panpanou 335 Report post Posted March 5, 2010 (edited) ένα χρήσιμο εργαλείο (μου το θύμισε ο makalu που τό' χει ...) είναι αυτό η Ortovox τώρα πια βγάζει ηλεκτρονικά κλισιόμετρα ... επίσης ο makalu μου είπε ότι όσοι έχουν iPhone μπορούν να κατεβάσουν σχετικό application από το iStores ... το κατέβασα και ...δουλεύει !!!! (γράψτε inclinometer στο search και θα σας βγάλει 5-6 !!!... και μάλιστα free !!! μετά βάζεις το τηλέφωνο πάνω στο σκι, το σκι στην πλαγιά, και έχεις έτοιμη την τοπική κλίση ... χαχαχαχαχα) Edited March 5, 2010 by panpanou Quote ... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ... Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted March 5, 2010 αν θυμαμαι καλα ο μεγας δασκαλος g tsap εχει ειδικο ρολοι που διχνει και κλισεις περα απο ταχυτητες και αλλα τετοια ... Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
panpanou 335 Report post Posted March 10, 2010 σε μια ανάλογη συζήτηση που έγινε στο Snowreport Forum, έγινε μια προσπάθεια (από τον as002) να υπολογιστούν (με προσέγγιση ...), οι κλίσεις των πιστών στα χιονοδρομικά της Βόρειας Ελλάδας ... (+ Bansko) εδώ τα αποτελέσματα της προσπάθειας ... όπως λέει και ο συγγραφέας "... εμπεριστατωμένες ενστάσεις και μη δεκτές ..." !!! Quote ... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ... Share this post Link to post Share on other sites
skimad 665 Report post Posted March 10, 2010 καλο θα ηταν να υπηρχε και πινακας για της νοτιας ελλαδας τα κεντρα για να κανουμε και καμια συγκριση Quote DALTONS POW ROBBERY..... Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 8, 2010 οταν λενε στα αγγλικα οτι εχει πανω απο 40 degrees δηλαδη εννοουμε μοιρες ή κλιση;;;; γιατι πανω απο 45 μοιρες δεν θα ειναι εντελως καθετο; Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 8, 2010 οταν λενε στα αγγλικα οτι εχει πανω απο 40 degrees δηλαδη εννοουμε μοιρες ή κλιση;;;; γιατι πανω απο 45 μοιρες δεν θα ειναι εντελως καθετο; Οχι στην Ευκλειδια γεωμετρια... Ακομα και στα Αγγλικα... :P 100% κλιση ειναι 45 μοιρες... Βεβαια, αν εισαι στην κλιση των 45 μοιρων θα νομιζεις οτι η πιστα ειναι εντελως καθετη, αυτο ειναι psychological illusion (στα Αγγλικα). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 9, 2010 τελικα αυτοι με το 40 degrees τι εννοουνε; Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 9, 2010 τελικα αυτοι με το 40 degrees τι εννοουνε; Οτι η γωνια προς το οριζοντιο επιπεδο ειναι 40ο και οτι η κλιση ειναι τρομακτικη.... 84% Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 14, 2010 δεν ξερω εχω την εντυπωση οτι λαθος κανουμε. Θυμαμαι για μια διαδρομη εκτος που διαβαζα, ελεγε σε καποια σημεια over 45 degrees προφανως θα εννοουν κλιση, οχι μοιρες. αν 45 μοιρες = 100% κλιση, τοτε πανωα απο 45 μοιρες τι θα ειναι; αναποδη κλιση για αναριχχηση ειναι αυτο.... εκτος αν θυμαμαι λαθος. Αλλα το over 45 το θυμαμαι. Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 14, 2010 Λαθος κανεις... :LOL: εμενα μη με βαζεις μεσα... Κλιση 100% ΕΙΝΑΙ 45ο Κλιση 173% ειναι 60ο! Στις 90ο η κλιση προσεγγιζει το απειρο... (κατι σαν φρεατιο ασανσερ ενα πραγμα να πουμε... ). ΟΚ? Φιλικα ΜακηςΜ Quote Share this post Link to post Share on other sites
jorge_ver 261 Report post Posted September 15, 2010 (edited) μην μπλέκεστε με μεταφράσεις, degrees, μοίρες κλπ. και φυσικά έχει δίκιο ο Μάκης και τα υπόλοιπα παιδιά στην αρχή του topic (και πρώτα από όλους ο Ευκλείδης ) Ανεξαρτήτως της μονάδας μέτρησης, η κλίση αναφέρεται στην εφαπτομένη της γωνίας (ή τη συνεφαπτομένη-αναλογα ποια γωνία μας ενδιαφέρει) πολλαπλασιασμένη με 100 για να βγει % (είναι το ίδιο σήμα-νομίζω 10%-που φαντάζομαι όλοι μας θα έχουμε δει στο δρόμο ανεβαίνοντας στο βουνό). Όπως φαίνεται και στην εικόνα, 100% κλίση σημαίνει ότι το (ιδεατό) ορθογώνιο τρίγωνο είναι ισοσκελές (45 μοίρες η κάθε γωνία πλην της ορθής) δηλ. η γωνία με την οποία κατεβαίνουμε (εμάς μας ενδιαφέρει η κατάβαση - αφήνουμε την ανάβαση για τους ποδηλάτες) είναι 45ο διόλου ευκαταφρόνητο νουμεράκι πίστας για ένα μέσο σκιέρ (κυρίως για μεγάλο μήκος πίστας) και βέβαια 90ο = άπειρο (μηδενίζεται ο παρονομαστής του κλασματος) δηλ. μπρρρρρ... αν είσαι στην κορυφή Edited September 15, 2010 by jorge_ver Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 15, 2010 η απορια μου εγκειται στο εξης στην φωτο αυτη για παραδειγμα αν ειναι 40 μοιρες οπως λεει ο φιλος, εμενα μου φαινεται πολυ καθετο ρε σεις. Δηλαδη πιο πολυ μου κανει πχ για 70 μοιρες... μαλλον στα μαθηματικα δεν ημουνα καλος Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 15, 2010 αυτη η πλαγια ας πουμε τι κλιση εχει; στο περιπου Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
Nickel 76 Report post Posted September 15, 2010 H πρώτη πρεπει να είναι 50-55 μοιρες, Louis? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 15, 2010 η απορια μου εγκειται στο εξηςστην φωτο αυτη για παραδειγμα αν ειναι 40 μοιρες οπως λεει ο φιλος, εμενα μου φαινεται πολυ καθετο ρε σεις. Δηλαδη πιο πολυ μου κανει πχ για 70 μοιρες... μαλλον στα μαθηματικα δεν ημουνα καλος 53,58ο!! Στην Τριγωνομετρια μαλλον κορταριζες την Μαιρουλα... :LOL: αντι να προσεχεις στο μαθημα (Πλακα ε; Ελπιζω να μην παρεξηγηθεις... ). Για την δευτερη πλαγια, ειναι πιο δυσκολο, λογω προοπτικης... ποια πλαγια μιλαμε; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Olga 6,796 Report post Posted September 15, 2010 εγω εχω άλλη απορία: η Μαιρούλα ποια είναι? Quote "...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow'' (Lord Byron about Mont Blanc) Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 15, 2010 η απορια μου εγκειται στο εξηςστην φωτο αυτη για παραδειγμα αν ειναι 40 μοιρες οπως λεει ο φιλος, εμενα μου φαινεται πολυ καθετο ρε σεις. Δηλαδη πιο πολυ μου κανει πχ για 70 μοιρες... μαλλον στα μαθηματικα δεν ημουνα καλος Οι 70ο ειναι καπως ετσι... Μπρρρρ.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 15, 2010 εγω εχω άλλη απορία: η Μαιρούλα ποια είναι? Αυτη που δεν αφησε τον φιλο μας τον Turms να εμπεδωσει Τριγωνομετρια... :LOL: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 15, 2010 σιγα μην παρεξηγηθω,...αλλα δεν ηταν Μαιρουλα...αλλιως την λεγανε στην δευτερη φωτο εννοω την πλαγια στο βαθος, που ειναι 3 ατομα και ο ενας πρεπει να ξεκιναει...ή τον πηρε η κατηφορα. Ενναλακτικα λεω αυτη την πλαγια.αυτο που κατεβαινουν αυτοι. στο βιντεακι YouTube Video -> Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 15, 2010 Κοιταξε, την γωνια την υπολογιζω αν εχω στη φωτογραφια το οριο της κλισης ως προς τον οριζοντα... Μια απλη περιστροφη ειναι σε κατι συναφες με το Photoshop και μου λεει ποσες μοιρες ειναι, οταν το οριο οριζοντιοποιηθει... Στην πλαγια που θες με τα 3 ατομα, η γραμμη fall line ειναι υποκειμενικη λογω προοπτικης. Στο βιντεο, σε μια στιγμη που κατεβαινουν και υπαρχει η γωνια κλισης ως προς τον οριζοντα, ειναι 36ο Οποιος θελει να μαθει την κλιση της αγαπημενης του πλαγιας και εχει φωτο με οριο ως προς τον οριζοντα, με 5€ θα του την αποκαλυψω... :LOL: Το τζαμπα πεθανε! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 15, 2010 ωχ...36 ε;;; τοτε δεν ειναι αυτο το δυσκολο κομματι....κλαφτα χαραλαμπε Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
MakisM 3,965 Report post Posted September 15, 2010 Εδω... 36ο!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted September 15, 2010 Στο βίντεο δεν βλέπουμε να κατεβαίνουν και καμιά σοβαρή κλίση. Στον Παρνασσό κατεβαίνουμε αρκετά μεγαλύτερες, ή έστω πολύ πιο στενές = δύσκολες. Αντίθετα, η πλαγιά που ανεβαίνουν είναι άκρως ψαρωτική. Προσωπικά δεν νομίζω να το τολμούσα ποτέ. Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites
Turms 2,695 Report post Posted September 15, 2010 (edited) κοιτα...εγω διαβαζω για αυτη την διαδρομη αυτο που φαινεται ειναι ενα πολυ μικρο κομματι. Αλλα λεει οτι σε καποιο σημειο η κλιση ειναι 45 μοιρες και ανω. ολα τα βιντεακια δειχνουν αυτο το σημειο. Αυτο ειναι το σημειο με 45 μοιρες;; Αυτο ψαχνω. Αν αυτη ειναι το δυσκολο κομματο τοτε οκ. Για ποια πλαγια που λες που ανεβαινουν; αυτο με τις σκαλες ; και που περπατανε με το σκοινι; Αυτο ειναι ασημαντο. Εχω παει και εγω για βολτα ομως. Εχω παει 3 φορες στον παγετωνα αλλα την διαδρομη αυτη δεν τολμησα ποτε. εδω φαινεται η διαδρομη...το νο2 πας απο τα 2.700 στα 1.400 μου φαινεται. Edited September 15, 2010 by Turms Quote Snow is on my D.N.A. Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Λάππας 25,408 Report post Posted September 16, 2010 Ναι, η σκάλα με τρομάζει. Η διαδρομή με το σκοινί όχι τόσο. Νομίζω. Μάλλον.. Φαντάζομαι... 80 Quote Make Parnassos Great Again! Share this post Link to post Share on other sites