Jump to content

chrisstem

Μέλος ΕΣΤΟΥΧ
 • Content Count

  577
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

chrisstem last won the day on May 13 2018

chrisstem had the most liked content!

Community Reputation

1,008 Excellent

Profile Information

 • Φύλο
  Male
 1. Στο λιμάνι της Αλοννήσου, το "Πατητήρι" η μικρή παραλία είχε μόνο μικρές βάρκες.
 2. Και στη χιονοδρομική γλώσσα "η βάση του Δία" Η λιμνούλα σχηματίζεται συχνά, αλλά φέτος είναι σε μεγαλύτερη έκταση. Την έχω πετύχει κάποια άνοιξη στο τέλος της σεζόν (πολύ μικρότερη) με το χιονοδρομικό να λειτουργεί με λίγο βέβαια χιόνι.
 3. Το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη, το οποίο σήμερα φιλοξενεί κοσμικούς γάμους και πολυτελείς βαπτίσεις, κάποτε ήταν ένα μοναχικό ξωκλήσι μέσα στο βαλτότοπο.
 4. Μεταφέρω την ανακοίνωση από το arahovameteo που έγινε στο FB σήμερα 21/6/19. Σχετικά με τα νέα του Χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού θα σας ενημερώνουμε στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προς το παρόν να αναφέρουμε ότι γίνεται ασφαλτόστρωση κατά τμήματα του δρόμου από Αράχωβα ως το 15ο Km (διασταύρωση προς Επτάλοφο). Για το τμήμα από τη διασταύρωση ως τα Κελάρια τα έργα θα ξεκινήσουν αργότερα. Παρεμβάσεις χρειάζονται και στο τμήμα Κελαριών - Φτερόλακας καθώς ο δρόμος είναι διαλυμένος σε πολλά σημεία. Θα υπάρχει ενημέρωση για όλα τα σχετικά θέματα.
 5. Στη συνάντηση που κάναμε το τότε Δ.Σ. με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη του αναφέραμε τη κατάσταση του δρόμου σαν βασικό θέμα για το χιονοδρομικό. Στη διάρκεια της συναντησης επικοινώνησε ο ίδιος με την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Κα Παπαθωμά και έστειλε στο κινητό της φωτογραφίες με τμήματα του δρόμου που μόλις του είχαμε δώσει. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι έχει βγει κονδύλι να γίνει μέσα στο καλοκαίρι επισκευή του δρόμου, χωρίς να θέλω να υποστηρίξω ότι αυτό μπορεί να συντέλεσε στην απόφαση για το έργο, ποιος ξέρει...μπορεί να επηρεάσαμε προς αυτη τη κατεύθυνση.
 6. Μερικές Φωτο από το ξενοδοχείο.
 7. Πείτε την αλήθεια, δεν βαρεθήκατε όλο το καλοκαίρι χωρίς γκρίνια ? Ενώ τώρα μάλιστα, τώρα το πράμα έχει ενδιαφέρον....
 8. Μεγάλη συμβολή στην περιγραφή των σκι τη περίοδο του μεσαίωνα ήταν αυτή ενός Σουηδού επισκόπου με το όνομα Olaus Magnus (1490-1557) ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του από την επίσκεψή του στις χώρες του βορά με στόχο να μελετήσει τις θρησκείες των κρατών αυτών. Το βιβλίο με τίτλο Historia de Gentibus Septentrionalibus (A History of the Northern Peoples) εκδόθηκε στη Ρώμη το 1555 στα Λατινικά. Περιλαμβάνει τη παλαιότερη γραπτή εκτενή περιγραφή των σκι. Αναφέρει ότι τα σκι χρησιμοποιούνται για το κυνήγι και για διάφορες άλλες δραστηριότητες. Η αγγλική μετάφραση έγινε το 1658 (History of the Goths, Swedes and Vandals). Ήταν η πρώτη αναφορά στα λατινικά η οποία περιγράφει επιμελώς τις Νορβηγικές χώρες. Μέχρι την έλευση αυτής της εποχής οι περιοχές του βορά αντιμετωπίζονταν σαν "terra incognita", δηλαδή άγνωστη γη.
 9. λειτουργεί όμως άριστα το "copy-paste" ...
 10. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία από τις ιστορικές καταβολές του σκι είναι μια γνωστή στη Νορβηγία ιστορία, αυτή των Birkebeiners ή Birchlegs (σε ελεύθερη απόδοση σημυδοπόδαροι). Οι Birchlegs ήταν πολεμιστές, και ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας των υποδημάτων που φορούσαν τα οποία αποτελούνταν από δέρματα ζώων τυλιγμένα γύρω από τα πόδια τους και στερεωμένα με ρίζες σημύδας. Το 1206 δύο Νορβηγοί Birchlegs έσωσαν τον μόλις δύο ετών πρίγκιπα Håkon Håkonsson από τους διώκτες του μεταφέροντάς το βρέφος με σκι. Εκείνο τον καιρό ο εμφύλιος πόλεμος επεκτεινόταν στη Νορβηγία και μεταφέροντας το νεαρό πρίγκιπα στις πλάτες τους δύο Νορβηγοί Birchlegs πέρασαν τα βουνά από το Lillehammer νότια της κοιλάδας Gudbrandsdal προς τη Rena στο Østerdal, μια κοιλάδα ανατολικότερα σε μια απόσταση κατά προσέγγιση 55 χιλιομέτρων ή 34 μιλίων. Μια κοινωνική τάξη αναμετρήθηκε με μια άλλη για τη κατάκτηση του θρόνου. Η μία τάξη ήταν οι birkebeiners. Οι πιθανότητες να νικήσουν ήταν ελάχιστες, Συχνά βρίσκονταν σε ανέχεια, δεν τους ανήκε τίποτα, αλλά πάντα συνήθιζαν να ξεφλουδίζουν τα δέντρα σημύδας και να τα χρησιμοποιούν σαν υποδήματα. Η λέξη birkebeiner, (birch-leg), ήρθε να σημαίνει έναν άνδρα δυνατό σε κάθε δυσκολία, που δεν τον φοβίζει οποιαδήποτε δοκιμασία και κακουχία. Οι birkebeiners κατάφεραν να έχουν επιρροή σε μεγάλα τμήματα της χώρας, αλλά η αντίπαλη τάξη, οι baglers κυριαρχούσαν στην Ανατολική Νορβηγία. Μετά το θάνατο του αρχηγού των birkebeiners Haakon την πρωτοχρονιά του 1204, οι baglers έδειξαν μια επικίνδυνη διεκδίκηση του θρόνου από τον γιο του Haakon Haakonsson , ο οποίος είχε γεννηθεί το 1204, μερικές εβδομάδες μετά το θάνατο του πατέρα του. Η ζωή του κινδύνευε και οι birkebeiners θέλησαν να τον μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, στο Trondheim. Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1205 η ομάδα έφτασε σε μια μικρή φάρμα στο Lillehammer όπου εκεί έμειναν κρυμμένοι για τα Χριστούγεννα. Βρήκαν πιο επικίνδυνο να ακολουθήσουν τη διαδρομή από την κοιλάδα Gudbrandsdal, και έτσι έκοψαν δρόμο από τα βουνά προς τη γειτονική κοιλάδα Østerdalen στα ανατολικά. Εξαιτίας του κακού καιρού και των της δύσκολης κατάστασης του χιονιού οι δύο σκιέρ Torstein Skevla και Skjervald Skrukka έπρεπε να συνεχίσουν μαζί με τον δύο ετών πρίγκιπα. Στη διαδρομή υπέφεραν από το κρύο, το χιόνι και τον αέρα. Το βρέφος σώθηκε και έγινε ο Βασιλιάς Haakon ο οποίος έδωσε τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, και στις μέρες του κατά τον μεσαίωνα, η Νορβηγία είδε ημέρες ακμής. Οι birkebeiners έγραψαν ιστορία. Αλλά η ηρωική πορεία των Birchlegs στα χιονισμένα βουνά δεν ξεχάστηκε ποτέ και μέχρι τώρα παραμένει ζωντανή στη μικρή αυτή πόλη της Νορβηγίας το Lillehammer, η οποία φιλοξένησε τους χειμερινούς ολυμπιακούς το 1994.
 11. Για να προωθήσουμε την εκδήλωση και να μαζευτούμε πολλά άτομα θα ήταν χρήσιμο να κοινοποιήσουμε την ανακοίνωση του facebook και να την προωθήσουμε στους φίλους μας. Ας το κάνουμε όσοι μπορούμε.
 12. Και ενώ σε όλα τα τοπικς γράφουμε συνεχώς εκτός θέματος , το τοπικ ' εκτός θέματος' απέκτησε θέμα, τη φιλία.....
 13. Να διευκρινίσουμε ότι η πρόσβαση στο μαγαζί γίνεται μέσα από τη μαρίνα Αλίμου. Μπαίνουμε στη μαρίνα από το φανάρι εισόδου (στη γωνία υπάρχει βενζινάδικο της Shell) , στο τέρμα του δρόμου στρίβουμε αριστερά και κατόπιν δεξιά με κατεύθυνση πάλι προς Γλυφάδα. Συναντάμε το μαγαζί αριστερά μας, το πάρκινγκ εκεί είναι εύκολο. Ευκολία στη πρόσβαση προσφέρει και το τράμ, σταματάει σε λίγα μέτρα απόσταση.
 14. Οδηγίες για το κλείσιμο της μπότας δίνει και ο φίλος μας ο Darren εδώ
×
×
 • Create New...