Jump to content

Recommended Posts

Για όσους έχουν νιώσει ότι ξαφνικά κάνουν φανταστικό, απολαυστικό και ξεκούραστο σκι αλλά κυρίως για όσους δεν το έχουν νιώσει:

 

Το σκι θεωρητικά είναι ένα κουραστικό σπορ, αλλά μπορεί να γίνει το πιο ξεκούραστο σπορ. Το σκι θεωρητικά δεν έχει σταθερότητα και αρμονία αλλά μπορεί να γίνει μια σταθερή αρμονική ροή.

 

Το τραγούδι "in sweet harmony"

 

http://www.youtube.com/watch?v=_9NCowUMPAY

 

 

των the beloved πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας να χαρακτηρίσει μια κατάβαση. Απαλό ήρεμο ρυθμικό αλλά κυρίως κάτι που μοιάζει να γίνεται με ελάχιστη προσπάθεια σαν να βγαίνει φυσικά, γλυκά και αρμονικά. Να είσαι ένα με το χιόνι, με τη βαρύτητα, με τα πέδιλά σου.

 

Γενικά προσωπικά προσπαθώ κάθε μέρα σκι ότι χιόνι και να έχει να δουλεύω και να βελτιώνω το σκι μου. Επίσης συχνά πυκνά παίρνω μάθημα σκι, μόλις βρω κάποιον δάσκαλο που μπορεί να μου μεταδώσει κάτι. Ο στόχος παρόλο που νομίζεις ότι είναι να βελτιωθεί η τεχνική σου για να πας πιο γρήγορα, τελικά είναι να κατεβαίνεις πιο αρμονικά και πιο γλυκά όλο και πιο δύσκολα χιόνια και πλαγιές.

 

Τέλος ένας σκιερ σπάνια βελτιώνει την τεχνική του γραμμικά. Συνήθως γίνεται με "κλικ" όπου μια μέρα ξαφνικά κάνεις κάτι σωστά, πιο έυκολα, πιο αρμονικά. Ξαφνικά χωρίς λόγο κάτι βγαίνει και απορείς που δεν το έκανες τόσο καιρό. Μπορεί να είναι τη πρώτη μέρα της σεζόν, μπορεί να κάνεις μια βδομάδα σκι και ξαφνικά τη πέμπτη μέρα να βγει, μπορεί σε μια κατάβαση ένα μεσημέρι να γίνει το κλικ.

 

Προσωπικά συνειδητοποιώ ότι όλα αυτά τα κλικ έχουν να κάνουν με την γλυκιά αρμονία που πρέπει να έχει η τεχνική σου και η κατάβαση σου. Με ένα κλικ η ίδια πίστα, ξαφνικά, από δύσκολη γίνεται μια αρμονική κατάβαση, με ένα κλικ ενώ φοβόσουν τη πούδρα ξαφνικά υπάρχει αρμονία και με ένα κλικ ενώ κάρβαρες όπως να 'ναι, ξαφνικά είναι μια γλυκιά ροή στροφών

 

Τα παρακάτω είναι γραμμένα γενικά για σκιερ επιπέδου 4-7 αλλά έχουν και κάποιες εφαρμογές και σε χαμηλότερου επιπέδου σκιερ ενώ σίγουρα καλύτεροι σκιερ ας διορθώσουν όποια λάθη και ανακρίβειες υπάρχουν.

 

ΓΛΥΚΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΚΙ

 

 

Ας σκεφτούμε όλοι την καλύτερη κατάβαση που έχουμε δει σε τουριστικό σκι μπροστά μας και μας έχει μείνει σαν ανάμνηση είτε στην Ελλάδα είτε έξω. Προσωπικά είναι μια κατάβαση του δάσκαλού μας στον Ορειβατικό με πούδρα στην Καλλιόπη το 1989 που ενώ όλα τα παιδάκια είχαμε χαροπαλέψει να κατέβουμε μας φωνάζει αιαιαιαιαιαιαι και σηκώνει τα χέρια και αρχίζει να κατεβαίνει κάνοντας ένα απαλό πάνω κάτω με τα χέρια σαν φτερούγισμα πουλιού και γράφει ολόιδιες γραμμές στο χιόνι χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα.(μακάρι τότε να κουβάλαγα 3hd κάμερες αλλά δεν...). Είμαι σίγουρος ότι αυτές που θυμάστε ήταν γλυκιές και αρμονικές και ο σκιερ ούτε χτυπιόταν, ούτε φαινόταν να κουράζεται ιδιαίτερα.

 

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας ώστε να κάνει γλυκές και αρμονικές καταβάσεις σε όσο μεγαλύτερη κλίση και δύσκολο χιόνι γίνεται. Για όλους μας είναι πανεύκολο σε μια σχεδόν flat, πατημένη πίστα να κάνουμε γλυκές και αρμονικές στροφές αλλά ο σκοπός είναι ανάλογα με το επίπεδό μας να το κάνουμε σε κόκκινες, με πούδρα, σε bumps κλπ κλπ.

 

Καταρχάς έχουμε ένα δεδομένο ότι πρέπει να κάνουμε σωστό σκι. Είτε carving είτε όχι πρέπει να έχουμε σωστή στάση σώματος και να κάνουμε τα βασικά του σωστού σκι. Μερικές πληροφορίες είναι εδώ http://www.snowclub....?showtopic=7901 αλλά μη διαβάσετε το 8 γιατί θα αναλυθεί περαιτέρω εδώ.

 

Αφού βάλαμε τα χεράκια σωστά, έχουμε στρώσει τα lockout, έχουμε ευελιξία, κρατάμε ώρα μέσα στη στροφή, δεν κάνουμε skid, έχουμε σωστή στάση σώματος, φοράμε σωστά πέδιλα, δεν κρυώνουμε, έχουμε κάνει ζέσταμα και είμαστε γυμνασμένοι είμαστε έτοιμοι ανάλογα με το επίπεδό μας να κάνουμε σκι με γλυκιά αρμονία.

 

Tiboing λοιπόν και το μεγάλο ερώτημα: «Αυτός γιατί χτυπιέται? Μήπως χτυπιέμαι και εγώ?». Μήπως θα έπρεπε να δουλέψουμε λίγο την τεχνική μας ώστε να αποβάλλουμε αυτά τα στοιχεία που έχουν «χτύπημα» στο σκι μας. Να κάνουμε σκι πιο γλυκά. Γενικά στον Παρνασσό σχεδόν όλοι οι σκιερ χτυπιούνται. Τους Έλληνες σκιερ γενικά του ονομάζω «έχω κάνει χιλιάδες φορές, σκι δεν έχω ιδέα από σκι». Σε σχέση με τους ξένους, δεν παίρνουν μαθήματα και πάντα βρίσκουν δικαιολογία ότι έχει καλή μέρα, κακή μέρα, πρώτη μέρα, τελευταία μέρα, καλό χιόνι, κακό χιόνι αλλά γενικά σήμερα δεν θέλουν να κάνουν μάθημα. Και δεν κάνουν ποτέ.

 

Καταρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το να κάνουμε σκι δεν απαιτεί καθόλου κόπο. Η βαρύτητα αναλαμβάνει να σε κατεβάσει σε μια χιονισμένη πλαγιά. Ας πούμε σε μια μπλε πίστα μπορείς να σταθείς όρθιος και να υπάρχει μια γλυκιά αρμονία μεταξύ της βαρύτητας που σε επιταχύνει και της τριβής των πεδίλων και της αεροδυναμικής αντίστασης που σε επιβραδύνει. Δοκιμάστε το στον Περικλή. Μπορείς να τον κατέβεις όλο όρθιος χωρίς να αποκτήσεις τρομακτική ταχύτητα. Αλλά όλοι θέλουμε όταν κάνουμε σκι να στρίβουμε. Και πως να στρίβουμε? Με γλυκιά αρμονία.

 

Η στροφή είναι η πεμπτουσία του σκι. Το να μπορέσεις να διαγράψεις τη δικιά σου τροχιά στην κατάβαση αντί να πας ευθεία και να το κάνεις γλυκά και αρμονικά. Άρα πρέπει να αναλύσουμε πως θα κάνεις μια γλυκιά αρμονική στροφή και ακόμα καλύτερα να κάνεις και άλλη μια και άλλη μια και γενικά πολλές στροφές με γλυκιά αρμονία η κάθε μια αλλά και μεταξύ τους ίδιες, αρμονικές και γλυκές.

 

Ασκήσεις υπάρχουν πολλές εγώ προτείνω σε όποιον διαβάσει τα παρακάτω να δοκιμάσει σε μια πολύ εύκολη πίστα να ανοίξει τα χέρια και μετά με πολύ αργό ρυθμό απαλά σαν πουλί να τα ανεβοκατεβάσει γλυκά και αρμονικά και μαζί τους γλυκά και αρμονικά στρίβοντας με τον εξής τρόπο. Κάτω κάτω τα χέρια και το κορμί είναι η αρχή της στροφής σηκώνομαι απαλά και ξεκινάω να στρίβω, έχω σηκωθεί εντελώς τα πέδιλα είναι εντελώς από την άλλη μεριά και αρχίζω σιγά σιγά να κατεβαίνω και είμαι μέσα στη στροφή και όταν είμαι τέρμα κάτω ξεκινάει το σήκωμα της επόμενης. Ο ρυθμός του ανέβα κατέβα είναι σταθερός χωρίς καμία έντονη κίνηση.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ

 

Η πρώτη στροφή καταρχάς πρέπει να γίνει αρμονικά. Για να γίνει αρμονικά πρέπε να μπούμε στη στροφή αρμονικά. Απαλάααααα απαλαααααα. Έχω περάσει αρκετές ώρες πίσω από φίλους που το μόνο που τους λέω είναι απαλααααα. Και τα 5-6 τελευταία μαθήματα σκι τα πέρασαν οι δάσκαλοί φωνάζοντας και δείχνοντάς μου πώς να μπαίνω στη στροφή απαλά. Η είσοδος της στροφής πρέπει να είναι απαλά τελεία και παύλα. Και πως θα είναι απαλά? Χρησιμοποιώντας τη δυναμική του τέλους της στροφής που θα αναλυθεί σε παρακάτω.

 

Είτε σε κάρβιινγκ είτε σε σλάλομ η είσοδος της στροφής πρέπει να είναι με πολύ απαλό πέρασμα των πεδίλων από τη μια μεριά στην άλλη. Στο σλάλομ πρέπει να υπάρχει ένα απαλό πέρασμα ενώ στο κάρβινγ και ένα απαλό γώνιασμα. Η κλασσική συμβουλή είναι άσε τα πέδιλα να μπουν και να έχεις στο νου σου το κορμί σου να μην κάνει καμία απότομη κίνηση στο πέρασμα των σκι από τη μια στην άλλη. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις ανάλογα με το στιλ που θέλουμε να πετύχουμε αλλά το σημαντικότερο είναι ο σκιερ να δουλέψει το να μην υπάρχει απότομη κίνηση. Το 30% των σκιερ που ξέρω κυρίως «πετάνε κώλο» στην είσοδο της στροφής, το άλλο 30% πετάει ώμο ή χέρια για να μπει ενώ ο υπόλοιποι κάνουν και τα δύο ή και κάτι συνήθως άσχετο με οποιαδήποτε σωστή τεχνική σκι.

 

Το μυστικό στο σλάλομ είναι το μπατόν και το μυστικό στο κάρβινγκ είναι το να μην σηκωθείς και απλά να βάλεις τα πέδιλα από την άλλη αλλά θεωρώ ότι μόλις οι σκιερ επιπέδου 4-7 δουλέψουν το μπατόν σωστά θα μπαίνουν και πολύ καλύτερα στο κάρβινγ.

 

Μπατόν λοιπόν όπως το λέμε στα χεράκια είμαστε ακίνητοι με τα χέρια σωστά και λυγισμένοι και απλά κουνάμε απαλά τον καρπό ξανά και ξανά. Θα δείτε ότι όλος ο κορμός μόλις ο καρπός κάνει την κίνηση να χτυπήσει το μπατόν έχει την τάση να ανασηκωθεί απαλά. Αυτό χρόνια τώρα έχουν ανακαλύψει στο σκι ότι βοηθάει να σηκώνεσαι για την επόμενη στροφή ανατομικά μιας και για κάποιον λόγο η απαλή κίνηση του καρπού βοηθάει να σηκωθεί απαλά το υπόλοιπο κορμί.

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διδάσκεται παγκοσμίως η σχολή του "μπροστά". Θα έλεγα σε όλους πριν δοκιμάσουν τα παρακάτω να πουν στον εαυτό τους να κάνει μια απαλή κίνηση προς τα μπροστά με τους καρπούς, μετά με τους αγκώνες μετά με τους ώμους, στήθος, κυρίως λεκάνη μέχρι να φτάσει στα δάχτυλα των ποδιών. Θα παρατηρήσουμε ότι η φτέρνα έχει την τάση να σηκωθεί και το κουντουπιε να κολήσει πάνω στη μπότα. Ανάλογα με το επίπεδό μας σε μια κατάσταση που δεν μας φοβίζει καθόλου πχ τραβέρσα ή πράσινη πίστα ξεκινάμε με τα χέρια και φτάνουμε να είμαστε όλόκληροι μπροστά και το καλάμι κολλάει στη μπότα, αφού έχουμε οπωσδήποτε βρει κάποιον τρόπο να έρθει η λεκάνη μπροστά και τη φτέρνα να σηκώνεται.

 

Αφού το κάνουμε είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ρωτήσουμε έναν φίλο μας ή ένα δάσκαλο σκι τι από όλα αυτά γίνεται απότομα. Η σωστή απάντησή του πρέπει να οδηγήσει με ελάχιστη προπόνηση να μην γίνεται τίποτα απότομα. Εάν αυτό γίνει πρέπει να έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να κολλήσουμε το πάνω μέρος του κουντουπιέ μας πάνω στην μπότα χωρίς καμία μα καμία απολύτως απότομη κίνηση. Το σημαντικότερο και ο στόχος μας είναι και τα δυο χέρια, ώμος, λεκάνη, κνήμη να είναι με σαφή κίνηση προς τα μπρος, όλα μαζί και φυσικά ομαλά.

 

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η λεκάνη και οι πιο πολλοί δάσκαλοι στις Άλπεις πια θα δουλέψουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου του μαθήματος στο πως να έρθει η λεκάνη μπροστά σωστά.

 

Γυρνάμε την προσοχή μας στα χέρια και ενώ στρίβουμε δεξιά δοκιμάζουμε το πρώτο σήμα του "μπροστά" να έρθει από τον καρπό του αριστερού μας χεριού. Ανάλογα με το επίπεδό μας μόλις έχουμε ηρεμία σε μια στροφή η προσοχή μας είναι μόνο στον αριστερό μας καρπό. Αν έχει γίνει σωστά η προηγούμενη άσκηση θα βγει πανεύκολα. Με το που κουνηθεί ο καρπός ξαφνικά θα βρεθούμε μπροστά και φυσικά θα έχουμε σηκωθεί όσο χρειάζεται για να βγει μια στροφή με τη μέθοδο πάνω κάτω που λογικά διδαχθήκαμε κάποια στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούμε απότομα ή να φαίνεται σημαντικό σήκωμα στο σκι μας.

 

Δοκιμάζουμε να κουνάμε τον καρπό και αυτό να μας δίνει σήμα να υπάρχει ένα απαλό σήκωμα στο υπόλοιπο κορμί. Πολύ προσοχή ξέρω πάρα πολύ κόσμο που για να χτυπήσει με το ζόρι το μπατόν στο χιόνια «χτυπιέται». Πολύ προσοχή πρέπει να υπάρχει απλά μια απαλή κίνηση του καρπού που θα οδηγήσει σε απαλό σήκωμα του κορμιού και όχι σε χτυπήματα. Δεν είναι ανάγκη να σκάσει το μπατόν σωστά στο χίονι ίσως είναι λάθος ύψος ίσως έχουμε λάθος στάση. Απαλή κίνηση με τον καρπό λοιπόν αρχικά σταματημένοι και μετά σε τραβέρσα από θέση με λυγισμένα πόδια, χαμηλά όπως θα είμαστε στο τέλος της προηγούμενης στροφής.

 

Πολύ δοκιμή το παραπάνω σε τραβέρσα ώστε να γίνει ενσωματωμένο στο σκι μας ότι η πρώτη κίνηση που γίνεται σε μια στροφή είναι η κίνηση του καρπού και ΜΕΤΑ σηκώνομαι για να στρίψω. Το ογδόντα % των σκιερ που ξέρω επιπέδου 4-6 ΔΕΝ σκάνε πάντα μπατόν σαν σήμα να ξεκινήσει η στροφή, αλλά κάνουν σκι και επειδή κάπου έχουν ακούσει ότι σκάμε το μπατόν στο κάτω χέρι, βαράνε και κάποια στιγμή το χιόνι.

 

Μόλις αυτό το συνηθίσουμε ξεκινάμε μια απλή στροφή έστω και με V όπου απαλά πρώτα κινείτε ο καρπός, σε ομαλή συνέχεια αρχίζει να σηκώνεται το κορμί και ξεκινάσει η στροφή μας χωρίς καμία άλλη κίνηση. Η δύναμη που βάζουμε στα πόδια μας είναι 0 μα εντελώς 0 και το κυριότερο δεν κάνουμε καμία άλλη κίνηση ούτε με τα πόδια ούτε με τον ώμο αλλά έχουμε μπει απαλά στη στροφή. Υπενθυμίζω το σήκωμα είναι αυτό που μηδενίζει ξαφνικά αλλά απαλά τη δύναμη που έχουμε στα πόδια από το τελείωμα της προηγούμενης στροφής.

 

Για όσους θέλουν να καρβάρουν απλά πάμε μπροστά σηκωνόμαστε απααααααααλααααααα και αφήνουμε τα πέδιλα να μπουν και να γωνιάσουν απαααλλααααα για την επόμενη στροφή μηδενίζοντας την δύναμη που έχουμε βάλει στο τελείωμα της προηγούμενης.

 

Στην άσκηση που προτείνω με τα χέρια σαν πουλί έχω ξεκινήσει από κάτω καθιστός με τα χέρια κάτω και σηκώνομαι απαλά προς τα μπρος, γλυκά και αρμονικά μέχρι να βρεθώ όρθιος αφήνοντας ταυτόχρονα τα πέδιλά μου να έρθουν και να μπουν στην στροφή ενώ μόλις βρεθώ όρθιος η δύναμη που βάζω είναι 0.

 

Συνοψίζοντας η στροφή πρέπει να ξεκινάει με 0 δύναμη με μόνο μια απαλή αρμονική γλυκιά κίνηση του καρπού και στη συνέχεια όλο του κορμιού μας που θα καταλήξει μπροστά και σε γλυκιά και αρμονική είσοδο των πεδίλων στη στροφή.

 

ΣΤΡΟΦΗ

 

Μπήκαμε στη στροφή απαλά. Ωραία τι κάνουμε τώρα? Απαλάααα. Τέρμα τα skid οι απότομες κινήσεις με κώλο, ώμο, κορμό και χέρια που κάνουμε και κάνουν χρατς τα πέδιλα και μας χαλάνε την γλυκιά αρμονία που πρέπει να έχει η στροφής μας. Ο σκοπός είναι να μάθουμε να κάνουμε απαλά γλυκό σκι σε όλο και πιο δύσκολα χιόνια και κλίσεις.

 

Στο top10 των συμβουλών για πίστα αναλύεται πόσο θα βοηθήσει το ώρα μέσα στη στροφή. Εδώ θα προσθέσουμε τη γλυκιά και αρμονική τοποθέτηση δύναμης. Όπως στην άσκηση με τα χέρια σαν πουλί. Είμαι τέρμα πάνω έχω σηκωθεί απαλά και τα πέδιλα είναι τοποθετημένα στην είσοδο της στροφής. Εδώ τα πράγματα είναι πάρα μα πάρα πολύ απλά στο τι έχω να κάνω και στο τι κάνουν λάθος το 99% των σκιερ επιπέδου 4-7 που ξέρω.

 

Έχουμε πει ότι στην είσοδο της στροφής δεν βάλαμε δύναμη καθόλου. Εδώ πρέπει να βάλουμε δύναμη για να στρίψουμε απαλαααααα. Ουσιαστικά το σωστό σκι γίνεται με σταδιακή τοποθέτηση δύναμης στα πόδια χωρίς εξάρσεις. Σταθερά αυξάνω τη δύναμη που δέχονται τα πέδιλα μου. Αυτό όμως δεν το κάνω βάζοντας δύναμη αλλά χρησιμοποιώ το κατέβασμα του σώματός μου από τη προηγούμενη φάση που είπαμε ότι έχω σηκωθεί (πάντα απαλά). Κατεβαίνω σιγά σιγά και φορτίζω τα πέδιλά μου σταδιακά με το βάρος του κορμιού μου το οποίο αφήνω χωρίς καμία έξαρση και αλλαγή να πέσει πάνω στα ήδη τοποθετημένα στη στροφή πέδιλά μου.

 

Στην άσκηση με τα χέρια σαν πουλί έχω βρεθεί όρθιος με τα χέρια ψηλά στην είσοδο της στροφής, τα πέδιλα έχουν ήδη μπει στην στροφή αλλά δεν έχουν δύναμη και αφήνω απαλά γλυκά και αρμονικά το κορμί μου και τα χέρια κατέβουν φορτίζοντας σιγά σιγά προοδευτικά τα πέδιλα.

 

Ο στόχος είναι συνηθίσουμε το σταδιακό φόρτισμα των πεδίλων και η διαχείρηση της δύναμης που θα βάλουμε. Πρέπει να εξαφανιστεί ταυτόχρονα κάθε περιτή απότομη κίνηση που έχει ο σκιερ που βάζει δύναμη συνήθως για να στρίψει τα πέδιλα γλυστρώντας τα. Πρέπει να μην υπάρχει καμία άλλη δύναμη στην κίνηση μέσα στη στροφή πέρα από το σταδιακό φόρτισμα των πεδίλων με τη χρήση του βάρους του σκιερ που κατεβαίνει σταδιακά μέσα στη στροφή.

 

Με γραμμικό, σταθερό, απαλό και γλυκό φόρτισμα των πεδίλων από το βάρος έχουμε φτάσει στην μέγιστη φόρτιση και μέγιστη δύναμη στα πέδιλα και μένει να στρίψουμε από την άλλη.

 

Δεν υπάρχει καμία άλλη κίνηση μέσα στη στροφή ούτε στα χέρια, ούτε στον κορμό, ούτε στα πόδια γενικά πουθενά στον σκιερ πέρα από το σταδιακό λύγισμα των των ποδιών και το κατέβασμα του κορμιού μέσα στη στροφή.

 

Για σκιερ επιπέδου 3-5 το πιο σημαντικό είναι να μην φοβηθούν και να κάνουν οποιαδήποτε απότομη κίνηση την ώρα που κοιτάνε ευθεία κάτω την πλαγιά. Για να γίνει αυτό πρέπει σε μια πλαγιά που έχουν εμπιστοσύνη αφού μπουν στη στροφή με το ζόρι να αφήσουν τα πέδιλα να κοιτάξουν κάθετα προς τα κάτω και μετά να υπάρχει η οποιαδήποτε τοποθέτηση δύναμης. Ίσως αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του να ανέβει κάποιος επίπεδο και εδώ έχουν πλεονέκτημα τα μικρά και μεγάλα παιδάκια που δεν φοβούνται την ταχύτητα. Ο φόβος του προκαλεί το να ανεβαίνει η ταχύητα στην κατηφόρα και τα πέδιλά μας να την κοιτάνε ευθεία είναι κάτι που ευτυχώς στο σκι πρέπει να νικήσουμε.

 

Βρίσκουμε μια ωραία ήρεμη πλαγιά λοιπόν στρίβουμε, κεντράρουμε τον κορμό και τα χέρια προς τα κάτω ενώ ταυτόχρονα κοτάμε ψηλά και ευθεία προς τα κάτω και απλά αρνούμαστε να κάνουμε κάτι μέχρι ένα νοητό σημείο. Σε αυτό το σημείο κάνουμε το φρενάρισμα/στροφή απότομα ή όχι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να βρούμε εμπιστοσύνη στο σκι μας ότι αφού μπήκα στην στροφή πρέπει να αποβάλλω οποιαδήποτε απότομη κίνηση αλλά αντίθετα να έχω εμπιστοσύνη στο να αναπτύξω φόρα ευθεία και να υπάρχει ένα σαφές σημείο στο οποίο και τα πέδιλα και το κορμί μου και τα μάτια μου κοιτάνε ευθεία την κατηφόρα και εγώ δεν κάνω τίποτα.

 

 

 

ΤΕΛΟΣ ΣΤΡΟΦΗΣ-ΕΝΑΛΛΑΓΗ

 

Εδώ θέλει κλικ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν κάνεις τίποτα εκτός από την κίνηση του καρπού. Αν γίνει σωστά κτήση του σκιερ η κίνηση του καρπού που αναφέρθηκε στην είσοδο της στροφής, αυτή αρκεί για να περάσουμε από τη μια στροφή στην άλλη γλυκά και απαλά.

 

Στην άσκηση που προτείνω έχουμε κατέβει κάτω κάτω και απαλά χωρίς καμία έντονη κίνηση αρχίζουμε να σηκωνόμαστε αφήνοντας τα πέδιλα να ρολάρουν από την άλλη όπως έχουμε πει. Ένα γλυκό αρμονικό κούνημα του καρπού να σκάσει το μπατόν μας δίνει το σημάδι να ξεκινήσουμε. Για το σλάλομ είναι σημαντικό να υπαρχει ομαλό σταμάτημα της μέγιστης δύναμης που έχουμε βάλει και να μην υπάρχουν νεκρά σημεία και για το κάρβινγκ να μπορέσει ο σκιερ να μην σηκωθεί σχεδόν καθόλου αλλά να γωνιάσει το πέδιλο έτοιμο για την επόμενη.

 

Και στα δυο είδη σκι το παν είναι να μην υπάρχουν νεκρά σημεία. Το 99% των σκιερ που ξέρω έχει νεκρό σημείο σε αυτή την κρίσημη φάση της στροφής που πρέπει να οδηγηθείς απαλά στην επόμενη. Οι πιο πολλοί ολοκληρώνουν την προηγούμενη στροφή τους και βρίσκονται σε ένα νεκρό σημείο που αντί να ξεκινήσουν την επόμενη παραμένουν ουδέτεροι σε μια ουσιαστικά τραβέρσα η οποία τους χαλάει όλο το σκι.

 

Αν η επόμενη στροφή ξεκινήσει εκεί που έχεις βάλει την μέγιστη δύναμη/φόρτιση στα πέδιλα στο τέλος της προηγούμενης φάσης που αναλύθηκε στο μέσα στη στροφή περνάμε στο είσοδος της στροφής και το αποτέλεσμα είναι μια γλυκιά αρμονική στροφή με την φόρτιση να φτάνει σταδιακά στο μέγιστο εκεί να γίνεται μηδέν και να ξεκινάει ομαλά η επόμενη. Στην πράξη σχεδόν όλοι έχουν ένα νεκρό σημείο που τους χαλάει εντελώς την αρμονία στο σκι, το οποίο μάλλον είναι από φόβο του να ξανααναπτύξω ταχύτητα, στρίβοντας αμέσως μετά από μια στροφή και την ασφάλεια που δίνει μια τραβέρσα πριν ξεκινήσει η επόμενη .

 

Το παν είναι ο σκιερ να βρει αυτό το σημείο της μέγιστης φόρτισεις που είναι κάτω κάτω με λυγισμένα τα πόδια και εκεί να γίνει η κίνηση του καρπού. Είναι τόσο απλό αλλά τόσο δύσκολο στη πράξη και τόσο σημαντικό. Στο μέγιστο σημείο φόρτισης της προηγούμενης στροφής πρέπει να φωνάξεις ΤΩΡΑ και να κινηθεί ο καρπός και κατά συνέπεια να ξεκινήσει η επόμενη.

 

Πάρα πολλές ώρες έχω περάσει να φωνάζω πολλές φορές μάταια τώρα τώρα τώρα λέγοντας το πότε πρέπει να αρχίσουν την επόμενη στροφή φίλοι μου. Πολλοί από αυτούς είχαν τεράστια διαφορά όταν άρχιζαν να πιάνουν ακριβώς αυτό το σημείο της μέγιστης φόρτισης των πεδίλων και ξεκινούσαν την επόμενη στροφή την κατάλληλη στιγμή.

 

Επίσης έχει φοβερή πλάκα να βλέπεις έναν σκιερ να περνάει στην εναλλαγή τη κατάλληλη στιγμή στις αριστερές και στις δεξιές να έχει το ουδέτερο σημείο και οι αριστερές να είναι καταπληκτικές και οι δεξιές όχι και τόσο. Μπορεί να συμβεί ακόμα και στην ίδια κατάβαση πέντε στροφές να τις αρχίσει σε αυτό σημείο και τις υπόλοιπες όχι και το ανάποδο.

 

Τώρα τώρα λοιπόν και βρείτε έναν σκιερ να σας λέει το τώρα και πολύ προσπάθεια κάποια στιγμή θα βγει τόσο φυσικά που θα γίνει βίωμα και το τέλος της μιας στροφής θα οδηγεί χωρίς νεκρά σημεία στην επόμενη.

 

Αυτά τι άλλο θέλετε? Κάντε δυο στροφές με αυτό τον τρόπο παρόμοιες μεταξύ τους, και μετά βρείτε το ρυθμό σας τραγουδήστε lets come together right now oh yeah in sweet harmony η κάτι πιο γρήγορο για γλυκό αρμονικό ξεκούραστο και απολαυστικό σκι.

 

Υπομονή το σκι θέλει τα κλικ του δεν γίνεται με την ώρα και ξαφνικά θα βγουν όλα αρμονικά στην αρχή σε μια μπλε με τέλειο χιόνι, μετά σε μια κόκκινη με μέτριο χιόνι και μετά σε μια μαύρη με πούδρα. Εμένα μου βγήκε φορώντας ένα πιο μαλακό πέδιλο, μόλις έμαθα ότι πέταγα χωρίς λόγο το δεξί χέρι, σε ένα σκι τεστ που μαλάκωσε ξαφνικά το εκτός πίστας, καρβάροντας μια μέρα μετά από ένα μάθημα με τον Στέργιο το Πάππο, μετά από μια κατάβαση κολλητά πίσω από τον Makalu χωρίς να βλέπω καν που πατάω που αναγκαστικά έκανα το τώρα τώρα, και φυσικά σε μια απαλή στροφή στη Σαχάρα με το αλεξίπτωτο απαλά να φορτίζει και να ξεφορτίζει τα πέδιλα με μια γλυκιά αρμονία.

 

Αλλά μέχρι την επόμενη φορά που θα το νιώσουμε ας σκεφτούμε ότι μόνο με τη βαρύτητα και λίγο χιόνι μπορούμε να έρθουμε σε μια γλυκιά αρμονία

 

post-225-0-88033900-1328309228_thumb.jpg

Edited by ΜΙΚ
 • Like 12

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest afrodite

Δε μπορει να γινει ενα παρομοιο (τέλιο) αρθρο και για το snowboard?

 

 

Zηλεψα τώρα... αφου εκατσα και το διαβασα μπας και μου χρειαστει του χρονου αν μαθω σκι. Βεβαια στη πορεία κάπου χάθηκα μιας και μου είναι ολίγων αγνωστα αυτά για 'μενα. :lol: :LOL:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο ΜΙΚ

Θα μελετηθεί δεόντως, όπως έχουν γίνει και άλλα σχετικά διδακτικά posts δικά σου και άλλων μελώ

 

Τις ευχαριστίες με μία ευχή για ούριους ανέμους και καλά θερμικά στις πτερυγές σου (μέχρι την έλευση των επόμενων χιονιών... :lol: )

Edited by itiotis

Ο μόνος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις...

Αν και όταν κάνεις σχέδια μπορεί Κάποιος να χαμογελά, εσύ κάνε τα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τέλειο ΜΙΚ!

 

Ευχαριστούμε


Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο post. Όπως ακριβώς τα λέει ο ΜΙΚ είναι το τουριστικό σκι. Minimum effort, maximum result.

 

Και επειδή κάνω τα περισσότερα από τα λάθη που περιγράφεις, από αύριο εξάσκηση, ειδικά με την τεχνική "πουλί". Πάντα ήθελα να πω σε μια ωραία συνχιονοδρόμο "να σου δείξω το πουλί μου;" B)

 • Like 1

Νίφει!

Share this post


Link to post
Share on other sites

MIK, ευχαριστώ! Καταγράφεται.


Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. © Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites
Και επειδή κάνω τα περισσότερα από τα λάθη που περιγράφεις, από αύριο εξάσκηση, ειδικά με την τεχνική "πουλί". Πάντα ήθελα να πω σε μια ωραία συνχιονοδρόμο "να σου δείξω το πουλί μου;" B)

 

1. Τα περισσότερα περισσότερα από τα λάθη αυτά τα κάνω ΕΓΩ!!

 

2. Βρε, θα σου βάλω BAN!!! Θα γίνει ο πόλεμος των μοντς το φόρουμ!!!! :P


Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο Μιχάλη πολύ ωραίο θέμα, και χαρά στο κουράγιο σου που τα έγραψες τόσο αναλυτικά.

 

όποιος θέλει να το παιδέψει,

ας ξεκινήσει σε πίστα που να την έχει και στην ευθεία (πχ Περικλή),

με ρυθμικές συνεχείς στροφές (όχι νεκρά σημεία, όχι ενδιάμεσες τραβέρσες),

όλη η κατεβασιά ίδιας ακτίνας στροφές (η επόμενη με άλλης ακτίνας),

ένα ρυθμικό τραγουδάκι βοηθάει πολύ (αλλιώς κεεε-οπ κεεε-οπ),

δούλεμα δεξιές αριστερές να είναι ίδιες ,

κάθε τέσσερις εύκολες πίστες και μία δυσκολώτερη (που δε θα γίνεται το ίδιο καλά αλλά δεν πειράζει, μετά πάλι 4 εύκολες, μέχρι σιγά σιγά να φτάσουμε στο μία προς μία),

και όταν σιγουρέψουμε ότι περνάμε και τις δύσκολες χωρίς skidding,

τότε ορμάμε και στα απάτητα !!

 

αναπόφευκτο αποτέλεσμα της βαρύτητας, είναι η ταχύτητα...

όσο και να κόβουν οι στροφές σου,

στη μεγάλη κλίση και στα απάτητα, εύκολα αρμονικά και αργά ΔΕΝ γίνεται,

είναι ανάγκη να γίνουμε φίλοι με την ταχύτητα, αλλιώς μένουμε στις εύκολες,

 

και μιά που είμαι της παλιάς σχολής, ας το πω (δειλά-δειλά),

μήπως όλα αυτά γίνονται πιό εύκολα με τα πόδια κολλημένα ;

μήπως αξίζει να το ξαναδούμε λιγάκι ;

Share this post


Link to post
Share on other sites

δε γινεται κολλημένα αδερφέ, τα σκι εχουν φτυαρια,ουρες... αμα κολλήσεις μποτες θα καβαλάς μπρος πισω.

Τα σκι θελουν χώρο για να πατησουν στις ακμες τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας από τους καλύτερους δασκάλους σκι που είχαμε ποτέ αρκετά παιδιά από το Σύλλογο, ο Γιώργος ο Στέρκος στο Serre Chevalieur στη Γαλλία, 2 πράγματα μου διόρθωνε συνέχεια:

 

1) Κοίτα μακριά

 

2) πιό ανοιχτά τα πόδια!

 

Του λέω: Δάσκαλε, μιά ζωή προσπαθώ να τα έχω κλειστά !! B)

 

Όχι!! Επέμενε, είναι η πολύ παλιά σχολή αυτή, τα πόδια με τα σημερινά πέδιλα που είναι όλα παραβολικά, πρέπει να είναι στο εύρος της λεκάνης.


Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Share this post


Link to post
Share on other sites
...

2) πιό ανοιχτά τα πόδια!

 

Του λέω: Δάσκαλε, μιά ζωή προσπαθώ να τα έχω κλειστά !! :P

 

Όχι!! Επέμενε, είναι η πολύ παλιά σχολή αυτή...

 

B):P :P

 

Ρε δεν ηξερες με ποιον εχεις να κανεις; :lol: Δεν του ξεφευγει τιποτα του Γιωργου!!!... :P

 

Εχει ματια και στην πλατη...

 

Ποσο παλιας σχολης εισαι δηλαδη;

 

α)

19308.jpg

 

β)

5464906611_5a4013fa43.jpg

 

γ)

Olympic-Athletes-in-Sports-Illustrated-Swimsuit-issue.jpg

 

δ)

4603822355_3520188963.jpg

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνέχισε Μάκη όλο και πιο γλυκά αρμονικά κατεβαίνει το thread όσο διαβάζεις παρακάτω

 

Έχω σχεδόν ετοιμο το κειμενάκι με το κοίτα ψηλά, άνοιξε τα πόδια και τη σωστή στάση σώματος όπως οι κοπέλες

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites
δε γινεται κολλημένα αδερφέ, τα σκι εχουν φτυαρια,ουρες... αμα κολλήσεις μποτες θα καβαλάς μπρος πισω.

Τα σκι θελουν χώρο για να πατησουν στις ακμες τους.

ναι το έχω αναρωτηθεί, φανταζόμουν ότι εκτός από τα big mountain, τα άλλα χωράνε. τα δικά μου είναι στενά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προτείνω να ρίξετε μια νέα ματιά στο κείμενο έχει γίνει ένας ψιλοχαμός από αλλαγές και προσθήκες.

 • Like 2

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στροφάρες.... (όχι λόγω μεγέθους αλλά τεχνικής)

 • Like 2

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

Screenshot_1.jpg.c84498b90f2144f3beb18cc42ceb0539.jpg

Austrian Level 2 Ski Instructor

Share this post


Link to post
Share on other sites

πωωωω ρε φιλε τι μας κανεις θα πουμε τον λαππα να σε μπαναρει

 

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

 • Like 4

1162895.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Posts

  • Μαγικές εικόνες πάνω στο λοφάκι μας.  Κι ας το χαζεύουμε από την live κάμερα... Υ.Γ.: Γιάννη & Αλέξη μπράβο σας. Μπράβο και σε αυτούς που, επιτέλους, συννενούν & ρίχνουν λ€φτά για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι ιδέες. 
  • Αγαπητέ panhristo δεν έχω και δεν επιθυμώ αντιπαράθεση μαζί σας ούτε με κανένα άλλο μέλος του συλλόγου , για αυτό το λόγω δήλωσα λάθος μου στον Konkan σε προηγούμενη ανάρτηση μου . εάν έχω κάποια διαφορά σε θέματα συμπεριφοράς απευθύνομε με προσωπικό μήνυμα   Σχετικά για τον χαρακτηρισμό σου στο πρόσωπο μου ,αντιλαμβάνομαι ότι  υπολήπτομαι της μόρφωσης σας και των γνώσεων σας ,   Αυτό  που προσπάθησα να μεταφέρω εδώ  (ανεπιτυχώς )είναι ο κακός τρόπος που αντέδρασαν επίλεκτα μέλη του συλλόγου στην επιστροφή στο φόρουμ ένος παλαιού  μέλος  (κατακεραυνώθηκε)  ώμος  ας μην επεκταθούμε , δεν θα οφελήσει σε κάτι τον σύλλογο               
  • Χαίρομε  που η επιστροφή μου στο φορουμ -εδωσε αφορμή για ροΐ ποσταρισμάτων  απο πολλους καλους μου φιλους  Συντομα θα βλεπουμε  και ΜΠΑΝΕΡ  σαν  Σκαφοτεχνικη  Ενισχύοντας  με αυτο τον τροπο τα εσοδα του συλλογου  και μπορώντας πια να  κλικ άρετε  στην σελίδα  και να  μας  διαφημίζετε με καθε  κλικ  Ευχαριστω  μετα απο καιρο  ακομη μια φορα τον φιλο μου πανχριστο  για την τεκμηριωμένη  ανάλυση που εγραψε  για το θεμα σχετικα με τον Γιάννη Θα προσπαθήσω να ειμαι ποιο σωστως συντακτικά τωρα που πάτησα τα 63   χρονια  Το μελλον  ειναι μπροστα μου  για ακομη καλύτερη βελτιώσει   
  • Ναι περί αυτού πρόκειται. Είπα θα κρατηθώ, αλλά δε μπορώ με αυτά που διαβάζω και ειλικρινά (και χωρίς περιστροφές) τα θεωρώ επιπλέον και παιδαριώδη. Επιπλέον, μιας και εδώ είναι «καφενειο», ας ακουστεί κι η δική μου «φωνή» ξανά και ξανά (αν χρειαστεί). Εξηγούμαι: 1. Ευχαριστώ πολύ τον φίλο @KonKan για την καλή του πρόθεση να δώσει εξηγήσεις των γραφομένων μου. 2. Φαίνεται, από τα μέχρι τώρα γραφόμενα, σύμφωνα με την άποψη του @vaggelis ότι δεν είμαι σε θέση να αντιλαμβάνομαι το "καλό του συλλόγου" (κάπου το έγραψε αλλά δεν το βρίσκω τώρα), ειδικά, σφαιρικά ή οτιδήποτε άλλο, προσβάλλω μέλη και δημιουργώ προβλήματα.... Αδυνατώ να αντιληφθώ τι είναι αυτό που τον κάνει να πιστεύει ότι αντικειμενικά έχει δίκιο, ακόμα κι αν συντάσσονται μαζί του επιπλέον μέλη - λες και πρόκειται για εκλογική αναμέτρηση όπου ρωτήθηκαν όλες οι γνώμες. Πάντως έτσι που το πιστεύει και το εκφράζει, μοιάζει σαν να θέτει αυτομάτως τον εαυτό του σε υπέρτερη θέση έναντι υπόλοιπων μελών - πράγμα που βεβαίως συμβαίνει μόνο στη δική του σκέψη κι όσων συμφωνούν αδιακρίτως μαζί του. 3. Στο δια ταύτα, ας θέσουμε κάποιες έννοιες βασικές για τα όσα λέμε:     Το φόρουμ είναι εικόνα του συλλόγου προς τα έξω, είτε μας αρέσει είτε όχι.     Εκτός από εικόνα, φιλοδοξεί να είναι και πηγή γνώσης για τα μέλη του ΕΣΤουΧ αλλά και τους έξωθεν αυτού, προσδοκώντας να προσελκύσει τους τελευταίους στις τάξεις του.     Ειδικά ως προς το πηγή γνώσης, τον λόγο έχουν οι μηχανές αναζήτησης, οι οποίες με την έλευση πλέον και της τεχνητής νοημοσύνης "τιμωρούν" (περισσότερο κι από πριν) με υποβιβασμό στη κατάταξη των αποτελεσμάτων τους, τους ιστότοπους με χαμηλή θεματική διάρθρωση και δομή. Εν ολίγοις, προτιμώνται "εσωτερικά διασυνδεδεμένες" σελίδες και ιστότοποι. Ο τίτλος αυτός λοιπόν, όπως και παρά πολλοί ακόμα  - «7 μέρες με τον xxxxx» - δεν έχει καμία νοηματική σύνδεση με το υπόλοιπο φόρουμ. Όποιος βιαστεί να πει ότι αυτό λίγο πειράζει γιατί πρόκειται απλώς για ένα νήμα, ας γνωρίζει ότι όσο περισσότερα τα ακαταλαβίστικα νήματα, τόσο μεγαλύτερο το "πλήγμα" στο φόρουμ και τη συνολική τη αξιολόγησή του από τον περίφημο "αλγόριθμο".     Ακόμα κι αν κάποιος αποφανθεί ότι "αυτό ελάχιστα μας ενδιαφέρει", ας έχει κατά νου ότι ενδιαφέρει τους χορηγούς που προβάλλονται μέσω του συλλόγου και συμβάλλουν οικονομικά στην επιβιωσή του.     Στη προκειμένη περίπτωση, ένας τίτλος του τύπου "7 μέρες με τον panchristo στα Καλάβρυτα" (ας μου συγχωρεθεί η διασκευή για να μην κατηγορηθώ για προσωποποιημένη στόχευση), δημιουργεί πολλαπλούς ψηφιακούς συνειρμικούς συσχετισμούς: 1. Καλάβρυτα, 2. Panchristo (μετρήστε πόσες φορές εμφανίζεται το nickname εκάστου) και αμέσως οι εσωτερικές διασυνδέσεις μέσα το φόρουμ ανεβάζουν κατά πολύ την ποιοτική του βαθμολογία. Το ίδιο ισχύει και για τα νήματα που είναι άσxετα με την χιονοδρομία. Απλώς "μολύνουν" και ρίχνουν τον μέσο όρο στοχευμένης θεματολογίας του site. Κι αυτός είναι ο λόγος που σε πρότασή μου προς το ΔΣ (αυτό και προηγούμενα) ήταν να καταργηθούν. Σκεφτείτε πόσο επωφελές θα ήταν για το σύλλογο να βγαίνει 2ο, 3ο αποτέλεσμα στην αναζήτηση όρων χιονοδρομίας στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης. Ε, αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο δεν είναι ποιοτικά υψηλά (με την έννοια του απολύτως σχετικά με τη χιονοδρομία) το περιεχόμενό του.     Πέρα από τα ψηφιακά όμως  -που κάποιος (ίσως πραγματικά πολλοί) αγνοεί, η (ευ/δυσ)-αναγνωσιμότητα των μηνυμάτων είναι επίσης πολύ σημαντική. Και ναι, το να διαβάζεις ξανά το μήνυμά σου πριν πατήσεις Submit βοηθάει. Τώρα αν μπορείς να προσπαθείς να είσαι και ορθογράφος δε βλάπτει, αλλά θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε κανείς να ζητήσει. Ένα συντακτικό όμως να βγαίνει νόημα βρε αδερφέ, ε αυτό δεν είναι φοβερό... Τι στο καλό, όλοι σχεδόν γέροι είμαστε πια έδω μέσα, καλύτερη γραμματική και γλώσσα έχουμε μάθει από τις γενιές Υ,Ζ κι έπειτα. Αλλά τι λέω, δεν θυμάμαι να διόρθωσα κανέναν επ' αυτού. Δεν είπα στον κόσμο πως να γράφει αγαπητέ @vaggelis. Προσπάθησα να προκαλέσω ευγενικά μιαν απάντηση που θα καθιστούσε πιο ευανάγνωστο το νήμα. Το οποίο παρά την επίσης καλοπροαίρετη επισήμανση ότι για κάποιον λόγο δεν δέχεται τις εικόνες του δημιουργού του, εξακολουθεί να μην προβληματίζει κανέναν. Αν όλες αυτές οι εξηγήσεις δεν επαρκούν για να τεκμηριώσουν την καλή μου πρόθεση και εξακολουθείς να πιστεύεις ότι όλο αυτό δημιουργεί πρόβλημα, λυπάμαι, αλλά δεν μοιράζομαι την αντίληψή σου. Ως εκ τούτου και μετά από όλες τις παραπάνω εξηγήσεις, την προσπερνώ, αδιαφορώντας, ευχάριστα.        
  • Τα Καλάβρυτα δείχνουν το δρόμο αυτές τις μέρες για το πως αξιοποιείται ένα βουνό πέρα από τους μήνες με χιόνι. Χιλιάδες θα ανακαλύψουν για πρώτη φορά αυτές τις μέρες το βουνό, εκατοντάδες θα αναρωτηθούν "ρε λες να είναι εξίσου ωραία και πιο ωραία χειμώνα; μήπως δοκιμάσω κάνα σκι/σνοουμπορντ;".  Ναι τα λίφτ μπορούν να γυρίζουν και καλοκαιρινούς μήνες, δεν θα πάθουν ηλίαση.. Τροφή για σκέψη για τα υπόλοιπα μεγάλα χιονοδρομικά της χώρας το τριήμερο που έρχεται (ακόμα και αν τους το χαλάσει η βροχή όσο μπορεί να χαλάσει) Γεμίζει σιγά σιγά σκηνές: https://kalavritaski.gr/live-cameras/
 • Upcoming Events

  No upcoming events found
 • Today's Birthdays

  1. Jdrim
   Jdrim
   (47 years old)
 • Who is online

 • Forum Statistics

  • Total Topics
   17,105
  • Total Posts
   456,493
 • Member Statistics

  • Total Members
   9,628
  • Most Online
   1,823

  Newest Member
  Liana Alvarao
  Joined
×
×
 • Create New...