Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
Guest

Θέματα Ασφάλειας

Recommended Posts

Guest

Καλημέρα φίλοι και φίλες μου

Από τον καιρό που είμαι φιλοξενούμενος αυτής της όμορφης (και ποιοτικής) παρέας, κατάλαβα πως όλοι μας μοιραζόμαστε το κοινό πάθος της αγάπης μας για τα αθλήματα (και όχι μόνο) της τουριστικής χιονοδρομίας.

Χαίρομαι που επιτέλους βρήκα πολλούς φίλους που έχουν κοινούς προβληματισμούς με μένα και ακόμη μεγαλύτερη ήταν η χαρά μου όταν ανακάλυψα ότι πολλοί από εσάς έχετε και ένα βάθος σωστών και ποικίλων γνώσεων απέναντι στο άθλημα και μάλιστα είστε και πρόθυμοι να τις μοιραστείτε μαζί μας.

Λυπάμαι μαζί σας και γω όταν κάποιο μέλος του συλλόγου τραυματίζεται, όπου και άν συμβαίνει αυτός ο τραυματισμός!!

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΣΚΙ

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να καταθέσω την άποψη μου για να καταφέρουμε όλοι μας να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το φαινόμενο. Φυσικά περιμένω από όλα τα μέλη του Forum να καταθέσουν την γνώση τους και την γνώμη τους για το συγκεκριμένο θέμα (και το ξεμάτιασμα δεκτό!!)

Ξεκινώ λοιπόν από την σωστή σωματική λειτουργία που όλοι πρέπει να έχουμε όταν ξεκινάμε να ανεβούμε στο βουνό.

Αφού λοιπόν γνωρίζουμε όλοι μας ότι το σκι & snowboard είναι ένα άθλημα που θέλει δύναμη, αντοχή στην δύναμη και καλή φυσική κατάσταση γενικά, καλά θα ήταν να κρατάμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση, κάνοντας γυμναστήριο ή γυμναστική γενικά και ειδικά στις μυικές ομάδες που καταπονούνται περισσότερο.

Όταν κάποια στιγμή νιώσουμε την παραμικρή ενόχληση σε αρθρώσεις και μύες και μάλιστα όταν ξέρουμε (ΜΙΚ) ότι είμαστε τραυματισμένοι, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί (αφού πρώτα ρωτήσουμε τον ειδικό ιατρό) για το σκι που θα κάνουμε και τον βαθμό δυσκολίας που θα επιλέξουμε.

Ακόμη και όταν είμαστε μια χαρά, ποτέ δεν θα μας κάνουν κακό λίγες διατάσεις στους εμπλεκόμενους με το άθλημα μύες και μια, δυο καταβάσεις με εγκράτεια πριν από το τελικό ξεσάλωμα στο βουνό.

Αφού εξασφαλίσουμε λοιπόν τη σωστή σωματική μας λειτουργία, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη σωστή λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού μας, ο οποίος είναι και η φυσική προέκταση του σώματός μας στην επαφή με το χιόνι,βουνό.

Η σωστή συντήρηση των σκι και snowboard είναι απαραίτητη και σε τακτά χρονικά διαστήματα (makalu κάθε πότε?).

Πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή ρύθμιση των δεστρών μας από ειδικό άτομο που γνωρίζει το επίπεδό μας στο άθλημα και το ταιρέν (πίστες) που κάνουμε σκί. Καλά θα είναι όλοι μας να κατανοήσουμε αυτή την διαδικασία και να ξέρουμε τι να κάνουμε (ΜΙΚ θα μπορούσες να μας τα ξαναπείς σε παρακαλώ?).

Φυσικά μπότες, μπατόν και ρούχα (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν να κάνουμε σωστά το σπορ που μας αρέσει και να γλυτώσουμε από πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις!!

Το δεύτερο (και τρίτο και τέταρτο) άτομο στις εξορμήσεις μας σε απάτητα και extreme περιοχές ένος βουνού είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.

Οι δύτες της παρέας μας ξέρουν καλά τη σημασία του συντρόφου σε οποιδήποτε κατάσταση κινδύνου. Είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας η ύπαρξη κάποιου φίλου (ή και ολόκληρου του club!!!) όταν κάνουμε σκι.

ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ!!!!

Όπως οι περισσότεροι θα παρατηρήσατε τα μικρά παιδάκια, ιδίως αυτά που κάνουν πρωταθλητισμό, φορούν ΚΡΑΝΟΣ!!! Αυτό τα προστατεύει (όπως προστάτεψε το κεφάλι του Πάνου στο δρόμο) από πτώσεις, αλλά και από τις συγκρούσεις με τις πόρτες.

Εσείς, εγώ και όλοι μας γιατί δεν φοράμε ΚΡΑΝΟΣ???????

Το δικό μας κεφάλι δεν κινδυνεύει? Οταν κάνουμε βουτιά σε παγωμένη πίστα ξέρουμε που θα σταματήσουμε? (ΜΙΚ πες μας ξανα την τεχνική με το δεξί κολ....ρι!!)

Το ΚΡΑΝΟΣ δεν είναι μόνο για τα παιδάκια. Στο εξωτερικό το 50% των σκιέρ φοράνε κράνος και καλά κάνουν. Εγώ το φοράω ακόμη και με τι ζέστη. Προτιμώ τον ιδρώτα από μια κουτουλιά σε κάποιο πιλώνα ή δέντρο (ποιος τα κάνει τόσο σκληρά??)

Τέλος κάτι που φέτος για πρώτη φορά (επιτέλους ε?) κατάλαβα την ιδιαίτερη χρησιμότητά του, ήταν η χρήση της κατάλληλης μάσκας. Η μάσκα με βοήθησε στη χιονοθύελλα όταν βρέθηκα να κάνω σκι. Η μάσκα με βοήθησε να βλέπω όταν είχε ομίχλη για να μη κάνω τούμπες λόγω έλλειψης όρασης!!! Η Μάσκα προστάτεψε τα μάτια μου όταν έκανα σκι με πολύ δυνατό ήλιο.

Ο στόχος αυτής της κατάθεσης απόψεων είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκείνες που μπορούμε να προβλέψουμε, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα εκείνες που δεν μπορούμε (καιρικά φαινόμενα, άτακτη πτώση άλλων σκιέρ επάνω μας, περίεργα δέντρα που φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνεις κτλ).

Η πρότασή μου στο προεδρείο του συλλόγου είναι: να κάνει ο σύλλογος (με την προσθήκη κάποιου χορηγού και σε συννενόηση με τα χ/κ) μια εξόρμηση ενημέρωσης σε όλα τα χ/κ της χώρα για τη σωστή συμπεριφορά των χιονοδρόμων και την κατανόηση όλων των κινδύνων που μπορούμε να αποφύγουμε όταν κάνουμε σκι.

Με την ευχή να έχουμε τους δυνατότερο λιγότερους τραυματισμούς απο δω και πέρα.

Ευχαριστώ και περιμένω τις γνώμες των πιο έμπειρων.

Γιάννης

Ζητώ συγνώμη που ξέχασα (για άλλη μια φορά :oops: :oops: ) να υπογράψω το παραπάνω κείμενο.

Γιάννης

Slowly the Much Oil !!!

Αγαπητέ Γιάννη

Συγχαρητήρια που αναφέρθηκες στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα το οποίο είναι πράγματι πρόβλημα της τουριστικής χιονοδρομίας στην Ελλάδα.

Ένα ένα τα θέματα που νομίζω ότι γνωρίζω:

1. Δεν έχω κάνει σχεδόν ποτέ σκι χωρίς καλό ζέσταμα(Τρέξιμο στο συρόμενο με ζέσταμα μέσης και χεριών, ανοίγματα δικέφαλου τρικέφαλου τετρακέφαλου με επανάληψη γερή μετά από 15 λεπτά χαλρό σκι) . Δεν έχω τελειώσει το σκι σχεδόν ποτέ χωρίς καλό stretching. ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΖΕΣΤΑΜΑ :!: :!: :!: (Να πω την αμαρτία μου προς το τέλος της σεζόν νιώθω τους μυς μου ότι το χουν συνηθήσει και το μειώνω αλλά λάθος μου).

Νομίζω έχει συμβεί σε όλους να τραβηχτεί κάποιος μυς στην πρώτη κατάβαση της μέρας και φυσικά όλοι έχετε δει το πρωί με παγωμένο χιόνι ότι οι τούμπες της πρώτης κατάβασης συχνά οφείλονται στην αδυναμία του κορμιού να κάνει αυτό που λέει το κεφάλι.

Στην εύθυμη καταγγελία σου έχω να απαντήσω ότι ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος για καφέ στον Παρνασσό αλλά αφού μετά το ζέσταμα είδα ότι μπορώ του δωσα και κατάλαβε.

2. Κρανος: Πράγματι στο εξωτερικό το ποσοτό αυτών που φορούν κράνος είναι περίπου στο 50% και ανεβαίνει στο 70% σε αυτούς που κάνουν σκι κάποιου επιπέδου(μόνο στην Ιταλία νομίζω είναι vivere periccolozamente)

3. Δέστρες: Ούτε ειδικός είμαι ούτε έχω διαβάσει βιβλία αλλά πως να το κάνουμε ρε παιδί μου:ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΦΙΓΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ GS ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12 ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. Στο τέλος θα μου πούνε ότι δεν κάνω καλό σκι που τις έχω στο 4.5. Ε λοιπόν έχω νιώσει δυο τρεις φορές το γόνατο να πάει να πονέσει και ταυτόχρονα να λασκάρει η δύναμη(βγήκε το σκι). Καλύτερα δεν είναι;;; Ας γράψει κάποιος άλλος που ξέρει ρυθμίσεις ανάλογα με βάρη και ικανότητα σκι. Μόνο ο Κωστής από τους χτυπημένους ελαφριά και βαριά του snowclub δεν χτύπησε εξαιτίας λάθος ρυθμισμένης δέστρας. όλοι οι υπόλοιποι νομίζω ξέρουν από δω και μπρος. Η αλήθεια είναι ότι τα νοικιάρικα συνήθως τα δίνουν με πολύ λάσκα δέστρες αλλά έχει τύχει να δω και σε καινούργια και σε νοικιασμένα όργια με 8, με στραβά βαλμένες(Τηλέμαχε τι λες;:shock: κλπ κλπ.

Επίσης να πω ότι δεν έχω ιδέα πως ελέγχει κανείς σε τι κατάσταση είναι οι δέστρες του πριν ανέβει στο βουνό και κάποιος καλό είναι να πει

4. Για τη συμπεριφορά των χιονοδρόμων: Εκτός του ότι δε σταματάμε στη μέση της πίστας, δεν τρέχουμε σε στενά σημεία και κοντά σε αναβατήρες(δε θα ξεχάσω που πήγε να μας δείρει snowboarder επειδή καθόμασταν δίπλα στα σχοινιά του Ηρακλή στη βάση. Περιττό να πω ότι έπρεπε να κάνει το κομμάτι του με 1000 εκεί που τον έβλεπαν οι γκόμενες) και δεν καθόμαστε σε τυφλά σημεία όλα τα άλλα νομίζω απλά θέλουν μυαλό που δεν έχουμε όπότε μια ζωή θα σκωτονόμαστε στους δρόμους και στα χιονοδρομικά!!!! Αλλά ίσως λέω ίσως αν ο Έλληνας ανέβαζε το μέσο όρο του από ένα μάθημα ανά 100 φορές σκι σε ένα ανά 10 που είναι παγκοσμίως να συμπεριφερόταν καλύτερα.

5. Για το εκτός πίστας ετοιμάζω πολυσέλιδο αφιέρωμα απλά να ξέρεις ότι ο Έλληνας είναι ο θεός του βουνού και σου λέει 2 η ώρα το μεσημέρι ενώ νυχτώνει 6:

-Πάμε μια πίστα πίσω από τη Σαχάρα δυο ώρες διαδρομή, έλα μωρή κότα.

Ναι η σωστή απάντηση είναι:

-Χέσε μας ρε ΖΕΤΟ, σκέψου λίγο λογικά(και ας έχει πράγματι μεγάλα περιθώρια ασφαλείας).

Το βρήκατε!!!

6. Να προσθέσω ένα άλλο θέμα: Παντού στο εξωτερικό υπάρχουν ταμπέλες κάθε 5-10 μέτρα που λένε:Αριθμός πίστας με χρώμα(κοκκινο, μπλε, μαύρο). Οι πίστες έιναι στρωμένες ακριβώς στην ευθεία των σημάτων(και μόνο εκεί) ενώ εννοείτε πως κανένα μα κανένα σημείο δεν μένει απάτητο μέσα στην πίστα(και αν μείνει θα βαράνε ντουντούκες και θα σκάνε πυροτεχνήματα να το δείξουν). Ανθή έχεις να πεις κάτι για το σημείο που χτύπησες;

7. Μαθήματα σκι: Εδώ είμαστε το αγαπημένο μου.

ΡΕ ΠΑΡΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

ΝΑΙ ΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΜΙΧΛΗ, ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ, ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΕΔΙΛΑ(υπάρχει δικαιολογία για κάθε συνθήκη σκι τις έχω ακούσει όλες).

ΝΑΙ ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟ ΣΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΣΚΙ.ΝΑΙ ΕΣΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΚΙΕΡ (καλά κωστή πέρνα στην επόμενη παράγραφο, μόνο εσύ όμως)

Είμαστε απαράδεκτοι σε αυτό το θέμα ΟΛΑ τα μέλη του snowclub(υποθέτω και το 99% των Ελληνων σκιερ).

Φανταστείτε κύριε Πάτσιο, Λεύκαρε, Σπυρίδων, Λάππα κλπ κλπ αν με ακούγατε πέρσι και φέτος και είχατε πάρει από δύο μαθήματα ο καθένας.(60 ευρώ το κόστος). ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΩΡΑ;;;Ταλαιπωρείστε άδικα χωρίς λόγο ναι ή όχι;;; Εγώ βλάκας είμαι;;;(καλά φέτος την έβγαλα τσάμπα αλλά τόσα χρόνια;:lol:

ΚΑΝΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ(εκτός αν πράγματι κάποιος δικός σας έχει χρόνο και όραξη να σας τα πει σωστά.ΣΩΣΤΑ Ε;π.χ. Χρήστο δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι να σου πω από δω και μπρος)

Επίσης νομίζω είναι σαφές από τους τριγύρω μας ατάκες του τύπου:

"Έχω κάνει δέκα φορές σκι, κατεβαίνω όλες τις πίστες, δεν έχω κάνει μάθημα" και ο χάρος να κουνάει με χαρά το σφυροδρέπανο

είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι έλληνες σκιερ έχουν κάνει χαρούμενους τους ορθοπεδικούς. Να πω ότι ένας στους δυο σκιε που ξέρω δεν έχει κάνει ποτέ μάθημα μπορεί να είναι υπερβολή.

Για την ποιότητα των μαθημάτων θα γράψω βιβλίο κάποιοα στιγμή αλλά ούτως η άλλως για τα βασικά καλοί είναι(ναι γιωργάκηδες και για σας)

Μιχάλης (ελπίζω να μην είμαι ο επόμενος) ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

... ο Γιάννης μπορώ να πω ότι ήταν παραστατικότατος στη δημοσίευσή του και με πολύ δομημένη σκέψη.

Να προσθέσω και εγώ ένα λιθαράκι σε αυτά που κατέθεσε:

Κρανος: σώζει ζωές στην άσφαλτο, σώζει και στο χιόνι. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μηχανόβιοι που σέβονται τον εαυτό τους, τη μηχανή τους και το δρόμο το φορούν. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους σκιερ.

Χθές μπορεί να με γλίτωσε από διάσειση, γδαρίσματα ή (θου κύριε φύλαττε το δούλο σου) αυχενικά κατάγματα στην άσφαλτο, αύριο μπορεί να κάνει το ίδιο για οποιονδήποτε από εμάς στο χιόνι (παγωμένο χιόνι, δέντρο, κολώνα, άλλος χιονάνθρωπος).

Αλήθεια πόσοι από εμάς στο snowclub φοράμε κράνος (Χρήστο Λάππα θυμάσαι που λέγαμε να αγοράσουμε? ε τώρα θα το κάνουμε σίγουρα)

Καταρχήν μπορούμε να βρούμε ένα πανέμορφο-aggresive σχέδιο (κάτι σε μάυρο-ασημί ίσως ή μπλε - ασημί) και να το παραγγείλουμε σε ποσότητα για του χρόνου (π.χ. 50 κράνη). Βρίσκουμε και έναν τρόπο να βάλουμε το σήμα του συλλόγου να φαίνεται όμορφα στο πίσω μέρος και θα είμαστε όλοι μοντελάκια (του Ασλάνη)

Ο Γιάννης έχει επιπλέον τεράστιο δίκιο στο θέμα γυμναστικής (Άρη επιβεβαίωσε). Διατάσεις είναι πάντα απαραίτητες και λίγοι είμαστε αυτοί που τις κάνουμε πριν τις καταβάσεις. Επιπλέον όσο πιο γυμνασμένος (και δεν εννοώ να είσαι κτήνος, αρκεί οι μυες να δουλεύουν καλά) είσαι, τόσο λιγότερες θλάσεις θα επέλθουν αλλά και τραυματισμοί με κατάγματα κλπ. Επιπλέον γυμνασμένος=περισσότερη αντοχή γεγονός που συνεπάγεται πως το μεσημέρι δεν είσαι έτοιμος να καταρρεύσεις (και οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν μετά τις 1-2 όταν δεν το ελέγχεις απόλυτα)

Ρωτήστε το Χρήστο Λάππα και το Σπύρο τι τούμπες με έχουν δει να τρώω κάνοντας παιδιαρίσματα και χαζομάρες στο σκι (σήκωμα πεδίλου εξωτερικού πάνω στη στροφή, άλματα χωρίς να ξέρω...) και πέρα από μία εκδορά στον αυχένα δεν έχω πάθει τίποτα (άλλοι ίσως είχαν σπάσει κόκαλα).

ΜΑΣΚΑ: έχω μία καρακίτρινη (η καλύτερη για ομίχλη) και σε συνθήκες "δεν βλέπω στο ένα μέτρο" εγώ τουλάχιστον έβλεπα στα 3.

έχω μία σχετικά μαύρη για ελάχιστο ήλιο...

θέλω να πάρω του χρόνου μια κατάμαυρη για πολύ ήλιο και τέρμα τα γυαλιά στο σκι (είναι και επικίνδυνα άμα πέσεις να σπάσουν και να τραυματίσουν το πρόσωπό σου)

Συμπέρασμα: όσοι τη γλιτώνουν στο σκι τη βρίσκουν απ΄αλλού και κάνουν παρέα αναγκαστικά με makalu...

Αναρρώνοντας

Ο πληγωμένος-κάφρος του φόρουμ

Παναγιώτης

Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

Φίλε Γιάννη το θέμα που έθεσες είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τους αρχάριους όπως εγώ.Γι'αυτό την επόμενη περίοδοθα φροντίσω να αγοράσω ένα κράνος για να μην καταλήξω σε πυλώνα ή σε βράχο.Καλύτερα να κάνω σκι με κράνος παρά με επίδεσμο στο κεφάλι (στην καλύτερη περίπτωση) :shock:

θα συμφωνησω απολυτα με ολους τους προλαλησαντες :? ..

Γιαννη η προταση σου σιγουρα θα εξετασθει για ενημερωτικη εκστρατεια..απλα ολα με την σειρα τους.

Πανο σιγουρα οι διατασεις ειναι απαραιτητες πριν το σκι για να μην παθουμε καμμια θλαση εκει που δεν το περιμενουμε.

Επισης ειναι αισθητο το ποσο λιγοτερο κουραζεται στο σκι καποιος με γυμνασμενα ποδια και με αντοχη στη δυναμη αρα απολαμβανει και περισσοτερο το σκι που κανει.

Μιχαλη οταν ομως λεμε ρε παιδια παμε τις 1-2 πρωτες καταβασεις λιγο χαλαρα υπαρχουν καποιοι που γελανε και φευγουν σφαιρα μπραβο σου γιατι εισαι απο τους λιγους που το κανουν..

Παιδια προσοχη στην αρχη(κρυοι-απροετοιμαστοι μυες και τενοντες),κι αλλο τοσο στο τελος της ημερας(καταπονηση και αδυναμια ανταποκρισης των μυων στις απαιτησεις μιας δυσκολης στιγμης)..

καταρχήν συμφωνώ απόλυτα με αυτά. Σχετικά με τα γυαλιά και επειδή βλέπω κυρίως γυναίκες με γυαλιά ακριβά μεν ακατάλληλα δε αλλά και πολλά πιτσιρίκια χωρίς γυαλιά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν είναι από σκελετό πλαστικό άθραυστο, με πολυκάρμπον φακούς υψηλής με πολύ υψηλή απορροφιτικότητα σε υπεριώδεις και οαρτό φάσμα και κατά προτίμηση polarized φακό για την αντανάκλση του χιονιού. Απλά στη χιονοθύελα είναι πιο καλή η μάσκα. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν και τα δύο.

Ζέσταμα... δεν είναι μαγκιά να γυμνάζεσαι κρύος, οι αθλητές δηλαδή είναι βλάκες? Απλά ύπνος > 6 ωρών και διατάσεις 20 λεπτών με την πυτζάμα πριν φάμε κλπ είναι ότι πρέπει. Α και κανα 2 βόλτες στις πράσινες πριν πάμε για ξέσκισμα είναι απαραίτητες και για να ελέγξουμε τι πάιζει γενικότερα αν μη τι άλλο! Τώρα για δασκάλους στην Ελλάδα χμμ ναι αν είσαι πολύ τυχερός ΟΚ αλλιώς αουτς.

Προσωπικά έκανα 4 μέρες αποκλειστικά baby πριν κάποια χρόνια παρόλο που γεννήθηκα με τα σκι μου κλπ.

Αααα και σιγά τα τσιγάρα παιδιά ιδίως στο βουνό που είναι ανοικτά τα πνευμόνια από άσκηση και οξυγόνο.

Το καλό είναι ότι όσο κι αν κάνω μαθαίνω κι άλλο και δεν βαριέμαι, έτσι δεν είναι?

Αγαπητέ Γιάννη

Συγχαρητήρια που αναφέρθηκες στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα το οποίο είναι πράγματι πρόβλημα της τουριστικής χιονοδρομίας στην Ελλάδα.

3. Δέστρες: Ούτε ειδικός είμαι ούτε έχω διαβάσει βιβλία αλλά πως να το κάνουμε ρε παιδί μου:ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΦΙΓΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ GS ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12 ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. Στο τέλος θα μου πούνε ότι δεν κάνω καλό σκι που τις έχω στο 4.5. Ε λοιπόν έχω νιώσει δυο τρεις φορές το γόνατο να πάει να πονέσει και ταυτόχρονα να λασκάρει η δύναμη(βγήκε το σκι). Καλύτερα δεν είναι;;; Ας γράψει κάποιος άλλος που ξέρει ρυθμίσεις ανάλογα με βάρη και ικανότητα σκι. Μόνο ο Κωστής από τους χτυπημένους ελαφριά και βαριά του snowclub δεν χτύπησε εξαιτίας λάθος ρυθμισμένης δέστρας. όλοι οι υπόλοιποι νομίζω ξέρουν από δω και μπρος. Η αλήθεια είναι ότι τα νοικιάρικα συνήθως τα δίνουν με πολύ λάσκα δέστρες αλλά έχει τύχει να δω και σε καινούργια και σε νοικιασμένα όργια με 8, με στραβά βαλμένες(Τηλέμαχε τι λες;:shock: κλπ κλπ.

Επίσης να πω ότι δεν έχω ιδέα πως ελέγχει κανείς σε τι κατάσταση είναι οι δέστρες του πριν ανέβει στο βουνό και κάποιος καλό είναι να πει

4. Για τη συμπεριφορά των χιονοδρόμων: Εκτός του ότι δε σταματάμε στη μέση της πίστας, δεν τρέχουμε σε στενά σημεία και κοντά σε αναβατήρες(δε θα ξεχάσω που πήγε να μας δείρει snowboarder επειδή καθόμασταν δίπλα στα σχοινιά του Ηρακλή στη βάση. Περιττό να πω ότι έπρεπε να κάνει το κομμάτι του με 1000 εκεί που τον έβλεπαν οι γκόμενες) και δεν καθόμαστε σε τυφλά σημεία όλα τα άλλα νομίζω απλά θέλουν μυαλό που δεν έχουμε όπότε μια ζωή θα σκωτονόμαστε στους δρόμους και στα χιονοδρομικά!!!! Αλλά ίσως λέω ίσως αν ο Έλληνας ανέβαζε το μέσο όρο του από ένα μάθημα ανά 100 φορές σκι σε ένα ανά 10 που είναι παγκοσμίως να συμπεριφερόταν καλύτερα.

67. Μαθήματα σκι: Εδώ είμαστε το αγαπημένο μου.

ΡΕ ΠΑΡΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.

ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

ΝΑΙ ΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΜΙΧΛΗ, ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ, ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ, ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΕΔΙΛΑ(υπάρχει δικαιολογία για κάθε συνθήκη σκι τις έχω ακούσει όλες).

ΝΑΙ ΡΕ ΑΧΡΗΣΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟ ΣΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΣΚΙ.ΝΑΙ ΕΣΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΚΙΕΡ (καλά κωστή πέρνα στην επόμενη παράγραφο, μόνο εσύ όμως)

Είμαστε απαράδεκτοι σε αυτό το θέμα ΟΛΑ τα μέλη του snowclub(υποθέτω και το 99% των Ελληνων σκιερ).

Φανταστείτε κύριε Πάτσιο, Λεύκαρε, Σπυρίδων, Λάππα κλπ κλπ αν με ακούγατε πέρσι και φέτος και είχατε πάρει από δύο μαθήματα ο καθένας.(60 ευρώ το κόστος). ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΩΡΑ;;;Ταλαιπωρείστε άδικα χωρίς λόγο ναι ή όχι;;; Εγώ βλάκας είμαι;;;(καλά φέτος την έβγαλα τσάμπα αλλά τόσα χρόνια;:lol:

ΚΑΝΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ(εκτός αν πράγματι κάποιος δικός σας έχει χρόνο και όραξη να σας τα πει σωστά.ΣΩΣΤΑ Ε;π.χ. Χρήστο δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι να σου πω από δω και μπρος)

Απο το κρεββάτι (καλα αστειευομαι ...) του πόνου δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περρισότερο με τον Μιχάλη. Πέρα απο τις προληπτικές θεωρίες περί ματιάσματος για το δικό μου ατύχημα ευθύνεται πέρα για πέρα το ξερό μου το κεφάλι.

- Δεν είχα κανένα λόγο να έχω τις δεστρες μου στο 9 . Μου εδωσε ενα τελείως ψευτικό αίσθημα ασφαλείας το οποίο το πληρώνω με μήνες αποχής απο οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

- Δεν είχα κανένα λόγο σε ενα πεδίο οχι ιδίαιτερα γνωστό σε μένα (και μην ξεχνάμε ότι είμαι φετινός αρχάριος τελείως χιονοδρόμος ) να μην ζητήσω τη βοήθεια - μάθημα ενός δασκάλου την στιγμή που και διαθέσιμος ήταν και είχα την οικονομική δυνατότητα να πληρώσω για το μάθημα.

- Δεν είχα κανένα λόγο σε αυτή την άθλια ποιότητα χιονιού (Να χ..ω την ορειβατική μου πείρα) να συνεχίσω να κάνω σκι .

- Δεν είχα κανένα λόγο να πηγαίνω με ταχύτητα την οποία ηταν προφανές οτι δεν θα μπορούσα να ελέγξω αν χρειαζόταν (και χρειάστηκε) .

Εκανα ότι μπορούσα για να χτυπήσω και χτύπησα. Ελπίζω να είμαι ο τελευταίος που τη παταει επειδή κανει σκί the greek way...(για να μην παρεξηγηθώ ξεροκέφαλα γιατί ο λάος μας έχει άπειρα πλεονεκτήματα)

Φιλικά

Σπύρος

Υποψήφιος εκπαιδευτής "κάλτσας"

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ.ΒΛΕΠΩΝΤΑΣ ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΡΑΝΟΣ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΖΗΤΗΜΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΦΟΡΕΣΕΙ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ.ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΜΠΑΤΣΕΣ.........ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΠΑΝΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΦΤ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ.................

πηγαίνω σιγά......γιατί βιάζομαι!

Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η ασφάλεια προηγείται σε κάθε περίπτωση και

προσπαθώ να κάνω μόνο πράγματα τα οποία αισθάνομαι ότι μπορώ να τα κάνω,

κι ας με θεωρήσουν οι άλλοι «κότα» που δεν πάω μαζί τους.

Κοτοσκί is safer.

Σχετικά με το κράνος, δεν έβλεπα να το συστήνει κανείς για ενήλικους και πίστευα ότι είναι αξεσουάρ μόνο για παιδάκια ή αθλητές.

Μόλις φέτος συνειδητοποίησα ότι είναι απόλυτα λογικό το να φοράει κανείς κράνος όταν κάνει σκι και

συμφωνώ με την ιδέα να παραγγείλουμε κράνη για τον σύλλογο

(και να είναι κίτρινα με κοτσίδες σαν το σκουφί της Χρύσας για να ξεχωρίζουμε από μακριά).

Τα μαθήματα σκι είναι μεγάλη πίκρα. Δεν ξέρω αν φταίγανε οι δάσκαλοι ή εγώ που δεν τα παίρνω τα γράμματα

πάντως τα δύο ιδιαίτερα που έχω κάνει στα Κελλάρια παλιότερα,

με τυχαίους δασκάλους, ήταν τραυματικές εμπειρίες, και το μάθημα που έκανα ως αρχάρια

και αυτό που έκανα ως πιο «προχωρημένη». Δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγαν πως έπρεπε να κάνω,

καταταλαιπωρήθηκα, έφαγα ΤΙΣ τούμπες σε σημείο να θέλω να βάλω τα κλάματα

και οι δάσκαλοι φέρονταν σαν προπονητές μου, όχι σαν να ήμουν πελάτισσα τους όπως πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουν.

Αποτέλεσμα: δεν ξαναέκανα μάθημα. Η ταλαιπωρία και οι τούμπες περιορίστηκαν

καθώς μάθαινα με αυτοδιδασκαλία και παρατηρώντας τα παιδιά των ομάδων

(πιθανότατα τα κάνω όλα λάθος αλλά τουλάχιστον απολαμβάνω

χωρίς στρες την ωραία μου ημέρα στο βουνό,

χωρίς κανέναν πάνω από το κεφάλι μου να μου δίνει εντολές και

να τσαντίζεται που δεν μπορώ να τις ακολουθήσω).

Αν έχετε να μου προτείνετε δάσκαλο που θα με έχει «με το σεις και με το σας»

πολύ ευχαρίστως να κάνω και 10 μαθήματα, γιατί φυσικά και θέλω να κάνω καλύτερο και

ασφαλέστερο σκι. Δεν θέλω, όμως, να με βλέπουν σαν 30ευρω με χιονοπέδιλα ή

να με αντιμετωπίζουν σαν κανένα πιτσιρίκι από την ομάδα που προπονούν. Ουφ!

Για το ζέσταμα, έχω να πω ότι θεωρώ το υποχρεωτικό περπάτημα με τα σκι στην πλάτη

στα Κελλάρια αρκετό ζέσταμα (πάρκιν - σαλέ, σκαλιά προς τηλεκαμπίνα, τηλεκαμπίνα - Ηρακλής)

και κάνω μόνο 2-3 διατάσεις επιπλέον και τις 2 πρώτες καταβάσεις χαλαρές.

Είμαι πολύ λάθος; (Στη Βασιλίτσα που όλα είναι κοντά ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα).

Για τις δέστρες θα ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα γιατί νομίζω ότι είναι

το κομμάτι του εξοπλισμού μας για το οποίο γενικώς γνωρίζουμε τα λιγότερα

πράγματα παρόλο που από αυτό εξαρτάται (απ’ όσο έχω καταλάβει) κυρίως η … αρτιμέλεια μας.

Η αντιμετώπιση που υπάρχει είναι κάπως μπακαλίστικη - πόσο να τις σφίξω; -έλα μωρέ, βάλτες στο 7, καλά είναι.

Να προσθέσω μια ακόμα παράμετρο που σχετίζεται με την ασφάλεια μας.

Τα λιφτ. Κανείς δεν σου εξηγεί πώς να το πάρεις και πώς να το αφήσεις,

πώς να ανέβεις και να κατέβεις, όλοι κοιτάζουν τους άλλους και αυτοσχεδιάζουν.

Υπάρχουν κάπου αναλυτικές οδηγίες χρήσης; Το να σου πει ο λιφτιέρης «πάρτο» είναι κάπως συνοπτικό, νομίζω, και δεν είμαστε όλοι σαΐνια.

Επίσης, πολλές φορές το σημείο εκκίνησης στο «πιατάκι» δεν είναι σωστά διαμορφωμένο,

με κλίση που να σου επιτρέπει να ξεκινάς ομαλά μαζί με το πιατάκι σου και έχω δει ακόμα και «παλιούς» να παραπατάνε, στον Οδυσσέα π.χ.

"Ο serj έγραψε:

Η πρότασή μου στο προεδρείο του συλλόγου είναι: να κάνει ο σύλλογος (με την προσθήκη κάποιου χορηγού και σε συννενόηση με τα χ/κ) μια εξόρμηση ενημέρωσης σε όλα τα χ/κ της χώρα για τη σωστή συμπεριφορά των χιονοδρόμων και την κατανόηση όλων των κινδύνων που μπορούμε να αποφύγουμε όταν κάνουμε σκι.

"

Ας οργανώσουμε πρώτα ενημέρωση ξεκινώντας από τα μέλη μας, γράφοντας, ας πουμε σε ειδική σελίδα του site όλα τα περί ασφάλειας και μετά να επεκταθούμε και στα ΧΚ της επικράτειας.

παιδιά να πω και εγω την άποψη μου βάση της λίγης πείρας μου απο ελληνικά χιονοδρομικά.

1.Οσον αφορά το θέμα της προθέρμανσης είναι πράγματι κεφαλαιώδες και αναφέρθηκαν διεξοδικά οι προηγούμενοι.Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι οτι η καλύτερη ίσως προπόνηση για το σκι της σαιζόν είναι η ποδηλασία.κατα συνέπεια μόλις βάλουμε τα σκι στη αποθήκη, αρπάζουμε ποδήλατο και κάνουμε σαν τρελοί μέχρι την επομενη σαιζόν.Αυτό κάνουν σε όλες τις χώρες που ασχολούνται σοβαρά με το σκι και αυτό νομίζω πρέπει να κάνουμε και εμείς.

2.Πρέπει επίσης (και αυτό το λέω ορμώμενος απο την ορειβατική μου ιδιότητα) να έχουμε πάντα κια ενα μικρό φαρμακείο μαζί μας.Οχι πολλά πράγματα, μερικούς ελαστικούς επιδέσμους, ψυκτικό σπρέυ και απολυμαντικά.Οταν είσαι στο βουνό και επειδή δεν ξέρεις πότε θα έλθει βοήθεια (ειδικά στην ελλάδα) πρέπει να έισαι προετοιμασμένος.

3.Οσον αφορά τα λιφτ είναι μεγάλη συζήτηση.Και αυτό γιατί σε κάθε χιονοδρομικό μερικά λιφτ έχουν δικά τους κόλπα τα οποία δεν μπορεί να τα γνωρίζει αυτός που το επισκέπτεται για πρώτην φ φορά.Είναι λοιπόν ευθύνη του κάθε χιονοδρομικού μέσω των υπαλλήλων του να μας ενημερώνει για αυτά.Π.χ. στα καλάβρυτα στην άγκυρα αν και θέλω πολύ να πάω, δεν έχω ανέβει ποτέ και ο λόγος είναι οτι φοβάμαι αυτόν που θα γλιστρήσει στην κορυφή και θα κατέβει με 1000.Δεν έχουν γίνει και λίγα άλλωστε.Μια σκηνή που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι να κατεβαίνει κάποιος απο το διάδρομο ανάβασης της Αρτεμης και μια κόκινη κηλίδα να χαράζει το χιόνι!

4.Οσον αφορά τα μαθήματα συμφωνώ, αλλά έχω μια σοβαρή ένσταση :ποιος εξετάζει το επίπεδο των δασκάλων στην ελλάδα;ποιος τους εκπαιδεύει για τυχόν ατυχήματα που θα συμβούν στο βουνό;ποιος μου εγγυάται οτι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολή κατάσταση;Μη ξεχνάμε οτι οι περισσότεροι είναι τελειόφοιτοι ή πτυχιούχοι γυμναστικής ακαδημίας με ελάχιστη πείρα στο βουνό.Θυμάμαι πριν τέσσερα χρόνια στη γαλλία οταν ενω ετοιμαζόμουν να κατέβω τη πρώτη μου μαύρη πίστα εκεί έπαθα τράβηγμα στο δικέφαλο.Ξέρετε τι έκανε ο γάλλος;κατέβηκε τη μαύρη πίστα με την όπισθεν κρατώντας εμένα 85 κιλά ενω αυτός ήταν 70!ποιος έλληνας θα το έκανε αυτό;πολύ αμφιβάλλω εαν κάποιος μπορεί!εκεί όμως για να διδάξει καποιος πρέπει να έχει περάσει απο την ENSA και να πηγαίνει εκεί σε τακτά χρονικά διαστήματα αφού αποφοιτήσει (makalu εξήγησε λεπτομερώς τι σημαίνει ENSA).Κατ'εμέ ο ολοκληρωμένος δάσκαλος του σκι πρέπει να είναι και οδηγός βουνού.

Αυτά προς το παρόν και πιστεύω οτι αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί.

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

» να παραπατάνε, στον Οδυσσέα π.χ.

"Ο serj έγραψε:

"

Ας οργανώσουμε πρώτα ενημέρωση ξεκινώντας από τα μέλη μας, γράφοντας, ας πουμε σε ειδική σελίδα του site όλα τα περί ασφάλειας και μετά να επεκταθούμε και στα ΧΚ της επικράτειας.

Συμφωνώ ιδίαιτερα με τη πρόταση της προλαλησασας και θα πρότεινα να μαζευτούμε κάπου στην Κεντρική Ελλάδα ολοι μας ουτως ωστε να συζητήσουμε - ενημερωθούμε διεξοδικά σε θεματα ασφαλειας και να διαμορφώσουμε αντίστοιχα τις προτάσεις μας προς τα χιονοδρομικά. Το 3μερο του Αγίου Πνέυματος θα ήταν ιδανικό για κάτι τέτοιο.

Φιλικά

Σπύρος

Υποψήφιος εκπαιδευτής "κάλτσας"

Συμφωνώ με όλα τα παιδιά.

Συμφωνώ με όλους τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που πέφτουν στο e-τραπέζι.

Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει μόνιμα κεφάλαιο για την Ασφάλεια των σκιέρ αλλά και για την Ασφάλεια στα Χ/Κ (δηλ. να ξέρουμε τι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όταν κάποιος χτυπήσει κτλ).

Η συνάντηση νομίζω απαραίτητη και για να γνωριστούμε και για να ακούσουμε από τους πιο έμπειρους το τι πρέπει να προσέχουμε.

Θα πρέπει κάποιος από εμάς (τι λες Πάνο, τώρα που έχεις ώρα?) να καταγράψει όλα τα βασικά σε ειδική στήλη έτσι ώστε όλοι να ανατρέχουμε και να μαθαίνουν και τα νέα μέλη του site.

Να περάσετε όλοι καλά το ΠΑΣΧΑ

Γιάννης

Slowly the Much Oil !!!

... δεν υπάρχει καμία αντίρρηση αρκεί να:

α)διευκρινιστεί ποια στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν στην καταγραφή. Δηλαδή θα μαζέψω τα στοιχεία από το παρόν δημοσίευμα, από τη παρούσα θεματική ενότητα (δηλαδή θέματα & προβλήματα) ή θα ανατρέξω σε όλες τις δημοσιεύσεις του site? (υποψιν δεν ξέρω αν κάποιες από αυτές έχουν σβηστεί από τον administrator ή τους moderators λόγω παρόδου χρονικού ορίζοντα)

β) συλλογή στοιχείων σχετικά με την προσωπική ασφάλεια (διατάσεις, κράνη, μάσκες, προστατευτικά) ή γενικότερα με την ασφάλεια στα χιονοδρομικά (lift, παροχές υγειονομικής περίθαλψης κ.λ.π)

γ) τα στοιχεία αφού συλλεχθούν κρίνω πως πρέπει να επεξεργαστούν από τον εκάστοτε αρμόδιο καθώς μπορεί να έχω σφαιρικές γνώσεις αλλά η γνώμη κάποιου ειδικού (π.χ. των γυμναστών για τις διατάσεις, των έμπειρων χιονοδρόμων για τα lift κ.ο.κ.) θα αποτελεί σαφέστατα καλύτερο φίλτρο από τη δικιά μου

δ) αφού γίνει η επεξεργασία των στοιχείων θα τα αναρτήσω σε δημοσίευση στη παρούσα θεματική ενότητα ή θα ¨μπει¨ως άρθρο στη κεντρική σελίδα του συλλόγου?

Πραγματικά η ιδέα του Γιάννη είναι πολύ αξιόλογη και μπορεί να δημιουργήσει ίσως και ένα πραγματικά χρήσιμο έντυπο του συλλόγου με κανονισμούς ασφαλείας, προτάσεις και να επεκταθεί πάρα πολύ.

Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί κάτι πρόχειρο και γρήγορο ή κάτι πραγματικά χρήσιμο. Από την συμβολή όλων μας εξαρτάται...

Πρέπει να παραθέσει ο καθένας τις συμβουλές, ιδέες, προτάσεις πέρα των ατόμων που ως τώρα έχουν τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα.

Ο χρονικός ορίζοντας πρέπει να είναι (κατά τη γνώμη μου πάντα) τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη καθώς πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά (κάτι έχουμε αναφέρει για ομάδες εργασίας, πότε θα τις συγκροτήσουμε?)

Ελπίζω να μην σας φαίνεται βουνό καθώς θεωρώ ότι είναι απόλυτα εφικτό (μπορώ σαφέστατα να κάνω κάποια προεργασία αφου μέχρι την άλλη Τετάρτη θα είμαι κλεισμένος σπίτι μου, εκτός από κάποιους καφέδες που θα προκύψουν ή οτιδήποτε άλλο)

Αναμένω απαντήσεις μελών αλλά και του προεδρείου (όπως λέει και το ανέκδοτο οργανωθείτε!)

Προβληματισμένος (θετικά)

Ο πληγωμένος-κάφρος του φόρουμ

Παναγιώτης

Χαιρετισμούς από τη χώρα της γραφειοκρατίας

IPB Image

Guest

Παιδιά, να πω και εγώ τα δυό λογάκια μου:

1. ΜΑΘΗΜΑ! Δεν ξέρω εσείς σε τι δασκάλους έχετε «πέσει» αλλά εγώ στα δύο μαθήματα snowboard και ένα μάθημα σκι φαίνεται ότι έτυχα σε καλούς δασκάλους: ΚΑι στις τρεις περιπτώσεις (ξεχωριστοί δάσκαλοι) αυτοί «με πήραν από το χεράκι» και (ανάλογα το τι ήξερα κάθε φορά βέβαια) επιβεβαίωσαν το επίπεδο εμπειρίας μου και έπραξαν ανάλογα:

Την πρώτη φορά στο snowboard (Καλάβρυτα - σχολή Κλαουδάτου), η δασκάλα μου άλλαξε το σανίδι που είχα νοικιάσει, με άλλο, μεγαλύτερο και πιό κατάλληλο για εμένα, ρύθμισε τις δέστρες σε γωνίες «αρχαρίου» (15 0), και μου εξήγησε βήμα-βήμα πως κρατάω, ανεβαίνω, δένω, σηκώνομαι, ΣΤΕΚΟΜΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ, πέφτω, κ.τ.λ.. Μετά από στροφές κ.τ.λ., με «πήρε από το χεράκι» και μου έδειξε πως ανεβαίνω με το baby lift, κ.τ.λ... Μου είπε ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΘΑΡΕΨΩ και δοκιμάσω ακόμη πίστα, μέχρι να έχω μάθει ΣΩΣΤΑ την τεχνική falling leaf, παρ' ότι είχα ήδη δοκιμάσει και τραβέρσες σε κλίσεις και ταχύτητες baby φυσικά...

Μετά από εκείνο το μάθημα, πέρισυ, κατάφερα να κάνω μόνο 4 φορές, πάντα στο baby lift, με νοικιάρικο εξοπλισμό.

Την πρώτη φορά στο ski, η δασκάλα μας (Παρνασσό - Σχολή Πάππου Μπαλντούμη -είμασταν group του ΑΟΔΗΚ) επέβλεψε τη ρύθμιση των δεστρών, το σωστό ύψος των σκι, «μας πήρε από το χεράκι» κ.τ.λ.... Πάλι πέρισυ. Παρ' ότι «τσούλησα» πιό εύκολα με τα σκί από το snowboard, το «κορμάκι» μου διαμαρτυρόταν περισσότερο (γόνατα, αρθώσεις γοφών) απ' ότι με το snowboard, και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω «σανιδάτος»

Αφού αγόρασα δικό μου εξοπλισμό snowbοard φέτος (ΚΑΙ κράνος) έχω καταφέρει να κάνω πέντε (ναι 5:-( ) φορές μόνο, λόγω υποχρεώσεων και ασυμβατότητας του ...ελεύθερου χρόνου με τον καιρό.

Από τότε που αγόρασα το κράνος, ούτε ΜΙΑ φορά δεν «τσούλησα» χωρις να το φοράω (και όπως περιγράφω σε άλλο post παλιότερα, ήδη «έβγαλε» τα λεφτά του). Αυτό που συνειδητοποίησα με την τρίτη φορά φέτος, ήταν ότι με τον δικό μου (καλύτερο παρασάγγας από τα νοικιάρικα) εξοπλισμό (μπότες δεστρες σανίδι), ουσιαστικά έπρεπε να ξαναμάθω snowboard...

Το τρίτο μάθημα λοιπόν, (στα Καλάβρυτα, Σχολή Κλαουδάτου) ο δάσκαλός μου ρύθμισε από την αρχή τις δέστρες που εγώ είχα λάθος ρυθμισμένες, και καθώς ήξερα πλέον τα βασικά (και το επιβεβαίωσε «τσεκάροντάς με») προχώρησε σε βελτίωση της τεχνικής μου (η οποία ήταν απαράδεκτη), έτσι ώστε πλέον να μπορώ «αξιοπρεπώς» να τσουλάω σε πίστα. Το επόμενο μάθημα που δεν έγινε λόγω συνδυασμού καιρού ...ελεύθερου χρόνου, επρόκειτο να είναι μαζί στην πίστα, για βελτίωση της τεχνικής, σε «πραγματικές» πλέον ταχύτητες.

Εγώ είναι απολύτως ικανοποιημένος και από το επίπεδο διδασκαλίας, αλλά και από τη συμπεριφορά των τριών εκπαιδευτών που μου «έτυχαν» (δύο γυναίκες, ένας άντρας).

Και του χρόνου σκοπεύω να ξανακάνω μάθημα, καθώς από ότι βλέπω, στην αρχή τουλάχιστον, είναι εύκολο να μάθει κάποιος με λάθος τεχνική, και κατόπιν να μην μπορεί να προχωρήσει, ή ακόμη χειρότερα, να έχει τραυματισμούς λόγω τεχνικής...

2. ΚΡΑΝΟΣ: Από τη στιγμή που το αγόρασα, το φοράω ΣΥΝΕΧΩΣ: Πριν αγοράσω εξοπλισμό είχα ενημερωθεί ενδελεχώς μέσω του internet, και στο εξωτερικό (Αμερική) που επίσης ΔΕΝ φορούν κράνος διάβαζα συνεχώς για τραυματισμούς στο κεφάλι και διασείσεις, οπότε προτίμησα να παραμείνω ΑΣΦΑΛΗΣ και ας δείχνω «ψώνιο». (Επίσης δεν έχω οδηγήσει αυτοκίνητο από το 1984 χωρίς ουτε μια φορά να ΜΗΝ φορώ ζώνη ασφαλείας. Αυτη η πρακτική έχει σώσει το ...παρμπρίζ μου (και το κεφάλι μου) σε 4 δυστυχήματα στα οποία είχα από τότε την ...τύχη να συμμετάσχω.)

Είπα ότι ο δάσκαλός μου στο snowboard φέτος, μου έδειξε τον ΘΩΡΑΚΑ που φορά εκτός από το κράνος, προστατεύοντας ώμους, στήθος, πλάτη και χρησιμοποιεί ΚΑΘΕ φορά που πηγαίνει στην πίστα; (και σκοπεύω να αγοράσω και εγώ - από μαγαζί για μοτοκρός).

3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ στην πίστα: Θεωρώ απολύτως απαραίτητο το φυλλάδιο που έπεσε στα χέρια μου από τη σχολή Πάππου Μπαλντούμη, για τους «κανόνες συμπεριφοράς» στην πίστα. Δεν γνωρίζω που το βρίσκει κανείς, και θεωρώ ότι θα έπρεπε κάθε σχολή να το μοιράζει σε κάθε μαθητή. Μήπως θα έπρεπε εμείς (οι εμπειρότεροι του Συλλόγου εννοώ, όχι εγώ) να συντάξουμε κάτι τέτοιο, και ίσως με ένα χορηγό να το μοιράζουμε στα χιονοδρομικά;

4. ΚΑΤΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ: Peer pressure ή κοινώς η πίεση από την παρέα...

Παρ' ότι δεν είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο χιόνι μαζί σας, έχω την εντύπωση ότι η εξαιρετικά ωραία ατμόσφαιρα που «περνά» από τα γραφόμενά σας, είναι πιθανόν να λειτουργεί και λίγο αρνητικά:

Πολύς κόσμος όταν βρίσκεται με φίλους που τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από αυτούς σε κάποια δραστηριότητα, προσπαθούν να «λειτουργήσουν» σε συνθήκες που, κανονικά, ούτε η εμπειρία τους, η τεχνική τους, αλλά και η φυσική τους κατάσταση το επιτρέπουν πραγματικά... Όταν λοιπόν είναι μαζί με τους εμπειρότερους «οδηγούς» τους όλα πάνε μέλι γάλα, καθώς οι φίλοι τους τους καθοδηγούν και ίσως πηγαίνουν και οι ίδιοι «πιό αργά» για να κάνουν παρέα στους «αρχάριους». Την επόμενη φορά, οι «αρχάριοι» είναι πολύ πιθανόν να θελήσουν να ακολουθήσουν στο ρυθμό που μπορούν οι έμπειροι και η τεχνική τους, η φυσική τους κατάρτιση ή η ...τύχη τους να τους εγκαταλείψουν...

Προς θεού, δεν προσπαθώ να κατηγορήσω όλους όσοι εδω μέσα μοιράζονται απλόχερα την εμπειρία και τις γνώσεις τους με τους υπόλοιπους εμάς... Απλά να τονίσω στους αρχάριους από εμάς, ότι ίσως, επειδή το κάναμε μια φορά ή δυό φορές με βοήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκτήσαμε ξαφνικά την τεχνική και τη φυσική κατάσταση ενός έμπειρου, και άρα, μόλις μας τελειώσει και η τύχη...

5.ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να προχωρήσει ...πολύ στην εφαρμογή σωστής τεχνικής, εάν το σώμα του δεν ..τραβάει... Ιδίως σε ένα σπορ το οποίο είναι τόσο απαιτητικό και λόγω του τρόπου διεξαγωγής του, αλλά και μόνον γιατί απλά «εκεί πάνω» έχει λιγότερο οξυγόνο, και άρα όλα είναι πολύ πιό δύσκολα...

Δεν σας κρύβω ότι ένας λόγος που δεν έχω προχωρήσει πολύ πιό γρήγορα στην εξέλιξή μου, πιστεύω βαθύτατα ότι οφείλεται στις «απιστίες» μου από το γυμναστήριο...

ΟΥΦ... τεράστιο post...

Περαστικά σε όλους τραυματίες και Χριστός Ανέστη!

Εγώ είμαι ο υπεύθυνος για το μακροσκελέστατο post... Με είχε «πετάξει» έξω ο server, φτού σκόρδα!

Στέλιος Γρηγορίου

R.I.P

θα είσαι πάντα μαζί μας!

Φίλε επισκέπτη συμφωνώ με όλα όσα είπες.Κι εγώ φέτος έκανα ένα μάθημα στον Παρνασσό στον Μπαλντούμη αλλά και στον Κλαουδάτο στα Καλάβρυτα και όπως έχω πει και σε άλλο άρθρο είμαι πολύ ευχαριστημένος.Τόσο με τη συμπεριφορά των δασκάλων όσο και με το μάθημα.Το μόνο που με προβλημάτισε ήταν το κόστος...Όσον αφορά το κράνος είμαι απόλυτος στη χρήση του,είται σε μηχανή είτε στο βουνό και στο ποδήλατο.

Επίσης νομίζω είναι σαφές από τους τριγύρω μας ατάκες του τύπου:

"Έχω κάνει δέκα φορές σκι, κατεβαίνω όλες τις πίστες, δεν έχω κάνει μάθημα" και ο χάρος να κουνάει με χαρά το σφυροδρέπανο

ΜΙΚ

parea me ti papariga sto sale o xaros loipon... :shock::evil:

(me sevasmo pros tis protimiseis kai epiloges olon..)