gordonas 139 Report post Posted January 24, 2025 4 hours ago, ΜΙΚ said: Για ακόμα μια φορά γράφετε για Σαββατοκύριακο (το οποίο είναι η καταστροφή του σκι και του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα). Τις τελευταίες 10 φορές που έχω μείνει ΕΚΤΟΣ ΣΚ σε Ελληνικά ξενοδοχεία σε βουνά, δεν είδα ιδιαίτερη διαφορά ποιότητα - τιμή σε σχέση με τις τελευταίες 10 φορές που πήγα ΕΚΤΟΣ ΣΚ εξωτερικό. Άσχετα από χιονοδρομικό. Ρε συ, πως θα πάω με τα παιδιά καθημερινή για σκι; Άντε να το κάνουμε μια φορά, άντε δύο το πολύ, να ξεκλέψουμε μια Πέμπτη-Παρασκευή. Τι θα αλλάξει με αυτό; Παντού στον κόσμο το ΣΚ είναι ακριβότερα. Για την σύγκριση που λες έχω άλλη εικόνα. Έχω μείνει Μάιο (πριν 2 χρόνια) στο Chamonix σε πάρα πολύ καλό ξενοδοχείο (Heliopic) με 170€ το βράδυ. Έβαλα το Manna να δω τιμή τον Μάιο και λέει 274-307€. Τι συζητάμε; Και στα ίδια λεφτά, ποιος Ευρωπαίος θα προτιμήσει Manna-Μαγούλιανα από Heliopic-Chamonix; Ο ξιπασμένος νεόπλουτος Αθηναίος μόνο θα το κάνει και αυτό όσο τα πράγματα πάνε καλά. Στην πρώτη τρικυμία, τέλος. Ένα κατάλυμα στα Καλάβρυτα-Μαίναλο προσφέρει την ίδια ποιότητα με ένα αντίστοιχο σε ένα όμορφο χωριό της Αυστρίας τις καθημερινές; Δυστυχώς όχι. Και δεν το προσφέρουν γιατί όπως έγραψαν και οι άλλοι, βρίσκουν κόσμο που τους πληρώνει αυτό που ΔΕΝ προσφέρουν. Δεν υπάρχει κουλτούρα στην Ελλάδα για ορεινή δραστηριότητα. Δεν έρχονται για να κάνουν σκι, να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο, οτιδήποτε. Έρχονται απλά για την "βόλτα", για να πουν ότι πήγαν κάπου "in". Εδώ βλέπεις να νοικιάζουν κατά εκατοντάδες σανίδες στα Καλάβρυτα, για να βγάλουν φωτογραφία και να πουν ότι έκαναν snowboard, ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε το πιατάκι. Για αυτό τον Μάρτιο αδειάζουν τα πάντα και πάνε όλοι θάλασσα. Τον Μάρτιο!!! Πήγαινε στον Βόλο. Όλοι σου λένε βουνό-θάλασσα. Ξέρει τι εννοούν; 10% βουνό, 90% θάλασσα. Ανέβα από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο σε οποιοδήποτε χωριό του Πηλίου. Αν βρεις υπαίθρια δραστηριότητα, έλα να μου το πεις και εμένα. Μια φορά ήμουν εγώ σαν τον τρελό, να κάνω κατάβαση με το ποδήλατο από το χιονοδρομικό μέχρι Αγριά. Δεν υπάρχει ορεινή κουλτούρα. Να την καλλιεργήσουμε, μαζί σου. Αλλά μέχρι τότε; 3 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 25, 2025 (edited) Αυτό που λέμε "καλλιέργεια " στο business planing είναι σαφώς η επένδυση στις υπάρχουσες ανάγκες ( δεν τις κρίνουμε , φέρνουν έσοδα) ,ταυτόχρονα όμως σχεδιάζουμε τρόπους να δημιουργούμε νέες ανάγκες , δεδομένου ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες οι οποίες βεβαίως είναι ανεκμετάλλευτες. Αν ο οποιοσδήποτε που ΔΕΝ έχει κουλτούρα ορεινή , ανέβει για βόλτα στο βουνό και υπάρχουν υποδομές για χρήση ηλεκτρικών mountain bikes , με transfer από τους οικισμούς, είναι βέβαιο ότι ...θα "επιμορφωθεί". Οι τιμές στα δωμάτια θεωρητικά θα ισορροπούσαν αν η προσφορά φιλοξενίας θα ήταν μεγαλύτερη. ....αυτά όλα χρειάζονται μαέστρους από πάνω στο παιχνίδι της μονοπολης.. Ο εκμισθωτής τώρα της Βυτίνας.ή της Στεμνίτσας , τρέχα γύρευε , δεν το νοιάζει , γιατί είναι του κινήματος δεν πληρώνω ή κληροδοτεί τα χρέη του σε μακρυνό οικογενειακό ορίζοντα , μέχρι τα δισέγγονα του ... Edited January 25, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
pka 1,173 Report post Posted January 25, 2025 11 hours ago, ΜΙΚ said: Για ακόμα μια φορά γράφετε για Σαββατοκύριακο (το οποίο είναι η καταστροφή του σκι και του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα). Λες άσχετα πράγματα και απαντάς μόνο στον εαυτό σου και με επιχειρήματα που δε στέκουν, όχι μόνο στο συγκεκριμένο μέρος που είναι δίπλα στην Αθήνα, αλλά ούτε στην Ελλάδα ολόκληρη, ούτε μας ταίριαζουν στους Έλληνες. Ο τουρισμός της εβδομάδας, οι διακοπές των σχολείων για σκι, η αδεια μεσοβδόμαδα, η οργάνωση (από το γκουβέρνο;), κλπ κλπ. Όσο για τους ξένους που θα κατακλύσουν το Μαίναλο, για να κάνει ο ξένος τουρίστας το μονοπάτι, πρέπει να βρει κάθε μέρα διαφορετικό ξενοδοχείο σε διαφορετικό χωριό. Σιγά μη βρει ! Αυτό που θέλω εγώ από την άλλη μεριά ως Έλληνας, είναι ένας τρόπος να περάσω ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας πράγματα που αγαπάω. Και ο ελεύθερος χρόνος μου είναι τα ΣΚ. Και δε θέλω να είναι ποτέ άλλοτε για να ταυτίζεται με τον ελεύθερο χρόνο φίλων και γνωστών. Ο οποίος ελεύθερος χρόνος όχι μόνο εγώ θέλω, αλλά πρέπει να είναι κοινός για όλους. Μην αρχίσουμε φιλοσοφική συζήτηση. Σε καμία περίπτωση το σκι, το περπάτημα ή ότι άλλο κάνω ή έκανα παλιότερα δεν είναι ούτε για μένα ούτε για τον πολύ κόσμο αυτοσκοπός. Χαρά είναι. Αυτά που ονειρεύεστε αφορούν πολύ λίγους. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 25, 2025 (edited) Από την πανδημία και έπειτα υπάρχει σαφή έξαρση της πεζοπορίας , κατά 100δες , ο μέσος πολίτης ξαφνικά άρχισε να περπατάει σε ορεινά μονοπάτια , παντού στην Ελλάδα συστάθηκαν εταιρίες , αναπτύχθηκαν όσες είχαν ξεκινήσει από πιο πριν , συστάθηκαν οργανισμοί έκδοσης - εκπαιδεύσης πιστοποίησης , συνοδοί βουνού ,θεωρώ πως για τον ίδιο λόγο θα οδηγήσει σε αύξηση των οδηγών βουνού. Αυτό συνέβη σχεδόν αναπάντεχα , δεν το διοργάνωσε κανείς και έγινε έτσι γιατί η επαφή με την φύση είναι έμφυτη ανάγκη , η οποία δεν ικανοποιήθηκε ποτέ. Ποιος πίστευε δηλαδή ότι του αρέσει η πεζοπορία πριν την δοκιμάσει ; Κανένας. Τώρα επόμενο level σε επέκταση της πεζοπορίας ξέρετε ποιος είναι , η αναρρίχηση , η αναρρίχηση βράχου και ο αλπινισμός. Η ορεινή διαβίωση , σχολεία χειμερινού βουνού κ.ο.κ Υπάρχει ΚΑΙ εκεί απότομα αυξημένη ζήτηση ,από το πουθενά ..... τα ένστικτα. Θέλετε να σας το ονομάζω "Οργάνωση Ενστίκτων "; Εκμετάλλευση καπιταλιστική του ορμεμφυτου, ... Edited January 25, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,586 Report post Posted January 25, 2025 Συγνώμη αλλά επιμένετε να γράφετε για τιμές στο εξωτερικό που ΘΑ πάρετε άδεια να πάτε με τιμές ΣΚ στην Ελλάδα που ΔΕΝ θα πάρετε άδεια να πάτε και θέλετε να πάτε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με όλη την Αθήνα. Το πρόβλημα είναι το ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όλη η Αθήνα. Γιατί επιμένετε να εντείνετε το πρόβλημα είναι μεγάλο θέμα. Όταν συγκρίνετε Τρίτη-Πέμπτη σε ορεινό μέρος στην Ελλάδα με Τρίτη - Πέμπτη σε ορεινό μέρος εξωτερικό ξαναμιλάμε. 1 Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,199 Report post Posted January 25, 2025 1 hour ago, pka said: Αυτά που ονειρεύεστε αφορούν πολύ λίγους. Είμαστε λίγοι. Δεν αρκούμε. 1 Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,199 Report post Posted January 25, 2025 23 hours ago, pka said: Το χιονοδρομικό ποτέ δεν θα αναβαθμιστεί... Ας αρχίσουμε από το πιο απλό: ΑΝ, λέμε ΑΝ, έρθει ένας επιχειρηματίας και θέλει να επενδύσει, με ποιον/α/ο θα ομιλήσει; 1 Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 25, 2025 (edited) Μην το πάμε πλαγίως Αλέξη, ο ΕΟΣ δεν γνωρίζει πως να συνεργαστεί με επιχειρηματίες. Ο ΕΟΣ έχει κάνει ωραίες δράσεις , αλλα με το χιονοδρομικό ακολουθεί το ίδιο λανθασμένο μοτίβο. Edited January 25, 2025 by Χρήστος Μ. People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
ΑΛΕΞΗΣ 4,199 Report post Posted January 25, 2025 1 hour ago, Χρήστος Μ. said: Μην το πάμε πλαγίως... Ευθέως ερώτησα. Με ποιον θα ομιλήσει όποιος θελήσει να επενδύσει; Με ΕΟΣ; Με δήμο; Με φούφουτο; Με Χατζηπετρή; Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 25, 2025 (edited) Δείτε εδώ προιόν που έχουμε. Επιλέγω από το δικό μου αρχείο στα γρήγορα (αφορά όλο τον ορεινό όγκο)........, δείτε και μου λέτε μετά οτι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.... .. ... Edited January 25, 2025 by Χρήστος Μ. 3 3 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 25, 2025 (edited) ...και δείτε εδώ δουλειά που γίνεται , ένας εκ των μοναχικών καβαλάρηδων.... https://www.topoguide.gr/mountains/peloponnese/hiking_on_menalon.php https://www.topoguide.gr/mountains/peloponnese/advs_menalon/menalon_map.php Edited January 25, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,361 Report post Posted January 25, 2025 Πολύ ωραίες φωτό παρεμπιπτόντως 1 Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 25, 2025 Thanx Chris ,καλούτσικες ειναι, εχω δεκάδες λήψεις από όλα σχεδόν τα βουνά βόρειας Ελλάδας, για μια περιόδο ασχολήθηκα με ορεινή πεζοπορία + φωτογραφία. "Διαθλο" Να σας βάλω και άλλες τρείς φωτό με τα παδιά μου στο Μαίναλο πριν λίγα χρόνια: 2 4 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
gordonas 139 Report post Posted January 26, 2025 Ο ΕΟΣ Τρίπολης σε τελείως διαφορετικές και πολύ μακρινές εποχές βρέθηκε με την "ιδιοκτησία" του χιονοδρομικού κέντρου. Από τότε έχουν αλλάξει τα πάντα και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα ο χώρος του χιονοδρομικού κέντρου στην αρμοδιότητά του. Η λειτουργία του ΧΚΜ όπως είναι σήμερα ξεπερνάει τελείως τις δυνατότητές του, ακόμα και υπό καθεστώς μίσθωσης σε κάποιον τρίτο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι έχει την ιδιοκτησία. Έτσι όπως το βλέπω δύο δρόμοι υπάρχουν: 1. Αναλαμβάνει πλήρως την λειτουργία του ΧΚΜ ο ΕΟΣ με μοναδικό σκοπό την προώθηση τον σκοπών του συλλόγου. Όποιο εμπορικό όφελος, θα πηγαίνει για την υποστήριξη των δραστηριοτητών του. Για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια πρόκληση, θα χρειαζόταν να μπει κόφτης στην επισκεψιμότητα του κέντρου. Ηλεκτρονικά εισιτήρια και συγκεκριμένος περιορισμένος αριθμός επισκεπτών. Πρόσβαση στο χιονοδρομικό μόνο σε όσους έχει ηλεκτρονικό εισιτήριο. 100-200-300-400 άτομα, θα το υπολογίσουν. 2. Παραχωρούν το ΧΚΜ στον Δήμο. Η πρώτη λύση μεταβάλει την φυσιογνωμία του ΧΚΜ από καθαρά εμπορική σήμερα, σε υβριδική που μόνο σκοπό θα έχει την ανάπτυξη των σκοπών ίδρυσης του συλλόγου. Αμφιβάλλω βέβαια αν είναι εφικτός ο περιορισμός στην επισκεψιμότητα του ΧΚΜ. Η δεύτερη λύση είναι ξεκάθαρη. Δεν είμαι σίγουρος ποια από τις δύο είναι προτιμότερη. Αν ο σύλλογος ήταν πολύ δραστήριος και δυναμικός θα έλεγα την πρώτη. Διαφορετικά την δεύτερη. Πάντως με τίποτα το σημερινό μοντέλο. Δεν οδηγεί πουθενά. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Maria Bisti 164 Report post Posted January 27, 2025 On 1/25/2025 at 8:18 AM, Χρήστος Μ. said: Από την πανδημία και έπειτα υπάρχει σαφή έξαρση της πεζοπορίας , κατά 100δες , ο μέσος πολίτης ξαφνικά άρχισε να περπατάει σε ορεινά μονοπάτια , παντού στην Ελλάδα συστάθηκαν εταιρίες , αναπτύχθηκαν όσες είχαν ξεκινήσει από πιο πριν , συστάθηκαν οργανισμοί έκδοσης - εκπαιδεύσης πιστοποίησης , συνοδοί βουνού ,θεωρώ πως για τον ίδιο λόγο θα οδηγήσει σε αύξηση των οδηγών βουνού. Αυτό συνέβη σχεδόν αναπάντεχα , δεν το διοργάνωσε κανείς και έγινε έτσι γιατί η επαφή με την φύση είναι έμφυτη ανάγκη , η οποία δεν ικανοποιήθηκε ποτέ. Ποιος πίστευε δηλαδή ότι του αρέσει η πεζοπορία πριν την δοκιμάσει ; Κανένας. Τώρα επόμενο level σε επέκταση της πεζοπορίας ξέρετε ποιος είναι , η αναρρίχηση , η αναρρίχηση βράχου και ο αλπινισμός. Η ορεινή διαβίωση , σχολεία χειμερινού βουνού κ.ο.κ Υπάρχει ΚΑΙ εκεί απότομα αυξημένη ζήτηση ,από το πουθενά ..... τα ένστικτα. Θέλετε να σας το ονομάζω "Οργάνωση Ενστίκτων "; Εκμετάλλευση καπιταλιστική του ορμεμφυτου, ... Συμφωνώ και εγώ, Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησα να διοργανώνω στο Πήλιο σχετικά εύκολες πεζοπορίες για αρχαρίους και κάπως πιο προχωρημένους. Ξεκίνησα από κάτι φίλες μου που δεν ξεκολούσαν από τον καναπέ!! Είχαμε για συνοδό ένα απόφοιτο ΤΕΦΑΑ, διασώστη ΕΚΑΒ και πολύ έμπειρο πεζοπόρο. Διοργανώσαμε 5 -6 πορείες από 6 - 14 άτομα κάθε φορά. Επίσης 3 φορές <<διώξαμε>> ενδιαφερόμενους ως υπεράριθμους!!! Μετά πλάκωσαν κάτι βροχές τα ΣΚ και σταματήσαμε. Το ενδιαφέρον όμως ήταν αναπάντεχο!! Και σε μία περιοχή όπου η πεζοπορία δεν είναι καθόλου άγνωστη , υπάρχουν και οργανωμένες ομάδες και μικρές παρέες που λειτουργούν χρόνια. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Maria Bisti 164 Report post Posted January 27, 2025 On 1/25/2025 at 8:47 PM, Χρήστος Μ. said: Thanx Chris ,καλούτσικες ειναι, εχω δεκάδες λήψεις από όλα σχεδόν τα βουνά βόρειας Ελλάδας, για μια περιόδο ασχολήθηκα με ορεινή πεζοπορία + φωτογραφία. "Διαθλο" Να σας βάλω και άλλες τρείς φωτό με τα παδιά μου στο Μαίναλο πριν λίγα χρόνια: Εξαιρετικές φωτογραφίες!! Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 για την ηλεκτρονικές προσκλήσεις του Συλλόγου , με την άδειά σου εννοείτε;;;;; Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 27, 2025 Στην στάση των Εβερεστ στην Θεσσαλονίκη - Βούλγαρη ( φαστ-φουντάδικο το γνωστό, τυχαίο άραγε το όνομα; ) , κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί περίμεναν τρία 50άρια πούλμαν από τρείς διαφορετικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών (υπαίθριες δραστηριότητες) , για να παραλάβουν πεζοπόρους. Κάθε ΣΚριακο και κάθε αργία. Φθινόπωρο - χειμώνα - άνοιξη - μέχρι τέλη ιουνίου. Παρα πολύ κόσμος , έπρεπε να κάνεις προκράτηση και να δώσεις προκαταβολή από δύο βδομάδες ΠΡΙΝ την ημερομινία εξόρμησης μέχρι και έναν ...μήνα ! Διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις θέση εκτός και αν πετύχαινες κάποια ακύρωση, ήσουν δηλαδή σε αναμονή. Οι διαδρομές ήταν προσαρμοσμένες σε διάρκεια 4 έως 6 ωρών , με υψομετρικά από 400- 700 μέτρα. Κάτω Ολυμπος, Πιέρια κτλ Δηλαδή πεζοπορία που η φυσιολογία μας σηκώνει από ...καταβολής. Είμαστε πρωτίστως "φτιαγμένοι" για να περπατάμε , είναι εξελικτικό για αυτόν τον λόγο οι ενδορφίνες έρχονται από το πουθενά. (να μην πλατιάσω λέω με την βιολογία της άσκησης γιατί θα πείξετε...) Δηλαδή η ζήτηση είναι μακράν μεγαλύτερη από την προσφορά της υπηρεσίας, μεταφορά - συνοδία πεζοπορίας. Για τις φωτογραφίες. Γράψτε μου εδώ ένα e-mail και με πρώτη ευκαιρία θα στείλω με We-Transfer πλάνα γενικά από το αρχείο μου τα οποία φυσικά χρησιμοποιείτε ελεύθερα. Και αυτές αν σας κάνουν εννοείται. Ας μείνουν στο ίχνος του διαδικτύου εις τους αιώνες των αιώνων ...αμήν. ( Η αμοιβή του καλλιτέχνη. ) 2 2 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Odie 869 Report post Posted January 27, 2025 11 hours ago, gordonas said: Ο ΕΟΣ Τρίπολης σε τελείως διαφορετικές και πολύ μακρινές εποχές βρέθηκε με την "ιδιοκτησία" του χιονοδρομικού κέντρου. Από τότε έχουν αλλάξει τα πάντα και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα ο χώρος του χιονοδρομικού κέντρου στην αρμοδιότητά του. Η λειτουργία του ΧΚΜ όπως είναι σήμερα ξεπερνάει τελείως τις δυνατότητές του, ακόμα και υπό καθεστώς μίσθωσης σε κάποιον τρίτο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι έχει την ιδιοκτησία. Έτσι όπως το βλέπω δύο δρόμοι υπάρχουν: 1. Αναλαμβάνει πλήρως την λειτουργία του ΧΚΜ ο ΕΟΣ με μοναδικό σκοπό την προώθηση τον σκοπών του συλλόγου. Όποιο εμπορικό όφελος, θα πηγαίνει για την υποστήριξη των δραστηριοτητών του. Για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια πρόκληση, θα χρειαζόταν να μπει κόφτης στην επισκεψιμότητα του κέντρου. Ηλεκτρονικά εισιτήρια και συγκεκριμένος περιορισμένος αριθμός επισκεπτών. Πρόσβαση στο χιονοδρομικό μόνο σε όσους έχει ηλεκτρονικό εισιτήριο. 100-200-300-400 άτομα, θα το υπολογίσουν. 2. Παραχωρούν το ΧΚΜ στον Δήμο. 3. Παραχωρούν στο snowclub το ΧΚμ και θα λύσουμε όλα τα προβλήματα 2 2 τοιχο-τοιχο Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 27, 2025 (edited) 12 hours ago, gordonas said: Ο ΕΟΣ Τρίπολης σε τελείως διαφορετικές και πολύ μακρινές εποχές βρέθηκε με την "ιδιοκτησία" του χιονοδρομικού κέντρου. Από τότε έχουν αλλάξει τα πάντα και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα ο χώρος του χιονοδρομικού κέντρου στην αρμοδιότητά του. Η λειτουργία του ΧΚΜ όπως είναι σήμερα ξεπερνάει τελείως τις δυνατότητές του, ακόμα και υπό καθεστώς μίσθωσης σε κάποιον τρίτο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι έχει την ιδιοκτησία. Έτσι όπως το βλέπω δύο δρόμοι υπάρχουν: 1. Αναλαμβάνει πλήρως την λειτουργία του ΧΚΜ ο ΕΟΣ με μοναδικό σκοπό την προώθηση τον σκοπών του συλλόγου. Όποιο εμπορικό όφελος, θα πηγαίνει για την υποστήριξη των δραστηριοτητών του. Για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια πρόκληση, θα χρειαζόταν να μπει κόφτης στην επισκεψιμότητα του κέντρου. Ηλεκτρονικά εισιτήρια και συγκεκριμένος περιορισμένος αριθμός επισκεπτών. Πρόσβαση στο χιονοδρομικό μόνο σε όσους έχει ηλεκτρονικό εισιτήριο. 100-200-300-400 άτομα, θα το υπολογίσουν. 2. Παραχωρούν το ΧΚΜ στον Δήμο. Η πρώτη λύση μεταβάλει την φυσιογνωμία του ΧΚΜ από καθαρά εμπορική σήμερα, σε υβριδική που μόνο σκοπό θα έχει την ανάπτυξη των σκοπών ίδρυσης του συλλόγου. Αμφιβάλλω βέβαια αν είναι εφικτός ο περιορισμός στην επισκεψιμότητα του ΧΚΜ. Η δεύτερη λύση είναι ξεκάθαρη. Δεν είμαι σίγουρος ποια από τις δύο είναι προτιμότερη. Αν ο σύλλογος ήταν πολύ δραστήριος και δυναμικός θα έλεγα την πρώτη. Διαφορετικά την δεύτερη. Πάντως με τίποτα το σημερινό μοντέλο. Δεν οδηγεί πουθενά. Το χονοδρομικό πρέπει να παραχωρηθεί σε επενδυτή σε βάθος θα έλεγα για τουλάχιστον 3ς δεκαετίες και λίγες λέω... Ο ΕΟΣ και κάθε μη-κερδοσκοπικός σύλλογος ΔΕΝ μπορεί να διαχειριστεί ένα χιονοδρομικό κέντρο. Η πρόταση από μόνη της είναι ένα σφάλμα επικοινωνίας, περιεχομένου και αντικειεμενικού σκοπού που είναι η παραγωγική εκμετάλευση. Οι λόγοι είναι ευνόητοί , είμαστε στο 2025. Πως θα διαχειριστεί ένας οποιοσδήποτε σύλλογος κόστη εκατομυρίων την στιγμή που δυσκολεύεται να συγκεντρώσει ακόμα και τα έξοδα μιας ημερίσιας εκδρομής ; .... Ο διαγωνισμός , η επιλογή των υποψήφιων επενδυτών , η τελική ανάθεση και η εποπτεία/παρακολούθηση τήρησης της σύμβασης , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιτευχθεί από συλλόγους που τα μέλη τους δεν είναι εξιδικευμένα για τέτοιο πρότζεκτ. Μα τι συζητάμε τώρα; .... Τέλος να πω οτι , ΑΝ ο ΕΟΣ επικεντρωθεί σε ΑΥΤΑ που μπορεί να κάνει , επιμόρφωση, οργάνωση δραστηριοτήτων και ΟΧΙ σε αυτά που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, οργάνωση διαγωνισμού, επιλογή, ενάθεση , εποπτεία κτλ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ! .... Και ο ΕΟΣ ΘΑ βελτιωθεί σε αυτό που ξέρει καλύτερα ή καλείται να κάνει , και το βουνό θα μεταμορφωθεί σε ένα βασικό άσετ ΠΟΥ αποδίδει για την δημοσιονομία της Αρκαδίας!!! Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού Είναι win- win ενέργεια ! Για τον ΕΟΣ (προφανώς θα έχει ειδική μεταχείρηση για το πλαίσιο δρασεών του) , για τον επενδυτή , για τον δήμο, ΤΟΥΣ δήμους, τον νομό ΟΛΑΚΕΡΟ..... Edited January 27, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
Odie 869 Report post Posted January 27, 2025 54 minutes ago, Χρήστος Μ. said: Για τις φωτογραφίες. Γράψτε μου εδώ ένα e-mail και με πρώτη ευκαιρία θα στείλω με We-Transfer πλάνα γενικά από το αρχείο μου τα οποία φυσικά χρησιμοποιείτε ελεύθερα. Και αυτές αν σας κάνουν εννοείται. Ας μείνουν στο ίχνος του διαδικτύου εις τους αιώνες των αιώνων ...αμήν. ( Η αμοιβή του καλλιτέχνη. ) Εννοείτε ότι θα υπάρχει και το όνομα σου 1 τοιχο-τοιχο Share this post Link to post Share on other sites
gordonas 139 Report post Posted January 27, 2025 (edited) 1 hour ago, Χρήστος Μ. said: Το χονοδρομικό πρέπει να παραχωρηθεί σε επενδυτή σε βάθος θα έλεγα για τουλάχιστον 3ς δεκαετίες και λίγες λέω... Ο ΕΟΣ και κάθε μη-κερδοσκοπικός σύλλογος ΔΕΝ μπορεί να διαχειριστεί ένα χιονοδρομικό κέντρο. Η πρόταση από μόνη της είναι ένα σφάλμα επικοινωνίας, περιεχομένου και αντικειεμενικού σκοπού που είναι η παραγωγική εκμετάλευση. Οι λόγοι είναι ευνόητοί , είμαστε στο 2025. Πως θα διαχειριστεί ένας οποιοσδήποτε σύλλογος κόστη εκατομυρίων την στιγμή που δυσκολεύεται να συγκεντρώσει ακόμα και τα έξοδα μιας ημερίσιας εκδρομής ; .... Ο διαγωνισμός , η επιλογή των υποψήφιων επενδυτών , η τελική ανάθεση και η εποπτεία/παρακολούθηση τήρησης της σύμβασης , ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να επιτευχθεί από συλλόγους που τα μέλη τους δεν είναι εξιδικευμένα για τέτοιο πρότζεκτ. Μα τι συζητάμε τώρα; .... Τέλος να πω οτι , ΑΝ ο ΕΟΣ επικεντρωθεί σε ΑΥΤΑ που μπορεί να κάνει , επιμόρφωση, οργάνωση δραστηριοτήτων και ΟΧΙ σε αυτά που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, οργάνωση διαγωνισμού, επιλογή, ενάθεση , εποπτεία κτλ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ! .... Και ο ΕΟΣ ΘΑ βελτιωθεί σε αυτό που ξέρει καλύτερα ή καλείται να κάνει , και το βουνό θα μεταμορφωθεί σε ένα βασικό άσετ ΠΟΥ αποδίδει για την δημοσιονομία της Αρκαδίας!!! Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού Είναι win- win ενέργεια ! Για τον ΕΟΣ (προφανώς θα έχει ειδική μεταχείρηση για το πλαίσιο δρασεών του) , για τον επενδυτή , για τον δήμο, ΤΟΥΣ δήμους, τον νομό ΟΛΑΚΕΡΟ..... Σωστά όλα. Αλλά υπάρχει και η επιλογή της λειτουργίας από τον ΕΟΣ. Στην τελική δικό τους είναι. Είτε κάνουν downgrade το χιονοδρομικό με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών και το διαχειρίζονται μόνοι τους σαν σύλλογος, που και αυτό είναι τιτάνιο έργο, είτε το παραχωρούν. Συμφωνώ με την παραχώρηση σε επενδυτή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από τον Δήμο Τρίπολης ή την Περιφέρεια, όχι τον ΕΟΣ. Δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ο σύλλογος. Το αντίθετο, είναι τροχοπέδη. Δημιουργούνται σοβαρά προσκόμματα όσο αφορά την συμμετοχή σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη χάθηκε ένα τεράστιο. Το χιονοδρομικό να πάει στον Δήμο Τρίπολης ή την Περιφέρεια και αυτοί να το εκμισθώσουν σε επενδυτή με μακροχρόνια μίσθωση. Έτσι θα μπορεί να στηρίξει ο Δήμος ή η Περιφέρεια το ΧΚΜ με τις απαραίτητες επενδύσεις, με την ελπίδα ο επιχειρηματίας να τα καταφέρει. Και πάλι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά τουλάχιστον έχει περισσότερες πιθανότητες καθώς είναι πολύ πιο ορθολογικό. Ο ΕΟΣ Τρίπολης έκανε τον κύκλο του όσο αφορά το χιονοδρομικό. Δεν φταίνε σε κάτι ιδιαίτερα. Απλά τους ξεπέρασαν οι εποχές (αλληγορικό). Η συζήτηση βέβαια είναι του αέρα. Σιγά μην παραχωρήσουν το χιονοδρομικό. Δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα στην Ελλάδα. Πιο πιθανό βλέπω να αναγκάζονταν με νόμο, παρά να το κάνουν οικειοθελώς. Συμφωνώ επίσης ότι είναι win-win. Τους συμφέρει. Θα έχουν την ειδική μεταχείριση και θα το βγάλουν και από το μυαλό τους, ώστε να αφοσιωθούν σε αυτά που πραγματικά είναι ο σκοπός του συλλόγου. Είναι άδικο για την περιοχή να μένει σε αυτή την κατάσταση απλά επειδή είναι κάποια έσοδα για τον σύλλογο. Edited January 27, 2025 by gordonas 1 Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,586 Report post Posted January 27, 2025 3 hours ago, korn said: 3. Παραχωρούν στο snowclub το ΧΚμ και θα λύσουμε όλα τα προβλήματα Από αγάπη στο Σύλλογο ΜΗΗΗΗΗΗΗΗ Μηχανισμό χρηματοδότησης από τα "κέρδη των επωφελούμενων" από την λειτουργία του? Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που δουλεύουν στον κόσμο, έχουμε διαλέξει μια? Τον δρόμο θα περιμένω τον Δήμο να τον ξεχιονίσει? No car ski, ski out, ski bus. Kλίνες πόσες και που? Περιβαλλοντικοί Όροι υπογεγραμμένοι για κλίνες, λιφτ, επέταση, λίμνες, τεχνητά, πίστες υπάρχουν? Κάθε εργαζόμενος και κάθε μαθητής μπορεί να πάει 5-10 καθημερινές για σκι (7 Γενάρη-5Απρίλη)? Όσο δεν έχουμε εναέρια διάσωση η χιονοδρομία στην Ελλάδα δεν θα είναι ασφαλής, ευτυχώς που δεν έρχονται ξένοι. Από το ΕΚΑΒ θα περιμένω να κάνει τη διακομιδή? Πόσες ώρες κάνεις από το ατύχημα σε Ελληνικό Χιονοδρομικό να φτάσεις σε "κέντρο τραύματος"? Έρχονται πολλά εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πόσα για το Μαίναλο? Χωρίς σαφέστατες απαντήσεις στα παραπάνω κανένας δεν θα ρίξει χρήματα σε Ελληνικό Χιονοδρομικό και φυσικά στο Μαίναλο. Αν μου πεις παίζουν 40 μύρια και 2 μύρια το χρόνο για λειτουργία πάρτο αλλά η Παναγιά μαζί μας μη γίνει κάνα ατύχημα Περιμένουμε πόρισμα από την επίσκεψή σου στον Παρνασσό 1 Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,191 Report post Posted January 27, 2025 (edited) Από τα λίγα που γνωρίζω πιστεύω οτι εχει τελειώσει πλέον η εποχή της τυφλής ανάληψης μιας επιχειρηματικής ιδέας και των τυφλών επενδύσεων. Ποιός μπορεί να συντάξει επιχειρηματική πρόταση για τον επενδυτή; ...υποτίθεται οτι πρέπει να είναι πιο κοντά στο γνωστικό αντικείμενο. Δηλαδή να μπορεί παρουσιάσει στον επενδυτή, το προιόν, μια ανάλυση της αγοράς, ένα μάρκτενιγνκ πλαν. Να ξέρει πως να αναπτύξει οργανόγραμμα, να κάνει οικονομική πρόβλεψη. Να ξέρει ποιές ειναι οι απαιτήσεις; Λογιστικές λειτουργίες πάνω σε κεφάλαια εκατομυρίων... ... το μάνατζεμεντ ενός οργνανισμού που θα συσταθεί για την ανάπτυξη δράσεων 12μηνης λειτουργίας. Ένας επιχειρηματίας ΔΕΝ ελπίζει , βάζει κάτω χαρτί και μυλύβι και ...σχεδιάζει όλα τα παραπάνω με ακρίβεια!!!!! Και φυσικά δεν το κάνει μόνος του , πλασιώνεται από ειδικούς της αγοράς!!! Προσαρμόζεται και βλέπει με μαθηματικά πότε και πόσο μια ιδέα μπορεί να έχει κερδοφορία. Από τα λίγα που ακόμα ξέρω , και έχω δει , εναλακτικά και πολύ απλά έρχεται ένας μεγιστάνας απο το πουθενά (μην χαμογελάς σε βλέπω...) και ξεπλένει κεφάλαια. Βέβαια επίσημα και ανοιχτά δεν μιλάει κανείς για αυτό γιατί είναι άντεργκραουντ, περιθωριακό και ανήθικο , παρόλο που επωφελείται έμεσα και ο ίδιος που είτε δεν το βλέπει , είτε οτι κάνει πως δεν το βλέπει. Ακόμα όμως και τότε , το οτι γίνεται ξέπλυμα χρήματος δεν σημαίνει οτι δεν χρειάζεται να οργανωθεί στον μέγιστο βαθμό μια επιχειρηματική ιδέα , όπως είναι για παράδειγμα η οργάνωση ενός ορεινου αθλητικού κέντρου ( τι θέλετε δηλαδή στο Μαιναλο , για τον ίδιο λόγο φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες; Όλα ατελέσφορα είναι...) . Πρώτη φορά στην ιστορία θα είναι; Ίσα -ίσα , σήμερα γίνεται πιο αποδοτικά από ότι παλιά.... Μας χαλάει δηλαδή οργανωμένη πυρασφάλεια του δάσους, διάσωση , κι ας πείρε εμπρός ένας ολάκερος μηχανισμός από ένα ...πλυντήριο; .... ας το εκεί τότε το Μαιναλάκι να καεί στον επομενο καύσωνα και χτυπάμε μετά τα κεφάλια μας, δεν βαριέσαι. Edited January 27, 2025 by Χρήστος Μ. 1 People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
ΜΙΚ 17,586 Report post Posted January 27, 2025 Δεν θα διαφωνήσω αλλά πίστεψέ με....στον Τουρισμό υπάρχουν σοβαροί Έλληνες και ξενοι που ρίχνουν πολύ χρήμα από τις τσέπες τους για να κάνουν κατι καλό. Έχουν γίνει πολύ ωραία πράγματα στην Ελλάδα τουριστικά και πίστεψέ με...πρωτα εκταμίευσαν και μετά από αρκετά χρονια εισέπραξαν. Και για το Μαίναλο αλλά και για πολλά άλλα χιονοδρομικά έχουν ενδιαφερθεί και αρπακτικά και μεγιστάνες από το πουθενά να ξεπλύνουν κεφάλαια. Όμως ταυτόχρονα έχουν έρθει (και έχουν φύγει) και σοβαρότατες επιχειρήσεις με τα σχέδια όπως τα λες. Οι ερωτησεις που έβαλα έχουν τεθεί από όλους. 2 Ευθεία μη φοβάσαι βρε Share this post Link to post Share on other sites
gordonas 139 Report post Posted January 27, 2025 8 hours ago, Χρήστος Μ. said: Από τα λίγα που γνωρίζω πιστεύω οτι εχει τελειώσει πλέον η εποχή της τυφλής ανάληψης μιας επιχειρηματικής ιδέας και των τυφλών επενδύσεων. Ποιός μπορεί να συντάξει επιχειρηματική πρόταση για τον επενδυτή; ...υποτίθεται οτι πρέπει να είναι πιο κοντά στο γνωστικό αντικείμενο. Δηλαδή να μπορεί παρουσιάσει στον επενδυτή, το προιόν, μια ανάλυση της αγοράς, ένα μάρκτενιγνκ πλαν. Να ξέρει πως να αναπτύξει οργανόγραμμα, να κάνει οικονομική πρόβλεψη. Να ξέρει ποιές ειναι οι απαιτήσεις; Λογιστικές λειτουργίες πάνω σε κεφάλαια εκατομυρίων... ... το μάνατζεμεντ ενός οργνανισμού που θα συσταθεί για την ανάπτυξη δράσεων 12μηνης λειτουργίας. Ένας επιχειρηματίας ΔΕΝ ελπίζει , βάζει κάτω χαρτί και μυλύβι και ...σχεδιάζει όλα τα παραπάνω με ακρίβεια!!!!! Και φυσικά δεν το κάνει μόνος του , πλασιώνεται από ειδικούς της αγοράς!!! Προσαρμόζεται και βλέπει με μαθηματικά πότε και πόσο μια ιδέα μπορεί να έχει κερδοφορία. Από τα λίγα που ακόμα ξέρω , και έχω δει , εναλακτικά και πολύ απλά έρχεται ένας μεγιστάνας απο το πουθενά (μην χαμογελάς σε βλέπω...) και ξεπλένει κεφάλαια. Βέβαια επίσημα και ανοιχτά δεν μιλάει κανείς για αυτό γιατί είναι άντεργκραουντ, περιθωριακό και ανήθικο , παρόλο που επωφελείται έμεσα και ο ίδιος που είτε δεν το βλέπει , είτε οτι κάνει πως δεν το βλέπει. Ακόμα όμως και τότε , το οτι γίνεται ξέπλυμα χρήματος δεν σημαίνει οτι δεν χρειάζεται να οργανωθεί στον μέγιστο βαθμό μια επιχειρηματική ιδέα , όπως είναι για παράδειγμα η οργάνωση ενός ορεινου αθλητικού κέντρου ( τι θέλετε δηλαδή στο Μαιναλο , για τον ίδιο λόγο φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες; Όλα ατελέσφορα είναι...) . Πρώτη φορά στην ιστορία θα είναι; Ίσα -ίσα , σήμερα γίνεται πιο αποδοτικά από ότι παλιά.... Μας χαλάει δηλαδή οργανωμένη πυρασφάλεια του δάσους, διάσωση , κι ας πείρε εμπρός ένας ολάκερος μηχανισμός από ένα ...πλυντήριο; .... ας το εκεί τότε το Μαιναλάκι να καεί στον επομενο καύσωνα και χτυπάμε μετά τα κεφάλια μας, δεν βαριέσαι. Χμμμ...Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται κάποιος να τους το πουλήσει όμως. Φοβάμαι ότι θέλουν πιο εύκολα πράγματα. Κοντά σε κεντρικές πλατείες ας πούμε...Ποτέ δεν ξέρεις όμως. Από μένα είναι ναι! 1 1 Share this post Link to post Share on other sites