Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ΣΤΧ Safety

Χειμερινά Ελαστικά (Χιονολάστιχα)

Recommended Posts

καλημερα θα ηθελα τη γνωμη σας, αν το γνωριζετε φυσικα. στο αυτοκινητο μου εχω παντα αλυσιδες που ταιριαζουν στις διαστασεις των ελαστικων που εχει. Ομως το αυτοκινητο μου το εχει ο αδελφος μου και εγω εχω ενα αλλο. οι διαστασεις των ελαστικων δεν ειναι ιδιες ειναι μικροτερες (185 αντι για 205). ηθελα να ρωτησω σε περιπτωση που χρειαστει να φορεσω αλυσιδες, ταιριαζουν στα ελαστικα με μικροτερες διαστασεις απο αυτες που προβλεπονται?? αν χρειαστει να τις φορεσω θα εχω καποιο προβλημα??? ευχαριστω. δεν ηξερα που αλλου να το βαλω..

To Κουτί φύλαξης τους αναφέρει σε κάποιο σημείο όλα τα νούμερα ελαστικών που μπορούν να φορεθούν η συγκεκριμένες αλυσίδες !!!

μιχαλη το κουτι το εχω. στο αυτοκινητο μου ταιριαζουν οι διαστασεις. αλλα το αυτοκινητο μου λειπει και τωρα εχω ενα αλλο με μικροτερες διαστασεις ελαστικων που οι αλυσιδες στο κουτι δεν τις αναφερουν. θα εχω προβλημα αν χρειαστει να τις φορεσω?? για αυριο ανυσηχω, μηπως χρειαστει να βαλω :unsure:

Edited by akisp

αλλο με μικροτερες διαστασεις ελαστικων που οι αλυσιδες στο κουτι δεν τις αναφερουν. θα εχω προβλημα αν χρειαστει να τις φορεσω?? για αυριο ανυσηχω, μηπως χρειαστει να βαλω :unsure:

Ναι θα έχεις πρόβλημα λογικά

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

μιχαλη το κουτι των αλυσιδων αναφερει μια διασταση 205/70 r14. και το αυτοκινητο που εχω εχει διασταση 185/70 r14. αναρωτιεμαι επειδη το μονο που αλλαζει ειναι η διασταση (205 με 185) και τα αλλα μενουν ιδια, μηπως κανουν. εσυ τι λες?? μαλλον οχι εεε??

Θα σου είναι μεγάλες. Το 205 είναι το πλάτος του πέλματος του ελαστικού. Βέβαια ίσως να σου κάνει και οριακά. Γιατί δεν τις δοκιμάζεις να είσαι σίγουρος? 2 λεπτά δουλειά είναι.

Untitled.gif

ακριβώς..εκτός από το πέλμα που αλλάζει,είναι διαφορετικό και το "70" που δεν είναι άλλο από το ποσοστό του πέλματος στο προφίλ..(αλλάζει το πέλμα =>αλλάζει και το ποσοστό του)

αν είναι καλή η ζάντα μπορεί να την γρατζουνίσει άσχημα..αν δεν σε νοιάζει να την γρατζουνίσει δοκίμασέ το

τις δοκιμασα ειδη. ειναι λιγακι χαλαρες, λογικο νομιζω αφου δε ταιριαζουν 100%. Ζαντες δεν εχει, ειναι με τα τασια οποτε δε με νοιαζει αν γραντζουνισθουν και επισης το αυτοκινητο ειναι εταιρικο οποτε και παλι δε νοιαζει. στη τελικη για ποσα χλμ θα χρειαστει να τις βαλω. το πολυ πολυ να πηγαινω ακομα ποιο σιγα απ οτι θα πηγαινα αν ταιριαζαν ακριβως.

αφού έχει τάσια είσαι θεός..μόνο πρόσεξε να μην είναι χαλαρές στην εσωτερική τους πλευρά...ο μόνος κίνδυνος είναι να μπλεχτουν στον άξονα γιατί μετά απλά ακινητοποιείσαι..

Σφιξτες με ένα χοντρό λάστιχο απο χταπόδι, λογικά θα φτάσεις...

Στη θέση σου θα αγόραζα με 30Ευρω ενα ζευγαρι αλυσιδες, σωστές! Στην Άμφισσα αγόρασα σε αυτές τις διαστάσεις με λίγο παζάρι στην τιμή των 25Ε.

How you stand is how you ski

σας ευχαριστω πολυ. θα δω τι θα κανω αυριο. αν χρειαστει μπορει και να αγορασω ή μπορει και να ανεβω με αυτες. ακομα δεν εχω αποφασισει αν θα ανεβω αυριο.

Τι εγινε ρε παιδια ? τοσο κατακαρδα το πηρατε που ειχα καιρο να μπω ?

απο τις Apr 16 2011 εχει να γραψει ανθρωπος ?

Τι εγινε ? ερπιστριοφορα πηρατε ολοι ? τερμα τα λαστιχα ?

Εγω παντως περασα μια ομορφη τετρας Ultragrip 8 , τωρα περιμενω να χιονισει να τα δοκιμασω :)

Χρονια πολλα

πόσο τα πήρες τελική τιμή;

Λοιπόν στο ψητό :)

Opel Insignia 4x4 περίπου 1700-1800 κιλά άδειο...

Διαστάσεις μαμά 245 - 45 - 18 εγώ βέβαια πέρσι τσίμπησα μια τετράδα 17αρες μαμά ζάντες

οπότε ψάχνω για φέτος μια τετράδα 225 - 55 - 17.

Ξέρω οτι και πάλι είναι φαρδιά αλλά είναι πολλά τα κιλά και τα άλογα (220) επίσης έχω ήδη και ένα ζευγάρι thule k-summit που πρέπει να ταιριάξουν και στα χιονολάστιχα.

Έχει κάποιος κάποια πρόταση ή εμπειρία απο αντίστοιχο αυτοκίνητο ?

Λοιπόν στο ψητό :)

Opel Insignia 4x4 περίπου 1700-1800 κιλά άδειο...

Διαστάσεις μαμά 245 - 45 - 18 εγώ βέβαια πέρσι τσίμπησα μια τετράδα 17αρες μαμά ζάντες

οπότε ψάχνω για φέτος μια τετράδα 225 - 55 - 17.

Ξέρω οτι και πάλι είναι φαρδιά αλλά είναι πολλά τα κιλά και τα άλογα (220) επίσης έχω ήδη και ένα ζευγάρι thule k-summit που πρέπει να ταιριάξουν και στα χιονολάστιχα.

Έχει κάποιος κάποια πρόταση ή εμπειρία απο αντίστοιχο αυτοκίνητο ?

To τουτού σου μαμάει))))))))))). Και εγώ το Insignia 2.0 lt biturbo diesel station wagon AWD θα χτυπούσα τώρα εάν είχα λεφτά για ξόδεμα. Αν και είμαι ορκισμένος BMWδάκιας και καθόλου Οπελάκιας το Insignia το πάω με 1000.

Γιατί πήρες μωρέ 17άρες???? Τι να τα κάνεις τόσο φαρδιά χειμερινά???? Λεφτά για πέταμα έχεις μωρέ???

Στην θέση σου θα προτιμούσα 16άρες. 215/60/16 δίνει η Οπελ.

Γενικά πολύ καλύτερα τα πιο στενά και πιο μαγουλάτα λάστιχα στο χιονοπαγωμένο.

Τις Τhule πούλα τες. Τετρακίνηση με διαφορικό περιορισμενης ολίσθησης + χειμερινά, θα βοηθάς τα εκχιονιστικά στο άνοιγμα των δρόμων. Εδώ εγώ με τα ίδια σχεδόν κιλά με εσένα (άντε και λίγο λιγότερα), με 25 άλογα μείον, με πίσω κίνηση και ελεύθερο διαφορικό και έχω ξεχάσει πώς μπαίνουν οι αλυσίδες.

Φοράω Goodyear Ultragrip 7+, και τον προηγούμενο χειμώνα τα πήγαν μια χαρά στην τρίτη τους πλέον σαιζόν.

Vredestein snowtrac 3 , εξαιρετικά. Nokian all time classic με κορυφαία χειμερινά. Ρίξε γενικότερα και μια ματιά σε πιο φτηνές μάρκες όπως Sava Eskimo, Maloya Davos, Hankook, Fulda etc. Gislaved Nord Frost 5, τα οποία φορούσα μέχρι πρόπερσι, πααααααρα πολύ καλά. Τετρακίνηση έχεις και μάλιστα πάρα πολύ καλή. Οτι και να βάλεις θα πετάς.

Βασικά αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι πόσο βαρύ θα είναι το δεξί σου πόδι κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ολες σχεδόν οι εταιρείες βγάζουν απλά και High perfomance χειμερινά. Για πιο σπορ οδήγηση τα δεύτερα αλλά λιγότερο καλά στις πιο ζόρικες συνθήκες από τα πρώτα. Εγώ αν και τελικιάζω πάνω από τα 220 προτιμώ πιο σκληροπυρηνικά χειμερινά με πιο χαμηλά όρια ταχύτητας, Τ (190χλμ) άντε το πολύ Η (210). Εάν αλλάξω φέτος χειμερινά θα επιλέξω μεταξύ Sava Eskimo Ice (χωρίς καρφια), Hankook W409 (επισης χωρις καρφιά ), Nokian Hakapelita 7 ( εάν τα φέρει ο αντιπρόσωπος), Maloya Davos (οικονομικα) και ίσως μια δυό μάρκες ακόμα )))).

Αντε και καλό ψάξιμο. Και ότι άλλο θέλεις ρώτα.

Φιλικά

Σπύρος :pirate:

Υγ: αλυσίδες όπως και να έχει θα έχεις πάντα μαζί σου, άσχετα εάν μάλλον δεν θα τις ξαναχρησιμοποιήσεις ))))))))))))

Edited by porfirio
  • Like 1

Sky is not my limit.....it's my playground!!! :skydive:

Σπύρο ευχαριστώ για το κορυφαίο ποστ :)

Δεν πήγα σε 16άρες γιατί δεν χωράνε τα δισκόφρενα :wallbash:

17" minimum λοιπόν...

Και γω αν θα ξανα έπαιρνα το diesel θα έπαιρνα γιατί αυτό τρώει πολύ το άτιμο, αν και απο τότε που έγινα πατέρας καίει πολύ λιγότερο :baby:

Οπότε δεν τίθεται ούτε θέμα για βαρύ πόδι.

Μίλησα με το λαστιχά για Sava τα οποία παίζουν σε λογικό κόστος (650 περασμένα) και μου είπε θα δει μήπως βρει και τίποτα άλλο στο ίδιο budget.

Το ψάχνω, το ψάχνω :)

Dr spyros άψογα αλλα σε 17αρια αλυσίδες ?

Αν ρωτάς για τη δικιά μου περίπτωση να σου πώ οτι οι k-summit πέρσι μπήκαν, στα πολύ δύσκολα στα πηγάδια, και στα μαμά 245/45 - 18 :)

Dr spyros άψογα αλλα σε 17αρια αλυσίδες ?

Αν ρωτάς για τη δικιά μου περίπτωση να σου πώ οτι οι k-summit πέρσι μπήκαν, στα πολύ δύσκολα στα πηγάδια, και στα μαμά 245/45 - 18 :)

Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε αλυσίδες σε τέτοιες κουλές ζάντες, παντελώς ακατάλληλες για χειμερινά και για χειμώνα γενικότερα. Πολλές φορές οι κατασκευαστές οι ίδιοι σου το απαγορεύουν. Τώρα άμα έχεις ειδικές ψιλές αλυσίδες για φαρδιά ζαντολάστιχα έχει καλώς.....

Στα επιβατικά όσο πιο μικρή ζάντα και όσο πιο στενό λάστιχο τόσο το καλύτερο.....

Οποιος έχει αμφιβολία πολύ ευχαρίστως να τον πάω μία βόλτα με ένα ταπεινό Hyndai Atos me 155/70/13 χειμερινό :respect::happy2::roadrage: ......

Φιλικά

Σπύρος

Edited by porfirio
  • Like 1

Όντως η opel για το insignia σε αυτη τη διάσταση επιτρέπει μόνο τις πολύ λεπτές όπως είναι η k-summit και κάποιες άλλες πιο οικονομικές.

Το έχω γράψει και παλιότερα, στο προηγούμενο μου BMW είχα κάνει ζημιά στο ρουλεμάν σε 17άρες ζάντες με spikes spider. Σε τέτοια αυτοκίνητα θα πρότεινα να υπάρχει ένα ζευγάρι αλυσίδες μέσα ΜΟΝΟ για έκτακτη ανάγκη και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις να χρησιμοποιείτε πανιά, ή -ακόμα καλύτερα- χιονολάστιχα.

Make Parnassos Great Again!

Το έχω γράψει και παλιότερα, στο προηγούμενο μου BMW είχα κάνει ζημιά στο ρουλεμάν σε 17άρες ζάντες με spikes spider. Σε τέτοια αυτοκίνητα θα πρότεινα να υπάρχει ένα ζευγάρι αλυσίδες μέσα ΜΟΝΟ για έκτακτη ανάγκη και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις να χρησιμοποιείτε πανιά, ή -ακόμα καλύτερα- χιονολάστιχα.

A γειά σου ))))). Το θέμα είναι ότι εάν φοράς χειμερινά τα πανιά δεν σου χρησιμεύουν και σε πολλά. Η ιδιότητα των πανιών είναι ουσιαστικά να "μαλακώνουν" το πέλμα του ελαστικού, δηλαδή φορώντας τα, δίνεις στο ελαστικό την "ψευδαίσθηση" ότι είναι χειμερινό. Ως γνωστό τα χειμερινά έχουν πολύ μαλακή γόμα και βαθιές αυλακώσεις.

Οπότε κάποιος που φοράει χειμερινά δεν του χρησιμεύουν και πολλά τα πανιά. Οπότε οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές.

Κουβεντούλα να γίνεται βέβαια γιατί ο φίλος μας ο Black Smith δεν βλέπω να τις ξαναχρειάζεται ))))).

Πάντως γενικά όσοι έχουνε γαιδουροδιαστάσεις ελαστικών και ανεβαίνουν συχνά στο βουνό, καλύτερα να επενδύσουνε στα χειμερινά, μιάς και ένα σπάσιμο αλυσίδας μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες που ίσως στο τέλος κοστίσουν και πιο ακριβά. Κάποιος που δεν ανεβαίνει τόσο συχνά οι "κουβέρτες " πιστεύω ότι είναι μονόδρομος.

Και μία τελευταία μικρή συμβουλή, γιατί είμαι και παθών ευτυχώς χωρίς άσχημα αποτελέσματα,ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΧΕΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΕΑΝ ΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Η ΠΑΝΙΑ.

Σε περίπτωση που δεν χωράνε, ετοιμαστείτε να χρησιμοποιήσετε γρύλο. Σε αυτήν την περίπτωση να έχετε κάτι, ή να βρείτε ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ κάτι, έτσι ώστε να τακάρετε τους 2 τουλάχιστον τροχούς που πατάνε στο έδαφος. Εστω ξεφτιαρείστε λίγο έτσι ώστε να πατάνε σε καθαρή άσφαλτο.

2 φορές μου γλύστρησε έτσι το αυτοκίνητο, και ευτυχώς που δεν είχα τα χέρια μου μέσα στους θόλους, γιατί θα μου τα είχε διαλύσει. Να είμαι ειλικρινής αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που επέλεξα τότε να βάλω χειμερινά ))))).

Αυτά τα ολίγα.

Φιλικά

Σπύρος

• Like 1

Μάστερ στα χειμερινά ο Σπύρος !!!

Θέλω βόλτα με το μικρο ( αλλα να ανέβενεις με την όπισθεν ) !!!

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

Το Atos ειναι παναλαφρο και σε συνδυασμο με τις ζαντες του που ειναι στενες οποτε και στενο ελαστικο παει παντου.Δεν θα ξεχασω το φιατ panda που ειχα για καποιο διαστημα ,

σκαρφαλωνε παντου. Βεβαια παιζει ρολο να ξερεις και να οδηγας σε τετοιες συνθηκες.

Πχ να εκμεταλευεσε τη φόρα ,να διαλεγεις σωστες σχεσεις.Και μην ξεχναμε οτι θελει αλλο τροπο η αναβαση και αλλο η καταβαση.

101277.jpg

Μάστερ στα χειμερινά ο Σπύρος !!!

Θέλω βόλτα με το μικρο ( αλλα να ανέβενεις με την όπισθεν ) !!!

Λιάκο ευχαρίστως, αλλά δεν έχει πλάκα....ανεβαίνει εκνευριστικά καλά.... 150 ευρώ είχα βρεί μία τετράδα maloya cresta 220, και το αυτοκίνητο εάν δεν κοιλιάσει σκαρφαλώνει σαν διάολος.....Πάντως επειδή έχω και μία μπαγκαζιέρα οροφής 420 λίτρων παίζει να είναι το αυτοκίνητο που θα ξεχειμωνιάσει στην Αμφίκλεια φέτος.