Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Δημητρης Αργος

Αγορά πέδιλου για πίστα

Recommended Posts

Καλό απόγευμα. Μετά από πολλούς ενδοιασμούς ζητώ την βοήθεια των ειδικών. Κάνω αρκετά χρόνια σκι αλλά με αρχαίο εξοπλισμό, έχω salomon xcreme του 1999 , ύψος 1,79.Έχω δοκιμάσει σε ski test διάφορα πέδιλα αλλά έχω τσιγκουνευτεί τα χρήματα. Μου άρεσαν διάφορα πέδιλα, περισσότερο τα elan, νομίζω τα 14. Δεν βγαίνω πια καθόλου εκτός πίστας αλλά πρέπει να βρω κάτι πιο κοντό, με καλλίτερη ακτίνα στροφής, ακόμα και μεταχειρισμένο. Επειδή μες στο φθινόπωρο θα πάμε οικογενειακώς εκδρομή στα Καλάβρυτα τί θα με συμβουλεύατε;

Καλό απόγευμα, είμαι 1,75 , με βάρος άνω των 80 κιλών, η λογική του post είναι να στρίβω ευκολότερα. Ευχαριστώ! 

On 8/22/2022 at 7:29 PM, Δημητρης Αργος said:

Καλό απόγευμα. Μετά από πολλούς ενδοιασμούς ζητώ την βοήθεια των ειδικών. Κάνω αρκετά χρόνια σκι αλλά με αρχαίο εξοπλισμό, έχω salomon xcreme του 1999 , ύψος 1,79.Έχω δοκιμάσει σε ski test διάφορα πέδιλα αλλά έχω τσιγκουνευτεί τα χρήματα. Μου άρεσαν διάφορα πέδιλα, περισσότερο τα elan, νομίζω τα 14. Δεν βγαίνω πια καθόλου εκτός πίστας αλλά πρέπει να βρω κάτι πιο κοντό, με καλλίτερη ακτίνα στροφής, ακόμα και μεταχειρισμένο. Επειδή μες στο φθινόπωρο θα πάμε οικογενειακώς εκδρομή στα Καλάβρυτα τί θα με συμβουλεύατε;

Με αυτό μας μπέρδεψες τώρα. Θα πάτε εκδρομή το φθινόπωρο και ψάχνεις πέδιλα για τον Οκτώβρη πχ να σκιάρεις στον Χελμό; Χλωμό.... Ψάχνεις ανοιχτό χιονοδρομικό μαγαζί στα Καλάβρυτα εκείνη την εποχή; Επίσης δύσκολο. Άρα (νορμάλ απάντηση στα ερωτημάτά σου παρακάτω);

On 8/27/2022 at 5:08 PM, Δημητρης Αργος said:

Καλό απόγευμα, είμαι 1,75 , με βάρος άνω των 80 κιλών, η λογική του post είναι να στρίβω ευκολότερα. Ευχαριστώ! 

Εύκολη απάντηση: Ψάχνεις για κάτι με μέση μαξ έως 72-74mm (ίσως και λιγότερο), μήκος 165-175 με ακτίνα στροφής έως 15 μέτρα, κατά προτίμηση με μέταλλο (ίσως και διπλή στρώση) στο construction.

Από πέδιλα που γνωρίζω προσωπικά, υποψήφια τα Head i-rally ίσως και Magnum, Rossignol React 6 ή 8, Atomic Redster Χ5 ή Χ7, Fischer RC One 74, τέλος σε  Voelkl Deacon 72.

Λίγο πιο περίπλοκη απάντηση: Αν εννοείς με μικρή ακτίνα για να στρίβουν εύκολα αποκλειστικά λόγω ακτίνας, τότε κάνεις κάρβινγκ σκι παντού και τότε γνωρίζεις ότι θες σλάλομ πέδιλο (~13μ radius). Αν δεν κάνεις παντού και πάντα κάρβινγκ, τότε skidάρεις (μην σε παίρνει από κάτω, αυτός είναι ο κανόνας) και άρα η ακτίνα του πεδίλου δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο στην στροφή - αλλά η τεχνική σου που ίσως υπολείπεται σε κάποια σημεία. Παίρνοντας ένα πιο slalom-oriented  πέδιλο ίσως σου φανεί περισσότερο φιλικό αλλά ίσως ταυτόχρονα σε κουράσει περισσότερο ζητώντας σου να το στρίβεις συχνά και μάλιστα στις ακμές (λίγο πιο κουραστικό, πάνω-κάτω συνέχεια κλπ). Συνήθως η πλειοψηφία των τουριστών χιονοδρόμων αγκυροβολεί σε πέδιλα με καλό, ποιοτικό και στιβαρό construction, που υποστηρίζει μερικά παραπανίσια κιλά και μια φιλόδοξη διάθεση για λίγο πιο γρήγορες κατεβασιές σε ποικίλες συνθήκες που αν περιλαμβάνουν και λίγο πάγο πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει αξιοπρεπώς. Τα παραπάνω αποτελούν κατ' εμέ πολύ αξιόλογες προτάσεις, με περιθώρια βελτίωσης και αυξημένων απαιτήσεων, μόλις νιώσεις περισσότερη σιγουριά.

Έχω δοκιμάσει σε ski test διάφορα πέδιλα αλλά έχω τσιγκουνευτεί τα χρήματα.

EDIT: Δεν "τσιγκουνευόμαστε" χρήματα στα πράγματα που μας χαρίζουν χαμόγελο... (χωρίς παρεξήγηση...)

Edited by panchristo
  • Like 1

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Καταρχάς, ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την λεπτομερή απάντησή σου. Συνειδητοποιώ ότι δεν ξέρω πολλά τεχνικά στοιχεία, άρα μάλλον δεν ξέρω τί θέλω. Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με 2,3 μαγαζιά στα Καλάβρυτα ( έχω ψωνίσει ski bill και Κλαουδάτο) και με λίγη τύχη ίσως βρω κάτι συμπαθητικό, μεταχειρισμένο. Συμφωνώ για τη σχέση ποιότητας- τιμής, το έχω βιώσει με τα ρούχα ( eider) , που δεν έχουν φθαρεί μετά από τόσα χρόνια. Λόγω ηλικίας (50+) θα προτιμήσω κάτι βολικό. Ευχαριστώ πολύ! 

• Like 1