ΑΛΕΞΗΣ 4,217 Report post Posted March 20, 2009 Η δουλειά του λιφτιερη είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτό που την δυσκολεύει περισσότερο είναι το αυτονόητο, οι καιρικές συνθήκες και τα απρόοπτα που δημιουργούνται από αυτές άλλα και η συμπεριφορά του κόσμου. Πολλές φορές ήμουν παρών όταν κάποιοι από τους πολλούς δυσαρεστημένους που συχνάζουν στο ΧΚΚ, ούρλιαζαν και έσκουζαν προς τον δύσμοιρο λιφτιερη βρίζοντας τον χυδαία και απαξιώνοντας την προσπάθεια του τόσο με λόγια που ακούς όχι από κάποιον που αγαπάει την φύση και τα σπορ άλλα από κάτι κακομαθημενα που κυκλοφορούν με το Cayanne του μπαμπά, οσο και με χειρονομίες και απειλές. Την ώρα που όλοι φεύγουμε από τα χιονοδρομικά και πάμε για μάσα, κοκό και ύπνο, ο λιφτιερης θα παραμείνει και θα κληθεί να φτυαρίσει να ξεχιονίσει να αποκαταστήσει βλάβες και πολλές φορές να σκαρφαλώσει σε παγωμένους πυλώνες για να κάνει μια εργασία. Και μη μου πεις ότι πληρώνεται και ότι αυτή είναι η δουλειά του γιατί... Η FIS οντως δεν εχει κανενα λογο οσον αφορα την τουριστικη/μαρκετινιστικη/τεχνοκρατική λειτουργία ενος χ/κ..Αυτο κρινεται μονο μεσω της περιγραφής θεσης του Χειριστή Αναβατήρων (..δε λεγονται λιφτιέριδες οι ανθρωποι!) απο τη διευθυνση κ τον υπευθυνο προσωπικού του κεντρου! ...ο χειριστής απλα εχει υποχρεωση να εξυπηρετησει/καθοδηγησει τον χιονοδρομο ώστε να εξοικειωθει καλυτερα με τη χρήση των εναεριων/συρομενων συστηματων του κεντρου ή αν δει τον χαμο τον ιδιο να πατησει ενα panic-button! Να αναφερω και εγω κατι σαν ex-χειρηστης αναβατηρα (λιφτιερης) για ενα φεγγαρι. Ειναι πολυ δυσκολο να εργαζεσαι εκει που οι υπολοιποι διασκεδαζουν. Οταν δισκεδαζεις και εσυ μαζι τους τοτε εισαι ενας επιτυχημενος λιφτιερης... ...η FIS ορίζει σαφέστατα ότι η εκμάθηση της εισόδου-εξόδου από τους αναβατήρες ειναι αποκλειστικά και μόνο ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ-ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ και όχι των χειριστών των αναβατήρων...? Η διευθυνση στο ΧΚΚ έχει δώσει οδηγία (και αυτό το λέω συμπερασματικά πλέον χωρίς να το έχω εξακριβώσει με σαφήνεια) να βοηθούν όσο μπορούν τους χιονοδρόμους που χρειάζονται βοήθεια στην είσοδο ή έξοδο χωρίς όμως να ριψοκινδυνεύουν την ασφάλεια των υπολοίπων που βρίσκονται πάνω στο λίφτ... Κοινώς πρώτη προταιρεότητα-υποχρέωση του χειρηστή είναι η ομαλή λειτουργία του αναβατήρα και φυσικά όπου και όποτε μπορεί κατα την κρίση του να βοηθήσει να το κάνει... Ας προσπαθήσουμε να δούμε και λίγο παραπέρα από απλές εντολές... Σε όλα τα χιονοδρομικά του εξωτερικού (και της Ελλάδας) οι λιφτιεριδες βοηθούν. Εμένα προσωπικά και στο ΧΚΚ με έχουν βοηθήσει (τα παιδιά μου) πολλές φορές φτάνει να τους συμπεριφέρεσαι ευγενικά Είναι μέσα στα πλαίσια της εργασίας τους να βοηθούν τον κόσμο όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι οντότητες και δεν θέλουν και την ανάλογη συμπεριφορά από τους χιονοδρόμους Με βάση τα παραπάνω, νομίζω οτι είναι ώρα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα χ/κ. Είχα προτείνει, πέρυσι αποχωρώντας από το Δ.Σ, μία συνάντηση (ας είναι και ημερίδα) με τους εργαζόμενους στα χ/κ, αφιερωμένη σ' αυτούς, με στόχο : - να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, - να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που τους δημιουργούμε οι χιονοδρόμοι, - να παραθέσουμε τις απόψεις μας εξηγώντας τί περιμένουμε από αυτούς, - να εξετάσουμε το πώς θα μπορέσουμε σαν πελάτες να κάνουμε την εργασία τους πιο εύκολη και, - να δούμε σαν σύλλογος πώς θα συνεισφέρουμε για όλα τα παραπάνω. Τουλάχιστον ας συνεχίσουμε την κουβέντα εδώ...κάτι ακόμη θα μάθουμε. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wipika 676 Report post Posted March 20, 2009 και δεύτερον γιατί ρίχνω το μπαλάκι για προβληματισμό αναφορικά με το καθεστώς των σχολών στα χιονοδρομικά του Ελλαδιστάν. Για τα καλάβρυτα τώρα , χαχα, οκ .... μιλάμε για ιστορίες με τρελό γέλιο Okey dokey Mr snipous Ηταν μεγα τργαγικο λαθος του lifterman, go shoot him Τωρα τι θελεις ακριβως να πεις Fid σχετικα με τις σχολες στο ΧΚΚ την onshore ή τις offshore σχολες? Quote www.exploremessinia.com Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 20, 2009 Προβλήματα προβλήματα προβλήματα... τα χιονοδρομικά μας είναι γεμάτα με νομικά κενά και ανθρώπους που εργάζονται εμπειρικά και όχι ύστερα απο συγκεκριμένη εκπαίδευση. Ο Παράγοντας άνθρωπος γράφει πολύ σωστά ο Τ, και πόσο επηρεάζει την λειτουργία του χκ το λάθος του. Το πρόβλημα μας είναι βαθύτερο... άνθρωποι που δεν είναι στην αρμοδιοτητα τους έχουν εκπαιδευσει έναν άνθρωπο... χωρίς να ξέρουν τι,πως και αν στην τελική είναι ικανός αυτός ο ανθρωπος γι'αυτη την δουλειά... Χειριστής στον τερματικο του Αίολου κατεβηκε απο την πλατφορμα να χαιρετίσει... στο καρεκλάκι που ερχόταν καθόντουσαν 2 παιδάκια που κακώς τα είχε αφήσει μόνα τους ο χειριστής στην αφετηρία και έπεσαν λίγο πριν τη πλατφόρμα και εμειναν εκει... το επόμενο καρεκλάκι φορτωμένο με 2 αρχαριους μαντραχαλους ερχόταν για να αποκεφαλίσει στην κυριολεξια τα παιδακια... με ουρλιαχτά μας απο την ουρα του Περικλή κάναμε τον χειριστή να γυρίσει και με sprint να πατήσει το panic button και να σταματησει το λιφτ εντελώς οριακά... Ποιος φταίει εδώ... ο χειριστης της αφετηρίας που ακουει απο τα μεγαφωνα ολη μερα οτι απαγορευεται σε παιδακια μονα τους κατω τον 10 ετων και κατω του 1.20 υψος να μπαινουν μόνα τους σε αναβατηρα?... και τα άφησε... Ο του τερματικου που εγκατελειψε τη θέση του έστω για 20 δευτερολεπτα και έτυχε να ανεβαινουν τα παιδάκια και να γινει η στραβη? και στο τσακ προλαβε να καλυψει τα 10 μετρα. Το χιονοδρομικό που δεν τους έχει εκπαιδεύσει σωστά? η γαμω νομοθεσία που ορίζει τον χειριστή αναβατήρα σαν χειριστή ανελκυστήρα και δεν υπάρχει εκπαιδευση? οτι κάνει μόνος του ο διευθυντής ή ο υπευθυνος χιονοδρομίας... που δεν είναι η δουλειά του να ξέρει επακριβώς τι πρεπει να "ξερει" ο λιφτιερης παρα μονο απο εμπειρια και με αυτην λειτουργουν. Να σε μαθαίνει ο δάσκαλος λέει η FIS πολύ σωστά (για την Ευρώπη ε... γιατί εδω είμαστε Βαλκάνια) ... μόνο που στην Ελλάδα δεν έχουμε δάσκαλους του σκι οπως στο εξωτερικό (Τουριστικό επαγγελμα, με αρκετη πρακτικη εξασκηση και θεωρητική για τα παντα γυρω απο την χιονοδρομια.... δειτε λιγο το προγραμμα της ENSA για να βγεις δασκαλος και θα καταλαβετε) ... έχουμε προπονητες φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην χιονοδρομία... με περιορισμένες γνωσεις και στην λειτουργία των χιονοδρομικών αλλά και της χιονοδρομίας γενικοτερα. Παρακαλάς να πέσεις στον δάσκαλο που έχει ασχοληθεί απο μόνος του γιατί γουστάρει και εχει γινει πραγματικα καλός και εχει να σου μεταφέρει γνωσεις για το αθλημα. Πέρσι εβλεπα τον κ.Γιοβάνη καθηγητη στα ΤΕΦΑΑ να "εκπαιδευει" μαθητες του στον Περικλή... πρόλαβα μια κοπελίτσα που κατεβαινε λίγο σάτρα πάτρα και της λεω ευγενικα ωραίο το μάθημα με τον καθηγητή σου αλλα καλό είναι για σένα να πας εκει στα μπλε ανθρωπάκια να κάνεις κανα μάθημα θα σε βοηθήσει πάρα πολύ... και η απάντηση... "Μα εκεί δουλευω"... Ο Χειριστής θα αφήσει τον αναβατήρα ανοιχτο και δεν θα απομακρυνθεί μέχρι να κρίνει ότι κινδυνευει κάποιος. αν θέλω κάτι απο αυτούς είναι να μην πίνουν την ώρα που δουλευουν ,να είναι εξω απο το σπιτάκι σωστα ντυμένοι και να προσεχουν οσο τους επιτρεπει. το είχα βάλει στο μήνυμα του ΧΚΚ δεν ειδα οτι εδω ταιριαζει καλύτερα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Snipous 79 Report post Posted March 20, 2009 (edited) δεν ηταν μεγα τραγικο λαθος, ηταν κακη συμπεριφορα. EDIT: +1 σε αυτα που λεει ο Nickel Edited March 20, 2009 by Snipous Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wipika 676 Report post Posted March 20, 2009 Προβλήματα προβλήματα προβλήματα... τα χιονοδρομικά μας είναι γεμάτα με νομικά κενά και ανθρώπους που εργάζονται εμπειρικά και όχι ύστερα απο συγκεκριμένη εκπαίδευση. Πέρσι εβλεπα τον κ.Γιοβάνη καθηγητη στα ΤΕΦΑΑ να "εκπαιδευει" μαθητες του στον Περικλή... πρόλαβα μια κοπελίτσα που κατεβαινε λίγο σάτρα πάτρα και της λεω ευγενικα ωραίο το μάθημα με τον καθηγητή σου αλλα καλό είναι για σένα να πας εκει στα μπλε ανθρωπάκια να κάνεις κανα μάθημα θα σε βοηθήσει πάρα πολύ... και η απάντηση... "Μα εκεί δουλευω"... Αυτο ακριβως θα θελαμε να μας εξηγησει λιγο ο Fidelio Quote www.exploremessinia.com Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,217 Report post Posted March 20, 2009 Νομίζω οτι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί εδώ αφού δεν έχει να κάνει μόνο με το χ/κ Καλαβρύτων, αλλά γενικότερα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ράνια 616 Report post Posted March 20, 2009 Eξαιρετική η ιδέα για συνάντηση με τους εργαζόμενους. Ελήφθη απόφαση να μην υλοποιηθεί; Αν ναι για ποιους λόγους. Αν απλώς αφέθηκε στην τύχη της μπορουμε να την επανεξετασουμε... Quote Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,217 Report post Posted March 20, 2009 Ελήφθη απόφαση να μην υλοποιηθεί; Αν ναι για ποιους λόγους. Αν απλώς αφέθηκε στην τύχη της μπορουμε να την επανεξετασουμε...Σημασία έχει τί θα κάνουμε στο εξής... Αρχικά ας συνεχίσουμε τη συζήτηση εδώ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vouli 2 Report post Posted March 20, 2009 Πολύ καίριοι οι προβληματισμοί που έθεσε ο Πάνος. Να συμπληρώσω πως μερίδιο ευθύνης έχουν και οι σχολές που προσλαμβάνουν άτομα να δουλέψουν και δεν τα εκπαιδεύουν. Quote Je veux devenir calife a la place du calife Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 20, 2009 Να στο εξηγήσω μεσιέ Wipika, μιας και έχω άμεση πείρα από ΤΕΦΑΑ και μάλιστα μιας εποχής που έτυχε στην ειδικότητα να είμαστε 10 χιονοδρόμοι που είχαμε πείρα στο σκι μέσα από συλόγους , ερασιτεχνικό αθλητισμό καθώς και διδασκαλία. Δεν ήταν τότε ο Γιοβάνης καθηγητής, καθώς έλειπε στα εξωτερικά... Το ΤΕΦΑΑ λοιπόν μπορεί να σε βοηθήσει παραγωγικά και να σου δώσει σε εκθετικό βαθμό ικανότητες διδασκαλίας και προπονητικής , όταν έχεις τις βάσεις στο άθλημα που σε ενδιαφέρει. Αυτό ισχύει για όλες τις ειδικότητες και για όλα τα αθλήματα. Σε κάθε περίπτωση , όταν δεν έχεις τις βάσεις τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, ωστόσο σε οτι αφορά τις ικανότητες διαδασκαλίας υπάρχουν διαβαθμίσεις και στην τελική για να γίνεις εκπαιδευτής (και όχι τόσο προπονητής) ΔΕΝ χρειάζεται να έχεις υπάρξει και ο ίδιος αθλητής. - αυτό εφόσον αγαπάς αυτό που σπουδάζεις, διαφορετικά ...... Από την άλλη μεριά υπάρχουν πολύ καλοί χιονοδρόμοι στην ελλάδα , αλλά πολύ καλοί , οι οποίοι έχουν περάσει από τις σχολές σαν εκπαιδευτές και οι οποίοι δεν είχαν γνώσεις μεθεδολογίας διαδασκαλίας - σημειωτεών οτι η μεθοδολογία αυτή περιλαμβάνει πολλούς επιμέρους τομεις και μια ολόκληρη νοοτροπία που περιλαμβάνει παρατήρηση , γνώσεις , know how και τριβή στην διδασκαλία. Στο ΤΕΦΑΑ αυτό το πράγμα διδάσκεται όχι μόνο την χρονιά της ειδικότητας αλλά σε όλη την διάρκεια των σπουδών. Είναι δύσκολο πράγμα να πεις οτι είσαι καλός εκπαιδευτής ... σε οποιοδήποτε άθλημα. Αν υπηρχε τρόπος τους καλούς αυτούς χιονοδρόμους να τους μάθουμε να διδάσκουν πραγματικά θα ήταν ευχής έργον , κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ευκολο να γίνει , γιατί για να μπεις στην νοοτροπία ενός πραγματικού εκπαιδευτή θέλει ΧΡΟΝΟ και σύστημα , εκτός από ατομικές ικανότητες , που στην τελική για έναν αρχάριο αυτό δεν σημαίνει και πολλά , πέρα απο την δημιουργεία εντυπωσεων και μόνο. Το προσωπικό ενδιαφέρον και το αίσθημα ευθήνης είναι η συνταγή , πάντα υπάρχει τρόπος να κάνεις αυτό που θες σωστά. Στην Ελλάδα όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των δασκάλων είναι κυρίως , υδραυλικοί, φούρναροι, φοιτητές άσχετων σχολών και τσοπανηδες και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
nek70 5 Report post Posted March 20, 2009 Σχετικά με το τελευταίο στην Αυστρία με τσοπάνη έκανα μάθημα (με πήγε και στην στάνη – Φάρμα που είχε) αλλά ο άνθρωπος και γνώστης ήταν και διαπίστευση είχε Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 20, 2009 όταν δεν έχεις τις βάσεις τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, ωστόσο σε οτι αφορά τις ικανότητες διαδασκαλίας υπάρχουν διαβαθμίσεις και στην τελική για να γίνεις εκπαιδευτής (και όχι τόσο προπονητής) ΔΕΝ χρειάζεται να έχεις υπάρξει και ο ίδιος αθλητής. - αυτό εφόσον αγαπάς αυτό που σπουδάζεις, διαφορετικά ...... το θέμα Fid είναι ότι ναι μεν παίζει σημαντικό ρόλο η ικανοτητα διδασκαλίας και η μεταδοτικότητα του "δασκαλου" αλλά πρέπει να μπορεί και ο δάσκαλος να εκτελεί σωστά την άσκηση για να τη δει ο μαθητης... γι'αυτο έχουμε φτάσει οι καλύτεροι δάσκαλοι να είναι ο υδραυλικος (άσχετο/σχετικό ο διευθυντης της σχολης σκι του Meribel το καλοκαίρι ειναι διακοσμητης σαλέ) και όχι ο Τεφαα που οι βάσεις του ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο είναι κάντι εντελώς διαφορετικό απο αυτές που πρέπει να έχει πάνω στο βουνο φορώντας σκι και μιλώντας... και μην κρίνεις απο τον εαυτό σου... σκέψου ποιος σε έμαθε σκι και ποιος σε προπονουσε πριν μπεις στα Τεφαα και τι γνώσεις είχες γενικά για την χιονοδρομία και πόσο ασχοληθηκες άσχετα με την σχολή για το αντικείμενο αυτό μετεπειτα. και στάνταρ δεν είσαι το αντιπροσωπευτικό δείγμα των δασκάλων που βγαινουν απο εκει ουτε έχουν την εξελιξη σου ουτε σαν θεωρια ουτε σαν πράξη. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vouli 2 Report post Posted March 20, 2009 Μιλάμε για ένα σύστημα εκπαίδευσης το οποίο είναι απλά ελλειπές. Δεν μπορείς μέσα σε 3 μήνες να γίνεις τέλειος εκπαιδευτής, όταν πρέπει τις μισές μέρες να κατεβαίνεις από το βουνό για να παρακολουθείς μαθήματα στη σχολή, και οι 3 μήνες είναι λίγοι. Η εκπαίδευση σε ξηρό έδαφος είναι επίσης μικρής διάρκειας και παγοδρόμιο στην Αθήνα πλέον δεν υπάρχει, η φουρνιά μου και η επόμενη ήταν από τις τυχερές καθώς δούλευε το παγοδρόμιο στο Μαρούσι. Όσοι από εμάς γούσταραν το σκι σαν δουλειά και σαν σπορ απλά έκαναν όσο πιο πολύ σκι μπορούσαν εκτελώντας τις ασκήσεις που ήξεραν ή ζητούσαν από την εκάστοτε σχολή στην οποία δούλευαν να τους κάνει μάθημα. Δεν το συζητάω για τον κάθε καθηγητή χιονοδρομίας. Ως επιλογή μας έκαναν μάθημα τα παιδιά της ειδικότητας --- τι να λέμε τώρα και εμείς με την σειρά μας το ίδιο. Συμφοιτητής μου που δουλεύαμε στην ίδια σχολή, εδώ θεωρούνταν από τους "καλούς" σκιέρ, έφυγε για την Αυστρία για να συνεχίσει τις σπουδές του στη χιονοδρομία, μπήκε σε σχολή και ξεκίνησε από το μηδέν και έδινε εξετάσεις για να πάει στο επόμενο επίπεδο. Εδώ το σκι το έχουμε σαν το κολύμπι στη θάλασσα ένα πράγμα, έχουμε θάλασσες κολυμπάμε έχουμε βουνά τσουλάμε. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο για τους εκπαιδευτές - προπονητές σκι καθώς και για την λειτουργία των ΧΚ πρέπει να συμβεί κάποιο ατύχημα τύπου Λούσιου για να ανακαλύψουν αυτό που ήδη ξέρουν πως δεν υπάρχουν νόμοι και είναι όλοι ακάλυπτοι / παράνομοι και τα σχετικά. Σίγουρα για να διδάξεις κάποιο άθλημα δεν χρειάζεται να έχεις υπάρξει ο ίδιος αθλητής, εξάλλου οι περισσότεροι αθλητές - προπονητές έχουν ουσιαστικά εμπειρική γνώση και όχι θεωρητική, και για να είσαι καλός σε αυτό χρειάζεσαι και τα δύο. Απαράδεκτο το γεγονός ότι όλοι οι αθλητές στα ΤΕΦΑΑ απλά βρίσκονται στους καταλόγους, δεν παρακολουθούν, παίρνουν πτυχίο εν λευκώ και μετά γίνονται προπονητές. Δεν έχουν βασικές γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας, βιομηχανικής, εργομετρίας, εργοφυσιολογίας (μου βγήκε η πίστη να τα περάσω) και παιδαγωγικών, καθώς ούτε ψυχολογίας, γενικής και αθλητικής. Δεν ξέρω πόσο έκατσαν και ασχολήθηκαν μετά με όλα αυτά αλλά κάτι μου λέει πως οι περισσότεροι δεν....απλά έχουν δίπλα τους ανθρώπους που έχουν διαβάσει για να βγάζουν την λάντζα τους λεγόμενους βοηθούς προπονητών. Quote Je veux devenir calife a la place du calife Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted March 20, 2009 Nickel μην με βάζεις σε τεχνικές λεπτομέριες γιατί βαριέμαι να γράφω σεντόνια... Η μεταδοτικότητα είναι το πιο συμαντικό προσόν ενός εκπαιδευτή - πρέπει να είναι και καλός δείκτης αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό , σε ένα πολύ καλό σκιερ και σε ένα πολύ καλό εκπαιδευτή είναι οτι ο δεύτερος ξέρει να δείχνει αυτό που διδάσκει και το οποίο εντάσεται στα πλαίσια ενός συστήματος διδασκαλίας, ο πρώτος δεν είναι απαραίτητο οτι είναι και καλός δείκτης εφόσον δεν εξασκήθηκε ποτέ σε αυτό. Δεν ξέρω αν με πιάνεις. Αυτή λοιπον την ικανότητα για παράδειγμα ο seth morisson ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ. Τέλος πάντων , πες μου ΕΣΥ , τι προτίνεις για την θεσμοθέτηση περι εκπαιδευτών χιονοδρομίας. Να τους βάλουμε να περάσουν απο πασαρέλα στον περικλή και να επιλέξουμε τους πιο γαμάτους; Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
vouli 2 Report post Posted March 20, 2009 Nickel μην με βάζεις σε τεχνικές λεπτομέριες γιατί βαριέμαι να γράφω σεντόνια... Η μεταδοτικότητα είναι το πιο συμαντικό προσόν ενός εκπαιδευτή - πρέπει να είναι και καλός δείκτης αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό , σε ένα πολύ καλό σκιερ και σε ένα πολύ καλό εκπαιδευτή είναι οτι ο δεύτερος ξέρει να δείχνει αυτό που διδάσκει και το οποίο εντάσεται στα πλαίσια ενός συστήματος διδασκαλίας, ο πρώτος δεν είναι απαραίτητο οτι είναι και καλός δείκτης εφόσον δεν εξασκήθηκε ποτέ σε αυτό. Δεν ξέρω αν με πιάνεις. Αυτή λοιπον την ικανότητα για παράδειγμα ο seth morisson ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ. Τέλος πάντων , πες μου ΕΣΥ , τι προτίνεις για την θεσμοθέτηση περι εκπαιδευτών χιονοδρομίας. Να τους βάλουμε να περάσουν απο πασαρέλα στον περικλή και να επιλέξουμε τους πιο γαμάτους; +1 Μα δεν έχει κανένα νόημα να είσαι ο σούπερ γνώστης και να μην μπορείς να μεταδόσεις αυτό που ξέρεις, να είσαι ευέλικτος και να μπορείς να προσαρμόζεις το μάθημά σου ανάλογα με τον μαθητή σου. Αυτό με την πασαρέλα στον Περικλή δεν ακούγεται άσχημο πάντως Quote Je veux devenir calife a la place du calife Share this post Link to post Share on other sites
Wipika 676 Report post Posted March 20, 2009 Αυτή λοιπον την ικανότητα για παράδειγμα ο seth morisson ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ. O SETH εχει άλλα χαρίσματα, να γκρεμιζει ελικοπτερα και να την γλυτωνει o κολοφαρδος Τέλος πάντων , πες μου ΕΣΥ , τι προτίνεις για την θεσμοθέτηση περι εκπαιδευτών χιονοδρομίας. Να τους βάλουμε να περάσουν απο πασαρέλα στον περικλή και να επιλέξουμε τους πιο γαμάτους; Παρε μια γευση απο αλλες σχολες ski για να δεις τι δασκαλο ειχες προχθες... Οσοι πατε στο χκπ και πετυχετε μια τελεια μερα οπως εγω σημερα οποτε λετε οτι ειναι ευκαιρια να κανεντε και καμμια ωρα κανα μαθηματακι να βελτιωθειτε λιγακι προσοχη! Επελεξα σημερα μεγαλη σχολη του χκ Παρνασου με χρονια παρουσιας στο χωρο,και πραγματικα μετανιωσα που εκανα μαθημα. Μου δωσανε εναν τυπο που ολη την ωρα μιλαγε στα κινητα και ελεγε για Lifestyle και εχω παντου γνωριμιες,στη πιστα αυτος εφευγε και εκανε αλματα και ποζεριες διαφορες εγω τον κυνηγαγα απο πισω αφου εφτασα σε σημειο να του πω αν τον ενοχλω!!!τι γαιδουρια ειναι αυτα ρε παιδια καλα δε ντρεπεται καθολου η σχολη??κριμα και τη θεωρουσα και τη μεγαλυτερη/πιο σοβαρη!! Στο τελος μου ειπε οτι ειναι κ στεναχωρημενος με την επιδοση μου(!!),μαλλον το βραδυ δε θα κοιμηθει,και πρεπει να κανω μαθηματα,πολλα μαθηματα και αλλα τετοια αφου φυσικα στη 2-3η καταβαση-κυνηγητο τελειωσε το μαθημα,με τι καραγκιοζηδες εχουμε γεμισει τα βουνα μας!! p.s 1 μετα το 45λεπτο και αφου το μαθημα κοστισε 40γιουορος μου του δινω 50 και μου λεει οτι δεν εχω ρεστα και τετοια!!χαχα!! καλα του λεω δε πειραζει και παει να φυγει και του λεω καλα που πας πλακα κανω καλα το πηρες στα σοβαρα!!χαχα!στραβωσε λιγακι αλλα εγω γελαγα με τη ψυχη μου,ηταν το καλυτερο σημειο του "μαθηματος"!! Aπο στο snowreport.gr 14-02-09 Quote www.exploremessinia.com Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 20, 2009 αν και ο Seth ειναι καλός δάσκαλος στο εκτός πίστας... τι προτείνω εγώ. Λεω ότι θα έπρεπε να διαχωριστει το επάγγελμα απο τα ΤΕΦΑΑ, να οριστει ως τουριστικο επαγγελμα, να φτιαχτεί κάτι σαν ΙΕΚ ελευθερης εγγραφής και όχι απο πανελληνιες και να αντιγράψουν το πιο ευκολο του εξωτερικού όπως της BASI (Αγγλιας) ή της Νεας Ζηλανδίας/Καναδα... και να πάρουν έγκριση ΙSIA που να ισχυει... εσύ τι λές? Μακάρι να γίνει και να βρουμε δάσκαλους που να μπορούν να διδάξουν κάτι πέρα απο αρχάριους της πρώτης μερας. Στο βουνο αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα... καλά αν πάμε για τίποτα παραπάνω εκτος πίστας,κλίσης,carving τότε μόνο πολύ συγκεκριμένοι αν τους πετυχεις... Παππος,Μπαλντουμης κλπ στον Παρνασσό. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted March 20, 2009 Οι δασκαλοι του σκι στο εξωτερικό μπορεί να είναι και τσοπάνηδες αλλά για τα πάρουν το δίπλωμα του δασκάλου εχουν περάσει απο 40κύμματα τα οποία είναι πολύ δύσκολα.Ξέχωρα το σκι που πρέπει να το κατεχουν πολύ καλά, τους μαθαίνουν παιδαγωγική,πρώτες βοήθειες,μετεορωλογία, για χιονοστιβάδες και ενα σωρό αλλα για τα οποία περνάνε απο εξετάσεις. Λοιπόν φίλε Fidelio αν ολα αυτά γίνονται και στο ελλαδιστάν τότε υποχωρώ. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vouli 2 Report post Posted March 20, 2009 (edited) Δεν χρειάζεται να φύγει η χιονοδρομία από τα ΤΕΦΑΑ, με την ίδια λογική θα πρέπει να φύγουν όλα τα αθλήματα από το Πανεπιστήμιο, δεν είναι όμως έτσι, απλά χρειάζονται πολλές βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον σύστημα. Μαίναλο, στο Ελλαδιστάν πολλά δεν γίνονται σωστά έτσι και στην εκπαίδευση, μαθήματα μετεωρολογίας δεν κάνουμε αλλά εδώ που τα λέμε δεν μας ετοιμάζουν για αλπινιστές στο στρατό, πρώτες βοήθειες όμως μας κάνουν (ΚΑΡΠΑ, καθώς και βασικά στάδια για κάποιον που έσπασε χέρια-πόδια), αθλητιατρική από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα στη σχολή όπως και η φυσικοθεραπεία και δίνουμε και εξετάσεις. Και για χιονοστιβάδες μαθαίνουμε, ίσως όχι όσα οι αυστριακοί, ελβετοί κτλ αλλά τα βουνά μας δεν είναι τα ίδια και κάνεις μαθήματα ανάλογα με τα δεδομένα που έχεις στην χώρα σου. Δεν το συζητάμε για παιδαγωγικά, ούτε θυμάμαι πόσα βιβλία είχαμε από δαύτα!!!! μην αναφέρω για κοινωνιολογίες, γενικές & αθλητικές, για φιλοσοφία γενική & αθλητική, για διοίκηση γενική & αθλητική και φυσικά ψυχολογίες γενική, αθλητική & κινητικής συμπεριφοράς. (τι τα θυμήθικα και συγχίστηκα τώρα) Edited March 20, 2009 by vouli Quote Je veux devenir calife a la place du calife Share this post Link to post Share on other sites
mainalo 1,542 Report post Posted March 20, 2009 vouli επειδή εχω ζήσει τη γαλλική ENSA απο πολύ κοντά ,πιστεψέ με η διαφορά με τα ΤΕΦΑΑ είναι τεράστια σε όλους τους τομείς. Τι να το κάνω όταν εχουν δει δασκάλους στο Μαίναλο οι οποίοι δεν μπορούν ακόμα να κατέβουν τη βορεινή; Κοινώς ακόμα κατεβαίνουν με V....... Τι λες λοιπόν μπορώ να τους εμπιστευθώ το παιδί μου και την γυναίκα μου; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 20, 2009 Τα ΤΕΦΑΑ μπορουν να συνεχιζουν να βγάζουν προπονητες,γυμναστες για το σκι... Οι δάσκαλοι του ΣΚΙ πρεπει να ειναι ελευθερο για ολους να μπορουν να γινουν (επι πληρωμη) και να ειναι πιο χιονοδρομικά oriented η ολη διαδικασία. Στον Καναδά για να παρεις το Level1 (μαθημα σε παιδάκια και αρχαριους ενηλικες) κάνεις 1 μήνα σκι το πρωι,8ωρα ,συνεχομενα + θεωρία μετά και στο τέλος δινεις εξετασεις και σκι και γραπτα. τι να την κάνεις την φυσιοθεραπεία γιατί οι δικές μας χιονοστιβάδες δεν πονάνε? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vouli 2 Report post Posted March 20, 2009 (edited) Χρειάζεται οντως να γίνει αναδιομόρφωση πολλών πραγμάτων στην εκπαίδευση. Και οι δικές μας χιονοστιβάδες πονάνε, δυστυχώς/ευτυχώς μας δίνουν μόνο θεωρητική γνώση για το θέμα αυτό. Τι να την κάνω την φυσιοθεραπεία, εκπαιδευτής άνθρωπος; τώρα αστειεύεσαι! Υ.Γ. δεν μας μαθαίνουμε να κάνουμε μασάζ εάν αυτό κατάλαβες Edited March 20, 2009 by vouli Quote Je veux devenir calife a la place du calife Share this post Link to post Share on other sites
Wipika 676 Report post Posted March 20, 2009 Τι να το κάνω όταν εχουν δει δασκάλους στο Μαίναλο οι οποίοι δεν μπορούν ακόμα να κατέβουν τη βορεινή; Κοινώς ακόμα κατεβαίνουν με V.......Τι λες λοιπόν μπορώ να τους εμπιστευθώ το παιδί μου και την γυναίκα μου; Ναι αλλα ο ιδιος ο γιος σου μας εμπιστευτηκε εμας τους μη διαπιστευμενους σε freeride tree sking μαθηματα τις προαλες Quote www.exploremessinia.com Share this post Link to post Share on other sites
vouli 2 Report post Posted March 20, 2009 (edited) vouli επειδή εχω ζήσει τη γαλλική ENSA απο πολύ κοντά ,πιστεψέ με η διαφορά με τα ΤΕΦΑΑ είναι τεράστια σε όλους τους τομείς.Τι να το κάνω όταν εχουν δει δασκάλους στο Μαίναλο οι οποίοι δεν μπορούν ακόμα να κατέβουν τη βορεινή; Κοινώς ακόμα κατεβαίνουν με V....... Τι λες λοιπόν μπορώ να τους εμπιστευθώ το παιδί μου και την γυναίκα μου; στη βορεινή όχι, αλλά στο πλατώ άνετα! εννοείται πως τα ΤΕΦΑΑ θέλουν πολυ δουλειά ακόμα, εξαλλου και η ειδικότητα χιονοδρομίας μετρά λίγα χρόνια ζωής ....και με τι καθηγητές.....! Edited March 20, 2009 by vouli Quote Je veux devenir calife a la place du calife Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted March 20, 2009 ναι γιατί ακόμα είναι αρχάριος στο tree skiing μετά θα ασχοληθεί με πιο σοβαρούς ανθρώπους. Quote Share this post Link to post Share on other sites