porfirio 1,476 Report post Posted March 20, 2007 Απλά μία εκπληκτική ταινία...... Προσωπικά ξετρελάθηκα, ένα έργο ΚΟΛΑΣΗ ύμνος προς την Αρχαία Ελλάδα με λίγες σχετικά ιστορικές ανακρίβειες, μπόλικα εφέ ( hollywood γαρ), και ορισμένες εκφράσεις , Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ.....και το κλασσικό ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ....που απλά σε έκαναν να ανατριχιάζεις και σου θυμίζανε ότι μερικές από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας μας γραφτήκανε με πολύ αίμα.... Φιλικά Σπύρος Quote Sky is not my limit.....it's my playground!!! Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted March 20, 2007 Απλά μία εκπληκτική ταινία...... Προσωπικά ξετρελάθηκα, ένα έργο ΚΟΛΑΣΗ ύμνος προς την Αρχαία Ελλάδα με λίγες σχετικά ιστορικές ανακρίβειες, μπόλικα εφέ ( hollywood γαρ), και ορισμένες εκφράσεις , Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ.....και το κλασσικό ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ....που απλά σε έκαναν να ανατριχιάζεις...Συμφωνώ σε όλα τα παραπάνω ΕΚΤΟΣ μιάς παραφωνίας.... Δεν συνάδει η στάση της καλής κας συζύγου του Λεωνίδα με την ανατροφή μιας Σπαρτιάτισσας, το χαρακτήρα και τη στάση της ίδιας όπως παρουσιάζεται στην ταινία μέχρι τη στιγμή που.....΄"δίνεται" στον προδότη για να σώσει τη ζωή του άνδρα της σαν να ήταν καμμιά γυναικούλα!!!! Δεν έχει συνέπεια!!! Όταν πάνω από όλα βάζεις την τιμή και γιαυτό το ιδεώδες θυσιάζεις τα πάντα, δεν μπορεί να τον κάνεις κερατούκλη τον άνθρωπο κκ παραγωγοί και σκηνοθέτες της ταινίας...Ρόμπα μας κάνανε ως γυναίκες Προφανώς χολυγουντιανή προσθήκη...πολύ άτοπη...Ευτυχώς "ξέπλυνε" ας πούμε, την ντροπή...η συνέχεια επί της οθόνης !!! Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
c.j.jones 0 Report post Posted March 20, 2007 Απο οσες ταινιες εχω δει μπορω να πω οτι η μεταφορα εγινε με τον καλυτερο δυνατο τροπο για τους Ελληνες . Η ταινια σαν ταινια ειχε αρκετα χαμηλο προυπολογισμο και εβγαλε τα λεφτα της απο την πρωτη μερα προβολης στις αιθουσες . Βεβαια οπως οι αρκετες ταινιες υπηρξαν και αντιδρασεις ... (μαλλον δεν αρεσε το γεγονος οτι ο "αρχηγος" των περσων ηταν λιγο... κουνιστος να το πω ??? ) Να τονισω οτι ειναι ολη γυρισμενη σε blue box και αυτο την κανει ακομα πιο εντυπωσιακη Quote Share this post Link to post Share on other sites
Snowflake 9 Report post Posted March 20, 2007 ....όλα καλά δεν λεώ... αλλα Hotgates=Θερμοπύλες μου έπεσε βαρύ! Quote The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 20, 2007 Bill Gates=Βασιλοπυλες Εγω δεν μπορω να χωνεψω το Λεωνάϊντας... Και τοσοι κοιλιακοι ρε παιδι μου...εφιαλτης Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted March 20, 2007 ...όλα καλά δεν λεώ... αλλα Hotgates=Θερμοπύλες μου έπεσε βαρύ!Why not?Όνομα και πράγμα!! Με τόσους καυτούς άνδρες!!!! Και τοσοι κοιλιακοι ρε παιδι μου...εφιαλτηςΜπα.... Δεν πρόσεξα κάτι ιδιαίτερο.... Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
Snowflake 9 Report post Posted March 20, 2007 ...ούτε εγώ τι υπόθεση είπαμε οτι είχε το έργο??? Quote The greatest pleasure in life is doing what people say you can not do!!!http://www.snowsummit.eu - Private transfers to/from Geneva Airport Share this post Link to post Share on other sites
eolos 50 Report post Posted March 20, 2007 Την ταινια δεν την εχω δει και δεν μπορώ να εχω γνώμη αλλα διαβασα αυτο -μεταξυ άλλων- απο κριτικη κοινού στο Αθηνόραμα: "...Ωστόσο, αν μέναμε εδώ θα λέγαμε μόνο τη μισή αλήθεια. Και η μισή αλήθεια, μας αρέσει ή όχι, είναι ΨΕΜΑ. Και το "άλλο μισό" της αλήθειας είναι ότι η ταινία ΔΕ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΜΝΗΣΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ των ελλήνων. Αντίθετα, εξυπηρετεί πολλαπλές "επιθετικές" στοχεύσεις από πλευράς του ιθύνοντος λόμπυ των ΗΠΑ, στοχεύσεις που γίνονται φανερές αν αναλύσουμε τα βαθύτερα "επίπεδα" ιδεολογικής "παρέμβασης" της ταινίας. Ας τα πάρουμε ένα-ένα: Πρώτον, ο εχθρός. Διόλου τυχαία, είναι οι Πέρσες. Πολλοί είδαν σε αυτό, μόνο το ζήτημα του Ιράν. Δυστυχώς, είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Η ταινία "οριοθετεί" στις Θερμοπύλες τον Δυτικό πολιτισμό από την "ασιατική" βαρβαρότητα, το "μυστικισμό και την τυραννία", όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δήλιος, λίγο πριν την τελική έφοδο στις Πλαταιές. Δεύτερον, ο ηγέτης των "καλών", στο πρόσωπο της στρατοκρατικής-ολιγαρχικής Σπάρτης, δηλαδή της πιο καθυστερημένης και αντιδραστικής εκδοχής της αρχαίας ελληνικής δουλοκτητικής κοινωνίας. Η δημοκρατική Αθήνα είναι ένα κράτος μαλθακών φιλοσόφων που, τελικά, όπως και οι άλλοι Έλληνες, θα ενωθούν υπό την αρχηγία των "ικανών" Σπαρτιατών ενάντια στον "από ανατολάς" εχθρό. Γιατί, για παράδειγμα, δεν έγινε ταινία η μάχη του Μαραθώνα, όπου στο κάτω-κάτω οι "λίγοι" όχι απλά αντιστάθηκαν, αλλά νίκησαν κιόλας, αν ο σκοπός των δημιουργών ήταν να τονίσουν τη σημασία της αντίστασης στους ισχυρούς; Γιατί, απλά, ο Αθηναϊκός στρατός ήταν κοινωνικά ό,τι και ο αθηναϊκός λαός: αγρότες, εργάτες, έμποροι. Ένας στρατός κληρωτών, βγαλμένος από τα σπλάχνα της δημοκρατίας - δουλοκτητικής βεβαίως, αλλά πάντως δημοκρατίας - σε αντίθεση με τον Σπαρτιατικό που ήταν ότι ακριβώς και οι επαγγελματίες μισθοφόροι σήμερα. Μηχανές του πολέμου, ανδρείοι αναμφίβολα, αλλά "κατ'επάγγελμα στρατιώτες". Από αυτή τη σκοπιά, όντως ΈΧΕΙ ΔΙΚΙΟ η κριτική να μιλάει για μιλιταρισμό και στρατοκρατική αποθέωση και όχι, φυσικά - όπως λαθεμένα πίστεψαν πολλοί που πήραν το λόγο αυτές τις μέρες στο φόρουμ - επειδή η ταινία έχει "πολλή πολεμική βία". Τρίτον, τα μέσα. Εδώ, η ταινία διαπράττει και μια κραυγαλέα λαθροχειρία που φανερώνει και τη σκοπιμότητα. Ο Λεωνίδας δεν πήγε στις Θερμοπύλες ΚΡΥΦΑ και κατά παράβαση των νόμων, αλλά ως αρχιστράτηγος ενός συνασπισμού 31 πόλεων-κρατών, όπως αυτός είχε προκύψει στο συνέδριο της Κορίνθου του 481 π.Χ. Στην ταινία, αντίθετα, εμφανίζεται να παραβιάζει το Σπαρτιατικό νόμο και την απόφαση των εφόρων, πράγμα ιστορικά αδιανόητο για τα δεδομένα της Σπάρτης. Η σκοπιμότητα είναι φανερή, αν σκεφθούμε ότι οι αμερικανικές "μαγκιές" ανά τον κόσμο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ από την άποψη του διεθνούς δικαίου, αλλά επειχειρείται να δικαιολογηθούν σε στυλ "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". "Και το συμπέρασμα ποιό είναι;" θα αναρωτηθεί κανείς. Καλή ή κακή η ταινία; Ήδη έχω απαντήσει. Μια τεχνολογικά εντυπωσιακή ταινία σκοπιμοτήτων, με θέμα ιστορικά ευαίσθητο για τους Έλληνες, που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πιο "έξυπνα" από τους εγώριους κριτικούς. Σίγουρα, όμως, οι μονομέρειες της όποιας κριτικής και η δικαιολογημένη περηφάνεια που πρέπει να νιώθει κάθε έλληνας για τις κορυφαίες στιγμές της διαδρομής του λαού του, δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν το άλλοθι για την ιδεολογική νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής και στρατοκρατικής ιδεολογίας, εν ονόματι μιας μυωπικής θεώρησης της ιστορίας..." Περισσότερες απόψεις εδω Quote lamiawebcam.gr actionphotos.gr virtual-tours.gr Share this post Link to post Share on other sites
kostakiskal 10 Report post Posted March 20, 2007 To συμπέρασμα είναι οτι οι ''καλοί'' σπαρτιάτες-ράμπο-αμερικάνοι αν και μια χούφτα επιβάλλονται των ''κακών'' περσών (ιρανών μια και επίκειται εισβολή) και έχουμε μια πατσαβούρα ολκής!και είναι όνειδος και ντροπή για τον δήμαρχο σπάρτης που επέτρεψε να γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα εκει (ενω θα έπρεπε να τους έχει πετάξει όλους στον Καιάδα). Quote ''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel'' Horace Walpole Share this post Link to post Share on other sites
panagiotis 209 Report post Posted March 20, 2007 Η ταινία ήταν ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ, όχι κατι ιστορικο ή κλασσικο. Με βάστη αυτη τη λογική οι παραγωγοί έκαναν την ταινία. Κι επιπλέον είναι γνωστό ότι FRANK MILLER = RESPECT Tα κομικ του ειναι πολύ συναρπαστικά και οι κινηματογραφικες μεταφορες ακομα πιο συναρπαστηκες Επιπλεον εχει πολλες ομοιότητες με το SIN CITY, που φέρνει την υπογραφή του ίδιου. Η εναλλαγή αργής και γρήγορης πλοκής δίνει ρέστα. Και σε κάνει να νιώθεις οτι μετέχεις στην ταινία. Πιστεύω ότι και λίγο Ταραντίνο να είχε, η ταινια θα ήταν διαστημική. Κι αυτό πολύ απλά γιατί ο Ταραντίνο θα έδινε μεγαλύτερη φυσικότητα στα εφέ με τα κομμένα κεφάλια! Quote JAPOW!!! Share this post Link to post Share on other sites
kostakiskal 10 Report post Posted March 20, 2007 Καλά τα υπερθεάματα εφόσον α σχολούνται όμως οι κ.κ. αμερικάνοι με την δική τ ους ιστορία (που να τη βρουν) και όχι παραποιώντας την δική μας.Με ελέφαντες,ρινόκερους,ζόμπι και άλλες τέτοιες αηδίες.Και απο ε δω και στο εξής FRANK MILLER =NON RESPECT Quote ''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel'' Horace Walpole Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 20, 2007 Πουλημενος πραχτορας του Αμερικανικου Ιμπεριαλισμου και των Νατοϊκων λακεδων του ο Λεωνάϊντας... Κοιτα ρε πως ξαναγραφεται η Ιστορια... Το σωστο προοδευτικο σεναριο: Ο Ξερξης, γνωστος προοδευτικος εκπροσωπος της λαγγεμενης Ανατολης, ξεκινησε με 1 εκατομμυριο απο τους πιο στενους του φιλους να γιορτασουν το Ραμαζανι στη Βαρη Αττικης και να φωτισουν με το καλο τους παραδειγμα την στρατοκρατουμενη/ολιγαρχικη καθυστερημενη και αντιδραστικη Σπαρτη. Γεματος χαρα και ευγνωμοσυνη ο Λεωνάϊντας ηγουμενος μιας αντιπροσωπιας 31 πολεων κρατων της δουλοκτητικης Ελλαδας, πηγαν στο spa των Θερμοπυλων να τους προϋπαντησουν και να κανουν και κανα μασσαζ στα κουρασμενα παληκαρια (τοσο δρομο κανανε...) και Ρωσσιδες δεν ειχανε τοτε . Δυστυχως ομως, υποχθονιοι πρακτορες της Μοσσαντ , πληρωμενοι απο την CIA (Central Intelligence of Apache) τους μπαχαλεψανε στα στενα και παρεξηγηθηκανε . Ετσι ο Λεωνάϊντας βαρυστομαχιασε απο την θλιψη του και ποθανε. Οι υπολοιποι 300 συγχιστικαν και ειπαν στον Ξερξη να παει να τα βρει με τον Θεμιστοκλη το βαρκαρη, γνωστο ρουφιανο των Ισραηλινων . Ε..δεν τα βρηκαν... Oh well...what a pity!! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted March 20, 2007 Πωπω τα τυπακια στο αθηνοραμα δεν παλευονται.... αναρρωτιεμαι αν εχουν καμια καλυτερη δουλεια να κανουν.... Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
nek70 5 Report post Posted March 20, 2007 O εφιάλτης δεν έφερνε από πλευρά εμφάνισης λίγο στον Κουασιμόδο? Quote Share this post Link to post Share on other sites
napa 0 Report post Posted March 20, 2007 Κι εγω την ειδα την ταινια και δεν μπορώ να πω οτι εντυπωσιάστηκα.. Δεν νομίζω οτι είχε σκοπό να αναδείξει την ανδρεία και τον ηρωισμό των Σπαρτιατών, δεν ξέρω αν εξυπηρετούσε συμφέροντα εντυπώσεων -ισως να είναι και υπερβολή αυτο.. ισως και οχι..- αλλα είμαι σίγουρος οτι ήταν πολύ λίγη για να νιώσω ρίγη συγκίνισης και αλλα τετοια συναισθήματα καθώς, απο τη μία τα τέρατα, οι "αθάνατοι",εκείνος ο "Γολιάθ" και απο την άλλη η "ιδιαιτερότητα" του Ξέρξη, οι άναρθρες κραυγές των Σπαρτιατών (κατι απο Vikings μου έκανε αυτο..), οι σάτυροι ιερείς, η παραβίαση του νομου απο τον ίδιο τον Λεωνίδα σε τίποτα δεν μου θύμιζαν το βιβλίο της ιστορίας της τρίτης δημοτικού... Κρίμα για το ντόρο που έγινε... Εγω δεν μπορω να χωνεψω το Λεωνάϊντας... Δεν λες πάλι καλά που δεν τον λέγανε και Lio..... Quote IT'S COMING AND IT'S COOL... KITEWING... SAIL IT... Email: kitewing_gr@yahoo.gr Share this post Link to post Share on other sites
fotski 19 Report post Posted March 20, 2007 γενικά η ταινία έχει πολύ γέλιο. Όχι τόσο με τις ιστορικές αναλήθειες, αλλά κυρίως με την αλλαγή σε χαρακτήρες, πρόσωπα και συμπεριφορές για να περάσει αυτό που θέλει να περάσει. Μερικά παραδείγματα : Ο Λεωνίδας ήταν περίπου 60 χρονών στη μάχη των Θερμοπυλών και φυσικά είχε μακριά μαλλιά και όχι κοτσιδούλα, όπως και όλοι οι Σπαρτιάτες στρατιώτες. Οι Σπαρτιάτες δεν "ουρλιάζανε", ήταν δείγμα φόβου και προσπάθειας επιβολής του η κραυγή και γι αυτό το θεωρούσαν πολύ υποτιμητικό κ.α. Φώτης ΥΓ. Έχω μια απορία αν Ευρωπαϊκή ή Ασιατική ταινία φτιάξει ένα σενάριο βασισμένο σε ένα γεγονός από την λιγοστή ιστορία των Η.Π.Α. και το "παραλλάξει" για να φαντάζει πιο εντυπωσιακό και πιο εμπορικό, θα εξακολουθούν να είναι τόσο προοδευτικοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού? Αμφιβάλω. Αφού δεν έχουμε ιστοριούλες να γράψουμε για μας και έχουμε ξεσκίσει τις λίγες που μας αναλογούν ας ισοπεδώσουμε των άλλων. Quote http://www.fitnesslogic.gr Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 20, 2007 Teenage Mutant Ninja Turtles and the Alamo! Ενδιαφερον concept! Ο Santa Ana με το χαρεμι α λα Ξερξης (ετσι τον πιασανε στο San Jacinto με την Yellow Rose of Texas), ο Davy Crocket με κουνγκ φου και χατζαρια σαμουραϊ και κανα τερας καπου θα χωσουμε στους βαλτους του Τεξας...Ρε συ... Τι καθομαστε; Να σου πω, στα παιδικα μου χρονια εχω δει σε χολυγουντιανες υπερπαραγωγες (χωρις τερατα και σημεια, αλλα με χιλιαδες κομπαρσους, φτηνοι ητανε τοτε) τη μαχη του Μαραθωνα, τη μαχη των Θερμοπυλων, 2 Τροιες, μια Οδυσσεια (με τον Kirk Douglas παρακαλω). Αλεξανδρο δεν θυμαμαι να ειχανε βγαλει, ητανε και οι Ιταλοι με την Cinecitta που ειχαν ξεσκισει την Ελληνικη μυθολογια με τον Ηρακλη και τον Μασιστα, ειχανε τοτε κανα δυο φουσκωτους μπρατσαραδες που κανανε για ολες τις δουλειες. Στα καθαρα μυθολογικα, επεφτε πολυ τερας, τοτε και χωρις CGI. Το σεξ ηταν πολυ προσεκτικα σερβιρισμενο, για να κρατηθει η ταινια καταλληλη . Απλα ο κοσμος τοτε ηταν πιο απλος...δεν βαριεσαι Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Odie 869 Report post Posted March 20, 2007 Τις θυμαμαι και εγω αυτες τις ταινιες Η Οδυσσεια ξαναβγηκε την ειδα και θυμηθηκα τα παιδικα μου χρονια .Μακαρι να εβγαινε και η Ηλιαδα Quote τοιχο-τοιχο Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 20, 2007 Ενας απο τους σωματαραδες ηταν ο Στηβ Ρηβς: http://www.stevereeves.com/bio-actor.asp Εκανε τη μαχη του Μαραθωνα, τον Ηρακλη (Χ2 ταινιες), τον πολεμο της Τροιας, τον Αινεια, τη γεννηση της Ρωμης, το γιο του Σπαρτακου και αλλες πολλες...Τι θυμηθηκα τωρα Αν εχετε κουραγιο, διαβαστε στο site το σεναριο για τον Ηρακλη (Ιταλικη υπερπαραγωγη) να δειτε σεβασμο οι Ιταλοι (ειναι βεβαια και κουλτουριαρηδες) στην Ελληνικη κλασσικη παιδεια και μυθολογια! Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
MrPinkEyes 131 Report post Posted March 20, 2007 ρε παιδια πραγματικα αυτα ολα τα συνομισιολογικα περι αμερικανων και ιραν το μονο που μπορουν να με κανουν ειναι να γελαω!! το κομικ γραφτηκε το 98 και μεταφερθηκε αυτουσιο στην κινηματογραφικη εκδοχη. το 98 το ιραν ητνα φιλαρακια με τους αμερικανους. προκειται για ΚΟΜΙΚ συνεπως προφανως και θα υπαρχουν τερατα βρυκολακες κουασιμοδοι, κοτσιδουλες, φωνιτσες και ολα αυτα! ειλικρινα αν ηθελα να μαθω την αρχαια σπαρτιατικη ιστορια θα διαβαζα καποιο απο τα τοσα εξαισια βιβλια που υπαρχουν. ηταν ενα εικαστικο αριστουργημα! πραγματικα τα πλανα του με μαγιεψαν! οταν καποιος ψυριζει την ταινια για ιστορικες ανακριβειες του στυλ οι σπαρτιατες ξυριζαν το μουστακι ή δεν πιαναν κοτσο γελαω! και επειδη αναφερθηκε ο λεωνιδας ητνα γυρω στα 50 οχι στα 60 και εδω εμφανιστηκε γυρω στα 40 σιγα!! εδω ολοκληρες γενιες προσπαθουν να μας πεισουν με επισημα βιβλια οτυ κρατους οτι υπηρχε κρυφο σχολιο κ οτι οταν εμεις μπηκαμε στην τριπολιτσα πιαναμε τους τουρκους απο το χερακι για να βγουν εξω και τους λεγαμε κι να μας ξαναρθουν.. ειναι μια απλη ταινια!! τιποτα παραπανω! και μονο ετσι μπορει να κριθει! ΥΓ. η μονη ανακριβεια π με εκανε να γελαω ηταν ο τυπος με το ονομα Stelios!! φυσικα οι ελληνες το μεταφραζανε στηλιο για να μην καρφωθουμε.. αλλα πολυ γελιο.. Quote But where are the clowns? Quick! Send in the clowns! Share this post Link to post Share on other sites
gili 3 Report post Posted March 21, 2007 Λοιπον μολις γυρισα απ το σινεμα......συμφωνω απολυτα με τον MrPinkEyes...ειδαμε μια απο τις τελιοτερες ταινιες των τελευταιων χρονων κ καθονται ορισμενοι ανεγκεφαλοι να αναλυσουν περι σκοπιμοτητων αμερικανων κ αηδιες???? ειναι η καλυτερη και πιστοτερη μεταφορα ελλην ιστορικου εργου στην οθονη με ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ εφε τωρα αν εχει κ ορισμενες ανακριβιες σιγα τα ωα...κ αν εγινε π..νιτσα η γυναικα του λεω... Ποιος μας λεει οτι ηταν και αγια οντως στις μερες της..!!!!! και σιγα την παρατυπια!!! Εγω παιδια εχω μεινει αφωνος αφου χαζευα μεχρι και τους τιτλουσ τελουσ...ΑΨΟΓΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ....και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι η σπαρτη θα εκανε την παγκοσμια πρεμιερα σε τετοιο αριστουργημα!!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Yota 472 Report post Posted March 21, 2007 Την ταινια δεν την εχω δει και δεν μπορώ να εχω γνώμη αλλα διαβασα αυτο -μεταξυ άλλων- απο κριτικη κοινού στο Αθηνόραμα:"...Ωστόσο, αν μέναμε εδώ θα λέγαμε μόνο τη μισή αλήθεια. Και η μισή αλήθεια, μας αρέσει ή όχι, είναι ΨΕΜΑ. Και το "άλλο μισό" της αλήθειας είναι ότι η ταινία ΔΕ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΜΝΗΣΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ των ελλήνων. Αντίθετα, εξυπηρετεί πολλαπλές "επιθετικές" στοχεύσεις από πλευράς του ιθύνοντος λόμπυ των ΗΠΑ, στοχεύσεις που γίνονται φανερές αν αναλύσουμε τα βαθύτερα "επίπεδα" ιδεολογικής "παρέμβασης" της ταινίας. Ας τα πάρουμε ένα-ένα: Πρώτον, ο εχθρός. Διόλου τυχαία, είναι οι Πέρσες. Πολλοί είδαν σε αυτό, μόνο το ζήτημα του Ιράν. Δυστυχώς, είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Η ταινία "οριοθετεί" στις Θερμοπύλες τον Δυτικό πολιτισμό από την "ασιατική" βαρβαρότητα, το "μυστικισμό και την τυραννία", όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δήλιος, λίγο πριν την τελική έφοδο στις Πλαταιές. Δεύτερον, ο ηγέτης των "καλών", στο πρόσωπο της στρατοκρατικής-ολιγαρχικής Σπάρτης, δηλαδή της πιο καθυστερημένης και αντιδραστικής εκδοχής της αρχαίας ελληνικής δουλοκτητικής κοινωνίας. Η δημοκρατική Αθήνα είναι ένα κράτος μαλθακών φιλοσόφων που, τελικά, όπως και οι άλλοι Έλληνες, θα ενωθούν υπό την αρχηγία των "ικανών" Σπαρτιατών ενάντια στον "από ανατολάς" εχθρό. Γιατί, για παράδειγμα, δεν έγινε ταινία η μάχη του Μαραθώνα, όπου στο κάτω-κάτω οι "λίγοι" όχι απλά αντιστάθηκαν, αλλά νίκησαν κιόλας, αν ο σκοπός των δημιουργών ήταν να τονίσουν τη σημασία της αντίστασης στους ισχυρούς; Γιατί, απλά, ο Αθηναϊκός στρατός ήταν κοινωνικά ό,τι και ο αθηναϊκός λαός: αγρότες, εργάτες, έμποροι. Ένας στρατός κληρωτών, βγαλμένος από τα σπλάχνα της δημοκρατίας - δουλοκτητικής βεβαίως, αλλά πάντως δημοκρατίας - σε αντίθεση με τον Σπαρτιατικό που ήταν ότι ακριβώς και οι επαγγελματίες μισθοφόροι σήμερα. Μηχανές του πολέμου, ανδρείοι αναμφίβολα, αλλά "κατ'επάγγελμα στρατιώτες". Από αυτή τη σκοπιά, όντως ΈΧΕΙ ΔΙΚΙΟ η κριτική να μιλάει για μιλιταρισμό και στρατοκρατική αποθέωση και όχι, φυσικά - όπως λαθεμένα πίστεψαν πολλοί που πήραν το λόγο αυτές τις μέρες στο φόρουμ - επειδή η ταινία έχει "πολλή πολεμική βία". Τρίτον, τα μέσα. Εδώ, η ταινία διαπράττει και μια κραυγαλέα λαθροχειρία που φανερώνει και τη σκοπιμότητα. Ο Λεωνίδας δεν πήγε στις Θερμοπύλες ΚΡΥΦΑ και κατά παράβαση των νόμων, αλλά ως αρχιστράτηγος ενός συνασπισμού 31 πόλεων-κρατών, όπως αυτός είχε προκύψει στο συνέδριο της Κορίνθου του 481 π.Χ. Στην ταινία, αντίθετα, εμφανίζεται να παραβιάζει το Σπαρτιατικό νόμο και την απόφαση των εφόρων, πράγμα ιστορικά αδιανόητο για τα δεδομένα της Σπάρτης. Η σκοπιμότητα είναι φανερή, αν σκεφθούμε ότι οι αμερικανικές "μαγκιές" ανά τον κόσμο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ από την άποψη του διεθνούς δικαίου, αλλά επειχειρείται να δικαιολογηθούν σε στυλ "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". "Και το συμπέρασμα ποιό είναι;" θα αναρωτηθεί κανείς. Καλή ή κακή η ταινία; Ήδη έχω απαντήσει. Μια τεχνολογικά εντυπωσιακή ταινία σκοπιμοτήτων, με θέμα ιστορικά ευαίσθητο για τους Έλληνες, που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πιο "έξυπνα" από τους εγώριους κριτικούς. Σίγουρα, όμως, οι μονομέρειες της όποιας κριτικής και η δικαιολογημένη περηφάνεια που πρέπει να νιώθει κάθε έλληνας για τις κορυφαίες στιγμές της διαδρομής του λαού του, δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν το άλλοθι για την ιδεολογική νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής και στρατοκρατικής ιδεολογίας, εν ονόματι μιας μυωπικής θεώρησης της ιστορίας..." Περισσότερες απόψεις εδω Τσ, τσ απίστευτο! Χαλαρά βρε παιδιά! Μία ταινία είναι, εμπορική και βέβαια μας τιμά ως έθνος παρόλες τις ιστορικές ανακρίβειες, που δεν ήταν και τόσες πολλές πιά! Οκ, είναι πιό εντυπωσιακό να κάνουν τον πρωταγωνιστή 40άρι και όχι 60άρι, αλλά εκεί θα κολλήσουμε; Ή αν είχε συμφωνήσει με τη Σύγκλιτο ή όχι; Όπως γράφει ο Ροζομάτης, πρόκειται για σχεδόν πιστή μεταφορά του κόμικ...Τί να κάνουμε τώρα; Αυτή η μάχη και οι σπαρτιάτες ενέπνευσαν τον συγγραφέα και στη συνέχεια τον παραγωγό και όχι κάποια από τις μάχες των Αθηναίων...δεν ξέρω αν υπάρχουν και αυτές σε κόμικ ώστε να τις γνωρίζουν καν..... Εν κατακλείδι, νομίζω είναι αστείο να βλέπουμε τον δάκτυλο των "κακών" αμερικανών παντού και να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε κάτι στη διάστασή του και στην αξία του...Ταινία έκαναν οι συντελεστές της..δεν νομίζω ότι τους πέρασε καν από το μυαλό να ασχοληθούν με την ιδεολογική νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής και στρατοκρατικής ιδεολογίας...!!! Totally freaked out Quote Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα......... Share this post Link to post Share on other sites
silmarils 0 Report post Posted March 21, 2007 Ταινία έκαναν οι συντελεστές της..δεν νομίζω ότι τους πέρασε καν από το μυαλό να ασχοληθούν με την ιδεολογική νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής και στρατοκρατικής ιδεολογίας...!!!hail to the thief, our commander in chief... Quote white fluffy stuff Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted March 21, 2007 Εν κατακλείδι, νομίζω είναι αστείο να βλέπουμε τον δάκτυλο των "κακών" αμερικανών παντού και να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε κάτι στη διάστασή του και στην αξία του...Ταινία έκαναν οι συντελεστές της..δεν νομίζω ότι τους πέρασε καν από το μυαλό να ασχοληθούν με την ιδεολογική νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής και στρατοκρατικής ιδεολογίας...!!! Μου φαινεται οτι αγνοεις οτι σε ΚΑΘΕ studio που γυριζονται αμερικανικες ταινιες υπαρχει ενα ΚΟΚΚΙΝΟ τηλεφωνο που οποτε χτυπαει ειναι ο Μπους. Και φυσικα εξυπηρετει στο να γινονται αμεσα παρεμβασεις στο σεναριο και τη σκηνοθεσια.... Το κοκκινο τηλεφωνο υπαρχει και σε κινητο για οταν το σετ ειναι σε εξωτερικο χωρο Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted March 21, 2007 Μου φαινεται οτι αγνοεις οτι σε ΚΑΘΕ studio που γυριζονται αμερικανικες ταινιες υπαρχει ενα ΚΟΚΚΙΝΟ τηλεφωνο που οποτε χτυπαει ειναι ο Μπους. Και φυσικα εξυπηρετει στο να γινονται αμεσα παρεμβασεις στο σεναριο και τη σκηνοθεσια.... Το κοκκινο τηλεφωνο υπαρχει και σε κινητο για οταν το σετ ειναι σε εξωτερικο χωρο Μονο οταν προκειται για κομικς η ταινιες με τη Βιβλο. Πιο περιπλοκες υποθεσεις δεν μπορουν να του τις εξηγησουν γιατι τον παιρνει ο υπνος. Που οι παλιες εποχες με τον Ρηγκαν... Φιλικα ΜακηςΜ ΥΓ Το τηλεφωνο αποκλειεται να ειναι ΚΟΚΙΝΟ για ευνοητους λογους...μην τον μπερδεψουν τον ανθρωπο! Quote Share this post Link to post Share on other sites