Jump to content
Χρήστος Λάππας

Το διάβασα στο internet...

Recommended Posts

https://www.snowplaza.de/weblog/waldbrand-neben-skilift-in-italienischem-skigebiet/?fbclid=IwAR0BJd2tGKx09WjSYS-BcaCSkDQrFZn999GdMeQjmC0fVZgMtsaMFf-jZl8

Δασική φωτιά στο χιονοδρομικό Kronplatz!!

Κοντά στο λιφτ Piculin στην κορυφή!

 

 

 

image.thumb.png.a81f1e853bbf94a40f567e31e7e2c6f3.png

 

 

Είναι στους Δολομίτες. Δυστυχώς και πέρσι τα ίδια είχαμε με αρκετές δασικές φωτιές ανάμεσα σε Ιταλία και Ελβετία από τον Μάρτιο! Η αλλαγή των καιρικών συνθηκών ανατρέπει τις ισορροπίες όπως τις ξέρουμε.

 


53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Παγωμένες» τιμές σε χειμερινά εξοχικά

Νίκος Ρουσάνογλου
παγωμένες-τιμές-σε-χειμερινά-εξοχι-562799899

Καθηλωμένες παρουσιάζονται οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών, καθώς δεν έχουν ακολουθήσει την πορεία ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας, παραμένοντας σε «χειμερία νάρκη». Ετσι, αποτελούν πλέον τον «παρία» της κτηματαγοράς, με τους ιδιοκτήτες τους να καλούνται να λάβουν ορισμένες «σκληρές» αποφάσεις εφόσον επιθυμούν να τα μεταβιβάσουν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση είναι τόσο ισχνή ώστε ακόμη και ζητούμενες τιμές κάτω του κόστους κατασκευής, δύσκολα βρίσκουν ανταπόκριση.

Σύμφωνα με το τελευταίο ετήσιο παρατηρητήριο χειμερινών εξοχικών κατοικιών, που επιμελήθηκε η Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, οι τιμές πώλησης χειμερινών κατοικιών στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς κινήθηκαν σταθεροποιητικά ή ελαφρώς ανοδικά το 2023, απέχοντας όμως παρασάγγας από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2008. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, κατά μέσον όρο, οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν πλέον καλύψει το χαμένο έδαφος και κινούνται πέριξ των υψηλών που είχαν σημειωθεί το 2008, ενώ σε δεκάδες περιοχές αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ.

Στα επίπεδα του 2008 οι τιμές των κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «η εξαιρετικά θετική καλοκαιρινή περίοδος σε συνδυασμό με τις υψηλές πληρότητες σε όλες τις εορτές και αργίες για φέτος δεν έχουν μετουσιωθεί σε τάση όσον αφορά τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σημαντική πρόοδος στις αξίες. Η απουσία εκτεταμένου χειμώνα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και το σημαντικό κόστος κατασκευής και ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη συγκεκριμένη αγορά.

»Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα αξιών του 2008, οι αξίες εξακολουθούν να καταγράφονται μειωμένες περισσότερο από το μισό (-56%)», σημειώνει ο κ. Ξυλάς.

Οι αξίες χειμερινών κατοικιών στους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς δεν έχουν ακολουθήσει την πορεία ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας η μέση τιμή πώλησης σήμερα διαμορφώνεται σε 1.053 ευρώ/τ.μ., έχοντας καταγράψει συνολική κάμψη κατά 68% σε σχέση με τις 3.300 ευρώ/τ.μ. του 2008. Στο Καρπενήσι τα εξοχικά πωλούνται σήμερα αντί ποσού 1.008 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, από 2.308 ευρώ/τ.μ. το 2008, δηλαδή 56% χαμηλότερα. Στα Τρίκαλα Κορινθίας η μέση τιμή πώλησης έχει υποχωρήσει κατά 51% από το 2008 και δεν ξεπερνάει τα 1.097 ευρώ/τ.μ., από 2.250 ευρώ/τ.μ. Η μικρότερη πτώση, με 47% από το 2008, παρατηρείται στην Αράχωβα, όπου η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 1.600 ευρώ/τ.μ. (1.594 ευρώ/τ.μ.), από 3.000 ευρώ/τ.μ.

«Παγωμένες» τιμές σε χειμερινά εξοχικά-1
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση είναι τόσο ισχνή, ώστε ακόµη και ζητούµενες τιµές κάτω του κόστους κατασκευής δύσκολα βρίσκουν ανταπόκριση.

Συγκριτικά με πέρυσι, στην Αράχωβα και στο Καρπενήσι καταγράφονται μικρές αυξήσεις των τιμών κατά 2,31% και 1,61% αντιστοίχως, δηλαδή κάτω από τον πληθωρισμό.

Στον αντίποδα, στον Αγιο Αθανάσιο και στα Τρίκαλα Κορινθίας οι τιμές είναι αμετάβλητες από το 2022. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο, στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τιμές πώλησης κατοικιών έχουν καταγράψει ετήσια αύξηση κατά σχεδόν 14% (13,9%), ενώ ειδικά οι τιμές στις μη αστικές περιοχές της χώρας έχουν καταγράψει άνοδο κατά 11,1%.

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει η ελληνική αγορά κατοικίας

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλά, το οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και η συρρίκνωση της ζήτησης, που έχει αρχίσει να αποτυπώνεται συνολικά στην αγορά κατοικίας, εκτιμάται ότι θα ασκήσουν καθοδικές πιέσεις στις τιμές των χειμερινών εξοχικών τους επόμενους μήνες, ωθώντας και τους λίγους ενδιαφερόμενους αγοραστές στο να τηρήσουν στάση αναμονής. Ακόμα και η περιοχή της Αράχωβας, η οποία ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους χειμερινούς προορισμούς, δεν φαίνεται να μπορεί να καταγράψει σημαντική αύξηση τιμών.

«Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα, κυρίως στο Καρπενήσι και στον Αγιο Αθανάσιο, καθώς η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από την Ελλάδα. Η μόνη περιοχή που φαίνεται να αντιστέκεται στη μεγάλη μείωση των αξιών είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας. Αυτό οφείλεται στη μικρή απόσταση από την Αθήνα», σημειώνει ο κ. Ξυλάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζει να κατατάσσει την απόκτηση ενός χειμερινού εξοχικού μια πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων.

Ενας πρόσθετος παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά για τη ζήτηση είναι η κλιματική αλλαγή, που έχει περιορίσει σημαντικά τον χρόνο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων, αφαιρώντας έτσι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της απόκτησης χειμερινής εξοχικής κατοικίας.
 

https://www.kathimerini.gr/economy/562799314/pago-enes-ti-es-se-chei-erina-exochika/


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χιονοδρομικά κέντρα: Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
Υπαρξιακή απειλή για το σκι στις Άλπεις, μια βιομηχανία αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

https://www.ot.gr/2023/12/26/diethni/xionodromika-kentra-oi-epiptoseis-apo-tin-klimatiki-allagi/

 

 

  • Like 1

Practice makes perfect

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Confused 1

Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

 

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Posts

    • Συμψηφισμός θα γίνει...
    • Ότι αφιέρωνε πάντα. Όσο μικρότερη ζημιά μπορεί και μεταφορά των υποχρεώσεων στον επόμενο.   Χωρίς τεχνητό οι ευχές όλων μας στον Ύψιστο. Μην εύχεσαι πολύ γιατί η χιονοστιβάδα θα ρίξει και την νέα Στύγα. Για παγοποιήσεις και ξεχιονίσματα μόνο ο ηρωισμός του προσωπικού θα μας σώσει. Σεμνά θέλουμε να το ρίχνει.
    • Με 1.200 άτομα την ώρα τη Στύγα και 1.500 τον Αχιλλέα, κλειστό Ηρακλή και Παρνασσό "σβηστό"  δεν νομίζω να περίμενες να μην έχει ουρές Σαββατοκύριακο. 20.000.000 ευρώ για 2.700 άτομα την ώρα. Και φυσικά ΟΜΕΡΤΑΑΑΑΑΑΑΑ
    • Αυτό το αυτοκινητο το έχω πετύχει να κυκλοφορεί πριν καμία δεκαριά χρόνια. 
    • https://www.notia.gr/2024/05/αργυρούπολη-για-γέλια-και-για-κλάματα/ Αν δεν κάνω λάθος το εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο του άρθρου, που το παράτησαν στη μέση του δρόμου για να σκάψουν για οπτική ίνα, είναι μια Jaguar MK2.  Πολύ κρίμα.   
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
  • Today's Birthdays

    1. daffis155
      daffis155
      (26 years old)
    2. snowwalker
      snowwalker
      (30 years old)
    3. thanasissin
      thanasissin
      (45 years old)
  • Who is online

  • Forum Statistics

    • Total Topics
      17,320
    • Total Posts
      460,867
  • Member Statistics

    • Total Members
      10,744
    • Most Online
      1,823

    Newest Member
    sm0096157@gmail.com
    Joined
×
×
  • Create New...