D_Kikeridis 0 Report post Posted October 24, 2005 Βλέποντας μερικές σελίδες, κ αναλογίζοντας τι σημαίνει το advanced στις κατηγορίες για τα πέδιλα μου δημιουργήθηκε η εξής εύλογη απορία: Γιατί τα πέδιλα χωρίζονται σε κατηγορίες δυσκολίας,δηλαδή ένας αρχάριος δν μπορεί να χρησιμοποιεί advanced πέδιλα?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted October 24, 2005 Φυσικα και μπορει.Δεν του απαγορευει κανεις Αλλα θα τον ζορισουν πολυ περισσοτερο,γιατι δεν θα εχει το απαιτουμενο τεχνικο background να τα κουμανταρει οπως πρεπει. Επισης λαθος επιλογη πεδιλου,αποτελει τροχοπεδη στην βελτιωση ενος skier. Ειναι πολυ σημαντικο να μην υπερεκτιμουμε τις δυνατοτητες μας,οταν επιλεγουμε πεδιλα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
panagiotis 209 Report post Posted October 24, 2005 Εγώ όμως πιστεύω (άσχετα αν είναι σκι ή snowboard) ότι εαν κάποιος πάρει εξοπλισμό που είναι πάνω του επιπέδου του, θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο πιο γρήγορα :wink: (κι ας ζοριστεί :twisted: ) Quote JAPOW!!! Share this post Link to post Share on other sites
Acidgurl 10 Report post Posted October 24, 2005 Το να δοκιμάζει/αγοράζει κανείς εξοπλισμό που απευθήνεται σε άλλο επίπεδο δυσκολίας απ'αυτό που κατέχει ο καθένας είναι σφάλμα. Πρώτον, είναι επικίδυνο επειδή δεν ελένχεις το πέδιλο, συνεπώς δεν ελένχεις τον εαυτό σου και έτσι γίνονται τα ατυχήματα. Δεύτερον, δεν σου βγάζει το πέδιλο την φυσική σου κίνηση, πράγμα το οποίο σε ζορίζει και δεν απολαμβάνεις το σκι σου και τρίτων, όλη σου η ενέργεια καταναλώνεται στο να συγκεντρώνεσαι σε κινήσεις που υπό άλλες συνθήκες κάνεις αυτόματα, οπότε δεν μπορείς να επικεντρωθείς στην ανάπτυξη τεχνικής σου. Quote The most merciful thing in the world is the inability of the human mind to correlate all its contents (H.P.Lovecraft) Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 24, 2005 Άποψή μου και μόνο... Τα πέδιλα και γενικότερα ο εξοπλισμός οφείλει να επιλέγεται ανάλογα το επίπεδο κατά πρώτο λόγο.Βέβαια,στην τελική μας επιλογή υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες,όπως:τιμή,εμπορική διάθεση. Το να πάρει ένα αρχάριος εξοπλισμό expert για μένα έχει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα,διότι: Ο εξοπλισμός ίσως να μην τον βοηθήσει να εξελιχθεί τόσο γρήγορα,αλλά και σωστά.Μια πολύ σκληρή αγωνιστική μπότα π.χ είναι απόλυτη και απαιτεί απόλυτο χειρισμό,στα πόδια ενός αρχα΄ριου θα είναι μαρτύριο.Ένας αρχάριος θέλει ένα πιο "φιλικό" εξοπλισμό,που ίσως να του συγχωρεί τα πρώτα λάθη του και θα τον βοηθήσει να τα διορθώσει.Αντίστοιχα το να πάρει έναν αρχάριος πέδιλα gs σκληρά και μακριά,ε μάλλον θα τον καθυστερήσει στην εξέλιξή του,αφού θα τα βρει μπαστούνια να τα στρίψει. Έπειτα ο expert εξοπλισμός είναι πιο ακριβός και το να δίνεις ένα κάρο λεφτά ,για κάτι του οποίου τις δυνατοτήτητες δεν θα εξαντλήσεις what's the point????? Εξάλλου ο αρχάριος υποτείθεται ότι δεν ξέρει ακόμα τι είδος σκι γουστάρει καλά καλά.Οπότε ας πάρει ένα σοβαρό πέδιλο αρχαρίου και στην πορεία,καθώς θα ξεψαρώνει θα καταλάβει από μόνος του τι θα του χρειαστεί την επόμενη σεζόν,εφόσον το παλεύει αρκούντως. Επίσης,ακόμα κι αν τη δεύτερη χρονιά χρειαστεί άλλα "ανώτερα" πέδιλα,δεν είναι κακό να έχει στη καβάντζα και τα παλία αρχάρια για το πετροσκί,που σίγουρα θα συναντήσει. Πάντως σε πιο υψηλά level από αυτό του αρχαρίου,το να πάρει κάποιος εξοπλισμό ένα κλικ παραπάνω δεν είναι κακό,με τη λογική ότι ο σκιέρ θα προσπαθήσει να φτάσει το επίπεδο στο οποίο ανταποκρίνεται ο εξοπλισμός του.Υπάρχει μια θεωρία...όχι επίσημη μάλλον...πάρε εξοπλισμό για το σκι που σκοπεύει να κάνεις στο τέλος της σεζόν...που για μένα έχει μια βάση. Ειδικά στην μπότα που την κρατάς 3-4 χρόνια (αν γουστάρεις) δεν θα ήταν παράλογο να την πάρεις,εφόσον σου ταιριάζει στο πόδι,με ένα κλικ σκληρότερο flex,ίσως τις πρώτες φορές να είναι λίγο παραπάνω από όσο χρειάζεται,αλλά τον επόμενο χρόνο θα του είναι τζι τζι. Τέλοσπάντων το θέμα είναι ανεξάντλητο και με πολλούς παράγοντες.Κάντε τα κουμάντα σας με λογική και με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες και όχι με βάση τα trends ή τις μόδες.Ο εξοπλισμός σκι δεν είναι gucci :wink: :wink: :wink: Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 24, 2005 Ώστε έτσι,ε ?? Ορίστε τώρα να μου προτείνετε πέδιλα-δέστρες-μπότες για άνθρωπο που απλώς εφαρμόζει τα βασικά.. ADDITIONAL ΙNFO: YΨΟΣ ΜΟΥ: 1,70 (ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΣΟ ΕΙΜΑΙ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ Κ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ) ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ:60kg (ΒΑΣΙΚΑ 56 ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΑ) ΒΑΣΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΓΙΚΑ ΑΜΑ ΠΑΡΩ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ,ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 24, 2005 Για σκι δεν ξέρω,αλλά αν αγοράσεις μπότες, του χρόνου θα θες κάπου να τις δώσεις,οπότε,καλά λες,μην επενδύσεις πολλά στον εξοπλισμό.Από μπότες το πράγμα το πράγμα περιπλέκεται,διότι η αλήθεια είναι ότι τίποτα δε συγκρίνεται με τις δικές σου καινούργιες μπότες,ακόμα και σε χαμηλό επίπεδο,οπότε αν έχεις την οικονομική άνεση και θες να ασχοληθείς συστηματικά,ίσως θα πρέπει να ξοδιάζεσαι μέχρι το ποδι σου να σταματήσεις να μεγαλώνει....difficult choice!!!! Αν σκοπεύεις να ανέβεις αρκετές φορές και να ασχοληθείς,καλύτερα να επενδύσεις τα λεφτά σου σε μαθήματα,πάντα βοηθάνε αν γίνονται από σωστό δάσκαλο. Αν τώρα ντε και καλά θες να αγοράσεις kai δικά σου πέδιλα,σκέψου ίσως κάτι μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση και σε καλή τιμή. Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 24, 2005 Hm,μια κουβέντα είναι όλα.. :arrow: Μεταχειρισμένα λες ,ε :?: :arrow: Δν υπάρχει περίπτωση να την πατήσω λες :?: :arrow: Από που μεταχειρισμένα όμως.. :?::?: (Κ'Πάλι,καλύτερα να δώσεις τα λεφτά σου σε κάτι που θα σου μείνει κ όλας,παρά να δίνεις 20 ευρα καθε φορά που πας για σκι..Ε?) Quote Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 24, 2005 Aν δεν τα τσεκάρεις,ΝΑΙ μπορείς να την πατήσεις ΑΝΕΤΟΤΑΤΑ. Κι όταν λέω να τσεκάρεις,δεν εννοώ προφανώς το χρωματάκι,αλλά την κατάσταση.Αν π.χ έχει φάει την πέτρα της ζωής του θα το διαπιστώσεις από τις φθορές στο base layer ή στα μαχαίρια,όσο φτιάξιμο κι αν έχει φάει. Επίσης μην κοιτάξεις και κανά πέδιλο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για 3+ χρόνια ανηλεώς....Θέλω να πω ότι με την πολλή χρήση όλα τα πράγματα,έτσι και τα πέδιλα παρουσιάζουν μια σταδιακή κόπωση.Οπότε ρώτα για το υποψήφιο πέδιλο πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί.Καλύτερα π.χ να πάρεις ένα πέδιλο διετίας που έχει χρησιμοποιηθεί 20 φορές,παρά ένα περσινό με 60 φορές. Σου λέω για μεταχειρισμένο διότι θα το βρεις σε επίπεδα μισής τιμής,και από τη στιγμή που είναι κάτι που του χρόνου μάλλον δε θα σου κάνει ,δεν θα έχεις και πολλές τύψεις,όταν τον δεύτερο χρόνο θα το χρησιμοποιείς για πετροσκί..... Το που θα βρεις μεταχειρισμένα,ψάξε και θα βρεις,απλά ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ...μην αγοράσεις π.χ από απόσταση και από άγνωστο και σου βγει καμιά πατάτα!!!! Αν δε θες μεταχειρισμένο,έστω και καλοσυντηριμένο,κοίτα καινούργια προηγούμενων ετών.Μη νομίζεις ότι τα φετινά πέδιλα αρχαρίων είναι "ανώτερα",από τα πέδιλα αρχαρίων πριν 3 χρόνια....ίσως πετύχεις καλύτερη τιμή,με αυτή την έννοια,αλλά θα έχεις να αντιμετωπίσεις το μειωμένο στοκ.Αν σου κάτσει όμως...... Επίσης να σου πω...σκέψου,ότι την επόμενη χρονιά,ίσως σου πέφτει κάπως κοντό,αν βάλεις κιλά και πόντους...δεν ξέρω τι ανάπτυξη θα έχεις... :? :? :? :? :? . Οπότε ή θα χριεαστεί να "ξανακαρφώνεις" τη δέστρα για να κάνει στη νέα μπότα σου ή τουλάχιστον βάλτου καμιά δέστρα-plate στυλ railflex(TYROLIA) ή IBC (MARKER),που μπορεί να πάρει διάφορα μήκη μπότας,διότι μπότα σίγουρα θα αλλάξεις,δεν την γλιτώνεις.Υπόψην υπάρχουν πέδιλα που το έχουν build-in το σύστημα. Σκέψου το όμως σοβαρά και λογικά....για να μην ξοδιάζεσαι βερεσε Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 24, 2005 Θα σου πρότεινα να δεις κάποιες αξιόλογες επιλογές από τις φετινές προσφορές εξοπλισμού του συλλόγου,αλλά πρέπει να είσαι μέλος.... Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 24, 2005 Κοινώς θα μου πρότεινες να γίνω μέλος .. Ίσως,θα το σκεφτώ... Quote Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 24, 2005 Βασικά πρέπει να έχεις κλείσει τα 18...και όχι δε θα σου πρότεινα να γραφτείς μέλος για μια προσφορά και μόνο.Αυτό είναι δική σου υπόθεση με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 24, 2005 'Ελα,μωρέ,μη μασάς..Θα μπάσω κανέναν δικό μου κ θα χρησιμοποιώ εκ μέρους του για τα τρία πρώτα χρονια Φυσικά αστειεύομαι.. Λοιπόν,εγώ σκέφτομαι να προβώ ή σε online αγορά,ή σε αγορά μεταχειρισμένου από κάποιο κατάστημα.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Acidgurl 10 Report post Posted October 25, 2005 Λίγο αργά δεν σου ήρθε η αναλαμπή?! Για αγορά σκι έπρεπε να κοιτάξεις καλοκαίρι, που οι τιμές είναι στον πάτο... Πέρα απ'αυτό, άμα θες φτηνές μπότες/σκι, τα μεγάλα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού (π.χ. Κλαουδάτος) πουλάνε τα παλιά τους μοντέλα επειδή πάντα έχουν σχεδόν καινούργια, οπότε ψάξου και εκεί... Quote The most merciful thing in the world is the inability of the human mind to correlate all its contents (H.P.Lovecraft) Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted October 26, 2005 Να επιστρέψω λίγο στην αρχική απορία μιας και πιστεύω ότι είναι αρκετά σημαντική και ίσω να αφορά και άλλο κόσμο. Στο ερώτημα αν ο εξοπλισμός για advanced-expert είναι κατάλληλος για αρχάριους θα έλεγα το εξής. Θεωρούμε έναν νέο/νέα που μόλις απέκτησε δίπλωμα για μηχανάκι. Αν πάρει ένα ευκολοοδήγητο καλοσυνάτο στην αρχή θα μάθει να το οδηγάει σωστά χωρίς να το φοβάται και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να το ελέγχει σε όλες τις καταστάσεις ακόμα και τις οριακές ακριβώς επειδή τα όρια του "εργαλείου" του δεν θα είναι άφταστα για τα δικά του δεδομένα. Αν πάλι πάει και κάτσει τον απαυτό του με το καλημέρα σε ένα R1 με 180+ HP θα έχει δυο επιλογές. Ή θα πηγαίνει μονίμως με 1η και 20 Km/h για να την κουμαντάρει ή δεν θα προλαβαίνει να μετράει τούμπες. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν θα μάθει να οδηγάει σωστά. Βέβαια οι τούμπες στο βουνό δεν συγκρίνονται με τις πτώσεις με μια R1 αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Στασιμότητα και απογοήτευση (συν κάποια σπασμένα κόκαλα τουλάχιστον στην περίπτωση R1). Τί κάνει όμως ένα πέδιλο να είναι R1 και τί να είναι παπάκι? Είναι όλα τα advanced απαγορευτικά για αρχάριους? Είναι όλοι οι αρχαριοι το ίδιο αρχάριοι? Είναι ερωτήσεις που περιπλέκουν λίγο την κατάσταση. Θα προσπαθήσω να βάλω μια τάξη. Όλα τα πέδιλα έχουν κάποιες ιδιότητες οι οποίες τα χαρακτηρίζουν. Κατ αρχήν είναι η ακαμψία του (Flex ελληνηστί) δηλ το πόσο σκληρό είναι ένα πέδιλο. Όσο πιο σκληρό είναι το πέδιλο τόσο περισσότερη δύναμη απαιτείται για το λύγισμά του και τον απαιτούμενο έλεγχο μες τη στροφή. Η δύναμη μπορεί να προέρχεται από την ικανότητα ενός έμπειρου που μπορεί και ξέρει να πιέσει το πέδιλο, από την ταχύτητα που αναπτύσει ένας καλός σκιέρ ή απλά από το βάρος ενός "ογκόδους"(sic) σκιέρ.Φαίνεται λοιπόν ότι ένας αρχάριος καλά θα κάνει να προτιμήσει ένα πιο μαλακό πέδιλο εκτός κι αν οι σωματική του διάπλαση του επιβάλλει κάτι άλλο. Στη συνέχεια είναι η ακτίνα (radius). Αυτή είναι η ακτίνα ενός νοητού κύκλου που θα διέγραφε το πέδιλο αν το αφήναμε να κυλίσει πάνω στην ακμή του, χωρίς να το παραμορφώσουμε, με κάποια δεδομένη κλίση. Φυσικό είναι να μεταβάλεται η ακτίνα αυτή είτε αλλάζοντας την κλίση (περισσότερο πλάγιασμα στη στροφή) είτε εξασκώντας πίεση στο πέδιλο να το λυγίσουμε αναγκάζοντας το να μικρύνει την ακτίνα. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι ένα πέδιλο με μεγάλη ακτίνα θα αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα από στροφή σε στροφή απ ότι κάποιο με μικρότερη. Αντιθέτως ένα πέδιλο με μικρή ακτίνα έχει πιο απότομες και άμεσες αντιδράσεις και δεν συγχωρεί εύκολα λάθη Όλα τα παραπάνω περί ακτίνας έχουν νόημα μόνο αν οι στροφές γίνονται αποκλειστικά πάνω στα μαχαίρια (λάμες), το λεγόμενο carving δηλ., και δεν έχουν καμία σημασία για την κλασική τεχνική όπου το στρίψιμο επιτυγχάνεται μέσω πλαγιολίσθισης (skiding). Φαίνεται λοιπόν ότι μεγάλη ακτίνα(>15m)=μεγάλες ταχύτητες= έμπειρος σκιερ. Μικρή ακτίνα (<12m)=νευρικό πέδιλο = έμπειρος σκιερ. Αλλά και οι αρχάριοι από μόνοι τους δεν είναι όλοι το ίδιο. Άλλος παιδέυεται καιρό μόνο και μόνο να καταφέρει να σταθεί όρθιος ενώ άλλος ξεπερνάει το στάδιο του "κατεβαίνω με V την πίστα" πολύ γρήγορα και πορχωράει παραπέρα. Αυτό πιστεύω είναι και το σημείο "καμπής" ενός σκιέρ. Την ώρα που θα εγκαταλείψει το V και θα κάνει παράλληλο. Το πότε έρχεται αυτό το σημείο εξαρτάται από τον κάθε ένα και τις δικές του ικανότητες και ταλέντο. Αλλά από κείνο το σημείο και μετά το σίγουρο είναι ότι ο εξοπλισμός του θα παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις για τον καθένα και ότι η στρατιγική marketing των εταιριών να πλημυρίζουν την αγορά με κάθε λογής μοντέλα-κατηγορίες -υποκατηγορίες μάλλον μπερδεύουν την κατάσταση παρά που βοηθάνε. Τελική μου πρόταση λοιπόν για να βγεί και ένα πόρισμα από όλο αυτό το μπέρδεμα είναι: Όχι αγορά αλλά ενοίκιο για κάποιον που ξεκινάει,μιας και έτσι μπορεί να επιλέξει αλλά και να συμβουλευτεί τον υπεύθυνο, για μια σεζόν τουλάχιστον, ώστε να ξεφύγει πρώτον από το αρχικό στάδιο και να αναπτύξει κάποιες προτιμήσεις που θα τον βοηθήσουν να επιλέξει στη συνέχεια τον δικό του εξοπλισμό. Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted October 26, 2005 ... ή απλά από το βάρος ενός "ογκόδους"(sic) σκιέρ. Φαίνεται λοιπόν ότι ένας αρχάριος καλά θα κάνει να προτιμήσει ένα πιο μαλακό πέδιλο εκτός κι αν οι σωματική του διάπλαση του επιβάλλει κάτι άλλο. Πολυ καλη η διατριβη Donmeli, ευχαριστουμε Εμεις οι ογκωδεις σκιερ προτιμαμε το Ω, (ειναι πιο ...μεγαλοπρεπες αν και οχι τοσο chic :roll: :roll: ) Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted October 27, 2005 Mάκη αν και από γραμματικής σκοπιάς έχεις απόλυτο δίκιο θεώρησα πιο politicaly correct να το "στρογγυλέψω" λίγο για να μην φαίνεται τόσο "ογκΩδες" Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted October 27, 2005 Αν αξίζει κάτι να το κάνεις τότε αξίζει να το κάνεις καλά (Lord Chesterfield) Keep on trucking!! :wink: :wink: :wink: Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 28, 2005 Καλά βρε εσύ, δεν είπα οτι δεν μπορώ να κατέβω μια πράσινη,η κ μια μπλέ, απλώς δεν είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου..Τέσπα,συμπέρασμα: Νοικιάζω κ φέτος κ του χρόνου κανω την αγορά μου .. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alexandros0077 1 Report post Posted October 30, 2005 Καλά βρε εσύ, δεν είπα οτι δεν μπορώ να κατέβω μια πράσινη,η κ μια μπλέ, απλώς δεν είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου..Τέσπα,συμπέρασμα: Νοικιάζω κ φέτος κ του χρόνου κανω την αγορά μου .. Αν υπάρξει του χρόνου για σένα. Εξαρτάται αν θα έχει βαρύ χέρι αύριο :twisted: Quote Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 30, 2005 Α,ρε αλήτη..Σου εκμυστηρεύτηκα οτι θα φάω ξύλο αύριο κ με έκανες ρεζίλι στο Snowclub ( :twisted: :twisted: Αν με πειράξει την έβαψε :twisted: ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alexandros0077 1 Report post Posted October 30, 2005 Quote Share this post Link to post Share on other sites