Jump to content

Recommended Posts

edit:

Ευχαριστούμε το μέλος jorge_ver και Kotsos007

O οδηγός καταχωρήθηκε τον Νοέμβριο του 2011

 

Χ.Κ Καϊμάκτσαλαν (Βόρας)

 

 

Ιστοσελίδα χιονοδρομικού

 

 

font1j.gif ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 6 ΜΕΡΕΣ:

Στα 2480 μέτρα

Στα 2265 μέτρα

Στα 2050 μέτρα

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:

 

Απέχει 130 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 591 χλμ από την Αθήνα.

Όπως και να’χει… από όποια μεριά της Ελλάδας επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, ειδικά του χειμερινούς μήνες, χρειάζεται πολύ προσοχή στους παγωμένους ή και χιονισμένους δρόμους και να έχετε ΠΑΝΤΑ μαζί σας αλυσίδες για το αυτοκίνητο.

 

Προσοχή στον δρόμο από Κερασιά, έχει υποστεί καθίζηση σε 2 σημεία στα οποία περνάς από χώμα. Το πρώτο φαίνεται από μακριά, αλλά το δεύτερο έχει σημαντικό "χάσιμο" και το βλέπεις τελευταία στιγμή. Με προσεκτική οδήγηση πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Πίστες:

 

screencapture1zi.png

(πηγή)

 

Πρώτος αναβατήρας Μετερίζι (συρόμενος):

 • Οδηγεί Στην αρχή της 8 μιας κατά τα λεγόμενα του χ/κ κόκκινης πίστας μικρής σε μήκος, αρκετά στενής, αλλά σχετικά ήπιας και χωρίς γκρεμό στο πλάι, που καταλήγει στην αρχή του συρόμενου και στο σαλέ. Χρησιμοποιείται αρκετά συχνά απο συλλόγους για προπόνηση.
 • Οδηγεί στην 7 μια μπλε πίστα αρκετά εύκολη, ενδείκνυται για αρχάριους. Καταλήγει στο σαλέ και στην αρχή του συρόμενου.
 • Οδηγεί στην αρχή της περιφερειακής που καταλήγει στο 2ο σαλέ και στους αναβατήρες Σαραντόβρυση 1 και Σαραντόβρυση 2.

Δεύτερος αναβατήρας Σαραντόβρυση 2 (συρόμενος):

 • Οδηγεί στην 9 μια μπλε πίστα που μοιάζει λίγο με δρόμο, στενή αλλά ήπια σε κλίση, έχει φραχτάκι το οποίο την οριοθετεί απο το απάτητο και τη διαδρομή του συρόμενου. Καταλήγει στην αρχή του συρόμενου.
 • Οδηγεί στα μισά περίπου της 2, μια μπλε πίστα μεγάλη σε μήκος και πλάτος, αρκετά ήπια σε κλίση -σε ορισμένα σημεία προς το τελείωμα θέλει και κουπί καθώς γίνεται εντελώς ίσια- και καταλήγει στο 2ο σαλέ και στην αρχή του συρόμενου και του εναέριου.

Τρίτος αναβατήρας Σαραντόβρυση 1 (εναεριος):

 • Οδηγεί στην 4, κόκκινη πίστα, μεγάλη σε πλάτος και καταλήγει στο τελείωμα της 2.
 • Οδηγεί στην 2, μπλε πίστα, πολύ μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με αρκετά ήπιες κλίσεις που καταλήγει στο σαλέ και στην αρχή του συρόμενου και του εναέριου.
 • Οδηγεί στην αρχή της δεύτερης περιφερειακής που καταλήγει στο συρόμενο της Κρέμασης.

Τέταρτος αναβατήρας Κρέμαση (συρόμενος):

 • Οδηγεί σε 2 "αδερφές" κόκκινες πίστες. Μέτριο μήκος και πλάτος αλλά πολύ ενδιαφέρουσα κλίση ιδανική για intermediate χιονοδρόμους.
 • Οδηγεί στην 5, μια μπλε πίστα που καταλήγει στα μισά της δεύτερης περιφερειακής.
 • Οδηγεί στην τρίτη περιφερειακή η οποία σε βγάζει στην 2, συνήθως για το δρόμο της επιστροφής στο σαλε.

 

Από το σημείο που σε αφήνει το συρόμενο της Κρέμασης μπορείτε να πάτε στο υπέροχο σέρβικο εκκλησάκι με την φοβερή θέα και τη freeride διαδρομή που έχει απο πίσω. Είναι ποδαρόδρομος περίπου 200μ. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όλους. Υπόψη ότι το εκκλησάκι βρίσκεται πέρα από τα σύνορα, σε Σκοπιανό έδαφος.

 

Πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή:

 

1) ΑΕΤΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΝΥΜΦΑΙΟ (περίπου 50 Km από Π. Αγ. Αθανάσιο πολύ ωραία διαδρομή κυρίως αν επιλέξετε τον δρόμο ακριβώς δίπλα στην Βεγορίτιδα αντί για την ΕΟ Έδεσσας-Φλώρινας)

Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στο Ανατολικό Βίτσι με μέσο υψόμετρο περίπου 1350 μ.

Πολλοί και καλοί ξενώνες όπως και ταβέρνες - καφέ.

Must η επισκεψη στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας και του λύκου σε γειτονικό οικισμό (περισσότερα στο www.arcturos.gr)

Αν πάτε προς τα εκεί πεταχτείτε στο Σκλήθρο για κοτοπουλάκι σπέσιαλ στη ταβέρνα Θωμάς (αν βρειτε να καθήσετε) και σε κάποιο από τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής του Αμυνταίου για να πάρετε και κάνα κρασάκι ΑΑ

 

2) ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ (50-60 Km από Π. Αγ. Αθανάσιο)

Επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά, αν έχετε κέφια κάνετε και μια βουτιά είτε στην εξωτερική είτε στην εσωτερική πισίνα.

Yπάρχει πληθώρα επιλογών, tip να προτιμήστε κάτι πιο prive, βραδινές ώρες - θέλει οπωσδήποτε κράτηση νωρίτερα στο 2384091300 (περισσότερα στο www.loutrapozar.net).

Κοντά στα Λουτρά υπάρχει ο οικισμός Λουτράκι (για φαγητό εκεί προτείνω ταβέρνα Υδρόλιθος και μετά ελληνικό καφέ και γλυκάκι στο ζαχαροπλαστείο Ζίλη) και ο (πιο όμορφος) οικισμός Όρμας (για φαγητό ανεπιφύλακτα στην ταβέρνα Διόνυσος)

 

Μια επιλογή επίσης είναι οι Πρέσπες αλλά ξεφεύγει λίγο σε απόσταση (>100 Km). Η διαδρομή Φλώρινα-Πρέσπες-Καστοριά είναι καταπληκτική.

 

AFISA_PERIBALON.jpg


Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
 • Create New...