anemos 0 Report post Posted February 16, 2008 Μετα απο καποιες καταβασεις(μπλε πιστες) παρατηρω μεγαλη κουραση των ποδιων σε σημειο μετα απο 3 μονο ωρες σκι να βρισκομαι στο σαλε του Χ.Κ.Π για ξεκουραση κ χαλαρωμα.Στις τελευταιες καταβασεις παρατηρω εκτος των αλλων και τρεμοπαιγμα των τετρακεφαλων και των προσαγωγων. Ειναι φυσιολογικο?ειναι θεμα φυσικης καταστασης η τεχνικης? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 16, 2008 anemos , καταρχήν 3 ώρες σκι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΙΓΟ, και μην σκεφτέις ουτε στιγμή οτι ¨"καλά παλιότερα έκανα σκι όλη την ημέρα, τι μου λες". Μην κοιτάς που ΟΛΟΙ θα σου πουν εγώ κάνω απο το πρωί που θα ανοίξουν τα λιφτ μεχρι την ώρα που κλείνουν. Πιπ3ς, αν κάνουν μια κατάβαση με σοβαρή ένταση , προσαρμοσμένη στο δικό τους potential μέσα σε μια ώρα κανονικά θα πρέπει να τα έχουν παιξει ! Αυτοι που λένε οτι κάνουν ΟΛΗ μέρα , απλά βολτάρουν το βουνό (δεν λέω οτι είναι κακό , απλώς θα σου το πουν για να σε καβαλήσουν ή απο έπαρση) Το σκι - υψηλής έντασης- είναι εξαιρετικά καματογόνο , καθότι αποροφά πόρους ενέργειας απο τον αναερόβιο γαλακτικό μηχανισμό , συν οτι στρεσάρει αρκετά θα έλεγα το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ολα εξαρτώνται απο την ένταση με την οποία κάνεις σκι , τις καιρικές συνθήκες και τέλος σε πιο σημείο του βιολογικού σου ρολογιού βρίσκεσαι- δηλαδή αν έχεις συσσωρεύσει κουραση απο τη δουλειά , καθημερινότητα κτλ Η τεχνική έχει σχέση με την φυσική κατάσταση , αλλά έτσι όπως θέτεις το ερώτημα δεν έχει και τοσο νοημα να το διαχωρήζεις. Πάντως αν πρέπει να δουμε έτσι, θα έλεγα οτι η φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι σου επιτρέπει ή όχι την σωστή τεχνική εκτέλεση σε ένα σπορ. Για αυτο λέμε εξάλλου οτι στο τέλος της ημέρας ,μετά απο έντονο σκι προσοχή στις καταβάσεις για να μην τραυματιστούμε. Κατ' εμε , μου θυμίζει συσώρευση κουρασης , χαλάρωσε , ξεκουράσου , ΦΑΕ ΚΑΛΑ και την επόμενη φορά θα κάνεις καλύτερο σκι. Γενικότερα η επιβάρυνση και το "φορτωμα" σε μια δραστηριότητα πρέπει να γίνεται ομαλά και προοδευτικά καθόλη την σαιζόν! take care . Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Argentinos 0 Report post Posted February 16, 2008 Για μενα παιζουν ρολο και τα 2.Και φυσικα οταν υπαρχει η τεχνικη τοτε κανεις και ποιο ξεκουραστο σκι.Επισης συμφωνο πως 3 ωρες εντονου σκι δεν ειναι λιγες. "Στις τελευταιες καταβασεις παρατηρω εκτος των αλλων και τρεμοπαιγμα των τετρακεφαλων και των προσαγωγων" <-- (το λεγομενο και ως καψιμο) εγω ανεμος το παρατηρω την νυχτα αυτο και ειναι φυσικο (νομιζω) μιας και χαλαρωνουν οι μυες. Quote K2 ApAChE FoR ThE WiN ! εν τουτο ΠΟΥΔΡΑ! powered by: Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 16, 2008 (..) (το λεγομενο και ως καψιμο) εγω ανεμος το παρατηρω την νυχτα αυτο και ειναι φυσικο (νομιζω) μιας και χαλαρωνουν οι μυες. Βασικά την νύχτα (οχι μόνο) λαμβάνει χώρα η αποκατάσταση , και δη του νευρικου σύστηματος , είναι θέμα ορμονικό, διβιβαστών σε νευρικές απολήξεις-συνάψεις κτλ και αν η δραστηριότητα απο θέμα έντασης ήταν υψηλή έως μέγιστη και είχαμε το φαινόμενο της υπερφόρτωσης (overload in training που λέμε) , τότε έχουμε και περιεργους ύπνους (στριφογυρίσματα, τινάγματα στον ύπνο, περίεργα όνειρα και άλλα τέτοια) so cool με το πάθος και λάου λάου Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
anemos 0 Report post Posted February 16, 2008 ρε παιδια μπλε πιστες κανω δεν ειμαι δα και ο δεινος σκιερ που κουραζεται γιατι κατεβαινε τρελες κορυφογραμμες!επισης δε πηγαινω γρηγορα απλα κανω σε καθε στροφη λιγο φρενο για να γυρισω. Fidelio:και εγω δε κανω σκι σοβαρης εντασης,το βουνο βολταρω! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 16, 2008 ρε παιδια μπλε πιστες κανω δεν ειμαι δα και ο δεινος σκιερ που κουραζεται γιατι κατεβαινε τρελες κορυφογραμμες!επισης δε πηγαινω γρηγορα απλα κανω σε καθε στροφη λιγο φρενο για να γυρισω Fidelio:και εγω δε κανω σκι σοβαρης εντασης,το βουνο βολταρω! το περιμενα οτι θα το πεις αυτο ,σε δικαιολογώ... όπως είπα και πριν ο καθένας απο εμας εχει το δικό του δυναμικό ενέργειας. Για μένα για παράδειγμα οι μπλε πιστες στι οποίες κάνεις εσύ μπορεί να είναι ΜΑΥΡΕΣ - ΚΑΤΡΑΜΗ - ΠΙΣΣΑ ΜΑΥΡΗ ! Αν σκάσω μύτη στον παρνασσό , φουλ κουρασμένος , απο ξενύχτι , χωρις να έχω φαει καλά και έχει -10 και ...με έχει παρατήσει η γκόμενα , όχι μονο δεν θα μπορώ να κάνω σκι , ουτε την τηλεκαμπίνα δεν θα μπορώ να κάνω... anemos η επίδοση είναι σχετική , αν τρως καλά, αν ξεκουράζεσαι καλά και αν δεν έχεις συσσωρευσει άγχος και νευρική κουραση απο την δουλειά δεν γίνεται να μην κάνεις το σκι , που έχεις μάθει να κάνεις.. είναι απλό. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Mitsaras 230 Report post Posted February 16, 2008 Φίλε anemos,κατα τη γνώμη μου και απ΄όσο μπορώ να κρίνω από τον εαυτό μου,έχω να σου πω τούτο. Οσο πιό καλή φυσική κατάσταση έχεις,τόσο πιό ξεκούραστο σκί θα κάνεις. Και όταν λέω φυσική κατάσταση, εννοώ γυμνασμένα πόδια και άνετη αναπνοή,να μή λαχανιάζεις δλδ με το παραμικρό,με άλλα λόγια, να μην ανεβάζεις παλμούς Αυτά βέβαια δεν τα πετυχαίνεις αν η δουλειά σου είναι καθιστική. Σ΄αυτή την περίπτωση δυστυχώς θα πρέπει να καείς πρώτα στα γυμναστήρια,να αποκτήσεις πνευμόνια και πόδια και μετά θα δείς τη διαφορά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μιά στιγμή στην άλλη,..μή περιμένεις δλδ αποτελέσματα αν πας τον Δεκέμβρη για γυμναστική,να αποδώσεις τον Γενάρη στο σκί. Τελικά,όσο πιό γυμνασμένος τόσο πιό πολύ αντέχεις. Quote Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας Share this post Link to post Share on other sites
anemos 0 Report post Posted February 16, 2008 βασικα δε λαχανιαζω καθολου οταν κανω σκι απλα σε καποια φαση κατα τις 12.30 θελω ενα καινουργιο ζευγαρι ποδια! και επισης φιλε fidelio ουτε με παρατησε η γκομενα(ακομη τουλαχιστο) ουτε απο ξενυχτι ημουνα ουτε...(δε θυμαμαι τι αλλο εγραψες!) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 16, 2008 εγω να γλιστραω θελω αρκει να σταματαω κιολας!!βασικα δε με ενδιαφερει γενικως να γινω champion απλα να μπορω να μπορω να κανω κατι πιο ευχαριστα και ευκολα βασικα δε λαχανιαζω καθολου οταν κανω σκι απλα σε καποια φαση κατα τις 12.30 θελω ενα καινουργιο ζευγαρι ποδια! και επισης φιλε fidelio ουτε με παρατησε η γκομενα(ακομη τουλαχιστο) ουτε απο ξενυχτι ημουνα ουτε...(δε θυμαμαι τι αλλο εγραψες!) Ρε συ φίλε anemos δεν με πιάνεις , σου λέω ολες αυτές οι αρχές είναι ίδιες τόσο για τους αρχάριους , όσο και για τους τσαμπιονς . Υπάρχει μια αναλογία ρε παιδί μου, μια σχετική έννοια , όταν μιλάμε για φυσική κατάσταση ή κάτι παραμφερές. Πρέπει να καταλάβεις οτι και στο επίπεδο που θέλεις να κινήσαι , έστω και αν δεν θες να λαβεις μέρος στους FIS , οτι η φυσική σου κατάσταση εξαρτάται απο τους παράγοντες που σου παρέθεσα παραπάνω σχετικά με το γεγονός οτι ένιωσες μια περιεργη κουραση σήμερα και κατέληξες στο σαλέ! Αυτα όλα αφορούν και τους αθλητές και τους τουρίστες , απλώς τους αφορούν σε διαφορετικό βαθμό. Εν πάση περιπτώσει , μόνο σήμερα κουράστικές ή γενικώς όταν πας για σκι σε 3ς ώρες πας για σαλέ; για να καταλάβω δηλαδή ...μπας και σε βοηθησω να καταλάβεις και εσυ καλύτερα ... ..και μα τον τουτατη , δεν μιλησα για την δική σου γκομενα , αλλά για την δική μου Jesus ! Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
anemos 0 Report post Posted February 16, 2008 i know πλακα κανω κ εγω. στο θεμα μας τωρα καθε φορα πανω κατω ετσι ειναι!εκει στις 3 ωρες αντε 3,5 τα φτηνω! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Psyxologos 0 Report post Posted February 17, 2008 i know πλακα κανω κ εγω. στο θεμα μας τωρα καθε φορα πανω κατω ετσι ειναι!εκει στις 3 ωρες αντε 3,5 τα φτηνω! Εγώ απο την άλλη που έχω άψογη φυσική κατάσταση (6 μέρες την εβδομάδα έντονη φυσική άσκηση σε γήπεδα και γυμναστήρια) αλλά η τεχνική μου κατάρτηση ειναι...αυτοδίδακτη, έχω ελπίδα μέσα σε μια εβδομάδα σκί στην Αυστρία να βελτιωθώ αισθητά; Ενημερωτικά πάντα.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest afrodite Report post Posted February 17, 2008 Αnemos μηπως καπνιζεις? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitsaras 230 Report post Posted February 17, 2008 Εγώ απο την άλλη που έχω άψογη φυσική κατάσταση (6 μέρες την εβδομάδα έντονη φυσική άσκηση σε γήπεδα και γυμναστήρια) αλλά η τεχνική μου κατάρτηση ειναι...αυτοδίδακτη, έχω ελπίδα μέσα σε μια εβδομάδα σκί στην Αυστρία να βελτιωθώ αισθητά; Ενημερωτικά πάντα.... Ουουουου!!!(όχι το ου του γιουχαρίσματος,μη παραξηγηθούμε κιόλας),πήγαινε,έχε από κοντά κάποιον που κατέχει το άθλημα και θα δείς. Quote Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 17, 2008 i know πλακα κανω κ εγω. στο θεμα μας τωρα καθε φορα πανω κατω ετσι ειναι!εκει στις 3 ωρες αντε 3,5 τα φτηνω! ..α, είπα γιατί είχα αρχήσει να απογοητεύομαι .(περι πλάκας..) Ετσι όπως ποσταρες φάνηκε πάντως οτι η "δυσθιμία" σου ήταν μεμονομένη. Τώρα λές οτι αυτος είναι και ο ρυθμός σου (3 ώρες) κάθε φορά που πηγαίνεις στο βουνο. Και πάλι , ισχύουν αυτά που σου είπα αναφορικά με την ένταση , η οποία είναι σχετική . Δηλαδή οι δίκες σου 3 ώρες μπορεί για κάποιον άλλο να είναι 6 ή 1 ή ..ή κτλ. σαν απολύτο μέγεθος έτσι. Το πως όμως αυτο μεταφρέζεται σε θέμα κόπωσης για τον καθένα είναι υποκειμενικό. Γενικότερα για να σου πω τι παίζεται με την πάρτη σου , θα πρέπει να ξέρω και άλλα για την καθημερινοτητά σου , τις συνηθειες , την ηλικία κτλ. Τι είναι πιο πιθανό; ..βελτίωσε την ποιοτητα της ζωής σου= τα γνωστα κλισέ , μόνο που αν τα εφαρμόσεις "δουλευουν" και μάλιστα σε τέτοιο τρόπο ωστε να σε μεταμορφώσουν, εντελώς! Εγώ απο την άλλη που έχω άψογη φυσική κατάσταση (6 μέρες την εβδομάδα έντονη φυσική άσκηση σε γήπεδα και γυμναστήρια) αλλά η τεχνική μου κατάρτηση ειναι...αυτοδίδακτη, έχω ελπίδα μέσα σε μια εβδομάδα σκί στην Αυστρία να βελτιωθώ αισθητά; Ενημερωτικά πάντα.... Ναι , θα βελτιωθείς , το λογικό είναι αυτο. Θα βελιτωθείς όμως αισθητά αν είσαι αρχάριος , ή αν δεν κάνεις συχνά σκι. Το μέγεθος δηλαδή της διαφοράς συνάδει με την συχνότητα της δραστηριοποιησής σου σχετικά με το σκι, όσο πιο συχνά κάνεις σκι , τόσο λιγότερο αυτα τα ταξίδια κάνουν αισθητή την διαφορά απο θέμα τεχνικής. Σύμπερασμα , δεν έχει σημασία αν θα πας έξω ή που θα κάνεις σκι, σημασία έχει πόσο σκι κάνεις την σαιζόν ! Σε τι συχνότητα , αν κάνεις μια φορά τον μήνα πχ , τότε θα γυρήσεις άλλος άνθρωπος , εν συγκρίσει με τις προηγούμενες επιδόσεις σου. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
sparow 0 Report post Posted February 17, 2008 Γενικά απο άθληση πως τα πας? 'Εκανες αθλητισμό πρίν ασχοληθείς με το ΣΚΙ? Κάνεις κατι άλλο εκτός απο ΣΚΙ. Και εγώ άπο προσωπική πείρα θα σου απαντήσω,πρίν ανέβω τα βουνά έτρεχα στους δρόμους με ποδήλατο. Στο τέλος των ποδηλατικών διαδρομών τα πόδια έκαιγαν και έτρεμαν ειδικά στις ανηφόρες. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ στην αρχή των μαθημάτων στο ΣΚΙ,ειδικά ο δάσκαλος το τόνισε ότι την γλύτωνα λόγω της αντοχής των ποδιών, αλλά και πάλι όταν επέστρεφα σπίτι χρειαζόμουν 1-2 ώρες αποθεραπείας γόνατα-τετρακέφαλο-γάμπες,αυτά μέχριστα 2-3 χρόνια μετά ανέβασα τεχνική και τα πόδια πονάνε απο καθόλου εώς λίγο. Το ίδιο συμβαίνει με το windsurf,όταν πάυει να πονάει η μέση και το σώμα γενικά αρχίζει να ανεβένει η τεχνική. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 17, 2008 Στην διάσταση που μεταθέτεις το ζήτημα - οπερ που σημαίνει οτι το θέμα φευγει απο το αρχικό ποστ- μπορώ να πω οτι είναι αμφιδρομο. Δηλαδή υπάρχει μια ισοδυναμία ανάμεσα σε αυτά τα δύο , φυσική κατάσταση και τεχνική. Οσον αφορά "περι δυνατά ποδια " ναι έτσι είναι αν μιλάμε μπακαλίστικα, στην πραγματικότητα συμετέχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ , μέχρι και οι δικεφαλοι σου (των χεριών σου) . "Συγχρονες" θεωρήσεις είναι αυτές , στην βάση της αντανακλαστικής ιδιότητας που έχει το νευρικό ερέθισμα. Ητοι, αν βάλεις τα δυνατά σου σε μια κατάβαση , δεν καις μονο τα ποδια σου , καις ΟΛΟ ΣΟΥ ΤΟ ΚΟΡΜΙ. edit επισης μια αποθεραπεία μετά απο υψηλής έντασης ερέθισμα - όπως ειναι σκι στις πουδρες όλη μέρα με φουλ ενταση- δεν διαρκεί μια δυό ώρες.... θες κανα τριημερο και βάλε ... το γεγονός οτι την αμέσως επόμενη μέρα μπορείς να αναιβεις πάλι , δεν λέει τίποτα (γιατι αυτο θα σκεφτούν οι περισσότεροι) , απλώς ...συσωρευεις νευρική κόπωση ! Δηλαδή πάπαλα απο όλες τις απόψεις , στην χειρότερη; Τραυματισμοί που σε βγάζουν έξω για μήνες... Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted February 17, 2008 να βάλω μια λεπτομέρεια και εγώ στο ενδιαφέρον thread. Στο σκί τουλάχιστον όσο η τεχνική είναι χαμηλη στους αρχάριους σαφώς και κουράζονται τα πόδια πολύ περισσότερο σε σχέση με τη χιονοδρομία που κάνεις. Ανεβάζωντας τεχνική θα σταματήσεις να "υπερκουραζεσαι" στις μπλε πίστες αν και με μαθηματικη ακριβεια ο χιονοδρομος ψαχνει να βρει το χιονοδρομικο πεδίο που θα τον εξαντλήσει Quote Share this post Link to post Share on other sites
Snowflake 9 Report post Posted February 17, 2008 να βάλω μια λεπτομέρεια και εγώ στο ενδιαφέρον thread. Στο σκί τουλάχιστον όσο η τεχνική είναι χαμηλη στους αρχάριους σαφώς και κουράζονται τα πόδια πολύ περισσότερο σε σχέση με τη χιονοδρομία που κάνεις. Ανεβάζωντας τεχνική θα σταματήσεις να "υπερκουραζεσαι" στις μπλε πίστες αν και με μαθηματικη ακριβεια ο χιονοδρομος ψαχνει να βρει το χιονοδρομικο πεδίο που θα τον εξαντλήσει +1 ...εγώ πάντως απο την δική μου εμπειρία θα μιλήσω, που μέχρι περσι το προβλημα άυτό που περιγράφει ο ανεμος ηταν το βασικότερο μου. Η φυσική μου κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη.Ομως φέτος έκανα σκι στην Γαλλια απο τις 10.00 το πρωί μέχρι το κλεισιμο (ναι ναι ) άλλοτε με ένταση και άλλοτε χαλαρα, και αυτό το κατάφερα γιατί έμαθα και άλλαξα κάποια πράγματα στον τρόπο που έκανα σκι (δλδ βετλιώσα την τεχνική μου). Για εμένα είναι το βασικότερο. Φυσικά και παίζει ρολο η ένταση και τα λοιπά που γράφτικαν παραπάνω, αλλα σε άλλο επίπεδο, οχι του αρχαριου. Οταν είμαστε σε αρχικό στάδιο επείδη δεν κατέχουμε την τεχνική βάζουμε πολύ περισσότερη δύναμη στα πόδια μας για να καταφέρουμε να σταθούμε, να σταματισουμε ,κλπ και για αυτο κουραζόμαστε πολύ περισσοτερο. Quote The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 17, 2008 Εγώ έριξα τα όστρακα την παρασκευη και έδειξαν οτι αυτο το ΣΚ θα κάνει τον χαμό στα χιονοδρομικά, για αυτό τώρα κάθομαι εδώ - όπως και σεις φάνταζομαι ή όσοι κατόρθωσαν να επιστρέψουν απο το πεδίο της μάχης- και "ξανοίγομαι" στην κουβέντα. Λοιπον: (..)αν και με μαθηματικη ακριβεια ο χιονοδρομος ψαχνει να βρει το χιονοδρομικο πεδίο που θα τον εξαντλήσει Ναι , ακριβώωωως , πολύ σωστό αυτο. Οταν έχεις λοιπον σταθεροποιηθεί σε ένα επιπεδο απόδοσης , όλα είναι ευκολα και απλα. Το σώμα έχει προσαρμοστεί πλέον στα ερεθισματα που του έχεις δώσει σε βάθος χρόνου και έχει περιέλθει στην λεγόμενη κατάσταση (προπονητικά) της ομοιόστασης. Οταν όμως αρχίζεις να ανεβάζεις το επίπεδο δυσκολίας , που μπορεί αυτο να μην αφορά μόνο ένα διαφορετικό terrain- πρωτόγνωρο για τον σκιερ- αλλά τον βαθμό της ΕΝΤΑΣΗΣ , τότε το σώμα και δη το περιφερικό σύστημα (νευρικό) κτυπά τα καμπανάκια του κυρίως για να προστατέψει τον ασκούμενο. (τρέμουν ποδια, σκοτοδίνες , και πτώση της ...λίμπιντο χαχα για το τελευταίο κάνω πλακα) Ομως φέτος έκανα σκι στην Γαλλια απο τις 10.00 το πρωί μέχρι το κλεισιμο (ναι ναι ) άλλοτε με ένταση και άλλοτε χαλαρα, και αυτό το κατάφερα γιατί έμαθα και άλλαξα κάποια πράγματα στον τρόπο που έκανα σκι (δλδ βετλιώσα την τεχνική μου). Για εμένα είναι το βασικότερο. Μπράβο , έχεις πιάσει το νόημα. Οπως είπα και πριν το σκι κατάβασης δεν είναι αλλό παρα ένα εξωτερικό ερέθισμα κινητικά που ενεργοποιεί τον αναερόβιο γαλακτικό μηχανισμό. Αυτο σημαίνει , εντελώς συνοτπικά το αναφέρω , οτι σε μια κατάβαση στον ηρακλή εκκρίνεται φουλ γαλακτικό οξύ -αν η ένταση (που είπαμε είναι σχετική για το κάθε άτομο) είναι πάνω απο 70-75%- το οποίο είναι και εξαιρετικά καματογόνο για την οποιάδήποτε προσπάθεια υπομεγιστης έντασης (απο 70 έως 80 περίπου % ). Για να μπορέσεις να κάνεις πάλι κατάβαση στην ίδια ένταση πρέπει α ) ή να κάνεις διάλλειμα κανα 5λεπτο συν και ειδικά για μας τους τουρίστες ενα 15αρο είναι ανεκτό - πχ στις ουρες των λιφτ β) η επόμενη κατάβαση να είναι της τάξεως 50% ήτοι κοινό βολτάρισμα. Ολα αυτα για να δώσουμε χρόνο στο σώμα να αποροφήσει το γαλακτικό οξύ ώστε να επαναλάβουμε την προσπάθεια. οσο τώρα ξέρεις το σώμα σου , τό γνωρίζεις μέσα απο τις κινητικές δράσεις , τόσο καλύτερα ξέρεις να διαχειρίζεσαι το δυναμικό ενέργειας που περιγράφω παραπάνω- ένταση / διάλλειμα κ.ο.κ. Επομένως ένας έξυπνος σκιερ που γνωρίζει πως λειτουργεί το σώμα του με βάση τα παραάνω μπορεί να απολαυσει το σκι ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ μέσα στα οριά του , χωρίς να του φταίει ουτε αν κάνει σκι ή αν κάνει σανίδα ή αν ξυπνησε στραβά ..ακους anemos ; Φυσικά και παίζει ρολο η ένταση και τα λοιπά που γράφτικαν παραπάνω, αλλα σε άλλο επίπεδο, οχι του αρχαριου. Ο-Χ-Ι , read my leaps ισχύει και για τους αρχάριους ! Δηλαδή τι ειναι αυτοι , αριανοί , στην γη δεν γεννήθηκαν και αυτοι; Απλά η αναλογία του ερεθίσματος -αποδοσης ειναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ , τα συμπτώματα ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ για τον καθένα , απλά διαφέρουν ας πουμε σε απολυτες τιμες! νταξει δεν μπορώ να συγκρίνω την δική μου απόδοση->κόπωση με αυτήν του herman μετά απο μια μέρα στο βουνό ...αλλα το ίδιο πτώματα θα είμαστε και οι δύο αν τα δώσουμε όλα (στο 100%) ! Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
snowsailor 0 Report post Posted February 17, 2008 Η καλη φυσικη κατασταση βοηθα στην ευκολη εκμαθηση της τεχνικης.. Αλλα η λανθασμενη τεχνικη, κουραζει οσο καλη φυσικη κατασταση και αν εχουμε... π.χ. Αν δοκιμασει κανεις να κανει σκι με το βαρος πισω, σε λιγη ωρα θα εχει πεθανει στην κουραση... Quote You don't choose to die on your skis, you are chosen ! Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 17, 2008 π.χ. Αν δοκιμασει κανεις να κανει σκι με το βαρος πισω, σε λιγη ωρα θα εχει πεθανει στην κουραση... but then again αν το συνηθίζεις να κάνεις σκι με το βαρος πίσω , σε βάθος χρόνου η κουράση αυτή τείνει να μειώνεται. Προσαρμογή ονομάζεται αυτο και είναι το κλασικό φαινομενο κατα τα οποιο εδραιώνονται λάθη ..στην τεχνική - αλλά προσεξέτο αυτο , η φυσική κατάσταση έχει βελτιωθει so?... Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Snowflake 9 Report post Posted February 17, 2008 Fidelio συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με ολα τα παραπάνω που γράφεις ΟΜΩΣ ισχυουν οταν πλέον εχεις ενα βασικό επιπεδο και μπορείς πραγματικά να διαχειριστείς την ενεργεια σου καθώς και τον τρόπο που στέκεσαι πάνω στα σκι. Οταν εισαι αρχάριος οπως λέει και ο φίλος παραπάνω δεν ξέρεις πως να "βάλεις" το σώμα σου ή που να πατήσεις τα πεδιλα σου, ωστε να μπορεσεις να κάνεις ξεξουραστο-απολαυστικο σκι ή σουπερ carving. Αυτο που εξηγέις ειναι πολύ σωστό αλλά νομίζω οτι ο ανεμος ρωτάει για το ενα τσικ πιο πριν. Το έκανα αρκετο καιρό και μου κοστισε πολλές ωρες σκι. Λαθος 1ο, να ριχνεις το βάρος πίσω, 2ο να βαζεις πολύ δύναμη στις γαμπες και στα πελματα για να σταματήσεις να στρίψεις ενω κανονικά θα επρεπε τα παραπάνω να τα κανεις με σωστη στάση του σωματος πάνω απο τα πεδιλα σωστα? και οχι ζοριζοντας τα ακρα!!! Αποτελεσμα να κάνεις 20 λεπτά να κατέβεις τον Αιολο και στο τέλος να κλαις απο τους πονους στα πόδια!! Η φυσική μου κατάσταση ηταν απο τις χειροτερες εδω μέσα λόγω κιλών, και νομιζα και εγώ οτι αυτο εφταιγε . Φέτος καταλαβα οτι δεν εφταιγε αυτό, αλλα ο τρόπος που εκανα σκι!! Quote The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 17, 2008 Ριχνει και γαμώ τα χιόνια εδώ που είμαι ...πω πω , μα τον τουτατη και όλους τους θεους , κοπάνα και βουρ στις αλκυονίδες.. με τα "φτυάρια"... Fidelio συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με ολα τα παραπάνω που γράφεις ΟΜΩΣ ισχυουν οταν πλέον εχεις ενα βασικό επιπεδο και μπορείς πραγματικά να διαχειριστείς την ενεργεια σου καθώς και τον τρόπο που στέκεσαι πάνω στα σκι. Μα ακιρβώς αυτο σου εξηγώ , ωστόσο σου διαφευγεί κάτι , ο οργανσιμός δεν είναι εκλεκτικός στο ερέθισμα που του δίνεςι ως προς την ποιότητα , αλλά ως προς την ποσότητα. ΔΕΝ ξεφευγει τίποτα απο τις βασικές αρχές , ουτε ο προχωρημενος ούτε ο αρχάριος , ουτε ο θεός ! Αυτο που εξηγέις ειναι πολύ σωστό αλλά νομίζω οτι ο ανεμος ρωτάει για το ενα τσικ πιο πριν. Ως προς το θέμα αποδοσης στο βουνό και την ενεργεια που καταβάλει ο χιονοδρόμος τουρίστας , δεν υπάρχει τσικ μπρος πισω , έχεις ρε παιδί μου μια δυναμη διαθέσιμη και την οποία την έχεις αποκτήσει με κάποιο τρόπο (γονίδια - τρόπος ζωής - άσκηση/προπονηση, με ακριβώς αυτήν την σειρά ) . Το πως θα την διαχειριστείς πάνω στο βουνό την δυναμη αυτή δεν έχει να κάνει με την ουσία οτι το σώμα καταπονείται και όσον αφορά την χιονοδρομία , την "ακουει" γερά ! γιατι αυτό είναι στανταρ.. ..και σε παρακαλώ ο anemos δεν είναι αρχάριος ! Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Snowflake 9 Report post Posted February 17, 2008 ...οοολλεεεεεεεεεεε το στενό μου είναι ετοιμο πάω να φορέσω σκι τα ξανα λέμε μετάααααααααα φιλιάαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα Quote The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted February 17, 2008 but then again αν το συνηθίζεις να κάνεις σκι με το βαρος πίσω , σε βάθος χρόνου η κουράση αυτή τείνει να μειώνεται. Προσαρμογή ονομάζεται αυτο και είναι το κλασικό φαινομενο κατα τα οποιο εδραιώνονται λάθη ..στην τεχνική - αλλά προσεξέτο αυτο , η φυσική κατάσταση έχει βελτιωθει so?... +1 ο GiorgosL σχεδόν κάθοταν στα σκί του όταν εβγαινε εκτός πίστας. εγώ στην ιδια θέση δε θα αντεχα ουτε 4-5 στροφές να βγάλω ενω ο Γιωργος έκανε σκί όλη μέρα σαφώς και συνηθίζεις να κάνεις σκί με τα λάθη που έχει η τεχνική σου και το σώμα σου γυμνάζεται ανάλογα... μάλιστα ορισμένα πραγματα μετά ειναι λίγο δυσκολότερο να διορθωθουν όταν έχει γίνει "μηχανική συνήθεια". Φιδελιο τι λές για Τρίτη Παρνασσό? θα ανέβεις? Quote Share this post Link to post Share on other sites