kostasbmw 989 Report post Posted February 26, 2008 ανακλαση σε κτιρια σε βουνα σε θαλασσα σε ιονοσφαιρα ναι οχι σε κεραιες τετοιες γενικα η καρδια των μηχανηματων σημερα ειναι η κεραια και μετα ο δεκτης εχω κατευθυνομενη κεραια και με 5βατ στα vhf πολλες φορες το καλοκαιρι μιλαω με σουδα χανια καποια καλοκαιρια πριν τα αεροσκαφη που κατεβαιναν στα χανια κρητη δεν μπορουσαν να επικοινωνησουν με το πυργο ελεγχου(πραγμα τρελλο) και μιλαγαν στα βραχεα στους 50mhz η στους 14mhz και αλλες φορες τους εκαναν αναμεταδοση απο αθηνα. τρελλα πραγματα ριξτε μια ματια για εγκυκλοπαιδικη μορφωση http://www.oulu.fi/~spaceweb/textbook/ionosphere.html http://www.df5ai.net/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
bialex 276 Report post Posted February 26, 2008 Η οπτική επαφή , η πολύ καλή διάδοση λόγω καιρικών συνθηκών, το υψόμετρο , η έλλειψη βιομηχανικών θορύβων (παράσιτα) στην περιοχή είναι οι λόγοι αυτής της επικοινωνίας όπως ανάλυσε και ο Κώστας ποιό πάνω. Οι ηλιόλουστες μέρες είναι κατα κανόνα οι μέρες με καλή διάδοση Η/Μ κυμάτων στα VHF και UHF , και ιδιαίτερα αυτές που έχουν και πολύ καθαρή ατμόσφαιρα. Εχω πολλά παραδείγματα: Από το σπίτι μου στο Αίγιο για πλάκα μιλάω simplex με τα Νότια προάστια της Αθήνας με 5Watt και χωρίς κατευθηντική κεραία, ενώ ακούω και μιλάω με αναμεταδότες Πηλίου,Κεφαλλονιάς, Λευκάδας Γερανίων , ενώ σε καλές μέρες με αναμεταδότες Ταυγέτου, Νάξου,Καρδίτσας , Πάτρας. Στον Αναμεταδότη της Πάτρας για μεγάλο διάστημα ένα καλοκαίρι ακούγαμε ένα ασύρματο τηλέφωνο από Ιταλία και πολλά πολλά ακόμα.. Τέλος οι πυλώνες της κινητής δεν παίζουν κανένα ρόλο στα pmr καθώς αυτές εξυπηρετούν τους χρήστες των κινητών ή και την σύνδεση με σταθμούς βάσης και σαφώς αποκλείεται να υπήρχε αναμεταδότης στα pmr αφου εκεί η συχνότητα εκπομπής και λήψης είναι διαφορετικές. Βασίλης sv3fux Υ.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες μου εκεί ψηλά στο Χ.Κ.Κ. υπάρχει κάποιος αναμεταδότης :ph34r: Quote Share this post Link to post Share on other sites
odyssey 2 Report post Posted February 26, 2008 εε, αυτά τα drums δεν είναι που "ενώνουν" τους σταθμούς ...της κινητής τηλεφωνίας; (..και τα άλλα τα όρθια παραλληλόγραμμα, για την επικοινωνία του σταθμού με τον χρήστη;..) Ναι! αλλα όχι μόνο, μπορεί πχ να είναι ΟΤΕ η καποιου ISP. Γενικώς αντικαθιστούν την ενσύρματη σύνδεση Quote no friends on a powder day Share this post Link to post Share on other sites
kostasbmw 989 Report post Posted February 27, 2008 οποιος εχει το μικροβιο ειναι ενα μεγαλο κεφαλαιο η διαδοση ετσι μου κολησε και μενα και σε πολλους αλλους και στο βασιλη και ασχοληθηκαμε με το ραδιοερασιτεχνισμο εχω ενα φιλο αγγλο ειδικος στις ηλιακες κηλιδες δουλευε στην υπηρεσια πληροφοριων εκει τωρα ειναι περιπου 92 ετων και τυφλος απο τις παρατηρησεις του στον ηλιο. μου ειπε μια μερα να ανοιξω το πομποδεκτη και να στρεψω τη κεραια προς τον ειρηνικο midway γιατι ειχε δει περασμα οπως λεμε στη γλωσσα μας και εκανα τη ποιο μακρυνη επαφη που μπορει να κανει καποιος απο ελλαδα(στα βραχεα βεβαια) με εναν στρατιωτικο μετεωρολογο. επαθα απλα πλακα αυτα για την ιστορια Quote Share this post Link to post Share on other sites
vperle 1,172 Report post Posted March 2, 2008 Χωρις να θελω να απομυθοποιησω το εργαλειο (μηχανημα ) του Χρηστου απ' οτι φαινεται προκειται για μια κλασικη Τροποσφαιρικη μεταδοση ραδιοκυματων. Ειναι η περιπτωση που δημιουργειται ενα διαυλος μεταδοσης σε χαμηλα γενικα υψομετρα (τροποσφαιρα) που μεταφερει το σημα σε μεγαλες αποστασεις χωρις κατ' αναγκη να υπαρχει οπτικη επαφη .Ετσι εξηγειται το γεγονος οτι το ακουστικο σημα το λαμβαναν και σε περιοχες χωρις οπτικη επαφη. Οι διαυλοι αυτοι δημιουργουνται στην ατμοσφαιρα χωρις "προβλεψη και προγραμματισμο" οταν εχουμε υψηλες πιεσεις και θερμοκρασιες και ιδιαιτερα θερμοκρασιακες αναστροφες. Τα χαρακτηριστικά της διάδοσης στην τροπόσφαιρα ποικίλλουν μέσα σε ορισμένες καιρικές συνθήκες, αν και μπορούν να μείνουν αμετάβλητα για πολύ. Στα υψηλότερα ύψη εμφανίζονται συνεχώς αντιστροφές θερμοκρασίας, για διάφορους λόγους (π.χ. μια μάζα του καυτού αέρα που περνά πέρα από μια μάζα του κρύου αέρα, η γρήγορη ψύξη της επίγειας επιφάνειας κατά τη διάρκεια του βραδιού, η θέρμανση του αέρα επάνω από τα σύννεφα λόγω της αντανάκλασης των ηλιακών ακτίνων στην ανώτερη επιφάνειά του). Αυτές οι αντιστροφές θερμοκρασίας προκαλούν τις ριζικές διαθλάσεις, στο διαβιβασθέν κύμα που διαθλάται συνεχώς στα ανώτερα και χαμηλότερα όρια της αντιστροφής. Ένας "τροποσφαιρικός αγωγός" δημιουργείται όταν τα κύματα διατηρούνται ανάμεσα στις ιδιαίτερες αποστάσεις, έως ότου ομαλοποιηθεί η αντιστροφή των θερμών και των ψυχρών μαζών. Αν και η μετάδοση από τους τροποσφαιρικούς αγωγούς είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, δεν χρησιμοποιείται συχνά λόγω του απροσδόκητου περιστατικού αυτών των αγωγών. http://www.geocities.com/supercomgr/theory_freq.htm Χαρακτηριστικο παραδειγμα παρομοιων μεταδοσεων ειναι το γεγονος οτι "πιανουμε" σταθμους στα FM με ενα μικρο ραδιοφωνακι απο Ολλανδια και αλλες μακρινες χωρες οταν εχουμε καλοκαιρια και μετα απο ενα διαστημα χανουμε το σημα εντελως ξαφνικα. Χρηστο να με συμπαθας αλλα δεν απαντησα και αμεσως το αφησα λιγο να πλαναται Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted March 2, 2008 Μα δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στο μηχανάκι μου ούτως, ή άλλως. Το εργαλείο μου είναι άλλη υπόθεση, άψογα δουλεύει. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites