Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
anemar

Περι διαστασεων ελαστικων αυτοκινητου

Recommended Posts

Οταν αλλαζουμε διασταση ελαστικων υπαρχουν ειδικοι μαθηματικοι τυποι που μας δειχνουν κατα ποσο θα αλλαξει η γεωμετρια στο αυτοκινητο.Χρησιμοποιησε τους.Το καλυτερο ειναι να ρωτησεις εξειδικευμενο αντιπροσωπο ελαστικων.

Δεν παιρνουμε οτι διασταση να ναι.Αλλαζει η συμπεριφορα στο φρεναρισμα,τα χιλιομετρα που δειχνει το ταχυμετρο δεν ειναι πραγματικα,μεταβαλλεται ολη η γεωμετρια του αμαξωματος.Θελει προσοχη σε αυτα.

Στην προκειμενη περιπτωση σιγουρα θα αλλαξεις την γεωμετρια,δεν ξερω σε ποιο βαθμο.Γιατι ενω αλλαζεις το πλατος του ελαστικου αφηνεις τα αλλα οπως ειναι.Πηγαινοντας σε 195 διασταση πρεπει να ειναι και πιο ψηλο(70?)ωστε να μην μεταβληθει και πολυ η γεωμετρια.

Aγαπητέ Amfischer

Tα ελαστικά που έχω τώρα (205/65/15 Michelin Pilot Exalto) τα είχα άλλαξει εγω και δεν είναι τα μαμισια.Eκείνα ήταν Firestone 195/65/15 και συνεπως πιστευω οτι δε θα η υπάρχει πρόβλημα ως προς τη γεωμετρία ,αφου τα Blizzak θα είναι σε αυτές τις διαστάσεις....Απεναντίας μάλλον πιο κοντά στις προδιαγραφές του αυτοκινήτου θα έρθω... :wink:

Η μαμισια διασταση με βαση τα μαθηματικα :evil: δινει rolling diametre:634.5 mm.Πιο κοντα σε αυτην την διασταση ερχεται το 205/60/15(627 mm)αν θελεις πιο φαρδυ.Ακομα πιο κοντα θα ηταν το 205/55/16-636mm(θα επρεπε να αλλαξεις ζαντα ομως)H 205/65/15 που εβαλες εχει διαμετρο 647,5 mm.

Συνεπως οταν στο ταχυμετρο σου δειχνει π.χ. 70 km/h εσυ εκεινη την ωρα τρεχεις με 73-74 km/h(με βαση παντα τους τυπους).Επισης ψηλωσες και το προφιλ του αυτοκινητου.Υπολογισε το.Πριν(με τα μαμισια)το υψος ηταν το 65% του 195.Τωρα εσυ το εκανες το 65% του 205.Λαθος φιλε μου.Ο λαστιχας σου οφειλε να το γνωριζει και να σε ενημερωσει 8),γιατι σε αυτα τα θεματα υπεισερχονται κανονες ασφαλειας.Το καθε αυτοκινητο εχει σχεδιαστει με ενα συγκεκριμενο προφιλ ελαστικων.Εμεις απο κει και περα μπορουμε να αλλαξουμε το πλατος(πιο φαρδια-πιο στενα)αλλα οχι το υψος.

65% 195=126.75

65% 205=133.25

60% 205=123Βλεπεις τη διαφορα?Θα ειχες μικροτερη αλλαγη(σχεδον καθολου στο βημα του αυτοκινητου)

Τελος παντων,τωρα βαζοντας τα χειμωνιατικα στη διασταση που λες δεν θα εχεις κανενα προβλημα,αφου ειναι η εργοστασιακη διασταση.

Amemar τα λάστιχα που είχα τελικά ηταν 205/60/15 και οχι 205/65/15!!!!!!!!

Λάθος έκανα, πέταξα μεγάλο τούβλο.Τώρα που θα βγάλω τα χιονολάστιχα(195/65/15) και θα αγοράσω κανονικά, πάλι 205/60/15 θα βάλω! Θα μου την πεις πάλι για την Γεωμετρία του αυτοκινήτου? :oops: :P

Σ' εστειλα τελειως τώρα που ξεθαψα αυτο το θεμα......Αλλα δε φταίω εγω, κάποιος εδω μέσα που μας πρήζει τ' α........υτιά με την "Αναζήτηση" και τη χρησιμότητά της.... :twisted:

μη βαρατε οι υπόλοιποι....Καλα είναι να διαβάζονται και παλιά θέματα...

With great mountains, comes great skiing!

Λάθος έκανα, πέταξα μεγάλο τούβλο.Τώρα που θα βγάλω τα χιονολάστιχα(195/65/15) και θα αγοράσω κανονικά, πάλι 205/60/15 θα βάλω! Θα μου την πεις πάλι για την Γεωμετρία του αυτοκινήτου? :oops: :)

Λαμβανοντας υποψη οτι μιλαμε για αυτοκινητο 1600 κ.εκ. χωρις turbo,πειραγματα κτλ. ,θα σου προτεινα να βαλεις την "μαμισια" διασταση 195/65/15.Για τους ελληνικους δρομους ειναι ο,τι καλυτερο.Κατα την γνωμη μου απο τις ιδανικοτερες διαστασεις για μικρομεσαια αυτοκινητα μεχρι 1.6 lt.Ανεση στα σαμαρακια(που ειναι απειρα),καλο πλατος για κρατηματα,ιδανικη σχεση κοστους-αποδοσης.Επισης λιγοτερη καταναλωση,καλυτερες ρεπριζ(που λογω χαμηλης ιπποδυναμης πρεπει να το προσεχεις στα προσπερασματα),φθηνοτερη τιμη.

Το πλεονεκτημα του φαρδυτερου ελαστικου στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι λιγο καλυτερο κρατημα στις στροφες(αν το συνδυασεις με αμορτισερ σκληροτερο παντα),και καλυτερη εμφανιση που ειναι κατι σχετικο και σιγουρα οχι τοσο ουσιωδες οσο τα προαναφερθεντα.

Τις περισσοτερες φορες η μαμισια διασταση ειναι η ιδανικη για ενα αυτοκινητο.Γιατι λοιπον να την αλλαξεις??

Σ' εστειλα τελειως τώρα που ξεθαψα αυτο το θεμα......Αλλα δε φταίω εγω, κάποιος εδω μέσα που μας πρήζει τ' α........υτιά με την "Αναζήτηση" και τη χρησιμότητά της.... :twisted:

μη βαρατε οι υπόλοιποι....Καλα είναι να διαβάζονται και παλιά θέματα...

Ποιος ειναι αυτος :roll: :roll: :lol:

Πολυ καλα εκανες.Την επομενη φορα που θα κανω παρατηρηση,θα σε χρησιμοποιησω ως προτυπο σωστου χρηστη forum :D:D:D

Λάθος έκανα, πέταξα μεγάλο τούβλο.Τώρα που θα βγάλω τα χιονολάστιχα(195/65/15) και θα αγοράσω κανονικά, πάλι 205/60/15 θα βάλω! Θα μου την πεις πάλι για την Γεωμετρία του αυτοκινήτου? :oops: :D

Λαμβανοντας υποψη οτι μιλαμε για αυτοκινητο 1600 κ.εκ. χωρις turbo,πειραγματα κτλ. ,θα σου προτεινα να βαλεις την "μαμισια" διασταση 195/65/15.Για τους ελληνικους δρομους ειναι ο,τι καλυτερο.Κατα την γνωμη μου απο τις ιδανικοτερες διαστασεις για μικρομεσαια αυτοκινητα μεχρι 1.6 lt.Ανεση στα σαμαρακια(που ειναι απειρα),καλο πλατος για κρατηματα,ιδανικη σχεση κοστους-αποδοσης.Επισης λιγοτερη καταναλωση,καλυτερες ρεπριζ(που λογω χαμηλης ιπποδυναμης πρεπει να το προσεχεις στα προσπερασματα),φθηνοτερη τιμη.

Ρε παιδιά, οι ιδανικότερες διαστάσεις των ελαστικών δεν βγαίνουν με βάση τις επιδόσεις του αυτοκινήτου, ούτε ανάλογα με την ποιότητα των δρόμων στο οποίο κινείται... Οι ιδανικότερες διαστάσεις ειναι ΠΑΝΤΑ αυτές που έχεις ως στάνταρ ο κατασκευαστής διότι μόνο αυτές εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες οδικής συμπεριφοράς σε σχέση με το ζύγισμα του αυτοκινήτου και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης... Τα 195/65/15 είναι τα καλύτερα για το αυτοκίνητο του Spiderman διότι αυτό προτείνει ο κατασκευαστής και για κανέναν άλλο λόγο...

Every soldier has two families: Those you raise, and those you raise hell with...

..Τις περισσοτερες φορες η μαμισια διασταση ειναι η ιδανικη για ενα αυτοκινητο.Γιατι λοιπον να την αλλαξεις??..

Νομιζω το εγραψα καθαρα Αριστομενη,αλλα εσυ εκανες επιλεκτικο quote σαν τους πολιτικους.. :lol::)

Να μην τα ξαναγραφω παλι.Λεγοντας ιδανικοτερη διασταση για τους δρομους κτλ. ηθελα να του δειξω οτι θα κανει λαθος αλλαζοντας την.Εγω πιστευω εχει σχεση και η ποιοτητα του δρομου.Στους ελληνικους δρομους ταιριαζει καλυτερα-απο πλευρας ανεσης,στις πολλες ανωμαλιες του οδοστρωματος- ενα ελαστικο με προφιλ 65 παρα με 60,55,50 ή και 45 :D που εχουν μερικοι.Μιλαμε για το ιδιο αυτοκινητο παντα και οταν η αλλαγη δεν επηρεαζει την γεωμετρια.Αν λοιπον παρεις την μαμισια 195/65/15 και βαλεις 225/45/17 στο ΙΔΙΟ αυτοκινητο παντα,δεν μεταβαλλεις την γεωμετρια σχεδον καθολου.Χανεις ομως παρα παρα πολυ σε ανεση.Καθε ανωμαλια θα την νιωθεις στην σπονδυλικη σου στηλη..Δεν κανουν για τους ελληνικους δρομους επιμενω.

Και βεβαια παιζουν ρολο στις επιδοσεις τα ελαστικα.

Παραδειγμα.

Golf IV 1.4 (75 Hp).Ειχε ο αδερφος μου το απλο με ελαστικο 185/70!!/14 μαμισια διασταση.Τρακτερ..Εμφανιση απαισια.(περνουσες απο τις σιδηροδρομικες ραγες χωρις να καταλάβαινεις τιποτα ομως)

Παιρνει ενας φιλος μου το Edition με διασταση 205/50/16.Μαμισια παλι για το ιδιο αυτοκινητο.

Μετα απο λιγο καιρο με ρωτουσε αν τα αλλαζουμε...

Εβαλαν σε αυτοκινητο "αναιμικων"επιδοσεων ελαστικο 205,χωρις καμια αλλη αλλαγη.Απλα επειδη ηταν επετειακο μοντελο.Το "χαντακωσαν" ακομα πιο πολυ.Χανει αρκετα σε επιταχυνση,ρεπριζ,καταναλωση,τελικη ταχυτητα.Κερδιζει πολυ σε εμφανιση με τους γεματους θολους και τις 16αρες ζαντες...

Aνέστη, το εκανα επιλεκτικά γιατί στην προηγούμενη τοποθέτησή σου χρησιμοποιείς ώς επιχειρήματα την ποιότητα των δρόμων και την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου. Εκεί βρίσκεται η ένστασή μου, το οτι θα έπρεπε να υποστηρίξεις το 195/65/15 με μοναδικό επιχείρημα το γεγονός οτι είναι αυτό που προβλέπει ο κατασκευαστής period :!: Εγώ για παράδειγμα έχω το ίδιο αυτοκίνητο με τον spiderman, αλλα ο κατασκευαστής μου προτείνει στον ίδιο κινητήρα με του Γρηγόρη να έχω 225/45/17. Με το δικό σου σκεπτικό (δεν αλλαζει η γεωμετρία και είναι περισσότερο άνετα) θα έπρεπε να βάλω στενότερα :?: Αν αλλάξεις τα "μανίσια" λάστιχα αυτό που θα κερδίσεις σε άνεση θα το χάσεις κάπου αλλού σε τομέα που έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια, οπότε όπως και να το αξιολογήσεις δεν εγκρίνεται ώς κίνηση...

Every soldier has two families: Those you raise, and those you raise hell with...

Aristomenis, Spiderman, μη ξεχνάτε οτί και το Α3 Sportsback 2.0T Quatro έχει (μαμίσια) τα ίδια λάστιχα με εσάς. (225/45/17).

Ίσως το θέμα της εξωτερικής εμφάνησης-πρώτο και εν. ασφάλειας-δεύτερο, όσον αφορά "μόνο" το κράτημα του αυτοκινήτου στίς στοφές παθητικά, είναι αυτό που η εν λόγο μάρκα διάλεξε να καλύψει πρωταρχικά, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιδώσεις, κατανάλωση κλπ.

Εχει δίκιο ο anemar σε αυτά που λέει. Άσχετα με το άν δε πρόκειτε να αλλάζαμε (οι περισσότεροι απο μας) ποτέ μιά διάσταση μεγαλύτερη με μια μικρότερη (όχι ελαστικού πχ από 225/45/17 σε 205/45/17, αλλά από 225/45/17 σε 205/55/15).

Js

Aristomenis, Spiderman, μη ξεχνάτε οτί και το Α3 Sportsback 2.0T Quatro έχει (μαμίσια) τα ίδια λάστιχα με εσάς. (225/45/17).

Αλλο 2.0 Turbo Quattro και αλλο 1.6 ομως. :wink:

Η ενσταση μου αφορα αλλαγη ελαστικων μεγαλυτερη απο αυτην του κατασκευαστη,αφου 99,9% μονο τετοιες γινονται απο τους καταναλωτες.Εννοειται οτι κανεις δεν αλλαζει το λαστιχο του με μικροτερο εκτος αν προκειται για ειδικη περιπτωση πχ. χιονολαστιχα.

Οι ιδανικότερες διαστάσεις ειναι ΠΑΝΤΑ αυτές που έχεις ως στάνταρ ο κατασκευαστής διότι μόνο αυτές εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες οδικής συμπεριφοράς σε σχέση με το ζύγισμα του αυτοκινήτου και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης...

Ακριβως :wink:

Αλλο το Α3 1.6 (102 Ηp)και αλλο το Α3 3.2 Quattro.Εννοειται οτι εχουν διαφορετικες απαιτησεις σε ελαστικα,αναρτησεις,φρενα.

Το απλο ομως Golf(τυχαιο παραδειγμα)1.4 με το επετειακο 1.4 εχει διαφορα στο ελαστικο καθαρα για λογους marketing και εμφανισιακους.185/70/14 με 205/60/16 εχει μια διαφορα....Αλλου χανει(ανεση κτλκτλ)αλλου κερδιζει(κρατημα,εμφανιση)

Εν τελει Spiderman(για να επανελθουμε στο θεμα),ειμαι κατα της αλλαγης της διαστασης στο αυτοκινητο σου.Εκτος του οτι ειναι μαμισια(εξηγηθηκε γιατι ειναι καλυτερη) η διασταση 195/65/15,κατα τα δικα μου δεδομενα ειναι και πολυ καλη για τις συνθηκες των ελληνικων δρομων.

Αν τωρα εσυ σωνει και καλα θελεις να βαλεις φαρδυτερο λαστιχο η πιο κοντινη διασταση σε 15αρα ζαντα ειναι η 205/60/15.

Ίσως το θέμα της εξωτερικής εμφάνησης-πρώτο και εν. ασφάλειας-δεύτερο, όσον αφορά "μόνο" το κράτημα του αυτοκινήτου στίς στοφές παθητικά, είναι αυτό που η εν λόγο μάρκα διάλεξε να καλύψει πρωταρχικά, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις επιδώσεις, κατανάλωση κλπ.

Εχει δίκιο ο anemar σε αυτά που λέει. Άσχετα με το άν δε πρόκειτε να αλλάζαμε (οι περισσότεροι απο μας) ποτέ μιά διάσταση μεγαλύτερη με μια μικρότερη (όχι ελαστικού πχ από 225/45/17 σε 205/45/17, αλλά από 225/45/17 σε 205/55/15).

Js

Γιάννη έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις απλά εγώ πιστεύω οτι ακόμη και άν δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κατασκευάστρια εταιρία δεν πρέπει να επεμβαίνουμε επ ουδενί τρόπο στην γεωμετρία του αυτοκινήτου. Εξάλλου όταν το αγοράζουμε το αυτοκίνητο βλέπουμε τί λάστιχα έχει και ξέρουμε μέσες άκρες οτι πχ το 205/45/17 θα έχει αυξημένη κατανάλωση και μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με ένα στενότερο όπως πολύ σωστά λες. Αν δεν μας βολεύει το συγκεκριμένο ΠΑΚΕΤΟ κινητήρας-ελαστικά τότε κοιτάμε κάτι άλλο, δεν νομίζω δηλαδή να έπαιρνε το Α3 με 205/45/17 κάποιος και να περίμενε οτι θα είναι το πιο άνετο αυτοκίνητο του κόσμου (αν και δεν είναι και κούτσουρο)

Και μίας και γράφουμε για επιδόσεις, δείτε το παρακάτω βιντεάκι...

right click

Ξεχασα να αναφερω οτι σε παλιοτερο test των 4Τροχων,αφου δοκιμασαν διαφορα set ελαστικων διαφορετικων διαστασεων(της ιδιας μαρκας),στο ιδιο αυτοκινητο(σε 2 διαφορετικα μαλιστα),κατεληξαν στο συμπερασμα οτι η διασταση που προβλεπει ο κατασκευαστης ειναι η καλυτερη.Σχεδον σε ολες τις περιπτωσεις μαλιστα η εργοστασιακη διασταση εμφανιζε την μικροτερη αποσταση για φρεναρισμα και τις καλυτερες τιμες σε επιταχυνση,πραγματα πολυ σημαντικα για την ασφαλεια.

Καταρχην ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή αλλα μου δημιουργήθηκαν 2-3 απορίες.....

Οι ιδανικότερες διαστάσεις ειναι ΠΑΝΤΑ αυτές που έχεις ως στάνταρ ο κατασκευαστής διότι μόνο αυτές εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες οδικής συμπεριφοράς σε σχέση με το ζύγισμα του αυτοκινήτου και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης... Τα 195/65/15 είναι τα καλύτερα για το αυτοκίνητο του Spiderman διότι αυτό προτείνει ο κατασκευαστής και για κανέναν άλλο λόγο...

Παραδειγμα.

Golf IV 1.4 (75 Hp).Ειχε ο αδερφος μου το απλο με ελαστικο 185/70!!/14 μαμισια διασταση.Τρακτερ..Εμφανιση απαισια.(περνουσες απο τις σιδηροδρομικες ραγες χωρις να καταλάβαινεις τιποτα ομως)

Παιρνει ενας φιλος μου το Edition με διασταση 205/50/16.Μαμισια παλι για το ιδιο αυτοκινητο.

Εβαλαν σε αυτοκινητο "αναιμικων"επιδοσεων ελαστικο 205' date='χωρις καμια αλλη αλλαγη.Απλα επειδη ηταν επετειακο μοντελο.Το "χαντακωσαν" ακομα πιο πολυ.Χανει αρκετα σε επιταχυνση,ρεπριζ,καταναλωση,τελικη ταχυτητα.[/quote']

Διακρίνω μια αντίφαση εδω ή μου φαίνεται?Το ίδιο αυτοκίνητο οπως λες με διαφορετικά ελαστικά.Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες παρατηρήσεις σου ,δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιου είδους κίνδυνος ή επικινδυνότητα για το όχημα αυτό καθεαυτό ή την ασφάλεια των επιβατών.Η μήπως τραγικό σφάλμα του κατασκευαστή, κρινόμενο και ως μεμονομένη περιπτωση?

Το πλεονεκτημα του φαρδυτερου ελαστικου στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι λιγο καλυτερο κρατημα στις στροφες(αν το συνδυασεις με αμορτισερ σκληροτερο παντα)' date='και καλυτερη εμφανιση που ειναι κατι σχετικο και σιγουρα οχι τοσο ουσιωδες οσο τα προαναφερθεντα.

[/quote']

Απο τρεις τύπους του Α3 το δικό μου είναι το Αmbition που έχει πιο σκληρές αναρτήσεις.Οπότε μάλλον σ'αυτό είμαστε ΟΚ.Οσο για την εμφάνιση, εχεις δίκιο οτι είναι κάτι σχετικό, αφου ναι μεν θα κερδίσω σε φάρδος, αλλα αυτο θα εχει ως αποτέλεσμα το μεγάλωμα του κενου του θόλου (7 mm περίπου).

Οσο για το 60αρι προφίλ ας μην είμαστε υπερβολικοί ρε παιδιά.Πόσα θα μου στερήσει σε σχέση με το 65 άρι :?: Σίγουρα στους δρόμους μας χρειάζονται ολα τα "όπλα" για να τη βγάλεις καθαρή αλλα δε θεωρώ τις διαφορές τόσο τραγικές...Τι να πω... :?

Εγώ για παράδειγμα έχω το ίδιο αυτοκίνητο με τον spiderman' date=' αλλα ο κατασκευαστής μου προτείνει στον ίδιο κινητήρα με του Γρηγόρη να έχω 225/45/17. Με το δικό σου σκεπτικό (δεν αλλαζει η γεωμετρία και είναι περισσότερο άνετα) θα έπρεπε να βάλω στενότερα :?:

[/quote']

Δεν είναι τα ίδια ρε Αριστομένη.Εσυ προφανώς εχεις το καινούριο Α3 που αν εξαιρέσουμε τον κινητήρα (κι αν), καμία σχέση δεν έχει με το δικό μου...

το φέρνω απο δω , το πάω απο κει, με τρώει ο κ.... για αλλαγή...

Εγώ για παράδειγμα έχω το ίδιο αυτοκίνητο με τον spiderman, αλλα ο κατασκευαστής μου προτείνει στον ίδιο κινητήρα με του Γρηγόρη να έχω 225/45/17. Με το δικό σου σκεπτικό (δεν αλλαζει η γεωμετρία και είναι περισσότερο άνετα) θα έπρεπε να βάλω στενότερα :?:

Δεν είναι τα ίδια ρε Αριστομένη.Εσυ προφανώς εχεις το καινούριο Α3 που αν εξαιρέσουμε τον κινητήρα (κι αν), καμία σχέση δεν έχει με το δικό μου...

Αυτό εννοώ Γρηγόρη, οτι το μέγεθος των ελαστικών είναι ανεξάρτητο του κινητήρα και τον επιδόσεων. Μπορεί και τα 2 αυτοκίνητα να έχουν τον ίδιο κινητήρα, όμως οι διαφορετικές αναρτήσεις, το σασί και χίλια δύο άλλα που δεν ξέρω επιβάλουν διαφορετικές διαστάσεις ελαστικών....

Οι ιδανικότερες διαστάσεις ειναι ΠΑΝΤΑ αυτές που έχεις ως στάνταρ ο κατασκευαστής διότι μόνο αυτές εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες οδικής συμπεριφοράς σε σχέση με το ζύγισμα του αυτοκινήτου και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης... Τα 195/65/15 είναι τα καλύτερα για το αυτοκίνητο του Spiderman διότι αυτό προτείνει ο κατασκευαστής και για κανέναν άλλο λόγο...

Παραδειγμα.

Εβαλαν σε αυτοκινητο "αναιμικων"επιδοσεων ελαστικο 205,χωρις καμια αλλη αλλαγη.Απλα επειδη ηταν επετειακο μοντελο.Το "χαντακωσαν" ακομα πιο πολυ.Χανει αρκετα σε επιταχυνση,ρεπριζ,καταναλωση,τελικη ταχυτητα.

Διακρίνω μια αντίφαση εδω ή μου φαίνεται?Το ίδιο αυτοκίνητο οπως λες με διαφορετικά ελαστικά.Αν εξαιρέσουμε τις τελευταίες παρατηρήσεις σου ,δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιου είδους κίνδυνος ή επικινδυνότητα για το όχημα αυτό καθεαυτό ή την ασφάλεια των επιβατών.Η μήπως τραγικό σφάλμα του κατασκευαστή, κρινόμενο και ως μεμονομένη περιπτωση?

Ναι ειναι με διαφορετικα ελαστικα,αλλα χωρις παραμικρη αλλοιωση της γεωμετριας του αυτοκινητου.Το 185/70/14 ταιριαζει απολυτα με το 205/50/16.Η μεταβαση εγινε αρμονικα.Αλλο τωρα που χανει και που κερδιζει αυτη η αλλαγη.Στο συγκεκριμενο αυτοκινητο ταιριαζει καλυτερα η πρωτη διασταση ή κατα τη γνωμη μου(εχω οδηγησει ολες τις περιπτωσεις στο ιδιο αυτοκινητο),η ενδιαμεση 195/60/15.Αυτη ειναι η καταλληλοτερη παντα κατα τη γνωμη μου.Τωρα γιατι εβαλαν 205/50/16...ειναι μια αλλη ιστορια που ακουει στο ονομα marketing.Αυτο πουλαει σημερα αυτοκινητα(και ο αριθμος δοσεων) και οχι οι τεχνικες "λεπτομερειες"(για τους περισσοτερους).

Στην δικη σου περιπτωση,δεν θα μεταβληθει και πολυ η γεωμετρια με την αλλαγη σε 205/60/15.Αλλα επιμενω να λεω οτι δεν υπαρχει λογος.

Με αυτην την αλλαγη το ταχυμετρο σου θα δειχνει το 98.82% του πραγματικου.Αν ετρεχες πριν με 100 τωρα θα ειναι 98.82 km/h.Μικρη η διαφορα θα μου πεις.Αυτο πρακτικα σημαινει οτι θα μειωθει η τελικη ταχυτητα του αυτοκινητου και λιγο και οι ρεπριζ.Αν εχεις αυτο με τα 102 αλογα,μεινε στην εργοστασιακη διασταση και δεν θα χασεις!!!

*Αν και εισαι αποφασισμενος,οποτε τζαμπα μιλαμε... :roll:

Αν θελεις να το κανεις για εμφανισιακους λογους βαλε 205/55/16 και εισαι πρωτος!!Δεν θα μειωθει το προφιλ καθολου.

*Αν και εισαι αποφασισμενος,οποτε τζαμπα μιλαμε... :roll:

Μπα μη το λες....Ετοιμος είμαι να ανακαλέσω.Μ'εχετε βάλει σε σκέψεις.... :roll: :roll: :roll: :roll:

Αν θελεις να το κανεις για εμφανισιακους λογους βαλε 205/55/16 και εισαι πρωτος!!Δεν θα μειωθει το προφιλ καθολου.

Επ...θα με βάλεις να πάρω και ζάντες :?: Αποκλείεται...Καλύτερα να διαθέσω τα χρήματα για κανα καινούργιο πεδιλάκι του χρόνου και καμια μποτα παρά να αλλάξω ζάντες....Μια χαρά είναι.

Τωρα που τα λέμε περι ελαστικών έχετε να προτείνετε κάποιο καλό "νορμάλ" λάστιχο :?: Χρύσα θα μας δείρουν.... :?

Που τα βρίσκεις μωρ' αδερφάκι μου.......!?! Καλά ρε...Γιατι δε με ρωτούσες προχθές που βρεθήκαμε live ?? :D

Nαι, τα άλλαξα και έβαλα ελαστικά διαστάσεων 205/60/15.... :P;):D (καλά μη φωναζεις....τι φωνάζεις??? ).Οπως είχα πει, ζάντες δεν άλλαξα, γιατι 1ον μου αρέσουν αυτές που εχω και 2ον δεν υπάρχει χρήμα για τέτοιου είδους ....επενδύσεις.

Αυτό τον καιρό φοράω τα χιονολάστιχα, (για τα οποία θα μιλήσω στο άλλο ποστ) και τα οποία είναι στη μανίσια διάσταση 195/65/15...Πάντως η αίσθηση που εχω (μπορεί να 'ναι και ψευδαίσθηση), είναι οτι με τα φαρδύτερα ελαστικά, το αυτοκίνητο είναι πιο καλά στημένο και "κάθεται" πιο καλά στο οδόστρωμα...Ειδικά τις πρώτες μέρες που έγινε η αλλαγή (ασφάλτινο σε χιονολαστιχο) το καταλάβαινα πιο πολύ.Σίγουρα έχει σχέση και η ποιοτητα των ελαστικών, αφου ως γνωστόν, τα χειμερινά δεν προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στο στεγνό οδόστρωμα απο τα ασφάλτινα, αλλα οπως και να 'χει με τη μεγαλύτερη διάσταση δεν είχα κάποιο ορατό πρόβλημα και είμαι ευχαριστημένος απο την ποιότητά τους.

Πάντως η αίσθηση που εχω (μπορεί να 'ναι και ψευδαίσθηση), είναι οτι με τα φαρδύτερα ελαστικά, το αυτοκίνητο είναι πιο καλά στημένο και "κάθεται" πιο καλά στο οδόστρωμα...

.....αυτό ισχύει στην περίπτωση που πατάς άσφαλτο, γιατί στον πάγο είναι καλύτερα πιο στενό λάστιχο :P

The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!
http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport

ναι έτσι λέω... θα μας δείρουν! :-)

ζητήται πούδρα κατάλληλη για βιασμό

πληροφορίες μόνο με pm

Πάντως η αίσθηση που εχω (μπορεί να 'ναι και ψευδαίσθηση), είναι οτι με τα φαρδύτερα ελαστικά, το αυτοκίνητο είναι πιο καλά στημένο και "κάθεται" πιο καλά στο οδόστρωμα...

.....αυτό ισχύει στην περίπτωση που πατάς άσφαλτο, γιατί στον πάγο είναι καλύτερα πιο στενό λάστιχο B)

Σαφώς και αυτό ισχύει για την ασφαλτο....Αλλωστε η συζήτηση που είχαμε με τον anemar, ηταν για το πόσο επιβλαβές είναι να αλλαζουμε το set up ενος αυτοκινήτου, αλλάζοντας τις διαστάσεις των ελαστικών του, σε σχέση με τις εργοστασιακές.(γενικότερα κι οχι ειδικά για συνθήκες βουνού κλπ...)

Βέβαια, επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω κατα πόσον είναι πιο αποτελεσματικό ενα στενό λάστιχο στον πάγο απο ενα φαρδύτερο (που προσφερει μεγαλύτερη επιφάνεια, συνεπώς περισσότερες τριβές).Για το χιόνι ομως, το στενότερο είναι αναμφίβολα καλύτερο.... B)

Βέβαια, επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω κατα πόσον είναι πιο αποτελεσματικό ενα στενό λάστιχο στον πάγο απο ενα φαρδύτερο (που προσφερει μεγαλύτερη επιφάνεια, συνεπώς περισσότερες τριβές).Για το χιόνι ομως, το στενότερο είναι αναμφίβολα καλύτερο.... B)

Ναι, γιατι εχει τριβες ο παγος!! B)

Τα παγολαστιχα στηριζονται σε ενα φαινομενο (lamellar effect αν θυμαμαι καλα) οπου οι πολυ λεπτες σχισμες που εχουν ΛΙΩΝΟΥΝ στιγμιαια τον παγο και δημιουργουν ραβδωσεις σ'αυτον και προσφυση στο λαστιχο. Δεν ειμαι σιγουρος αν η υψηλοτερη πιεση του στενου λαστιχου βοηθαει αυτο το φαινομενο, παντως τα αυτοκινητα WRC στους παγους της Φινλανδιας φορανε κατι γελοιες διαστασεις (135/χ/15) και βεβαια εχουν και καρφια. Αν ηταν μονο τα καρφια, το φαρδυτερο λαστιχο θα επαιρνε περισσοτερα B)

Φιλικα

ΜακηςΜ

Είναι το φαινόμενο regelation.

Ο πάγος λιώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου σε πίεση μίας ατμόσφαιρας. Αν διπλασιαστεί η πίεση, τότε ο πάγος λιώνει στους -0.993 βαθμούς Κελσίου (0,007 βαθμούς λιγότερο). Όταν η πίεση επανέλθει στην αρχική τότε το νερό μετατρέπεται σε πάγο ξανά. Έτσι, όταν περάσει ένα αυτοκίνητο ο πάγος λιώνει στα σημεία όπου το ελαστικά έχουν επαφή (η πίεση πάνω στο πάγο λόγο του βάρους του αυτοκινήτου είναι κατα πολύ μεγαλύτερος από την ατμοσφαιρική πίεση), μετατρέπεται σε ένα πολύ λεπτό στρώμα νερού το οποίο διαφεύγει στις σχισμές των ελαστικών και λόγω απουσίας πίεσης στις σχισμές μετατρέπεται σε πάγο ξανά. Όλο αυτό δημιουργεί μια ανώμαλη επιφάνεια όπου τα ελαστικά 'γραπώνουν' στις σχισμές και έχουμε τον επιθυμητό έλεγχο του αυτοκινήτου.

ιασωνα το φαινομενο αυτο ισχυει για συγκεκριμενη θερμοκρασια γιαυτο και οι κατοικοι χωρων με πολυ παγο χρησιμοποιουν καρφολαστιχα και τελος

τα βιβλια των κατασκευαστων παντα εχουν προτεινομενα λαστιχα και πιεσεις για ολες τις συνθηκες οποτε ακολουθουμε τις οδηγιες του κατασκευαστη και τελος

ιασωνα το φαινομενο αυτο ισχυει για συγκεκριμενη θερμοκρασια γιαυτο και οι κατοικοι χωρων με πολυ παγο χρησιμοποιουν καρφολαστιχα και τελος

τα βιβλια των κατασκευαστων παντα εχουν προτεινομενα λαστιχα και πιεσεις για ολες τις συνθηκες οποτε ακολουθουμε τις οδηγιες του κατασκευαστη και τελος

Οχι πια, Νορβηγια, Σουηδια, Φινλανδια, Ιαπωνια και καπου αλλου οι κυβερνησεις προωθουν τα παγολαστιχα, σιγα, σιγα περιθωριοποιωντας τα καρφια.

Αυτο που περιγραφει ο Ιασωνας ισχυει και σε χαμηλοτερες θερμοκρασιες, για τις πολυ μικρες σχισμες που χαρακτηριστικα εχουν τα παγολαστιχα.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ναι, γιατι εχει τριβες ο παγος!! :)

Τα παγολαστιχα στηριζονται σε ενα φαινομενο (lamellar effect αν θυμαμαι καλα) οπου οι πολυ λεπτες σχισμες που εχουν ΛΙΩΝΟΥΝ στιγμιαια τον παγο και δημιουργουν ραβδωσεις σ'αυτον και προσφυση στο λαστιχο. Δεν ειμαι σιγουρος αν η υψηλοτερη πιεση του στενου λαστιχου βοηθαει αυτο το φαινομενο, παντως τα αυτοκινητα WRC στους παγους της Φινλανδιας φορανε κατι γελοιες διαστασεις (135/χ/15) και βεβαια εχουν και καρφια. Αν ηταν μονο τα καρφια, το φαρδυτερο λαστιχο θα επαιρνε περισσοτερα :)

Φιλικα

ΜακηςΜ

Είναι το φαινόμενο regelation.

Ο πάγος λιώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου σε πίεση μίας ατμόσφαιρας. Αν διπλασιαστεί η πίεση, τότε ο πάγος λιώνει στους -0.993 βαθμούς Κελσίου (0,007 βαθμούς λιγότερο). Όταν η πίεση επανέλθει στην αρχική τότε το νερό μετατρέπεται σε πάγο ξανά. Έτσι, όταν περάσει ένα αυτοκίνητο ο πάγος λιώνει στα σημεία όπου το ελαστικά έχουν επαφή (η πίεση πάνω στο πάγο λόγο του βάρους του αυτοκινήτου είναι κατα πολύ μεγαλύτερος από την ατμοσφαιρική πίεση), μετατρέπεται σε ένα πολύ λεπτό στρώμα νερού το οποίο διαφεύγει στις σχισμές των ελαστικών και λόγω απουσίας πίεσης στις σχισμές μετατρέπεται σε πάγο ξανά. Όλο αυτό δημιουργεί μια ανώμαλη επιφάνεια όπου τα ελαστικά 'γραπώνουν' στις σχισμές και έχουμε τον επιθυμητό έλεγχο του αυτοκινήτου.

Σίγουρα τίποτα δεν είναι σαν τα καρφιά στον πάγο αλλά γενικά ισχύει ότι το στενό ελαστικό προσφέρει καλύτερη πρόσφυση από το φαρδύ όσο κι αν φαίνεται παράξενο για τους λόγους που προανέφεραν οι φίλοι παραπάνω. Και εξηγώ το εξής: Όντως ο πάγος υπό πίεση λιώνει σε ποιο χαμηλές θερμοκρασίες. Με δεδομένο το βάρος του οχήματος λοιπόν είναι σαφές ότι με ένα ποιο φαρδύ ελαστικό έχουμε μικρότερη ασκούμενη πίεση στον πάγο λόγω μεγαλύτερης μετωπικής επιφάνειας. Μπορεί λοιπόν το φαρδύ ελαστικό να προσφέρει θεωρητικά μεγαλύτερη εκμετάλευση της τριβής λόγω μετωπικής επιφάνειας αλλά αυτό θα ίσχυε αν η επιφάνεια επαφής ήταν αμετάβλητη και όχι μεταβαλόμενη όπως στην περίπτωση του πάγου. Το στενό ελαστικό, με το φαινόμενο relegation, αυτό που καταφέρνει είναι να αυξήσει τον διατιθέμενο συντελεστή τριβής λόγω της μεταβολής της επιφάνειας επαφής και όχι την εκμετάλευση του συντελεστή τριβής του πάγου.

Εννοείται πάντα ότι η σύγκριση αφορά λάστιχα με τις ίδιες χημικές και μηχανικές ιδιότητες.

''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά

armada_alpha1.jpg

τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά

6179.gif

Το φαινόμενο αυτό ισχύει για όλες τις θερμοκρασίες :)

Τα βιβλία των κατασκευαστών αναφέρονται στις πιέσεις του ελαστικού (πόσο φουσκωμένα πρέπει να είναι) ανάλογα με το πόσο φορτωμένο είναι το όχημα, όχι στη πίεση που ασκεί το ελαστικό πάνω στο πάγο λόγο του βάρους του αυτοκινήτου :) .