Jump to content
Χρήστος Λάππας

Το Λικέρ Των Κυνηγών Που Κατέκτησε Τον Κόσμο

Recommended Posts

Το λικέρ των κυνηγών που κατέκτησε τον κόσμο
Πήγαμε στο εργοστάσιο του Jagermeister, παρακολουθήσαμε όλη την διαδικασία παραγωγής του και μάθαμε γιατί αποτελεί το όγδοο σε πωλήσεις ποτό στον κόσμο.
Ελένη Νικολούλια , Πριν από 2 ημέρες
jagermeister_c.jpg

SHARES

Βρισκόμαστε στο Wolfenbuttel, μία μικρή πόλη της Γερμανίας που βρίσκεται σχεδόν μία ώρα μακριά από το Ανόβερο. Το Wolfenbuttel είναι το σπίτι του Jagemeister, η γενέτειρά του αλλά και το σημείο στο οποίο παράγεται από το 1935 το ξεχωριστό αυτό φυτικό λικέρ που πλέον έχει κατακτήσει τον κόσμο.

Το Jagermeister έχει συνδέσει το όνομά του με τα ξέφρενα party και τις έντονες στιγμές διασκέδασης. Συστήνεται να καταναλώνεται σκέτο και παγωμένο στους -20oC και αποτελεί το Νο.1 εξαγόμενο ποτό της Γερμανίας το οποίο σήμερα βρίσκουμε σε 108 χώρες παγκοσμίως.

0n0qtnid.jpg

Τι κρύβεται όμως πίσω από το ελάφι του λογοτύπου του;

Όλα ξεκίνησαν το 1878 από τον Wilhelm Mast ο οποίος εκείνη την εποχή είχε στήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Wolfenbuttel της κάτω Σαξονίας ένα εργοστάσιο που παρήγαγε ξύδι και κρασί. Η επιχείρησή του ήταν τόσο επιτυχημένη που όταν άρχισε να εργάζεται σε αυτήν και ο γιός του, Curt Mast, ένιωσε πως έπρεπε να δοθεί μια νέα πνοή στα προϊόντα της. Για καλή του τύχη, ο Curt, αποδείχτηκε εξαιρετικά ταλαντούχος στο να φτιάχνει φυτικά εκχυλίσματα, μία δεξιότητα η οποία ωστόσο χρειάστηκε δεκάδες χρόνια για να εξελιχθεί και να φτάσει στο σημείο πριν από 80 περίπου χρόνια να οδηγήσει στην δημιουργία της τέλειας φόρμουλας για το βοτανικό λικέρ που σήμερα έχει κατακτήσει τον κόσμο.

Μάλιστα, στο εργοστάσιο του Jagermeister υπάρχει και ένας εκθεσιακός χώρος μέσα από τον οποίο παρακολουθήσαμε όλη την ιστορία του αλλά και τις πρώτες εμφιαλώσεις που είχαν γίνει από τον Curt.

IMG_9161.jpg

Ο Curt ωστόσο, εκτός από την μεγάλη του αδυναμία στα βότανα είχε ακόμη μία, το κυνήγι και έτσι αποφάσισε να αφιερώσει το δημιούργημά του στους κυνηγούς. Ως εκ τούτου, δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να βρει και το όνομά του, το οποίο αποκάλεσε “ο άρχοντας των κυνηγών” (Jagermeister στα γερμανικά). Όσο για το σήμα, έπρεπε και αυτό με την σειρά του να συνδέεται με την έμπνευση πίσω από το ποτό και κάπως έτσι το ελάφι του Αγίου Ουβέρτου με τον μεγάλο σταυρό ανάμεσα στα κέρατά του παρέμεινε αποτυπωμένο στις πράσινες φιάλες του Jagermeister μέχρι και σήμερα.

IMG_9158.jpg

Η ιστορία του Ουβέρτου είναι κάτι σαν θρύλος για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ουβέρτος ήταν ένας άγριος, χωρίς αναστολές κυνηγός που το μόνο που ήθελε ήταν να σκοτώνει. Ακόμα και τις Κυριακές πήγαινε στο δάσος για να κυνηγήσει, χωρίς να τον ενδιαφέρει η αγιότητα της ημέρας. Αυτή η κατάσταση συνεχιζόταν μέχρι που μια μέρα ένα λευκό ελάφι τον πλησίασε στο δάσος. Λέγεται λοιπόν πως ένας σταυρός έλαμπε ανάμεσα στα κέρατά του, και ο Ουβέρτος αναγνώρισε το χέρι του Θεού. Αμέσως μετά το περιστατικό, ο Ουβέρτος έγινε ιεραπόστολος στην υπηρεσία της Εκκλησίας και έτσι ο ίδιος έχει μείνει στην ιστορία της Γερμανίας ως ο Άγιος Ουβέρτος, ο προστάτης των κυνηγών.

Τι είναι το Jagermeister;

Όπως είπαμε, το Jagermeister αποτελεί ένα βοτανικό λικέρ. Η ιδέα για την δημιουργία του βασίζεται στο ολλανδικό Boonekamp, μία μείξη βοτάνων και μπαχαρικών που έχει ως βάση το Genever, τον πρόγονο του gin.

Σχετικά με άλλα βοτανικά λικέρ, όπως το Chartreuse και η Βενεδικτίνη, το Jagermeister είναι αρκετά πιο πρόσφατο ωστόσο γεννήθηκε για να καλύψει εντελώς διαφορετικές ανάγκες.

Η “μυστική” του συνταγή αποτελείται από 56 βότανα και μπαχαρικά τα οποία αγοράζονται στην αρχική τους, ξηρή μορφή σε ακέραιες ρίζες, φλούδες ή καρπούς από κάθε γωνιά της γης. Κάθε γουλιά Jagermeister για παράδειγμα περιέχει αστεροειδή γλυκάνισο από το Βιετνάμ, φλούδες πορτοκαλιών από την Γκάνα, ginger από την Ινδία, γαρύφαλλα από την Τανζανία, κανέλα από την Σρι Λάνκα, σαφράν από την Ισπανία και βανίλια από την Μαδαγασκάρη.

IMG_9166.jpg

Έτσι, μόλις τα συστατικά από κάθε γωνιά της γης παραδοθούν στο εργοστάσιο του Wolfenbuttel ξεκινά μια σειρά από ποιοτικούς ελέγχους στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήριά του, κάτι το οποίο συνεχίζεται μέχρι και το στάδιο της τελικής εμφιάλωσης του προϊόντος το οποίο πριν φτάσει στον πελάτη έχει τσεκαριστεί περισσότερες από 300 (!) φορές.

Όσο μείναμε μάλιστα στις εγκαταστάσεις είχαμε την ευκαιρία να δούμε αυτά τα βότανα και τα μπαχαρικά από κοντά (όχι όλα, είπαμε, κάποια μένουν κρυφά), να τα μυρίσουμε και να τα επεξεργαστούμε, ενώ αξίζει να σας αναφέρω πως οι μυρωδιές τους είναι τόσο έντονες που σχεδόν μπορείς να τις αναζητήσεις σε κάθε έναν από τους χώρους του τεράστιου εργοστασίου.

Το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία παραγωγής του λικέρ. Τα βότανα ζυγίζονται με ακρίβεια σύμφωνα με την αρχική συνταγή και χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το είδος τους. Αυτή μάλιστα είναι μία από τις διαδικασίες οι οποίες παραμένουν “μυστικές” και έτσι δεν την είδαμε ούτε εμείς. Στην συνέχεια, κάθε μία από τις κατηγορίες αυτές εκχυλίζεται ξεχωριστά μέσα από μια διαδικασία κρύας εκχύλισης σε ένα μείγμα από καθαρό αλκοόλ και νερό η οποία διαρκεί 42 ημέρες. Όταν οι μέρες περάσουν έχουν συνολικά παραχθεί περίπου 40.000 λίτρα εκχυλισμένων βοτάνων και μπαχαρικών τα οποία στην συνέχεια ενώνονται μεταξύ τους και οδηγούν στην ξεχωριστή βάση του Jagermeister.

jagermeister.jpg

Η βάση αυτή, αποτελεί το μείγμα που στην συνέχεια θα γίνει η καρδιά του λικέρ. Για την ώρα, είναι απλώς ένα blend από διάφορα εκχυλίσματα που περιέχουν 52% αλκοόλ. Κάπου εδώ όμως ξεκινά ένα σπουδαίο κομμάτι της παραγωγής του Jagermeister.

Προκειμένου να ομογενοποιηθούν σωστά τα 4 μείγματα οι ποτοποιοί τα διατηρούν μέσα σε δρύινα βαρέλια για έναν ολόκληρο χρόνο. Το εργοστάσιο του Wolfenbuttel, το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί το μοναδικό σημείο από το οποίο παράγεται η καρδιά του Jagermeister, διαθέτει περίπου 450 βαρέλια χωρητικότητας από 2000 μέχρι και 24000 λίτρων τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και 90 χρόνια. Και είναι αυτά που έναν χρόνο μετά θα δώσουν ζωή στο μέχρι αυτή την στιγμή άχρωμο και άγλυκο βοτανικό εκχύλισμα.

IMG_9165.jpg

Όταν ο χρόνος περάσει, το ομογενοποιημένο πλέον μείγμα θα βγει από τα βαρέλια και τις δεξαμενές, θα του προστεθεί καραμελόχρωμα και ζάχαρη, θα φιλτραριστεί πολλάκις και αφού περάσει από συνολικά 383 ελέγχους ποιότητας θα εμφιαλωθεί στο χαρακτηριστικό πράσινο μπουκάλι του Jagermeister, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του σε κάθε γωνιά της γης.

Το αποτέλεσμα, είναι ένα λικέρ με 35% αλκοόλ, έντονα αρωματικό και αρμονικό το οποίο διαθέτει 5 βασικά γευστικά χαρακτηριστικά. Είναι γλυκό χάρη στον ισχυρό χαρακτήρα του γλυκάνισου. Πικάντικο χάρη στο ginger, με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών από τις φλούδες του πορτοκαλιού, ήπια πικρό χάρη στα βότανα όπως ο ύσσωπος και ιδιαίτερα αρωματικό χάρη στο γαρύφαλλο και την κανέλα.

Όχι μόνο ένα σφηνάκι

Για χρόνια το Jagermeister προτείνονταν ως “αυστηρά παγωμένο στους -20oC” ωστόσο πλέον, η αλλαγή της τάσης της παγκόσμιας αγοράς μας δίνει ενδιαφέρουσες εναλλακτικές που θέλουν το λικέρ να πίνεται σε θερμοκρασία από 4-8oC συνδυασμένο με χυμό, με ginger beer ή με tonic σε μια μορφή long drink. Ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι και αν το δοκιμάσετε σκέτο, με πάγο και μία φλούδα από πορτοκάλι, ενώ τελευταία προτείνεται ακόμη και σε cocktailς, όπως το Negroni στο οποίο αντικαθιστά το βερμούτ δίνοντας έναν πιο γλυκό χαρακτήρα στο ποτό.

Το Jagermeister (το οποίο προφέρεται γέγκερ-μάϊστερ) ξεκίνησε ως το ποτό των κυνηγών κι όμως σχεδόν έναν αιώνα μετά αποτελεί το 8ο σε πωλήσεις ποτό στον κόσμο. Λειτουργεί άψογα ως χωνευτικό λικέρ, ενώ έχει ενδιαφέρον αποτέλεσμα και ως long drink. Την επόμενη φορά που θα το εντοπίσετε σε κάποιο μπαρ ή κάβα, αξίζει να θυμάστε ορισμένα από τα παραπάνω.

Πηγή: http://www.oneman.gr/keimena/style/pota/to-liker-twn-kynhgwn-poy-katekthse-ton-kosmo.3732950.html

 • Like 8

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

etsi εξηγείτε το πραμα !! :hope:

γιαυτό οταν το πίνουμε στο διάλειμμα στο ΣΝΟΟΥ -ΜΠΑΡ του πισοδεριου μας φαίνονται μετα - η πιστες ακομα καλύτερες!! :evil:

 • Like 2

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμείς το λεμε,προοθιτης,ελυτερης κατάβασης :)

Μετα απο αυτο ολα ειναι ευκολα:)

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σα φαρμακο για το βηχα ειναι... :shock:

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά από 3 σφηνάκια δεν καταλαβαινεις ούτε γεύση ,ούτε κρύο

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mε 4 κανεις factory reset και εισαι σαν νεογεννητο...

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά από 3 σφηνάκια δεν καταλαβαινεις ούτε γεύση ,ούτε κρύο

 

 

Mε 4 κανεις factory reset και εισαι σαν νεογεννητο...

 

Ζηλεύω εσάς που την βγάζετε τόσο φθηνά... :innocent:

 • Like 4

sinox-0.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαρταται απο το ποση φαια ουσια εχεις καψει ΗΔΗ... :whistling:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ πρέπει να την έχω κάψει όλη... διάβασα -200 οC :D :D

Edited by Pant
 • Like 2

Practice makes perfect

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Γενάρη που μας πέρασε, στην εκδρομή στη Cervinia κάποιος με το που φτάσαμε το έβγαλε έξω από το παράθυρο του δωματίου και το φύτεξε στο χιόνι για να κρυώνει.

Όταν το πήρε από κει για να πιει τη πρώτη φορά και να κεράσει και τον συγκάτοικό του ξέχασε να το βγάλει ξανά έξω.

 

Φήμες λένε ότι το πιαν όλο ζεστό....

 

Αλλά όχι και να σε στέλνει με 3 ρε παιδιά...

 

Δηλαδή το καλοκαίρι πίνετε 1 ποτήρι ούζο μόνο?

 • Like 2

15471092846_60d380fc17_o.jpgvoe-1516-racetiger-speedwall-gs-uvo-rgb_w990.jpg

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

 

Austrian Level 2 Ski Instructor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Γενάρη που μας πέρασε, στην εκδρομή στη Cervinia κάποιος με το που φτάσαμε το έβγαλε έξω από το παράθυρο του δωματίου και το φύτεξε στο χιόνι για να κρυώνει.

Όταν το πήρε από κει για να πιει τη πρώτη φορά και να κεράσει και τον συγκάτοικό του ξέχασε να το βγάλει ξανά έξω.

 

Φήμες λένε ότι το πιαν όλο ζεστό....

 

Αλλά όχι και να σε στέλνει με 3 ρε παιδιά...

 

Δηλαδή το καλοκαίρι πίνετε 1 ποτήρι ούζο μόνο?

Αμάν βρε Πανό τρόπος το λέγειν...3 shots στο βουνό επάνω για να κάνεις ζέσταμα όχι ότι γίνεσαι σκνιπα . ..χαβαλέ κάνουμε
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Posts

  • Μιά ωραία υδάτινη διαδρομή, με ενδιαφέρουσες εικόνες που ελπίζω να καταφέρνω να μεταφέρω στο βίντεο.  
  • Είναι πολύ ουσιαστική η ενημέρωση που παρέχεται μέσω του φόρουμ σχετικά με τους αγώνες world cup. Ένα ευχαριστώ προς όσους φροντίζουν να μας τροφοδοτούν με χρήσιμα στοιχεία (τόπος, ημέρα, ώρες κυρίως) του κάθε αγωνίσματος. 
  • Νομίζω ότι πρωτίστως τον Pant πρέπει να συγχαρούμε.
  • Είχα σκοπό να το πω σήμερα στην γσ, αλλά από βλακεία μου το ξέχασα. Ευχαριστώ θερμά όλους που ασχολήθηκαν με το φετινό πρωτάθλημα και κυρίως τους Mil και Pant. Δεν έκανα που δεν έκανα που σκι, τουλάχιστον χάρη σε εσάς μαθαίναμε το πρόγραμμα των αγώνων, ώρες μετάδοσης, κανάλια και έτσι τουλάχιστον χάρηκα αγώνες φέτος. Όπως όλοι μας φαντάζομαι. Συνεχίστε, σας παρακαλώ, έτσι και του χρόνου παιδιά. Αλλά, μακάρι να μην τους βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση. Παρά μονάχα το βράδυ που θα ξεκουραζόμαστε από τις δικές μας καταβάσεις.😉   Και εύχομαι του χρόνου τις καταβάσεις αυτές να τις κάνουμε όλοι μαζί, σαν σύλλογος!!!!
  • 15/12/20-14/5/21 συνήθως κάνω σχεδόν εξάμηνο, σε πολλά περισσότερα βουνά, φέτος σχεδόν μόνο φαλακρό, ένα μήνα λιγότερο.....εύχομαι του χρόνου να χαρούμε το χόμπι μας , ΕΛΕΎΘΕΡΑ
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. bobos...
   bobos...
   (34 years old)
 • Who is online

  No members to show

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   16,747
  • Total Posts
   450,942
 • Member Statistics

  • Total Members
   7,359
  • Most Online
   208

  Newest Member
  nostrad77
  Joined
×
×
 • Create New...