Eκτός πίστας για αρχαρίους

powder2

Disclaimer-warning: Η προσωπική μου άποψη ότι είναι έτοιμος για εκτός πίστας όποιος σκιερ μπορεί να κάνει όλη ημέρα σκι χωρίς να πέφτει κάτω σε μπλε και εύκολες κόκκινες πίστες(επίπεδο 3 στην κλίμακα) και η υγεία του επιτρέπει να μην έχει τραυματισμούς χωρίς λόγο. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέυω να βγαίνουμε εκτός πίστας μόνο ξεκούραστοι και πάντα αφού συμβουλευτούμε πιο έμπειρους σκιερ ενώ ποτέ μα ποτέ δεν πρεπει κάποιος που δοκιμάζει να βγει πρώτες φορές εκτός πίστας να πάει σε σημεία που δεν είναι άμεσα ορατός από τον χώρο του χιονοδρομικού π.χ. όταν έχει ή έρχεται ομίχλη ή σε σημεία που δεν φαίνονται καθόλου ακόμα και δίπλα στο χιονοδρομικό.

Υπό τον χαρακτηρισμό πούδρα βάζω μέσα και το Ελληνικό “crud”-μπαχαλόχιονο-χάλι μαύρο για το οποίο ισχύουν οι συμβουλές τεχνικής μια και θεωρώ ότι το σωστό σκι γίνεται παντου. Όπου πούδρα πάνω από 10 πόντους βάλτε οποιοδήποτε χιόνι έχει αρκετό βάθος να μην βρίσκουν πάγο τα πέδιλά σου ακόμα και αν είναι λιωμένο χιόνι μετά από βροχή ή χιόνι που έχει πέσει πριν αρκετές μέρες, κροκάλες κλπ κλπ. Θεωρώ ότι οι συμβουλές τεχνικής και ψυχολογίας ισχύουν και για αυτά τα χιόνια και θα βοηθήσουν όποιον έχει όρεξη να προσπαθήσει.

Το έγραφα καιρό τo συνοθύλευμα άτακτων σκέψεων αλλά είπα να το ανεβάσω με αφορμή ότι στο Kaprun είδα τον τρόμο στα μάτια 30-40 νοματαίων, όταν τους ανέφερα τις λέξεις πίστα και έξω. Eπίσης ταυτόχρονα, είδα το βλέμα του εξωγήινου με το γάρο στη μπλούζα ¨take me to your dealer” στους υπόλοιπους πουδροκυνηγούς που ζήσαμε την απίστευτη πουδρομέρα την Κυριακή, όταν πρότεινα κάποια καινούργια πιυδροαναζήτηση. Δεν μπορεί πάνω από τους μισούς σκιέρ να τρομάζουν μόνο με την ιδέα του εκτός πίστας και οι υπόλοιποι να το ψάχνουν σαν τρελοί.Επειδή τα χιόνια νομίζουν ότι έρχονται…και οι πίστες είναι πολύ βαρετές πλέoν πάμε….

Οι δικές μου συμβουλές (παντελώς αντιεπιστημονικές), αλλά βασιμένες στην εμπειρία του να θάβονται στο χιόνι και να ψάχνουν πέδιλα καμιά ώρα, απελπισμένοι, καμιά σαρανταριά διαφορετικές περιπτώσεις φίλων που ακολούθησαν στις εκτός πίστας αναζητήσεις μου τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης είναι συμβουλές ανθρώπου που τρόμαζε μόλις έβρισκε απάτητο και εκτός πίστας πριν πέντε χρόνια, ενώ τώρα τρομάζει όταν δεν βρίσκει(ή βρίσκει βιασμένο)

Mental-psychology

Μάθημα πρώτο. Ποτέ δεν θα καταφέρεις να κάνεις σκι εκτός πίστας αν δεν βάλεις το εαυτό δου σε darka darka(1) ψυχολογία. Στο χιόνι πήγαμε νομίζω όλοι μας για να παίξουμε. Παιχνίδι το οποίο μας προσφέρει η δυναμική ενέργεια, που συσσωρέυουμε από την ανάβαση (Ε=m x g x h) και κάνουμε κινητική (Ε= m x v x v) (v τετράγωνο άρα διπλάσια ταχύτητα τετραπλάσια ενάργεια για τους επιστήμονες) και μπορούμε να διαχειριστούμε με όποιον τρόπο επιλέξουμε. Η διαχείρηση αυτής της ενέργειας πρέπει να είναι απόλαυση. Και με τον ίδιο τρόπο που μέσα στη πίστα γίνεται απόλαυση έτσι γίνεται και εκτός. Το μυστικό είναι η ψυχολογία, που αν για τις πρώτες φορές που θα βγεις εκτός δεν είναι καλή,(λόγο του νέου-αγνώστου τρόπου που τα πόδια σου διαχειρίζονται τη δυναμική ενέργεια και κατατρέφουν απολαυστικά τη κινητική), την πάτησες και φοβήθηκες.

Η συμβουλή είναι μια…ΟΡΜΑ. Φωναξε darka darka γίνε ξανά το ατρόμητο παιδάκι που κάνει κούνια με τεράστιες ταλαντώσεις και όρμα. Εδώ δεν βλέπει η μαμά. Δεν θα μάθεις ποτέ εκτός πίστας αν το φοβάσαι. Με τη πρώτη ευκαιρία που θα βρεις μαλακό χιόνι αρκετού βάθους, όρμα και φάε 5 τούμπες έτσι για παιχνίδι. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να τρώει επίτηδες τούμπα στο τέλος μιας πουδροκατάβασης ίσως επειδή δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να κάνουμε το παράλογο, αλλά να ξέρουμε ότι δεν θα πάθουμε τίποτα. Μαλακή ρύθμιση στη δέστρα και βουρ στον πατσά. Πολλά είδη χιονιού εκτός πίστας δεν πονάνε καθόλου, ενώ το ανοιξιάτικο είναι ακόμα καλυτερο από πίστα για τούμπες. Σε πολύ βαθιά πούρδα μπορεί να είναι και πιο ωραίο από το να μένεις όρθιος το να πέφτεις. Μεγάλα παιδιά είμαστε δεν συμβουλέυω κανέναν να φάει τούμπες σε πάγο με ανεμοκροκάλες έτσι….

Το εκτός πίστας σκι είναι παιχνίδι, το εντός είναι βόλτα σε προβλέψιμη κατάσταση. Καλή παρέα βοηθάει, χαμόγελο και όρεξη. Όρεξη για παιχνίδι νέες εμπειρίες και τούμπες που φτιάχνουν το κέφι.

Αλλά για όλα αυτά χρειάζετε χιόνι. Και ο κύριος λόγος που κάποιοι φοβούνται το εκτός είναι είναι ότι μπλέξανε με κακό χιόνι.

Κακό Χιόνι

Οι Σουηδοί έχουν χίλιες λέξεις για το χιόνι και δεν έχουν άδικο. Δυστυχώς στην Ελλάδα, σπάνια, όταν είναι ο Nickel στο βουνό, έχει καλό χιόνι για εκτός, ενώ γενικά στον Παρνασσό Σαββατοκύριακο κοντά σε λιφτ σπάνια να βρεις καλό εκτός πίστας μετά τις 8.15 το πρωι. Το εκτός πίστας χιόνι την ίδια μέρα στο ίδιο χιονοδρομικό θα είναι σε 20 διαφορετικές ποιότητες και είναι στο χέρι μας να διαλέξουμε την καλή. Δεν θα ξεχάσω στο Lech στην καλύτερη πουδρομέρα που έχω ζήσει (:P πόντους που είχε πέσει με -25, 40+ μοίρες κλίση 1χλμ πλαγιά lift served) να φύγουμε προς αναζήτηση καλύτερου και να βρίσκουμε μόνο χάλια εκτός. Ίδια μέρα 2 χιλιόμετρα απόσταση.

Είναι σημαντικό οι πρώτες εμπειρίες σε εκτός να είναι με καλό χιόνι. Καλό χιόνι σημαίνει χιόνι, στο οποίο το εκτός πίστας σκι να είναι απολαυστικό και όχι ταλαιπωρία, ενώ υπάρχει σε πάρα πολλές μορφές. Θα γράψω αρχικά τι ΔΕΝ είναι καλό χιόνι ώστε εάν κάποιος το προσπαθήσει και δεν το καταφέρει να ξέρει ότι δεν φταίει αυτός ή ακόμα καλύτερα να μην το προσπαθήσει καν. Πολλοί φοβούνται το εκτός από μια κακή εμπειρία με άστρωτη πίστα ή πάγο και δεν το ξεπερνάνε. Το χιόνι έχει χίλια πρόσωπα και υπάρχουν χιόνια εκτός πίστας που αρχάριος με δυο φορές σκι μπορεί να κατέβει μαύρη άνετα.

Αρχή χειμώνα σπάνια έχει καλό εκτός με τη μορφή πούδρας. Μέχρι να μπει ο Φεβρουάρης τα χιόνια είναι συνήθως υγρά και όχι αέρινα και δίνουν την αίσθηση ότι κολλάνε. Δοκιμάστε μια και βγείτε, άλλωστε θα δείτε ότι λίγοι τα αντέχουν και τα απολαμβάνουν. Υπάρχουν βέβαια και πολλές λαχταριστές εξαιρέσεις. Δοκιμάστε. Μπορεί να υπάρχουν γούβες και υπήνεμα σημεία όπου έχει κάτσει πιο πολύ. Το χιόνι μπορεί να αλλάζει κάθε 10 μέτρα και ακόμα πιο συνηθησμένο είναι, το πρωί να είναι καλό και μόλις το δει ο ήλιος να γίνει χάλια. Δεν φταις εσύ φτάει το χιόνι

Λίγο χιόνι πάνω από βιασμένα. Κλασσικό ελληνικό φαινόμενο ένω έχει 5-10-20 πουδρίτσα να μην μπορείς να την κατέβεις με τίποτα. Αυτό οφείλετε στο ότι το χιόνι έπεσε πάνω σε πολύ ανώμαλο και σκληρό χιόνι από τα πρηγούμενα περάσματα. Μου έχει τύχει να είμαι Κελλάρια, να βγαίνω εκτός, να τρώω τα μούτρα μου και μετά από 10 λεπτά στα Άνω Κελλάρια το χιόνι να είναι απίστευτο. Για αυτό πάντα πηγαίνω μέσα στα δέντρα στη Φτερόλλακα, όπου γενικά αργεί να περάσει ο κόσμος να το χαλάσει. Η διαφορά είναι είναι ότι στα Άνω Κελλάρια ή στη Φτερόλλακα το χιόνι έπεσε ομοιόμορφα σε μια ομοιόμορφη επιφάνεια η οποία είναι και πιο μαλακή. Σε αυτή τη περίπτωση απομακρυνόμαστε όσο μπορούμε από τα λιφτ και ψάχνουμε χιόνι που η βάση του δεν έχει πατηθεί.

Πάγους. Ναι αλλά ο πάγος μαλακώνει και κάνει ανοιξιάτικο εκτός πίστας μετά…Επίσης και αυτός κάποτε ήταν πούδρα ο κακομοίρης

Συμπέρασμα: Κοιτάμε τι κάνουν οι γύρω μας, δοκιμάζουμε λίγο παραπέρα και δεν απογοητευόμαστε. Πολλές φορές έφταιγε το χιόνι που δεν μπορούμε να κάνουμε εκτός ακόμα και αν ένας τύπος πέρασε δίπλα μας με χίλια. Έρχεται το καλό χιόνι παρακάτω.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Κρυο…χιονίζει τραλαλά.

Όσο πιο κρύο έχει πέσει τόσο καλύτερα. Όσο λιγότερη υγρασία έχει που έπεσε τόσο καλύτερα. Όσο λιγότερο αέρα είχε όταν έπεφτε καλύτερα. Όσο πιο πολύ έχει πέσει καλύτερα. Όσο πιο πρόσφατα έχει πέσει καλύτερα. Όσο πιο όμοιόμορφο ήταν το παλιό στρώμα χιονιού τόσο καλύτερα.

Άρα ορμάμε όταν έχει δυο πόντους χιόνι πάνω από στρωμένη πίστα που έπεσε χτες. Είναι απόλαυση. Ο Μάκης Μ μπορεί να το επιβεβαιώσει. Σκι σαν πίστα όλα πιάνουν.

Άρα ορμάμε μέσα στα δέντρα όπου δεν φύσαγε και πιάνει πιο καλά ακόμα και αν το βουνό έχει μισό πόντο φρέσκο. Θα έχει 20 στα δέντρα.

Εάν έχει χιονίσει χτες ξεκινάμε την τραβέρσα και κάθε λίγο κοιτάμε μήπως εδώ έχει πιάσει πολύ. Κλασσική περίπτωση περιοχή Οδυσσέα – Ηρακλή όπου μπορεί από το ενάμιση χιλιόμετρο πλάτος της πλαγιάς μόνο τα 100 μέτρα να έχουν βάθος.

Ψάχνουμε ψηλά. Ψάχνουμε μακριά από το χιονοδρομικό. Ψάχνουμε γούβες. Ψάχνουμε συνέχεια. Εαν έχει χιονίσει τη προηγούμενη μέρα ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΟ ΕΚΤΟΣ ενώ το χειμώνα εάν οι θερμοκρασιές δεν περάσουν το 0 μπορεί και να έχει για δυο βδομάδες καλή πούδρα να περιμένει. Τραβέρσες μεγάλες και νέες περιοχές. Π.χ. Τραβέρσα από το 1950 μέχρι Φτερόλλακα και βρήκα λαβράκι, τραβέρσα από τριπλό δεξιά και μετά συνεχίζουμε στη ράχη για καταβάσεις 20 μέτρων δεξιά και ξανά τραβέρσα εκεί που δεν έχει πάει κανένας. Από συνδετικό αυγό, Σαχάρα, τραβέρσες δεξιά και αριστερά στην 6 κλπ κλπ.

Στο cat ski ο Πάππος θα στο βρει το καλό απάτητο, ακόμα και αν στο χιονοδρομικό είναι μάπα. Μεγάλα βουνά έχουμε κάτι θα βρεθεί πάντα. Εάν κάτω από τον Ηρακλή το απάτητο είναι δυο πόντοι κάτω από τον Γεροντόβραχο μπορεί να είναι 40.

ΆΝΟΙΞΗ

Ήλιος….βαράτε το χιόνι darka darka

Έχει να χιονίσει κάμια βδομάδα, το πρωί τα πάντα είναι παγωμένα και ο ήλιος λάμπει (και να μη λάμπει δε πολυπειράζει). Θα βγάλει ανοιξιάτικο εκτός πίστας.

Με το μπατόν το χέρι από το πρωί βαράμε το χιόνι εκτός. (πλάγια βαράμε δεν το καρφώνουμε) Μόλις το μπατόν τρυπίσει το χιόνι βγαίνουμε εκτός πίστας μέχρι να σουπιάσει. Κάνουμε το σκι μας κανονικά και απορούμε με όσους παραμένουν στην πίστα.

Το ανοιξιάτικο χιόνι εκτός πίστας είναι το καλύτερο χιόνι τελεία και πάυλα. Μπορεί να μη σου γεμίζει το μάτι στην όψη (καφέτί, ανομοιόμορφο ) αλλά στην πράξη είναι απόλαυση. Σηκώνει δυναμικό σκι ενώ κάνει ακόμα και για αρχάριο. Σηκώνει κόλπα και ταρζανιές ενώ γενικά συγχωρεί τα λάθη.

Μην κουράζεστε μη το σκέφτεστε. Πέντε μέτρα από το σημείο που έχει σούπα στην πίστα υπάρχει ο παράδεισος του σκι. Το μόνο που λείπει είναι να πάτε. Και είναι πολύ κοντά πιστέψτε με.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΕΚΤΟΣ ΠΙΣΤΑΣ

Κάντε το σκι σας κανονικά και απολαύστε το

TΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΥΔΡΕΣ(εδώ είναι Ελλάδα οι φήμες κυριαρχούν και καταστρέφουν τα πάντα)

Αρχικά το μέγα λάθος

Οχι, ποτέ, με τίποτα, απορώ που το ακούσατε, δεν υπάρχει περίπτωση, ξεχάστε το, λάθος

Ναι ρε για το ότι το βάρος πρέπει να είναι πίσω μιλάω. Το βάρος πρέπει να είναι κέντρο καραμπαμ στην θέση του σωστού σκι. Ίσως μόνο όταν μπαίνουμε σε πούδρα από πίστα να είναι χρήσιμο να σηκώσουμε λίγο τις μύτες να μην κάνουμε τον superman.

Βασικά κάποιες στιγμές και κάποιες πούδρες το βάρος πρέπει να είναι πίσω απλά το πρόβλημα είναι ότι για όποιον διαβάζει αυτές τις γραμμές είναι ότιποτέ μα ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να δοκιμάσει να ξεκινήσει τις στροφές του εκτός πίστας έχοντας στο μυαλό του να βάλει το βάρος πίισω. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ. ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΣΤΡΟΦΕΣ. Θα βάλει το βάρος πολύ πίσω το οποίο εκτός από το ότι δεν μπορείς να στρίψεις είναι και εξωφρανικά κουραστικό. Δοκιμάστε το.Δεν ξέρω πως βγήε η φήμη αλλά σίγουρα φταίει για το ότι πολύ κόσμος έχει φοβηθεί το απάτηο και την πούδρα. Δοκιμάστε να κάνετε σκι κανονικά, δοκιμάστε και το βάρος ελάχιστα μα πάρα πολύ ελάχιστα μιλάμε για ίσα ίσα μια τάση προς τα πίσω. Σε κάθε περίπτωση η διαφορά του σωστού σκι πίστας και εκτός πίστας είναι ελάχιστη και δεν έχει σχέση με το είσαι πίσω. Η σωστή θέση σώματος θα έρθει αυτόματα μετά από 5-10 στροφές σωστού σκι.(σημείωση: Κάποια στιγμή μετα τις 50 πουδρομέρες και με πάνω από 2 μέτρα φρέσκο χιόνι ίσως βάλετε το βάρος πίσω αλλά τότε αυτό το άρθρο θα σας είναι άχρηστο)

Η σωστή συμβουλή είναι η παρακάτω από το άρθρο του Nickel powder skiing.

Σωστή θέση:
Ο στόχος σας είναι να μετατοπίσετε το κέντρο βάρους προς τα πίσω και πάνω από τις φτέρνες σας.
Σκύψτε χαμηλότερα κρατώντας τον κορμό σας όρθιο και τα χέρια σας πιο ανοιχτά απ’ ότι στο carving. Διανέμετε το βάρος σας εξίσου και στα 2 πόδια.
Εάν είστε στη σωστή θέση τα δάχτυλα των ποδιών σας, θα ακουμπούν ελαφρά το πάνω μέρος της μπότας.”

Αυτό που πρέπει να κάνουμε στο εκτός πίστας είναι σωστό σκι. Για να κάνουμε σωστό σκι κάνουμε συχνά μαθήματα στη πίστα. Mαθήματα σλάλομ, πάνω κάτω, λυγισμένα πόδια, μπατόν κλπ κλπ. Σωστό σλαλομάκι να μπορεί να κάνει κανείς όσο ήρεμα και να το κάνει είναι έτοιμος για όλων των ειδών τα εκτός πίστας.

ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΚΑΡΒΙΝΓΚ ΓΙΑ ΣΛΑΛΟΜΑΚΙ ΕΙΠΑ

Στην περίπτωση του ανοιξιάτικου όπως διαβάσατε και παραπάνω είπαμε ορμάτε όπως και να κάνετε σκι σηκώνει τα πάντα. Δεν έχω καμία συμβουλή τεχνικής εκτός από το να ορμάτε και να ορμάτε με χαμόγελο. Άντε και το πάνω κάτω και το κολλάμε τη μια στροφή με την άλλη που θα εξηγηθεί παρακάτω. Βγείτε αρχάριοι βγείτε, άσχετοι βγείτε βγάλτε τον φίλο σας που ήρθε πρώτη φορά για σκι. Αν έχει καλό ανοιξιατικο εκτός πίστας βαράτε βιολιτζίδες. Επειδή όμως η άνοιξη αργεί και μέχρι τότε θα έχετε γίνει πουδροexperts ας πούμε για πούδρα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΙ ΣΤΗΝ ΛΙΓΗ ΠΟΥΔΡΑ(1-10 πόντους)

Κάντε το σκι σας κανονικά και απολαύστε το

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΙ ΣΤΗΝ ΒΑΘΙΑ ΠΟΥΔΡΑ(10-100πόντους)

Κάντε το σκι σας κανονικά και απολαύστε το…Καλά καλά συνεχίζω δεν σας αφήνω έτσι

Στις πούδρες υπάρχουν πολλές τεχνικές για να κατέβεις αλλά μια είναι αυτή που που μπορούμε να κάνουμε εμείς που δεν παίζουμε σε ταινίες του warren miller. Η τεχνική ονομάζεται. ΣΩΣΤΟ ΣΚΙ

Καταρχάς μια πληροφορία. Ένας δεδομένος σκιερ στην πούδρα θα κάνει όσο καλό σκι του επιτρέπει η πούδρα. Μην απογοητεύεστε όπως έγραψα παραπάνω φταίει η πούδρα και όχι εσείς. Πάμε στην περίπτωση που δεν φταίει η πούδρα άρα έχει καλή πούδρα άρα darka darka.

ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥΔΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥΔΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥΔΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥΔΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΠΟΥΔΡΑ. Ω ΘΕΕ

Κάπου κοντά μας υπάρχουν άνθρωποι που ζουν απίστευτες στιγμές πουδροχαράς όσο εμείς βολοδέρνουμε στις πίστες(που συνήθως είναι χωράφια αν έχει καλή πούδρα). Πάμε και μεις να δούμε τι χάναμε τόσα χρόνια. Η εντεκάδα συμβουλών μέχρι καλύτεροι σκιερ από μένα να παρέμβουν.

1. Ορμάμε με χαμόγελο και όρεξη για τούμπες

2. Κάνουμε σωστό σκι. Εάν δεν ξέρουμε καλύτερα να κάνουμε μια ώρα μάθημα σκι στην πίστα και να βγούμε σε μια ώρα στην πούδρα. Σωστή θέση σώματος χέρια μπροστά και σωστά χαμηλά πάνω κάτω, μπατόν κλπ κλπ.

3. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΙΣΩ

4. Κολλάμε τη μια στροφή με την άλλη(δες συμβουλή Πέμπτη και έκτη). Εδώ θα επεκταθώ. Το να κάνεις μια στροφή 180 μοιρων από κάθετα στην πλαγια πχ αριστερά σε κάθετα στην πλαγιά δεξιά δεν πρέπει να είναι ο στόχος κανενός στην πούδρα. Αλλωστε σε καμία ταινία warren miller δεν είδατε το τυπάκι να κάνει μια στροφή και να σταματά. Θα κάνει 10-20 στροφές συνεχόμενες. Δοκιμάζουμε την πρώτη στροφή στην οποία ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας και μοναδικός. Να μας βάλει στην επόμενη. Και να μην πετύχει η αριστερή στροφή μας πρέπει αμέσως να κάνουμε την δεξιά. Βάλτε στο μυαλό σας έναν ρυθμό και φωναξτε μέσα σας την λέξη στροφή ανά 0,5-1,5 δευτερόλεπτα. Με το στρο-φη σκάμε μπατόν και δοκιμάζουμε την επόμενη στροφή ξανά στρό αμέσως ξανά ξανά ξανά. Εάν κάνετε μια στροφή κοιτάτε την πλαγιά σταματάτε και μετά κάνετε τραβέρσα και δεν κολλάτε τις στροφές σε δυο λεπτά θα έχετε πεθάνει στην κούραση και θα πάτε για καφέ. Διότι το να κολλάς τη μια στροφή με την άλη ειδικά στην πούδρα οδηγεί στο πάνω κάτω.

5. Πάνω κάτω. Το πιο σημαντικό πράγμα στο σκι και ειδικά στην πούδρα. Η προηγούμενη στροφή που λέγαμε πριν μας έχει τελειώσει. Ανάλογα με το επίπεδο μας είμαστε με τα χέρια μπροστά έτοιμοι να σκάσουμε μπατόν. Είναι η πιο κρίσιμη στιγμή γιατί είναι η στιγμή που είμαστε κάτω. Η προηγούμενη στροφή στο τέλος της μας έφερε στη θέση με λυγισμένα πόδια (δεν έχει νόημα να επεκταθώ πως μας έφερε εάν κάνετε λίγο καλό και σωστό σλάλομ με μπατόν από τη στροφή πρέπει να βγαίνετε κάτω με λυγισμένα πόδια. Αν όχι μάθημα στη πίστα γρήγορα) και είναι η κατάλληλη στιγμή να φωνάξουμε στρο, να σκάσουμε μπατόν και να ξεκινήσουμε την επόμενη στροφή. To μπατόν σκάει ξεκινάμε την στροφή σηκωνόμαστε ολοκληρώνουμε και λυγίζουν ξανά τα πόδια μπατόν κι ξανά πάνω για την επόμενη.

6. Τεχνική με μπατόν. Ο πιο πολύς κόσμος που ξέρω κάνει ένα μικρό λαθάκι τεχνικής. Η δεν σκάει μπατόν ή σκάει μπατόν επειδή βλέπει τους υπόλοιπους να σκάνε οπότε σου λέει «κάτσε να βαράω και εγώ ένα μπατόν στο χιόνι που και που κάπου κοντά στην περιοχή που κάνω σκι αφού το κάνουν όλοι». Το μπατόν λοιπόν πρακτικά το σκάμε με τον καρπό. Θεωρητικά (αλλά και πρακτικά σε κάποια σκι) μόνο ο καρπός πρέπει να κάνει κίνηση. Απλά στην πράξη σίγουρα κουνιέται λίγο όλο το χέρι. Το χέρι σε κάθε περίπτωση παραμένει σωστά μπροστά έτοιμο να σκάσει το άλλο μπατόν στο επόμενο στρο-φη που δεν αργεί πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Το πότε είναι που μετράει στην περίπτωση της πόυδρας. Το πότε είναι ταυτόχρονα με το στρό που πρέπει να πούμε με το τέλος της προηγούμενης στροφής. Το που είναι λίγο πιο πισω από τη μύτη του πεδίλου και περίπου 5-10 πόντους μακριά από το πέδιλο. Εμένα μου βγαίνει αυτόματα και προτείνω να δοκιμάσετε το εξής. Σταματημένοι (ή σε πολύ χαλαρή τραβέρσα) στη θέση χαμηλά με λυγισμένα πόδια δηλαδή περίπου στο τέλος της προηγούμενης στροφής εάν κάναμε σκι κουνάμε μόνο τον καρπό και σκάμε το μπατόν. Αυτό δίνει σημάδι σε όλο το κορμί και κυρίως στα πόδια να σηκωθούνε. Αυτό το σημάδι είναι που μας κάνει να κάνουμε καλο σκι όταν σκάμε σωστά μπατόν. Δοκιμάστε το. Το σημαντικό είναι ότι τη στιγμή που κουνιέται ο καρπός το κορμί πρέπει να πέρνει μύνημα να σηκωθεί από κάτω που είναι σε ψηλά για την επόμενη στροφή.

7. Κόφτε οχτάρια-ρυθμός. Έχω δει όλους τους φίλους μου ως δια μαγείας να κατεβαίνουν πολύ καλύτερα μόλις κόψουν τα οχτάρια κάποιου άλλου(καλού σκιερ ε όχι του Λάππα). Αυτό οφείλετε στο ότι και το πάνω κάτω εξασφαλίζεις και ρυθμό και το να κολλάς τη μια στροφή με την άλλη. Εάν είναι ήδη κομμένα μπορείτε να βάλετε στόχο να τα κάνετε πολύ κοντά παράλληλα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε πάντα στόχο η αριστερή από την δεξιά στροφή να απέχουν το ίδιο και σε χρόνο και σε απόσταση κατάβασης. Αυτό και ρυθμό θα δώσει και θα κάνει το πάνω κάτω υποχρεωτικό και θα κολλήσει τη μια στροφή με την άλλη.

Γγια προχωρημένους και μη κάτι που ίσως αξίζει να δομικάστε: Το κάθε πέδιλο για κάποιο συγκεκρημένο βάρος έχει μια ιδιοσυχνότητα που κάνει μια αρμονική ταλάντωση όταν το φορτιζεις και το αποφορτίζεις με συγκεκρημένο ρυθμό. Την στιγμή ακριβώς που είσαι στο κάτω από την προηγούμενη στροφή το πέδιλο είναι στο μέγιστο flex (2)και τινάζετε προς τα πάνω και φυσικά μαζί και εσύ οπότε η επόμενη στροφή βγαίνει πιο ξεκούραστα. Κάποια στιγμή θα νιώσετε σα να κάνετε τραμπολίνο. Ελπίζω να κάνω PhD στις πουδροταλαντώσεις σύντομα…μέχρι τότε δοκιμάστε διάφορους ρυθμούς και ίσως κάποιος από αυτούς να είναι για το πέδιλό σας. Σημαίνει ότι πρέπει να βγουν τουλάχιστον δυο στροφές ολόισιες και σωστές με διάφορυς ρυθμούς μέχρι να βρεθεί. Κάποια πέδιλα δεν βρίσκεις με τίποτα ρυθμό και κάποιοι σκιερ επίσης δεν κάνουν σκι για τον ρυθμό των πεδίλων τους. Αν δεν το βρείτε μην ανυσηχήσετε αλλά αν το βρείτε είναι μούρλια πιστέψτε με. Τα B2 δουλεύουν σε αργό ρυθμό πολύ χοντρικά ανά 1 δευτερόλεπτο.

8. Κλεμένο από ξένο site που μου φάνηκε χρήσιμο. Ίσια η πλάτη στημένο κορμί. Για να γίνει αυτό βοηθάει να σφίξτε τα οπίσθια(sic) σας. Πρέπει να κάνεις σωστό σκι αλλά σε σχέση με την πίστα με ίσα πλάτη και σφιγμένα οπίσθια. Η συμβουλή του ξένου site ήταν να νιώσεις σαν να προσπαθείς να κρατήσεις ένα κέρμα ανάμεσα στα οπίσθια. Αυτό εξασφαλίζει ίσια πλάτη και στημένο κορμί. Εάν και πάλι νιώθετε να καμπουριάζετε σκεφτείτε ότι έχετε ένα μπατόν στη πλάτη. Υπάρχουν και σχολές που πραγματικά βάζουν μπατόν στη πλάτη.

9. Πουδρομπέδιλα και αηδίες. Σίγουρα βοηθάει για έναν σκιερ να επιπλέει πάνω από το χιόνι με ένα φαρδύ πέδιλο αλλά στο 99% των πουδρών που μπορώ να φανταστώ το 99% των πεδίλων κάνει καλή δουλειά. Σε κάθε περίπτωση το μόνο σας πρόβλημα είναι αν τα πέδιλά σας είναι υπερβολικά carving με μέση κάτω από 68. Κάποιος με καλή τεχνική δεν το χρειάζεται αλλά ίσως για έναν με μέτρια που έχει τέτοιο πέδιλο καλό είναι να νοικιάσει ακόμα και τα salomon verse που έχουν λίγο πιο φαρδιά μέση. Αν βρείτε πουδροπέδιλο πάρτε το μια πουδρομέρα σε κάθε περίπτωση ρόλο παίζει ο σκιερ και οχι το πέδιλο. Σε κάθε περίπτωση αν έχει καλή πούδρα ότι πέδιλο και να φοράς πρέπει να πας καλά.

….NAI ΠINOKIO ΑΚΟΥΕΙ… Καλά εντάξει το παραδέχομαι με πέδιλα τύπου B3 η βαθιά πούδρα είναι καλύτερη από το sex.

10. Οσάν βγει το πέδιλο δεν πανικοβαλλόμαστε. Καταρχάς στις περιπτώσεις που ενώ κάνουμε βγει το πέδιλο και δεν έχουμε πέσει φροντίζουμε να πέσουμε για να μην πάμε μακριά. Αμέσως τούμπα. Το να μην βρίσκεις το πέδιλο ύστερα από πτώση στην πούδρα είναι από τις χειρότερες στιγμές στη ζωή και έχουμε δει πέδιλο να το ψάχνουν 7 ώρες. Κάνουμε ανεβαίνοντας μια με τα πόδια τη διαδρομή που νομίζουμε ότι φάγαμε τη πρώτη τούμπα και με το άλλο πέδιλο στο χέρι ή τα μπατόν χτυπάμε το χιόνι περιμένοντας να ακούσουμε το πολυπόθητο ντινγκ. Μόλις φτάσουμε στο σημείο της τελευταίας στροφής μας πάμε και μισό μέτρο παραπάνω και αρχίζουμε να καρφώνουμε τα μπατόν όσο πιο βαθιά μποούμε για πλάτος 2 μέτρων από την γραμμή της τούμπας μας και ανά 10-15 εκατοστά.
Εχει πλάκα να ψάχνεις το πέδιλο όσο οι άλλοι κάνουν το σκι των ονείρων τους.

11. και μένουν οι αλλαγές από όποιον πιστεύει ότι δεν τραβάει η ομάδα με την σύνθεση που την κατέβασα. ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Ποτέ μα ποτέ μα ποτέ δεν θα βγει μια στροφή που ξεκινάμε να την κάνουμε ενώ τα πέδιλα μας πάνε με λιγότερο από 10 χλμ στο χιόνι(Κωστή μη μιλάς γράψε άλλο άρθρο για jump turns). Mπείτε στην πούδρα, αναπτύξτε πάνω από 10-20 χλμ σε μια τραβέρσα και δοκιμάστε να πάτε λίγο δεξιά, με κάτω μπατόν πάνω τεχνική. Ε κάτι θα γίνει μπορεί και να μη πετύχει η στροφή αλλά λίγο προς τα δεξιά θα πάμε. Δοκιμάστε το ίδιο με 2χλμ. Δεν θα πάτε πουθενά σας πληροφορώ. (Κωστή μη μιλάς είπαμε). Το πρόβλημα που φόβισε πάρα πολλούς όταν βγήκαν σε πούδρα πρώτη φορά (moi included) είναι ότι από φόβο δεν ανέβαζαν ταχύτητα πριν την πρώτη στροφή. Επειδή δεν ανέβαζαν ταχύτητα δεν έβγαινε η πρώτη στροφή. Κουράζεσαι φοβάσει και δεν ξαναβγαίνεις. Με φόρα την άλλη φορα.

TEXNIKH ΣΚΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΠΟΥΔΡΑ(Πάνω από μέτρο)

In 2004 the year of the Olympic Games St. Anton ski school was tought by a Greek novice a new method for powder more than 1 meter in depth. It is caller air father(aera patera) and was introduced by Mr. Dogiakos that although he did not had the faintest clue how to ski properly was able to “rape” approximately 299367276 hectares of 1,5meters deep weightless powder making only brakes to sleep and eat Nutela and Schnitzels.
Details at the following link.
http://www.snowclub….726&hl=DOGIAKOS

Αυτά για σήμερα που ήταν ακόμα μια μέρα που δεν έκανα σκι εκτός πίστας. Η ζωή κυλάει και ανάλογα με το πόσο ψαχνόμαστε δεν μας μένουν πάνω από 300 πουδρομέρες και 400 μέρες ανοιξιατικου σκι εφόσον πάλι ήρθε αρνητικό mail από το interview στου warren miller.. Ας μην χάσουμε και την επόμενη. ΟΡΜΑΤΕ

Tα παραδείγματα είναι πολλά από ανθρώπους που έκαναν κάποια από τα παραπάνω και ενώ κάποτε βλέπανε εκτός πίστας και νόμιζαν ότι δεν είναι για αυτούς τώρα ψάχνουν για πουδροπέδιλα.

Άλλωστε σχεδόν όλοι οι αξιόλογοι σκιερ αυτού του κόσμου συμφωνούν σε ένα πράγμα:

Η ΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΣΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ……………………………..

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΛΟ ΕΚΤΟΣ ΠΙΣΤΑΣ.

(1) Darka darka: Από την ταινία Team America (η μεγαλύτερη παραγωγή του κόσμου με μαριονέτες) Darka Darka Mohamedh Dzihadh φωνάζουν οι άραβες όταν πάνε να σκοτώσουν αμερικάνους. Σας προτείνω να κατεβαίνετε φωνάζοντάς το και εσείς εκτός του ότι σου ανεβάζει την ψυχολογία αν είμαστε στις ίδιες πούδρες θα σας ακούσουμε.

(2) )Είναι η μαγική στιγμή. Το πέδιλο έχει όλο το βάρος σας όπως επιβραδύνεται από το κάτω της προηγούμενης στροφής στο κέντρο προς τα κάτω και ο ολοκλήρωμα της επιφάνειας του χιονιού επί το βάρος σας επί την επίτάχυνση που είχαμε από την προηγούμενη στροφή στις δύο άκρες να πιέζει προς τα πάνω. Έχει το μέιστο λύγισμα οπότε είναι αναγκασμένο να επανέλεθει στη φυσική του θέση μου είναι ευθεία. Για να το κάνει δίνει ενέργεια που είναι ακριβώς στην ίδια διεύθυνση με αυτή που θα ξοδέψει και ο σκιερ για να σηκωθεί πάνω. Σε μικρό χρονικό διάστημα σταματάει η επιβράδυνση της κίνησης μας προς τα κάτω καθώς φτάνουμε στο χαμηλότερο σημείο και το πέδιλο μας επιταχύνει προς τα πάνω. Αν κατάλαβε κάποιος τι εννοώ να μου το πει.

Latest addition. Γιατι δεν τους λες να τραγουδάνε αφού πάντα τραγουδάς μου είπαν οι πρώτοι που είδαν το άρθρο. Πράγματι έχω δει τον εαυτό μου εκεί που κάνει απολαυστικό εκτός πίστας ξαφνικά να μην το απολαμβάνει όταν σταματήσω να τραγουδάω. Βρείτε ένα ρυθμό ένα τραγούδι που σας κάνει χαρούμενο. Γλύκα – γλύκα τραγούδαγα πέρσι, Το Guzzi του Μαζωνάκι πιο παλιά ενω μια ολόκληρη μέρα έκανα εκτός πίστας με το Enter Sadman των Mettalika. Το τραγούδι φέρνει χαμόγελο, ρυθμό και έλλειψη φόβου όπως κατεβαίνουμε. Τραγουδήστε και απολάυστε το εκτός πίστας σκι. Βασικά και στην πίστα συνέχεια τραγουδάω όταν κάνω σκι αλλά…Πάριο

Credits to: Κωστής Γκορτζις(makalu)
Δημήτρης Αθανασιάδης(Dathanas)
Τηλέμαχος Ζαφειρίδης(TiLT)
Παναγιώτης Παπαθανασίου(Nickel)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *