fomin 0 Report post Posted October 26, 2008 ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΟ FORUM ΚΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΣΤΟ SNOWBOARD.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΥΨΟΣ 1.96 ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ Kg.ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΦΟΡΑΩ 46 ΝΟΥΜΕΡΟ.ΤΙ ΜΗΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΑΝΙΔΙ?ΣΚΛΗΡΟ ή ΜΑΛΑΚΟ?WIDE ή ΟΧΙ?ΤΟ ΞΕΡΩ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. P.S. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΝΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ! Quote Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted October 26, 2008 κατ'αρχην καλως ηρθες στο snowclub να γραφεις με μικρα και οχι κεφαλαια γιατι με αυτα δειχνεις οτι φωναζεις οι σανιδαδες του κλαμπ θα σε βοηθησουν σε οτι θελεις περνα και μια βολτα απο τα νεα μελη να συστηθεις και εκει να σε καλωσορισουμε Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted October 27, 2008 αν και θα στα πουνε και οι πιο σχετικοι δεν νομιζω να εχεις προβλημα. ενας φιλος μου ειναι περιπου στο υψος σου ή λίγο πιο κοντος αλλα πιο βαρυς. wide σανιδι νομιζω ενδεικνειται για 46 νουμερο μποτα Quote Share this post Link to post Share on other sites
royale 375 Report post Posted October 28, 2008 Καλησπέρα και καλώς όρισες. Το βασικό κριτήριο επιλογής σανίδας είναι το βάρος και δευτερευόντως το ύψος. Βάσει των κιλών σου λοιπόν, θέλεις μια σανίδα γύρω στο 158. Ιδιαίτερα επειδή ξεκινάς τώρα, δε θα ήταν σωστό να πας σε μεγαλύτερα μήκη απο 160, γιατί θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη στην αρχή που θα προσπαθείς να μάθεις στροφές. Wide Σ-Ι-Γ-Ο-Υ-Ρ-Α με τέτοιο μέγεθος παπουτσιού, γιατί σε άλλη περίπτωση η μπότα θα εξέχει όπως θα πατάει στο "λαιμό" του σανιδιού, και θα βρίσκει στο χιόνι όταν παίρνεις κλίσεις, με αποτέλεσμα συνεχείς πτώσεις. Η λογική είναι: Νορμάλ σανίδια για μπότες μέχρι 42, mid-wide για 42-44 και wide για 44+. Η σκληρότητα τέλος έχει να κάνει με τη χρήση για την οποία το προορίζεις. Πολύ σκληρό-->Πολύ δύστροπο, δε συγχωρεί λάθη. Αντίστοιχα τα μαλακά σανίδια είναι πολύ φιλικά και παιχνιδιάρικα, αλλά δεν είναι σταθερά σε ψηλές ταχύτητες ("τρεμουλιάζουν"). Για αρχή θέλεις κάτι ενδιάμεσο, και λίγο προς το μαλακό. Δηλαδή σε μια κλίμακα σκληρότητας απο 1 έως 10, κάπου στο 4 ή 5. Quote The map is full of places that only mean anything to me because of snowboarding... Share this post Link to post Share on other sites
JohNi 21 Report post Posted October 28, 2008 Wide Σ-Ι-Γ-Ο-Υ-Ρ-Α με τέτοιο μέγεθος παπουτσιού Λ-Α-Θ-Ο-Σ .Οι Salomon F24 ειναι slimcut και επιτρεπουν στους ''μεγαλοποδαρους'' να παιζουν και με στενα σανιδια...βεβαια οχι κατω απο waist width 25,5. Quote Share this post Link to post Share on other sites
royale 375 Report post Posted October 28, 2008 JohNi (Γιάννη να υποθέσω, και όχι μόνο οι Salomon. Και οι SLX και οι Ion της Burton έχουν reduced footprint με αποτέλεσμα π.χ. με μπότα US11 να έχει τις εξωτερικές διαστάσεις μιας US10. Αλλά ο Δημήτρης είπε ότι φοράει 46άρα (δηλαδή US12). Ακόμη και απο το συγκεκριμένο σύστημα να επωφεληθεί, πάλι δε χωράει σε μια normal σανίδα με 11άρα μπότα. Δεδομένου πάντα ότι οι normal σανίδες στα μήκη 158 έχουν waist width γύρω στα 249mm. Η δική μου Royale 158 π.χ. έχει waist width 253 και είναι midwide. Παρόλο που είναι midwide δηλαδή, και πάλι έχει κάτω απο 255 waist width. Για να έχει 255+ που λες κι εσυ, μοιραία πάει σε wide λύση σε αυτά τα μήκη (158-160). Ειδάλλως, φαντάσου αν πάει να πάρει καμία normal τι toe/heel drag έχει να πέσει... Εγώ θεωρώ ότι οι bigfooters τέτοιου τύπου (US12) είναι καταδικασμένοι σε wide λύσεις (εκτός βέβαια και είναι τίποτα τρελοί freeriders, με σανίδια 162+, οπότε το αυξημένο μήκος τους εξασφαλίζει λίγο περισσότερα mm στο waist width). Φιλικά, Νίκος Quote The map is full of places that only mean anything to me because of snowboarding... Share this post Link to post Share on other sites
JohNi 21 Report post Posted October 29, 2008 Εγω ως ''bigfooter'' φοραω τις Salomon F24 σε 47(US13),κανω με σανιδα που εχει waist width 25,8 και δεν εχω κανενα προβλημα Αξιζει να σημειωθει οτι καποιες δεστρες βοηθουν επιπλεον (με το σχεδιασμο τους) στο να μη χρειαζεσαι wide σανιδα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
moonsoda 27 Report post Posted November 3, 2008 Εσύ ωρέ Johny αν βάλεις το ένα πόδι μπρός και το άλλο πίσω δεν χρειάζεσε σανίδι~! Ψηεερσ Quote Πόσες μέρες snbrd έκανες φέτος..... Ποοοοοοσο?? ΧΑχαχαχΧΑΧΑΧΑΧΑ Share this post Link to post Share on other sites
gmak 26 Report post Posted November 3, 2008 Για το ύψος σου, σε καμμία περίπτωση μήκος κάτω από 162. Έχεις ψηλό κέντρο βάρους και θα έχεις θέμα σε μη παγωμένο χιόνι, βουλιάγματα, τούμπες. Φάρδος κοντά στα 26 εκατοστά. Πάνω από 26,2 που βγαίνουν συνήθως πάει πολύ, είναι σα σιδερώστρα. Το σανίδι να μην είναι πάνω από σκληρότητα 6 στα 10. Τα υπόλοιπα είναι μπουρμπουλήθρες. Βουρ στις πλαγιές. Quote vae victis Share this post Link to post Share on other sites
fomin 0 Report post Posted November 7, 2008 Ο royale προτεινει 158,ενω ο gmak 162.Μηπως να επαιζα στο 160 για να ειμαι μεσα? παιδια ευχαριστω για τις πληροφοριες.Ηταν πολυ κατοτοπιστικες για να ξερω απο που να αρχισω το ψαξιμο Ελπιζω να τα πουμε στις πλαγιες!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Whimsical 0 Report post Posted November 7, 2008 Φάε λίγο βρε αγόρι μου!!! 1,96 ύψος με κιλά... να το τρως το φαγάκι σου! Μιά χαρά τα είπε ο Τζιμακ... Ιδίως εκείνο με τις μπουρμπουλήθρες!!! :LOL: Quote Κοίτα που πας, γιατί θα πας εκεί που κοιτάς... System Of Light Share this post Link to post Share on other sites
royale 375 Report post Posted November 7, 2008 fomin, για να μη νομίζεις ότι γράφω άρες μάρες κουκουνάρες, άκου το σκεπτικό μου: Βασικό κριτήριο στην επιλογή μιας σανίδα είναι το βάρος του χρήστη. Αυτό για δύο λόγους: α/ Για να έχει επαρκή πλεύση (προφανώς ένας τύπος 100 κιλά θέλει μεγαλύτερο "καδρόνι" για να τσουλήσει στην κατηφόρα απο έναν 60 κιλά) β/ Για να λυγίζει η σανίδα κάτω απο το βάρος του σε επιθυμητό βαθμό (περισσότερα κιλά απο το συνιστώμενο την αναγκάζουν να συμπεριφέρεται σαν να είχε μαλακότερο flex απο αυτό που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής, ενώ λιγότερα κιλά δεν τη λυγίζουν σωστά με αποτέλεσμα να είναι πιο "σφιχτή" από αυτό που είχε στο μυαλό του ο κατασκευαστής) Στα κιλά που ζυγίζεις, αντιστοιχούν λύσεις από 157 μέχρι 162, αναλόγως και τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Κάποιος που θέλει να πηγαίνει στα απάτητα για παράδειγμα παίρνει ελαφρώς μεγαλύτερη σανίδα για να έχει καλύτερη πλεύση (δεν το λαμβάνω αυτό υπόψη μου στην περίπτωσή σου). Πάμε στο ύψος τώρα: Το ύψος είναι απλά συμπληρωματικό κριτήριο. Κατά 90% το μήκος της σανίδας καθορίζεται απο το βάρος. Απλά ένας χρήστης με μεγάλο ύψος, έχει μεγαλύτερο "μοχλό" (που λέγαμε και στη Φυσική) και μακρύτερα χέρια, άρα στρίβει ευκολότερα μια μεγαλύτερη σανίδα απο έναν κοντό χρήστη με τα ίδια κιλά. Και έχει και υψηλότερο κέντρο βάρους όπως γράφει κι ο Γιώργος. Εγώ σου πρότεινα να πας σε μια λύση 158 γιατί γράφεις ότι είσαι αρχάριος, και στο ξεκίνημα θέλεις μια σανίδα που να μπορείς να την χειριστείς-στρίψεις σχετικά εύκολα. Δε νομίζω στο μήνα πάνω να μπαίνεις σε πούδρες, ούτε να κάνεις αγώνες downhill. Μια 162 θα σου κάνει τη ζωή δύσκολη στην εκμάθηση. Έχει απο κατασκευή της την τάση να παίρνει πιο ανοιχτές στροφές, το οποίο για ένα αρχάριο είναι Πανικοβάλ των 500mg. Δηλαδή εκεί που αρχίζεις να στρίβεις και επιταχύνει η σανίδα, το να "κλείσει" γρήγορα (αλλά ομαλά) η στροφή σου είναι προς όφελός σου στην αρχή, γιατί σου δίνει την αίσθηση της ασφάλειας, ότι μπορείς να φρενάρεις όταν φοβηθείς. Έχω σανίδα 162 και τη λατρεύω για τις ανοιχτές στροφές που παίρνει και για τη σταθερότητά της στις υψηλές ταχύτητες, αλλά δε θα ήθελα να έχω μάθει με αυτή. Με κάθε σεβασμό στη γνώμη του Γιώργου (gmak), θεωρώ υπερβολή για έναν αρχάριο μια σανίδα 162, εκτός και αν αυτό επιβάλλεται από τα κιλά του (όπως π.χ. σε ένα κολλητό μου που ήταν 115 κιλά και άρα ΜΟΙΡΑΙΑ έπρεπε να πάει σε τέτοια λύση από την πρώτη στιγμή. Και πάλι αν τον ρωτήσεις, θα σου πει ότι ήταν δύσκολο. Και τώρα θέλει να πάρει μια μικρότερη). Τέλος, ο δάσκαλός μου είναι 178, 78 κιλά και οι σανίδες του είναι 153 και 155. Ένας χρυσός moniteur που έκανα πέρυσι στο Val D'Isere δύο μαθήματα μαζί του είχε ίδια κιλά με εμένα (79) και η σανίδα του ήταν Burton Custom 153!!! Τα γράφω για να μη νομίζεις ότι η 158 είναι η βάση που απο εκεί και πάνω αρχίζουμε και μιλάμε. Γενικά οι σανίδες 156-158 θεωρούνται η "χρυσή τομή". Σε μεγαλύτερες χάνεις σε maneuverability, σε μικρότερες χάνεις σε σταθερότητα και πλεύση. Φιλικά, Νίκος Quote The map is full of places that only mean anything to me because of snowboarding... Share this post Link to post Share on other sites