Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
MakisM

ΣΚ Ατυχηματων 17-18/3

Recommended Posts

Χιλιοι χιονοδρομοι ηταν απανω το ΣΚ που μας περασε! Στατιστικα ενα ατυχημα ηταν αναμενομενο!

Δυστυχως, κατεβηκα 2 φορες στο Ιατρειο (μια για την Ελενη/Jazz και μια για το φιλο του Spyder τον Μανο).

Η Ελενη συγκρουστηκε με σκιερ (γυναικα στο ιδιο μεγεθος μ'αυτην) οταν οι στροφες τους συνεκλιναν στο ιδιο σημειο, η Ελενη στριβοντας προς τα δεξια, η αλλη προς τα αριστερα. Δεν ειδαν η μια την αλλη προηγουμενως στην πλαγια. Ξεροντας οτι λιγες (πολυ λιγες) ειναι οι κοπελες που θα κατεβαιναν πιο γρηγορα απο την Ελενη στην πλαγια, δεν πιστευω οτι προσπερνουσε την Ελενη απο πισω. Το πιθανοτερο ηταν οτι ξεκινησε απο καπου στο πλαι χωρις να κοιταξει αν κατεβαινει κανεις και μπηκε στην τροχια της Ελενης.

Η συγκρουση ηταν σημαντικη και καταστρεπτικη. Η Ελενη προσπαθωντας να απαλυνει το χτυπημα, εβαλε μπροστα το αριστερο της χερι και υπεστη εξαρθρωση στον αντιχειρα. Το χτυπημα το υπεστη στη δεξια πλευρα του σωματος με ρωγμωδες καταγμα στα πλευρα και κακωσεις στην περιοχη του ωμου.

Το σκι που υπεστη τη συγκρουση δεν την εβγαλε καθαρη...Εσπασε το μπροστινο κομματι της δεστρας στο σιδηροδρομακι με το plate και βγαινοντας, ξερριζωσε την κεντρικη βιδα μαζι με τη βαση που ειναι οι βολτες στο σκι. Θα μου πειτε, εδω χτυπησε η κοπελα, το σκι θα κοιταμε; Το χτυπημα αυτο εγινε απο το σκι της αλλης κοπελας. Σκεφτειτε αν αντι να χτυπησει τη δεστρα, χτυπουσε την μποτα στον αστραγαλο της Ελενης!!!...Ουτε να το σκεφτομαι δεν θελω :D

Για το ατυχημα του Μανου δεν ξερω λεπτομερειες, αλλο απο το οτι ηταν συγκρουση μεταξυ σκιερ και οτι υπεστη εξαρθρωση της κλειδας. Ουτε αυτουνου η δεστρα επεζησε της συγκρουσης!!!!

Στατιστικα, αναμενεται ενα ατυχημα ανα 1000 σκιερ. Ειχαμε τουλαχιστον 2 και φανταζομαι στο βιβλιο συμβαντων εκεινη τη μερα θα γραψανε κι'αλλα....

Γιατι;

Πιστευω γιατι οι περισσοτεροι χιονοδρομοι (σκιερ και σανιδαδες) ειτε ειναι αυτοδιδακτοι, ειτε τους εμαθε κουτσα στραβα καποιος φιλος/συγγενης/γνωστος, ειτε πηραν δασκαλο που τους εμαθε τα βασικα αλλα δεν μαθαν ποτε και σιγουρα δεν εμπεδωσαν τις υποχρεωσεις τους σαν χιονοδρομοι που επιβαλλει ο Δεκαλογος του Χιονοδρομου:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4875

Τι θα κανουμε;

Κατ'αρχην ξαναδιαβαστε το Δεκαλογο τωρα

Σκεφτειτε οτι οι περισσοτεροι στο βουνο κανουν σκι/σανιδα οπως οδηγουν.

Χυμα...

Με τα μυαλα στα καγκελα....

Εγωιστικα, ζαμανφουτιστικα και μοιρολατρικα (να μην σε βρει η κακια η ωρα..λες και η κακια η ωρα εχει ετησια καρτα στον Παρνασσο... :D Ρε λες να'χει;;;... :( ).

Το μονο που μας μενει ειναι μια συμπεριφορα αμυντικη. Προσπαθειτε να γνωριζετε τι γινεται πισω σας, ριξτε μια κλεφτη ματια παραπανω πριν και μετα τη στροφη.

Τεντωστε τα αυτια σας. Αν ακουτε τις λαμες καποιου πισω σας, κρατειστε τα ζιγκ ζαγκ σας σταθερα, με ρυθμο και προβλεψιμα. Αν εξακολουθει να μενει πισω σας, στο ζιγκ η το ζαγκ που σας απομακρυνει απο αυτον (η αυτην), απομακρυνθειτε και ας σας χαλαει το ρυθμο, την κατεβασια η και αν πρεπει να σταματησετε. Το πιθανοτερο ειναι οτι ειναι πιο ηλιθιος απο οτι νομιζετε...

Περιμενετε λιγο πριν αρχισετε την κατεβασια σας για ενα κενο στην κυκλοφορια. Αν εχει πολλη κινηση. κατεβειτε αμυντικα και ας το'χετε! Φυλαγεστε για να'χετε! Μην κατεβαινετε στο 100%, εκτος αν η πλαγια ειναι αδεια!

MP3 Players σας στερουν τη δυνατοτητα να ακουσετε τον γκαζοφονια απο πισω σας. Εγω εξηγησα στο γιο μου (μολις εκλεισε τα 14) το προβλημα και σταματησε να το φοραει στο βουνο.

Φυλαγεστε για να'χετε!!!

ΜακηςΜ

Σκεφτειτε οτι οι περισσοτεροι στο βουνο κανουν σκι/σανιδα οπως οδηγουν.

Φυλαγεστε για να'χετε!!!

ΜακηςΜ

Εγωιστικά και αδιαφορώντας για αυτόν που μοιράζεται το δρόμο ή την πίστα.Δυστυχώς καθημερινή πρακτική.

Εγω εξηγησα στο γιο μου (μολις εκλεισε τα 14) το προβλημα και σταματησε να το φοραει στο βουνο.

Φυλαγεστε για να'χετε!!!

ΜακηςΜ

Χεχεχε, είσαι σίγουρος ότι σε άκουσε??? :D

Πάντα μα πάντα να ρίχνετε κλεφτές ματιές πίσω σας.

Οσο για το mp3 player εχω ζήσει δραμματική περιπετεια και δε θέλω να φορουν ούτε οι φίλοι που κανω σκι μαζι.

Πάνο, η δραματική περιπέτεια στη Βουλγαρία ήταν πέρυσι;κάτι θυμάμαι νομίζω

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

Μάκη έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες.

Ευτυχώς δεν έιχα ποτέ κάποιο ατύχημα (μέχρι στιγμής :P ) αλλά με απασχολεί πολύ το θέμα της ασφάλειας , ειδικά σε σχέση με άλλους χιονοδρόμους . Αυτό που παρατηρώ συνήθως (χωρίς να γνωρίζω τα στατιστικά) είναι ότι τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούν οι εμπειροι και όχι οι άπειροι χιονοδρόμοι. Αυτοί δηλαδή που θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο . Εκνευρίζομαι απίστευτα και θέλω να πω κάτι αλλά κρατιέμαι ...

Ερώτηση : οι πιστερ οφείλουν να κάνουν "συστάσεις" όταν κάποιος είναι "επικίνδυνος"?

Περαστικά Ελένη :rolleyes:

:P Κατ΄αρχήν μιά μεγάλη καλημέρα από μένα σέ όλους τού συλλόγου καί μή!!

Σεβαστά όλα τα ανωτέρω τών προλαλίσαντων,θεωρώ όμως πρώτον καί βασικότερον όλων θα πρέπει όσοι

αρχίζουν αυτό το ωραίο καί αγαπημένο(αλλά καί επικίνδύνο) σπόρ, να μαθαίνουν να πέφτουν πρώτα καί μετά

περί τεχνικών του σκί κλπ.

Οσο αφορά τον Μάνο,είχαμε καί δώ μιά σφοδρότατη σύγκρουση πού σε καμμιά περίπτωση δέν εφταιγε ο Μάνος,που αν δέν ήταν εκεί τώρα θα είχαμε κηδείες διότι ο άλλος κατευθύνονταν γιά το σπιτάκι στήν αφετηρία του περικλή(μόνο ο ίδιος ήξερε τί ήθελε να κάνει).

Ο δέ Μάνος έχει κόψει τήν αριστερή κλίδα καί όπως είπαν οι γιατροί επείγοντως ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΡΕ ΦΙΛΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αν κάποιοι δέν το κατέχετε το ρημαδιασμένο αφήστετο ή μάθετέτο σωστά επιτέλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το ίδιο καί με τήν Ελενίτσα,πού ή άλλη η κοπέλλα πρέπει λογικά να ήταν ανίδεη με τον τρόπο πού έγινε το ατύχημα(γιά όσους ξέρουν τήν Ελένη και πως κατεβαίνει με τα μαρκούτσια στά πόδια).

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΕΛΕΝΙΤΣΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Καί εύχομαι να είναι τα τελευταία ατυχήματα γιά όλους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Καί γώ είχα μιά σύγκρουση με τον Νickel άλλα ούτε γάτα ούτε ζημιά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Καί πρίν 2 Κυριακές ο Μacalu καί ο Ιπποκράτης είχαν κάτι παρόμοιο αλλά και εκεί τίποτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απλά είναι αυτό πού είπα παραπάνω περί πεσίματος καί περί ορθότητας της μάθησης!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Επιτέλους σταματήστε να είστε ΤΟΣΟ ανεγκέφαλοι στό βουνό μερικοί μερικοί για να ζήσουν οι υπόλοιποι!!!!!!

Πού θα πάει άραγε αυτή η κατάσταση??????????????????????????????????????????????????????????????

ΑΜΑΝ ΠΙΑ.-

Την υγειά μας παιδιά και όλα τα άλλα είναι....

The Daltons...jack

www.skimag.gr

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις : δεν θεωρω ότι τα άτομα στα οποία αναφέρεται ο Μάκης είναι "επικίνδυνα" (ειδικά στην περίπτωση των κοριτσιών) , αλλά μοιράζομαι τον προβληματισμό μου.

Φιλικά

Εύα

Μάκη έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες.

Ευτυχώς δεν έιχα ποτέ κάποιο ατύχημα (μέχρι στιγμής :P ) αλλά με απασχολεί πολύ το θέμα της ασφάλειας , ειδικά σε σχέση με άλλους χιονοδρόμους . Αυτό που παρατηρώ συνήθως (χωρίς να γνωρίζω τα στατιστικά) είναι ότι τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούν οι εμπειροι και όχι οι άπειροι χιονοδρόμοι. Αυτοί δηλαδή που θα έπρεπε να προσέχουν περισσότερο . Εκνευρίζομαι απίστευτα και θέλω να πω κάτι αλλά κρατιέμαι ...

Ερώτηση : οι πιστερ οφείλουν να κάνουν "συστάσεις" όταν κάποιος είναι "επικίνδυνος"?

Περαστικά Ελένη :lol:

:rolleyes: Λοιπόν επειδή αρχίζετε καί ξεφεύγετε μερικοί γιά να μήν τα πάρω πιό ασχημα και δέν μπορώ να

βγάλω και τα περιοδικα μου,εχουμε και λεμε,ρε συ ΦΙΛΕ ποιος σου ειπε εσενα οτι ο εμπειρος δεν σεβετε τους

γυρο του η οτι δεν ελεγχει που παει και πως παει η δεν βλεπει τι κανει και πως το κανει???

Για τους περισσοτερους ανιδεους που κυκλοφορουν στο βουνο που ειναι λες και κατι θελουν να δειξουν οταν

βρισκονται κοντα στο λιφτ που πανε και σκοτωνουν τον κοσμο που περιμενουν ανεμελοι ή που ενω δέν ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ πεφτουν και ξανα πεφτουν στο λιφτ με αποτελεσμα να αργουμε απελπιστικα και επιπλεον να χαλαει το λιφτ για το οποιο εχουμε πληρωσει ολοι!!!!!!!!!!Δεν μπορω αλλο,με συνχυσατε!!!!!!!!!!!!!

θα τα πουμε αργοτερα,μονο προσεχετε τι γραφετε γιατι φιλε μου καποιοι εδω μεσα κανουνε σκι απο τοτε που εσυ και καποοι αλλοι δνεν ησασταν ουτε ΣΚΕΨΗ ακομη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΕΚΜΕΚ.-

The Daltons...jack

www.skimag.gr

Αυτό που παρατηρώ συνήθως (χωρίς να γνωρίζω τα στατιστικά) είναι ότι τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούν οι έμπειροι και όχι οι άπειροι χιονοδρόμοι.

.....εδώ κάνεις λάθος. Πολύ απλά γιατί ένας έμπειρος χιονοδρόμος σε μια ανάλογη περίπτωση μπορεί να κουμαντάρει τα πέδιλα-σανίδα του πολύ πιο εύκολα από ότι ένας άπειρος, με αποτέλεσμα να αποφύγει μία σύγκρουση αλλάζοντας την πορεία του. Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να μην είναι μπροστά και να τον δει ότι έρχεται.

Επίσης βασικό είναι, ο εκάστοτε χιονοδρόμος έμπειρος ή άπειρος, να έχει σωστή παιδεία και όχι να περνάει σφαίρα δίπλα από έναν άπειρο με αποτέλεσμα να τον τρομάζει(σπάνιο και χωρίς επιπλοκές αλλά συμβαίνει).

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Στάθη ότι πρέπει να μάθεις να πέφτεις προτού μάθεις οτιδήποτε άλλο, και θα για εμένα το βασικότερο είναι "τρέχω όταν μπορώ" και οχι όπου λάχει και όποιον πάρει ο χάρος. Εγώ προσωπικά δεν τρέχω γιατί δεν νιώθω καλά για να τρέξω σαν άπειρη σκιέρ, παρ όλα ταύτα φέτος έχω γλιτώσει από 3 μετωπικές εκ των οποίων οι 2 με μεγάλη ταχύτητα.

...τι να πω πρέπει να έχουμε και μάτια στην πλάτη.

The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!
http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport

Αγαπητέ Spyder,

Πολύ συγχύστηκες και δεν καταλαβαίνω το γιατι. Δεν χαρακτήρισα το σύνολο των έμπειρων χιονοδρόμων.

1) Αυτά που γράφω είναι αυτά που βλέπω από το καρκελάκι. Τύπος να καρβάρει απίστευτα μεν αλλά να τρομοκρατεί τον αρχάριο περνώντας τον ξυστά προκαλώντας την πτώση του.

2) Μπορεί να κάνω λάθος και γι αυτό γράφω ώστε αν κάποιος έχει εικόνα των στατιστικών των ατυχημάτων να με διορθώσει, εσύ όμως δεν κάνεις κάποια τέτοια αναφορά. Αφου κάνεις τόσα χρόνια και ξέρεις τόσα πολλά γιατί δεν μας τα λες αλλά επιτίθεσαι ? Η snowflake πχ απαντησε επι του θέματος.

3) Από τους αρχάριους και αυτούς που κάνουν φιγούρα χωρίς να ξέρουν δεν μπορούμε να έχουμε τις ίδιες αξιώσεις σε σχέση με τους έμπειρους, ο έμπειρος θα πρέπει να δείχνει την εμπειρεία του προσέχοντας περισσότερο.

Φιλικά,

Εύα

Περαστικά στον Μάνο αν και δεν το ξέρω το παιδί...Λυπάμαι πολύ, ακούγεται σοβαρό το ατύχημά του, έχει τρελό πόνο και ταλαιπωρία γιατί επιβάλλεται πλήρης ακινησία για πολύ καιρό..Είναι δύσκολο σημείο η κλείδα..

Αλλά και στην Ελένη ξανά περαστικά, δεν ήξερα για τα πλευρά, αυτό θα περάσει πολύ γρήγορα αν και πονάει...

Πιστεύω ότι είναι πολύ σωστό αυτό που λέει ο Στάθης, το να ξέρει κανείς να πέφτει...αλλά πώς το μαθαίνεις αυτό; Από αυτό πάσχω τραγικά...Έχω σχεδόν ανά 2 πτώσεις 1 ατύχημα...και δεν πρωτοασχολούμαι τώρα ούτε με το σκι, ούτε με τα αθλήματα γενικότερα....Ιδίως για τις γυναίκες που έχουμε ας πούμε πιό ευαίσθητη σωματοδομή, πώς μπορούμε να εκπαιδευτούμε στα "επιδέξια" πεσίματα;

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Έμαθε κανείς αν άλλη κοπελιά που τράκαρε με την Ελένη είναι καλά; Αυτή δεν χτύπησε;

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

... Μπορεί να κάνω λάθος και γι αυτό γράφω ώστε αν κάποιος έχει εικόνα των στατιστικών των ατυχημάτων να με διορθώσει, εσύ όμως δεν κάνεις κάποια τέτοια αναφορά....

Ολοι μπορειτε να εχετε εικονα στατιστικων (απο τις ΗΠΑ δυστυχως :lol: , αλλα μια ιδεα παιρνετε... :P ) εδω:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4965

Κι αν εχετε καιρο.... :rolleyes: , διαβαστε κι αυτο:

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=4877

Το αστειο ειναι οτι η Ευα δεν εχει αδικο! Στατιστικα στα περισσοτερα ατυχηματα με σκιερ, εμπλεκονται εμπειροι σκιερ! Ειτε γιατι οι ταχυτητες ειναι μεγαλυτερες, ειτε γιατι παραγνωριζεται η πιθανοτητα ατυχηματος (μιλαμε για ατυχηματα που χρηζουν ιατρικης περιθαλψης).

Ψαχτε την ενοτητα Χιονοδρομια και Ασφαλεια! Εχει πολλες πληροφοριες! Σκεφτειτε πως θα εφαρμοζονταν στη δικη σας περισταση. Δεν εχει σημασια αν ειστε εμπειρος, μετριος η απειρος! Κατι θα μαθετε, κατι θα μεινει.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Έτσι όπως το βλέπω εγώ οι έμπειροι χιονοδρόμοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα ακριβώς γιατί αναπτύσουν μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιό δύσκολο να αποφύγουν τυχόν κίνδυνο. Αυτό είτε γιατί υπολόγισαν λάθος την τροχιά κάποιου άλλου είτε γιατί δεν έστριψαν εκεί που νόμιζαν οτι θα τους "κρατήσει" είτε γιατί νομίζουν οτι επειδή κάνουν καλύτερο ski/snb από τους άλλους η πλαγιά τους ανήκει "φύγε άσχετε από την πορεία μου" και περνούν ξυστά κλπ. Αν πρόσεχαν όπως θα περιγράψω παρακάτω (*) δεν θα συνέβαινε το ατύχημα ή τουλάχιστον θα είχαμε δραματικά λιγότερα ατυχήματα.

Ένας αρχάριος έχει το νου του σε αυτό που κάνει και το μεγαλύτερο μέρος της σκέψης του είναι συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει. Λίγοι είναι οι αρχάριοι που κοιτούν πάνω-κάτω-δεξιά-αριστερά και φυσιολογικά σπάνιο να προσπεράσουν κάποιον γρήγορο/έμπειρο. Δε πα' να κάνει τραβέρσα όλο το βουνό, εφόσον είναι προπορευόμενος ΕΧΕΙ προτεραιότητα δεδομένου οτι είναι ΜΕΣΑ στην πίστα και δεν βγαίνει από "τυφλό" σημείο.

Ένας έμπειρος έχει περάσει πλέον το στάδιο που σκέφτεται το πώς θα κάνει αυτό που θέλει να κάνει και επικεντρώνεται περισσότερο στην πορεία του. Αυτός είναι που δεν έχει καμία δικαιολογία να μην προσέχει τον περίγυρό του. Και το οτι έχουμε προτεραιότητα δεν πάει να πει οτι κατεβαίνουμε επιθετικά διεκδικώντας την. Όπως επίσης στο βουνό, δεν υπάρχει η έννοια "κατεβαίνω μια νοητή πορεία, πλάτους χ μέτρα, και δεν προσέχω 360 μοίρες γύρω μου τί συμβαίνει".

(*) Προσωπικά επειδή πολλά έχουν δει τα ματάκια μου και προφανώς πέρασα και εγώ από το στάδιο του αρχάριου, και με ξύρισε όταν ήμουν μικρός ένας γκαζοφονιάς πλέον όταν κατεβαίνω ανά 2-3 στροφές κοιτάω προς τα πάνω, και δεξιά και αριστερά. Ε, έχω να σας πω οτι περίπου 10% των ατόμων πίσω μου βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος (>15-20 μέτρα) από αυτό που υπολόγιζα βλέποντας την προηγούμενη τροχιά τους ή επίπεδό τους. Το μόνο που φροντίζω να κάνω είναι να απομακρύνομαι και να αφήνω μεγάλη απόσταση όχι μόνο για να μην συγκλίνουν οι πορείες μας αλλά και σε περίπτωση που πέσω να μην περάσει κανένας αρχάριος ή γκαζοφονιάς/καραγκιόζης από επάνω μου.

Μόνο μία φορά έχω προκαλέσει ατύχημα (πριν 5-6 χρόνια Γαλλία), ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, και αυτό επειδή εν γνώση μου (παραδέχομαι οτι έκανα μεγάλη μ@....κία) πήγαινα πιό γρήγορα από όσο μπορούσα να σταματήσω μέχρι εκεί που έβλεπα. Αποτέλεσμα ήταν να βρω ξαφνικά σταματημένη skier στη μέση της πίστας (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ) και στην προσπάθειά μου να φρενάρω πλαγιολισθαίνοντας βρήκαμε μπότα με μπότα (ήθελα 2-3 μέτρα ακόμη για να σταματήσω) και σταμάτησα εκεί που στεκόταν αυτή, ενώ αυτή έπεσε και κουτρουβάλησε καμιά 10 μέτρα (ήταν απότομη πίστα με ενδιάμεσα plateau και γι'αυτό δεν την είχα δει). Περίμενα να βεβαιωθώ οτι δεν έχει τίποτα, μου είπε οτι ήταν οκ και δεν ήθελε να πάμε στο ιατρείο και συνέχισα την υπόλοιπη ημέρα σκεφτόμενος τί θα γινόταν αν είχαμε συγκρουστεί πιό άσχημα..

Έκτοτε πάντα αμυντικά..

Αποτέλεσμα ήταν να βρω ξαφνικά σταματημένη skier στη μέση της πίστας (ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ)

Εδω υπάρχει νομίζω μια συγκρουση του μεταξύ κανόνων του 10λογου ασφαλειας, οτι δλδ ο μπροστα εχει προτεραιοτητα αλλα και οτι δε σταματαμε ποτε οπου μας καπνισει μεσα στην πιστα (παμε στην ακρη).

Αν οπως αναφερεις δλδ ηταν σταματημενη (as in αραζε) και οχι νοκ αουτ απο καποια προηγουμενη τουμπα

no friends on a powder day

Δεν θα σχολιασω τιποτα απο τα παραπανω. Θα γραψω μονο οτι οντως οι εμπειροι ειναι πιο επιρρεπεις σε σφοδρα ατυχηματα.

Οι αρχαριοι θα εχουν περισσοτερα ατυχηματα, συμφωνώ. Οι εμπειροι θα εχουν λιγα αλλα αυτά τα λίγα μπορει να ειναι επικινδυνα.

Καθε φορα που εμπαινα στην αριστερή του Ηρακλη την αποτομη, παντα εντρεμα γιατι δεν ειναι λιγοι αυτοι που την κατεβαινουν δειλα δειλα και καμποσες φορες σταματανε στην μεση χωρίς λογο. Ειχα παντα στο νου μου πως θα αποφυγω πιθανό (αργο) χιονοδρομο. Και το ασχημο ειναι ότι δεν μπορεις να ξερεις με ακριβεια αν θα τον προσπερασεις απο δεξια ή από αριστερα. Προσέχουμε για να εχουμε. Περισσοτερο τρεμω αυτούς που χρησιμοποιουν ολο το πλατος για τις στροφές τους παρά αυτούς που στρίβουν με μικρότερο πλατος κι ας ειναι πιο αργοι.

JAPOW!!!

Όρθια ήταν και κοιτούσε πώς να κατέβει (αρχάρια, πίστα γεμάτη bumbs από αρχάριους που φρενάρουν σε απότομη πίστα όλοι στα ίδια σημεία).

Και πάλι είχε προτεραιότητα εφόσον ήταν προπορευόμενη.

Το να μην σταματάμε/καθόμαστε στην μέση της πίστας είναι κάτι ανάλογο του να μην σταματάμε στην μέση της Λεωφόρου. Αν καρφωθεί κάποιος από πίσω μας και πάλι αυτός φταίει...

Μόνο μία φορά έχω προκαλέσει ατύχημα (πριν 5-6 χρόνια Γαλλία),

Mιλάμε για πολύ γέλιο παιδιά :rolleyes:

2 κανόνες και δεν θα γίνει στούκα ποτέ

Ο ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ

ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΙΣΤΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΕΠΑΝΩ

Μου έκανε μάθημα ο Πάππος και κάναμε μεγάλες στροφές. Snowboarder κατέβαινε σχεδόν ίσια 30 μέτρα πίσω μου.(τον είχα τσεκάρει αλλά λόγο απόστασης λέω έχει 20 δευτερόλεπτα να σκεφτεί τι θα κάνει να με αποφύγει)

Έκανα σταθερές συνεχόμενες στροφές 120-160 μοίρες των 5-6 δευτερολέπτων τρεις τέσσερις από την σχεδόν κάθετα ξανά σε σχεδόν κάθετα. Στο τελείωμα μιας στροφής κράτσ.

Μου φωνάζει: ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ Μ...ΜΙΧΑΛΗ

Σκέφτομαι μα...εγώ...συγνώμη...αλλά...σταθερά στην πορεία μου...τι φταίω...

Φωνάζει ο Πάππος: Εσύ φταις ήσουνα πίσω έχεις την ευθύνη

Απαντάει: Τι λες ρε άσχετε

ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχει παιδεία χιονοδομίας. Κανένας δεν του το έχει πει. Ποτέ δεν το έχει δει γραμμένο. Έχει κάνει ένα άντε δυο μαθήμαατα και να του το είπαν το ξέχασε.

Ας τους το θυμήσουμε...

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Λοιπόν επειδή αρχίζετε καί ξεφεύγετε μερικοί γιά να μήν τα πάρω πιό ασχημα και δέν μπορώ να

βγάλω και τα περιοδικα μου,εχουμε και λεμε,ρε συ ΦΙΛΕ ποιος σου ειπε εσενα οτι ο εμπειρος δεν σεβετε τους

γυρο του η οτι δεν ελεγχει που παει και πως παει η δεν βλεπει τι κανει και πως το κανει???

Για τους περισσοτερους ανιδεους που κυκλοφορουν στο βουνο που ειναι λες και κατι θελουν να δειξουν οταν

βρισκονται κοντα στο λιφτ που πανε και σκοτωνουν τον κοσμο που περιμενουν ανεμελοι ή που ενω δέν ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ πεφτουν και ξανα πεφτουν στο λιφτ με αποτελεσμα να αργουμε απελπιστικα και επιπλεον να χαλαει το λιφτ για το οποιο εχουμε πληρωσει ολοι!!!!!!!!!!Δεν μπορω αλλο,με συνχυσατε!!!!!!!!!!!!!

θα τα πουμε αργοτερα,μονο προσεχετε τι γραφετε γιατι φιλε μου καποιοι εδω μεσα κανουνε σκι απο τοτε που εσυ και καποοι αλλοι δνεν ησασταν ουτε ΣΚΕΨΗ ακομη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΕΚΜΕΚ

Λοιπόν εγώ λέω το εξής......??? Ποιός είπε ότι οι άπειροι χιονοδρόμοι δεν σέβονται τους γύρο τους??? Μπορεί από την απειρία τους να κάνουν κάποια λάθη αλλά μην τα ισωπεδώσουμε κι'όλα... Όλοι έχουμε δει τύπους να πέρνουν σβάρνα κόσμο στα λιφτ αλλά και ανθρώπους του βουνού να συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο... Ετσι όπως το θέτεις το ζήτημα ΦΙΛΕ spyder πρέπει όλοι να παρατήσουμε τα πέδιλα μας γιατι όταν κάνανε αυτοί εμείς δεν είμασταν .... αντε μην πω τίποτα..... Με αυτήν τη λογική δεν θα έπρεπε να οδηγεί κανένας πλιν του Σουμάχερ ή του Χακινεν.... δεν θα έπρεπε να έχουμε θαλάσσια σκάφη πλίν του Οδυσσέα και των συντρόφων του.....μπλα μπλα μπλα.... Πρέπει ΟΛΟΙ να προσέχουμε στο βουνο και τι λέμε εδώ μέσα.....εμπειροι ή μη μεγάλοι ή μικροί...... Όσο για τις πτώσεις στα λιφτ.... Βρείτε μου έναν που γεννήθηκε και ήξερε σκι και θα ανακαλέσω όλα αυτά που γράφω............

O Βαθειάς Λάκκας που έγινε Βαθειά Μ@λ@κ@ς

1956280u02tpdods5.gif

Για το ατύχημα του Μάνου....

Δεν το είδα το μπαμ...... μόνο το άκουσα περιμένοντας στον Περικλή και γύρισα να δώ.....

Απ' ότι κατάλαβα ο μπλε (άλλος) κατέβαινε αριστερά του Περικλέα και πριν τελειώσει διέσχισε κάθετα την πορεία του λιφτ για να βρεθεί δεξιά του και να μην χρειαστεί να κάνει λιγο σκειτ για να μπει στην ουρά. Ο πορτοκαλί (Μάνος) απλώς ακολουθούσε την πορεία του δεξιά του Περικλή και... έφαγε τον μπλε από πίσω.

Αποτέλεσμα: ο Μάνος εσπασε την κλείδα του και... περαστικά, ο μπλε μετά από καμιά ώρα κατέβαινε πάλι.

Σημειώστε ότι και οι δύο (κρίνοντας από το στυλ κατάβασης) δεν μπορουν να χαρακτηριστούν αρχάριοι (έμπειρους τους έκοψα). Οπότε το ατύχημα οφείλεται κυρίως στην λάθος εκτίμηση/νοοτροπία τουλάχιστον ενός εκ των εμπλεκομένων.

Αν δεν βρήκε λύση ο Στάθης μπορεί και να έμεινε το αμάξι του Μάνου στο βουνό...

Όταν διασχίζετε τα λιφτ να προσέχετε τι γίνεται στο απέναντι και επάνω μέρος της πίστας.

Όταν κατεβαίνω με την πιο αρχάρια γυναίκα μου, ποτέ δεν διασχίζω λιφτ. Το θεωρώ κακό παράδειγμα, επικίνδυνο για τους γύρω και για εμάς τους ίδιους.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ

:lol: Λοιπόν,από ότι καταλαβαίνω επειδή γενικώς τα γραφόμενα καμμιά φορά παρερμηνεύονται καί επειδή δέν

χρειάζετε να αναλωνόμαστε πάνω σε κάποια πράγματα που έγιναν καί δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω

γι΄αυτό το θέτω στό ΔΣ εδώ και τώρα να κανονίσει μιά συνάντηση με όλους αυτούς μέλη καί μή,να συζυτηθούν

μήπως και βρούμε κάποιες λύσεις να προτεινούμε σέ όλα τα ΧΚ.Το να γράψω εγώ,το να γράψει κάποιος άλλος,

το να γράψει ο παραπέρα,δεν νομίζω ότι θα βγάλουμε άκρη!!!

Ετσι απλά,πρέπει άπαντες να προσέχουν καί ΟΚ οι έμπειροι πολύ περισσότερο,αλλά κανένας να μήν ΑΠΩΠΟΙΗΤΑΙ

τών ευθυνών του.Στο κάτω κάτω της γράφης το σκί είναι,θεωρώ γιά τούς περισσότερους,αγιάτρευτη αγάπη,άς

προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μας να χαμογελάμε καί όχι να κλαίμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

The Daltons...jack

www.skimag.gr

Πρός spyder: δεν έχει σημασία αν κάνεις και 50 χρόνια σκί,ούτε και το τι σκί κάνεις,και καλο επίσεις είναι να μην απευθύνεσαι σε όλους γιατί μάλλον δεν γνωρίζεις σε ποιούς απευθύνεσαι (καταλαβαίνω την οργή σου για τον σοβαρό τραυματισμό του φίλου σου)

Καλό είναι όλοι μας αρχάριοι ΄και εμπειροι χιονοδρόμοι να προσέχουμε τους απο κάτω μας αλλά και αυτούς που έρχονται απο πάνω μας και κυρίως αυτό ισχύει για αυτούς που τυχαίνει να κατεβαίνουν πιο γρήγορα απο εμάς.

Καλό είναι να ρίχνουμε δύο ματιές μπροστά και μια πίσω και το κυριότερο πριν κάνουμε οτιδήποτε να σκεφτόμαστε πρώτα.

9-2-05020.jpg

Θα συμφωνήσω στο ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι των πράξεων μας και δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει να ωφεληθεί με τον α ή β τρόπο εδω πέρα....(πχ είμαι αρχάριος αρα δεν φέρω ευθύνη για τυχόν ατύχημα) Το να γίνει μια συγκέντρωση για το θέμα της ασφάλειας δεν θα λύσει το πρόβλημα νομίζω .... Στο σκι είσαι π.χ. όπως οδηγάς .... Αν σέβεσε τον ΚΟΚ έτσι θα σεβαστείς και τους κανόνες ασφαλείας στο σκι..... Μια προσπάθεια πάντως δεν είναι κακή ιδέα... Αν και πολύ χιονοδρόμοι που ανεβένουν και συστηματικά στο βουνό δεν ενημερώνονται από το σαιτ αυτό η κάποια άλλα έστω .... γενικά... :lol:

1956280u02tpdods5.gif

Η αλήθεια ειναι οτι οι Πίστες του Παρνασσού είναι ασφυκτικά γεμάτες και ειναι ισως το μεγαλυτερο προβλημα ασφάλειας. Αναλογουν πολυ λιγα τετραγωνικα πίστας ανα χιονοδρομο. Προσθεστε και την αλλαγή στυλ στη κατάβαση μιας και τα εντονα παραβολικα σκι/carving πολλαπλασιασαν τη ταχυτητα πάνω στη στροφή Προσθέστε οτι πλεον ολοι θέλουν να "καρβάρουν" και οχι να μάθουν πραγματικά σκι και βλέπουμε χιονοδρομους που σε 2-3 χρόνια κατεβαινουν τον Περικλή με πολυ παραπανω ταχύτητα απο οτι μπορουν να κοντρολάρουν με την αισθηση της εικονικης ασφάλειας που σου δινουν τα "καρβοπεδιλα" πάνω στη καλο στρωμένη πιστα και οταν βρεθουν σε κακό χιονι, με πάγο,σαμαράκι,λακούβα ή απλά βρεθεί καποιος σε σημείο που δεν είχαν υπολογισει και πρεπει να εκβιάσουν μια αλλαγη πορείας χάνουν εντελώς τον ελεγχο και μετατρέπονται σε πυραυλους αερος εδαφους.

Έμπειρο χιονοδρόμο ονομάζω αυτον που και ξέρει σκι αλλα και έχει χιονοδρομική παιδεία!

Σίγουρα κάποια ατυχήματα δε μπορεις να τα αποφύγεις όσο καλό σκι και να ξέρεις και φυσικά μεγάλο παράγοντα παίζει και το "λάθος" είτε αυτο ειναι σε αντίδραση ή υπολογισμό.

Σεβασμός στους γύρω μας πρεπει να έχουμε άσχετα με το επιπεδό μας!

Το σιχαμερο στη περιπτωση των 2 περιπτωσεων είναι οτι οι φταίχτες εξαφανίστηκαν μετά το ατύχημα!

Ειδικά όποιος ξέρει τον "μπλε" να μας τον δείξει γιατί ο Μάνος πιθανόν να ταλαιπωρηθεί ΠΑΡΑ πολυ τους επόμενους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ και τα μάτια σας 14!

Σίγουρα κάποια ατυχήματα δε μπορεις να τα αποφύγεις όσο καλό σκι και να ξέρεις και φυσικά μεγάλο παράγοντα παίζει και το "λάθος" είτε αυτο ειναι σε αντίδραση ή υπολογισμό
Σαν αυτό του avatar σου χι χι χι :):):):lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

1956280u02tpdods5.gif