Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found

Recommended Posts

Πωπω όταν γυρνάς από Άλπεις, θες κάποιες μέρες να συνέλθεις....

Επειδή δεν έχει γραφτεί τίποτα για την περιοχή και το χιονοδρομικό στο site, μερικά πράγματα.

1. Για κάποιο αδιευκρίνηστο λόγο δεν το ξέρουν καθόλου οι Έλληνες. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως σχεδόν σε όλα τα "θηρία" των Άλπεων πάνε Έλληνες, στο Flaine έχουν πάει ελάχιστοι. Άγγλοι πολλοί, οικογένειες πολλές, ησυχία και καθόλου μεθυσμένοι το βράδυ, έχει 3-4 μπαράκια το βράδυ και μετά το σκι έχεις μέρος να χορέψεις. Ατελείωτα ηλιόλουστα σαλεδάκια κλπκλπ

2. Σκι, πίστες, λιφτ:

139 ski runs and 62 skilifts, the Grand Massif ski area boasts a huge range of ski runs, for beginners and experts alike.

Σωστά τα λέει. Από το Flaine ξεκινάνε 4 αποσυμπλεκόμενα προς όλες τις Βορινές κατευθύνσεις και είτε απευθείας είτε με δυο γρηγορα λιφτ (ή με διάδρομο) φτάνεις σε 4 κορφές. Από εκεί ξεκινάμε μαύρες κόκκινες και μπλε για κάτω. 2500-1600 με τουλάχιστον 60 πιθανές διαδρομές. Στα χαμηλά έχει δέντρα και ακόμα και τη μέρα που χιόνιζε μπορούσες να κάνεις στο δάσος και να βλέπεις. Οι κορφές κλείνουν συχνά από ομίχλη και αέρα αλλά στα ίδια επίπεδα με ότι γίνεται στις Γαλλικές Άλπεις.

Από την ΒΑ κορφή πέφτεις πίσω για τα άλλα χκ του Grand Massif όπου εκεί αρχίζει ο χαβαλές. 2500-1100 και 2500-700 και 2500-1400 να διαλέξεις. Ανοίγεις συχνά το χάρτη και όρεξη να έχεις να χαθείς στα άλλα χκ και να βρεις καποια πίστα που να σου αρέσει να την ξανακάνεις. Προσωπικά δεν έκανα ούτε μια από εκεί δύο φορές, απλά δεν πρόλαβα.

Γενικά από όσα έχω δει στις Άλπεις και αν εξαιρέσουμε Val D Isere-Tignes και Cervinia - Zermatt είναι άνετα ανταγωνιστικό και ίσως καλύτερο από τα υπόλοιπα μεγάλα. Έχει πάρα πολύ motorway crusing, πάρα πολλές πλατιές κόκκινες και μπλε, πολλά δέντρα και κυρίως μπορείς να το γυρίσεις πολύ γρήγορα με αποσυμπλεκόμενα. Γενικά σε πολύ λίγα χκ και σε πολύ λίγα σημεία έχω δει τόσες μαζεμένες κόκκινες και μπλε με μεγάλο πλάτος να είναι εύκολο και άμεσο να πας με γρήγορο λιφτ από την μια στην άλλη, χωρίς να χάνεις χρόνο με "μεταφορικά" λιφτ και διαδρόμους. Σκι λιφτ σκι λιφτ συνέχεια.

Αυτό που δεν έχει είναι πολλές μαύρες σε σχέση με κάποια άλλα, φυσικά τις δυο μεγάλες μαύρες του ούτε που τόλμησα να τις πλησιάσω (με παλιό χιόνι είχαν γεμίσει bumps), αν κάποιος θέλει το απόλυτο σκι σε 10 διαφορετικές μαύρες στο Grand Massif δεν το έχει. Πάντως είναι περίφημη η Combe de Gers που με ένα συρόμενο και 3χλμ πλάτος έχει 800μ μαυρη υψομετρική για πούδρα.

Γενικά μια βδομάδα σούπερ σκι σε άλλες πίστες συνέχεια (αν δεν ψάχνεις μαύρες) θα κάνεις ίσως και καλύτερα από τα άλλα "θηρία" των Άλπεων.

Εκτός πίστας τα γνωστά. Σε 2 ώρες έχει γαζωθεί το σύμπαν από τα προφανή, μετά τραβέρσα και οδηγό για να έχεις όλη μέρα ή μέρες απέραστες πλαγιές. Δεν είναι από τα καλύτερα για φρεσκαδούρες, γενικά είναι ένα κανονικό χκ.

3. Family Friendly: Oι τύποι δεν υπάρχουν. Καταρχάς όλο το Flaine σχεδόν έχει φτιαχτεί για ski in ski out. Έχουν στήσει 3 περιοχές αρχαρίων και παιδιών, παιδικές χαρές, ζωάκια, δεντράκια, τούνελ με κυλιώμενους διαδρόμους, παιδικούς σταθμούς κλπκλπ. Δεν το έχω ξαναδεί σε χιονοδρομικό τόσο πολύ φιλικό για οικογένειες και δεν έχω ξαναδεί τόσο μεγάλο ποσοστό παιδιών σε χιονοδρομικό. Δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνει ή πρώτο ή από τα πρώτα στο Family Friendly.

To καλό είναι ότι κάνεις σκι σαν γονιός και μπορείς κάθε 10-20 λεπτά να βλέπεις το παιδί ή να πηγαίνεις στο δωμάτιο.

Αν έχετε παιδιά 6 μηνών μέχρι 8 χρονών, είναι από τους καλύτερους προορισμούς.

4. Τοποθεσία: Το καλό είναι ότι είναι πολύ κοντά στη Γενεύη (1.20) με μεγάλο κομμάτι του δρόμου Εθνική. Θέα απόθανη Mt Blanc δίπλα και φυσικά μπορείς να πεταχτείς Chamonix, La Clusac, Grand Bernard, Megeve κλπκλπ

Συνοπτικά στην ίδια κλίμακα για σκι πίστας με Les Arcs-La Plagne, Alp Duez, Deuz Alp, 3 Vallee, Serre Chevalie, Montgenevre, Sella Ronda, St Anton, Solden κλπ κλπ σαν σκι που θα κάνεις. Ισως και καλύτερο από πολλά από αυτά, σαν σερί σκι, σε πλάτος πιστών, χωρίς μεταφορικά λιφτ αλλά αντίθετα όλο σκι για να το γυρίσεις, καλύτερο για δέντρα, χειρότερο για μαύρες. Υψόμετρο καλό για να έχεις χιόνι και για να μην σε θερίζει ο αέρας και η ομίχλη.

Για εκτός υπάρχουν και καλύτερα, αλλά είναι και από τα κανονικά. Από αυτά που έχω δει Val D Isere και Cervinia Zermatt είναι σε άλλη κλίμακα.

Ανεβάζω σιγά σιγα φωτογραφίες οπότε αν δεν βαριέστε ξανακάνετε κλικ

• Like 23

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Έμεινες σε ξενοδοχείο η δια διαμερισμα;

Και αν εμεινες σε διαμερισμα οι τιμέςτι λένε

Εννοω αν πας να ψωνισεις η να φας κατι εξω κλπ

Εχω βρει μια καλη προσφορα κ το σκέφτομαι

Αν κ με χαλαει η γλωσσα

Snow is on my D.N.A.

Έμεινες σε ξενοδοχείο η δια διαμερισμα;

Και αν εμεινες σε διαμερισμα οι τιμέςτι λένε

Εννοω αν πας να ψωνισεις η να φας κατι εξω κλπ

Εχω βρει μια καλη προσφορα κ το σκέφτομαι

Αν κ με χαλαει η γλωσσα

Διαμέρισμα που είναι πιο βολικό για τα παιδιά με ψυγείο, κουζίνα κλπ. Ψώνια κάργα, πίτσα και χάμπουργκερ κάργα.

Έχει και πάμφθηνα, έχει και ψιλοακριβά. Συνήθως τα ακριβά είναι καλά και πολύ ski in/oyt και τα φθηνά χειρότερα και λιγότερο ski in out.

https://www.cgh-residences.co.uk/winter/residences/le-centaure-10

• Like 3

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Καλησπέρα.

@MIK Ήθελα να σε ρωτήσω πληροφορίες σχετικά με το Flaine που έγραψες. Σκέφτομαι να κάνω ένα ταξίδι (το πρώτο, δεν έχω ξαναβγεί εξωτερικό για σκι) μάλλον για 4-5 μέρες κάπου στις 10 Φεβρουαρίου (ξέρω, τελευταία στιγμή). Είδα λίγο τη πρόταση σου για Flaine και φαίνεται αξιόλογο. Παράλληλα σκέφτομαι μήπως για πρώτη φόρα δεν αξίζουν τόσα έξοδα και πάω κανένα Borovets. Τι έχεις να προτείνεις ? Το ιδανικό θα ήταν ski in ski out αλλά Αυστρία/Γαλλία δεν νομίζω να το σηκώνει η τσέπη μου για κάτι τέτοιο. Παράλληλα επειδή θα είναι και λίγες οι μέρες δεν θα ήθελα να σπαταλάω καθημερινά πολύ χρόνο για μεταφορές κτλ. Θα είμαστε 2 άτομα. Εγώ λιώνω στα χιλιόμετρα στις πίστες (και μόνο πίστα αποκλειστικά), και το δεύτερο άτομο κάνει snowboard (σε επίπεδο οριακά μέτριο, και χωρίς να είναι διατεθειμένο να είναι όλη μέρα στις πλαγιές, όπως εγώ πχ)... Κάποια πρόταση επίσης για ξενοδοχείο ? Είδα το παραπάνω αλλά απ΄οτι βλέπω γενικά δεν υπάρχουν δωμάτια και δεν ξέρω και σε ποίες περιοχές να ψάξω για κάτι κοντινό. Όποια βοήθεια πολύτιμη.

• Like 1

To budget σου είναι καθαρά προσωπική επιλογή, εσύ το ξέρεις. Είναι σαν να ρωτάς τι αυτοκίνητο να πάρεις.

Καταρχάς στις Άλπεις το πιο πιθανό είναι να βρεις βδομάδα να μείνεις (μπορεί να πληρώσεις και μέρες που δεν έμεινες).

Θα έλεγα μπες booking.com και κοίτα στους χάρτες (εμφάνιση στο χάρτη) που είναι το κάθε ξενοδοχείο που βρίσκεις. Πολλά είναι άμεσα συνδεδεμένα με ski bus, οπότε δεν θα χάνεις πάνω από 5-10 λεπτά. Διάβασε τα ψιλά γράμματα και τα σχόλια όσων πήγαν. Μπες και μια google earth να δεις ακριβώς πως είναι το ανάγλυφο.

παράδειγμα....

https://www.booking.com/searchresults.el.html?label=gen173nr-1FCAEoggI46AdIM1gEaFyIAQGYAQi4ARfIARTYAQHoAQH4AQuIAgGoAgO4AtfAq_EFwAIB&sid=2f9f1e0bcccaca3b597a675c75fc78d7&tmpl=searchresults&ac_click_type=b&ac_position=0&checkin_month=2&checkin_monthday=8&checkin_year=2020&checkout_month=2&checkout_monthday=15&checkout_year=2020&class_interval=1&dest_id=900040434&dest_type=city&dtdisc=0&from_sf=1&group_adults=2&group_children=0&inac=0&index_postcard=0&is_ski_area=1&label_click=undef&no_rooms=1&postcard=0&raw_dest_type=city&room1=A%2CA&sb_price_type=total&search_selected=1&shw_aparth=1&slp_r_match=0&src=index&srpvid=ce58568128760036&ss=Flaine%2C%20%CE%A1%CE%BF%CE%BD-%CE%91%CE%BB%CF%80%2C%20%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1&ss_all=0&ss_raw=flaine&ssb=empty&sshis=0&top_ufis=1&nflt=pri%3D3%3B&rsf=

Προσωπικά προτιμώ να πάω μια φορά Άλπεις, από το να πάω δυο φορές Βουλγαρία ή να δώσω τα διπλάσια but that's just me. Σου είχα γράψει ότι γενικά για μικρό χιονοδρομικό σε βλέπω.

Mπορείς να κάνεις και ένα τέτοιο googlαρισμα για αρχή

https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNSOEowPnnkfsbfMofErFtHwidPh9A%3A1579868791106&source=hp&ei=d-IqXqv1A8P4wAKswqbQCA&q=value+for+money+ski+resorts&oq=value+for+money+ski+resorts&gs_l=psy-ab.3..0i203l2j0i22i30l8.1955.8177..8330...1.0..0.336.3653.0j26j0j1......0....1..gws-wiz.......0j0i131j35i39.wZM_Pgrxq68&ved=0ahUKEwjrjNXwnZznAhVDPFAKHSyhCYoQ4dUDCAU&uact=5

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για όλα τα χκ των Άλπεων. Απόλαυσε το googlάρισμα. Καλή τύχη...

• Like 4

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Καλησπέρα.

@MIK Ήθελα να σε ρωτήσω πληροφορίες σχετικά με το Flaine που έγραψες. Σκέφτομαι να κάνω ένα ταξίδι (το πρώτο, δεν έχω ξαναβγεί εξωτερικό για σκι) μάλλον για 4-5 μέρες κάπου στις 10 Φεβρουαρίου (ξέρω, τελευταία στιγμή). Είδα λίγο τη πρόταση σου για Flaine και φαίνεται αξιόλογο. Παράλληλα σκέφτομαι μήπως για πρώτη φόρα δεν αξίζουν τόσα έξοδα και πάω κανένα Borovets. Τι έχεις να προτείνεις ? Το ιδανικό θα ήταν ski in ski out αλλά Αυστρία/Γαλλία δεν νομίζω να το σηκώνει η τσέπη μου για κάτι τέτοιο. Παράλληλα επειδή θα είναι και λίγες οι μέρες δεν θα ήθελα να σπαταλάω καθημερινά πολύ χρόνο για μεταφορές κτλ. Θα είμαστε 2 άτομα. Εγώ λιώνω στα χιλιόμετρα στις πίστες (και μόνο πίστα αποκλειστικά), και το δεύτερο άτομο κάνει snowboard (σε επίπεδο οριακά μέτριο, και χωρίς να είναι διατεθειμένο να είναι όλη μέρα στις πλαγιές, όπως εγώ πχ)... Κάποια πρόταση επίσης για ξενοδοχείο ? Είδα το παραπάνω αλλά απ΄οτι βλέπω γενικά δεν υπάρχουν δωμάτια και δεν ξέρω και σε ποίες περιοχές να ψάξω για κάτι κοντινό. Όποια βοήθεια πολύτιμη.

Φεβρουάριο Άλπεις είναι high season, να το έχεις υπ όψιν σου. Ανάλογα με τα χρήματα υπάρχουν επιλογές για όλους. Η καλύτερη επιλογή για 1η φορά Άλπεις είναι ο giannis50 στην Αυστρία. Ίσως η πιο οικονομική. Αλλά και η λιγότερο αγχωτική αφού ο Γιάννης φροντίζει για όλα, μετακινήσεις, που είναι καλύτερα σήμερα για σκι, φαγητό κλπ. Θα στο προτείνω ανεπιφύλακτα αφού είναι η 1η σου φορά

• Like 3

Καλησπέρα.

Φεβρουάριο Άλπεις είναι high season, να το έχεις υπ όψιν σου. Ανάλογα με τα χρήματα υπάρχουν επιλογές για όλους. Η καλύτερη επιλογή για 1η φορά Άλπεις είναι ο giannis50 στην Αυστρία. Ίσως η πιο οικονομική. Αλλά και η λιγότερο αγχωτική αφού ο Γιάννης φροντίζει για όλα, μετακινήσεις, που είναι καλύτερα σήμερα για σκι, φαγητό κλπ. Θα στο προτείνω ανεπιφύλακτα αφού είναι η 1η σου φορά

Ευχαριστώ πολύ όλους. Έστειλα ήδη μήνυμα στο giannis50 και έπειτα κι απ όσα διάβασα και στα άλλα τοπικ τείνω να συμφωνήσω μαζί σου... Έχω βρει κι ενα ξενοδοχείο στο Les Menuires που είναι αρκετά καλή περίπτωση αλλά καμία σχέση με "οικονομικό" βέβαια. Απλά είναι πολύ πιο κάτω οικονομικά από τις άλλες περιοχές. Περιμένω απάντηση απο το Γιάννη για να δω πως θα κινηθώ τελικά... Ευχαριστώ.

• Like 1