MakisM 3,965 Report post Posted January 24, 2011 Αν δεν παινεψεις το σπιτι σου... YouTube Video -> Ερωτησεις εντος!!... Quote Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted January 25, 2011 (edited) Μακη εχω ενα παλιο netbook, το πρωτο που βγηκε στην αγορα, το Asus Eee PC 701 http://www.skroutz.gr/s/52289/Asus-Eee-PC-701-4GB.html μπορω να του βαλω ubuntu? βασικα οταν το ειχα παρει ειχε καποιο linux os αλλα ηταν πολυ basic και πολυ δυσχρηστο και του εβαλα xp με το οποιο τρεχει σχετικα ok αλλα ο δισκος ειναι σχεδον γεματος. edit: το συγκεκριμενο το χρησιμοποιω κυριως για internet αλλα για να το συνδεω στην τηλεοραση και μεσω εξωτερικου σκληρου να βλεπω καμια ταινιουλα Edited January 25, 2011 by clouseau Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted January 25, 2011 θα "αναπτερωθεί" κιολας... απο τότε που εβαλα τα ubuntu στο λαπτοπ απλά βαριέμαι να το περιμένω να ανοιξει στα xp... μεχρι να ανοιξουν εχω μπει με ubuntu εχω εκτυπωσει και τον εχω κλεισει... Quote Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted January 25, 2011 θα "αναπτερωθεί" κιολας... απο τότε που εβαλα τα ubuntu στο λαπτοπ απλά βαριέμαι να το περιμένω να ανοιξει στα xp... μεχρι να ανοιξουν εχω μπει με ubuntu εχω εκτυπωσει και τον εχω κλεισει... δηλαδη εχεις 2 os στο ιδιο μηχανημα? γιατι? το συγκεκριμενο netbook εχει πολυ χαμηλες δυνατοτητες (512 μνημη, 4GB δισκο SSD, 900GHz επεξεργαστη). μπορει να σηκωσει ubuntu? για τις χρησεις που το θελω ειναι ευχρηστο το ubuntu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
koukos 362 Report post Posted January 25, 2011 O Μακης πηγε σημερα για σκι,περιμενετε να γυρισει ινα μας απαντησει! Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 25, 2011 το συγκεκριμενο netbook εχει πολυ χαμηλες δυνατοτητες (512 μνημη, 4GB δισκο SSD, 900GHz επεξεργαστη). μπορει να σηκωσει ubuntu? για τις χρησεις που το θελω ειναι ευχρηστο το ubuntu? μια δoκιμη (απο usb-stick) θα σε πεισει : ubuntu / netbook Quote Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted January 25, 2011 μια δoκιμη (απο usb-stick) θα σε πεισει : ubuntu / netbook ευχαριστώ. το εβαλα να κατεβαινει Quote Share this post Link to post Share on other sites
itiotis 779 Report post Posted January 25, 2011 (edited) δηλαδη εχεις 2 os στο ιδιο μηχανημα? γιατι? Δύο ή και περισσότερα OSs στο ίδιο μηχάνημα (multi-booting ΗΥ) καταλήγουμε να έχουμε για παράδειγμα στην περίπτωση που χρησιμοπούμε μία εφαρμογή η οποία διατίθεται μόνο για ένα OS (π.χ. Windows) και όχι για το άλλο OS (π.χ. Linux) που εμείς επιθυμούμε να έχουμε και να χρησιμοποιούμε κατά κανόνα στον ΗΥ μας. Για παράδειγμα, αν επιθυμούμε στο netbook να έχουμε Linux (για διάφορους λόγους όπως απόδοση λειτουργίας, εξοικείωσής μας κ.ά.), αλλά θέλουμε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε και Photoshop ή ένα παιχνίδι, επειδή τα τελευταία δεν τρέχουν σε Linux αναγκαζόμαστε να κάνουμε το PC μας multi-boot. Βέβαια στην περίπτωση του Linux υπάρχουν και άλλες «διέξοδοι» για να τρέξεις εφαρμογές windows σε linux (windows emulators για Linux και virtuallization s/w), απλά αυτές οι λύσεις είναι λίγο «βαριές» για netbook. Edited January 25, 2011 by itiotis Quote Ο μόνος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις... Αν και όταν κάνεις σχέδια μπορεί Κάποιος να χαμογελά, εσύ κάνε τα... Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 25, 2011 δηλαδη εχεις 2 os στο ιδιο μηχανημα? γιατι? το συγκεκριμενο netbook εχει πολυ χαμηλες δυνατοτητες (512 μνημη, 4GB δισκο SSD, 900GHz επεξεργαστη). μπορει να σηκωσει ubuntu? για τις χρησεις που το θελω ειναι ευχρηστο το ubuntu? Ο Μακης γυρισε απο το σκι ξεθεωμενος... Το συγκεκριμενο μηχανημα δεν εχει προβλημα με τον επεξεργαστη και τη μνημη. Τα 4 GB θελουν προσοχη... αλλα δεν ειναι ανεφικτο. Ας παρουμε ομως τα πραγματα απο την αρχη... Τα Asus eePC ανοιξαν τον κοσμο των netbooks, μικρα μηχανηματα, με λιγες απαιτησεις αλλα υπερ-φορητα. Στην αρχη, εβγαιναν μονο με Linux, το Linux Xandros, αλλα δεν πολυπετυχε, γι'αυτο και το γυρισαν σε Win XP. Ας μιλησουμε λιγο για Linux. Linux ειναι ο πυρηνας του συστηματος, το λειτουργικο συστημα που τρεχει το hardware. Βασισμενοι πανω σ'αυτο, εκατονταδες εταιρειες, γκρουπ ακομα και ατομα, εφτιαξαν δικα τους distributions (διανομες) οπως το Xandros που αναφεραμε, το Debian, το Ubuntu (που ειναι derivative του Debian), το RedHat/Fedora (στο οποιο μετοχος ειναι και ο Linus Torvalds, που εγραψε το βασικο πυρηνα του Linux σαν πτυχιακη εργασια), το Arch, το Gentoo και εκατονταδες αλλα. Επειδη το Linux ειναι εξαιρετικα παραμετροποιησιμο, καθε distribution εστιαζει με τη δικη της φιλοσοφια, το ποιο θα ειναι το τελικο προϊον. Ακομα και αυτο το τελικο προϊον, ειναι εξαιρετικα παραμετροποιησιμο. Αν δειτε το δικο μου PC και του Nickel δεν θα πιστεψετε οτι ειναι το ιδιο λειτουργικο συστημα. Παρ'ολο που και τα δυο ειναι Ubuntu. Το 'δειτε' ειναι το προϊον του Desktop Manager (χοντρικα το GUI, αλλα με πολλα περισσοτερα). Οσο πιο σοφιστικε και με πιο πολλα eye candy, τοσο πιο 'βαρυ' για το μηχανημα. Το Ubuntu, καταφερε να κρατησει μια ισορροπια user friendliness προς τον καινουριο χρηστη, οσο και δυναμης προς τον power user. Ετσι, χοντρικα, εχει περισσοτερους χρηστες απο τις υπολοιπες 3, 5, 10 διανομες μαζι (εξαρταται ποιος κανει το μετρημα και πως). Ειναι παντως η πιο δημοφιλης διανομη Linux για desktop και laptop/netbook. Τωρα βεβαια ερχεται η android που αν επεκταθει σ' αυτα τα πεδια, θα γινει χαμος!.. Το Ubuntu γινεται developed απο την Canonical, μια εταιρεια η οποια το παρεχει δωρεαν. Ας μεινουμε λιγο σ'αυτο. Το μεγαλο πλεονεκτημα του Linux ειναι οτι διανεμεται με την General Public Licence (GPL) γνωστη και ως copyleft (το αντιθετο του copyright). Τι λεει αυτη; Οτι καθε κομματι κωδικα που εκδιδεται κατω απο την GPL, ειναι δωρεαν (...οχι αναγκαστικα, αλλα θα το καταλαβετε γιατι ειναι δωρεαν πιο κατω), και παρεχεται με τον πηγαιο κωδικα. Ο καθενας εχει δικαιωμα να τον αντιγραψει, μεταβαλει, επεκτεινει. Η μονη υποχρεωση που εχει, ειναι να διανειμει τον καινουριο κωδικα κατω απο την GPL. Οποτε και αυτος ο κωδικας γινεται κτημα ολων, να χρησιμοποιησουν, μεταβαλλουν, επεκτεινουν κλπ. Πηγαιος κωδικας ειναι το προγραμμα στην γλωσσα προγραμματισμου. Τα Windows πχ. δεν δινονται με τον πηγαιο κωδικα, ο οποιος αποτελει επτασφραγιστο μυστικο της Microsoft, αλλα με τα compiled πακετα (ουσιαστικα σε δυαδικο η hexadecimal κωδικα) τα οποια απαγορευεται να τα κανει κανεις reverse engineer και να καταληξει στον πηγαιο κωδικα. Οπως πιθανον καταλαβαινετε, αν εχετε τον πηγαιο κωδικα δωρεαν, ειναι σχετικα ευκολο να τον κανετε compile εσεις, οποτε δεν εχει νοημα να βγαλει κανεις ενα προγραμμα προς πωληση, τη στιγμη που ο πηγαιος κωδικας ειναι δωρεαν. Ετσι, η τεραστια πλειοψηφια των προγραμματων Linux ειναι δωρεαν. Αυτα τα προγραμματα λεγονται ΕΛ/ΑΚ (Ελευθερου Κωδικα/Ανοιχτου Κωδικα). Υπαρχουν βεβαια προγραμματα σε Linux που ειναι μεν δωρεαν, αλλα δεν ειναι ΕΛ/ΑΚ. Το πιο γνωστο παραδειγμα ειναι το GoogleEarth. Μην ανησυχειτε ομως, υπαρχουν δεκαδες χιλιαδες προγραμματα για (σχεδον) τα παντα, τα οποια ειναι δωρεαν.Στα αποθετηρια (θα εξηγησω τι ειναι παρακατω, σκεφτειτε τα σαν αποθηκες εγκεκριμενου λογισμικου) που χρησιμοποιω εγω, υπαρχουν 35000 πακετα. Εγω, στην εγκατασταση μου, εχω κατι παραπανω απο χιλια. Ωραια λοιπον, εχουμε ενα λειτουργικο συστημα, με πολλα προγραμματα που ειναι δωρεαν. Τι αλλα πλεονεκτηματα εχει; α) Σταθεροτητα. Εγω το εχω δει να σπαει μονο μια φορα. Δεν εχει το περιφημο BSOD (Blue Screen of Death). Αν ενα προγραμμα 'κολλησει', ειτε γιατι ειναι κακογραμμενο, ειτε γιατι η ΔΕΗ ειχε ασημη μερα και εκανε μια διακυμανση που δεν αρεσε στο προγραμμα, απλως σταματας το προγραμμα. ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!!.. β) Ασφαλεια. Το συστημα Linux εχει πολλα χαρακτηριστικα που το κανουν εκ γενετης πιο ασφαλες. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΟΙ για Linux. Για την ακριβεια, εχουν κατασκευαστει καμμια δεκαρια, αλλα ΑΜΕΣΩΣ, το Linux τροποποιηθηκε, ωστε να μην το επηρρεαζουν. Γι'αυτο, δεν καθεται κανεις να γραψει ιους για Linux (οι κακες γλωσσες λενε οτι το Linux δεν εχει τοση διαδοση για να ειναι στοχος...). Εστω... φανταστειτε ομως ποσο πιο γρηγορα θα ετρεχε το συστημα σας χωρις Norton Anti Virus, η οποιοδηποτε αλλο Anti Virus. Στην κοινοτητα Linux, υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες προγραμματιστες, οι οποιοι, εθελοντικα, περιφρουρουν και βελτιωνουν το λογισμικο. Αν καποιος, θεωρητικα, βρει μια τρυπα, αυτη επιδιορθωνεται σε ωρες. Ενω στα Windows αυτο γινεται σε βδομαδες... μηνες... αν γινει... Πρεπει καποιος στην Microsoft να του δωσει προτεραιοτητα και να ασχοληθουν καποιες δεκαδες προγραμματιστες. Επι πλεον, τα προγραμματα που παρεχονται, αφου περασει ο κωδικας τους εξεταση, μπαινουν σε ειδικες αποθηκες (τα αποθετηρια η repositories που ελεγα προηγουμενως), και οι χρηστες τα κατεβαζουν απο κει. Οποτε ειναι σιγουροι οτι ουτε malware θα εχουν, ουτε θα τα εχει 'πειραξει' κανεις. Επι πλεον 9συνηθως) ειναι απολυτα συμβατα με τη διανομη του χρηστη (Ubuntu στην περιπτωση). γ) Ταχυτητα. Υπαρχουν πολλοι λογοι. Ανεφερα εναν, το οτι δεν χρειαζεται anti virus. Επι πλεον, τα προγραμματα ειναι optimized για τον τροπο που τρεχουν, σαν αποτελεσμα, μπορειτε να δουλεψετε πολυ γρηγορα, ακομα και σε παλια μηχανηματα με περιορισμενες δυνατοτητες. Το δικο μου μηχανημα ειναι ενα Pentium 4 απο το 2003. Απο τη στιγμη που θα διαλεξω αν θελω να τρεξω Ubuntu η Windows, μεχρι τη στιγμη που θα κανω login (απαραιτητο χαρακτηριστικο ασφαλειας) παιρνει 23 δευτερολεπτα. Σε αλλα 5 δευτερα ειμαι στην επιφανεια εργασιας ΕΤΟΙΜΟΣ να τρεξω οποιο προγραμμα θελω. Τα Windows στο ιδο μηχανημα παιρνουν 75 δευτερα μεχρι να μου ζητησει να διαλεξω χρηστη, αλλα για να τελειωσει η εγκατασταση στην επιφανεια εργασιας παιρνει 2-3 λεπτα και για να ανοιξει το Firefox (κανοντας κλικ μολις εμφανιστει το desktop) παιρνει αρκετα λεπτα... μπορω να φτιαξω ενα καπουτσινο, και να τον πιω κιολας!!... Στο Ubuntu παιρνει 7 δευτερα! Και τωρa ερχομαι στην ερωτηση του Clouseau. Θα δουλεψει το Ubuntu στο eePC? Ναι! Φοβαμαι λιγο το μικρο δισκο. Αλλα με λιγη νοικοκυροσυνη και ενα εξωτερικο (μεγαλο φλασακι πχ 16 GB, η εξωτερικο σκληρο για τα δεδομενα) δεν θα εχει κανενα (αλυτο) προβλημα. Μενει να αποφασισει ΠΟΙΟ Ubuntu θα χρησιμοποιησει... Υπαρχουν αρκετες επιλογες. Εξαρτωνται κυριως απο τον Desktop Manager. O κλασσικος DM λεγεται GNOME και ειναι ενας καλος συγκερασμος eye candy και χρηστικοτητας αλλα και 'βαρους' (δηλαδη ποση μνημη RAM χρειαζεται, τοσο αυτος, οσο και τα προγραμματα του). Αυτος ερχεται με τα Ubuntu Ο πιο super duper DM με πολλα eye candy, αλλα και πολλα χρηστικα κολπα, λεγεται KDE και ερχεται με τα KUBUNTU. Ο πιο ελαφρυς και γρηγορος λεγεται XFCE και ερχεται (surprise...) με τα xubuntu. Ολα Ubuntu ειναι, αλλα με διαφορετικο Desktop Manager. Πως αποφασιζεις; Κατεβαζεις την εγκατασταση σε φλασακι (το λεμε LiveUSB). Ολες σου επιτρεπουν να κανεις boot απο το φλασακι σαν τον κυριο δισκο του συστηματος, χωρις να πειραξεις το παρον συστημα σου και να δεις αν παιζει. Η εγκατασταση θα ειναι ισαμε με 10 φορες πιο αργη απο την εγκατασταση στο 'σκληρο' του συστηματος (λογω USB) αλλα αυτο που ενδιαφερεσαι ειναι να δεις αν κολλαει, αν εχεις πληρη συμβατοτητα με ηχο, καρτα γραφικων, WiFi, αλλα και να δεις πως ειναι τα προγραμματα. Συνθως η εγκατασταση (που δεν εγκαθισταται, παρα αν αποφασισεις να την εγκαταστησεις) ειναι μεγεθους CD (699 ΜΒ) και ερχεται με πληρη σουιτα προγραμματων (Firefox, OpenOffice, Music Player, Photo Editor, και πολλα αλλα). Αν η εγκατασταση ειναι σε φλασακι, μπορεις να κατεβασεις και αλλα προγραμματα... Για desktop, μπορειτε να καψετε ενα LiveCD, αλλα αυτο δεν θα εγκαθιστα αλλα προγραμματα... Ετσι, για τον Cloyseau θα προτεινα να κατεβασει το Ubuntu Netbook Edition απο το www.ubuntu.com και να το δοκιμασει για μερικες μερες. Μετα βλεπουμε... Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
rio 0 Report post Posted January 25, 2011 Μπορεις να το δοκιμασεις(να τρεξει απο usb stick) χωρις να πειραξεις τα windows ουτε να κανει Partition?? Γιατι εχω ενα προγραμμα που θελει Dos και δεν τρεχει σε (σ)vista. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 25, 2011 Μπορεις να το δοκιμασεις(να τρεξει απο usb stick) χωρις να πειραξεις τα windows ουτε να κανει Partition??Γιατι εχω ενα προγραμμα που θελει Dos και δεν τρεχει σε (σ)vista. Ναι, μπορεις να τρεξεις με LiveUSB. Οσο θελεις! Χωρις να αλλαξει τιποτα στο συστημα σου. Αλλα προγραμμα DOS σε Linux... δεν θα τρεξει καρντια μου... Αν εχεις full εγκατασταση Linux, μπορεις να τρεξεις προσωμοιωτη (Virtual Machine) με Windows XP και απο κει με dos... Εχω τα XP σε Virtual Machine, και μαλιστα νομιμο αντιγραφο που αγορασα για καποιο laptop που πεθανε (ειχε Win98, του αγορασα ΧΡ και... μετα 3 μηνες πεθανε...). Πλακα εχει να εχεις σταθερα Windows... Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 25, 2011 β) Ασφαλεια. ... φανταστειτε ομως ποσο πιο γρηγορα θα ετρεχε το συστημα σας χωρις Norton Anti Virus, η οποιοδηποτε αλλο Anti Virus. γ) Ταχυτητα. Υπαρχουν πολλοι λογοι. Ανεφερα εναν, το οτι δεν χρειαζεται anti virus. Φαουλ ! θα βαλεις antivirus μονο και μονο για να εισαι περισσοτερο σιγουρος οτι δεν κανεις πασα καποιο ιο με mail forwarding οπως και για να ελεγχεις αυτα που κατεβαζεις (αν προκειται να παιξουν σε αλλα μηχανηματα). Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 25, 2011 Φαουλ ! θα βαλεις antivirus μονο και μονο για να εισαι περισσοτερο σιγουρος οτι δεν κανεις πασα καποιο ιο με mail forwarding οπως και για να ελεγχεις αυτα που κατεβαζεις (αν προκειται να παιξουν σε αλλα μηχανηματα). Εχω το Avast αλλα δεν ειναι resident (δεν θυμαμαι να εχω δει AV στο Linux με resident).. Το χρησιμοποιω μονο οταν θελω να ελεγξω κατι, οποτε δεν μου επιβαρυνει το συστημα. Οποτε δεν υπαρχει φαουλ... αν ξεχασω να το κανω... ας προσεχατε! Quote Share this post Link to post Share on other sites
rio 0 Report post Posted January 25, 2011 Αν εχεις full εγκατασταση Linux, μπορεις να τρεξεις προσωμοιωτη (Virtual Machine) με Windows XP και απο κει με dos... Full εγκατασταση εννοεις οχι με στικακι οπως μου ειπες ετσι? Ο προσωμοιωτης των XP ειναι δωρεαν? Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 26, 2011 ευχαριστώ. το εβαλα να κατεβαινει ριξε μια ματια και εδω : asus-eee-pc-4g-surf Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 26, 2011 Full εγκατασταση εννοεις οχι με στικακι οπως μου ειπες ετσι?Ο προσωμοιωτης των XP ειναι δωρεαν? Ναι, εγω χρησιμοποιω το Virtualbox της Oracle. Μολις του βαλαν και 3D Acceleration... οποτε με ενα γρηγορο μηχανημα, παιζεις και παιχνιδια για Windows... Quote Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted January 26, 2011 ριξε μια ματια και εδω : asus-eee-pc-4g-surf δεν ξερω τι να κανω. εκανα ενα usb και ετρεξα το τελευταιο ubuntu για netbook. οσο αφορα το περιβαλλον μου φανηκε πολυ καλο. ομως δυστυχως τα κολληματα ειναι τεραστια- στην ουσια δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις τον υπολογιστη. δεν ξερω αν φταιει οτι τρεχει απο usb, αλλα και να βελτιωθει η κατασταση και παλι δουλεια δεν γινεται... μ' αυτα και μ' αυτα δεν προλαβα να παιξω ιδιαιτερα αλλα προλαβα να βρω ενα προβλημα. δοκιμασα 2 φορεσ να εγκαταστησω flash στον firefox γιατι youtube γιοκ. την πρωτη κολλαγε συνεχεια. την δευτερη φορα που ειπε οτι εγινε το installation, για καποιο λογο εκοψε την συνδεση με το wifi και μετα δεν συνδεοταν με τιποτα. επρεπε να ξανακανω restart τον υπολογιστη ωστε στο φορτωμα να διαβασει τα ασυρματα δικτυα και να πας manually να συνδεθεις. δηλαδη ουτε το auto connect λειτουργησε. δεν ξερω αν ολα αυτα εχουν να κανουν με το οτι ετρεξα το os απο usb stick ή με τις δυνατοτητες του asus ή με το συγκεκριμενο version του ubuntu...ή ολα μαζι (?) Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 26, 2011 δεν ξερω αν ολα αυτα εχουν να κανουν με το οτι ετρεξα το os απο usb stick ή με τις δυνατοτητες του asus ή με το συγκεκριμενο version του ubuntu...ή ολα μαζι (?) CTRL+ATL+DEL Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 26, 2011 δεν ξερω αν ολα αυτα εχουν να κανουν με το οτι ετρεξα το os απο usb stick ή με τις δυνατοτητες του asus ή με το συγκεκριμενο version του ubuntu...ή ολα μαζι (?) oouuppss -- λαθος το παραπανω το usb stick απλα θα στο κανει πιο αργο η μνημη σου πιθανοτατα ειναι μικρη για flash player δοκιμασες να δεις ταινια στην tv (μια και αυτο σε ενδιαφερει πιο πολυ) ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted January 26, 2011 CTRL+ATL+DEL το εκανα αλλα ακομα και αυτο κολλησε! οποτε ο μονος τροπος (που ηξερα) ηταν kill απο το power button Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 26, 2011 το εκανα αλλα ακομα και αυτο κολλησε! οποτε ο μονος τροπος (που ηξερα) ηταν kill απο το power button λοιπον περα απο την πλακα με το ctrl-alt-del (δεν ειναι αυτη η λυση σε linux) δες τα properties στην καρτα δικτυου σου (ενδεχεται το auto-reconnect να μην εχει ενεργοποιηθει) δοκιμασε να δεις ταινια στην tv ψαξε σε πιο εξεζητημενα fora http://forum.ubuntu-gr.org/index.php Quote Share this post Link to post Share on other sites
clouseau 199 Report post Posted January 26, 2011 δοκιμασε να δεις ταινια στην tvψαξε σε πιο εξεζητημενα fora http://forum.ubuntu-gr.org/index.php στην TV συνδεεται μια χαρα. το προβλημα ειναι οτι αν δεν εχω flash στον browser τι να το κανω? επισης καποια video format δεν τα επαιζε ο player. συγκεκριμενα mp4, ενω καποια avi τα επαιζε και καποια οχι. ενταξει αυτο ειναι θεμα player αλλα οταν πηγα να εγκαταστησω το vlc για παραδειγμα, κολλησαν τα παντα. μαλλον πρεπει να βρω καποια ποιο light εκδοση. αν εχετε καποια συγκεκριμενη να μου προτεινετε, μου λετε. thanks Quote Share this post Link to post Share on other sites
akis1967 32 Report post Posted January 26, 2011 μαλλον πρεπει να βρω καποια ποιο light εκδοση. αν εχετε καποια συγκεκριμενη να μου προτεινετε, μου λετε. thanks υπαρχει και το eeebuntu (ειδικη εκδοση για τα eee) - αν δεν κανω λαθος εχει μεταλλαχθει σε : http://www.auroraos.org/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted January 26, 2011 δεν ξερω τι να κανω. εκανα ενα usb και ετρεξα το τελευταιο ubuntu για netbook. οσο αφορα το περιβαλλον μου φανηκε πολυ καλο. ομως δυστυχως τα κολληματα ειναι τεραστια- στην ουσια δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις τον υπολογιστη. δεν ξερω αν φταιει οτι τρεχει απο usb, αλλα και να βελτιωθει η κατασταση και παλι δουλεια δεν γινεται... μ' αυτα και μ' αυτα δεν προλαβα να παιξω ιδιαιτερα αλλα προλαβα να βρω ενα προβλημα. δοκιμασα 2 φορεσ να εγκαταστησω flash στον firefox γιατι youtube γιοκ. την πρωτη κολλαγε συνεχεια. την δευτερη φορα που ειπε οτι εγινε το installation, για καποιο λογο εκοψε την συνδεση με το wifi και μετα δεν συνδεοταν με τιποτα. επρεπε να ξανακανω restart τον υπολογιστη ωστε στο φορτωμα να διαβασει τα ασυρματα δικτυα και να πας manually να συνδεθεις. δηλαδη ουτε το auto connect λειτουργησε. δεν ξερω αν ολα αυτα εχουν να κανουν με το οτι ετρεξα το os απο usb stick ή με τις δυνατοτητες του asus ή με το συγκεκριμενο version του ubuntu...ή ολα μαζι (?) Βεβαια δεν το καταλαβαινεις, αλλα σε γενικες γραμμες πετυχες! Την δοκιμη με LiveCD/LiveUSB την κανουμε για να δουμε αν ειναι συμβατα: α) Η καρτα γραφικων! Βλεπεις desktop? Ειναι... λιγο-πολυ!... Αν υπαρχουν ψιλοπροβληματα... λυνονται! Αν ειχες μια μαυρη οθονη και τπτ, τοτε... θα ειχαμε προβλημα. β) Εχεις ηχο; Το ταρατατζουμ των Ubuntu κατα την εκκινηση ειναι αρκετο! Τα υπολοιπα... λυνονται! γ) Συνδεθηκες με WiFi? Εστω και κουτσα-στραβα; Ειναι αρκετο! Τα υπολοιπα (το μαντεψες...) λυνονται! Το Linux δεν ειναι σαν τα Windows. Τα προβληματα δεν καλυπτονται με format! Λυνονται! Το flash ειναι ενα κλειστο προτυπο με καποια προβληματα, σε καποια συστηματα. Γενικα ειναι βαρυ, (ξερω site στο οποιο ο επεξεργαστης μου χτυπαει τις μεγαλυτερες θερμοκρασιες ever, γιατι εχει ενα background σε flash που σκοτωνει...). Σπανιως ομως να μεινει το προβλημα αλυτο. Γεγονος ειναι οτι εχεις λιγη μνημη, αλλα οχι και τραγικο. Εχω τρεξει σε Virtual Machine full Ubuntu με 128ΜΒ μνημη (για την VM) και δουλευε, ενω ολοι λενε οτι δεν θα δουλεψει. Αργα μεν, αλλα δουλεψε. Το LiveUSB το εχεις για να κανεις δοκιμες. Σαν επομενο βημα θα προτεινα το Xubuntu. Εχει σχεδον το μισο footprint μνημης απο το κλασσικο Ubuntu. http://www.xubuntu.org/get Αυτο εχει minimum requirements πολυ χαμηλοτερα απο τα δικα σου και λεει οτι χρειαζεται 2GB για το τελικο εγκατεστημενο συστημα. Δοκιμασε το και αν δουλευουν τα 3 θεματα παραπανω και το βλεπεις και πιο γρηγορο, ολα καλα. Το eeeUbuntu (Aurora τωρα) φαινεται να εχει σχετικα μικρο development team. Αυτο θα καθυστερει τις ενημερωσεις και δεν ειναι και ο,τι καλυτερο. Αν δεν σε ικανοποιησουν τα mainline ubuntu, τοτε μπορεις να το δοκιμασεις. Θα σου συνιστουσα να φτιαξεις ενα λογαριασμο εδω: http://forum.ubuntu-gr.org/index.php Το φορουμ της Ελληνικης κοινοτητας Ubuntu Linux. Θα παιρνεις πολυ πιο ευκολα και γρηγορα εξειδικευμενη βοηθεια απο καλους γνωστες. Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
anastasiossot 0 Report post Posted January 29, 2011 Ρε παιδες μια χαρα το Linux. 1 χρονο δεν σταματησα να το παινευω σε ολους τους φιλους και γνωστους! Στο τελος ομως δεν αντεξα τα προβληματα συμβατοτητας με τα αρχεια ms office. Αυτη ειναι η δικη μου αποψη. Quote Share this post Link to post Share on other sites