zox 746 Report post Posted October 22, 2005 ...όχι για τα DIN αλλά για τη θέση της δέστρας πάνω στο πέδιλο. Σε κάποια ξένα φόρα σε άλλες χώρες,όπου κάποιοι έχουν στη διάθεσή τους snowparks,half-pipes,αλλά και γενικότερα την τρέλα του freestyle,και όχι μόνο,τείθεται ύπο συζήτηση περισσότερο και εντονότερα το ζητούμενο της τοποθέτησης της δέστρας.Συνήθως η "μάχη" γίνεται για πιο "κεντραρισμένη" θέση,με τη λογική ότι διευκολύνει εκτός των άλλων να σκιάρεις/προσγειώνεσαι ανάποδα,αλλά ταυτόχρονα υστερεί σε πολλά άλλα βασικά. Σημείωσα ένα thread που το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον http://www.newschoolers.com/ns3/web/forums...read_id=144482& με όρους όπως core center,chord center,midsole point,dead center. Οπότε είναι ορθό να ξεφεύγεις από το recommended mounting position ,έστω και για λίγα εκατοστά (2-5)?Σαφώς όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι σοβαροί λόγοι που οι εταιρίες βάζουν ένα ορισμένο σημάδι.Λόγοι από την δυναμική απόδοση του πεδίλου,μέχρι την αντοχή του-ασφάλεια ίσως. Αλήθεια αυτό το recommended point σε τι ακριβώς ανταποκρίνεται???.Σημειώνεται ένα συγκεκριμένο μέγεθος με αυτό???? Υπάρχουν όμως εταιρείες (K2,Rossignol) που έχουν 2 ή και τρία mounting positions,στα twintip πέδιλά τους,ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη(στα Κ2 νομίζω ότι μια από αυτές τις γραμμές αναταποκρίνονται στο λεγόμενο core center).Υπάρχουν επίσης πολλά συστήματα δεστρών (rails) που μπορείς να μεταβάλλεις από μόνος σου μέχρι και 3 εκατοστά τη θέση της δέστρας ως προς το μήκος του πεδίλου.Για να μην προεκτείνω την κουβέντα και στο snowboard,όπου εκεί γίνεται χαμός με την "ιδανική" θέση των δεστρών πάνω στη σανίδα ανάλογα τη χρήση και το χρήστη. Οπότε τι γίνεται????Υπάρχουν περιθώρια κάποιος να τολμήσει να "κουνηθεί",έστω και ελάχιστα εκατοστά από το recommended point???? Τα πέδιλα με τα πολλαπλά mounting positions ή τα rail flex έχουν κάποιο είδος ειδικής κατασκευής (π.χ ειδικό flex pattern),που τους το επιτρέπει??? Ποιες οι συνέπειες καταρχήν στην αντοχή του πεδίλου,τη συμπεριφορά του,που έχει άμεσο αντίκτυπο στο τρόπο που κάνεις σκι,το στυλ κατάβασης???? Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 24, 2005 ΑΝΥΟΝΕ??????????? Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
D_Kikeridis 0 Report post Posted October 24, 2005 Πίίκραα... :roll: Quote Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted October 25, 2005 Φίλε zox το σημάδι που αναφέρεσαι συνήθως μαρκάρει το κέντρο του πέδιλου για την διευκόλυνση της τοποθέτησης της δέστρας ακριβώς στο κέντρο που γίνεται στο 99% των περιπτώσεων. Δεν είναι όμως και δεσμευτική τουλαχιστων όχι για λόγους ορθής λειτουργέιας της δέστρας ή άλλου λόγους ασφάλειας. Η μετατόπιση μπρος ή πίσω έχει να κάνει με προσωπικές προτιμήσεις αλλά και την χρήση που κάνεις. Όπως ανάφερες κάποιες δέστρες δίνουν περιθώριο μετατόπισεις για κάποια cm με μεγάλη ευκολία. Γενικά ισχύει ότι τοποθέτηση στο κέντρο= ουδέτερη συμπεριφορά του πέδιλου, μετατόπιση μπροστά= μεγαλύτερη ευελιξία κι ως εκ τούτου λιγότερη ευστάθια, μετατόπιση πίσω= μικρότερη ευελιξία άρα περισσότερη ευστάθια αλλά και πιο δύκολος έλεγχος. Αν θέλεις μπορείς να κατεβάσεις μια παρουσίαση της Vist με αναλύτικές πληροφορίες και οδηγίες όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και το θέμα που έθιξες. http://www.vist.it/images/montage/en.ppt Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
kiamosg 1 Report post Posted October 25, 2005 Θα τα φτιάξεις μόνος σου τα πέδιλα (δεν το συστήνω). Αν πάλι ναι είναι καθαρά θέμα δικό σου... :wink: :wink: :wink: Quote Share this post Link to post Share on other sites
GiannisV 5 Report post Posted October 25, 2005 Από την πειρα και μόνο θα συμφωνησω με τον donmeli. Ακριβώς αυτά τα αποτελεσματα είχα οταν δοκιμαζα τις δεστρες της atomic σε ιδιες συνθηκες χιονιου. Διαλεξα τελικα τις δεστρες μου να τις τοποθετήσω λιγο πιο μπροστα (1.0cm περιπου) απο το κεντρο. Quote Ποτέ δεν ξέρεις, μέχρι...να μάθεις.! Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted October 26, 2005 Θα τα φτιάξεις μόνος σου τα πέδιλα (δεν το συστήνω). Αν πάλι ναι είναι καθαρά θέμα δικό σου... :wink: :wink: :wink: Φυσικά και έχεις δίκιο και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι όπου αναφέρονται πληροφορίες για δέστρες ΠΑΝΤΑ συνοδεύονται από την προειδοποίηση ότι " η ρύθμιση και η τοποθέτηση της δέστρας επιβάλεται να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό". Εγώ αναφέρθηκα στις δέστρες τις VIST οι οποίες έχουν ένα συστημα που μετατοπίζεις τη δέστρα ως προς το κέντρο του πέδιλου απλά κι εύκολα μ΄ένα ενσωματομένο μηχανισμό ειδικά γι αυτή τη δουλειά. Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted October 26, 2005 Ο.Κ όταν υπάρχει κάποιο τέτοιο ανάλογο σύστημα,το πράγμα και εύκολο είναι και αναστρέψιμο.Donmeli και στο site της Head/Tyrolia ακριβώς το ίδιο αναφέρει ως προς το εμπρός/πίσω....οπότε πρόκειται όντως για γενική αρχή.Εξάλλου και τα heAD μου ,που έχουν τέτοιο σύστημα έχω παίξειμε τη θέση της δέστρας και μου φαίνεται ότι κατάλαβα μια διαφορά...εκτός κι αν ήταν ιδέα μου!!!! :oops: :oops: :oops: Όμως πέρσι όταν σε κάτι πέδιλα που αγόρασα,πρότεινα στον πωλητή να μου καρφώσει τη δέστρα λίγο πιο μπροστά,(κανά 1-2 πόντους δηλαδή,όχι τίποτα 5-6cm),από το recommended point με στραβοκοίταξε,λες και είχα βρίσει το ιερό ευαγγέλιο του σκι!!!!Όταν μάλιστα του άνοιξα κουβέντα,ζητώντας και την δική του άποψη έδειχνε να μην εγκρίνει "τους πειραματισμούς",βασικά λες και του φαινόταν πρωτάκουστο,και μου ξεκαθάρησε ορθά κοφτά,ότι ούτε με σφαίρες δεν πρέπει να καρφώνουμε τη δέστρα,πέρα από το recommended του κατασκευαστή...που υπάρχει για κάποιο λόγο εκεί. Εγώ να επιμείνω,αν γνωρίζει κανείς ή υποψιάζεται, αυτό το συνιστόμενο point,σε τι αναφέρεται.Τι δηλαδή αντιπροσωπεύει στο πέδιλο????Μετράται σε σχέση με το sidecut,το μήκος....με τι.Είναι π.χ στο πιο στενό σημείο του πεδίλου,εκεί που είναι πιο παχύ... ???Είναι μια εξαγόμενη αναλογία πολλών παραμέτρων του σκι,από τη γεωμετρία μέχρι το flex,το camber...τι τελικά ????? Περισσότερο εγκυκλοπεδιακά δηλαδή.... Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted October 26, 2005 Απ'οσο ξερω ειναι το κεντρο βαρους του πεδιλου. Γι'αυτο και αν δεις η γραμμουλα που εχουν τα πεδιλα στο πλαι,κοντα στη μεση του πεδιλου,συμπιπτει σχεδον με τη μεση της μποτας(εχουν και αυτες μια γραμμουλα στο πλαι),οταν τοποθετειται η δεστρα στο recommended point οπως λες. Δηλ. ασκουμε το βαρος ακριβως στο κεντρο βαρους του πεδιλου. Αν μετατοπιστει η δεστρα,τοτε αλλαζει η απαιτουμενη δυναμη για να λυγισει το πεδιλο και εν συνεπεια και η συμπεριφορα του πεδιλου. Quote Share this post Link to post Share on other sites
batucada 7 Report post Posted October 26, 2005 Τα racestock πεδιλα δεν βγάινουν ποτέ με intergrated δέστρα. Αυτη η διαφορά υπάρχει για να δώσει την δυνατότητα στον αθλητή να έχει απόλυτη ελευθερία στην επιλογή της δέστρας και της θέσης της. Οπως είπατε, και έτσι είναι, η εμπροσθοβαρής ρύθμιση της δέστρας δίνει πιο aggrsesive χαρακτήρα στο πέδιλο. Δεν έχω ακούσει ποτέ για ρύθμιση πίσω απο το κέντρο βάρους, ίσως να υπάρχει, και δεν ξέρω σε τι θα χρησιμέυει. Στα πουδροπέδιλα που θέλουμε να έχουμε ουδέτερες αντιδράσεις απο το πέδιλο, δεν κάνουμε τίποτα και αφήνουμε την δέστρα στο σημείο που κάθεται κανονικά. Αυτό το λέω γιατι σε άλλο ποστ κάποιος είχε πει, δεν θυμάμε ποιος, ότι βάζουμε την δέστρα πιο πίσω απο το σημείο που προτείνει ο κατασκευαστής. Αυτό είναι λάθος. Επίσης και κάτι ακόμα που έχει τον ρόλο του στο θέμα της ρύθμισης είναι η αντοχή του πέδιλου σε σχέση με το σημείο πίεσης. Οσο περίεργο και αν φαίνεται, στην αντοχή των υλικών αυτός ο ένας πόντος παιζει μεγάλο ρόλο στις δυνάμεις πίεσης που ασκούνται πάνω στο πέδιλο. Με την μετατόπιση δηλαδή εχουμε και έναν άλλο παράγωντα να σκεφτούμε, αυτόν της αντοχής του υλικού του πέδιλου. Quote kill your television father of day, father of night Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted November 7, 2005 This is what K2 recommends... "Factory Team Mounting Instructions: With today’s twin tip all mountain, and park and pipe specific skis, riders are commonly mounting their skis forward from a traditional Mid Sole mounting point. The main benefits are increased control when riding or landing switch, and a more neutral balance in the air and on rails. For this reason, all Factory Team skis have a mounting scale on the sidewall running from a traditional mid sole mark, to a 7.5cm forward marking. Following is a general guideline for how to mount these skis. If you are uncertain, the best bet is to go conservative at first and work your way further forward. 0 – 3cm forward : All Mountain: If you plan on skiing mostly outside the park, and want the ski to behave like a traditional ski, you should stay on the conservative side and mount traditionally. 3cm-5cm forward : 50% All Mountain, 50% Terrain Park. When mounting beyond 3 cm, you will lose a little of the traditional feel of length in front of the binding, but with more tail, you gain the control in the air and riding switch. Seth Morrison mounts his Pistols typically at 5cm forward. 5cm-7.5 cm forward : If you bought the skis primarily for the terrain park, or are focused on riding switch in powder or in the backcountry, you may consider mounting your skis this far forward. While you may sacrifice forward directional float and stability, it’s made up for in the switch riding and landing stability and balance in the air. From 6.0cm to 7.5cm forward is where Chris Turpin, Pep Fujas, Mark Abma and Rory Silva typically mount their skis. *Due to the position of the binding mat, K2 does not recommend mounting skis any further forward than 10 cm." Σχόλια...???? Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
NIKOSXALKIDA 0 Report post Posted November 12, 2005 Αγόρασα πριν δύο ημέρες volkl πέδιλα με δέστρες marker motion LT. Ο τύπος που με εξυπηρέτησε τοποθέτησε τις δέστρες σε θέση τέτοια που το κέντρο βάρους να πέφτει κάτι λιγότερο από 1cm πιό μπροστά από το σημείο Ι των πέδιλων λέγοντας μου ότι έτσι θα καρβάρω καλύτερα. Διαβάζοντας σήμερα το topic προβληματίστηκα και δεδομένου ότι μ'αρέσει η ταχύτητα μήπως θα ήταν καλύτερα να τις φέρω στην κανονική τους θέση :?: Quote Share this post Link to post Share on other sites
pro-rad 0 Report post Posted November 24, 2005 ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ CONTROL ΚΑΙ ΣΤΡΙΒΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.(ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ sLALOM ΤΡΥΠΑΝΕ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΙΕΣ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΣΟΥ. ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΜΑΛΑΚΟ ΧΙΟΝΙ Η ΛΙΓΟ ΑΠΑΤΗΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. Quote www.LINESKIS.com Share this post Link to post Share on other sites
pro-rad 0 Report post Posted November 24, 2005 ΣΤΑ BIG FAT ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΥΠΑΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ. ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΛΟΥ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ. Quote www.LINESKIS.com Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted November 24, 2005 ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ sLALOM ΤΡΥΠΑΝΕ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.),όπως επίσης και park-riders..εεεεεε :wink: :wink: :wink: :wink: Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
stef 0 Report post Posted December 6, 2005 Εμενα τοτε που ειχα παρει τα σκι, ο ιδιοκτητης/πωλητης (που μονο τυχαιος δεν ηταν + πρωην σκιερ αγωνων), μου ειχε προτεινει να μου τα ρυθμισει 2.5cm ποιο μπροστα, για να τα στριβω ποιο ευκολα, και μετα απο 2/3 φορες που θα τους επερνα τον αερα, να τα ξαναεβαζε κανονικα. Μου ειχε πει επισης οτι αυτο θα τα εκανε σαν 1.65 αντι για 1.70 που ηταν. Τελικα τα αφησα default απο την αρχη γιατι βαριωμουν να ξαναπερναω.. Αυτο που καταλαβα εγω ειναι οτι οσο καλυτερος εισαι τοσο λιγοτερο μπροστα τα πας... Τωρα το πισω ειναι λαθος I Think, εκτος ισως απο αρκετα ειδικες/special περιπτωσεις.. Quote Share this post Link to post Share on other sites