Jey 7 Report post Posted January 9, 2006 Χαζεύοντας όσους κατεβαίνουν με sb, εντός πίστας, παρατηρώ τα γόνατα τους και σχεδόν πονάω, ειδικά όταν φρενάρουν... Θυμίζει αμορτισερ σε τζιπ σε off-road διαδρομή... Θέλοντας να δοκιμάσω sb (σχόλια περί αλλαξοπιστίας διαψεύδονται κατηγορηματικά ), ήθελα να ρωτήσω σχετικά περί καταπόνησης. Έχω ένα μικρό προβληματάκι με χαλαρό πρόσθιο χιαστό στο ένα γόνατο και δε θα ήθελα να τον κόψω...... Οποιαδήποτε πληροφορία χρήσιμη Quote Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted January 9, 2006 Βασικά η καταπόνηση στα γόνατα είναι συνεχής όταν κάνεις σνοουμπορντ αλλά η καταπόνηση της μέσης, της γάμπας και της κνήμης είναι μεγαλύτερη, έτσι τουλάχιστον νοιώθω εγώ. Στο ξεκίνημα της εκμάθησης χρησιμοποιήσε pads για τα γόνατα, θα σε σώσουν και στην συνέχεια να προσπαθείς να πιέζεις περισσότερο τα υπόλοιπα μέλη που προανέφερα. Οπως και στην καθημερινή ζωή έτσι και στα αθλήματα προσαρμόζεις τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες σου ανάλογα. Δηλαδή θα μπορούσες να μην ρίχνεις το βάρος σε ένα φρεναρισμα στα γόνατα αλλά εξολοκλήρου στην κ΄νημη φρενάροντας με την πλάτη γυρισμένη στην πλαγιά. Σε κάποια φάση που χτύπησα στο γόνατο φρενάριζα έτσι και σε πληροφορώ ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα. Καλό ξεκίνημα λοιπόν. Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
forebas 0 Report post Posted January 9, 2006 Θα ήθελα να συνεχίσω λίγο με την περίπτωσή μου.. Η διάγνωση του γιατρού ήταν τενοντίτιδα στο δεξί γόνατο και μου συνέστησε ξεκούραση. Επειδή όμως την ξεκούραση την καταλαβαίνω στα πάντα εκτός από το snowboard, τι μπορώ να κάνω; Αν φόραγα επιγονατίδα πιστεύετε θα βοηθούσε; Έφαγα μία σαβούρα στα Καλάβρυτα στην πρώτη κατεβασιά, δίπλωσε το γόνατο και με τσάκισε, με αποτέλεσμα να με πονάει όλη μέρα και να κατεβαίνω πολύ προσεκτικά. Τι μπορώ να κάνω ρε παιδιά για να χαρώ την σεζόν που έρχεται; Για άλματα ούτε λόγος πλέον.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Firefly 0 Report post Posted January 9, 2006 Οοοοοολεεεε!!!!!!!!!Αντε βρε...με το καλο! So, ναι τα γόνατα καταπονούνται αρκετά, κυρίως λόγω της στροφής των δεστρών, δε νομίζω όμως ότι καταπονούνται περισσότερο από οτι στο σκι. Το φρένο μη το βλέπεις έτσι, εμένα τουλάχιστον δε με καταπονεί καθόλου. Στη άρχη να βάλεις pads, να πέφτεις στα μαλακά, θα σε προστατέψει αρκετά. Κι όσο για τον χιαστό σου μη στεναχωριέσαι και πολύ, ειδικά αν το πόδι αυτό το βάλεις μπροστά ώστε να είναι πιο σταθερό. Πιο συχνά τραυματίζονται οι έσω κι έξω πλάγιοι σύνδεσμοι του γόνατος κι ειδικά ο έσω του πίσω ποδιού παρά οι χιαστοί. Στο snowboard γενικά όμως κινδυνεύουν πιο πολύ καρποί και ώμοι οπότε να θυμάσαι όταν πέφτεις να μαζεύεις τα χέρια σου Have fun! κι ότι θες εδώ είμαστε! Fοrebas μάλλον θα πρέπει να ακολουθήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου. Αρκετή ξεκούραση, όχι μόνο από το snowboard αλλά από οτιδήποτε πιέζει το γόνατο σου, μεγάλη προσοχή, κάνε καμια φυσικοθεραπεία (οι υπέρηχοι πχ βοηθούν παρα πολύ σε τενοντιτιδες) κι οταν δεις και είσαι καλύτερα πήγαινε και στο βουνό. Απλά μη το ξεσκίσεις γιατί θα σου ξαναβγάλει τενοντιτιδα. Το να το δέσεις θα σε βοηθήσει στο να είναι πιο σταθερό το γόνατο σου οπότε καλό θα σου κάνει. Quote Taste with your eyes Feel with your head And think with your heart... Share this post Link to post Share on other sites
dimanast 0 Report post Posted January 9, 2006 εγω παλι μετα το χτυπημα περυσι στο Πηλιο , φετος φορωντας μια επιγονατιδα δεν εχω κανενα προβλημα... πιο πολυ ποναω στις πατουσες παρα στα γονατα... παντως και αυτο το αθλημα θελει καλους 4κεφαλους... Quote by moonsoda ....τo snowboard είναι σάν το sex.. μόλις δοκιμάσεις μια φορά... θέλεις συνέχεια... Χιονοδρομικό κέντρο Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης Http://www.dimanast.gr http://www.hi5.com Share this post Link to post Share on other sites
moonsoda 27 Report post Posted January 9, 2006 Ένα μικρό Add-on στα παραπάνω... μετά από 5 μέρες snowboard με συνδυασμό πολύ απάτητου ( που σημαίνει ρίχνω βάρος στο πίσω πόδι) και αρκετών bumps... κατέληξα να έχω ένα ελαφρύ πρήξιμο στο ένα γόνατο. Snowboard σε πίστα στρωμένη και καλοστημένο δέσιμο για αρχή δεν θα είναι πρόβλημα... το γόνατο μπορεί να καταπονείτε όταν πλέον ξεφεύγεις από τα τετριμμένα αναπτύσσεις μεγάλες ταχύτητες η βγαίνοντας εκτός πίστας που σε όλες τις περιπτώσεις οι δυνάμεις είναι μεγαλύτερες και συχνά αλλάζουν κέντρα. Quote Πόσες μέρες snbrd έκανες φέτος..... Ποοοοοοσο?? ΧΑχαχαχΧΑΧΑΧΑΧΑ Share this post Link to post Share on other sites
panagiotis 209 Report post Posted January 9, 2006 Χεμμμ! Ιάσωνα, άντε με το καλό! Τα γόνατα σαφώς καταπονούνται αλλά πολύ λιγότερο από το σκι. Περισσότερο καταπονούνται όταν πέφτεις με τα γόνατα, κάτι το οποίο μπορείς να το εξαλείψεις, μαθαίνοντας σταδιακα κεντράροντας το βάρος σου ή βάζοντας το χέρι για προστασία. Περισσότερα από κοντά. Το ότι τα πόδια είναι στο πλάι και όχι μπροστά, δεν είναι πρόβλημα. Μόνο στις πολύ υψηλές ταχύτητες, που ευτυχώς σε εμένα, δεν είναι πρόβλημα! ΥΓ: Δεν ξέρω γιατί αλλά ποτέ μα ποτέ μου δεν αισθάνθηκα ενόχληση σε γόνατα/μέση κ γενικά σε αρθρώσεις! Η φυσικοθεραπέφτριά μας μορεί να το εξηγήσει; Μόνο σε τετρακέφαλους/όμους κάποιες φορές αισθάνθηκα "κάτι", που διορθώνεται με gym Quote JAPOW!!! Share this post Link to post Share on other sites
Firefly 0 Report post Posted January 9, 2006 1) βάζοντας το χέρι για προστασία. Μεγάλο λάθος, πολύ μεγάλο λάθος . Ο καρπός είναι πολύ ευαίσθητη άρθρωση, τραυματίζεται εύκολα και αναρρώνει δύσκολα. Οπότε ΠΟΤΕ το χέρι για προστασία. Καλύτερα να αγοράσεις ένα padded shorts και να πέφτεις στο κ@λαράκι ή επιγονατίδες και να πέφτεις στα γόνατα παρά να βάλεις το χέρι... 2) Το ότι δε πονάνε οι αρθρώσεις σου είναι πολύ καλό. Σημαίνει ότι έχουν καλή λειτουργικότητα. Αυτό το "κατι" που αισθάνεσαι σε 4κέφαλους και ώμους και που διορθώνεται με γυμναστήριο είναι μάλλον μυϊκό οπότε keep up the gym!! 3)Κώστα πέρα από το πρήξιμο έχεις πόνο/δυσκολία στη κίνηση/ νιώθεις την άρθρωση σφιχτή?! Για το πρήξιμο κλασσικά πάγο, άν όμως σε ενοχλεί γενικά καλύτερα να το κοιτάξεις μη τυχόν το ζόρισες πιο πολύ απ'ότι έπρεπε εκεί στις πούδρες! νιιιεεεεεεεεεξτ! Quote Taste with your eyes Feel with your head And think with your heart... Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 9, 2006 Όσο θα βελτιώνεις την τεχνική σου τόσο λιγότερο θα καταπονείς τις αρθρώσεις σου, στοιχειώδες όχι μόνο για το snowboard για όλα τα αθλήματα, ειδικά μιας και προέρχεσαι από το σκι η μεγάλη διαφορά είναι ότι κατά την κατάβαση με σανίδα υπάρχει στρεπτική τάση κνήμης μηριαίου και είναι κάπως ιδιόρρυθμο σε σχέση με την θέση των γονάτων στο σκι. Σε αυτό συμβάλει και η θέση το κορμού που πρέπει να είναι κατά την κατάβαση με σανίδα σε σχέση με τα γόνατα. . . . Ωστόσο γρήγορα θα προσαρμοστείς γιατί έχεις εξοικείωση με το χιόνι και έχεις και αντίληψη για το γλύστρημα στις πίστες γενικότερα. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
gmak 26 Report post Posted January 9, 2006 !WOW! Ήρεμα αυτά βρε Ιάσωνα, θα πέσω απ την καρέκλα μου! Αυτό που βλέπεις να καταπονείται στο φρενάρισμα είναι ο 4κέφαλος. Βοηθά πολύ να είναι γυμνασμένος στην πούδρα και τα πιάτα, αλλά αυτό σε απασχολεί άμα συνεχίσεις. Προσοχή μόνο στο πέσιμο για τα γόνατα, μην τα βάζεις απότομα για στήριγμα. Δεν προτάσσουμε ποτέ τους καρπούς, κρατάμε τα χέρια κοντά στο σώμα. Όταν πέφτουμε προφυλάσσουν το κεφάλι. Είναι ο κλασσικός τραυματισμός αρχαρίων. Έχω χτυπίσει και τους 2, όπως έχω ραγίσει και τους αντίχειρες. Συφωνώ πάντως ότι δεν θα δυσκολευτείς, η αίσθηση του χιονιού αναλαμβάνει μόλις μάθεις τα βασικά της ισορροπίας. Quote vae victis Share this post Link to post Share on other sites
panagiotis 209 Report post Posted January 9, 2006 Μανουέλα, φάουλ εδώ! Όταν είπα το χέρι για πλάκα, δεν εννοούσα ότι το βάζεις στο χιόνι όταν το σώμα σου κάνει γωνία 90μοίρες στη μέση και το βάρος στην ουσία βγαίνει αρκετά έξω από την σανίδα. Μάλλον λάθος είπα το "ή" και έπρεπε να πω "και". Σε αυτήν την περίπτωση ο καρπός λυγίζει πολύ και ...χάθηκε. Το λέω από προσωπική εμπειρία. Εννοώ για να γίνομαι πιο σαφής, ότι το βάζουμε ουσιαστικά όταν γέρνει πολύ το σώμα μας προς μπροστά κ το χέρι μας το σηκώνουμε πάνω από τον ώμο μας τεντόνοντάς το. Εγινα κατανοητός ή σας μπέρδεψα; Δεν μπορώ να εξηγήσω με λόγια την πρακτική βρε σεις Quote JAPOW!!! Share this post Link to post Share on other sites
Firefly 0 Report post Posted January 9, 2006 Χμου...ή εγώ είμαι κομμάτια και δε καταλαβαίνω τι γράφεις ή εσύ ήσουν κομμάτια όταν τα γραφες... Για κάντο φραγκοδίφραγκα μηπως και συνενοηθούμε! Quote Taste with your eyes Feel with your head And think with your heart... Share this post Link to post Share on other sites
jj 0 Report post Posted January 10, 2006 @Jey κανε μαθημα αν θες να αρχισεις Quote Share this post Link to post Share on other sites
panagiotis 209 Report post Posted January 10, 2006 Οκ, Μανουέλα κ Ιάσωνα, ελάτε στην συνάντηση να σας τα πω λιανα Quote JAPOW!!! Share this post Link to post Share on other sites
tetzas 1 Report post Posted January 10, 2006 Από προσωπική εμπειρία και έχοντας ανάλογη εμπειρία και στα δύο αθλήματα μπορώ να πω ότι η καταπόνηση κατά την κατάβαση είναι σχεδόν ίδια και στα δύο αθλήματα. Η διαφορά που βλέπω εγώ είναι ότι στο snowboard υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση στα γόνατα στην προσπάθεια να σηκωθείς όρθιος (από ανάσκελη θέση μόνο) η οποία είναι έντονη όταν μαθαίνεις μιας και είσαι συνέχεια κάτω. Επίσης, τα πιατάκια σε κουράζουν περισσότερο απ’ ότι στο ski. Τέλος, αυτό που μπορώ να εγγυηθώ (χωρίς να θέλω να τρομάξω κανέναν) είναι ότι το πέσιμο με σανίδα πονάει περισσότερο (αλλά σ΄ αρέσει ). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted January 10, 2006 . . . πάντως για να μην μπερδεύεται ο κόσμος δηλαδή και μας νομίζουν για παλαιστές και όχι για χιονοδρόμους , κακώς μιλάμε για καταπόνηση γονάτων. Όσο το γόνατο μένει μέσα σε φυσιολογικό εύρος κίνησης πράγμα βέβαιο σε επίπεδο σωστής εκμάθησης δεν καταπονείται καθόλου. Αρκεί μια μέτρια φυσική κατάσταση, γιατί αυτό που κουράζεται-καταπονείται είναι το μυϊκό σύστημα, ένας καλός εκπαιδευτής φίλος ή δεν ξέρω και εγώ τι, και όλα καλά απλά . Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
tetzas 1 Report post Posted January 10, 2006 μετά από 5 μέρες snowboard με συνδυασμό πολύ απάτητου ( που σημαίνει ρίχνω βάρος στο πίσω πόδι) και αρκετών bumps... κατέληξα να έχω ένα ελαφρύ πρήξιμο στο ένα γόνατο. Προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν παραπληροφόρηση και ειλικρινά χωρίς να θέλω να σε στεναχωρήσω αυτό δεν οφείλετε στο snowboard... απλά είναι οι πρώτες ενδήξεις οτι μεγαλώνεις ! Χαλαρά ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jey 7 Report post Posted January 10, 2006 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, με πείσατε... θα δοκιμάσω (αν και η εικόνα των γονάτων του sb-ντα όταν φρενάρει κάθετα, ειδικά αν είναι και λίγο ανώμαλο το έδαφος, δε μου φεύγει... χτυπάς φραπέ άνετα ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 10, 2006 Αργησες Ιασονα... Τελικα ειναι πιο ευκολο απο οτι πιστευα... Α μη ξεχασω εκανα με μποτακια περπατηματος αλλα οι δεστρες στο σανιδι του BMW σε δενουν κομπο στη κυριολεξια... το δοκιμασα μονο και μονο επειδη το σανιδι ειναι Κ2 recon riser. σαν τα σκι μου Quote Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted January 10, 2006 Αντε, έτσι μπράβο... Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
tetzas 1 Report post Posted January 11, 2006 Τελικα ειναι πιο ευκολο απο οτι πιστευα... το δοκιμασα μονο και μονο επειδη το σανιδι ειναι Κ2 recon riser. σαν τα σκι μου Μόνο που με αυτόν που βλέπω στην φωτο να σου δείχνει και τέτοιο σανίδι που ξεκίνησες η επόμενη φορά δεν ξέρω αν θα είναι τόσο εύκολη Quote Share this post Link to post Share on other sites