Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
ccgr

LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρνασσού από Makalu (Warning: Photos)

Recommended Posts

Από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Κωστή

-Ο Παρνασσός έχει χιόνι.

-Πέτρες στις πίστες ελάχιστες και με σήμανση :lol:

-Ακόμη από την κατάβαση του Κωστή με ορειβατικά σκι από τις πίσω

πλαγιές του βουνού υπάρχει τρελή πουδρα.

-Σκι γίνεται κανονικότατα

Χρίστος

...

den tha elega oti exei kai treles poudres panw..

den einai xionodromiko ayto ..pagwdromio einai :lol:

poli pagos kai arketes petres...

opou fenonte oi petres exei simansi..alla vriskeis kai polles xwris simansi..

to mono pou axizei einai aiolos(2plo) kai hraklis (4plo) me katavasi apo thn pisw meria..

ola ta alla einai vasanoo..

ayta einai nea apo xthesini mou anavasi ston parnasso..

an den xionisei pali..den axizei..

ws apotelesma htan na paw shmera gia aktinografies...

diastrema sto meros tou astragalou :lol:

Γύρισα πριν από λίγο από Παρνασσό. Κλειστός ήταν ο Βακχος μόνο, υπάρχει θα έλεγα αρκετό χιόνι αλλά είναι παγωμένο και κάθε φορά που περνάς από πάνω του ανατριχιάζεις :shock::shock: .

Πέτρες έχει αλλά υπάρχει αρκετά καλή σήμανση, ελάχιστος κόσμος και το πιο σημαντικό το σημείο που παίρνεις το lift είναι γεμάτο πέτρες και θα έλεγα και λάσπη.Καλό θα ήταν να νοικιάσει όποιος σκέφτεται να ανεβει πάνω αύριο.

Άρης

το χιόνι είναι λίγο πια, αν και στις πίστες έχει κανονικά.

το βασικό πρόβλημα είναι στο τελευταίο κομμάτι πριν την επιβίβαση στα λιφτ [μεταξύ 2πλού και 4πλού] όπου σε γρατζουνάνε πέτρες που δεν φαίνονται. πολλές. ευτυχώς προφύλαξα το σανίδι.

Δεν είμαι φίλος του 3πλού, οπότε δεν με πείραξε πως ήταν κλειστό. Η νέα μόδα του "Φτερόλακκα Τρίτη-Τετάρτη κλειστή" είναι υπό εξέταση.

θα έλεγα ότι δεν αξίζει, θα ξαναπάω όταν τελειώσει η ερχόμενη κακοκαιρία.

in the meantime, όλοι στο χ/κ της Πεντέλης :shock:

[ξενοφοβία]

ο makalu ήταν με κάτι περίεργους τύπους ντυμένους+εξοπλισμένους σαν κι αυτόν :shock:

[/ξενοφοβία]

vae victis

Tιμή κ χαρα μου να με καλεσει για μια ακομα φορα ο ΝΧ στην ομοσπονδιακή σχολη οδηγων βουνου κ ειδικοτερα στην ενοτητα ορειβατικου σκι, που περνούν τις μερες αυτες οι υποψηφιοι ελληνες οδηγοι βουνού. :D

(χωρις πολλα-πολλα πακέταρα τα υλικα μου κ βουρ για το ραντεβου μας στο καταφυγιο της Φτερόλακκας)

Πρωί στο 1750 στα Κελάρια

entranceprwi.jpg

Μαζωξη στα 2250 του Ηρακλή κ καθιερωμένο τσεκαρισμα λειτουργιας των συσκευων ευρεσης θυματων χιονοστιβαδων (A.R.V.A.) πριν ‘εξαφανιστουμε’ από το χκ.

arvatest.jpg

Ορειβατικό σκι κατω απο την Αρνόβρυση για να φτασουμε στην εισοδο ενός εκπληκτικου couloir. :X

tour3.jpg

Φτανοντας στα τελευταια μετρα του λουκιου…ξεχυνεται μπροστα μας πλαγιαρα με ολοφρεσκη πουδρα!!! Ναι, καλα ακουσατε’ παναλαφρη πουδρα :) (όχι φρεσκο χιονι), μετα από 10 μερες ηλιοφανειας! :D

poudraarnovrisi.jpg

‘φωκιες’ κατω απ’ τα πεδιλα κ παλι προς τα πανω για άλλο λουκι με κρουστα αυτήν τη φορα (ετσι για να μαθαινουν οι ‘νεοι’ όλα τα είδη χιονιου)

tour2.jpg

Ωχ, εδώ εχουμε ατυχημα σε ‘πελατη’ (ετσι λεει το σεναριο :wink: ). Aμεσα πρωτες βοηθειες.

kopsimo.jpg

Παλι ορειβατικό σκι κ αναβαση από τα Ανω Κελαρια για να βγούμε στα Κελάρια απ΄τις Πόρτες, για μαθημα προληψης χιονοστιβαδων..

tour1.jpg

Xωρος αξιολογησης χιονοστιβαδας κ χρήση της Sonda (avalanche probe) απο τον ΝΧ κ τον εκπληκτικό Bruno, οδηγο βουνου απ'το Chamonix, για εντοπισμο θύματος κ εκτιμηση snowpack.

aval.jpg

sonta.jpg

Ψαχνωντας με βαθιες τομές για να εντοπιστει πού το χιονι γινεται ‘ρουλεμάν’. (σημ. σε 2 απ'τα 5 σημεια που εγιναν τομές μεσα στο χ/κ, το χιονι εφτανε τα 255cm κ 240cm!!! :) [βλ. φωτο] --- για οσους νομιζουν ότι ο Παρνασσός δεν πιανει χιονι—ακους εκει 30cm! :D )

tomi.jpg

To χ/κ κλεινει σιγα σιγα, εμεις όμως εκει μαζι με τους υποψηφιους σε καταστρεπτικα σεναρια χιονοστιβαδων, θαβοντας κ ξεθαβοντας τις συσκευες A.R.V.A. για εξασκηση.

kelpanor.jpg

Να κ ο αγαπητός φιλος ΜΤ, guru των χιονοστιβαδων :) (για τα ελληνικα δεδομενα). Με τεραστια προσωπικη εμπειρια χιονοστιβαδων στα Ιμαλαια αλλα κ στη περιοχη μας σε βραδινό μαθημα συσσωρευσης χιονιού στο καταφυγιο του ΕΟΣ-Αθηνας στην Φτερολακκα.

tsoukias.jpg

Σημερα ο καιρός επισης πολύ καλος…κατι βεβαια ερχεται από τα δυτικα. (Η Γκιωνα επιπλεει στα συννεφα)

kentrikhpista.jpg

…εδω ακριβως αφησα την παρεα σε μαθημα «rappel από κορνίζες» για να κανω λιγο απο το telemark ΜΟΥ!!! :P:P

rappelanwkellaria.jpg

tele1.jpg

tele2.jpg

tele3.jpg

(καλα, σημερα την ψωνισα κανονικότατα με το tele :roll: :P )

Χρησιμα συμπερασματα (των ημερων) για το snowclub:

1. Το βουνό ΕΧΕΙ χιονι (κ μαλιστα εχει και πουδρα στα σκιερα του :) ).

2. Το βουνό εχει ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ πετρες κ η συμανση υπαρκτη (εε..Χρ.Λάππα, porfirio :?: )

3. Για μια ακομα φορα ο Παρνασσός αποδεικνυει οτι ειναι Βουναρα με τα όλα του :( (την στιγμη που αλλα χιλιοτραγουδισμενα βουνα χ(ιονο)αροπαλεύουν)

4. Η τεχνικη του carving γινεται κ με telemark (ξερω ότι δεν σας καιγεται καρφακι, αλλα καιγεται σε ‘μενα! :P )

5. Οι πιστες κ φετος πατιονται πολύ καλα (εξαιρειται η 01-01-05 80 )

6. Το 3πλο δεν λειτουργόυσε για να διατηρηθει το χιονι στις πλαγιες του (το βουνο ειχε τοοοοσο λιγο κοσμο που δεν σου ελειπαν οι γυρω ιδιες πιστες)

7. Ελαχιστα πετραδακια (κανουν βεβαια κ αυτά την ζημια τους!) εχουν ξεφυγει απο το ‘αγρυπνο’ βλεμμα των υπευθύνων κ λιαζονται 50 μετρα πριν την εισοδο στον Ηρακλή. :lol:

8. Ο ‘Χαμομήλιας/Ανδρέας’ το ΧΑΒΑ του με τους υποχθονιους εβραιοαμερικάνους!!! :P

9. Το ελαφρυ βοριαδακι των φετινων Αλκυονίδων εσωσε κυριολεκτικα τη συνοχη του χιονιού στον Παρνασσό. Ελαχιστη μεταμορφωση υπεστη η συσταση του…ευτυχως!

Αυτά….οτι άλλο μου ’ρθει θα το ριξω.

Κωστής :)

Σημ. sorry για το μεγεθος της δημοσιευσης κ τις φωτος :?

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Συγγνώμη Κωστή μου να ζητάς που μας έκανες νυχτιάτικα πάλι να ζηλεύουμε :):):):lol::D 80

R.I.P

θα είσαι πάντα μαζί μας!

Συγγνώμη Κωστή μου να ζητάς που μας έκανες νυχτιάτικα πάλι να ζηλεύουμε :lol::D 80 :P:(:X

Αυτό να λέγεται....Σα δε ντρέπεται ο αθεόφοβος ο Makalu..... :):):)

With great mountains, comes great skiing!

Σε ειδα, σε είδα, είμαι σίγουρος. Τα θεοφάνεια δεν ήσουν που πέρασες από μπροστά μου και καράφλιασα που σε είδα να κάνεις γονατιστός σκι και αναρωτιώμουν μήπως εφταιγαν οι μπύρες της προηγούμενης νύχτας :):) ...Δεν θα το πιστέψετε τι σκέφτηκα το άτομο: λέω, πάει αυτός το έχασε το πέδιλο και κάνει με το ένα μόνο και είναι γονατιστός για να ακουμπάει το ΄ποδι του στην ουρά του άλλου. Αλλα τώρα με τις φωτογραφίες εξηγούνται όλα...

:oops:

(ντάξει πλάκα κάνω, βασικά εκείνη την ώρα ρώτησα έναν δίπλα μου και μου πε για το τελεμαρκ :) )

πάντως είσ΄ ωραίος φίλε και αυτό το "πράγμα" πρέπει να είναι ψώνιο. Άμα μάθω πολύ καλό σκι, ίσως το δοκιμάσω :lol:

Τι έγινε ρε παιδιά ?

Εγώ δεν γνωρίζω :roll: :roll: τι είναι το telemark.Έχω ακούσει τον σχολιαστή στο eurosport να λέει στο αγώνισμα του άλματος οτι ο τάδε αθλητής προσγειώνεται με τεχνική telemark αλλά δεν έχω καταλάβει τίποτα. Κωστή μπορείς να κάνεις μια μικρή περιγραφή της συγκεκριμένης τεχνικής; :wink:

ΥΓ Πολύ καλή εικόνα από την καινούρια κάμερα στην βάση του Περικλή.

Πηγή Snowreport

Κωστή μπορείς να κάνεις μια μικρή περιγραφή της συγκεκριμένης τεχνικής; :wink:

Όπως το περιγραφει ο φιλος ΝΧ :lol: :

To Telemark ski συχνά αναφέρετε και σαν “Freeheel skiing” και αυτό για τον απλό λόγο, αντίθετα με την κλασσική δέστρα του σκι κατάβασης οι δέστρες Telemark είναι έτσι κατασκευασμένες που να δίνουν ελευθερία στην κίνηση της φτέρνας προς τα πάνω. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να σηκώσεις την φτέρνα ακριβώς όπως περπατάς.Επιπλέον, οι μπότες Telemark είναι ελαστικές και κατασκευασμένες με τρόπο που επιτρέπει στον σκιέρ να λυγίζει την μπότα στη περιοχή των δαχτύλων.

Το Telemark είναι μια τελείως διαφορετική τεχνική κατάβασης σκι. Η ελεύθερη φτέρνα και η ελαστικότητα της μπότας επιτρέπουν στον σκιέρ να σπρώχνει το ένα πόδι μπροστά και να λυγίζει το άλλο πόδι χαμηλώνοντας το γόνατο προς το έδαφος. Το βάρος του σώματος μοιράζεται και στα δύο πόδια μιας και για να επιτευχθεί η στροφή πρέπει να εφαρμοστεί δύναμη και στα δύο σκι.

Το αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής είναι να φέρνει το σώμα πιο κοντά στο έδαφος, σε πιο σταθερή θέση και η στροφές είναι πιο ευχερείς. Αποτέλεσμα της ελαστικής στάσης του σώματος του Telemarker είναι η άνετη απορρόφηση των ανωμαλιών της επιφάνειας του χιονιού.

Πολλοί θα πουν ότι μοιάζει με το cross country (langlauf). Telemark και cross-country (langlauf) είναι και τα δύο Nordic τεχνικές σκι, δηλαδή προέρχονται από περιοχή των Βόρειων χωρών και πιο συγκεκριμένα από την Νορβηγία. Το κοινό που έχουν Telemark και cross country (langlauf) είναι προφανές , έχουν την φτέρνα ελεύθερη. Ωστόσο ο εξοπλισμός Telemark δεν είναι ίδιος με του cross country (langlauf).Έχετε δει ποτέ αγώνες Ski Jumping; Παρατηρήστε τον τόπο προσγείωσης των αθλητών, χρησιμοποιούν την τεχνική του Telemark! Έχουν και αυτοί δέστρες με ελεύθερη την φτέρνα!

Ελεύθερη σκέψη, ελεύθερες φτέρνες

Ο εξοπλισμός Telemark ελαφρύς και αντίθετα με τον εξοπλισμό του κλασσικού σκι κατάβασης, δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον για να κάνει κάποιος ορειβατικό σκι. Αυτό για όσους δεν θέλουν να περιμένουν άλλο στις ουρές για το lift και για αυτούς που προτιμούν το off piste και το καθαρό χιόνι.

Οι Φίλοι του Telemark θα μπορούσαν να σας πουν εκατό καλούς λόγους για να δοκιμάσετε Telemark ski. Εγώ προσωπικά, θα έλεγα ότι το πιο ελκυστικό πράγμα είναι η αίσθηση της ελευθερίας που δίνει η τεχνική του Telemark ski. Αν θέλετε περισσότερους λόγους δείτε το Γιατί Telemark ski ;

Αναρωτιέστε για το αν μπορούν όλοι να το κάνουν; Η απάντηση είναι θετική. Το Telemark απαιτεί καλή αίσθηση ισορροπίας και κάποια (λίγη) αντοχή και δύναμη στα πόδια. Αυτή είναι η δική μου γνώμη, αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε την εμπειρία και να αποκτήσετε την δική σας άποψη πάνω στο Telemark ski, τότε δείτε στο Telemark ski events όλες τις λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στον λευκό κόσμο του χιονιού με μοναδικό μέσον το Telemark !

Το Telemark είναι ο αρχαιότερος τρόπος κατάβασης με σκι, είναι ο Νορβηγικός τρόπος κατάβασης ,είναι το στυλ που για χρόνια χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που ανακάλυψαν το σκι.Το Telemark είναι ένας τρόπος έκφρασης της ελευθερίας της κίνησης. Free heels skiing αυτό είναι το Telemark!

...ή ριξε ματια σε παλιο thread μας: http://www.snowclub.gr/modules.php?name=Fo...c&p=17121#17121

Κωστής :lol:

σημ. Οντως ολη μερα εχθες εβαζε ο ΠΒ την καμερα στον Περικλή (αν ηταν εκει περυσι θα ειχα δει κ τον εαυτό μου να βγαζω τον ωμου σε φωτο :oops: :lol: :oops: :lol: )

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

O Schenk Δημητρη δεν ειναι αυτος που κανει λιγο απ'ολα? MTB, SNB, SKI, TELE, SURF κτλ κτλ... :?:

Νομιζω ειναι freerider...νομιζω.. :?

Αριστα 10 ο Κωστής

Και εγώ έψαξα και σου βρήκα αυτό το δωράκι

Που είμαστε?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Tζαμι!!! :lol:(τετοια δωρα ειναι απ'τα καλύτερα!)

Που το βρηκες αυτο βρε...(εχω ολοιδιο 360 απο τον Μυτικα λιγο πιο πανω, απο το Σκολιό, Αγ. Αντωνη κ άλλα 120 τετοια πανοραμικα, αλλα δεν χωρανε στο scanner να μπουνε.. :? )

Η φωτο ειναι απο το μονοπατι στα Ζωναρια-Ολύμπου στα ριζά του λουκιού του Μυτικα.

Αυτός ο ασβεστολιθικός σχηματισμος των Ζωναριων ειναι τοοοοσο σαθρος που το χιονι πανω απο 1-2 μετρα φευγει για κατω, προκαλωντας τις πιο θεαματικες χιονοστιβαδες στην Ελλαδα (εχει χαθει αρκετος κοσμακης εκει, στο παρελθον απο σανιδες :lol: ).

Απεναντι ειναι ο Καλόγερος.

Θαυμάσιες καταχωρήσεις makalu !! :evil:

Θα μπορούσαν να γίνουν και άρθρο στην μπροστινή σελίδα.

A not ordinary day, indeed!

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff