαράζω,εν προκειμένω την πίστα=δεν πλαγιολισθαίνω... Για μένα διαφέρει κατά πολύ αυτή η τεχνική από εκείνη πριν 10 χρόνια,και για αυτό άλλαξε και το σχήμα των πεδίλων. To carving δεν είναι τίποτα πυρηνική φυσική ή κάτι που το κάνουν μόνο οι αθλητές.Είναι μια πολύ απλή και αποτελεσματική μέθοδος να κάνεις σκι,που μπορείς να την μάθεις και να την εφαρμόσεις αμέσως μόλις μάθεις τα απολύτως βασικά. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την εκμάθηση σκι θα ξέρουν παραπάνω,αλλά αν κοιτάξεις σε προηγούμενα thread θα βρεις σίγουρα info. Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
CoRaL 0 Report post Posted January 12, 2006 Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για το όλο το info! (ακόμη και το κομμάτι του φροντιστηρίου στη φυσική ήταν πολύ κατανοητό και έκανε τα γρανάζια στο πίσω δεξί μέρος του εγκεφάλου μου να αρχίσουν να λειτουργούν μετά από πολύ καιρό). Απ’ ότι έχω δει και σε άλλα forums/topics επιβεβαιώνεται ότι είναι από τα θέματα που σηκώνουν πολύ ανάλυση και διχογνωμία....το οποίο είναι καλό γιατί σημαίνει (για μένα) ότι είναι κάτι ‘ζωντανό’ και εξελίσσεται. Για να είμαι ειλικρινής έχω κάνει 2 λάθη με το ski στη ζωή μου και μάλλον πάω για το τρίτο: αρχικά ήθελα μόνο γκάζια (εφηβεία τρελοκομείο), μετά έφαγα κόλλημα με τις τεχνικές (με πίεζαν από το σύλλογο) και τώρα στο ‘come back’ θέλω απλά να το ευχαριστηθώ οπότε λέω να ακολουθήσω το ρυθμό από το σώμα μου, τις αντοχές από τα ποδαράκια μου την αίσθηση που μου δίνουν τα πέδιλα και την περιβόητη τεχνική ‘me too’ κοινώς μιμιτισμός... Και αν κ έλεγα ότι δεν θα επανέλθω στο θέμα μία ακόμη ερώτηση σε όσους έδειξαν υπομονή... για να αξιοποιήσεις στο μέγιστο τα πέδιλά σου με στόχο (πάντα) μία άρτια τεχνική - και όχι κατεβαίνω σαν κούτσουρο - πρέπει να αξιοποιήσεις το μέγιστο της ακτινας του πεδιλου??? Δηλαδή ένας αρχάριος θα κάνει με μικρότερο και τείνει να το αυξήσει για να συγκλίνει στο βέλτιστο (συναρτήσει των πεδίλων του)?!?!?! PS1: Μετά από όλα αυτά μάλλον δεν είμαι η πιο κατάλληλη να αξιολογήσω τα streetracer, μάλλον θα σας πω αν μου αρέσει το χρώμα LOL anemar PS2: Γενικώς πάντως carving σημαίνει ‘κομψοτέχνημα΄ όποτε είμαι σίγουρη ότι αξίζει τον κόπο!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
CoRaL 0 Report post Posted January 12, 2006 Καλά αυτό που θύμησε τώρα ένα κλιπάκι που είδα κάπου εδώ μέσα με ένα ξένο τύπο που το σχόλιο ήτανε ότι carvaρε τρομερά και νόμιζα ότι κάνατε πλάκα γιατί ο τύπος κάλλιστα θα μπορούσε να έκανε ότι έκανε σε πίστα με πολύ μεγαλή κλίση (τεχνική σηκώνομαι-πέφτω και είμαι πλάτη με το βουνό γιατί και να πέσω τόσο κάθετα είμαι όρθιος ). Μάλλον σοβαρολογούσατε ότι ήταν ouaou?!?! Πάντως αν επιχειρήσω να το 'οραματιστώ' η διαφορά με την πλαγιολίσθηση (η οποία είναι out αυτό το εμπέδωσα) είναι ότι επειδή η τελευταία στην ουσία ήταν συνεχόμενα πλάγια φρεναρίσματα εν κινήσει με το carving (ελληνιστί ντεν έχει?) για τεχνική κατάβαση το βλέπω να μπορείς να πας πιο κομμάτια γιατί ο μόνος επιβραδυντικός παράγοντας στην υπόθεση είναι το πόσο νωρίς θα μπεις ή θα βγεις από τη στροφή... Μήπως να πιω κανένα καφέ στο σαλέ καλύτερα Quote Share this post Link to post Share on other sites
CoRaL 0 Report post Posted January 13, 2006 Ουαου, έπαθα info-overload αλλά μ’αρέσει που πρέπει να μάθω κάτι από την αρχή!!! (ομολογώ το κομμάτι με τις τούμπες με αποθαρρύνει λίγο νόμιζα ότι αυτό το είχα ξεπεράσει ). Μου φαίνεται απ’ ότι έχω δει/καταλάβει ως τώρα μου θυμίζει GS σε μικρές ακτίνες αλλά καλύτερα κρατήματα. Λοιπόν συνοψίζω ότι κατάλαβα: • εσωτερικό γόνατο πιο μπροστά από εξωτερικό • γύρω στα 20cm απόσταση ανάμεσα στα πόδια • γωνιασμένα πέδιλα στα μαχαίρια (at the edge λίγο πριν πέσεις προς τα μέσα) • μάλλον συγκλίνω στη θεωρία του κάθετου του κορμού στη πίστα γιατί έτσι πρέπει να δουλεύεις καθαρά γόνατα (διαφορετικά για να είσαι περασιά με την κλίση των πέδιλων μου φαίνεται θέλει μεγάλη ταχύτητα για να κρατηθείς - βλ. αγώνες μηχανών) Άρα στην ουσία είναι σαν να μετατοπίζω το βάρος μου σιγά σιγά από αριστερά μαχαίρια (σε αριστερή στροφή) σε δεξιά μαχαίρια με ενδιάμεσο διάστημα που πατάει τμηματικά (40-60, 50-50, 60- 40 κτλ.) όλη η επιφάνεια του πεδίλου (γιατί αλλιώς θα κάναμε ice skating!). Την ακτίνα της στροφής την ορίζω εγώ και κατά πόσο βλέπω να τραβάνε τα πέδιλα πιο εύκολα χωρίς να τα ζορίζω (και χωρίς να τρωω σάρες εννοείται). Απορίες • το κέντρο βάρους είναι χαμηλά φαντάζομαι οπότε στη στροφή πάνω σηκώνεσαι ελαφρά για να ελευθερώσεις ορμή από τα πέδιλα και να τους δώσεις κλίση ή δεν πάιζει καθόλου μετατόπιση σώματος?) • τα μπατόν τί ρόλο παίζουν δεν κατάλαβα (διακοσμητικό?) Κατάλαβα τίποτα ή θα πάω μετεξεταστέα για Σεπτέμβριο?! (και δεν θα ‘χει και χιόνια...) ΥΣ: Anemar ευχαριστώ για τις συμβουλές, με βοηθάει που ξέρεις και τα πέδιλα & παιδιά τον συστήνω ανεπιφύλακτα για αγοραπωλησία, άψογη συνεργασία και τα πέδιλα σε άριστη κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ και τον Ιάσονα που με εξυπηρέτησε και μου τα έφερε !! Quote Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Report post Posted January 13, 2006 Άρα στην ουσία είναι σαν να μετατοπίζω το βάρος μου σιγά σιγά από αριστερά μαχαίρια (σε αριστερή στροφή) σε δεξιά μαχαίρια Αυτο καμια φορα μπορει να ειναι και αποτομο , πχ απο 90-10 σε 10-90 (ακομα και 100-0-100..), εξαρταται απο στυλ, ταχυτητα, radius, τυπο χιονιου... τα μπατόν τί ρόλο παίζουν δεν κατάλαβα (διακοσμητικό?) Καθε αλλο, αλλα δεν ειναι παντα απαραιτητα...+ βοηθουν και στην ισσοροποια καποιες φορες.. Ειναι ενα ειδος turbo charge... Επισης με το που μαθει κανεις να τα χρησιμοποιει (πχ το κεντρο/πισω κτυπημα), βελτιωνει τη σταση σωματος του και το ρυθμο που εχει, ακομα και αν μετα δεν τα κτυπα καποιες φορες, εχει το σωστο drive-in στη στροφη. Αλλο παραδειγμα, οπως πας ευθεια, χτυπα το δεξι button ΔΥΝΑΤΑ και ΚΟΦΤΑ, 5/10cm δεξιοτερα απο τη μυτη του δεξι σου πεδιλου (μπροστα μπροστα ομως). Αυτοματα θα δεις οτι στριβεις αριστερα, η μαλλον εχεις μια ΟΡΜΗ για να στριψεις απο το τιποτα (το δεξι σου πεδιλο θα θελησει να κανει αλματακι και να μετατοπιστει αριστεροτερα !)... Οσο μεγαλυτερη η δυναμη στο κτυπημα, τοσο μεγαλυτερη η ορμη.. Εγω οταν μαθαινα, τα button με βοηθουσαν απιστευτα οταν πηγαινα σε μια ποιο δυσκολη κλιση (red/black) για πρωτη φορα. Με βοηθουσαν να παρω πιο ευκολα στροφες, σε κλισεις που δεν ειχα ακομα την τεχνικη και τη σταση σωματος για να τις παρω "με κλειστα τα ματια". Δεν ξερω αν αυτος ειναι ο σωστος τροπος εξελιξης, παντως για μενα τα button (αν και σιγουρα μεγαλυτερο ρολο επαιξε το οτι τοτε πηρα τις μποτες μου!!), με εκαναν να ξεφυγω απο τις μπλε, και δειλα δειλα να καταβαινω κοκκινες + μαυρες later(μαλλον αυτοπεποιθηση να μην φοβαμαι την εχτρα κλιση, αυτο ειναι το παν στο σκι), μεχρι που σχεδον αυτοματα μετα ηρθαν ολα. Carving, ορμη σωματος, speed, και τελικα ναι πετας τα button ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted January 13, 2006 CoRal αν κρίνω από την αντίληψη που επιδικνείεις στο θεωριτικό κομμάτι δεν θα ΄χεις κανένα πρόβλημα στο βουνό. Δείχνεις να έχεις κατανοήσει πλήρως τις βασικές αρχές του θέματος, που δείχνει εμπειρία στο χιόνι, άρα με λίγη εξάσκηση θα την βρείς την άκρη. Για τα μπατόν ρώτα αυτούς που έχουν Εγώ τα χρησιμοποιώ μόνο για σπρώξιμο στα δύσκολα κομάτια. Στην κατάβαση μου είναι περιτά γι αυτό και πολλλές φορές τ΄αφήνω σπίτι. Όσο αφορά τη στάση του σώματος για γρήγορες εναλαγές ( αφού ξεπεράσεις τα πρώτα βήματα) μπορείς να περνάς απλά τα πόδια δεξιά αριστερά κάτω από το σώμα που μένει όρθιο ενώ για μεγαλύτερες στροφές γέρνεις το κορμί στο εσωτερικό της στροφής και αντισταθμίζεις με σπάσιμο της μέσης. Το πλάγιασμα με όρθιο τον κορμό ( χωρίς σπάσιμο) είναι πολύ πιο δύκολο απαιτεί μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά ακόμα κι έτσι σε πιο απότομα κομάτια είναι σχεδόν ανέφικτο. Σχηματικά φαίνονται όλα αυτά στο σκιτσάκι. Πηγή www.carving-ski.de Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 13, 2006 Σε ότι αφορά την εκμάθηση στροφών στο σκι , ανεξάρτητα αν είναι carve ή με πλάγιο γλίστρημα ή συνδυασμό και των δύο, ο αρχάριος ξεκινά την εκμάθηση πάντα με μεγαλύτερης ακτίνας στροφές. Ο λόγος είναι πολύ απλός , δεν έχει ακόμα την μυϊκή συναρμογή να εκτελεί γρήγορες κινήσεις και εναλλαγές του σώματος. Από την έξοδο της μιας στροφής μέχρι την είσοδο της επόμενης στροφής , ο αρχάριος (όποιου επιπέδου) χρειάζεται κάποιο χρόνο για να προετοιμάσει το σώμα του ώστε να μπει σωστά στην επόμενη στροφή. Η φυσική σωστά μας τα λέει για την αδράνεια, την ταχύτητα κτλ κτλ . . δεν μας μαθαίνει όμως σκι ! Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
zermatt 0 Report post Posted January 13, 2006 θα θελα και γω τα φωτα σας: κατεβαινω κοκκινη πιστα κανοντας carving με ανοικτες στροφες γυρω στα 1000 μετρα. Προς τα 950 μετρα εχω αναπτυξει μεγαλη ταχυτητα ενω ακολουθει κοματι κοκκινομαυρο γυρω στα 50 μετρα. Αμεση αντιδραση μου και ενω τα ποδια μου ψιλο καινε, ειναι δυο τρεις στροφες με πλαγιολισθηση ωστε να κοψω ταχυτητα και να μπορεσω να παρω το κοκκινομαυρο κοματι. Καλα τα ποδια θελουν λιγη δουλεια αλλα η ερωτηση μου ειναι : πως πρεπει να το αντιμετωπισω? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jokey 126 Report post Posted January 13, 2006 Να μπεις με χειρόφρενο στην επόμενη στροφή. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cookmangr 0 Report post Posted January 13, 2006 Αντι να κανεις την πλαγιολησθηση μπορεις ενω καρβαρεις να δωσεις περισοτερη πιεση στο κατω ποδι (στο ποδι που ειναι στην κατηφορα) και να ανεβεις στην ανηφορα της πιστας ετσι μεωνεις ταχυτητα και οταν καταλαβεις οτι εχεις ταχυτητα που αντεχουν τα ποδια σου μπαινεις και στο κοκκινομαυρο......... Το θεμα γενικα στο σκι ειναι να μην επιβαρυνουμε τα ποδια μας και ειδικα τα γονατα με αποτομα φρεναρισματα τυπου χοκευ...... Quote http://www.freewebs.com/greekradicals/ Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted January 14, 2006 Λοιπόν συνοψίζω ότι κατάλαβα:• εσωτερικό γόνατο πιο μπροστά από εξωτερικό • γύρω στα 20cm απόσταση ανάμεσα στα πόδια • γωνιασμένα πέδιλα στα μαχαίρια (at the edge λίγο πριν πέσεις προς τα μέσα) • μάλλον συγκλίνω στη θεωρία του κάθετου του κορμού στη πίστα γιατί έτσι πρέπει να δουλεύεις καθαρά γόνατα (διαφορετικά για να είσαι περασιά με την κλίση των πέδιλων μου φαίνεται θέλει μεγάλη ταχύτητα για να κρατηθείς - βλ. αγώνες μηχανών) Άρα στην ουσία είναι σαν να μετατοπίζω το βάρος μου σιγά σιγά από αριστερά μαχαίρια (σε αριστερή στροφή) σε δεξιά μαχαίρια με ενδιάμεσο διάστημα που πατάει τμηματικά (40-60, 50-50, 60- 40 κτλ.) όλη η επιφάνεια του πεδίλου (γιατί αλλιώς θα κάναμε ice skating!). Την ακτίνα της στροφής την ορίζω εγώ και κατά πόσο βλέπω να τραβάνε τα πέδιλα πιο εύκολα χωρίς να τα ζορίζω (και χωρίς να τρωω σάρες εννοείται). ΝΑΙ,ΝΑΙ,ΝΑΙ That's it!(τουλαχιστον οπως το ξερω εγω και οπως το κανω.) Στο θεμα αποσταση αναμεσα στα ποδια,υπολογιζε να ειναι οσο το ανοιγμα απο τον ενα ωμο σου στον αλλο. Επισης η μοιρασια του βαρους ειναι πολυ δυσκολο να φτασει σε αυτα τα επιπεδα. 80-20 ειναι ισως το maximum ειδικα στην αρχη..Αντε και λιγο παραπανω.. Πολυ σωστο αυτο που ειπες και για gs.Ελαχιστοι κανουν slalom carving ασχετα τι πεδιλα φορανε..Η συντριπτικη πλειοψηφια κανει στροφες gs. Πριν 4 χρονια,πετυχα στο βουνο τον πρωην προπονητη μου,πρωην ομοσπονδιακο προπονητη 3 ξενων χωρων και νυν ιδιοκτητη καταστηματος σκι στη Θεσνικη(Λ.Α. τα αρχικα του).Του εκανα την εξης απλη ερωτηση καθως τον θεωρω απο τις λιγες αυθεντιες του χωρου. ερωτηση."Γινεται slalom στο carving?Δεν εχω δει κανεναν".Και μου εδειξε.....Αυτο που ειδα δεν μπορω να το περιγραψω...Παντως δεν ειναι αυτο που νομιζουμε οτι κανουμε ΥΓ:Ευχαριστω για τα καλα σου λογια Quote Share this post Link to post Share on other sites
DarK_HumOuR 0 Report post Posted January 14, 2006 ερωτηση."Γινεται slalom στο carving?Δεν εχω δει κανεναν".Και μου εδειξε.....Αυτο που ειδα δεν μπορω να το περιγραψω...Παντως δεν ειναι αυτο που νομιζουμε οτι κανουμε φιλε! τωρα μολις προσεξα τι σου ειπε ο δασκαλος σου! ε αυτο ρε παιδια θελω να σας περιγραψω! αλλα δεν περιγραφεται! το προσπαθω κι εγω. ειναι η απολυτη γκ@@@@λα! 80 υ.γ. παω για υπνο! αυριο θα σας πω για την σημασια τα αρνητικου και θετικου canting στο carving.. για να παρετε μια ιδεα του τι εννοω, προσεξτε το εσωτερικο ποδι του τυπου με το ασπρο μπουφαν και τα ασπρα γυαλια στην φωτογραφια 2 (οπως μετραμε απο πανω), και το εσωτερικο ποδι του "καρεμπε" απο κατω!.. θα παρατηρησετε δυο διαφορετικες κλισεις γωνιασματος.. καλο βραδυ.. Quote Drope The Poles! Carving Is Beautifull!! ATOMIC SL 11 Race Edition(1,55/1,63)/ ATOMIC GS 11 Race Edition(1,83) ATOMIC C 9 PULS - XENTRIX 412/DYNAMIC 310/NEOX 412/RACE 614 (ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΑΤΟΜΙΚΣ!) Share this post Link to post Share on other sites
CoRaL 0 Report post Posted January 14, 2006 Καταρχήν ευχαριστώ για τις ειδικές-γενικές συμβουλές, μ' αρέσει που πάιρνει φωτιά το forum ! Όσα είπατε όλοι είναι καταννοητά απλά ο καθένα δίνει λίγο περισσότερο βάρος σε ένα σημείο ή το προσεγγίζει από άλλη οπτική (ο καθένας με την εμπειρία του, όσα έχει διαβάσει, τα χλμ που έχει γράψει στις πίστες και πάντα με την καλύτερη διάθεση να βοηθήσει τους άλλους και να μάθει περισσότερα!). DarK_HumOuR αν και ανήξερη νομίζω περιέγραψες το 'ultimate' carving, αλλά παιδιά αυτό το μόνο κοινό που έχει με το σκι που ήξερα είναι τα πέδιλα (που κ αυτά αλλάξανε δηλαδή), μιλάμε για άλλο άθλημα και γενικώς δεν μπορώ να φανταστώ πώς γίνονται αγώνες έτσι.. γιατί μου κάνει τελείως 'fun' κατάσταση και μιλάμε και για πολλά γκάζια (στο οποίο διαφωνώ γιατί δεν είναι όλοι στην ίδια φάση να ξεσκίζονται στις πίστες και γυμνασμένοι χμμμ, ούτε έχουμε τέτοιες πίστες στην ελλάδα). Επίσης αν έχεις διαβάσει από την αρχή το topic θα κατάλαβες ότι τα παιδιά προσπαθούν να με βοηθήσουν να μεταπηδήσω από πλαγιολίσθιση σε carving οπότε δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ήξερα, πρέπει να εντοπίσω τις διαφορές για να αρχίσω από κάπου γιατί θα τρελλαθώ αλλιώς (συμβουλή: μην κάνετε ποτέ πάνω από 8 χρόνια να πατήσετε σε πίστα γιατί θα δείτε να κάνουν περίεργα πράγματα)! Επίσης μου φαίνεται εφιάλτης να προσπαθούν 100 άτομα σε μία κατεβασιά να μάθουν carving, θα τσακιστούν ο ένας πάνω στον άλλο, που τα κάνεις practice αυτά στις Άλπεις με prive κράτηση!!!??? Η συζήτηση πάντως καλώς κρατεί, εγώ συνεχίζω την μελέτη. Φοβάμαι ωστόσο ότι θα κάτσω όλο το χειμώνα στο forum να λέω θεωρίες, μήπως να ανέβαινα να δω και λίγο χιόνι από κοντά!?!? Τελευταία ερώτηση: υπάρχουν πιστεύετε εκπαιδευτές που να γνωρίζουν ΚΑΛΑ την εν λόγω τεχνική ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
panagiotis 209 Report post Posted January 14, 2006 Χειρόφρενο στην στροφή; Yeahhhh! 80 Τελικά η λογική είναι ίδια με την πλαγιολίσθηση σε πισωκίνητο Τσιμπάς το χειρόφρενο και φεύγεις με την ουρά ενώ η μύτη είναι καρφωμένη στο ίδιο σημείο και μετά πάμε για την επόμενη στροφή Προϋπόθεση μια hardcore πλαγιά Οι σανιδάδες να κάνουν κάτι σαν κι αυτό: Quote JAPOW!!! Share this post Link to post Share on other sites
stormbringer 1 Report post Posted January 14, 2006 Για να συνεχίσουν τα χρήσιμα σχόλια θα παραθέσω ένα προβληματισμό και μια παρατήρηση. Μήπως και η πλαγιολίσθηση είναι χρήσιμη σε ορισμένα πεδία? Εννοώ, μήπως το carving είναι απλά η τεχνική με την οποία μπορούμε να εκμεταλευτούμε την γεωμετρία των σκι? Εξάλλου η γεωμετρία των σκι εξελίχθηκε ακριβώς για να μειωθεί η πλαγιολίσθηση και έτσι να αυξηθεί η ταχύτητα των σκιερ όπου το επιτρέπει το πεδίο. Εμένα γιατί μου φαίνεται ότι ο καρεμπέ και το ασπρο μπουφάν στη φωτο4 έχουν άλλους σκοπούς από τα άλλα παληκάρια? Και ποιός είναι ο σκοπός στο άθλημα?... Να ανταποκρινόμαστε σε διαφορετικά πεδία?... Να αντλούμε ευχαρίστηση από το τσούλισμα?... Να ακουμπάμε το χέρι (αυτί κλπ) στο χιόνι όταν στρίβουμε? Πολλές οι ερωτήσεις, ε? Quote ΘΕΟΔΟΣΗΣ Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Report post Posted January 16, 2006 που κανουν σκι με τα ποδια κολλημενα το ενα με τ αλλο, κατεβαινουν με 15km/hr την πλαγια το πολυ, Dark και γω γουσταρω carving με τα χιλια.. Αλλα εχω ενα φιλο, τον οποιο οταν τον βλεπω γουσταρω εξισου. Δεν το εχω δει συχνα (μαλλον δεν το εχω ξαναδει) αυτο το στυλ παντως σε τετοιο level. O τυπος νοικιαζει παντα τα σκληροτερα gs/cross πεδιλα που θα βρει, και τα εχει παντα ενωμενα. Νομιζεις οτι εχει ενα πεδιλο. Παει με 200 οπου να ναι, και με απιστευτη ευκολια. Και γω τρεχω πολυ, ελαχιστοι πανε ποιο γρηγορα απο μενα, αλλα μπροστα σε αυτον νιωθω οτι παω με το πασο μου καποιες φορες. Αν και δοκιμασα να μαθω και το στυλ του, και το εχω πιασει καπως, δεν μπορω να πω οτι εχω ανεση με κολλημενα σκι.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
DarK_HumOuR 0 Report post Posted January 16, 2006 τι να σου πω ρε φιλε στεφ..!? κι εγω θελω να τον δω αυτον που περιγραφεις. και αν το κανει, μαγκια του! αλλα εγω μιλαω για τους υπολοιπους.. με την μυτη στον θεο και την πλαγιολισθιση της αρκουδας.. Quote Drope The Poles! Carving Is Beautifull!! ATOMIC SL 11 Race Edition(1,55/1,63)/ ATOMIC GS 11 Race Edition(1,83) ATOMIC C 9 PULS - XENTRIX 412/DYNAMIC 310/NEOX 412/RACE 614 (ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΑΤΟΜΙΚΣ!) Share this post Link to post Share on other sites