Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Fulvia 3

Σχολές και Δάσκαλοι

Recommended Posts

Επέστρεψα προ διημέρου από το Kronplatz, όπου πήγαμε για μία εβδομάδα οικογενειακώς.

Μέσα στα πολύ όμορφα του ταξιδιού συνέβη και το εξής απρόοπρο/επικίνδυνο:

Η κόρη μου κατέβαινε μία μαύρη πίστα, λίγο παγωμένη με το δάσκαλο και τον ξάδελφό της, όταν έφυγε η δέστρα του σκι!

Πρόκειται για σκι Blizzard, το οποίο νοικιάζουμε στην Ελλάδα για όλη τη σαιζόν (τα παιδιά μου είναι 8,5 και 12 ετών και, προφανώς, δεν τους αγοράζουμε σετ ακόμη). Το σκι και η δέστρα ήταν/έδειχναν αρκετά καινούργια - πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές πέρσι. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να έχω κάποιο παράπονο από το κατάστημα - όλα έδειχναν καλά.

Έτσι, την ώρα που έκανε αμέριμνη σκι, εκτοξεύθηκε το μπρος τμήμα της δέστρας και η κόρη μου (προφανώς αιφνιδιασμένη γιατί δεν κατάλαβε τι έγινε) άρχισε να κουτρουβαλάει τη μαύρη πίστα. Ευτυχώς για λίγο, γιατί ο δάσκαλος έτρεξε και την σταμάτησε.

Ενδεχομένως πολλοί από εσάς θα μπορούσατε να το κάνετε, εγώ όχι, τουλάχιστον όχι εκεί.

Επ' ευκαιρία του συμβάντος αυτού άνοιξα το topic αυτό.

Εγώ ξεκίνησα σκι προ 25+ έτη, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι, όταν στρίψω σε μία πίστα, θα καταφέρω να μείνω όρθιος. Έτσι μάζεψα όλα τα αρνητικά της κακής αρχής και των σπανίων αναβάσεων, μέχρι που κάποτε πήραμε με τη γυναίκα μου δάσκαλο έξω για να μας υποδείξει τα λάθη μας και να μας κόψει τις συνήθειες του παλιού στυλ.

Όταν άρχισαν τα παιδιά μου να κάνουν σκι, το 2006 στο Bansko, ήρθαμε σε επαφή με βούλγαρους δασκάλους. Το κέντρο καλό, η εξυπηρέτηση αισχρή και οι δάσκαλοι (οι οποίοι δε μιλούσαν ξένες γλώσσες) δε με εντυπωσίασαν.

Μέχρι που πήγαμε στην Ιταλία, όπου κάναμε σκι φέτος για τέταρτη φορά. Οι δύο σχολές που γνωρίσαμε είναι ΤΕΛΕΙΕΣ. Οι δάσκαλοι είναι άψογοι επαγγελματίες και, κυρίως, άριστοι στην προσέγγιση μικρών παιδιών (είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να αναλάβεις ένα 5χρονο που κλαίει και θέλει τη μαμά του). Η πείρα στο Kindergarten, στην αντιμετώπιση παιδιών, στο χαμόγελο κλπ είναι εμφανής, ενώ το ίδιο ισχύει και στα μαθήματα για μεγάλους.

Ρωτώντας, πληροφορηθήκαμε τα εξής:

Κάθε χρόνο περίπου 300 άτομα διαγωνίζονται για 35 περίπου θέσεις στους Δολομίτες. Οι 35 που θα επιλεγούν ακολουθούν τριετή σχολή, από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Στα πλαίσια της σχολής δεν διδάσκονται μόνον σκι, αλλά και ειδική διδακτική.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στο βουνό. Να σημειώσω, μάλιστα, ότι φέτος, σε έναν από τους καλύτερους σκιερ δεν εδόθησαν μαθήματα με παιδιά επειδή είχε κάποια ψυχολογικά προβλήματα.

Και έρχομαι στα δικά μας:

Είχα επαφή με μερικούς δασκάλους για τα παιδιά μου στον Παρνασσό, το Χελμό και το Καρπενήσι. Από κάποιους έμεινα πολύ ευχαριστημένος (όχι μόνον τεχνικώς, αλλά και από την προσέγγιση στα παιδιά - κάποιος παλιός ήταν και Αρχηγάρα σε προσκόπους), από άλλους απογοητευμένος. Κάποιοι εξ αυτών ήταν γυμναστές με ειδικότητα το σκι (κατά τεκμήριον, ως γυμναστές έχουν διδαχθεί στα ΤΕΦΑ και τη διδακτική), κάποιοι όμως δεν πρέπει να ήταν - απλώς εγνώριζαν σκι.

Ποια είναι τα κριτήρια που ισχύουν στην Ελλάδα και πώς γίνεσαι / ελέγχεσαι / διατηρείσαι δάσκαλος σκι;

Μιχάλης Δημάκης<br />Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου. Εί δ' αγανακτείς και σ' εαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει.

Μια γενικη απαντηση

Γυμναστης απο ΤΕΦΑΑ Αθηνας και σε οσες δουλειες εχω δουλεψει σχετικες με το αντικειμενο που σπουδασα(ομαδες μπασκετ,κολυμβητηρια,γυμναστηρια) σε ΚΑΜΙΑ δεν μου ζητηθηκε το πτυχιο μου.

Αρκεστηκανε στο λογο μου

Οτι δηλωσεις εισαι

πολύ ωραίο θέμα

έχω 3 γνωστούς που εργάζονται ως δάσκαλοι του σκι

οι δύο από αυτούς είναι απλά πρώην αθλητές-χιονοδρόμοι (όχι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ-απλοί αθλητές χιονοδρομίας σε κάποιο σύλλογο) και ο τρίτος απλά πολύ καλός σκιέρ

το να έχουν παρακολουθήσει (κυρίως οι δύο πρώτοι) κάποια εκπαίδευση δεν το ξέρω αλλά δεν το αποκλείω κιόλας

το να ελέγχονται από κάποιον είναι μάλλον science fiction για τα ελληνικά δεδομένα

μάλλον ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι....

Εξαρταται τον ελεγκτικο φορεα .

Τι δηλωνεις οτι επαγγελεσαι στην φορολογικη ,ασφαλιστικη και επαγγελματικη αρχη .

ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΓΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1996 .

Ιδιοτητα επαγγελματικη δασκαλου-εκπαιδευτη σκι /τεννις /......δεν υπαρχει κατοχυρωμενη νομικα στην ΕΛΛΑΔΑ .

Η ενωση ελληνων προπονητων σκι ειναι ουσιαστικα απενεργοποιημενη ,για 10 χρονια .

Η ημεριδα ηταν μια καλη ευκαιρια να παρουν θεση ,οι πολιτικοι και διοικητικοι προισταμενοι ,αλλα οι εκπροσωποι δασκαλων/προπονητων και

σχολων δεν επελεγησαν να προσκληθουν και να μιλησουν .

Γι αυτο πολυ υποκεινται σε διωγμο η πληρη ευνοια αναλογα με τις διαθεσεις ...κυριως προσωπικες του τοπικου διοικητικου γκαουλαιτερ -διοικητικου τοποτηρητη.

Καποιοι απο αυτους ειναι διευθυντες χιονοδρομικων κεντρων ,αλλοι τοπικοι προισταμενοι της ΓΓΑθλητισμου ,καποιοι συντεχνιακα προσανατολισμενοι στην

προστασια των αποφοιτων ΤΕΦΑΑ οι οποιοι τεχνικα ,παιδαγωγικα και μεθοδολογικα διδασκονται και εξεταζονται << στο ελαχιστο>> .Η λυση βρισκεται στις μεγαλες σχολες

του εξωτερικου - Αυστρια , Γαλλια -αλλα δεν παρεχει κατοχυρωση εξαιτιας του νομοθετικου πλαισιου .

Πολυ απλα και χωρις την αναγκη γνωμοδοτησεων ,επιτροπων ,ημεριδων και σηματων η Ελληνικη Πολιτεια αρνειται να εφαρμοσει την υφισταμενη ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ωστε να προστατεψει τους πολιτες και να εκπαιδευσει επαγγελματιες εκπαιδευτες,πιστερ,διασωστες αλλα και δασκαλους πολλων αθληματων υστεροντας σε ασφαλεια και αξιοπιστια αλλα και αποφευγοντας εκ του πονηρου ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ,για να μην στεναχωρησει συντεχνιες ,τοπικους παραγοντες και τεως αθλητες .ΟΛΟΙ θα μπορουσαν κατοπιν εκπαιδευσης και εξετασεων και να πιστοποιηθουν σε διαφορες βαθμιδες ικανοτητας και επαρκειας οπως σε ολες τις χωρες της ευρωπαικης κοινοτητας .Το νομικο ,εκπαιδευτικο και μεθοδολογικο μοντελλο υπαρχει σε πολλες και εγκυρες μορφες .Αρκει η επιλογη και η αμεση εφαρμογη .

Καθε δικαιολογια περι προσαρμογης στα <<ελληνικα δεδομενα>>ειναι εκ του πονηρου .

ακολουθει συνοπτικη παρουσιαση του ιταλικου μοντελου ....

YouTube Video ->

YouTube Video ->

YouTube Video ->

YouTube Video ->

YouTube Video ->

YouTube Video ->

............η Ελληνικη Πολιτεια αρνειται να εφαρμοσει την υφισταμενη ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ωστε να προστατεψει τους πολιτες και να εκπαιδευσει επαγγελματιες εκπαιδευτες,πιστερ,διασωστες αλλα και δασκαλους πολλων αθληματων υστεροντας σε ασφαλεια και αξιοπιστια

Και ο Θεός βοηθός για τα παιδάκια μας (πρωτίστως) και τους λοιπούς μαθητές (δευτερευόντως).

Παραξενεύομαι, πάντως, που τόσα χρόνια δεν έχει τύχει να ακούσω (τουλάχιστον εγώ) κάποιο σχετικό παράπονο από κάποιον φορέα ή γονέα.

Μιχάλης Δημάκης<br />Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου. Εί δ' αγανακτείς και σ' εαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει.

Γνωρίζω περίπτωση κοπέλας, μέτριας σκιέρ, που χωρίς καμία ειδική γνώση έπιασε αμέσως δουλειά στον Παρνασσό και αναλαμβανε παιδάκια.

γνωρίζω δάσκαλους που ήρθαν μαζί μας εκτος πίστας και ακόμα μετράν τούμπες....

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

και γω γνωρισα δασκαλο του σκι δεν θελω να πω που ο οποιος μου ελεγε διαφορα εκει περσι

και οταν ανεβηκαμε στην αποτομη πιστα τες πα του κεντρου τον περιμενα να κατεβει ενα τεταρτο περα που στην αρχη της πιστας ειχα τα σκι του επ'ωμου για καμια 300 αρια μετρα :P

μετα μου λεει ξερεις ειχα να κανω σκι 3 χρονια και διαφορα αλλα τετοια...

και ομως αυτος ο (δασκαλος) διδασκει σκι στον κοσμακη.......

και αυτος καλα κανει τον μισθο του παιρνει η σχολη του δεν βλεπει τιποτα??

DALTONS POW ROBBERY.....

Η ημεριδα ηταν μια καλη ευκαιρια να παρουν θεση ,οι πολιτικοι και διοικητικοι προισταμενοι ,αλλα οι εκπροσωποι δασκαλων/προπονητων και

σχολων δεν επελεγησαν να προσκληθουν και να μιλησουν .

θα ηθελα πριν γράψεις καποια πραγματα να ενημερωθείς πρωτα.

καλέστηκαν στην ημερίδα, μπορει να σου το επιβεβαιώσει ο κουμπαρος σου, αλλο που δεν ηρθαν. μήπως μπορεις και να μαθεις τον λογο

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Μιχαλη, διαβασα με προσοχή αυτα που έγραψες και τρόμαξα με το συμβάν, δεν εξεπλάγην όμως με τη συμπεριφορά του Ιταλού δασκαλου.

εχω κανει σκι σε αρκετα resorts των Αλπεων και εχω παρει και μαθηματα σε μερικα, απο δασκαλους των εθνικών σχολών τους. μου ετυχαν δασκαλοι που μου ταιριαζαν περισσότερο η λιγότερο στο στυλ διδασκαλίας, αλλα, αν μη τη άλλο, το 99% ταν επαγγελματίες και όσων αφορα τη συμπεριφορά (έτυχε να τραυματιστώ και εγω σε πιστα) και πολύ περισσότερο στο επίπεδο σκι.

στην Ελλάδα δυστυχώς βλεποντας 2 ατομα να κατεβουν την πιστα, πολλες φορες αναρωτιέσαι ποιος απο τους 2 ειναι ο δασκαλος..ευτυχως δεν ειναι γενικο το φαινόμενο. εχω παρατηρήσει οτι συμβαίνει, όπως ειναι φυσικο, στα χιονοδρομικα κοντά στην Αθηνα, οπου η κίνηση/ζήτηση απο χιονοδρομους ειναι μεγαλύτερη αρα και οι σχολες θα αναγκαστούν να προσλάβουν με ελαστικότερα κριτήρια τους δάσκαλους τους.

σε μια σχολη που παρακολούθησα στον Καναδα, το κεφαλαίο που αφορούσε διδασκαλία παιδιών ηταν απο τα μεγαλύτερα σε ογκο στο βιβλιο και τα σημαντικότερα στις εξετάσεις. για να φτασουν οι δάσκαλοι στην Ελλάδα σε αυτο το σταδιο θα περασουν πολλα χρονια και οσο δεν ισχύουν στη χωρα μας τα ιδια με την ΕΕ νομοθετικά, ειναι πολυ πιθανό να συμβούν ατυχήματα

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

Επέστρεψα προ διημέρου από το Kronplatz, όπου πήγαμε για μία εβδομάδα οικογενειακώς.

Μέσα στα πολύ όμορφα του ταξιδιού συνέβη και το εξής απρόοπρο/επικίνδυνο:

Η κόρη μου κατέβαινε μία μαύρη πίστα, λίγο παγωμένη με το δάσκαλο και τον ξάδελφό της, όταν έφυγε η δέστρα του σκι!

Πρόκειται για σκι Blizzard, το οποίο νοικιάζουμε στην Ελλάδα για όλη τη σαιζόν (τα παιδιά μου είναι 8,5 και 12 ετών και, προφανώς, δεν τους αγοράζουμε σετ ακόμη). Το σκι και η δέστρα ήταν/έδειχναν αρκετά καινούργια - πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές πέρσι. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να έχω κάποιο παράπονο από το κατάστημα - όλα έδειχναν καλά.

Έτσι, την ώρα που έκανε αμέριμνη σκι, εκτοξεύθηκε το μπρος τμήμα της δέστρας και η κόρη μου (προφανώς αιφνιδιασμένη γιατί δεν κατάλαβε τι έγινε) άρχισε να κουτρουβαλάει τη μαύρη πίστα. Ευτυχώς για λίγο, γιατί ο δάσκαλος έτρεξε και την σταμάτησε.

Ενδεχομένως πολλοί από εσάς θα μπορούσατε να το κάνετε, εγώ όχι, τουλάχιστον όχι εκεί.

Επ' ευκαιρία του συμβάντος αυτού άνοιξα το topic αυτό.

Εγώ ξεκίνησα σκι προ 25+ έτη, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι, όταν στρίψω σε μία πίστα, θα καταφέρω να μείνω όρθιος. Έτσι μάζεψα όλα τα αρνητικά της κακής αρχής και των σπανίων αναβάσεων, μέχρι που κάποτε πήραμε με τη γυναίκα μου δάσκαλο έξω για να μας υποδείξει τα λάθη μας και να μας κόψει τις συνήθειες του παλιού στυλ.

Όταν άρχισαν τα παιδιά μου να κάνουν σκι, το 2006 στο Bansko, ήρθαμε σε επαφή με βούλγαρους δασκάλους. Το κέντρο καλό, η εξυπηρέτηση αισχρή και οι δάσκαλοι (οι οποίοι δε μιλούσαν ξένες γλώσσες) δε με εντυπωσίασαν.

Μέχρι που πήγαμε στην Ιταλία, όπου κάναμε σκι φέτος για τέταρτη φορά. Οι δύο σχολές που γνωρίσαμε είναι ΤΕΛΕΙΕΣ. Οι δάσκαλοι είναι άψογοι επαγγελματίες και, κυρίως, άριστοι στην προσέγγιση μικρών παιδιών (είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να αναλάβεις ένα 5χρονο που κλαίει και θέλει τη μαμά του). Η πείρα στο Kindergarten, στην αντιμετώπιση παιδιών, στο χαμόγελο κλπ είναι εμφανής, ενώ το ίδιο ισχύει και στα μαθήματα για μεγάλους.

Ρωτώντας, πληροφορηθήκαμε τα εξής:

Κάθε χρόνο περίπου 300 άτομα διαγωνίζονται για 35 περίπου θέσεις στους Δολομίτες. Οι 35 που θα επιλεγούν ακολουθούν τριετή σχολή, από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Στα πλαίσια της σχολής δεν διδάσκονται μόνον σκι, αλλά και ειδική διδακτική.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στο βουνό. Να σημειώσω, μάλιστα, ότι φέτος, σε έναν από τους καλύτερους σκιερ δεν εδόθησαν μαθήματα με παιδιά επειδή είχε κάποια ψυχολογικά προβλήματα.

Και έρχομαι στα δικά μας:

Είχα επαφή με μερικούς δασκάλους για τα παιδιά μου στον Παρνασσό, το Χελμό και το Καρπενήσι. Από κάποιους έμεινα πολύ ευχαριστημένος (όχι μόνον τεχνικώς, αλλά και από την προσέγγιση στα παιδιά - κάποιος παλιός ήταν και Αρχηγάρα σε προσκόπους), από άλλους απογοητευμένος. Κάποιοι εξ αυτών ήταν γυμναστές με ειδικότητα το σκι (κατά τεκμήριον, ως γυμναστές έχουν διδαχθεί στα ΤΕΦΑ και τη διδακτική), κάποιοι όμως δεν πρέπει να ήταν - απλώς εγνώριζαν σκι.

Ποια είναι τα κριτήρια που ισχύουν στην Ελλάδα και πώς γίνεσαι / ελέγχεσαι / διατηρείσαι δάσκαλος σκι;

... προσόχή λοιπόν, αν δέν ήταν μαύρη πίστα, (και πόσο μαύρη ήταν?) δεν θα ετέθετο θέμα, τά πράγματα δέν θα ήταν τόσο επικύνδινα.Νομίζω οτι τά μικρά παιδιά μας ,θα πρέπει να αποφεύγουν τίς μαύρες πίστες, γιατί αν είναι όντως μαύρες κανένας δάσκαλος όσο έμπειρος και να είναι δέν προλαβαίνει να τρέξει να τά πιάσει. όπως αναφέρετε.

...και κάτι ακόμα αγαπητέ, ποτέ δέν κάνεις σκι σέ μαύρη πίστα ΑΜΕΡΙΜΝΟΣ, αν όντως είναι μαύρη πίστα...

Edited by unknownskier

Να πω λοιπον την γνωμη και εγω , σαν γυμναστής και με ειδικότητα χιονοδρομίας , όπως και ως 25 χρόνια χιονοδρόμος με εκπαιδευτική - προπονητική εμπειρία .

Περιεκτικά .. θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι πιστοποιήσεις του εξωτερικού , τέλος. Ελεύθερη αγορά είμαστε όπως και ..ευρώπη.

Από την άλλη αντε και αναγνωρίζονται το ερώτημα ειναι το εξής, θα αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα κατάσταση; (για μένα δεν θα αλλάξει και ο λόγος ειναι γιατί δεν ειναι βιώσιμες οι σχολές λόγο κλιματολογικών συνθηκών )

Προσαρμοζόμαστε λοιπον στην υπάρχουσα κατάσταση , ψάχνουμε αν μπορούμε να υπάρχει μια στοιχειώδης πιστοποιηση και αυτό που κοιτάμε με τον δάσκαλο που διαλέγουμε είναι να υπάρχει Αποτέλεσμα. Απλά πράγματα.

Δεν θα σχολιάσω τις κριτικες για τις παιδαγωγικές ικανότητες ενός κατσαπλιά εκπαιδευτή πλην φανταστικου χιονοδρόμου , απο μια μέτρια σκιερ δασκάλα που έχει τις ανάλογες σπουδες. Ανεξάρτητα από το ΠΟΥ έχει πάρει την πιστοποιήση. (απο τα ΤΕΦΑΑ εν προκειμένω) Βέβαια στην ελλάδα όλοι έχουμε ειδική άποψη για όλα ,και για την παιδαγωγική , σε αυτό βέβαια θα συμφωνήσουμε και έτσι όμορφα και απλά θα κλήσει και αυτή η συζήτηση.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Να πω λοιπον την γνωμη και εγω , σαν γυμναστής και με ειδικότητα χιονοδρομίας , όπως και ως 25 χρόνια χιονοδρόμος με εκπαιδευτική - προπονητική εμπειρία .

Περιεκτικά .. θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι πιστοποιήσεις του εξωτερικού , τέλος. Ελεύθερη αγορά είμαστε όπως και ..ευρώπη.

Από την άλλη αντε και αναγνωρίζονται το ερώτημα ειναι το εξής, θα αλλάξει κάτι στην υπάρχουσα κατάσταση; (για μένα δεν θα αλλάξει και ο λόγος ειναι γιατί δεν ειναι βιώσιμες οι σχολές λόγο κλιματολογικών συνθηκών )

Προσαρμοζόμαστε λοιπον στην υπάρχουσα κατάσταση , ψάχνουμε αν μπορούμε να υπάρχει μια στοιχειώδης πιστοποιηση και αυτό που κοιτάμε με τον δάσκαλο που διαλέγουμε είναι να υπάρχει Αποτέλεσμα. Απλά πράγματα.

Δεν θα σχολιάσω τις κριτικες για τις παιδαγωγικές ικανότητες ενός κατσαπλιά εκπαιδευτή πλην φανταστικου χιονοδρόμου , απο μια μέτρια σκιερ δασκάλα που έχει τις ανάλογες σπουδες. Ανεξάρτητα από το ΠΟΥ έχει πάρει την πιστοποιήση. (απο τα ΤΕΦΑΑ εν προκειμένω) Βέβαια στην ελλάδα όλοι έχουμε ειδική άποψη για όλα ,και για την παιδαγωγική , σε αυτό βέβαια θα συμφωνήσουμε και έτσι όμορφα και απλά θα κλήσει και αυτή η συζήτηση.

Σε περιμενα μαχητικο και απαιτητικο .

25 χρονια εμπειριας με συγκεκριμενες σπουδες ,ειδικοτητα και επαγγελμα πρεπει να προστατευτουν , να αναγνωριστουν και να αξιοποιηθουν απο το Κρατος .

Οι κλιματικες συνθηκες ειναι δεδομενες . Ο προβληματισμος ειναι ρεαλιστικος .

Υπαρχουν χωρες οπου το ski αποκλειεται λογω εδαφικων συνθηκων . Αγγλια ,Βελγιο,Ολλανδια ,Δανια ,Λουξεμβουργο,ολη η Γερμανια(πλην Βαυαριας) εχουν

εξαιρετικες σχολες και εκπαιδευτικα οργανωμενη χιονοδρομια σε ποικιλες βαθμιδες . Ισχυουν εκπαιδευτικα προαπαιτουμενα και υποδομες , υπαρχουν εξετασεις ,

υπαρχει επιλογη αλλα δεν ισχυουν οι αποκλεισμοι . Αλλα και στην εξειδικευση υπαρχει ,επιμορφωση ...η περιφημη δια βιου μαθηση .

Το επιστημονικο ,διδακτικο και προπονητικο εργο δεν ειναι προνομιο μιας μονο ειδικοτητας .

Η διεθνης πρακτικη και εμπειρια δεν αφηνει κανενα ενδιαφερομενο εκτος . Στην Ευρωπη ,υπαρχει η 40χρονη εμπειρια του υπαρκτου σοσιαλισμου και οχι μονο της Αγορας

Ουτε εκει υπηρξαν αποκλεισμοι . Αξιοποιηθηκε ολο το ενδιαφερομενο δυναμικο μεσα απο εθνικες σχολες ,επιμορφωσεις ,εξετασεις κ.λ.π

Τα μοντελλα και οι σχολες ως οργανωση ,διαβαθμιση ,περιεχομενο υλης -σπουδων υπαρχουν .

Απο την αλλη στις τοπικες κοινωνιες χειμωνα -καλοκαιρι πρεπει να δωθει μαθησιακο και επαγγελματικο κινητρο και πιστοποιηση .

Το να εισαι δασκαλος τεννις ,ιππασιας , γκολφ , windsurf ,kαταδυσεων ,αναριχησης , ορειβασιας , κayak ειναι απαραιτητο να περναει μεσα απο τα τεφαα

η οποιαδηποτε μορφη γυμναστικης ακαδημιας ? Οι γιατροι,οι φυσιοθεραπευτες .οι εργοφυσιολογοι ,οι ψυχολογοι ,οι εκπαιδευτικοι ολων των βαθμιδων οι ψηφιακοι

designers , oi φωτογραφοι ειναι αμετοχοι στο εκπαιδευτικο εργο στο συνολο του ?

Αν και οπου κατα διεθνες τεκμηριο τον πρωτο και τον τελευταιο λογο εχει MONO o συγκεκριμενος κλαδος -τυπου Τεφαα- τοτε πρεπει να κατοχυρωθει και να ισχυσει

αμεσα εναντι παντων .

Απο την αλλη ,κατσαπλιαδες και αγραμματοι ,πολλων αθληματων βρηκαν μεσω της επιδοσης τους σε διαφορα Πρωταθληματα ,το δρομο για τη γυμναστικη

ακαδημια..αργοτερα Τεφαα και σημερα ειναι ομοτιμοι συναδελφοι αυτων που ακολουθησαν την προβλεπομενη διαδικασια εισαγωγης και σπουδων .

Εδω το θεμα αφορα καθε επαγγελματικη-επιστημονικη ομαδα .Κατα τη γνωμη μου μεταβαλεται σε συντεχνια οταν αρνειται να τακτοποιησει τα του οικου της ,

προστατευοντας την ανεπαρκεια και το ανελεγκτο των μελων της .

Edited by snowhow

Επειδή όντως είμαι περισσότερο απαιτητικός από οσο ήμουν νέος , έχω παραιτηθεί από αυτήν την παρωδία που λέγεται Ελληνικές Σχολές Χιονοδρομίας. Εχω εκδόσει δελτίο παροχής υπηρεσιών και παραδίδω μαθήματα όποτε γουστάρω και όπου γουστάρω . (μιλάω έτσι γιατί εδώ δεν είμαι για πουλήσω τον εαυτό μου , δεν μου αρέσουν εξάλλου τα "πρωτόκολλα" - στην δουλειά μου είμαι πολύ ευγενικός..)

Τι γίνεται όμως , το επάγγελμα αυτό είναι part time job ΔΕΝ μπορείς να ζήσεις μόνο από αυτό στην Ελλάδα . Γιατί αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει κατανοητό. Ολες οι σχολές στην χώρα μας ήταν Αρπα - Κόλα !!!! Οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονταν (στην δική μου εμπειρία ) ήταν Άρπα - Κόλα , λαμόγια. Υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά , λίγες και αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς αποδείχτηκαν δον κιχώτες. Αμα δεν παίξουν τα γρήγορα φράγκα τότε δεν υφίσταται σχολή. Ετσι απλά. Για τους επιχειρηματίες οι σχολές ήταν έμεσο κέρδος γιατί η κύρια δουλειά τους ήταν άλλη, εμπόριο , παροχή τουριστικών υπηρεσιών (κλάφτα χαράλαμπε και εκει ...) και για αυτούς που τις διαχειρίζονταν ένας τρόπος να βάζουν στην τσέπη λίγο μαυρο χρήμα παραπάνω...

Οι πιστοποιήσεις μας μαράνανε ..ναι..... !!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ... α ρε snowhow..

Τώρα γενικότερα για το εντικειμενο των σπουδών που λέγεται Φυσική Αγωγή θα είχα πολλά να πω , αλλά νομίζω οτι θα τα πω στο βρόντο. Ας πουμε πρώτα για τις σχολές και μετά βλέπουμε .....

Edited by Fidelio

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Επειδή όντως είμαι περισσότερο απαιτητικός από οσο ήμουν νέος , έχω παραιτηθεί από αυτήν την παρωδία που λέγεται Ελληνικές Σχολές Χιονοδρομίας. Εχω εκδόσει δελτίο παροχής υπηρεσιών και παραδίδω μαθήματα όποτε γουστάρω και όπου γουστάρω . (μιλάω έτσι γιατί εδώ δεν είμαι για πουλήσω τον εαυτό μου , δεν μου αρέσουν εξάλλου τα "πρωτόκολλα" - στην δουλειά μου είμαι πολύ ευγενικός..)

Τι γίνεται όμως , το επάγγελμα αυτό είναι part time job ΔΕΝ μπορείς να ζήσεις μόνο από αυτό στην Ελλάδα . Γιατί αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει κατανοητό. Ολες οι σχολές στην χώρα μας ήταν Αρπα - Κόλα !!!! Οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονταν (στην δική μου εμπειρία ) ήταν Άρπα - Κόλα , λαμόγια. Υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά , λίγες και αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς αποδείχτηκαν δον κιχώτες. Αμα δεν παίξουν τα γρήγορα φράγκα τότε δεν υφίσταται σχολή. Ετσι απλά. Για τους επιχειρηματίες οι σχολές ήταν έμεσο κέρδος γιατί η κύρια δουλειά τους ήταν άλλη, εμπόριο , παροχή τουριστικών υπηρεσιών (κλάφτα χαράλαμπε και εκει ...) και για αυτούς που τις διαχειρίζονταν ένας τρόπος να βάζουν στην τσέπη λίγο μαυρο χρήμα παραπάνω...

Οι πιστοποιήσεις μας μαράνανε ..ναι..... !!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ... α ρε snowhow..

Τώρα γενικότερα για το εντικειμενο των σπουδών που λέγεται Φυσική Αγωγή θα είχα πολλά να πω , αλλά νομίζω οτι θα τα πω στο βρόντο. Ας πουμε πρώτα για τις σχολές και μετά βλέπουμε .....

Ουτε στο εξωτερικο μπορεις να ζησεις αξιοπρεπως και σε οικονομικο και σε... κοινωνικο επιπεδο .

Ειναι χειμερινο εισοδημα που συμπληρωνει μονιμοτερες ασχολιες αγροτο/τουριστικης κατευθυνσης ,η οικοδομες/ υλοτομια /εμποριο ξυλειας .

Γνωριζω αυστριακους δασκαλους με μικρα guest house , εκτροφεις αγελαδων , ξενοδοχουπαλληλους ....και οδηγους βουνου το καλοκαιρι .Ολοι ομως εχουν ενα σημα

που τους βγαζει απο κωλυματα ,περιπετειες ,χαρακτηρισμους .

Edited by snowhow

Όντως, και στην Ιταλία οι δάσκαλοι σκι είχαν τη σχολή ως δεύτερο επάγγελμα (το οποίο, όμως, το εξασκούσαν με σεβασμό για τη δουλειά τους και τους άλλους - όπως με τον ίδιο σεβασμό αντιμετώπιζε και η σχολή τους μαθητές).

Το αν στην Ελλάδα αποτελεί ένα "πάρεργο" για δύο μήνες, αυτό δεν αποτελεί λόγο να μη γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις. Και δεν είναι μόνον το ζήτημα του αν θα μάθει καλό σκι ο μαθητής. Προέχει η ασφάλεια.

Τώρα, καθόσον αφορά τις αναφορές του unknownskier:

Είναι δουλειά μόνον ενός σοβαρού δασκάλου να κρίνει σε ποιά πίστα μπορεί να κάνει σκι ένας μαθητής (παιδί ή ενήλικος) ανάλογα με το επίπεδό του. Αυτός μπορεί να το κρίνει καλύτερα και από μένα, το γονέα. Επομένως, εφόσον η σχολή έκρινε ότι η κόρη μου μπορούσε να κάνει σκι σε αυτήν την κατηγορία πιστών, καλώς πήγε εκεί.

Άλλωστε, σε μαύρες πίστες πηγαίνουν παιδιά, όχι μόνον στο ιδιαίτερο, αλλά και σε γκρουπ, κάτι το οποίο δεν το κρίνει ένας μεμονωμένος δάσκαλος, αλλά η σχολή.

Όσο για τη συγκεκριμένη πίστα (Erta), είναι η μαύρη πίστα στην οποία διεξάγεται και το ευρωπαϊκό κύπελο στο Kronplatz. Σε αυτήν, όπως και σε κάθε άλλη πίστα οιασδήποτε κατηγορίας, δεν κάνει κανένας αμέριμνος σκι.

Αμέριμνα πίνουμε μόνον τον καφέ μας.

Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός ίσως, φανταστείτε το δικό σας επάγγελμα (οποιο και να ειναι αυτο ) να είχατε την δυνατότητα να το εξασκείτε 2-3 μήνες τον χρόνο. Εμ , δεν γίνεται ...

Επίσης γνωρίζω για δασκάλους σε βουνά που η σαιζον ειναι Νοε-Απρι που ζουν αξιοπρεπώς από το σκι , άλλο αν θέλουν να ασχολούνται και με άλλες επιχειρηματικές δράσεις.

Πέρα από αυτό όμως , προβλημα του καθενός είναι το πως θα ζήσει - δεν ειναι υποχρεωμένος ένας πελάτης να λύσει το βιοποριστικό του κάθε τυχαρπαστου που θα το παίζει δάσκαλος στα βουνά μας. Το μόνο που μπορειτε να κάνετε, όπως ειπα και πιο πάνω , είναι να ζητάτε μια στοιχειωδη πιστοποιηση και να βλέπετε αποτέλσμα. Απλό.

Παρακαλουνται οι κατοχοι βιντεακιων με ασπρο φοντο να τα βλεπουν μονοι τους στα σπιτια τους και να μην μας τα τριβουν στην καταπρασινη απο ζηλια μουρη μας :unsure::P:P

Δηλαδή...,βάζελος; :unsure:

Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας

ΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑ καλο ρε μητσαρα χαχαχα

DALTONS POW ROBBERY.....

Χρήστο ο οδηγός στο heliski ηταν ο διευθυντής της σχολής σκι (ESF) του Meribel... και ηταν και ντεκορατερ εκανε και σκι σαν oldschool γάλλος καταλαβαινετε τι συνειρμους μας έφερε :lol:

Τα μηνύματα για την ημερίδα μεταφέρθηκαν στο σωστό θέμα. :P

Εδώ συνεχίζουμε για τις σχολές και εκπαιδευτές.

Εξακολουθει και παραμενει η απαραδεκτη απαντηση της προεδρου η οποια πρεπει να παει στη νεα της θεση οπως και η δικη μου για να βγαινει νοημα και οχι εντυπωσεις .