Jump to content
Επίκεντρος

Μια κριτική άποψη για Bansko

Recommended Posts

Bρέθηκα κι εγώ με 4 φίλους στη γειτονική χώρα και θα επιχειρήσω μια συνολική αποτύπωση της εμπειρίας, χιονοδρομικής και όχι μόνο:

 

Εικόνα εκτός χιονοδρομικού

 

Η χώρα δείχνει ξεχασμένη από θεό και ανθρώπους, η γη δεν καλλιεργείται, όσοι θυμούνται την εικόνα επί Ζίφκοφ, είναι η ίδια σήμερα, αν όχι χειρότερη.

 

Το Μπάνσκο ως πόλη, μαύρη κι άραχνη, όσα κτίσματα δεν είναι υπό κατάρρευση, σου φέρνουν εικόνες γαλατικού χωριού του Μεσαίωνα (πέτρα και ξύλινα σενάζ).

 

Πλατεία και κάποια σημεία της πόλης, μεταξύ των οποίων και κάποιιες ταβέρνες, αξίζουν κάπως. Δρόμοι με γούρνες και χώμα, όπως στην Ελλάδα του 1960.

 

Ξενοδοχεία πολλά, ακόμη περισσότερα υπό κατασκευή (κάποιες δεκάδες !!!). Κάποια παλιά ξενοδοχεία (π.χ. PIRIN) αξίζουν, είναι φθηνά για ελληνικά δεδομένα, ακριβά για δεδομένα Βουλγαρίας. τα νεόκτιστα είναι πολύ καλά.

 

Δίκλινο 35-50 €, φαγητό 15-25 λέβα/άτομο (1 € = 1,92 λέβα). Φαγητό αξιοπρεπές, κοντά στα δικά μας γούστα...

 

 

Εικόνα χιονοδρομικού

 

Με το που φτάνες στη βάση τη καμπίνας, φυσάει άλλος αέρας = αυστριακός. Υποδομή βάσης άριστη, με αχανές parking, καταστήματα, WC πεντακάθαρα, ενοικιάσεις, σχολές, κλπ. Ski pass μαγνητικό, τμή 50 λέβα/ημέρα

 

Ξεκινάς από τα 950 και φτάνεις με την καμπίνα στα 1635, με δυνατότητα αποβίβασης και στα 1465.

 

Στη βάση πλέον του ΧΚ (1635) διατίθενται όλες οι υποδομές (σχολές, μπαρ, καντίνες, κλπ.), σύγχρονες και αισθητικά καλές.

 

Αποσυμπλεκόμενα 4-θέσια (κάποια με κινούμενους διαδρόμους και αυτόματες αντιανεμικές καλύπτρες) και συρόμενα εξυπηρετούν αξιοπρεπέστατα 6-8 πλήρεις πίστες και συνδετικές μεταξύ 2560 και 1635 , καταλήγοντας σε 2 μεγάλα πλατώ (αυτό της βάσης 1635 και ένα στα 1725 με συνδετικό μεταξύ τους).

 

Πίστες μεγάλες και φαρδείς για όλα τα γούστα, κυρίως μπλε και κόκκινες.

 

Κανόνια σε κρίσιμα σημεία (απότομα) ήταν όλα σε λειτουργία

 

Χιόνι στις 14-1 ΟΡΙΑΚΟ, με πέτρες σχεδόν παντού, ακόμη και στα ψηλά.

 

Κόσμος αρκετός έως πολύς για καθημερινή (πολλοί Βρετανοί, αλλά και Έλληνες). Συνωστισμός σε κάποια σημεία πιστών και σε συρόμενο βάσης αναμονή σημαντική. Υποθέτω σφόδρα ότι τα Σ-Κ θα γίνεται ΚΟΛΑΣΗ.

 

 

Γνώμη δική μου: Καλή πρόταση για 2-3 μέρες σκι κατ'ελάχιστο, ώστε να αποσβεστεί το ταξίδι. Οι χρόνοι του Σ-Κ σε σύνοριακές διατυπώσεις, αλλά και οι νεκροί χρόνοι στο ΧΚ, θεωρώ ότι καθιστούν τη λύση Μπάνσκο δύσκολη επιλογή για Σ-Κ, για όσους βρίσκονται κάτω από τις Σέρες.

 

Νομίζω ότι θα ξαναπάω μόνο 1 φορά, μάλλον μου έχει ενισχυθεί η επιθυμία να επισκέπτομαι πιο συστηματικά τα ελληνικά ΧΚ, που είναι σαφώς μικρότερα, αλλά κατά τούτο και πιο φιλικά.

 

 

ΥΓ. Εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα να πετάξεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς (ως συνοδηγός) από τα 2700 στα 1635 (βλ. φωτό), υπεριπτάμενος όλες τις βουνοκορφές. Και προφανώς δεν το έκανα...

 

Στ.

 

normal_Resize%20of%20DSC00865.JPG


Όριο ο ουρανός

Share this post


Link to post
Share on other sites
ΥΓ. Εντύπωση προκαλεί η δυνατότητα να πετάξεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς (ως συνοδηγός) από τα 2700 στα 1635 (βλ. φωτό), υπεριπτάμενος όλες τις βουνοκορφές. Και προφανώς δεν το έκανα...normal_Resize%20of%20DSC00865.JPG

...ειναι ολα τα λεφτα Στέλιο, ολα τα λεφτά! :lol:

 

Ωραιοτατη ανασκοπηση :lol:


Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

 

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα και Χρόνια πολλά σε όλους,

 

Λοιπόν, παραμονές Χριστουγέννων είχα κάνει μια εξόρμηση στο Περτούλι. Χθες γύρισα από εκδρομή στο Μπάνσκο. Αποτέλεσμα: 14 ώρες σκι στο Περτούλι για 2 μέρες και μόνο 4 ώρες σκι στο Μπάνσκο για 4 μέρες.

 

Μόνη λαμπρή εξαίρεση η συνάντηση με Σπύρο, Χρήστο και Άρη και το καλό σκι μιάμισης ώρας που κάναμε την Πέμπτη το απόγευμα.

 

 

 

Ιδού πώς έχουν τα πράγματα με τους καλούς μας γείτονες:

 

Εκατοντάδες νέα δωμάτια ξενοδοχείων, πολλά άλλα που υποτίθεται ότι ανακαινίστηκαν, νέες κατοικίες (real estate), 12.000 επισκέπτες και -κατά συνέπαια- άπειρα προβλήματα οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα: εστίαση, μετακίνηση και το απόλυτο χάος στο χιονοδρομικό. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα του Μπάνσκο μετά την Πρωτοχρονιά.

 

Ουρές 2 ωρών (στή βροχή ή στο χιόνι) για την αγορά της πολυπόθητης κάρτας των 25 € (αλήθεια γατί να μην διανάμονται με βάση κατάστάσεις από τα ξενοδοχεία:blink:, ουρά 1-2 ωρών στην είσοδο της καμπίνας, 20 λεπτά η ανάβαση με την καμπίνα, ουρά 1 ώρας στο 4-πλό, μετά την καπίνα !!!!

 

Με τους 7.000 Ρώσους και τους 14.000 συνολικά χιονοδρόμους που είχαν "παστωθεί" στο Χιονοδρομικό, ήταν ζήτημα εάν μπορούσες να κάνεις 15 λεπτά "σκι" (τρόπος του λέγειν) την ώρα, μετά τις 12 το μεσημέρι. Μέχρι τις 12 απλά περίμενες στις ουρές. Μόνο μετά τις 15.00, που ο κόσμος έσπαγε λίγο, υπήρχε κάποια δυνατότητα να απολαύσεις σκι, σε πίστες ανεπαρκώς πατημένες και επαρκέστατα οργωμένες...

 

Μπορεί να στεναχωρώ το αξιαγάπητο και υπερ-φιλότιμο Σάκη Μπάνσκο, μπορεί να στεναχωρώ τον υπερκινητικό Zeto που οργάνωσε μια αξιοπρεπή και φτηνή εκδρομή (για την αλήθεια εγώ δεν συμμετείχα σε αυτή), αλλά τις τελευταίες μέρες το Μπάνσκο έδειξε το πολύ κακό του πρόσωπο.

 

 

Από το Μπάνσκο πέρασαν κάποιες 9.000 Έλλήνων στις διακοπές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς. Εάν υπολογίσομε 500 € μέσο κόστος για τον καθένα, τότε απλά προσφέραμε στους γείτονες 4.500.000 € (= 1.500.000.000 δρχ), η -εάν ποτιμάτε- την αξία ενός brand new Χιονοδρομικού Κέντρου μέσου (ελληνικού) μεγέθους.

 

 

 

Προσωπικές εμπειρίες:

 

1) 40 άτομα από Β. Ελλάδα, από πρακτορείο που εξειδικεύεται στο Μπάνσκο, με πληρωμένα τα δωμάτια στο Βουλγαρικό Ππρακτορείο δεν βρήκαν ούτε καναπέ διαθέσιμο στο ξενοδοχείο που είχαν (υποτίθεται) κλείσει. Επίσημη εξήγηση: το Βουλγαρικό Πρακτορείο χρωστούσε λεφτά στο ξενοδοχείο (4 αστέρων ποαρακαλώ) και δεν έκανε ενεργή την κράτηση. Τη συνέχεια του ...χάους την φαντάζεστε. Διπλοκρατήσεις υπήρχαν σχεδόν παντού και με Έλληνες και με Ρώσους.

 

2) Η μισή πόλη έμεινε από ...νερό, λόγω της υπεράντλησης από τους 12.000 επισκέπτες.

 

 

3) Στο δικό μας ξενοδοχείο (4 αστέρων) πίναμε καφέ σε ...ποτήρια (οι κούπες είχαν εξαντληθεί !!!!) και τρώγαμε στα ίδια λαδωμένα τραπεζομάντηλα επί 4 μέρες !!! Ας μην μιλήσουμε για την ποιότητα των διοξινών (συγγνώμην του φαγητού).

 

 

4) Την Παρασκευή στις 12.30 σταμάτησε να λειτουργεί ο 4-θέσιος αριστερά της γόνδολας. Κόλαση. Κάποια στιγμή κινήθηκε ο αναβατήρας και αυτομάτως στήθηκε μια νέα τεράστια ουρά υπομονής. Επί 1.15' κανείς από τους νωχελικά κινούμενους εργαζόμενους της ULEN δεν έδινε μία λέξη (έστω βουλγάρικη), για την προοπτική λειτουργίας, μέχρι που έφυγα, καθώς ο έτερος 4-θέσιος είχε ουρά που δεν υπάρχει αθροιτσικά σε όλα τα ελληνικά ΧΚ την χειρότερη Κυριακή του χρόνου. Κυριολεκτώ. Όπως έμαθα αργότερα ο αναβατήρας δεν ξαναλειτούργησε.

 

 

5) Μπορεί να ρώτησα και 10 εργαζόμενους εάν ο δρόμος επιστροφής για Μπάνσκο είναι βατός. Ένας μου απάντησε φευγαλέα "little snow", οι υπόλοιποι απλώς μου γύρισαν την πλάτη.

 

 

6) Ήταν τόσος ο κόσμος στο ΧΚ, που οι πλαστικές κάρτες (τυπωμένες με χορηγούς , κλπ.) είχαν εξαντληθεί και χιλιάδες χιονοδρόμοι έκαναν ουρές 2 ωρών για κάρτες λευκές !!! Ναι, λευκές. Αλήθεια το έμαθαν οι χορηγοί ότι έχουν πληρώσει κάποια εκατομμύρια, για να παίρνει τελικά ο κόσμος λευκές-neutral κάρτες; Ψιλά γράμματα θα πείιτε.

 

Συμπερασματικά, δύο είναι οι σταθερές του Μπάνσκο. Πολλή λάσπη στην πόλη και μεγάλη ανευθυνότητα στο ΧΚ.

 

Αυτό το post το χρωστάω ηθικά σε όλα τα ελληνικά χιονοδρομικά που με ελάχιστα μέσα και υποτυπώδεις υποδομές ουδέποτε διολίοθησαν σε εικόνες όπως αυτή του περισπούδαστου βουλγάρικου χιονοδρομικού, τουλάχιστο σε ο,τι αφορά το σεβασμό των χιονοδρόμων-πελατών τους


Όριο ο ουρανός

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν διαφωνώ αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να υπήρχε στην Ελλάδα χιονοδρομικό ανάλογου μεγέθους με το Bansko και ας γινόταν χαμός το 10ήμερο των Χριστουγέννων. Γιατί όλη την υπόλοιπη σεζόν θα χαιρόμασταν όλοι ένα χιονοδρομικό με πολλά χλμ πιστών το οποίο θα ήταν πόλος έλξης χιλιάδων χιονο-τουριστών απο όλη την Ευρώπη.


papadakn-portes2_3.jpg

Μετεωρολογικός Σταθμός Νέας Κηφισιάς

Nea Kifisia Weather Station

Locus-delicti.com Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απο το ποστ του επικεντρου κραταω....

Μπορεί να στεναχωρώ το αξιαγάπητο και υπερ-φιλότιμο Σάκη Μπάνσκο

Δεν εχω χρονο να γραψω το ποστ που θελω παντως δεν με στενοχωρει καθολου το ποστ του Επικεντρου...μιας και τα ειπαμε και απο κοντα(δυστυχως πολυ λιγο...)Με στενοχωρει το γεγονος πως αυριο δευτερα που θα χω χρονο...θα γραψω χειροτερα και αναλυτικοτερα απο αυτον...


ORDEM E PROGRESSO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καποιες φωτο καταρχην....που δεν χρειαζονται και ειδικοτερο σχολιασμο.....

http://www.hangara.com/bansko/IMG_5077.jpg

http://www.hangara.com/bansko/IMG_5105.jpg

http://www.hangara.com/bansko/IMG_5138.jpg

http://www.hangara.com/bansko/IMG_5078.jpg

http://www.hangara.com/bansko/IMG_5104.jpg

 

:blink::blink::blink:


ORDEM E PROGRESSO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό το θέμα να μπει στη κατηγορία "Θέματα και προβλήματα της τουριστικής χιονοδρομίας στη Βουλγαρία". :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Μπορεί να στεναχωρώ το αξιαγάπητο και υπερ-φιλότιμο Σάκη Μπάνσκο, μπορεί να στεναχωρώ τον υπερκινητικό Zeto

2.Αυτό το post το χρωστάω ηθικά σε όλα τα ελληνικά χιονοδρομικά που με ελάχιστα μέσα και υποτυπώδεις υποδομές ουδέποτε διολίσθησαν σε εικόνες όπως αυτή του περισπούδαστου βουλγάρικου χιονοδρομικού, τουλάχιστο σε ο,τι αφορά το σεβασμό των χιονοδρόμων-πελατών τους

 

1. Τα σχόλια δεν γίνονται σε προσωπικό επίπεδο. Φυσικά δεν φταίει ο Σάκης ή ο Γιώργος για τα όποια προβλήματα είτε εδώ είτε αλλού...

 

2. Στέλιο σε καταλαβαίνω απόλυτα και συμφωνώ με την προσέγγισή σου.

Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να πάει όπου θέλει για να κάνει το κέφι του. Αλοίμονο. Όμως δεν μπορούμε ρε γμτ, να αναθεματίζουμε τα ελληνικά χ/κ και να βλέπουμε μπροστά μας μόνο αρνητικά. Αυτά έχουμε, σε αυτά μάθαμε και σε αυτά περνάμε ωραία. Και δεν είναι μόνο το ski. Είναι κι άλλα πράγματα που κάνουν μία εκδρομή επιτυχημένη. Μου έχει κάνει εντύπωση όμως οτι κανένα από τα παιδιά που υποστηρίζουν φανατικά το Bansko δεν έχει γράψει ποτέ κάτι αρνητικό για το γειτονικό χ/κ. Επίσης μου έκανε εντύπωση, διαμένοντας στον Άγ. Αθανάσιο τις προηγούμενες ημέρες, οτι από άλλους άκουσα καλές κουβέντες και από άλλους άσχημες για το Bansko. Φυσικά δεν μπορεί να είναι όλα ρόδινα έτσι ;

 

Α, και δεν χρειάζεται να πάμε την κουβέντα σε προσωπική αντιπαράθεση έτσι...δε μοιράζουμε κληρονομιά...

Το καλό επίσης είναι που ο Στέλιος συμμετέχει ξανά στο forum...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μου έχει κάνει εντύπωση όμως οτι κανένα από τα παιδιά που υποστηρίζουν φανατικά το Bansko δεν έχει γράψει ποτέ κάτι αρνητικό για το γειτονικό χ/κ. Επίσης μου έκανε εντύπωση, διαμένοντας στον Άγ. Αθανάσιο τις προηγούμενες ημέρες, οτι από άλλους άκουσα καλές κουβέντες και από άλλους άσχημες για το Bansko. Φυσικά δεν μπορεί να είναι όλα ρόδινα έτσι ;

 

Αν υποτεθει πως ανηκω και εγω στην κατηγορια των φανατικων (κανοντας διαλογο βεβαια) θελω να πω πως ειχα ανεβασει φοτος περυσινης χιονοστιβαδας νομιζω πως υπαρχουν ακομα θαμμενες στο παλιο το φορουμ και επισης σε εναν μινι οδηγο μου πριν απο την περυσινη εκδρομη του snowclub υπαρχουν πολλα αρνητικα tips.Φαινεται ισως σαν να απολογουμαι για κατι αλλα δεν ειναι ετσι.Ολα μου τα ποστ τουλαχιστον οσα εχουν σχεση με το χιονοδρομικο αυτο προσπαθω να ειναι οσο το δυνατον αντικειμενικα και αξιοπιστα.

Οσο για το αν ειναι ολα ροδινα εκει......μονο ροδινα δεν ειναι....


ORDEM E PROGRESSO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα αρνητικα και τα θετικα τα βλεπεις συμφωνα με τη διαθεση σου.

 

Εμεις ειμασταν απο Δευτερα 2/1 μεχρι τη Παρασκευη 6/1

Καταφεραμε και βγαλαμε 5 μερες σκι/snowboard και παρολο που εχω παει σε 15 τουλαχιστο χιονοδρομικα στης Αλπεις ηταν μια απο τις καλιτερες χιονοδρομικες εβδομαδες!

 

Ετσι απλά, δε μας ενοιαζαν η ουρα στα εκδοτηρια και στη τηλεκαμπινα, βγαζαμε απο τη προηγουμενη μερα το απογευμα (μετα της 4μμ) τη καρτα της αυριανης και το πρωι ειμασταν 8.30 ωρα εκει και σε 5 λεπτά ειμασταν μεσα στη καμπινα.

 

Ουρα στα καρεκλακια δε βρηκαμε αλλα ισως ειναι και θεμα τυχης :P

 

Γενικα η εβδομαδα ηταν δεηση στη πουδρα και θα ανεβασουμε ενα σχετικο φωτορεπορταζ :)

 

Οπως ειπε και ο Νικολινο "αυτη ειναι πουδρα"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με το τελευταίο γράμμα του Νικελ, αν και εγώ προσωπικά 3 από τις 4 μέρες που ανεβήκαμε φάγαμε ουρά 2 ωρών, αλλά πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε καλή σινενόηση μεταξύ μας, καθώς είχαμε πάει σαν γκρουπ και ήμασταν πολλά άτομα, και έτσι όσο αργούσαμε να ξεκινήσουμε το πρωί, τόσο περισσότερη κίνηση βρίσκαμε μετά. Πάντως όσο αναφορά για τις κάρτες που τις παίρνατε την προηγούμενη μέρα για την επομένη, εγώ όταν πήγα και ρώτησα το μεσημέρι, η κοπέλα εκεί μου είπε «Αύριο το πρωί». Η καλύτερη κίνηση ήταν να πάρουμε μια 4ήμερη κάρτα την πρώτη μέρα για να ξεμποερδεύαμε, όμως επειδή τη μία μέρα μπορεί να πηγαίναμε εκδρομή ή αν ήταν χάλια ο καιρός μπορεί να μην ανεβαίναμε και να χάναμε τα λεφτά μιας ημέρας, αλλά στην τελική 1000 φορές καλύτερα τηα ήταν, παρά να περιμέναμε κάθε μέρα 2 ώρες στην ουρά για να ανέβουμε στη βάση του Χ/Κ…

 

 

Το Χ/Κ ήταν από τα πιο όμορφα που έχω δει, και τα λιφτς ήταν αρκετά/πολύ γρήγορα. Οι ουρές όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκετά μεγάλες, και όπως αναφέρανε πιο πάνω, τη μία μερα που ένα κεντρικό λιφτ σταμάτησε, δημιουργήθηκε χαλασμός κιρίου, και η εξυπηρέτηση γενικότερα από τους ανθρώπους στο Χ/Κ, αλλά και στα κλαμπ ήταν ψιλοελεινή.

 

Το ξενοδοχείο που μείναμε ήταν από τα χειρότερα που έχω μείνει ποτέ μου, ίσως το χειρότερο, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να ανα΄φερω παραπάνω σχετικά με αυτό, καθώς με το που πατάς το πόδι σου στη Βουλγαρία, είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι βρίσκονται δεκαετίες πίσω…

 

Συμπερασματικά το Βανσκο σαν Χ/Κ είναι αρκετά αξιοπρεπές,, αλλά μη περιμένετε εξηπηρέτηση, χλιδή, ή ποιότητα στη βραδυνή ζωή.

 

Καλή χιονοχρονιά!

 

Λουκάς.

 

Υ.Γ. Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στο Σάκη Βάνσκο, ο οποίος βοήθησε πραγματικά όσο μπορούσε την κατάσταση, και παρό,ο που τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν ουκ ολίγα, ήταν πάντα εκεί και βοηθούσε χωρίς να ΄χανει τη διαθεσή του. Σάκη ευχαριστούμε, εκ μέρους όλων των παιδιών που ήρθαν σε αυτή την εκδρομή…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Στελιος εχει στα περισσοτερα πραγματα δικιο,

1)Φετος το Bansko ηταν το No 1 προορισμος των ελληνων με επισημα στοιχεια πανω απο 5000 Ελληνες να διεμειναν στο χωριο απο τις 24/12 μεχρι 6/1 ......

2)το χιονοδρομικο δεχτηκε 2πλασιο αριθμο ατομων αποτι μπορει να δεχτει υπο φυσιολογικες συνθηκες και σε συνδιασμο με τα απαραδεκτα προβληματα που ειχε στην ηλεκτροδοτηση η τηλεκαμπινα,

περιμενες 1 ωρα+ στην ουρα για να μπεις μετα τις 9.

Ετσι οσοι μπορουσαν να ειναι πριν τις 8.45 στην ουρα των λιφτ ηταν αμεσως πανω(βλεπε ποστ νικελ)

3) Το μοναδικο που με προβληματισε ειναι οτι 4 μερες που ειχε κακοκαιρια οι κοκκινες και μαυρες πιστες ηταν εντελως απατητες με αποτελεσμα να εχει 1 μετρο πουδρα.....τι κριμα....

Ηταν κριμα να μην κανεις σκι σε πιστες πατημενες τελεια αλλα ευκαιρια για ολους να μαθουν σκι στις πουδρες και στο απατητο.

4)Τα περισσοτερα γκρουπ που ανεβηκαν με πρακτορια ειχαν χιλια δυο προβληματα,ξενοδοχεια ανετοιμα να δεχτουν κοσμο κλπ κλπ

 

Γενικοτερα το bansko δεν μπορει να δεχτει τοσο πολυ κοσμο,

δεν ειναι Αυστρια σε ποιοτητα χωριου κλπ

και πολιτισμικα δεν μπορει να παρεχει τις ανεσεις των Ελληνικων Θερετρων,παρολαυτα οταν εχει χιονι και οχι τοσο πολυ κοσμο

ειναι ενας τελειος προορισμος για τους Ελληνες .

 

Μακαρι το συντομοτερο να γινει καποια αξιολογη επενδυση στην Ελλαδα

και να εχουμε στην χωρα μας ενα τετοιο χιονοδρομικο,

Να προσθεσω οτι η συμπεριφορα των Βουλγαρων μου θυμισε συμπεριφορα αγενεστατη των ΕΛΛΗΝΩΝ κατα τους θερινους μηνες στα Νησια μας.....

προς Στελιο

Οι πιστες ηταν απατητες και οι ουρες πολλες μα

ομως δεν μπορω να πιστεψω οτι κανατε τοσες λιγες ωρες Σκι,!!!

Μηπως σπαταλουσατε το χρονο σας στις βουλγαρες???

Χεχε


ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ "ΣΤΟΥΧ"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιώργο,

 

Κάποιος άλλος σπαταλούσε το χρόνο του για τις Βουλγάρες :)

 

Μπορεί η συμπεριφορά των Βουλγάρων να θύμησε τη δικιά μας το καλοκαίρ στα νησιά, αλλά τουλάχιστον εμείς τουσ τα πάιρνουμε με το χαμόλεγο στα χείλη και με καλή συμπεριφορά, ενώ αυτοί δεν εξυπηρετούσαν καθόλου. Ολόκληρο χιονοδρονικό και κάναμε μαύρα μάτια για να βρούμε ένα ΄χαρτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παντα οι Αλπεις θα ειναι νουμερο 1, ακομα κι αν στο Μπανσκο και σε καθε Μπανσκο πεσουν απειρα χρηματα...γιατι στην τελικη δεν ειναι μονο θεμα χρηματων, ειναι πιο πολλυ θεμα νοοτροπιας. Δεν ειναι ευκολο να γινει σωστη δουλεια με αυστριακο η αγγλικο η γερμανικο μανατζμεντ και βουλγαρους υπαλληλους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

χμμ... μιλαμε για πολυ μειωμενο κοστος εβδομαδας απο Αυστρια ,σκεψου απο Γαλλια (με τη παλιανθρωπια τους) και την Ελβετια.

 

Η επιτυχια του Μπανσκο ειναι οτι γνωρισα τουριστες απο Αμερικη μεχρι Νοτια Αφρικη!!! γιατι ειναι φτηνες χειμερινες διακοπες!

Οπως επισης οτι δε κοιμουνται και απο Απριλιο ξεκιναει καινουρια 8θεσια γονδολα γιατι φετος μπλοκαρε της γιορτες!...

 

Και ηδη σχεδιαζουν μερικα (50χλμ) επεκταση...

 

Και ολα αυτα για να ανταγωνιστουν το επερχομενο κοζουφ στα Σκοπια και αλλο ενα που ακουγεται οτι θα ανοιξει στη Βουλγαρια ακομα μεγαλυτερο.

 

Μη συγκρινεται τα Βαλκανικα χιονοδρομικα με τα Αλπικα.

Ισως σε μερικα χρονια να χτυπησουν ανταγωνιστικα μερικα μικρα οπως Zee m see(γυρω στα 60χλμ πιστες) , ο σκοπος τους ειναι να χτυπησουν τα Ρουμανικα,Σλοβενικα,Ρωσσικα,Σερβικα, τα Ελληνικα δε τα βλεπουν καθολου παρεπιπτοντος...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πήγα τελικά και εγώ σε αυτό το πολυσυζητημένο χιονοδρομικό της γειτονικής μας χώρας. Οι τελικές εντυπώσεις πάρα πολύ καλές αν και σε πολλά σημεία η κατάσταση είναι τραγική.

 

Ας αρχίσουμε με το χωριό όπου η κατάσταση των δρόμων θύμιζε πεδίο βολής του πυροβολικού. Το ξενοδοχειάκι μας δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, μάλιστα καταδυσκολευτήκαμε να το βρούμε μιάς και οι πινακίδες με τις οδούς στους δρόμους είναι ανύπαρκτες, αλλά είχε άφθονή ζέστη (κοιμόμασταν με λίγο το παράθυρο ανοιχτό) και άφθονο ζεστό νερό οπότε για 3 μαντράχαλους μια χαρά ήταν.....μην ξεχνάμε ότι με 38ευρώ το τρίκλινο με πρωινό δεν μπορούμε να περιμένουμε και περισσότερα, να είμαι ειλικρινής περίμενα πολύ λιγότερα ιδίως σε θέμα θέρμανσης....

 

Η διαδρομή μέχρι το χ/κ δεν ήταν παραπάνω απο 5 λεπτά με άδειους δρόμους όμως......μιά μέρα που πέσαμε στην κίνηση κάναμε και 20....

 

Η κατάσταση στα εκδοτήρια ήταν ΤΡΑΓΙΚΗ..... καλά πόσο ηλίθιος πρέπει να είσαι για να καταλάβεις ότι 5 εκδοτήρια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟ

Οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΟΙ μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο.....γενικότερα βγάζανε έναν απίστευτο κομπλεξισμό.....

Για να φτάσεις δε στην γόνδολα πρέπει να παλέψεις.....2 ουρές που καταλήγανε σε μία για να ανέβεις τα σκαλιά που καταλήγανε στην γόνδολα....μιλάμε για τραγικές καταστάσεις, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι υπήρχανε και πάρα πολλά παιδάκια.....

 

Η είσοδος στην γόνδολα γινότανε στην ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΡΧΙΑ, πάρα πολύς κόσμος και μάταια προσπαθούσανε 2-3 φουκαράδες υπάλληλοι να επιβάλλουν κάποια τάξη.....

 

Οταν τελικά κατάφερνες να μπείς στην γόνδολα όλα όσα πέρασες μέχρι τότε ξεχνιόντουσαν στην θέα αυτού του εκπληκτικού τοπίου..... έλατα παντού, καταχιονισμένα τα πάντα..... στην άφιξη μετά απο 20 λεπτά μέσα στην γόνδολα που πήγαινε σφαίρα στην κυριολεξία φτάνεις στο χιονοδρομικό και εκεί πλέον αισθάνεσαι μ@λ@κ@ς : 2 αποσυμλεκόμενα, συρόμενα κτλ... τα οποία σε βγάζανε σε άλλα αποσυμπλεκόμενα..... τα οποία σε βγάζανε σε άλλα αποσυμπλεκόμενα κτλ. Μιλάμε για απίστευτες εγκαταστάσεις ......

 

Σε τέσσερις ημέρες τρελού, άρρωστου, αχαλίνωτου σκι ζήτημα να περιμέναμε πάνω απο 2-3λεπτά ΤΟ ΠΟΛΥ για να ανεβουμε στο καρεκλάκι, συνήθως η αναμονή ήταν απο 0 έως 30 sec...

 

Πίστες παντού, παντού, παντού τόσες που ευχόσουνα να έχεις τα πόδια του Baude Miller [;)] [;)] για να μπορείς να κάνεις σκι όλη μέρα....πράγμα αδύνατο...

Το χιόνι απίστευτο, πούδρες παντού....τόσο πολύ tree skiing δεν θυμάμαι να έχω ξανακάνει....

Ο κόσμος στις πίστες αρκετός έως πολύς, αλλά όλο και κάποια ψιλοάδεια πιστούλα εύρισκες και ξεσκιζόσουνα......

Σαν παρέα πάντως περισσότερο σκι κάναμε μέσα στα δέντρα με την σούπερ πούδρα μέχρι το γόνατο παρά στις πίστες [B)] [:P] [:P] .....

 

Εκπληκτική η διαδρομή για να γυρίσεις στο parking με απίστευτο μήκος, 6,5 χλμ , και απίστευτη φυσική ομορφιά...

Στα συν του χιονοδρομικού οι ταμπέλες που υπήρχανε κάθε τρεις και λίγο για να σου δείχνουν που θα πας, οι υπάλληλοι στα λιφτ που βοηθούσανε τους χιονοδρόμους ιδίως στα συρόμενα, οι τιμές στα σαλέ ( 3 ζεστά κρασιά, 3 ομελέτες, 3 πατάτες τηγανιτές, 3 λουκάνικα, ψωμί, 20 ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο απο 7 ευρώ το άτομα, για 3 άτομα φυσικά.....πόσο έχει ο καφές στα Κελλάρια είπαμε?????)

 

Μια υπέροχη εκδρομή με 4 ημέρες ΑΦΘΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΣΚΙ και με πάρα πολύ καλή παρέα η οποία κόστισε κάτι λιγότερο απο 350 ευρώ [:D] [:D] , τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονται ΤΑ ΠΑΝΤΑ, και να τονίσω ότι ανεβάσαμε και αυτοκίνητο, έτσι είμασταν άνετοι για να κινηθούμε μέσα στο χωριό, επίσης να πώ ότι ανεβήκαμε με κλινάμαξα μέχρι Θεσσαλονίκη και οδικός μέχρι Bansko και κατεβήκαμε οδικός όλην την διαδρομή μέχρι Αθήνα γιατί είχα πτήση για Ρόδο 5:30 το πρωί......

 

Να σημειώσω ότι ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΤΟ ΠΑΡΚΑΡΑΜΕ ΟΠΟΥ ΝΑ' ΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ , ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ...

Εδω που τα λέμε με αυτά που κυκλοφορούσαν σιγά να μην βάζανε στο μάτι το Βora....

 

 

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ:Οι ατελείωτες πίστες, τα απίστευτα λιφτ, οι ανύπαρκτες η σχεδόν ανύπαρκτες ουρές, το υπέροχο χιόνι τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα,οι αστείες τιμές ( 1,50 ευρώ η μπύρα στα bar), οι όμορφες Βουλγάρες [:P] [:P], τα εκπληκτικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν.

 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ: Το τριτοκοσμικό χωριό, η κίνηση για να φτάσεις στο χ/κ, η μικρή ποικιλια στα μαγαζιά με είδη σκι ιδίως στα ρούχα, τα εκδοτήρια του χ/κ, η δυκολία συννενόησης αφού τα σχετικά λίγοι μιλάνε αγγλικά, το μέτριο φαγητό σε ποιότητα ( σε σχέση με Ελλάδα πάντα).......

 

Αυτό που κατάλαβα είναι ότι στο BANSΚΟ ΣΚΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ Χ/Κ, δεν θα αναφερθω σε ποια είναι γνωστά άλλωστε, ΣΚΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΣΟ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΣΟΥ...

 

Πιστεύω ότι πρόκειται για τον ιδανικό προορισμό για 3ήμερη η 4ήμερη εκδρομή....

 

Φιλικά

Σπύρος :lol:

 

Υγ: να ευχαριστήσω τον Επίκεντρο για τις υπέροχες καταβάσεις που κάναμε μαζί, καθώς επίσης και για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές που μας έδωσε για να γλιτώσουμε χρόνο και ταλαιπωρία.....


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πανο, δεν μπορεί να μην βλέπουν τα ελληνικά, αφού το 30% των εσόδων τους προέρχεται απο τους Ελληνες. Σίγουρα τα υπολογίζουν απλά το μέγεθος των ελληνικών ΧΚ δεν τους φοβίζει προς το παρόν. Οπως δεν τους φοβίζουν προς το παρόν και τα Ρουμάνικα???(που δεν υπάρχουν), τα υποτυπόδη Σέρβικα (φαντάζομαι δεν πάνε και πολλοί Σέρβοι στο Μπάνσκο... για το καλό τους) και τα Ρώσικα, ( που αν μπει ο Καύκασος στο παιχνίδι, μετά τρέμουν και οι Αλπεις.)

 

Γενικά ο ορίζοντας που επενδύουν οι Αυστριακοί είναι τα 20 χρόνια και με αυτό πάνε καλά. Ισως και η γενικότερη κρίση που πέρασαν τα ΧΚ, παγκοσμίως την δεκαετία του 90 να βαίνει προς το τέλος της με τις φουλ υπηρεσίες που προσφέρουν και το γενικότερο μανατζμεντ που τα έχει μετατρέψει απο ΧΚ σε resorts.

 

Αυτό το φρόυτο, το resort, θα το δουν οι Βούλγαροι του αγίου Ποτέ μια και για να μετατρέψεις ένα ΧΚ σε resort πρεπει να υφίστατε μια γενικοτερη κουλτούρα, πράγμα απο το οποίο η Βουλγαροι δεν έχουν ( ρώτα και τους ειδικούς Βουλγαρολόγους :lol: ).

 

Οπότε οι Αυστριακοί, είναι γνωστό ότι δεν είναι θύματα, επενδύουν σε υλικοτεχνική υποδομή, μια και το estate είναι τζάμπα, με ορίζοντα όχι περισσότερο των 15 ετών. Εάν δούμε πως επενδύουν οι Αμερικάνοι πχ. στα δικά τους, με όρίζοντα ανω των 30 ετών θα καταλάβουμε τις διαφορές. Και επειδή εμείς στο Ελλάντα επενδύουμε με ορίζοντα του ποιος θα προσληφθεί φέτος προς το παρόν δεν παίζει σοβαρός ανταγωνισμός για τους Βούλγαρους.

 

Το μεγάλο φρούτο για τους Βούλγαρους παραμένει ο Ελληνας και ο Ρώσος. Για τους υπόλοιπους δεν ιδρώνουν. Και όπως είπες πολύ εύστοχα φοβούνται το Kozuf γιατί το target group είναι το ίδιο και οι δυνατότητες μεγαλύτερες και αν θες πίστεψέ το, οι Σκοπιανοί είναι τουριστικά πιο φιλος λαος απο τους Βούλγαρους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ με όλους τους προλαλήσαντες.Το Μπ.ανσκο είναι υπέροχο αλλά με τον μισό κόσμο απο όσος ήταν το τελευταίο τετραήμερο.Πιστεύω πάντως οτι μεγάλο ρόλο έπαιξε η διαφήμιση η οποία έγινε στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες.Το σίγουρο είναι οτι σε λίγα χρόνια τα βλέπω (δυστυχώς) τα ελληνικά χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας να βαράνε μύγες εαν δ εν ξυπνήσουν (που δεν προβλέπεται).

 

ΥΓ) ΠΡΟΣ PORFIRIO : Σπύρο σε εσένα μίλησα απο εναν τετραθέσιο αναβατήρα επάνω, γιατί δ εν είμαι σίγουρος;Ησουνα χωμένος μέσα στη πούδρα και εγω πε΄ρναγα απο πάνω.Για πες μου γιατί θα με φ'αει η περιέργεια!


''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

Share this post


Link to post
Share on other sites
ΥΓ) ΠΡΟΣ PORFIRIO : Σπύρο σε εσένα μίλησα απο εναν τετραθέσιο αναβατήρα επάνω, γιατί δ εν είμαι σίγουρος;Ησουνα χωμένος μέσα στη πούδρα και εγω πε΄ρναγα απο πάνω.Για πες μου γιατί θα με φ'αει η περιέργεια!

 

Αμα με είδες μέσα στην πούδρα σίγουρα δεν σε άκουσα, είχα λυσσάξει άλλωστε και με το κράνος δεν ακούς και πολλά....

:lol:B):P:P:P


Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Επίκεντρο αλλά και με τον porfirio και τον Nickel.

 

Τα πράγματα στο γειτονικό χ/κ αλλάζουν δυσανάλογα στην συνάρτηση τουρισμός και τουριστική παιδεία.

 

Εξηγώ: Οι Βούλγαροι είναι σε θέση να κάνουν υπερβολικά γρήγορα και μεγάλα βήματα στην υλικοτεχνική υποδομή (μιας και δεν υπάρχει κάποιος νόμος και κυβέρνηση να τον εφαρμόσει) και από την άλλη δεν υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που θα υποστηρίξουν με τις κατάλληλες γνώσεις όλες αυτές τις προηγμένες υπηρεσίες.

 

Νομίζω ότι το εν λόγω Χ/Κ είναι σε κρίσιμη καμπή και κινδυνεύει να γίνει ένα μεγάλο αλλαλούμ, αφού οι άνθρωποι που εργάζονται και προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτό, δεν είναι σε θέση ούτε και έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να εξηπηρετήσουν την όλο και αυξανόμενη ζήτηση.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι την παραμονή της πρωτοχρονιάς 31/12, το μισό χωριό είχε μπλακ-άουτ για αρκετή ώρα και τα λίφτ που εξυπηρετούσαν τις πίστες 9, 4, 2, και 6 σταματούσαν κάθε τρείς και λίγο από αιτίες που κανείς δεν βγήκε να μας αναφέρει!!!

 

Τα τεράστια ξενοδοχεία και τα υπερβολικά ενοικιαζόμενα δωμάτια σε σχέση με τους τριτοκοσμικούς δρόμους και την έλειψη των πινακίδων της τροχαίας, δείχνουν ότι οι Βούλγαροι ακολουθούν την λογική της άρπα-κόλας και της αρπαχτής σε ότι αφορά τις μέρες των γιορτών.

 

Μεγάλη παρουσία είχαν κατά πρώτο λόγω οι Ρώσοι ( με μεγάλα εισοδήματα μάλιστα και όλοι σε ακριβά ξενοδοχεία!!), οι Έλληνες (αυτοί ήταν παντού), οι Άγγλοι (με πολλά μαγαζιά φτιαγμένα να θυμίζουν την χώρα τους),οι Σκοπιανοί , κάποιοι Ισπανοί, Αμερικάνοι κτλ.

 

Συμπέρασμα: Φέτος και ίσως του χρόνου είναι η χρονιά ΜΗΔΕΝ για το γειτονικό χ/κ . Η μεγάλη ανάπτυξη δυστηχώς δεν ακολουθείται και από την ανάλογη υποδομή σε πολιτιστικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο.

Οι υποδομές της κομώπολης είναι οριακές σε όλα τα επίπεδα και δεν φαίνεται ότι ιδρώνει το αυτί των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτό τον τόπο.

Νομίζω πως σε λίγο κανένας Έλληνας Χιονοδρόμος Τουρίστας δεν θα πατάει εκεί, άσχετα το πόσο καλό και πόσο φθηνό είναι το χιονοδρομικό.

Αντίθετα θα πηγαίνουν πια όλοι αυτοί οι περίεργοι που δεν έχουν πάει ακόμη για να κάνουν την βόλτα τους και να φάνε στις κακής ποιότητας ταβέρνες ή να διασκεδάσουν στα τριτοκοσμικά μπαράκια με τους σερβιτόρους που δεν έχουν μάθει ούτε να χαμογελάνε ούτε να εξυπηρετούνε.

 

Τελικά η απληστία και ο καιροσκοπισμός δεν είναι μόνο Ελληνικό προσόν.

 

 

Υ.Γ. Το παρόν πόστ εκφράζει δικές μου απόψεις και σε καμιά περίπτωση δεν είναι απόψεις του ΕΣΤΧ.

Παρόλο που κάθε κριτική είναι δεκτή δεν θα επιθυμούσα διάλογο με οποιοδήποτε διαφωνεί με τα

παραπάνω γραφόμενα.

 

Ευχαριστώ.


Slowly the Much Oil !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είμαι και εγώ απ' αυτούς που υπερεκτίμησαν το Μπάνσκο και ίσως με τις πολύ θετικές εκτιμήσεις μου αυτές βοήθησα έστω ελάχιστα στο να δημιουργηθεί αυτό το αδιαχώρητο που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί σε χιονοδρομικό κέντρο.

Πέρυσι ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στο χιονοδρομικό ίδια εποχή, μόλις για μια ημέρα, στα πλαίσια μια αποτυχημένης εξόρμησης σε ένα άλλο (μικρό) χιονοδρομικό της Βουλγαρίας, το Σέμκοβο που είναι μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μπάνσκο. Πέρυσι πέσαμε σε ιδανικές συνθήκες: Τέλειος καιρός με ήλιο και καταπληκτική ορατότητα, άριστη ποιότητα χιονιού και κόσμος αρκετός αλλά μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού ώστε ούτε να περιμένεις στην ουρά, ούτε να κινδυνεύεις στις πίστες. Εντυπώσεις από το χιονοδρομικό: Άριστες. Την πόλη δεν την είδαμε καθόλου γιατί το πρωί είχαμε πάει κατευθείαν στην βάση της γόνδολας και το απόγευμα - βραδάκι αφού φάγαμε σε μια ταβέρνα στο κέντρο (καλά) φύγαμε για Σέμκοβο όπου μέναμε.

Από πέρυσι λοιπόν θέσαμε ως στόχο φέτος να ξαναπάμε στο Μπάνσκο. Και έτσι έγινε. Μια παρέα 28 ατόμων το επισκεφτήκαμε από 5 έως 8 Ιανουαρίου με προσδοκίες για καλό σκι όπως και πέρυσι. Βέβαια τα δελτία καιρού προ της αναχώρησης έδειχναν ότι ο καιρός δεν θα ήταν ιδιαίτερα καλός.

Τα δωμάτια που κλείσαμε ήταν σε σπίτια που απείχαν περίπου 1 χλμ. από τη βάση της γόνδολας και ήταν καλύτερα από ότι περιμέναμε, μιας και η καθαριότητα είναι πάντα ένα ερωτηματικό όταν δεν πηγαίνεις σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία αυτής της χώρας. Ήταν λοιπόν καθαρά και αξιοπρεπή.

Η πόλη μουντή και καταθλιπτική. Οι δρόμοι γεμάτοι τρύπες, μεγάλου βάθους ενίοτε, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Το μεγάλο πρόβλημα ήταν στην ουρά της έκδοσης εισιτηρίων και στην ουρά της γόνδολας, όπου την πρώτη μέρα που πήγαμε ανυποψίαστοι περιμέναμε συνολικά γύρω στη μιάμιση ώρα. Το εκνευριστικό είναι ότι οι βούλγαροι (και όχι μόνον φαντάζομαι) σπρώχνανε από δεξιά και αριστερά και μας προσπερνούσαν, όπως επίσης εκτός από τις δύο επίσημες εισόδους του κτιρίου που οδηγούν στη μοναδική σκάλα που οδηγεί στον χώρο επιβίβασης της γόνδολας που βρίσκεται στον όροφο του κτιρίου, υπάρχει και μια ακόμη είσοδος από αριστερά από όπου μετά είδαμε ότι τρύπωναν δεκάδες άλλοι, παρακάμπτοντας γύρω στα 1500 άτομα που περίμεναν στην ουρά πίσω από το σημείο εκείνο.

Ένας άλλος μπελάς είναι η ενοικίαση του εξοπλισμού. Πέρα από τις πολύ διαφορετικές τιμές αναλόγως το μαγαζί (τη θέση του βασικά, αν είναι κοντά στη γόνδολα ή 20 μέτρα μακρύτερα, και όχι την ποιότητα), είχαμε να αντιμετωπίσουμε την χαμηλή ταχύτητα εξυπηρέτησης που εμείς αντιμετωπίσαμε στο κατάστημα της FISCHER όπου προφανώς είναι όλοι υπάλληλοι χωρίς παρουσία αφεντικού. Ο εξοπλισμός που προσφέρει το εν λόγω κατάστημα είναι πολύ καλός, συντηρείται πολύ καλά (οι μπότες τοποθετούνται σε ειδική κρεμάστρα που τις αερίζει και τις στεγνώνει από μέσα και τις κρατάει και σε μια καλή θερμοκρασία), οι εγκαταστάσεις του πολύ καλές και είναι πλήρως μηχανογραφημένο, με bar code στον εξοπλισμό κλπ. Και οι τιμές του φθηνότερες από τα μικρομάγαζα που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι. Τι τα θες όμως αν οι υπάλληλοι βαριούνται που ζουν; Ήμασταν πρώτοι που μπήκαμε στο κατάστημα την ώρα που ανοίγει. Οι δύο πρώτοι υπάλληλοι που σερβίρουν ήρθαν καθυστερημένοι μετά από15 και ο τρίτος μετά από 20 λεπτά. Αργά – αργά μέχρι που να σερβιριστούν 3 άτομα πέρασε πάνω από μια ώρα και εν τέλει πήραμε αγανακτισμένοι ό,τι μας έδωσαν για να τελειώνουμε, γεγονός που τελικά δημιούργησε προβλήματα στη συνέχεια..

Επάνω στις πίστες είχε πάρα πολύ κόσμο σε βαθμό που να φοβάσαι μήπως σε στουκάρει κανένας. Σκι με τέτοιες συνθήκες δεν γίνεται δυστυχώς.

Οι πίστες ήταν σα χωράφια με βαθύ όργωμα την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. Το Σάββατο ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά πάλι το στρώσιμο δεν ήταν καλό. Εμεινα με την εντύπωση ότι δεν έφταιγε μόνον το πολύ φρέσκο χιόνι, και ο πολύς κόσμος, αλλά ότι δεν τις δούλεψαν αρκετά. Οι ρυθμοί τους γενικά στη δουλειά είναι κάπως αργοί.

Το Φαγητό είναι μέτριο και σχετικά οικονομικό. Στα μαγαζιά τους μπορείς να βρεις φθηνά πράγματα πιθανόν μαϊμούδες, αλλά σε καλή ποιότητα για την τιμή. Πολύ καλά και φθηνά είναι τα κρασιά τους και στις ταβέρνες και σε κάβες – super market για να αγοράσει κανείς για την κάβα του ή για δώρα. Οι τιμές στα original επώνυμα είναι νομίζω όπως και εδώ. Για τον εξοπλισμό δεν μπορώ να κρίνω τιμές γιατί δεν έχω ψάξει σχετικά εδώ. Έμεινα με την εντύπωση ότι μάλλον είναι πιο φθηνά.

 

Συμπερασματικά

Μάλλον η πολλή διαφήμιση έφερε πολύ κόσμο στο Μπάνσκο που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Από εδώ και πέρα χρειάζεται επέκταση των υποδομών (νέα γραμμή γόνδολας, νέες πίστες κλπ που δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν χωρίς να βλάψουν ανεπανόρθωτα το βουνό), ή αποφυγή αυτών των ημερών, ιδιαίτερα το πρώτο δεκαήμερο του έτους, που απ’ ότι φαίνεται είναι τότε που παίρνουν τις χειμερινές τους άδειες οι διάφοροι σλάβοι (Σέρβοι, Σκοπιανοί, Ρώσοι, Βούλγαροι κλπ). Αν λειτουργήσουν και όλα αυτά τα ξενοδοχεία που χτίζονται σκεφτείτε με τις υπάρχουσες υποδομές σε λιφτ και πίστες τι θα γίνεται…

Κατά τα άλλα αν πάτε, πάρτε εξ αρχής κάρτα για όλες τις ημέρες για να ταλαιπωρηθείτε μόνον την πρώτη μέρα, και πηγαίνετε επάνω νωρίς ( πριν τις 8:30) για να γλιτώσετε την ουρά στη γόνδολα. Εμείς στο χιονοδρομικό στη Σιλιγκάρνικ (η βάση κάποιων πιστών λίγο πιο ψηλά από την κύρια βάση του χιονοδρομικού, που έχει επίσης κάποια σαλέ), στα δύο τετραθέσια και μια τριθέσια και στην άγκυρα επάνω, δεν βρήκαμε ουρές. Τα λιφτ είναι γρήγορα και φεύγει ο κόσμος, Το πρόβλημα είναι τι γίνεται μετά στις πίστες που είναι γεμάτες κόσμο.

Προσοχή στην ενοικίαση εξοπλισμού γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις τιμές, αν και θα ήταν καλό να έχετε δικό σας γιατί δύσκολα συνεννοείσαι και τα μαγαζάκια δεν έχουν και μεγάλη ποικιλία. Φίλος που είχε μικρό παιδί (6 ετών) δεν μπόρεσε να βρει εξοπλισμό γι αυτό.

Το φαγητό δεν είναι καλό αλλα τρώγεται, τουλάχιστον στα μαγαζιά που φάγαμε εμείς. Η καθαριότητα και η ασφάλεια των τροφίμων είναι πάντα ένα ερωτηματικό. εκείνα τα χιλιοχρησιμοποιημένα υφαντα κόκκινα τραπεζομάντηλα πόσους μικροοργανισμούς άραγε φιλοξενούν. Ο Sakisbanskos που ξέρει ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει σ’ αυτό προτείνοντας κάποια μαγαζιά. Σίγουρα όμως είναι φθηνό, αν με λίγη προσοχή και έλεγχο δεν αφήσεις να σε χρεώσουν παραπάνω (εμείς δεν αντιληφθήκαμε κάτι τέτοιο αλλά κάποιοι άλλοι παραπονέθηκαν ότι σε ταβέρνα της σειράς πλήρωσαν 16€ το άτομο χωρίς να πάρουν τίποτα ιδιαίτερο). Γενικά καλά είναι να έχεις το νου σου στις τιμές και να ενημερώνεσαι πριν αγοράσεις ή δεχθείς υπηρεσίες, γιατί είναι πιθανόν να σου τη «φορέσουν».(άλλωστε είμαστε μαθημένοι να προσέχουμε γιατί και εδώ το συνηθίζουμε). Πρόβλημα επίσης και η ανύπαρκτη γνώση ξένων γλωσσών από τους ανθρώπους που σε εξυπηρετούν. Επίσης η συμπεριφορά τους πολύ συχνά, δυστυχώς, είναι από αγενέστατη έως προσβλητική, γεγονός που σου δημιουργεί αρνητική διάθεση.

Η απόσταση από τα σύνορα είναι 105 χλμ αλλά τα 40 τελευταία χλμ (από σιμιτλι που βγαίνουμε από την εθνική οδό Σόφια –σύνορα, μέχρι το Μπάνσκο) είναι πολύ κακός με στροφές και πολλές τρύπες άρα σε παίρνει καροτσάκι κανένα φορτηγό όπως εμάς και πας με 50 χλμ. α.ω. Συνολικά τα χιλιόμετρα αυτά τα κάναμε σε 1.5 ώρα. Με τις συνοριακές διατυπώσεις και χωρίς πολύ ουρά, θες από Θεσσαλονίκη γύρω στις 4 ώρες. Αυτό που διαβάζω για 3 ώρες ή είναι χωρίς την καθυστέρηση στα σύνορα, ή είναι με επικίνδυνα μεγάλη ταχύτητα (προσοχή!!! οι βούλγαροι οδηγούν σαν καμικάζι, κάνοντας επικίνδυνες προσπεράσεις-σφήνες και κολάνε πίσω σου στο 1 μέτρο), ή αφορούν τις ιδανικές συνθήκες (μοναχός στα σύνορα, όχι φορτηγά και γενικά οχήματα που κινούνται αργά στο δρόμο)

Εγώ πάντως λέω για την επόμενη σεζόν να πάω στο Κοπαόνικ (Σερβία), που προπερισυ που πήγαμε περάσαμε πολύ καλύτερα και απ’ ότι διαβάζω το βελτιώνουν. Βέβαια έχει το μειονέκτημα ότι η απόσταση είναι μεγαλύτερη και περνάς δύο συνοριακούς ελέγχους.

Επίσης μετά από όλα αυτά εκτίμησα λίγο περισσότερο τα Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα που άλλωστε συμβαδίζουν και με το γενικότερο επίπεδο της χώρας μας και η σχέση είναι περισσότερο αρμονική.

Οι σούπερ εγκαταστάσεις του Μπάνσκο δεν συμβαδίζουν με το επίπεδο της περιοχής και γενικότερα της χώρας και των ανθρώπων της, και σε κάθε στιγμή, εμένα προσωπικά, η όλη κατάσταση μου θύμιζε το γνωστό ρητό, «τα μεταξωτά βρακιά είναι για μεταξωτούς (ευαίσθητους) κώλους»

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

εγω ενα ξερω

οταν παω για σκι αυτο κανω

ουτε μουσεια η μοναστηρια για επισκεψη θα ψαξω

μονο ενα καταλυμα αξιοπρεπες να μπορω να κοιμηθω και να πλυθω

για φαγητο ειναι πολυ ευκολο να μαθεις αν ρωτησεις για το που να πας

αν θελω να παω εγκαιρα στο βουνο ξυπναω πρωι

αν με παρει ο υπνος η βαριεμαι παω μιση μερα

αν δεν παω καθολου παιρνω αλλους 2 και παω σοφια για σουαρε

και κυριως κανω τις κρατησεις μονος μου

αυτα και πιστευω οτι οποιος παει παλι για σκι αποκλειεται να κανει τα ιδια λαθη

Share this post


Link to post
Share on other sites
Οπως επισης οτι δε κοιμουνται και απο Απριλιο ξεκιναει καινουρια 8θεσια γονδολα γιατι φετος μπλοκαρε της γιορτες!...

 

Και ηδη σχεδιαζουν μερικα (50χλμ) επεκταση...

 

Ρε συ Nickel ισχύει αυτό? Έχει γίνει καμιά εργασία?

Πέρσι κάποιος Βούλγαρος που δούλευε στο χ/κ και ο οποίος παρεμπίπτοντος φαινόταν πολύ σοβαρός τύπος, μας έλεγε ότι τον περασμένο Απρίλιο θα ξεκινούσε η κατασκευή της γόνδολας από διπλανό χωριό και επέκταση του χ/κ σε διπλανή πλαγιά και με σιγουριά έλεγε ότι τουλάχιστον η γόνδολα θα ήταν έτοιμη μέχρι X-mas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι,

Από την στιγμή που οι Βούλγαροι τα οικονομάνε και με τα υπάρχοντα υλικοτεχνικά μέσα δεν βλέπω να ξεκινάνε σύντομα οποιαδήποτε εργασία.

Άλλωστε και να ξεκινήσουν αμέσως ,(ακόμη και αύριο) τα έργα δεν θα είναι έτοιμα πριν από το 2008.

Αντίθετα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία είναι σε ραγδαία εξέλιξη και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Μάλιστα τώρα που πήραν και την μυρωδιά του χρήματος, καλό θα είναι να αρχίσουμε να ξεχνάμε το φθηνό δωμάτιο και το φθηνό φαγητό που όλοι γνωρίζαμε.

Οι άνθρωποι πονηρέψανε ξαφνικά και σε αυτό φταίμε εμείς που ενώ μας ζητούσαν 5 Λέβα για φαγητό, εμείς αφήναμε 15 Λέβα για να δείξουμε πόσο φιλότιμοι και καρόϊδα είμαστε.

Όπως έγραψα και παραπάνω, νομίζω ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που ανέβηκα στο εν λόγω χ/κ.

Δεν νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος μπορεί να δεχτεί όλες αυτές τις υπερβολικές αυξείσεις στα πάντα που επιβάλουν με το έτσι θέλω και χωρίς κανένα τρόπο (αν κάποιος σας χαμογελάσει είναι είδηση) οι γείτονές μας.


Slowly the Much Oil !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...