Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
maylo

Υψος η βαρος?

Recommended Posts

Ολοι μας καπου εχουμε ακουσει οτι το σωστο μηκος για πεδιλο πιστας ειναι καπου αναμεσα στη μυτη και το φρυδι.Παρολα αυτα,στα περισσοτερα ski selectors το καταλληλο μηκος προσδιοριζεται απο το βαρος του σκιερ,με αποτελεσμα,οπως στη δικια μου περιπτωση(185cm 79kg) να προκυπτουν διαφορετικα αποτελεσματα.Φανταζομαι οτι το ιδανικο βρισκεται καπου στη μεση...η κανω λαθος?

Στο περίπου όπως τα λες είναι...

Αν θυμάσαι παλαιότερα, στα ίσια σκι πριν καμιά 20αρια χρόνια, το "κατάλληλο" ύψος σκι ήταν στο ύψος του σκιερ ή αλλιώς όταν σηκώσει το χέρι του με 90 μοίρες γωνία στον ώμο και αγκώνα (το μπράτσο παράλληλο με το έδαφος) να πιάνει την μύτη των σκι με λυγισμένα τα δάκτυλα.

Ακόμη και τότε υπήρχαν οι διαφοροποιήσεις... Για παράδειγμα, αν ήθελες γκάζια ή πούδρες τα έπαιρνες μακρύτερα...

Σε ένα γκάλοπ μεταξύ 10 ανθρώπων θα ακούσεις 11 γνώμες και το μόνο που ίσως συμφωνήσουν μεταξύ τους είναι: Ανάλογα την χρήση που θες να τους κάνεις (πίστα/εκτός, γκάζια/τεχνικό, κλπ)...

Κατα την ταπεινη μου αποψη

το υψος του σκι που θα παρεις προκυπτει πρωτα απο το βαρος του αναβατη,

το ειδος του σκι που ενδιαφερεται, το τι θελει να κανει με αυτο το σκι, την εμπειρια του,

και τελευταιο το υψος του. Παντως καποιος χρυσος κανονας δεν υπαρχει.

π.χ εσυ εισαι 1.85υψος 79κιλα βαρος. Εισαι αδυνατος για το υψος σου.

Ας πουμε οτι ενδιαφερεσαι για ενα πεδιλο που κανει λιγο απ'ολα με πρωτεραιοτητα σε πιστα

(οπως οι περισσοτεροι απο εμας...). Ας παρουμαι για παραδειγμα το Κ2 Apache Crossfire (117-70-101 r16m)

Αυτο το πεδιλο βγαινει σε 167, σε 174 και σε 181.

Το 181 ειναι υπερβολικο, εκτος αν εισαι τοσο δυναμικος σκιερ (η εμπειρια που λεγαμε) και ενδιαφερεσαι

για ταχυτητες και μεγαλες στροφες.

Το 174 ειναι και αυτο too much, εκτος αν εχεις αποφασισει οτι προτιμας να κανεις σκι κυριως εκτος πιστας

και το υψος αυτο σε βοηθαει να απολαυσεις περισσοτερο εκεινες τις πουδροημερες.

Το 167 το θεωρω ιδανικοτερο για εσενα μιας και εισαι ελαφρυς για το υψος σου. Θα σου κανει την ζωη πιο ευκολη τις περισσοτερες μερες στα ελληνικα χιονοδρομικα μας.

Ας παμε τωρα σε μια πιο ειδικη κατηγορια. SL

Σου εχει κατσει εκεινο το τρελλοπεδιλο το Atomic SL10 (119-66-95 r11.5m)

Την τεχνικη την κατεχεις και σου αρεσει να πηγαινεις σαν εκρεμμες.

Το πεδιλο αυτο βγαινει σε 149, σε 156,σε 163 και σε 170.

Το 170 το αποκλειουμαι, εισαι πολυ ελαφρυς για αυτο, εκτος αν το ηθελες για πιο μεγαλες GS στροφες...

αλλα τοτε θα κοιταγες σε GS πεδιλο και οχι για SL.

To 163 το σκεφταισε εαν το πεδιλο το θελεις για πιο allmountain κατασταση και συμβιβαζεσαι με το σλαλομ χαρακτηρα του (...και παλι καλυτερα να κοιταγες αλλη κατηγορια)

Το 156 μαλλον ειναι το ιδανικοτερο σε αυτην την κατηγορια γαι εσενα σε αυτο το πεδιλο.

Ακουγεται κοντο, και ουτε κατα διανοια φτανει στην μυτη σου. Και ομως!

Το 149 ειναι για ελαφρυτερους rider απο εσενα. Εαν εσυ αγοραζες αυτο, αυτοι τι θα πρεπει να επερναν snowblades???

Tεσπα, εγω καπου εκει εχω καταλειξει.

Βλεπω τι θελω να κανω (και τι συνηθως θα κανω...) με το πεδιλο που θελω να αγορασω,

κοιταω τα διαθεσιμα υψη στο συγγεκριμενο πεδιλο, ριχνω και μια ματια στην κοιλουμπα μου,

και αρχιζω να σκεφτομαι τι χανω και τι κερδιζω με το καθε υψος. Συνηθως ειμαι μεταξυ δυο,

και αναλογως τις αναγκες μου ψωνιζω.

Αλλα τι καθομαι και γραφω...

αν κανεις ενα περασμα σε παλιοτερα post με το ιδιο θεμα, θα βρεις ενα καρο απο αποψεις

και απαντησεις πιο σοφες απο την δικια μου.

:blink: Γιώργο... συμφωνω με την γενική ιδέα... αλλά τα παραδείγματα είναι σχεδον εκτός πραγματικοτητας, 185, 82 κιλά είμαι εγώ (3 κιλα πάνω απο τον φίλα μας), θα μου πρότεινες το SL10 σε 1.56? Το SL10 έχει radius 13 μετρα στο 1.70 απ΄οτι θυμάμαι ,πως βγαίνει ότι με τέτοιο sidecut θα κάνεις GS στροφές, οταν τα σκι τεχνικου σλαλομ ειναι μινιμουμ 1.65 και 13μ radius πλεον.

Το 1,56 για το φίλο μας θα ήταν μια τραγική εμπειρία.

Βάρος,τεχνική, είδος σκι που θέλουμε να κάνουμε, και υψος συνεπικουρικα επισης σε ολα παιζει ρόλο και η σκληροτητα του σκι.

Αναλογα με την τεχνική. (πχ πες οτι ο ειμαι 130Κg ,1.85 και ειμαι μεσο προς τα κατω επιπεδο, (ανοιχτό παραλληλο, carving πλαγιολισθαινοντας στο μπες βγες της στροφής και θέλω να πάρω τα Volkl VC30 ή πχ τα Κ2 Crossfire θα τα πάρω πάνω απο 180cm μηκος?

Το μήκος είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων με κυριοτερη το βάρος όταν κοιτας σκι του επιπέδου σου...

Δηλαδη οταν κοιταμε σκι του επιπεδου μας,οπως σωστα λεει ο Nickel,και για ατομα του δικου μας τελος παντων σωματοτυπου,το ιδανικο απο τη στιγμη που ουτε πορτες θα κανουμε ολη μερα,ουτε ελευθερη καταβαση,θα ηταν το 170 για σκι καθαρα πιστας,και το 175 για σκι 50-50...?η μηπως θα ηταν καλλιτερα το 165 και170 αντιστοιχα...

maylo χωρίς να ξέρω τι σκί κάνεις αλλα ούτε και τι θέλεις να κάνεις...

ενα σκι γύρω στο 1.70 με 70mm-74mm και 14-16μ radius και μεσαιας σκληροτητας θα ηταν ενα καλό all around σκι γενικά.

maylo χωρίς να ξέρω τι σκί κάνεις αλλα ούτε και τι θέλεις να κάνεις...

ενα σκι γύρω στο 1.70 με 70mm-74mm και 14-16μ radius και μεσαιας σκληροτητας θα ηταν ενα καλό all around σκι γενικά.

Καλημέρα σας. Μπορεί κάποιος πουδράκιας να με βοηθήσει να διαλέξω μήκος σκι?

Θα πάρω τα Rossignol Bandit B3 (model 2006-7) λόγω χαμηλής τιμής μόνο για εκτός πίστας. Είμαι νέος στην πούδρα αλλά μου αρέσει το δυναμικό σκι.

Σε τι μήκος να τα πάρω 176 ή 184. Είμαι 1.83 και 92 κιλά.

Ευχαριστώ.

Edited by tolini

Είμαι νέος στην πούδρα αλλά μου αρέσει το δυναμικό σκι.

Ε δεν είσαι και τόσο νέος θα λεγα! :)

Ίσως ένα bandit b2στο 184 να είναι πιο σωστή λύση αν είσαι μέτριος σκιέρ γιατί θα σε βοηθήσει περισσότερο τώρα για το b3 και στα 2 ύψη μπορείς να το πάρεις το 184 είναι πιο σωστό λόγο βάρους καλύτερες ταχύτητες και κράτημα στα γρήγορα το πιο κοντό απλά θα είναι πιο εύκολο αρχικά (ιδικά για Ελλάδα που δεν έχουμε πολύ βαθιές πούδρες )

1.76 για να διαφωνήσω με τους παραπάνω και για λίγο πιο ευελιξία

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Μ ολα αυτα που διαβασα ρε παιδια εχω μπερδευτει και αναρωτιεμαι εχω παρει το σωστο υψος πεδιλα?Ειμαι 1.67 και 52 κιλα και τα πεδιλα μου ειναι τα atomic sl9.

Υπαρχει καποιος να μ απαντησει?Σορρυ τα sx9.Τι υψος πρεπει να εχουν τα πεδιλα μου?

Edited by evaki11

1.50 αν ειναι θα ειναι μια χαρα αναλογα και με το επιπεδο σου.αν ειναι 1.60 τοτε ισως να δυσκολευεσαι λιγο αν εισαι μετρια σκιερ

τι μηκος εχεις παρει;

DALTONS POW ROBBERY.....

1.50 αν ειναι θα ειναι μια χαρα αναλογα και με το επιπεδο σου.αν ειναι 1.60 τοτε ισως να δυσκολευεσαι λιγο αν εισαι μετρια σκιερ

τι μηκος εχεις παρει;

1.58 αν θυμαμαι καλα ευχαριστω για την απαντηση.

Αν ειναι μετρια σκιερ, τι δουλεια εχει με τα SL9?

Ειπε οτι κανει σκι απο 10 χρονων. Ελπιζω να σημαινει οτι δεν ειναι 11 αλλα καμποσα παραπανω.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Τα SX 9 αλλα μου φαινεται οτι ειναι και αυτο αρκετο δυσκολο πεδιλο αν και αλλου στυλ απο τα SL.

Υπομονη θα απαντησει ο ειδικος.

Τι να πω παλι τα βαλατε μαζι μου ολοι οι κακοι?Και επιτελους θα απαντησει αυτος ο ειδικος και μετα να κανονισουμε και μια επιδειξη για να με αξιολογησετε ΚΑΚΟΙ!

ΚΛΑΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨ!29 χρονων ειμαι!

Καλως το Ευάκι.... :D

Εντάξει ειναι το ύψος και το μοντέλο για το επίπεδό σου.

Ελα και σε καμια συνάντηση...χάθηκες.

evaki ποσα χρόνια το έχεις?

Η sx σειρά είναι τα cross ski, εδώ και 2 χρόνια βγαίνει το sx10 που είναι ο αντικαταστατης του sx9.

Σε αντιστοιχία στα σλαλομ υπήρχε τότε τα SL9 και στα cross το SX9.

Σε γενικές γραμμές είναι σωστό το ύψος, αν διαφωνώ με κατι είναι με το είδος του σκι, μάλλον γιατί δεν μου αρέσουν ιδιαιτερα τα cross.

...

ΚΛΑΨΨΨΨΨΨΨΨΨΨ!29 χρονων ειμαι!

Χεχε... :):P ...Μολογησε... :P

Ευακι, μην ψαρωνεις...τα επομενα 25 χρονια ειναι τα καλυτερα! :P:P:P

Φιλικα

ΜακηςΜ

evaki ποσα χρόνια το έχεις?

Η sx σειρά είναι τα cross ski, εδώ και 2 χρόνια βγαίνει το sx10 που είναι ο αντικαταστατης του sx9.

Σε αντιστοιχία στα σλαλομ υπήρχε τότε τα SL9 και στα cross το SX9.

Σε γενικές γραμμές είναι σωστό το ύψος, αν διαφωνώ με κατι είναι με το είδος του σκι, μάλλον γιατί δεν μου αρέσουν ιδιαιτερα τα cross.

Πολυ καλημερα σας. Nickel το πεδιλο το πηρα περσι, το δοκιμασα σ ενα τεστ και μου αρεσε πολυ ειχε και καλη τιμη οποτε το τσιμπησα.Τι προτεινεις

να παρω για φετος και αυτο που χρειαζομαοι σιγουρα ειναι μποτα.Μια και εισαι γνωστης του θεματος δωσε μου τα φωτα σου γιατι απ οτι φαινεται εκανα πατατα

περσι.