tetzas 1 Report post Posted December 14, 2005 Ξέρει κανείς κάποιο καταστημα που να δέχεται παραγγελέιες για μπότες custom size ? Έχω ακούσει ότι παίρνουν τα μέτρα σου με foam ή με κάτι άλλο τεσπα και στις φτιάχνουν ακριβώς στα μέτρα σου. Anyone? Anything? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gmak 26 Report post Posted December 14, 2005 χωρίς να ξέρω από που, αυτό που ψάχνεις είναι custom footbed, δηλ πάτο κομμένο στις διαστάσεις του liner και όχι ολόκληρη μπότα... ρώτα σε φαρμακεία με ορθοπεδικά είδη και θα ξέρουν να σου πουν που φτιάχνουν, αλλά κοστίζει $$$ ε! καλά τόσο πρόβλημα ρε συ? δοκίμασες κανά ορθοπεδικό πάτο εμπορίου πρώτα? Quote vae victis Share this post Link to post Share on other sites
pro-rad 0 Report post Posted December 14, 2005 αλλο foam boot αλλο custom footbed τι προβλημα αντιμετωπιζεις? Call 210-9950891 pro-rad Quote www.LINESKIS.com Share this post Link to post Share on other sites
gmak 26 Report post Posted December 14, 2005 για πες, για πες να μάθουμε κι εμείς... Quote vae victis Share this post Link to post Share on other sites
donmeli 14 Report post Posted December 15, 2005 Foam Boot είναι "κοινές" μπότες όπου το κενό εσωτερικό μποτάκι γεμίζει με αφρό , ο οποίος στη συνέχεια , στερεοποιέιται, και με τον τρόπο αυτό προσαρμόζεται πλήρως στις ιδιομορφίες του ποδιού. Τέτοια θα βρείς ν΄αγοράσεις είτε μόνο εσωτερικό μποτάκι για την μπότα που ήδη έχεις έιτε σε κάποια καινούρια μοντέλα από διάφορες εταιρίες που σου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Custom made Boots είναι μπότες εξολοκλήρου κατασκευασμένες/προσαρμοσμένες στο πόδι σου. Η διαδικασία ξεκινάει με την πλήρη καταγραφή του ποδιού, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα με laser scanner, περνάει στη συνέχεια στην κατασκευή εσωτερικής μπότας με βάση τα μέτρα αυτά και τέλος επιλογή του πλέον κατάλληλου εξωτερικού κέλυφους με βάση της προτιμήσεις του σκιέρ αλλά και του σχήματος του ποδιού του. Αν κάποιο εξωτερικό κέλυφος δεν εφαρμόζει 100% τροποποιείται κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει απολύτως κανένα σημείο πίεσης ή ενόχλησης. Φεύγεις απ τον "μάστορα" κανεις το σκι σου κι αν διαπιστώσεις ότι κάτι δεν πάει καλά επιστρέφεις και ολοκληρώνεις τη διαδικασία όσες φορές αυτό είναι απαραίτητο. Κορυφή σ' αυτό το τομέα θεωρούνται οι Strolz, Leitner στην Αυστρία. Για Ελλάδα δεν έχω ιδέα αν ασχολείται κανείς. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ενώ για ένα foam boot οι τιμές είναι σε ανεκτά επίπεδα αν όντως έχει πρόβλημα με το πόδι σου για μια πλήρη custom made μότα θα πρέπει να βάλεις το χέρι βαθιά στη τσέπη , εώς πολύ βαθιά, αλλά η αίσθηση και το αποτέλεσμα δεν θα συγκρίνεται με τίποτα άλλο Foam Boots της Comformable, Leader στην αγορά θα βρείς σίγουρα στο Pro-Rad Για να πάρεις και μια ιδέα ρίξε μια ματιά εδώ: www.strolz.at Quote Αλήθεια στο curling ντοπάρονται? Share this post Link to post Share on other sites
tetzas 1 Report post Posted December 15, 2005 Καταρχήν ευχαριστώ για τις πληροφορίες. ... τροποποιείται κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει απολύτως κανένα σημείο πίεσης ή ενόχλησης... Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο! Το πρόβλημα δεν είναι η πατούσα αλλά το σημείο από τον αστράγαλο εως την γάμπα όπου το πόδι είναι αρκετά φαρδύ και τελευταία με πρόβλημα κυκλοφορίας στις αρτηρίες. Μετά από δοκιμή δεκάδων μποτών, διαφόρων εταιριών και τύπων δεν βρέθηκε τίποτα που να μην ασκεί τρομερή πίεση στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως καταλαβαίνετε η πίεση αυτή σε συνδυασμό με το πρόβλημα κυκλοφορίας δημιουργεί από τρομερή ενόχληση έως και πόνο. Anyway.... τωρα νομίζω οτι θα βρω άκρη. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anemar 6 Report post Posted November 17, 2007 Ετσι για να ζηλεψουμε λιγο,δειτε πως αγοραζουν μποτα στη Γερμανια(πιθανως και αλλου).Η μαλλον πως πουλανε μποτες και οχι πως αγοραζουμε.Δειτε τι θα πει επαγγελματισμος. Ξεκιναμε απο συζητηση με τον πελατη για να δουμε τις αναγκες του. Συνεχιζουμε με αναλυση των ανατομικων δομων του ποδιου(καθε ποδι ειναι διαφορετικο) Με τη βοηθεια υπολογιστων παιρνουμε αναλυτικα στοιχεια χρηιμοποιωντας 2 διαστασεις 2D Ακολουθει η 3D επεξεργασια του ποδιου μας.... Στο τελος μαζευονται ολα τα δεδομενα,επεξεργαζονται και προχωραμε στο επομενο βημα του boot-fitting Και εμας καπως ετσι μας πουλανε μποτες στο Ελλαδισταν.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted November 17, 2007 Ναι όλα καλά στις προηγούμενες φωτογραφίες, εκτός από ένα... Η νέα τάση όταν φτιάχνεις custom πάτους είναι να μην είσαι όρθιος, αλλά καθιστός, ώστε το πόδι να μην ντεφορμάρεται από το ίδιο μας το βάρος και να δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο φλατ απ' ότι πραγματικά είναι. Επίσης οι σκληροί πάτοι, έδωσαν τη θέση τους σε πιο εύκαμπτους, που επιτρέπουν κάποιο βαθμό ελευθερίας στο πέλμα, ώστε να προσομοιώνει καλύτερα την φυσική του κίνηση μέσα στην μπότα, δίνοντας καλύτερη αίσθηση. Τους τελευταίους μου πάτους τους έφτιαξα με αυτή την μέθοδο και νομίζω είναι καλύτεροι... Θα σας πω αργότερα φέτος, που θα έχω περισσότερες ώρες σκι μαζί τους... Quote Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted November 17, 2007 ειμαστε πισω τι να κανουμε; Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted November 17, 2007 Για πόσα φράγκα μιλάμε πάνω κάτω....για την όλη διαδικασία (από την κουβεντούλα μέχρι την παραλαβή)? Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted November 17, 2007 Από τότε που πήρα μπότες με thermoflex επένδυση δεν με χτυπάνε ποτέ. Και αυτή η επένδυση είναι πιο μαλακή από τις κανονικές (μειονέκτημα όμως αν θέλεις να τρέχεις πολύ). Επίσης είναι πιο ζεστή και ιδρώνει το πόδι. Αυτές είναι για snowboard μπότες (για σκληρές μπότες σίγουρα, μπορεί να κάνουν για μαλακές). http://www.bomberonline.com/store/accessories/liners.cfm Quote Share this post Link to post Share on other sites
cookmangr 0 Report post Posted November 17, 2007 ψαξε βρες salomon που να εχουν αφρο στο εσωτερικο παπουτσι αυτο το βαζουν σε ενα ειδικο φουρνο τις ζεσταινουν και τις φορας για κανενα 20 λεπτο ο αφρος κρυωνει και παιρνει το σχημα του ποδιου σου.... εαν θυμαμαι καλα ειναι στα ακριβα μοντελα τις salomon απο 300 ευρο και πανω ψαξε βρες salomon που να εχουν αφρο στο εσωτερικο παπουτσι αυτο το βαζουν σε ενα ειδικο φουρνο τις ζεσταινουν και τις φορας για κανενα 20 λεπτο ο αφρος κρυωνει και παιρνει το σχημα του ποδιου σου.... εαν θυμαμαι καλα ειναι στα ακριβα μοντελα τις salomon απο 300 ευρο και πανω Quote http://www.freewebs.com/greekradicals/ Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted November 17, 2007 Το thermoform (αυτό που μπαίνει στο φούρνο) είναι λίγο απάτη. Αν έχεις "κούφια" σημεία στο μποτάκι δεν πρόκειται να φουσκώσει σαν τσουρέκι και να σου τα γεμίσει. Αν πάλι έχεις σημεία πίεσης θα υποχωρήσει κάπως και θα σου προσφέρει κάποια ανακούφιση , αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν είναι καλής ποιότητας , είναι ένα συν στο φιτ της μπότας. Κάποια είναι πολύ μαλακά και μετά από λίγη χρήση γίνονται σα σφουγγάρι. Το έχω δοκιμάσει σε δύο μπότες Salomon, μία Freeride και μία Race και σε ορειβατική Garmont Adrenalin. Δεν είναι γιά να σου λύσει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής. Κάνει μόνο γιά να βελτιώσει ένα ήδη καλό και σφιχτό φιτ. Οι λύσεις σε foam είναι δύο. Strolz και Conformable. Strolz θα βρεις στην Αυστρία και κοστίζουν από 680 ως 900 ευρώ .Υπάρχουν τρέις διαφορετικές σκληρότητες στο shell και μπορείς να παίξεις, αν χρειαστεί και με διαφορετικά κομμάτια στη γάμπα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ποδιού. (Γάμπα μπουκάλα , καλαμάκι, πολύ κοντή, πολύ ψηλή και όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί). Με τα 680 φτιάχνεις τη μπότα με τον καλό πάτο. Δεν αξίζει να τσιγουνευτείς και να τη φτιάξεις με τον φτηνό πάτο , (περίπου 40 ευρώ λιγότερο). Αν βάλεις και κάτι χρωματιστά κλιπς θα δώσεις και κάτι λίγα ακόμη. Το μποτάκι είναι δερμάτινο χειροποίητο. Η εφαρμογή και η ποιότητα είναι δεδομένη και αν δείτε το τι παραμορφωμένα πόδια καταφέρνουν να βολέψουν θα πάθετε σοκ. Υπάρχουν και κάποια πιό ψαγμένα μαγαζιά που χρησιμοποιούν μόνο το shell της Strolz και το μποτάκι το ράβουν στα μέτρα του πελάτη. Μπορεί να σου το κάνει τόσο ακριβές που να μην χρειάζεται foam ! Ο πάτος γίνεται φτιάχνοντας εκμαγείο του πέλματος και όχι απ ευθείας από το αποτύπωμα του ποδιού. Είναι το 900 σάρι που λέγαμε. Σε κάθε περίπτωση αξίζει 100% μέχρι το τελευταίο ευρώ. Το εξωτερικό design αλλάζει κάθε δεκαετία και είναι ..τευτονικό, πράγμα που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Τα κλιπς είναι περίεργα και δεν ξερω κάποιον που να του αρέσουν , αλλά αυτά όλα είναι επιφανειακά. Η εφαρμογή και η άνεση είναι το ζητούμενο. Ενα θετικό είναι η μεγάλη αντοχή του foam σε πολλές χρονιές χρήσης. Η Conformable ανήκει στη Sidas είναι προφανώς Γαλλική και είναι πολύ διαδεδομένη και στη Γαλλία αλλά και σε όλες τις Αλπεις. Είναι πιό βιομηχανικό προιόν , αλλά στα χέρια ενός καλού τεχνίτη μπορεί να δώσει εξ ίσου καλά αποτελέσματα. Είναι μποτάκι από συνθετικά υλικά που πουλιέται χωριστά από τη μπότα και δυστυχώς ανεβάζει το τελικό κόστος αρκετά. Το καλύτερο είναι να γίνει μία συμφωνία γιά αγορά καινούργιας μπότας και custom innerboot μαζί. Ετσι γλυτώνεις κάποια χρήματα. Το μεγάλο της ατου είναι πως τα καλά μοντέλα παίρνουν foam και στη γλώσσα γιά ακόμα καλύτερο φιτ. Εχω φτιάξει δύο φορές και νομίζω ότι η Strolz είναι καλύτερη. O Louis προτιμάει την Conformable, έφτιαξέ περυσι και θα σας πει και τιμές. Αν δοθεί η ευκαιρία σε ένα ταξείδι στο εξωτερικό μην το αναβάλλετε. Φτιάξτε μπότα custom και θα δε θα μετανιώσετε Quote Share this post Link to post Share on other sites
A.K 0 Report post Posted November 18, 2007 μπραβο ορεξη για γραψιμο καπετανιε... τωρα που η συνταξη πλησιαζει,σε βλεπω να το γυρνας στην συγγραφη δοκιμιων και τεχνικων αρθρων........ σοβαρα τωρα... ο custom πατος απο εκμαγειο,πιθανα να αξιζει πιο πολυ και απο την custom μποτα!!!ΣΑΣ ΜΙΛΑΩ ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ! ! ! ΠΡΟΤΑΣΗ:αν καποιος αποφασισει να φτιαξει τελικα custom μποτες,ας το κανει καπου που θα παει για σκι,για να εχει την δυνατοτητα μικροδιορθωσεων που πιθανα να χρειαστουν,μετα απο μια η δυο μερες με τις μποτες σε 'λειτουργια'. Quote Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted November 19, 2007 Τις Conformable τις πλήρωσα 270€ και 90€ τους πάτους σύνολο 360€. Άλλα 300 τις μπότες (μου έκανε καλή τιμή, είχαν 400, αλλά δεν πουλιούνται εύκολα race μπότες 26 νούμερο). Συνολικά λοιπόν 660€ και έκανα και 3 επισκέψεις ακόμα για πρόσθετες επεμβάσεις χωρίς χρέωση φυσικά. Έχω το μοντέλο με foam στη γλώσσα και είναι όλα τα λεφτά. Τα υλικά είναι καλής ποιότητας, τις προηγούμενες τις έχω ακόμα (9 χρόνια) και έχουν πολύ καλή διαπνοή (πολύ καλύτερη από τις Strolz). Τα εσωτερικά παπουτσάκια βγαίνουν πολύ εύκολα (σε αντίθεση με τις Strolz) και έτσι στεγνώνουν πολύ γρήγορα χωρίς ανεπιθύμητες μυρωδιές μούχλας. Το εξωτερικό κέλυφος της Strolz είναι για κλάματα (προσωπική άποψη), αναχρονιστικό, με κλιπ ανόητης λειτουργικότητας, και κάνει για πόδια φαρδιά και με μεγάλο instep. Βέβαια η δουλειά που κάνουν τα μαστόρια της είναι πολύ καλή και το τελικό αποτέλεσμα στο σκι πολύ καλό. Ο πάτος της Strolz είναι λίγο καλύτερος ποιοτικά αν και πιο ανένδοτος, οπότε υπάρχει και ένα ζήτημα ποιος αποδίδει στην πράξη καλύτερα. Πάντως είναι και οι δύο μακράν καλύτεροι από τους παραγωγής. Τα λεφτά μπορεί αρχικά να φαίνονται πολλά, αλλά είναι πολύ λίγα μπροστά στις επιδόσεις, την εφαρμογή και στη αίσθηση που αποκομίζουμε. Αν σκεφτούμε και τα χρόνια που κρατάνε χωρίς να αλλάζει το φιτ, τότε δεν τίθεται καθόλου θέμα. Δεν είναι ντροπή να δίνουμε περισσότερα για υπολογιστές και άλλα μαραφέτια από τον εξοπλισμό του σκι; Εξάλλου το χόμπι μας είναι το σκι, τι διάολο δεν αξίζει να του τα χώνουμε και λίγο; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted November 19, 2007 Εξάλλου το χόμπι μας είναι το σκι, τι διάολο δεν αξίζει να του τα χώνουμε και λίγο; Λιγο? ΛΙγο? ΛΙΓΟ? πριν χρόνια είχα ευκαιρία να το κάνω δε το θεωρησα σημαντικό και ήταν και πολυ ακριβό, τώρα θα το κάνω με τη πρώτη ευκαιρία μετά και το στραπάτσο που έπαθα με τις salomon gun pro με τον αφρό. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Captain Powder 2,135 Report post Posted November 20, 2007 Λιγο? ΛΙγο? ΛΙΓΟ? πριν χρόνια είχα ευκαιρία να το κάνω δε το θεωρησα σημαντικό και ήταν και πολυ ακριβό, τώρα θα το κάνω με τη πρώτη ευκαιρία μετά και το στραπάτσο που έπαθα με τις salomon gun pro με τον αφρό. Τι έπαθες ρε φίλε , γιά λέγε !! Quote Share this post Link to post Share on other sites
zox 746 Report post Posted November 20, 2007 Λούη και στις ορειβατικές σου μπότες δεν έχεις κάνει κάτι μόντες με το εσωτερικό παπουτσάκι ? Εκεί τι παίζει? Quote 16 βαθμοί....μπρρρ κρυώνω!!!! Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted November 20, 2007 για να μην κατηγορήσω τη μπότα μετα το ζεσταμα του αφρού πήγα για καφε και ο αφρος ξεράθηκε διαφορετικά με αποτελεσμα να αποκτήσω αλλο ένα δαχτυλο διπλα απο το μικρο στο δεξι πόδι. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted November 20, 2007 Εγώ ζέστανα τις επενδύσεις στο φούρνο μου για 10-15 λεπτά (φούσκωσαν σαν ψωμάκια) και μετά τις φόρεσα (στις μπότες) χωρίς κάλτσες. Σύμφωνα με τις οδηγίες είχα κόψει μια παλιά κάλτσα και την στερέωσα με ταινία πάνω στα δάχτυλα για να αφήσει χώρο εκεί (αλλιώς τα αγκυλωμένα δάχτυλα μουδιάζουν σαν κινέζικο μαρτύριο). Πάλι δεν έμεινε αρκετός χώρος και μετά από λίγες ώρες τα δάχτυλά μου πονάνε. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted November 20, 2007 καταρχάς είμαι απο τους ευλογημένους : -p, χιονοδρόμους , που ποτέ μα ποτέ δεν είχε προβλημα με τις μποτες του , σημειωτεων έχω αλλάξει 5-6 ζευγάρια διάφορων εταιριων , ποτε μα ποτέ δεν με χτύπησε μποτα ή να μπηκα στην διαδικασία να αλλάξω πατους ή οτιδήποτε άλλο.. παρόλα αυτά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ναι όλα καλά στις προηγούμενες φωτογραφίες, εκτός από ένα... Η νέα τάση όταν φτιάχνεις custom πάτους είναι να μην είσαι όρθιος, αλλά καθιστός, ώστε το πόδι να μην ντεφορμάρεται από το ίδιο μας το βάρος και να δίνει την εντύπωση ότι είναι πιο φλατ απ' ότι πραγματικά είναι. Οταν εννοείς καθιστός τι ακριβώς εννοείς, στην βασική στάση ξέρω εγώ , ή καθιστός σε καρέκλα; Βασικά μου ακουγεται πολύ πιο λογικό να κάθεσαι ορθιος ξέρω εγώ με ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα , δεδομένου οτι το πλεμα την ώρα που κάνουμε σκι πατάει υπο την επιδραση του σωματικού βάρους. Τι εννοείς νέα τάση; Επίσης οι σκληροί πάτοι, έδωσαν τη θέση τους σε πιο εύκαμπτους, που επιτρέπουν κάποιο βαθμό ελευθερίας στο πέλμα, ώστε να προσομοιώνει καλύτερα την φυσική του κίνηση μέσα στην μπότα, δίνοντας καλύτερη αίσθηση.Τους τελευταίους μου πάτους τους έφτιαξα με αυτή την μέθοδο και νομίζω είναι καλύτεροι... Αυτό πρέπει να είναι σχετικό , μάλλον αυτη η ευκαμψία των πάτων δεν πρέπει να μεγιστοποιεί το χάσμα μετάδωσης ερεθισματος του σκιερ προς τον εξοπλισμό του. Θέλω να πω οτι θέλουμε μια μποτα σχετικά άκαμπτη και εσωτερικά. Ασυμαντο βέβαια , αλλα μιλάω τελείως θεωρητικά , μιας και απο πείρας δεν θεώρησα ποτέ συμαντικούς τους πάτους , βέβαια το θέμα είναι μάλλον ανατομικό anyway just wondering ... γιατί ποιον ακιρβώς λόγο βάζεις πάτους ; Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
louis 53 Report post Posted November 21, 2007 Καθιστός εννοώ όπως η κοπέλα στη πρώτη φωτογραφία, με ίση κατανομή βάρους και στα δύο πέλματα και με τα χέρια ακουμπισμένα στα γόνατα. Κι εγώ είχα τις αμφιβολίες μου, καθώς τους προηγούμενους πάτους τους είχα φτιάξει όρθιος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από παλιά και οπτικά και στην πράξη που μετράει πάνω απ' όλα, δηλαδή στο σκι... Όταν εννοώ εύκαμπτοι, μη φανταστείς τίποτα παντόφλες...είναι πολύ σκληρότεροι από τους κανονικούς πάτους με τους οποίους είναι εφοδιασμένες οι μπότες από τη μάνα τους, απλά σου δίνουν τη δυνατότητα, όταν σφίγγεις τα κλιπ να έχουν μια μικρή ενδοτικότητα, ώστε να προσαρμόζεται το πέλμα καλύτερα στην πίεση, χωρίς να παθαίνει κράμπες και να πονάει. Παλιότερα οι Αμερικάνοι έφτιαχναν πάτους με καλούπια από φελλό και άλλα σχεδόν άκαμπτα υλικά και τους χρέωναν και 200-300 δολάρια και προσπαθούσαν να πείσουν και τους Ευρωπαίους αθλητές και καλούς σκιέρ ότι αυτό είναι το σωστό, όμως το πέλμα δεν είναι πάντα σταθερό στο σχήμα του και παραμορφώνεται ανάλογα τις πιέσεις και πρήζεται και γενικά κινείται ελαφρά (έστω και ανεπαίσθητα), καθώς γωνιάζουμε, φλεξάρουμε, στα άλματα, κοκ... Αν η ακαμψία του πέλματος ήταν το ζητούμενο, τότε ο καλύτερος πάτος θα ήταν το custom τσόκαρο. Δεν υπάρχει στην πράξη καμιά καθυστέρηση απόκρισης σε σχέση με τους πιο σκληρούς που είχα πριν και μάλιστα με τους καινούργιους δεν ολισθαίνει το πόδι σχεδόν ποτέ ακόμα κι αν δεν έχω σφίξει πολύ καλά τα κλιπ. Πάτους φτιάχνω, όχι γιατί έχω κάποιο ανατομικό πρόβλημα, ίσα ίσα έχω ένα κανονικό και εύκολο πόδι, (μάλλον στενό, γι αυτό και μου ταιριάζουν τα race shells), αλλά γιατί με αυτούς σταθεροποιείς σε φοβερό βαθμό το πόδι μέσα στη μπότα και κατανέμεις σωστά την πίεση του βάρους σου. Είναι μεγάλη η διαφορά και ειδικά όταν κάνεις πολλές ώρες σκι, έχεις πόδια ξεκούραστα και καλύτερο πάτημα σε όλες τις φάσεις της στροφής, χωρίς να χρειάζεται να σφίγγεις πολύ τα κλιπ, για να έχεις σταθερότητα και ακρίβεια. Μια δοκιμή θα σε πείσει...εξάλλου είπαμε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο... Στάθη στις ορειβατικές έβαλα τα παλιά custom παπουτσάκια (conformable κι αυτά με foam και στη γλώσσα) από τις alpine και κατά ένα παράδοξο τρόπο...μου έκατσαν γάντι και έδωσαν και πιο σκληρό αλλά προοδευτικό φλεξ στις μπότες μου. Επιτέλους μπορώ να πιέζω χωρίς να πονάω στο καλάμι... Με τα thermoform δεν τα πάω και πολύ καλά, παρότι ξέρω να τα φτιάχνω καλά. Το πρόβλημα τους το είπε ο Captain και να προσθέσω εγώ την κακή διαπνοή, δεν στεγνώνουν και μυρίζουν, αλλά το κυριότερο είναι ότι είναι πολύ φτωχό και υπερβολικά εύκαμπτο το υλικό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σημεία πίεσης, καθώς δεν γεμίζει και όλα τα κενά. Κάπως πρέπει να πληρωθεί το τίμημα του μικρού βάρους... Βέβαια στις alpine μπότες δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, καθώς είναι πιο πλούσια τα υλικά τους και δεν υπάρχει και αγώνας χαμηλού βάρους, όπως στις ορειβατικές. Όπως και να χει όμως τα custom δεν παίζονται. Να πω ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για custom fit και είναι να βρεις έναν bootfiter (πολύ καλό) και να παίξεις με το shell και με προσθαφαίρεση υλικών από το παπουτσάκι. Επίπονη διαδικασία, χρονοβόρα, ακριβή όσο και με το foam, ίσως και παραπάνω και το αποτέλεσμα εξαρτάται πολύ από το μάστορα. (εξάλλου που να τον βρεις, είναι μετρημένοι). Παλιότερα είχα φτιάξει μόνος μου κάτι παλιές Lange XR Race με αυτόν τον τρόπο, με πολύ δουλειά και με θέρμανση του πλαστικού με θερμοπίστολο και προσθήκη υλικού και αφαίρεση από άλλες περιοχές και το αποτέλεσμα ήταν καλό, αλλά δεν κράτησε πολύ, γιατί τα υλικά συμπιέστηκαν και πάλι... Τα thermoform παπουτσάκια παίρνουν ξαναζέσταμα και μάλιστα χρειάζεται κάθε δύο χρόνια ανάλογα με τη χρήση... Επομένως Πάνο (Nickel) μπορείς να τις ξαναφτιάξεις τις Gun... Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted November 21, 2007 Δεν υπάρχει στην πράξη καμιά καθυστέρηση απόκρισης σε σχέση με τους πιο σκληρούς που είχα πριν και μάλιστα με τους καινούργιους δεν ολισθαίνει το πόδι σχεδόν ποτέ ακόμα κι αν δεν έχω σφίξει πολύ καλά τα κλιπ. Επειδή έχεις καλή τεχνική και πατάς σωστά. Αν πατάς λάθος (όπως εγώ) και τα δάχτυλα χτυπάνε μπροστά και η φτέρνα σηκώνεται και μετά "φταίει η μπότα". Quote Share this post Link to post Share on other sites
cookmangr 0 Report post Posted November 22, 2007 μισο λετπο φιλε μου leonp το προβλημα εδω δεν ειναι στην τεχνικη αλλα στην μποτα..... εαν φορας 42 νουμερο παπουτσι αθλητικο και παρεις 45 για προσπαθησε να περπατησεις....σαν μεθυσμενος θα περπατας.....το ιδιο συμβαινει και στις μποτες του σκι.... Quote http://www.freewebs.com/greekradicals/ Share this post Link to post Share on other sites
leonp 0 Report post Posted November 22, 2007 Δεν εννοώ ότι μπορείς να φοράς μια τεράστια μπότα και επειδή πατάς σωστά να μη κουνιέται το πόδι. Μιλάω για σωστό μέγεθος μπότας που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΦΙΓΜΕΝΗ και πάλι δεν κουνιέται το πόδι. Είναι θέμα τεχνικής, αν πατάς λάθος θα σηκώνεται η φτέρνα ακόμα και με σωστό μέγεθος μπότας. Δεν μπορεί η μπότα να σου κρατάει το πόδι βιδωμένο κάτω αν εσύ πατάς λάθος και σηκώνεις τη φτέρνα. Quote Share this post Link to post Share on other sites