Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
PRESIDENT

Αναβαση Στον Ολυμπο

Recommended Posts

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΟΠΟ!

Παρασκευη μεσσημερι ο jimakos και η jimakena μετα απο ενα πλουσιο γευμα στον παλαιο παντελεημονα με τραγο κρασατο, σπετνζοφαι, κοκκορα με χειλοπιτες μπουγιουρντια κτλ... κατεληξαν στον ξενωνα απαλνή στην παλαια σκοτινα!

Μετα απο μικρη ξεκουραση πεφτουν τα τηλεφωνα και κανονιζετε ραντεβου στις 9 το βραδυ στο λιτοχωρο για κοψιδια με την υπολοιπη ομαδα.

Μετα απο την κρασοκατανοιξη και με γεματο τσομαχι δινετε το ραντεβου την επομενης μερας για την αναβαση στο μυθικο βουνο!

8 το πρωι του σαββατου ολοι στο ραντεβου τους στο παρκινγ του λιτοχωρου με τον γουλη να δινει το συνθημα!

9 ειμαστε και οι 20 στην θεση Γκορτσια με τα αυτοκινητα και μετα απο λιγες διατασεις και φωτος ξεκιναει η αναβαση! Ο καιρος κλειστος με πολλα συννεφα και αρκετο κρυο κατι ομως που δεν πτωει κανεναν.

Στις 12 με επιτιχια εχουμε φτασει ολοι στην πετροστρουγκα και απολαμβανουμε λιγη ξεκουραση με ζεστο τσαι διπλα στην πυρομενη σομπα του καταφυγιου.

Μικρη αναστατωση και ανχος λογο καιρου, που χειροτερευε κανει το team να χωριστει στα 2. Οι 6 αποφασιζουν να γυρισουν πισω και οι αλλοι 14 πιο ενομενοι περνουν την αποφαση να υψωσουν την σημαια του συλογου στο χιονισμενο οροπεδιο του μιτηκα!!!

Γουλης jimakos jimakena κυριακος olia dim κουμπαρος νατασα γιατρος και λοιποι σαν μια γροθια ανηφοριζουν στις 12:30 το δυσκολο μονοπατι.

Οσο ανεβενουμε αρχιζουν ολα να ασπριζουν, το κρυο να μαστιγωνει αλιπιτα και το χαλαζι να τσουζει καθως πευτει με δυναμη πανω μας και κανει την αναβαση ακομη πιο δυσκολη... μεχρι που φτανουμε στο συρματοσχοινο.

Οι επιλογες 2, η αναριχηση στα παγωμενα βραχια η προσεχτικη διαβαση απο παγωμενο στενο μονοπατι διπλα στο απολιτο χαος... οι 3 αποφασιζουν να μην ρισκαρουν. Οι υπολοιποι 11 με τον γουλη μπροστα νικαμε τον φοβο μας και αφου διασχιζουμε το στενο παγωμενο μονοπατι φτανουμε στο οροπεδιο. Αλλη μιση ωριτσα για το καταφυγιο, αλλα... προς τα που??? Ομιχλη με ορατοτητα 5 μετρα και χιονι παντου! Ακολουθοντας τα πασαλακια του ορειβατικου συλογου στις 15:30 μπενουμε στο καταφυγιο του Γιοσου Αποστολιδη...

Συνεχιζεται....

• Like 17

Απο τα 20 ατομα λοιπον οι 11 καταφεραμε να φτασουμε στον στοχο και στο καταφυγιο μας περιμενανε με αναμενες τις ξυλοσομπες και τα τζακια!

Αφου ζεσταθηκε το κοκαλακι μας και στεγνωσαμε τα ρουχα μας ανεβηκαμε ολοι στον πανω οροφο στο δωματιο 4 (πριβε δωματιο παρακαλω για τον συλογο) και τακτοποιησαμε τα πραγματα μας.

Και εκει ακουγετε η μαγικη φωνη! "Η κουζινα ειναι ανοιχτη"

Εεεεεεε τι φαδολαδες, τι γιδα βραστη,τι κριθαρακια με κοκκινιστο, τι μακαρονια με κιμα..... παρτυ εγινε. Πηραμε λοιπον οτι θερμιδα ειχαμε χασει πριν και ναμαστε ολοι μπροστα στο τζακι να ακουμε τον γουλη να μας λεει ιστοριες για ορειβατες και χιονοθιελες και διασωσεις και και και...

21:30 εξαντλημενοι αλλα και χαρουμενοι που τα καταφεταμε ανεβηκαμε για υπνο.

Μπορει στο δωματιο να μην υπηρχε θερμανση αλλα ημασταν ολοι τοσο κουρασμενοι που ο υπνος ηρθε γλυκος και μας πηρε κιας ειχε μονο 5 βαθμους.

Το πρωι 6:30 έγερσης!

Ζεστο τσαι, καφες, μαρμελαδες, μελια και ομελετες γιναν αφαντα! Επρεπε να παρουμε δυναμεις γιατι ακολουθουσε δυσκολη καταβαση σε παγωμενο πεδιο για 5 περιπου ωρες.

9:00 ολοι ετοιμοι. Φωτογραφιες εξω απο το καταφυγιο και βουρ στο χιονισμενο μονοπατι ο ενας πισω απο τον αλλον γιατι η ομιχλη καλα κρατουσε.

Αφου περασαμε ξανα το δυσκολο περασμα αρχησε διλα διλα να βγενει και ο ηλιος!

11:30 αφηξη στην πετροστρουγκα. Ο ηλιος εχει βγει για τα καλα και ολοι εξω απο το καταφυγιο λιαζομαστε και μαζευουμε ζεστη...!

Μετα τα απαρετιτα snaks συνεχιζουμε την καταβαση σε ενα γνωρημο τοπιο με εντελως διαφορετικα χρωματα απο τα χθεσινα.

Στις 14:00 φτανουμε πισω στα αυτοκινητα.

Υπεροχες εικονες, φοβερη παρεα, αξεχαστη εμπειρια!

Ναμαστε γεροι του χρονου να το ξαναζησουμε ακομη περισοτεροι.

Ακολουθει φωτορεπορταζ και πολλα video...

• Like 21

ειχατε ομως και σουπερ οδηγο έτσι :evil:

γιωργος παυλιδης .. η δυναμη του συλλόγου μας στις αναβάσεις :thumbup:

• Like 8

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

Να και μερικες φωτογραφιες!

post-6418-0-43982400-1411938891.jpg

• Like 13

Thanos Piachas στην τοποθεσία Καταφύγιο Πετρόστρουγκας Ολύμπου

2 ώρες ·

ο Ολύμπος έδειξε τα δόντια του .. Χιονοθυελλα με -3 και windchill -10 και αδυναμία να κάνουμε το πέρασμα Αποστολιδη Στα 2600.. Λόγω πάγου ...

10457808_10152273469236688_1488331656235946064_n.jpg?oh=e942798ad9cd8bf130105df534eb82e1&oe=54C3536C

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και όχι ανακρίβειες:

Το μόνο δύσκολο σημείο ήταν το πέρασμα του γιόσου. Και δεν ήταν γενικά τόσο τραγικά όσα αναφέρει το συγκεκριμένο άτομο.

Όντως έκανε κρύο, είχε 2-3 εκατοστά χιόνι, σε κάποια σημεία παγωμένο, είχε χιονοθύελλα, στο πέρασμα του λαιμού τρώγαμε το χιόνι από τα πλάγια, αλλά είμασταν όλοι πολύ καλά ντυμένοι και προετοιμασμένοι.

Δεν ξέρω τι ορειβατικές γνώσεις έχει. Δεν ξέρω τι εμπειρία έχει. Την Παρασκευή βράδυ τον γνώρισα, ούτε τι δουλειά κάνει ούτε που μένει δεν ξέρω.

Αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρώτον: είμασταν όλοι σαν ομάδα και μετά την Πετρόστρουγκα δεν ξέρω για πιό λόγο, ίσως επειδή έχει πολλή καλή φυσική κατάσταση (μπράβο του για αυτό), άνοιξε το βήμα του και ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΥΣ, ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ανάμεσα σε αυτούς και μένα) ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΙΣΩ ΜΟΝΟΥΣ ΜΑΣ. Για μένα, τον εντελώς άπειρο, μεγάλο λάθος και έπρεπε να είναι μαζί μας αφού είναι τόσο έμπειρος. Ας το κρίνει ο καθένας σας αυτό.

Δεύτερον είχαμε μαζί μας τον Γιώργο Παυλίδη, έναν ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟ ορειβάτη, ο οδηγός μας, τον οποίο εμπιστευτήκαμε όλοι και πιστεύω όταν μιλώ εκ μέρους όλων των 11 που ανεβήκαμε τελικά στο καταφύγιο, νιώθαμε απόλυτη ασφάλεια μαζί του. Μας έλεγε προχωράμε; προχωρούσαμε. Μας έλεγε σταματάμε; σταματούσαμε.

Τώρα κάτι που διάβασα ότι φτάσαμε εξαντλημένοι στο καταφύγιο με στοιχεία υποθερμίας μερικοί, ας βγούνε αυτοί οι μερικοί και ας το πούνε. Αν υπάρχουν.

Όλα μια χαρά. Ήταν μια ωραία ανάβαση. Λίγο περιπετειώδης. Εγώ όπως και οι υπόλοιποι τα ξανακάνουμε σίγουρα του χρόνου, υγεία να έχουμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Παυλίδη. Χωρίς αυτόν δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Και μόνο που τον κοιτάς, σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Παρακαλώ να συνεχιστεί αυτό το τόπικ με φωτογραφίες, εμπειρίες, ευχαριστίες και άλλα τέτοια από την υπόλοιπα μέλη της υπέροχης ομάδας των 11.

Και οι 11 ήταν υπέροχοι!!!!!

Edited by Koumparos
  • Like 13

Θα ηθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον οδηγό μας κ. Γιώργο Παυλίδη που με την καθοδήγησή του, τις ορειβατικές του γνώσεις και την εμπειρία του κατάφερε να ανεβασει μια ομάδα άπειρων ως επί των πλείστον ατόμων στο ψηλότερο καταφύγιο των βαλκανίων.

Οι 11 "ηρωικοί" ορειβάτες δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα υγείας, πέραν της αναμενόμενης κούρασης.

4aGs2f.jpg

CRcz07.jpg

RHCYlX.jpg

cwd3eZ.jpg

Ανυπομονούμε για την επόμενη φορά!

Edited by spidercc
  • Like 15

Μερικές φωτογραφίες κι από μένα!

Αν και ήταν δύσκολες οι συνθήκες για πρώτη φορά, υπήρχε το κρύο, το χιόνι, ο πάγος, η ομίχλη, η ανάβαση γενικά. Αλλά άξιζε το κόπο, και οι 11 ήμασταν μια πολύ ωραία ομάδα και ο καθένας εμψυχωνε και περιμενε οποίον χρειαζοταν κάθε φορά!

Αν και μας τα χάλασε λίγο ο καιρός και δεν καταφέραμε λόγω ομίχλης να απολαύσουμε το τοπίο, τουλάχιστον ας πούμε ότι ο Όλυμπος μας έκανε ένα δώρο σαν Χιονοδρόμοι που είμαστε και είδαμε από κοντά τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα για την φετινή σεζόν!

Ευχαριστούμε τον "Γούλη" για όλα! Πραγματικά είναι άτομο και οδηγός που εμπιστεύεσαι όπως είπαν και τα παιδιά. Ακολούθησαμε πιστά τις οδηγίες του και βγήκαμε κερδισμένοι!

Πολύ ωραία παρέα και με όλα τα παιδιά και στο καταφύγιο, ιστορίες, χαβαλέ κλπ αν και ήμασταν ολοι κουρασμένοι!

Δώσαμε και ραντεβού για του χρόνου με ανάβαση στο Μύτικα την επόμενη φορά!

Μπράβο σε όλους μας!

G0024204_1411905672400_high_1.jpg

GOPR4172_1411905723582_high_1.jpg

G0014185_1411905843951_high.jpg

G0114308_1411906310253_high.jpg

G0324491_1411906876436_high.jpg

G0284447_1411906714753_high.jpg

G0334496_1411906896680_high.jpg

Στάλθηκε από το GT-I9505 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Edited by annie
  • Like 15

1.jpg

Και ενα videaki απο μενα για να ολοκληροσω την δικη μου αφηγηση!

περιμενω να δω υλικο και απο τους υπολοιπους!

olimpos.wmv

• Like 4

Ευχαριστούμε τον Παυλίδη Γιώργο για την ανάβαση. Μας οδήγησε με απόλυτη ασφάλεια. Ο σάκος του ήταν τρεις φορές πιο βαρύς από τους δικούς μας. Είχε δεύτερα μπουφάν και άλλα πολλά εφεδρικά πράγματα τα οποία ήταν όχι για τον εαυτό του αλλά για μέλη της ομάδας που μπορεί να μην ήταν καλά προετοιμασμένα (να τα λέμε κ αυτά). Άψογος, εμπειρότατος, δημιουργούσε καλή ψυχολογία στην ομάδα και ένα αίσθημα ασφάλειας. Δεν κινδυνέψαμε ούτε στιγμή παρόλο που ήταν μικτή ανάβαση όπως είπε (Καλοκαιρινή στην αρχή και χειμερινή μετά την είσοδό μας στην αλπική ζώνη). Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας Αλέξη Άρη Βασίλη Νίκο και τους υπόλοιπους που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί μας αλλά δεν είχαμε σήμα πάνω να ενημερώσουμε. Και ένα μεγάλο μπράβο σε ΟΛΟΥΣ για το εγχείρημα. Τουλάχιστον μέχρι πετρόστρουγκα φτάσαμε όλη η ομάδα μαζί και μετά λιγόστευαν τα άτομα. Η ενημέρωση στο φόρουμ και η συνάντηση της Πέμπτης, βοήθησαν ώστε όλα τα παιδιά να είναι πολύ καλά εξοπλισμένοι!

send from my mobile device, using tapatalk.

• Like 11

1162895.jpg

Συγχαρητηρια για την πολυ ωραια εκδρομη που κανατε και φυσικα στον Γουλη που ηγειτο αυτης. Ζηλεψα αφανταστα οπως και ο president (με συγχωρεις Νικο αλλα ειμαι σιγουρος οτι κι εσυ ζηλεψες),αλλα διαφοροι λογοι με κρατησαν μακρια αν και ηθελα παρα παρα πολυ να ειμαι μαζι σας.Συγχαρητηρια στο γυναικειο τιμ οχι οτι δεν τις ειχα ικανες .!!!Πραγματικα οι συνθηκες ηταν ας το πουμε και λιγακι τρελλουτσικες αν και θα το περιμενε κανεις με ολη αυτη την κακοκαιρια που εδινε αυτες τις μερες . Αντε και του χρονου.!!!

Edited by leonidastria
  • Like 7

Κράτιστον κτημάτων ευβουλία.

Σοφοκλής

Λοιπόν...μετά την χθεσινή δύσκολη εμπειρία στον Όλυμπο θέλω να πω δύο τρία πράγματα.. ο Όλυμπος σε συνθήκες δύσκολες και ειδικά χειμωνιάτικες όπως χθές πρέπει να κλείνει όπως κλείνει και τον χειμώνα.. χθες από θαύμα δεν υπήρξαν κι άλλοι νεκροί να προστεθούν στο μακρύ καταλόγο του Ολύμπου.. ένας "ορειβάτης" με τις χθεσινές συνθήκες( -4έως -7 θερμοκρασία με πολύ αέρα τοπικά που έκανε την αίσθηση από -10 εως και -18,ομίχλη χωρίς ανοίγματα , πρωτο χιονι σε λεπτο παγωμενο στρωμα, μαζί με παγωμενο βραχωδες έδαφος) ανέβηκε στον Μυτικα και τον κατεβασαν με το ζόρι παγωμενο κι ευτυχως ζωντανο αναρριχητες....ένα ζευγαρι εγλωβίστηκε από Γομαροστάλι προς Κακκαλο και η βοηθεια που εφερε μετα βιας ο ανδρας οριακα προλαβαν την κοπελα ζωντανή που ειχε παγωσει....παρέα που ανέβαινε από Μπαρμαλά χάθηκε στο δρόμο λογω δυσμενών συνθηκων και τους βρηκαν τυχαια κι αυτους παγωμενους σε οριακη κατασταση...η δικη μου ομαδα ανέβηκε χωρίς καμμια προειδοποίηση από το καταφύγιο Πετροστρουγγας στα 2000μετρα ως τελευταιο σταθμό για το οροπέδιο των Μουσων και το καταφύγιο Γιοσος Αποστολιδης στα 2697μ. ανεβήκαμε για τρεις ωρες σε συνθηκες χιονοθύελλας και θερμοκρασίας -3 εως -4 με αισθηση ψυχους εως -10 βαθμούς, και οι αντοχες μας δοκιμαστηκαν οριακα, όπως και η θερμοκρασια του σωματος μας...φθασαμε στο περασμα του Γιοσου όπου οι συνθηκες ηταν εξαιρετικα επικίνδυνες ..ριπές παγωμένου αέρα πολλων χιλιομετρων ,χιονοπτωση, ομιχλη με ορατοτητα στα 5-10 μετρα και το περασμα χιονισμενο και παγωμενο με παγωμενα βραχια παντου και φυσικα τους αχανεις γκεμους...εγω και η μειοψηφια (αυτό κι αν είναι εκπληξη)της ομαδας αποφασισαμε να μην συνεχισουμε και να γυρισουμε πισω...που ηταν ότι πιο λογικο..ηδη το γεγονος ότι μας επιτραπηκε ή καλυτερα δεν μας απαγορευτηκε (όπως κατά την γνωμη μου έπρεπε) να ανεβούμε για 3ωρες από τα 2000 στα 2600 υπο τέτοιες συνθηκες ήταν λανθασμενο και επικινδυνο και υπερβολικο...για το γεγονος ότι ο αρχηγος της ομαδας προετρεψε την ομαδα να περασει χωρις εξτρα εξοπλισμο ασφαλείας(σχοινιά, κραμπον κλπ) και διαφωνησε με την επιλογή μας να οπισθοχωρήσουμε εχω την αισθηση ότι ηταν περα για περα λανθασμενη και επικινδυνη.....Επισης θεωρω λαθος το χειρισμο από τους καταφυγιαρχες να κρατανε το βουνο ανοιχτο ψηλα...και κυριως να μην ενημερωνουν τους ορειβατες για τις συνθηκες και την επικινδυνοτητα...συναντησα ορειβατες με πενιχρο εξοπλισμο βουνου ή με καλοκαιρινη αμφιεση και περισση αγνοια κινδυνου...Το βουνο εχει γεμισει κοσμο αλλα αν ο κοσμος δεν ξερει που παει και πως γρηγορα θα θρηνισουμε κι αλλα θυματα και ο κοσμος θα φυγει τρομαγμένος...για τους φιλους μου εχω να πω ότι ο Ολυμπος είναι ένα απαιτητικο και σε πολλα σημεια δυσκολο βουνο που απαιτει κάθε εποχη ορειβατικες γνωσεις, αριστη φυσικη κατασταση και αριστο ορειβατικο εξοπλισμο...

• Like 3

1. Δεν κλείνει κανένα βουνό, κανέναν χειμώνα, τουλάχιστον στην Ελλάδα
  2. Όλα τα βουνά κρύβουν κινδύνους. Χειμώνα και καλοκαίρι. Το ίδιο και οι θάλασσες και τα χιονοδρομικά κτλ.
  3. Κάθε φορά που κάνουμε κάποια τέτοια δραστηριότητα, αποδεχόμαστε και το ρίσκο.
  4. Ο οδηγός βουνού έχει την ευθύνη και κρίνει καταστάσεις και άτομα υπό την επίβλεψή του.
  5. Η τελική έκβαση του εγχειρήματος κρίνεται μάλλον επιτυχής.
  6. Ο καθένας μας που ανεβαίνει στο βουνό έχει την τελική κρίση και ευθύνη για τις καταστάσεις και τις δυνατότητές του. Κανένας οδηγός και πολύ περισσότερο κανένας ανάδοχος καταφυγίου.
  7. Δραματοποίηση καταστάσεων και συνθηκών, με ελάχιστη/ψευδή τεκμηρίωση, σε διάφορα μέσα (facebook κτλ) προς άγρα likes και σχολίων, τις θεωρώ τουλάχιστον άστοχες.

Κατά τα άλλα θα ήθελα να ακούσω και την άποψη των συμμετεχόντων.

• Like 11

sinox-0.jpeg

οι συνθηκες ηταν οντως οριακες κατι που θα το καναν επικυνδινο εαν ειμασταν μονοι μας ή ζευγαρια των 2 και οντως δεν ημασταν ολοι πληρως εξοπλησμενοι αλλα αυτη ειναι η ενοια της ομαδας. ο ενας βοηθουσε τον αλλον και σε θεμα εξοπλισμου και σε θεμα γνωσεων και σε θεμα ψυχολογιας.

Εγω τουλαχιστον δεν ενιωσα οτι κυνδυνευω πουθενα και αυτο επειδη ειμασταν ολοι μαζι.

Δεν υπαρχει λογος να υπερβαλουμε και να τα παραφουσκονουμε,

ακομη και στο περασμα δεν κινδυνεψαμε καθολου!

• Like 9

Ας προβληματιστουμε από την τοποθέτη του ΤPiachas αναφορικά με την προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε, την ανάληψη ρίσκου και πως πρέπει να ακολουθούμε κατα γράμμα τις οδηγίες που μας δινονται ως προς τον εξοπλισμό.

Ας παραδειγματιστούμε από το πνεύμα ομάδας που συνολικά υπήρξε

Ας νιώθουμε τυχεροί ως σύλλογος που έχουμε μέλος του τον MountainExplorer (Γούλης) μέσω του οποίου να αναπτύξουμε διάφορες δράσεις βουνου και προετοιμασίας για το σκι μας

• Like 11

carpe diem

μπραβο σε ολους σας!

• Like 5

o τρελος του χωριου......

μπραβο σε ολους σας!

εεε!! γκαβη την αλλη βδομαδα ειναι το Πήλιο

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

εεε!! γκαβη την αλλη βδομαδα ειναι το Πήλιο

και αυτη ειναι των "παθων".......

• Like 3

o τρελος του χωριου......

συμφωνώ 100% με τον Άρη

και

θέλω να πω κι εγώ η "απούσα" ότι

1. είμαι πολύ, πολύ περήφανη για την ομάδα μας που τα κατάφερε! :) :)

2. το ήξερα πως θα τα καταφέρνατε και ότι θα ήσασταν και καλά εξοπλισμένοι τι χιονοδρόμοι είμαστε άλλωστε;

3. με χάλασε αυτό που είδα στο ΦΒ και θα είχα τρομάξει αν δεν είχαμε επικοινωνήσει…

4. με χάλασε ακόμα περισσότερο που αφού έγιναν όλα αυτά τα σχόλια ανέφερε στο τέλος ότι ήταν με την ομάδα του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας!!! αυτό με χάλασε πάρα πολύ… και κυρίως γιατί δεν μπορούσε κάποιος άλλος από την ομάδα να εκφράσει μια διαφορετική άποψη (αν είχε)

:hope:

ειλικρινά ρε παιδιά… το κρύο ήταν περισσότερο από το καρεκλάκι της Σαραντόβρυσης μια κανονική χειμωνιάτικη μέρα; που καθόμαστε εκεί ακίνητοι και μας παγώνουμε;

χιονοδρόμοι είμαστε! λογικά πρέπει να αντέχουμε στο κρύο!

και πάλι ΜΠΡΑΒΟ σε όλους και όλες!!! και στον αρχηγό της ομάδας φυσικά!!!

και την άλλη φορά ψηλότερα!!!!

:animier:

• Like 8

Social Media Professional - Creative Social Media Sitter

το θεμα δεν ειναι να εχει κανεις εξοπλισμο μαζι αλλα να ξερει να τον χρησιμοποιει

σε γκρουπ όχι τοσο έμπειρων ατομων συνηθίζεται να υπαρχουν 2 οδηγοι – ενας μπροστα και ο άλλος σκουπα (μενει πισω με τους πιο αργούς, η μενει μαζι τους εάν αποφασιστεί η μια ομαδα να μην προχωρήσει άλλο)

Edited by Olga
  • Like 7

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Μπράβο σε όλους για την ανάβαση!Και για την ψυχραιμία.Συνήθως όταν πάει πιο στραβά από ότι περιμένουμε,ο χειρότερος εχθρός είναι ο πανικός.

Όσο αφορά αυτά που διάβασα.Αν και δεν ήμουν εκεί,από την μικρή εμπειρία μου καταλαβαίνω ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες,αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην επιτρέπουν την ανάβαση με οδηγό.ή ακόμα και κάποιοι ορειβάτες με βασικές γνώσεις ορειβασίας και του βουνού θα ανέβαιναν σχετικά εύκολα.Ο οδηγός καλά έκανε και συνέχισε κρίνοντας ο ίδιος τις συνθήκες πάντα,αλλά και τα μέλη της ομάδας του που προφανώς έβλεπε ότι μπορούν να συνεχίσουν.

Εκείνη την ημέρα ανέβηκαν και άλλες ομάδες στο βουνό με επιτυχία,χωρίς να είναι οι σουπερ ορειβάτες.ήταν όμως προετοιμασμένοι για τις ανάλογες συνθήκες.

Δεν χρειάζεται ούτε τα βουνά να κλείσουν, ούτε τίποτα άλλο.Χρειάζεται ο καθένας να πηγαίνει μέχρι εκεί που αντέχουν οι γνώσεις του, η ψυχή του και η θέληση του.

Ο Θάνος επειδή τον ξέρω, μπορούσε αλλά δεν ήθελε να συνεχίσει και επέστρεψε και καλά έκανε.Και εγώ έχω επιστρέψει.Δεν είναι λάθος,ούτε δειλία.

Αλλά άλλο αυτό και άλλο να κλείσουν τα βουνά,όταν όλο το χειμώνα,όταν με συνθήκες 10 φορές χειρότερες ανεβαίνουν ορειβάτες μέχρι την κορυφή του Ολύμπου γιατί θέλουν και μπορούν να το κάνουν.Με το ανάλογο ρίσκο βέβαια το οποίο υπολογίζει ο καθένας μόνος του,ζυγίζοντας τις δυνάμεις του.

To risk management στα βουνά δεν είναι θέμα της πολιτείας.Δεν μπορεί να το κάνει γιατί απλούστατα υπάρχουν 1 εκατομμύριο διαφορετικά επίπεδα από άσχετων μέχρι εμπειρότατων ορειβατών.Είναι θέμα του καθενός να υπολογίσει τις δυνάμεις του και μέχρι που μπορεί να φτάσει ή όχι.Είναι θέμα νοοτροπίας η συμπεριφορά στο βουνό,που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Στο εξωτερικό ο άσχετος παιρνει οδηγό βουνού ή πηγαίνει σε σχολή και παίρνει γνώσεις ορειβασίας και ανάλογα με αυτές πορεύεται.Στην Ελλάδα παίρνει τα βουνά μόνος του και μετα βρίζει την πολιτεία ή τραυματίζεται...με τέτοια νοοτροπία τα βουνά θα είναι πάντα απρόσιτα...χειμώνα και καλοκαίρι.Και εννοείται ακόμα και οδηγό βουνού να έχεις, πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις,ανάλογες τις δυσκολίας της ανάβασης.

Και ξαναλέω ότι τα παραπάνω δεν τα γράφω για τον Θάνο τον οποίο εκτιμώ,αλλά με αφορμή το ποστ του.Αυτή είναι η προσωπική του γνώμη και την σέβομαι,αλλά διαφωνώ.

Αυτές είναι οι σκέψεις μου σε λίγες γραμμές.Η συζήτηση αυτη είναι ατελείωτη και υποκειμενική πολλές φορές,αναλόγως τις παραστάσεις του καθενός.

Το συμπέρασμα είναι να σεβόμαστε τα βουνά και να τα αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τις δυνάμεις μας και όχι με έπαρση.Safety first!

• Like 18

Κατά τα άλλα θα ήθελα να ακούσω και την άποψη των συμμετεχόντων.

Είχαμε τεχνικό ρουχισμό όλοι. Φυσική κατάσταση καλή και αποδείχθηκε καλή (από τα 11 άτομα μόνο ο ένας κάπνιζε). Πιο εξειδικευμένος εξοπλισμός (Ραπέλ, σχοινιά κτλ) δε χρειάστηκαν. Υποδήματα σωστά. Δε γλιστρούσαμε. Έμπειροι όλοι, όχι τόσο σε ανάβαση αλλά σε συνθήκες βουνού. Όπως είπε η Βιβή όλοι χιονοδρόμοι είμαστε. Δε συναντήσαμε πρώτη φορά τέτοιες συνθήκες. Όλα καλά ήταν!

Η μοναδική φορά που ένιωσα ότι κινδυνεύω ήταν σε ένα μονοπάτι που παραλίγο να πατήσω ακαθαρσίες από τα μουλάρια :P

Στη φωτό φαίνεται η επιστροφή μας, με τον Παυλίδη Γιώργο μπροστά και 2 άτομα από κάποιο σύλλογο (του ΕΟΣ αν κατάλαβα καλά) πίσω μας, συν άλλους δύο από το καταφύγιο που μας ακολούθησαν.

post-3226-0-08509200-1411989252.jpg

edit: quote post

Edited by Kyriakoschar
  • Like 15

1162895.jpg

Επειδή δεν μου αρέσουν οι ανακρίβειες και επειδή ήμουν μια από τους 11.

Πρώτα απ'όλα ο οδηγός της ομάδας μας είναι ένας εμπειρότατος οδηγός με πάρα πολλά χρόνια εμπειρίας από τον ΣΕΟ. Συναντηθήκαμε μέρες πρι και μας ενημέρωσε για τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουμε. Όλοι ήμασταν Χιονοδρόμοι και έχουμε ένα βασικό επίπεδο γνώσεων άλλοι μεγαλύτερο και άλλοι μικρότερο για τον καιρό, το βουνό, τον εξοπλισμό και το ρουχισμό. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ΠΟΛΥ χειρότερες συνθήκες από αυτές του Σαββάτου από θέμα, κρύου, ομίχλης κλπ και πολλοί από εμάς κάνουν offpiste ski και snowboard οπότε οφείλουμε να γνωρίζουμε.

ΚΑΝΕΙΣ από τους 11 δεν έφτασε με στοιχεία υποθερμίας, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως πουθενά δεν χάσαμε το προσανατολισμό μας, και ΟΥΤΕ σε ενα σημειο δεν νιωσαμε να κινδυνευουμε. Επίσης θα θέλαμε ολοι να ξέρουμε ποιος τα είπε αυτά, αφού δεν ήσουν παρόν και αφού όλοι που ήμασταν στο καταφύγιο περνούσαμε καλά και κάνεις δεν χρειαστηκε πρωτες βοηθειες.. Το πέρασμα του Γιόσου για το οποιο εγινε το μεγαλο θεμα ήταν απο τα στενά σημεία, ο οδηγός μας βοήθησε με προσοχή και μας καθοδηγησε για το πως θα περάσουμε και περάσαμε πολυ εύκολα. Υπάρχουν και βίντεο απ'ολη τη διαδρομή.

Το αρνητικό επίσης που δεν αναφέρεται πουθενά είναι ότι ενω ήμασταν μια ομάδα αρχαρίων με έναν ο οδηγό που μας έδινε πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες, οι 3 που έφυγαν μπροστά και χωριστηκαν από την ομάδα από πολυ νωρίς ενεργουσαν μόνοι τους και δεν ακολουθησαν τις οδηγίες του οδηγου. Εντάξει μπορεί να είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση από του υπόλοιπους αλλά δεν θεωρώ και σωστό να εγκαταλειπουν την ομάδα τους και τον οδηγό και μετά να αναφέρονται για αυτούς. Υπήρχαν κάποιοι στην ομάδα με τους 11 με χειρότερη φυσική κατάσταση και άλλοι με καλύτερη. Βοήθησαν όμως ο ένας τον άλλο όπου χρειάστηκε, δεν σηκώθηκαν να φύγουν.

ΝΑΙ ήταν λίγο δύσκολες οι συνθήκες, ΝΑΙ ήμασταν αρχάριοι, ΝΑΙ είχαμε βασικό ρουχισμό για τέτοιες συνθήκες, ΝΑΙ ενημερωθηκαμε για τις συνθήκες που επικρατούν από τη Πετροστρουγκα, ΝΑΙ ειχαμε τη δυνατότητα απο εκει να εγκαταλειψουμε, ΝΑΙ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πιο δύσκολες συνθήκες, ΝΑΙ είχαμε εμπειρότατο οδηγό, ΟΧΙ πουθενά δεν κινδυνεύσαμε, ΟΧΙ δεν χάσαμε το προσανατολισμό μας, ΟΧΙ δεν πάθαμε υποθερμια, ΝΑΙ περασαμε όλοι καλα! Αλλά πάνω απ'ολα ήμασταν μια ενωμένη ομάδα που ο πιο "δυνατός" βοήθησε και τον πιο "αδύναμο". Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα διαψεύσει οποίος δεν βρισκόταν μαζί μας.

Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.

Στάλθηκε από το GT-I9505 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Edited by annie
  • Like 15

1.jpg

Ο Θάνος επειδή τον ξέρω, μπορούσε αλλά δεν ήθελε να συνεχίσει και επέστρεψε και καλά έκανε.

Και γω το ίδιο πιστεύω. Σίγουρα θα μπορούσε ο Θάνος να συνεχίσει και η Νατάσα και ο Περικλής. Ίσως να ήταν και από τους πιο καλά εξοπλισμένους. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι θέλει μεγάλες αντοχές για να επιστρέψεις από το πέρασμα του Γιόσου προς τα πίσω.

• Like 2

1162895.jpg