Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zap2000gr

Άσκηση για σωστό πάτημα και των ΔΥΟ ποδιών σε carving????

Recommended Posts

Έχω αρχίσει να μπαίνω για τα καλά στην "λογική" της carving τεχνικής, μόνο που στην πορεία προέκυψε προβληματάκι που άν δεν είχα κάποιον να μου το επισημάνει την ώρα που το κάνω (Panios thanks a lot :wink: ), ούτε που θα καταλάβαινα ποτέ τι μου φταίει.

Το αριστερό πόδι (όταν πάω να βάλω το σώμα για δεξιά στροφή) "κολώνει". Δεν ΄ξέρω πως να το εξηγήσω, είναι σαν να φοβάμαι και να μην του έχω εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να στρίβω ουσιαστικά πάλι με το δεξί (σχεδόν)!!! :( ...

Ξέρει κανείς καμιά ασκησούλα ή tip για να ξεπεράσω αυτό το προβληματάκι? Έγώ για αρχή σκεύτηκα να ψάχνω για terrain με κλίση προς τα αριστερά ώστε να εκβιάζεται το πόδι να "στηρίξει" το σώμα.

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Αλλο και τούτο ... :?

Απο πότε το σωστό ειναι: το να πατάς και στα δύο πόδια στην στροφή ?? :(

:(

powder_2009.gif

Έτσι όπως το περιγράφεις βάζεις περισσότερο βάρος στο εσωτερικό πόδι. Λογικά πάνω στη στροφή αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το δεξί σου πέδιλο να διαγράφει στροφή με μικρότερη ακτίνα απ'ότι το αριστερό και άρα τα πέδιλά σου να έχουν τη τάση να ανοίξουν/απομακρυνθούν το ένα από το άλλο, σωστά; Πιθανό επίσης να μην παρατηρείς αυτή τη τάση αν το αριστερό σου πέδιλο είναι αρκετά πιο γωνιασμένο από το δεξί.

Κάνε μερικές απλές στροφούλες με μικρή ταχύτητα και όταν κάνεις δεξιές στροφές προσπάθησε να σηκώνεις ελαφρά το δεξί πόδι. Αν χάνεις εύκολα την ισορροπία σου έτσι, σήκωνε μόνο την ουρά του σκι και κράτα την μύτη κάτω. Αυτό θα σε κάνει να συνηθίσεις το βάρος στο αριστερό πόδι και θα σου δώσει περισσότερη σιγουριά οτι σε κρατάει.

Για τη στροφή που αναφέρεις:

Όταν νιώσεις οτι το αριστερό είναι πλέον εκεί, προσπάθησε τα εξής. Βάλε το δεξί σου πόδι πιο μπροστά από το αριστερό (ούτως ή άλλως θα είναι πιο μπροστά αλλά εσύ κάνε το με λίγο περισσότερο ζήλο) και άνοιξε τα πόδια σου σαν να θες να περάσεις μια μπάλα (πχ ποδοσφαίρου) ανάμεσα από τα σκι σου. Προσπάθησε επίσης το δεξί σου γόνατο να πλαγιάζει/γέρνει προς το εσωτερικό της στροφής, δηλαδή προς το βουνό, όσο γέρνει και το αριστερό. Χαμήλωσε αρκετά, προσπαθώντας να μην σκύβεις μπροστά αλλά λυγίζοντας αρκετά τα γόνατα.

Ελπίζω αυτά να σε βοηθήσουν.

][..] Έγώ για αρχή σκεύτηκα να ψάχνω για terrain με κλίση προς τα αριστερά ώστε να εκβιάζεται το πόδι να "στηρίξει" το σώμα.[..]

Πήγαινε μια βόλτα στο Σέλι, έχει αυτήν την πίστα που ζητάς! βασικά αν πάρεις καλή φόρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πίστας τέρμα αριστερά στο κάτω κομμάτι του χιονοδρομικού θα σε βγάλει τόσο δυναμικά στην στροφή που θα νιώθεις την G στη έξοδο! Πολύ πλάκα! :mrgreen:

Τώρα λες ότι στην δεξιά στροφή πατάς πιο καλά το δεξί από φυσικού σου ή κάτι τέτοιο! Αυτό είναι λίγο παράδοξο και αν συμβαίνει υποψιάζομαι οτι είσαι πολύ far away από μια στοιχειώδη τεχνική! όπως και να έχει το πρόβλημα στους πιο προχωρημένους σκιέρ που μαθαίνουν να καρβάρουν δεν είναι το αριστερό πόδι στην εν λόγω στροφή αλλά στο να μάθουν να πατούν και το δεξί εξίσου και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο.

Γενικότερα προτού μάθεις να παίρνεις πιο αποτελεσματικά μια carve στροφή μάθε πρώτα να πλαγιολισθαίνεις το σκι σου στην έξοδο με έλεγχο και μετά , σιγά σιγά μείωσε το γλίστρημα και άρχισε να οδηγείς, να τρενάρεις . Ο πρόδρομος της carve στροφής είναι η στροφή με πλαγιολίσθηση στην έξοδο. Στην slip στροφή (πλαγιολίσθηση) πάτα συνειδητά περισσότερο στο αριστερό για να συνηθίσεις! Έπειτα μοίραζε το βάρος προοδευτικά, εν ανάγκη κάνε πολλές στροφές με κάθετη ψαλίδα (σήκωνε δηλαδή το εσωτερικό σκι στην στροφή σου ) αλλά πρόσεχε να μην συνηθίσεις να κάνεις στροφή έτσι , απλά είναι μια βοηθητική άσκηση για να μάθεις πρωτίστως να χρησιμοποιείς το εξωτερικό σκι στην στροφή σου.!

Άλλαζε συνεχώς τους τρόπους κατάβασης και επικεντρώσου στο πάτημα με το αριστερό , άλλη μια βοηθητική άσκηση είναι η λεγόμενη γιρλάντα , κάνε προσποίηση για αριστερή στροφή και ακριβώς πάνω στην γραμμή κλίσης άλλαξε απότομα κατεύθυνση προς την τραβέρσα στα δεξιά! Επικεντρώσου στο πάτημα στο εξωτερικό σκι! Από τα λεγόμενά σου εικάζω ότι θες πολύ δουλειά! :(

Τέλος ρίξε και μια ματιά στις γωνιές του σκι σου , μπας και τις έχεις ξεχαρβαλώσει ! :( :mrgreen:

Edit:

Άλλη μια ασκησούλα για να μάθει κάποιος να πατά και στα δυο πόδια είναι να παίρνει σε χαλαρό ρυθμό στροφές πατώντας μόνο στο εσωτερικό σκι της στροφής και σηκώνοντας το εξωτερικό σκι τελείως , στη όρθια θέση όμως . Προσαρμόζεις με αυτόν τον τρόπο το σώμα σου να στηρίζεται εξ ολόκληρου στο εσωτερικό κάτι που επιβάλλεται (όχι εξ ολοκλήρου βέβαια) σε πολλές περιπτώσεις στο καρβινγκ σκι.

Σε ήπια κλήση επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε σκι μόνο με ένα πέδιλο , στην αντίστοιχη στροφή όπου το πέδιλο αποτελεί το εσωτερικό της στροφής γίνεται η εν λόγω εξάσκηση. Ανά κατάβαση αλλάζεις και πόδι . . . σε ήπια κλήση!

Αυτήν την στιγμή δεν προλαβαίνω να σκεφτώ κάτι άλλο , καλό είναι βέβαια τα ανωτέρω να στα δείξει κάποιος πρώτα και μετά να τα εκτελέσεις.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Απο πότε το σωστό ειναι: το να πατάς και στα δύο πόδια στην στροφή ?? :(  

:(

Ουουουου πάει καιρός :lol:

Βασικά αυτό ισχύει από πάντα ακόμα και πιο πριν βγουν τα παραβολικά σκι, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στον βηματισμό ψαλίδας στην τραβέρασα πολύ πριν την έξοδο από την στροφή ήδη ο σκιερ πρέπει να πατήσει περισσότερο στο εσωτερικό σκι σε μια αναλογία 40-60% αριστερο -δεξί για την δεξιά στροφή . . πάντα ! :(

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Λοιπόν έχετε δίκιο, μάλλον δεν το περιέγραψα πολύ σωστά: Βασικά, το πρόβλημα είναι, όπως μου το περιέγραψε ο Panios που με είδε αλλά και άλλοι, ότι όταν γωνιάζω το σώμα για την δεξιά στροφή, δεν ρίχνω όσο πρέπει το βάρος στο εξωτερικό πόδι (αριστερό) ώστε να εκμεταλευτώ το "λύγισμα" του πέδιλου σωστά, να με βάλει μόνο του στη στροφή και μετά να αναλάβει το δεξί. Μπαίνω με φόβο, δεν το πατάω καλά το αριστερό απ' την αρχή, και μάλλον έτσι "κουτσουρεύω" την φυγόκεντρο με αποτέλεσμα αυτή να μην επαρκεί για να γίνει σωστά η στροφή...

Βασικά πρέπει να πάρω βίντεο και να σας δείξω αλλιώς...

Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές, με περιμένει πολλή δουλειά. ( :( βασικά παίζει να πάρω "σημειώσεις" πάνω στο βουνό :( )

Jey αυτό με το ανασήκωμα του δεξιού ποδιού πάνω στη στροφή το σκέφτηκα κι εγώ αλλά είναι λίγο επικίνδυνο όταν έισαι με αρκετά μεγάλη φόρα. Το δοκίμασα δηλαδή και πήγα να σαβουρωθώ, αλλά σε πιο χαλαρό ρυθμό βοηθάει.

Fidelio, δεν νομίζω ότι ο πειραματισμός σε πλαγιολίσθηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα...είπα ότι άρχισα να μπαίνω στην λογική του carving, μη με ξαναγυρνάς πίσω :( :?

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Λοιπόν μιας και ήμουν ο αυτόπτης μάρτυρας των καταβάσεων του Zap2000gr έχω να παρατηρήσω τα εξής (πανάθεμά με, μουτζώστε με που θέλω να κάνω και παρατηρήσεις ο άσχετος :?):

1) Πρέπει να ρίξει λίγο παραπάνω το βάρος του μπροστά. Έχει όρθια θέση (αντίθετα με ορισμένους άλλους αρχάριους, μέτριους σκιέρ που πετάνε "κώλο), το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσει λίγο περισσότερο στα καλάμια του.

2) Όταν κατεβαίνει κάνει κοφτές στροφές, με πλαγιολίσθηση στο τέλος της στροφής, χωρίς να ανοίγει σχεδόν καθόλου την ακτίνα του.

3) Οι δεξιές του στροφές είναι πιό σύντομες και κρατάνε λιγότερο καθώς είναι δεξιοπόδαρος και νιώθει να πατάει καλύτερα κάνοντας αριστερές στροφές (συνηθισμένη παρατήρηση).

4) Εγώ διαφωνώ και με τα πέδιλα που κάνει (Bandit B2) καθώς είναι 50%-50% πέδιλο και για έναν αρχάριο-μέτριο δεν βοηθάει τόσο πολύ να εξελιχθεί σε τεχνική on-piste.

Τώρα αυτές είναι οι απόψεις μου, αν έρθουν δάσκαλοι (όπως ο Fidelio & o Aeras) και πουν ότι οι παρατηρήσεις μου δεν στέκουν, θα έχουν δίκιο.

Άλλωστε και εγώ ένας τουρίστας χιονοδρόμος είμαι (α ρε Αθάνατε Godzilla).

Φιλικά

Το "Μαύρο Πρόβατο" του Φόρουμ

Παναγιώτης

Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

:evil::lol: ναι καλά... :lol: αυτός γωνιάζει και σχεδόν ακουμπάει κώλο στο έδαφος (ΣΕ ΕΙΔΑ :lol: )

anyway, σωστός Panios το πέδιλο δεν πρέπει να βοηθάει και πολύ, (μου το χε πει κι ο ΜΙΚ), αλλά νομίζω ότι έχω ελπίδες να βελτιώσω την τεχνική μου τώρα που "έπιασα το νόημα". Ξέρω επίσης ότι αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως και ότι θέλει πολλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι αφού το σώμα έχει λυθεί, πλέον είναι υπόθεση καθαρά παρατήρησης και μυαλού την ώρα που κατεβαίνω. Και γι αυτό ευχαριστώ κι εσένα και όποιον άλλο μου έχει προσφέρει πολύτιμες συμβουλές στο βουνό (ΜΙΚ).

Πάντως μου φαίνεται εκπληκτικό το πόσο μπορεί να βοηθηθεί κάποιος από τις παρατηρήσεις των άλλων. Σε μένα τουλάχιστον δουλεύει ως τώρα. Ό,τι έχω διαβάσει εδωμέσα κι έχω ακούσει στο βουνό και προσπάθησα να εφαρμόσω, μου βγαίνει (σε αντίθεση με απόπειρες βελτίωσης με "δασκάλους" που όντως μπορεί να ήταν τυχαίο έτσι, σαφώς και δεν είναι όλοι άχρηστοι)

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Zap2000gr έχω φάει και εγώ ένα παπατζιλίκι από ένα δήθεν δάσκαλο στο Φαλακρό. Τσίμπησε τα 20 ευρώ που κόστισε το μάθημα μιας ώρας και το μόνο που μου είπε ήταν ''βάλε το βάρος μπροστά και βλέπε εμένα''. Anyway αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις. Προς θεού δεν αμφισβητώ σε καμία μα καμία περίπτωση τους δασκάλους. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν άριστα τη δουλειά τους και ξέρουν πως να μεταδώσουν την τεχνική στο μαθητή τους. Πάντως πολύ μα πολύ χρήσιμες αποδείχθηκαν οι συμβουλές που άντλησα από τα γραφόμενα από τα παιδιά εδώ μέσα στο forum αλλά και από ένα link που με παράπεμψε σχετικό θέμα στο forum περί τεχνικής (μου διαφεύγει αυυτή τη στιγμή το όνομα του συντάκτη θα το αναφέρω όταν πάω σπίτι και δώ τα χαρτιά στα οποία εκτύπωσα τις συμβουλές και τις διαβάζω κάθε φορά πριν ανέβω στο βουνό).

Φιλικά, KonstantinosV

:P:P ναι καλά... 8) αυτός γωνιάζει και σχεδόν ακουμπάει κώλο στο έδαφος (ΣΕ ΕΙΔΑ 8) )

anyway, σωστός Panios το πέδιλο δεν πρέπει να βοηθάει και πολύ, (μου το χε πει κι ο ΜΙΚ), αλλά νομίζω ότι έχω ελπίδες να βελτιώσω την τεχνική μου τώρα που "έπιασα το νόημα". Ξέρω επίσης ότι αποτελέσματα δεν φαίνονται αμέσως και ότι θέλει πολλή δουλειά, αλλά νομίζω ότι αφού το σώμα έχει λυθεί, πλέον είναι υπόθεση καθαρά παρατήρησης και μυαλού την ώρα που κατεβαίνω. Και γι αυτό ευχαριστώ κι εσένα και όποιον άλλο μου έχει προσφέρει πολύτιμες συμβουλές στο βουνό (ΜΙΚ).

Πάντως μου φαίνεται εκπληκτικό το πόσο μπορεί να βοηθηθεί κάποιος από τις παρατηρήσεις των άλλων. Σε μένα τουλάχιστον δουλεύει ως τώρα. Ό,τι έχω διαβάσει εδωμέσα κι έχω ακούσει στο βουνό και προσπάθησα να εφαρμόσω, μου βγαίνει (σε αντίθεση με απόπειρες βελτίωσης με "δασκάλους" που όντως μπορεί να ήταν τυχαίο έτσι, σαφώς και δεν είναι όλοι άχρηστοι)

Να σαι καλα φίλε...

Το προβλήμα των μαθηματων στην Ελλάδα είναι μεγάλο και το έχει καταγράψει ο σύλλογος στα προβλήματα της Τουριστικής χιονοδρομίας. Ειδικά σ.κ. που οι σχολές αναγκαστικά παίρνουν όποιον βρίσκουν να κάνει μάθημα σε αρχάριους κινδυνέυεις να πάρεις για μάθημα ειδικά καλού επιπέδου κάποιον που δεν έχει ιδέα

Σε κάθε περίπτωση έκανα προσπάθειες Παρνασσό Καλάβρυτα και Μαίναλο να έχουμε μόνο "τσεκαρισμένους" δασκάλους και νομίζω και τα δυο σαββατοκύριακα πέτυχε

Πάντως αν και λίγο τσάτρα-πατρα (δεν είμαστε επαγγελπματίες) μέσω της παρέας του συλλόγου όλοι έχουμε βελτιωθεί εκτός από τον καημένο τον Κωστή που μόνο διδάσκει....

Σίγουρα όλοι έχουμε σε κάποιον να προσφέουμε κάτι από τις γνώσεις μας αλλά ΠΑΝΤΑ η άποψη μου είναι ότι ανά 10 φορές σκι πρέπει να κάνεις μάθημα.

Και στα 3 χιονοδρομικά που είπα αν πεις από το snowclub δώστε μου κάποιον ΚΑΛΟ δάσκαλο θα σου πούνε έλα την τάδε ώρα και θα πάρεις ΚΑΛΟ δάσκαλο που θα σε βοηθήσει

Και για το σύλλογο αυτό που μένει σε εμένα μετά από κάθε φορά σκι είναι χαμόγελα και κέφι στην ταβέρνα που όλοι γινόμαστε καλύτεροι και περνάμε καλά. Άλλωστε όσοι έχουν μπλέξει για τα καλά με το σύλλογο στη Νότια Ελλάδα έχουν κάνει άλματα προόδου με ελάχιστα μαθήματα σχολής αλλά σε κάθε περίπτωση και με λίγα μαθήματα σχολής (porfirio, lapp, mpanios, xrysa, helen, Moi)O JEY είναι άλλη περίπτωση :lol:

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Απο πότε το σωστό ειναι: το να πατάς και στα δύο πόδια στην στροφή ?? :shock:

:)

Το να πατάς στα δυο πόδια κατά την στροφή είναι πολύ μεγάλο λάθος, αθλητές κάνουν χρόνια προπόνηση προκειμένου να μάθουν καλά να πατάνε στο ένα και μόνο κάτω πόδι.

Ουουουου πάει καιρός :lol:

Βασικά αυτό ισχύει από πάντα ακόμα και πιο πριν βγουν τα παραβολικά σκι, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στον βηματισμό ψαλίδας στην τραβέρσα :lol:

Αυτό ναι ισχύει από πάντα, αλλά σε πολύ υψηλού επιπέδου αθλητές που κάνουν χρήση του πάνω ποδιού προκειμένου να «κλέψουν» να διορθώσουν κάποιο λάθος γραμμής για να ανέβουν ψηλότερα σε κάποια πόρτα που τους έχει κατεβάσει κτλ κτλ μην το αναπτύξω περισσότερο τώρα.

Εδώ τώρα μιλάμε για αρχάριο που θα πρέπει να μάθει να έχει βάση κατά την στροφή του, αυτό θέλει πολύ προπόνηση έτσι ώστε να μάθει να πατά καλά στο ένα κάτω πόδι, η μήπως μιλάμε για κάνα πρωταθλητή που προπονείται σε κόλπα και υψηλές τεχνικές αγώνων ?

powder_2009.gif

:? :? Εννοείται ότι μιλάμε για μέτριο (δεν θα με χαρακτήριζα και αρχάριο) έως πολύ μέτριο σκιερ. Και βασικά αυτό που λες Aera το καταλαβαίνω και μόνος μου, ότι δηλ. πρέπει να "σπρώξω" το εξωτερικό πόδι και το εσωτερικό μόνο να κετευθύνει. Δηλ. να πατάω το εξωτερικό καλά. Αυτό που συμβαίνει με μένα είναι ότι με το δεξί δεν έχω κανένα πρόβλημα (στην αριστερή στοφή δηλαδή)(εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να χαμηλώνω κι άλλο γόνατα, που αυτό όμως ισχύει και για τα δύο πόδια) ενώ μόλις πάω να μπω για την δεξιά στοφή, λες και ξεχνάω το αρ. πόδι πίσω, το κάνω ασυναίσθητα και μου την έχει δώσει 8):D .

Saltfox τελικά θα το δοκιμάσω αυτό ειδικά με το αριστερό.

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Τελικά η διχογνωμία επικρατεί και στο θέμα αυτό. Mάλλον θα μπερδέψουμε τους φίλους μας αφήνοντας το θέμα του πατήματος στο εσωτερικό ή εξωτερικό σκι μετέωρο .

Βασικά μας λείπει το εννοιολογικό πλαίσιο στην ανάπτυξή του για να αναφερθώ με λεπτομέρειες κατά περίπτωση. Μας λείπει η τεχνική ανάλυση της στροφής στην περιγραφή της , σε τι μέρη χωρίζεται και λοιπές λεπτομέρειες.

Ωστόσο θα μπορούσα να πω με τρόπο εντελώς συνοπτικό ότι το πάτημα ποικίλει ανάλογα την περίπτωση και τις συνθήκες, δεν υπάρχει όμως κανόνας που να λέει ότι το πάτημα είναι εξολοκλήρου στο εξωτερικό , το ότι οδηγεί το εσωτερικό σκι σημαίνει ότι πατάει. Εδικά όταν καρβάρουμε σε μια ήπια carve στροφή σε όρθια θέση (αρχάριος) η αναλογία πατήματος, μια αναλογία που ποτέ κατά την διάρκεια της στροφής δεν είναι σταθερή δεν είναι δηλαδή μια απόλυτη τιμή, φτάνει περίπου 60-40% υπέρ του εξωτερικού σκι. Ενδεχομένως να πατήσει σε μια δεδομένη χρονική στιγμή μόνο στο εξωτερικό σκι , αυτό όμως πρέπει να αποφευγεται. Ο λόγος για τον οποίο ένας αρχάριος θα πρέπει να το έχει αυτό υπόψην του είναι καθαρά μεθοδικός και αποσκοπεί στην μετέπειτα βέλτιστη εξέλιξή του τεχνικά.

Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στην εξέλιξη της στροφής με περισσότερη ταχύτητα και σε συνδυασμό με την θέση του σώματος απαιτεί το πάτημα και στα δύο πόδια, φυσικά με περισσότερη προσοχή στο εξωτερικό πόδι. Δεν είναι δυνατό από την φυσική να διατηρηθεί το σώμα σε σταθερή θέση πατώντας μόνο στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση αν ο χιονοδρόμος θέλει να πατά μόνο στο εξωτερικό του σκι , τότε αυτόματα περιορίζονται και οι δυνατότητές του.

Λογικό... Με λίγα λόγια, το εξωτερικό "σπρώχνει" το έδαφος και δέχεται περισσότερο την φυγόκεντρο, ενώ το εσωτερικό επιβαρύνεται πιο πολύ με την στήρηξη του κάθετου βάρους του σκιερ...ή κάπως έτσι. Έτσι φαίνεται και στους αγώνες που δείχνει αυτό το καιρό το eurosport. Σε αργή κίνηση φαίνεται ο σκιερ να "κωλοκάθεται" στο εσωτερικό πόδι του, ενώ με το εξωτερικό να "κρατά κόντρα" ενάντια στην φυγόκεντρο.

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Έχω αρχίσει να μπαίνω για τα καλά στην "λογική" της carving τεχνικής...

Εφοσον η αρχικη απορια εγκειται στην τεχνική Carving, το βαρος ΕΙΝΑΙ παντα μοιρασμενο απο 40-60 μεχρι 50-50, με ταση ο γαστροκνημιος μυς (γαμπιτσα) να ακουμπησει το κωλομερι (προσοχη: μερική ταση).

MIK%20FAST.jpg

Στη φωτο ο ΜΙΚ –ασχέτως του ανω-κορμου που εχει καποια μικρα points- τα ποδια του είναι στο 45-55 (ή καπου εκει :? ). Πρεπει να διορθωσει λιιιιγο το Α-frame στα γονατα κ ειναι ετοιμος για Εurosport :P:P .

Σε καθε άλλη περιπτωση τεχνικής οn piste SL, ΝΑΙ ισχυουν τα παραπανω θεωρηματα περι “Lost a Ski, Javelin turns, The tight rope walker” κτλ.

Κ. :)

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Απο πότε το σωστό ειναι: το να πατάς και στα δύο πόδια στην στροφή ?? :)  

:P

Το να πατάς στα δυο πόδια κατά την στροφή είναι πολύ μεγάλο λάθος, αθλητές κάνουν χρόνια προπόνηση προκειμένου να μάθουν καλά να πατάνε στο ένα και μόνο κάτω πόδι.

Αυτο δεν ειναι απολυτο ιδιως με την ελευση τον εντονα shaped σκις στους αγωνες τεχνικου σλαλομ ανεπτυξαν πολυ τη τεχνικη να στριβουν και με το μεσα ποδι, σε σημειο που το εξω ποδι βρισκοταν στον αερα (ηταν τετοια η κλιση που σχεδον δεν εφτανε να πατησει) τελοσπαντων γνωμη μου ειναι οτι για την ολοκληρωσει μιας στροφης η δυναμη ναι μεν ξεκιναει απο το εξω ποδι αλλα σταδιακα μεταφερεται μεσα στη στροφη μεχρι να πατησουν και τα 2 ποδια ισοδυναμα...

Συζήτηση για το carving δεν θα ήταν δυνατόν να μείνω απ έξω :P:P

Επειδή όμως οι όποιες γνώσεις μου δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει ,και θ' αργίσουν ακόμα , σε βαθμό που να μπορώ να τις επεξεργαστώ συνειδητά άρα και να τις μεταδώσω άφησα το βήμα στους πραγματικούς γνώστες. Απλά θα ήθελα να δώσω τις δικές μου εντυπώσεις για το θέμα τις carved -στροφής.

Η εντύπωση που έχω είναι ότι και τα δυο πόδια συμμετέχουν στην ολοκλήρωση της στροφής με διαφορετική κατανομή του βάρους αναλόγως τη φάση της στροφής. Στο ξεκίνημα είναι στο περίππου :D-20 (εξωτερικό/εσωτερικό) στο μέσω της στροφής 60-40 και προς το τελείωμα όταν ετοιμάζομαι ν αλλάξω κατεύθυνση στο 20-:D. Βέβαια τα ποσοστά είναι απλά ενδεικτικά της τάσης και όχι απόλυτα (πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε)

normal_carvingdon.jpg

στη φωτό ,για την οποία είμαι σίγουρος πως επιδέχεται πολύ κριτική ως προς την ορθότητα της τεχνικής μου, είμαι στα κελλάρια στο τελείωμα της πίστας πριν τη βάση του Ηρακλή. Την έβαλα γιιατί πιστεύω πως είναι μια καλή βάση για παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν το φίλο zap.

Αλήθεια στο curling ντοπάρονται?

donmeli thanks για το ενδιαφέρον. Λοιπόν να δυο photos από παρνασσό σήμερα:

1.jpg

και

2~0.jpg

Αυτό που περιγράφω παραπάνω με το αριστερό πόδι, συμβαίνει στην 2η φωτ. Ενώ έχω μπει καλά στη στροφή στη μέση "χάνω" το αριστερό.Ενώ στην επόμενη δεξιά στροφή όλα πάνε ρολόι :D:lol:

Πάντως ευχαριστώ για όλα τα tips. Jey και Fidelio νομίζω το ανασήκωμα του ποδιού έπιασε και σαν να βελτιώθηκε το πρόβλημα προς το τέλος της μέρας.

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Ζap κοιτώντας και συγκρίνοντας τις φωτό μας παρατηρώ ότι ενώ στη δική μου είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος πέφτει κυρίως στο εξωτερικό της στροφής πόδι σε σένα το περισσότερο βάρος το σηκώνει στο εσωτερικό. Σ αυτή τη περίπτωση θα σου έλεγα είτε να λυγίσεις περισσότερο το πόδι και να χαμηλώσεις ανοίγοντας κι άλλο τα πόδια, είτε να το δοκιμάσεις με λιγότερη κλίση του σώματος αρχικά . Άσε τα πέδιλα να σε καθοδηγήσουν και όχι αντίθετα.

Αλήθεια στο curling ντοπάρονται?

Έχω αρχίσει να μπαίνω για τα καλά στην "λογική" της carving τεχνικής...

Εφοσον η αρχικη απορια εγκειται στην τεχνική Carving, το βαρος ΕΙΝΑΙ παντα μοιρασμενο απο 40-60 μεχρι 50-50, με ταση ο γαστροκνημιος μυς (γαμπιτσα) να ακουμπησει το κωλομερι (προσοχη: μερική ταση).

MIK%20FAST.jpg

Στη φωτο ο ΜΙΚ –ασχέτως του ανω-κορμου που εχει καποια μικρα points- τα ποδια του είναι στο 45-55 (ή καπου εκει :? ). Πρεπει να διορθωσει λιιιιγο το Α-frame στα γονατα κ ειναι ετοιμος για Εurosport :P:P .

Σε καθε άλλη περιπτωση τεχνικής οn piste SL, ΝΑΙ ισχυουν τα παραπανω θεωρηματα περι “Lost a Ski, Javelin turns, The tight rope walker” κτλ.

Κ. :P

MIK%20tECHNIQUE.jpg

Kωστή νομίζω ότι διορθώθηκε τα Α-Frame αν και θέλω πολύ δουλειά ακόμα να στρώσω τη στάση μου. Για εξάσκηση ο δάκαλος μου συνέστησε πολλές πολλές ώρες καρβαρισμένος (μεγααααααλες στροφές 180 μοιρών)και προσπαθώ :P

Για tip στα παιδιά το μόνο που έχω να πω είναι πρώτα να "βγάζουν" και να γωνιάζουν το εσωτερικό πόδι και μετά το έξω. Ουσιαστικά να έχουν στο μυαλό τους το μέσα πόδι να έρθει μπροστά περίπου 10 πόντους και να οδηγήσει γωνιάζοντας και το μέσα

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Ναι donmeli το ίδιο παρατήρησα κι εγώ. Ίσως θα πρέπει να έχω περισσότερο το μυαλό μου στο εξωτερικό πόδι παρά το αντίθετο.

Ερώτηση: Όταν λες λιγότερη κλίση του σώματος εννοείς να είναι πιο όρθιος ο κορμός σε σχέση με τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα? Γιατί αν είναι ολόκληρο το σώμα τότε θα πρέπει να μειώσω κι άλλο ταχύτητα πράγμα που δεν γίνεται γιατί ήδη πάω πολύ αργα :? :?

ΜΙΚ με αυτό που λες τώρα, να φέρνω δηλ πιο μπροστά το εσωτερικό, κατάλαβα τον λόγο που πολλές φορές δεν λυγίζω αρκετά τα γόνατα. Γιατί συνειδητοποίησα ότι αν δεν γίνει αυτό (να έρθει το εσωτερικό πιο μπροστά και να μπει σαν οδηγός στην στροφή) δεν υπάρχει χώρος κοντά στην κοιλιά για να "χωθεί πιο εύκολα το γόνατο και να κατέβει πιο κάτω ο γοφός 8):lol::lol: Για αυτό πολλές φορές δυσκολεύομαι, γιατί νόμιζα ότι και τα δύο πόδια πρέπει να μπαίνουν στην ίδια ευθεία στην στροφή και τα πίεζα να μένουν έτσι όπως φαίνεται και στην πρώτη φωτό. Αλλά έτσι δεν μπορείς να λυγίσεις τα γόνατα :lol: Thanks once more ΜΙΚ :P

ΥΓ:Κάποιος θα μπορούσε να πει "γιατί δεν πας ρε φίλε σε κανά δάσκαλο να σου τα μάθει και μας τα πρίζεις εδώ στο φόρουμ?"

1 - Γιατί πήγα και δεν παίζει ούτε μια στο εκατομύριο να κάτσει και να ακούσει τις απορίες σου γιατί βαριέται να μπει στον κόπο να σκευτεί τι τον ρωτάς.

2 - Γιατί κι αν ακόμα κάτσει τελικά και σ' ακούσει, οι απαντήσεις αποκλείεται να είναι τόσο λεπτομερείς και έγκυρες όσο αυτά που μαθαίνεις εδώ στο φόρουμ, όχι από "δασκάλους" που κοιτούν πρωτίστως να βγάλουν ένα χαρτζιλικάκι αλλά από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και που οι ίδιοι πασχίζουν (στο επίπεδο που βρίσκεται ο καθένας) να βελτιώνονται.

Τι έγινε ρε παιδιά ?

ΥΓ:Κάποιος θα μπορούσε να πει "γιατί δεν πας ρε φίλε σε κανά δάσκαλο να σου τα μάθει και μας τα πρίζεις εδώ στο φόρουμ?"

1 - Γιατί πήγα και δεν παίζει ούτε μια στο εκατομύριο να κάτσει και να ακούσει τις απορίες σου γιατί βαριέται να μπει στον κόπο να σκευτεί τι τον ρωτάς.

Μήπως ο δάσκαλος έχει απόλυτο δίκιο ΄που δεν θα κάτσει να ακούσει τις λάθος απόψεις που έχει ο κάθε μαθητής του ?

Και όχι επειδή βαριέται, αλλά, επειδή είναι δάσκαλος και αυτός ξέρει πολύ καλύτερα από τον μαθητή το τι πρέπει να μάθει, το πως πρέπει να το μάθει αλλά και το πότε πρέπει να το μάθει.

Μήπως το πρόβλημα είναι ότι οι μαθητές δεν ακούν τους δασκάλους ?

Εσύ για παράδειγμα, ακούς τον δάσκαλο ? η λες τα δικά σου ?

powder_2009.gif

Φαντάσου ότι πας να κάτσεις σε ένα σκαμνάκι χωρίς όμως να βάλεις το βάρος στον γοφό σου. Το έξω πόδι άνοιξε το κι αλλο απο τον άξονα του κορμού σου και προσπάθησε ο κορμός σου να είναι ευθύς.

Μην χρησιμοποιείς ακόμα το χτύπημα των μπατόν, περίμενε, απλά πήγαινε πιο μπροστά το σώμα σου κάθε φορά που έιναι να στρίψεις. Μην έχεις συνέχεια μπροστά το βάρος αλλά ποτέ μην το πας και πίσω. Ειναι κλασσικό λαθος να περιμένουμε απο έναν αρχάριο να βάλει εξ αρχής το βάρος του μπροστά, δεν γίνεται, γιατί απλά φοβάται.

Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς όλο το radius του πέδιλου σου. Κανε δηλαδή μεγάλες στροφές (13 15 18 μέτρα ανάλογα το πέδιλο που έχεις).

Εφόσον επικεντρώσεις την προσοχή σου σε αυτές τις ασκήσεις, χωρίς να το καταλάβεις οι στροφές θα αρχίσουν να μικραίνουν και τα σλάλομ να γίνονται όλο και πιο σύντομα.

Καλή διασκέδαση :wink: