Jump to content
KSpecial

Πως διαβάζουμε τα ensemble των μετεωρολογικών μοντέλων

Recommended Posts

MS_2140_ens-21.png

 

Το σχεδιάγραμμα είναι προϊόν μιας στατιστικής ανάλυσης που χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία και λέγεται "ensemble forecasting". Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια ανάλυση η οποία λαμβάνει υπόψη πολλά καιρικά μεγέθη τα οποία μεταβάλλονται και δημιουργεί διάφορα σενάρια (προσομοιώσεις) για την πιθανή εξέλιξη του καιρού, ανάλογα με τις διαφορετικές τιμές που μπορεί να λάβουν αυτά τα καιρικά μεγέθη. Είναι λοιπόν μια δυναμική ανάλυση.

 

Στην ουσία στο σχεδιάγραμμα βλέπεις τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων αυτών που δείχνουν ποια μπορεί να είναι η καιρική εξέλιξη τις επόμενες μέρες, ανάλογα με τις πιθανές τιμές που μπορεί να λάβουν οι καιρικές μεταβλητές. Αν δεις στον αριστερό κάθετο άξονα αριθμώνται 20 προσομοιώσεις με διαφορετικά χρώματα (μέλη ή τρεξίματα-runs). Στην προκειμένη περίπτωση δείχνουν την πρόβλεψη της θερμοκρασίας στα 850pha για τις επόμενες μέρες. Ο αριστερός άξονας μετρά τη θερμοκρασία. Τα 850hpa είναι η βαρομετρική πίεση που συναντάται, συνήθως, περίπου στα 1500 μέτρα υψόμετρο, επομένως εδώ βλέπεις την πρόβλεψη για τη θερμοκρασία περίπου στα 1500 μέτρα. Στον οριζόντιο άξονα προφανώς είναι οι μέρες. Οπότε έτσι παρατηρούμε την πρόβλεψη για την εξέλιξη της θερμοκρασίας στα 1500 μέτρα τις επόμενες μέρες μέσα από διάφορα πιθανά σενάρια.

 

Τώρα, η κόκκινη γραμμή (30-jahres-mittel) είναι η μέση θερμοκρασία των τελευταίων 30 ετών. Η πράσινη γραμμή είναι το τρέξιμο (πρόβλεψη) του γνωστού αμερικάνικου μοντέλου προβλέψεων GFS, από τα αποτελέσματα του οποίου προκύπτουν οι περίφημοι καιρικοί χάρτες που παρατέθηκαν παραπάνω. Η μπλε γραμμή (kontrol lauf) είναι το βασικό τρέξιμο της ανάλυσης των ensemble πριν αρχίσουν οι μεταβολλές των δεδομένων και η παραγωγή σεναρίων. Το τρέξιμο του GFS (πράσινο) και το βασικό τρέξιμο στα ensemble (μπλε) έχουν τα ίδια δεδομένα αλλά το αποτέλεσμα τους διαφέρει γιατί η ανάλυση (ακρίβεια) των μοντέλων είναι διαφορετική. Η γκρι γραμμή (enseble mittel) είναι ο μέσος όρος των 20 προσομοιώσεων (ensemble). Η κάθε γραμμή λέγεται μέλος και αποτελεί ένα διαφορετικό τρέξιμο με πιθανές μεταβολές που μπορεί να πάρουν τα δεδομένα του αρχικού τρεξίματος. Γενικά θεωρείται ότι ο μέσος όρος των ensemble (γκρι) δίνει πιο αξιόπιστη πρόβλεψη από το τρέξιμο του GFS (πράσινο) γιατί όπως θα καταλάβες στηρίζεται σε δυναμική ανάλυση περισσότερων δεδομένων και πιθανών περιπτώσεων. Για αυτό πολλοί, αφού δουν τους καιρικούς χάρτες που προκύπτουν κάθε 6 ώρες από το GFS, περιμένουν και τα αποτελέσματα των ensemble.

 

Παράλληλα στο διάγραμμα βλέπεις και τον υετό, δηλαδή ότι προϊόν νερού (βροχή, χαλάζι, χιόνι) μπορεί να πέσει στο έδαφος λόγω της συμπήκνωσης των υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Ο υετός είναι οι γραμμούλες κοντά στον οριζόντιο άξονα και μετράται σε mm που εμφανίζονται στον δεξί οριζόντιο άξονα. Κι εδώ με τα χρωματάκια ισχύουν όσα και παραπάνω. Χονδρικά λοιπόν, αν βλέπεις χαμηλές θερμοκρασίες και ικανοποιητικό υετό (>0) τότε πιθανότατα περιμένεις βροχή. Αν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο 0 ή και λίγο παρακάτω και υπάρχει αντίστοιχα ικανοιποιητικός υετός τότε πιθανόν να έχουμε χιόνι. Σημειωτέον ότι όλα τα μεγέθη και τα φαινόμενα αφορούν τα 1500 μέτρα υψόμετρο.

 

Γενικά λαμβάνοντας υπόψιν τους μέσους όρους (γκρι γραμμές) μπορείς να έχεις μια καλή ιδέα για την καιρική τάση τις επόμενες μέρες.

 

 

Ελπίζω να βοήθησα

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

MS_2140_ens-3.png

 

αυτο το σχεδιαγραμμα βγαινει απο εδω http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavnmgeur.html,μετα πατας "GFS Ens: Europa (Karte)" και υστερα σου βγαζει αυτο:

 

wetter.png

 

οταν πατησεις πανω σε μια κουκιδα θα λαβεις ενα σχεδιαγραμμα για την περιοχη που ζητησες οπως το πιο πανω με τα σεναρια θερμοκρασιων και βροχων,

και για να επιβεβαιωνεις οτι πατησες την σωστη κουκιδα επαληθευαι με αυτο το site http://www.earthtools.org/

 

καλες αναζητησεις και καλους ανησυχους υπνους,τωρα δεν εχει επιστροφη : )

 

καλο βραδυ,οσοι πιστοι προσελθετε @Blend

  • Like 2

rafting.png mountain-podilato.png anarrixisi.png pezoporia.png gpx-kml-downloads.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...