Jump to content
ΜΙΚ

Εκπομπές αερίου θερμοκηπίου και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Recommended Posts

Δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το στο θέσω Χρήστο.

Είσαι σίγουρος οτι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης πάρκων , που όπως φάινεται από τα στατιστικά της ΕΛΕΤΑΕΝ , έχει πραγματικό νόημα την ίδια στιγμή που ΔΕΝ φαίνεται να υπάρχει εθνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας; και την ίδια στιγμή που οι ρυθμοί ανάπτυξης καλπάζουν προς τα πάνω (οκ θα σταματήσω να βγάζω το σκύλο βόλτα :D ) Από αυτήν την άποψη το βρίσκεις λογικό να τοποθετούνται ανεμογενήτριες στην φύση όπου λάχει; Αυτό ρώτησα , αν είσαι σίγουρος μάλλον αυτό οφείλεται στην αισιοδοξία σου ή ξέρεις κάτι παραπάνω που θα έπρεπε να καταχωρηθεί σε αυτό το θρεντ.

Τώρα τα υπολοιπα για τα συμπλέγματα περι κέρδους , ποιος έχει περισσότερα χρήματα ή ποιος βγάζει περισσότερα δεν με αγγίζουν - αλλά να μην λέμε όμως οτι οι επενδύσεις αυτές γίνονται τάχα μου στο όνομα της καθαρής ενέργειας και να υποκρινόμαστε οτι όλα γίνονται για το περιβάλλον...

ps. στο κάτω κάτω να σου πω χεστηκ@ στην τελική , δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα πω οκ την κάναμε και αυτήν την μαλακί@ σαν χώρα , συνεχίζουμε την ζωή μας κανονικά. Άλλωστε κουβέντα κάνουμε.

Edited by Fidelio

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

που ΔΕΝ φαίνεται να υπάρχει εθνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας;

Mε συγχωρείς που διακόπτω αλλά υπάρχει ενθικά υπογεγραμμένος στόχος για 20% εξοικονόμηση μέχρι το 2020 και περιμένουμε του 2030 κλπ τους στόχους.

Παράλληλα (δόξα τον Ύψιστο) τον τελευταία καιρό έχουμε δουλειά από πολλά ΕΣΠΑ που τρέχουν για εξοικονόμηση ενέργειας (πράσινα δώματα, πράσινος τουρισμός, εξοικονόμιηση στα σπίτια, εξοικονόμηση στη βιομηχανία, στις μεταφορές, βιοκλιματικές αναπλάσεις κλπ κλπ και κάθε μήνα βγαίνει και άλλο)

Κάθε σπίτι πρέπει να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης, κάθε προιόν και φυσικά κάθε αμάξι χαρατσώνεται ανάλογα με την κατανάλωσή του

Το κύριο πρόβλημα είναι ο ιδιωτικός τομές που αν δεν έχει επιχορήγηση δεν ξεκινάει καν να σκέφτεται να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας. πχ έχω προσπαθήσιε πολλά ενεργοβόρα γραφεία και καταστήματα με κόστος 50.000+ ευρώ το χρόνο σε ρεύμα και μόλις τους λές δώσε κάτι για να το κάνεις 40.000 το σκέφτονται, το σκέφτονται και δεν...συνεχίζουν το 50.000+ σπαταλώντας άφθονη ενέργεια

Πίστεψέ με το κράτος προσπαθεί (θα μπορούσε βέβαια να προσπαθεί πολύ πιο πολύ αλλά προσπαθεί)

Επίσης το άλλο κύριο ερώτημα είναι την όποια ενέργεια καταναλώνουμε για ηλεκτρισμό, θέρμανση, βιομηχανία και μεταφορές εκτός από ΑΠΕ έχουμε άλλη εναλακτική? Μακάρι να κάνουμε 70% εξοικονόμηση συνολικά στον πλανήτη. Και αυτό το 30% της σημερινής κατανάλωσης με ποια πηγή ενέργειας να το παράγουμε?

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Προβληματισμοί είναι λοιπον αυτοί και όχι κατάρες.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Ανδριώτης είμαι, συνέβαλα λιγάκι στη δημιουργία :D

Περίπου 120 από αυτά τα MW πραγματικά δεν ενοχλούν (εκτός από τον Μαβή) κανέναν και περιβαλλοντικά πίστεψέ με δεν έχουν κανένα θέμα. Στις δύο άκρες του νησιού δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν. Τις ορνιθολογικές αν με αφήσουν οι πελάτες μπορώ να τις ανεβάσω. Έχει κυρίως βραχοπούλια που τουλάχιστον η εμπερία της Εύβοιας έχει δείξει ότι δεν ενοχλούνται.

Προφανώς και διαφωνώ στο κάθε βουνό που είναι μακριά από σπίτια να γίνει αιολικο πάρκο.

Τέλος ο κος Μαβής πιπιλάει την καραμέλα χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό. Η χώρα έχει " Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για ΑΠΕ". Καλό, κακό ΄το συζητάμε, νομοθεσία υπάρχει (και έλα στο γραφείο να δεις όλο το χωροταξικό της Άνδρου)

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ. Όχι 500 μηχανές σε κάθε κορφή της Άνδρου ναι σε 40 μηχανές εκεί που αν τεκμηριωθεί δεν έχουν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Και παραμένει η ερώτηση ακόμα και το εξοικονομημένο πως το παράγουμε όσο το δυνατών πιο φιλικά στο περιβάλλον

Υ.Γ. Χωρίς πλάκα panpanoy κερνάω το ταξίδι μόνο και μόνο για να φάμε και να κάνουμε ουσιαστική υπέροχη κουβέντα Μαβής, εσύ και εγώ στο μπαλκόνι του Αιγαίου. Ο κος Μαβής φυσικά και έχει αυθαίρετότατο τετραόροφο πάνω σε παραλία

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Ισως θα έπρεπε να μιλήσεις ο ίδος με τον κος Μαβή γιατί είναι και η δουλειά σου και σε αφορά πιο άμεσα ή να κάνεις κάποια διάλεξη για τον αντιλογο ή να παραθέσεις κάτι ανάλογο αν υπάρχει. Τα "δεν υπάρχουν προβλήματα " , " δεν είναι έτσι όπως τα λέει", "έχει αυθέραιτο", "δεν ενοχλούνται τα βραχοπουλια (μάλιστα το έχεις παρατηρήσει εσύ ο ίδιος)" είναι αρες μάρες κουκουνάρες , το ίδιο λέω και εγώ (για να μην παρεξηγηθούμε).

Από το βίντεο όπως λέει και ο ίδιος και από τα γραφομενά σου παράλληλα , σταχυολογω ...

Edited by Fidelio

Μα με τον Μαβή έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες να τα λεμε

Όσον αφορά τον Πετρίτη. Έχω περάσει χιλιάδες ώρες από μικρό παιδί να παρατηρώ τι κάνουν οι πετρίτες της Άνδρου. Μερικές φορές πέταξα και παρέα τους. Και πίστεψε με στα δυο σημεία που λέω...απλά δεν πάνε. Στο κεντρικό τμήμα σαφώς και θα ενοχληθούν αν και τόσο χρόνια πετάνε πολύ πιο έξυπνα από όσο φαντάζεσαι χωρίς να είμαι ορνιθολόγος αμφιβάλλω να θα πέσει ποτέ Πετρίτης πάνω σε α/γ.

Κάι αυτό που μου έχει δείξει η εμπερία μου είναι ότι όσοι παραπονιούνται για τα πουλιά, είτε δεν έχουν δει πουλί, είτε πιάνουν μια καραπίνα για χόμπι και τα σκοτώνουν.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το στο θέσω Χρήστο.

Είσαι σίγουρος οτι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης πάρκων , που όπως φάινεται από τα στατιστικά της ΕΛΕΤΑΕΝ , έχει πραγματικό νόημα την ίδια στιγμή που ΔΕΝ φαίνεται να υπάρχει εθνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας; και την ίδια στιγμή που οι ρυθμοί ανάπτυξης καλπάζουν προς τα πάνω (οκ θα σταματήσω να βγάζω το σκύλο βόλτα :D ) Από αυτήν την άποψη το βρίσκεις λογικό να τοποθετούνται ανεμογενήτριες στην φύση όπου λάχει; Αυτό ρώτησα , αν είσαι σίγουρος μάλλον αυτό οφείλεται στην αισιοδοξία σου ή ξέρεις κάτι παραπάνω που θα έπρεπε να καταχωρηθεί σε αυτό το θρεντ.

Τώρα τα υπολοιπα για τα συμπλέγματα περι κέρδους , ποιος έχει περισσότερα χρήματα ή ποιος βγάζει περισσότερα δεν με αγγίζουν - αλλά να μην λέμε όμως οτι οι επενδύσεις αυτές γίνονται τάχα μου στο όνομα της καθαρής ενέργειας και να υποκρινόμαστε οτι όλα γίνονται για το περιβάλλον...

ps. στο κάτω κάτω να σου πω χεστηκ@ στην τελική , δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα πω οκ την κάναμε και αυτήν την μαλακί@ σαν χώρα , συνεχίζουμε την ζωή μας κανονικά. Άλλωστε κουβέντα κάνουμε.

Πρώτα από όλα, υπάρχει εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας και αν googlίσεις την υπογραμισμένη πρόταση θα δεις πολλές αναφορές σε αυτό.

Για την συζήτηση όμως ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο και δεν υπάρχει. Γιατί επιμένεις στο δίλημμα "Ή δεν θα σπαταλώ καθόλου ενέργεια, ή θα σπαταλώ από ρυπογόνες πηγές"; Δηλαδή ή του ύψους, ή του βάθους; Από την στιγμή που δεν μπορούμε να μειώσουμε τα αυτοκίνητα, δεν θα πρέπει να υπάρχει υποχρέωση τα καινούργια να τηρούν αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων; Η έλλειψη υποχρέωσης της μετατροπής των κτιρίων σε πράσινα θα πρέπει να συνοδεύεται την διαιώνιση της ενεργειακής εξάρτησης τους από τον ρυπογόνο λιγνίτη;

Αλήθεια, ποιος είπε να τοποθετούνται τα αιολικά όπου λάχει; Για κάνε καμία παράθεση, γιατί όσο και να ψάχνω σε αυτά που έχουμε γράψει δεν βρίσκω κάτι. :D

Δεν λέμε ότι όλα αυτά γίνονται στο όνομα της καθαρής ενέργειας και για το περιβάλλον. Λέμε ότι έχει βρεθεί ένας τρόπος να έχουν κίνητρο οι ιδιώτες να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις που θα ωφελήσουν όχι μόνο την τσέπη τους, αλλά ΚΑΙ το περιβάλλον. Ο μόνος τρόπος να πείσεις τον κόσμο να κάνει κάτι, είναι αν του δείξεις ότι θα κερδίσει από αυτό (ναι, είμαι κυνικός). Και παρόλο που βρέθηκε ένας τρόπος να κερδίζουμε όλοι, εμείς εναντιωνόμαστε σε αυτόν κυρίως γιατί χαλάει την αισθητική μας και το περί δικαίων κερδών αίσθημα μας:

"Να μην μπουν ανεμιστήρες ώστε να θησαυρίζει ο Μυτιληναίος! Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον καθαρότερο αέρα για τα παιδιά της Μεγαλόπολης, το θέμα είναι ότι αυτός το κάνει για να βγάζει λεφτά, so it logically follows ότι πρέπει να είναι κακό για εμάς και το περιβάλλον. Και αν χρειαστεί να φτιάχνουμε ψεύτικες εικόνες για να τρομάξουμε τον κόσμο και να τον πείσουμε να εναντιωθεί στο έργο δεν πειράζει, πάνω από όλα ο αγώνας κατά του μεγάλου κεφαλαίου, ο ρεαλισμός δεν έχει θέση εδώ".

Νίφει!

Αποδίδεις στα λεγομενά μου έννοιες όπως "κατα του κεφαλαίου" ή και συμπλέγματα για το ποιος βγάζει περισσότερα χρήματα ή λιγότερα συνεχώς σε κάθε διατύπωση των επιχειρημάτων σου, ενώ αυτό που λέω εγώ είναι οτι κέρδος δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελεί το βασικό κινητρο για την προωθηση έργων στο ονομα της πράσινης ανάπτυξης. Κέρδος + ποιότητα είναι το ζητούμενο. Επίσης είναι ίσως η τρίτη ή τέταρτη φορά που αναφέρεσαι στις παραπλανητικές εικόνες. Χμ.. ξανα μανα , δεν με απασχολεί αν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προδιαγραφές σχεδίασης ενός τέτοιου σταθμού. Καταντά ψυχαναγκαστικό να το επαναλάβουμε νομίζω.

Επισης δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα όπως το θέτεις, " δεν θα σπαταλώ καθόλου ενέργεια, ή θα σπαταλώ από ρυπογόνες πηγές" δεν καταλαβαίνω τι σχεση έχει με αυτά που λέω εγώ, σορυ.

Εθνικό σχέδιο για το ενεργειακό. Εθνικό σχέδιο "έχουμε δει" για πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Εχω googlαρει και έχω βρεί διάφορα δημοσιεύματα σχετικά και επίσης εχω βρει αρκετούς φορείς ΚΑΙ στην Ελλάδα που παρουσιάζουν μια σωρεία προβληματικών της άλλης πλευράς για την συμπληρωματική ενέργεια. Ετσι λοιπον μεταφέρω και τον προβληματισμό μου εδώ, τον οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να στον εξηγήσω πιο απλά, όπως τα περιγράφω στα παραπάνω ποστς.

Τέλος, που έγραψα εγώ οτι δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει το πρόβλημα της Μεγαλόπολης ή της Πτολεμαίδας; Λες και με τους αιολικούς σταθμούς θα σταματήσουν να λειτουργούν οι σταθμοί λιθάνθρακα... ?

Edited by Fidelio

Τα συμπλέγματα δεν είναι κάτι που καταλογίζω σε εσένα, αλλά σε αυτούς που προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τεχνολογίες ταυτίζοντας τες με το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να προκαλέσουν τα αντανακλαστικά των μαζών και να τις κινητοποιήσουν ενάντια σε τέτοια έργα. Όταν θα αρχίσουμε να συζητάμε για τις επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον βασισμένοι σε επιστημονικά στοιχεία και όχι σε προτάσεις του στιλ "να αφήσουμε τα βουνά στην ησυχία τους", ή "όχι στις ανεμογεννήτριες των πολυεθνικών", θα χαρώ να μην το ξανααναφέρω. :D

Φαντάζεσαι τι θα είχε γραφτεί για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν δεν ήταν τόσο διαδεδομένοι στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να τους προωθήσουν 1-2 μεγάλες πολυεθνικές; Πόσες ημερίδες θα οργανωνόντουσαν, πόσες γελοιογραφίες με τις άσχημες κατασκευές (και οι ηλιακοί αντίθετα από τις ανεμογεννήτριες, είναι άσχημοι) στις στέγες των κτιρίων; Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόση ενέργεια εξοικονομεί η χώρα από αυτή την τεχνολογία;

Όπως έγραψε ο ΜΙΚ σε προηγούμενο μήνυμα, η χρήση των ΑΠΕ σημαίνει ότι κάποιες λίγες (προς το παρόν) μέρες τα λιγνιτικά δεν λειτουργούν. Και όσο αυξάνουμε τα πρώτα, τόσες περισσότερες μέρες θα μπορούμε να κλείνουμε τα δεύτερα, μέχρι που ίσως να φτάσουμε στο σημείο να είναι θεωρείται αξιοπερίεργη η χρήση ρυπογόνων εργοστασίων, ένα τελευταίο μέτρο στο οποίο θα καταφεύγουμε μόνο όταν ο καιρός αρνείται να μας δώσει ενέργεια από τον άνεμο τα κύματα ή τον ήλιο.

BTW...

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!! Ο κυνηγετικός σύλλογος κόπτεται για το περιβάλλον και τα πουλιά που θα σκοτωθούν πάνω στις τουρμπίνες; :D :D

(νταξ, έχει λογική, το ομολογώ, αν σκοτώνονται στις τουρμπίνες, τι θα έχουμε μετά εμείς για να πυροβολήσουμε; :D )

Νίφει!

Επειδή περνάω κάθε μέρα απο την Μεγαλόπολη για δουλειά εχω παρατηρήσει οτι σε μερες που εχει αέρα οι καμινάδες και οι λέβητες των μονάδων καπνίζουν ελάχιστα ή και καθόλου

9-2-05020.jpg

Αυτό με του κυνηγούς είναι τραγικό όντως , στο παραπανω βίντεο , είναι προφανες γιατί εμπλέκονται και βέβαια έχω ιδιαιτερο θεματάκι με το κυνήγι εν γένει ! :D

Ωστόσο αναφέρονται και διάφορες άλλες πτυχές του θέματος ~ μην τις κάνουμε γαργάρα για την δημιουργία εντυπώσεων Χρήστο :D , γιατί θα ποστάρω φωτογραφίες από Photshop μέχρι να αναγκαστείς να το κλειδώσεις. :D

εν τέλει ...διαφορετικές απόψεις. Ας μιλήσει και κανένας άλλος. :D

Xρήστο τι προτείνεις τελικά για να έχουμε καθαρή ενέργεια;

Α και που σαι στο τέλος εμείς εδω στην επαρχία θα βγούμε ολοι για κυνήγι γιατί θα μας εχει κόψει η πείνα...

9-2-05020.jpg

Προτείνω να μην γεμίσουμε το περιβάλλον άσκοπα με σταθμούς αιολικών. Να μπουν όσοι σταθμοι πρέπει να μπουν ως συμπληρωματική πηγή (δεν είναι εναλακτικές πηγές ενέργειας). Απλό;

[ Επίσης όταν βγείς για κυνήγι ΑΦΟΥ θα σε έχει κόψει η πείνα , δοκιμασε να πιάσεις στο αρκουδορεμα αγριογουρουνο με τα χέρια σου , μετά να το δαγκώσεις στο λαιμό με τα δόντια σου μέχρι θανάτου και μετα να το φας ωμό. Τότε θα σε παραδεχτώ μπαγάσα και θα έρθω κάτω στο χωριο μας να μου μάθεις την τέχνη ενός πραγματικού κυνηγού ;) ]

Edited by Fidelio

(δεν είναι εναλακτικές πηγές ενέργειας). Απλό;

Mπορείς να μου απαντήσεις στο σενάριο που κυνηγάει η Ευρωπαική Ένωση αυτή τη στιγμή κάποια στιγμή σε 10-15 άντε 20-30 χρόνια με εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταικών 150% της ζήτησης και πανευρωπαικά δίκτυα διανομής ποια θα είναι η συμπληρωματική και πια η κύρια πηγή ενέργειας.

Κάνε ένα σενάριο με ζήτηση 1TW και 1.5TW εγκατεστημένα. Μήπως το κάρβουνο θα είναι το συμπληρωματικό και οι ΑΠΕ το κύριο.

Δεν φυσαει στην Ελλάδα, φυσάει στην Ιταλία. Απλά σκέψου το.

Δεν αξίζει να χάσουμε τη θέα μας προκειμένου να μειωθούν 70-;)-90 μακάρι και παραπάνω οι εκπομπές ρύπων για ηλεκτροπαραγωγή? Και μακάρι να κάνουμε και "έξυπνη" και συμβατική εξοικονόμηση να έρθει η μέρα που όλος ο πλανήτης δεν θα μολύνει καθόλου για το ηλεκτρικό του τον πλανήτη.

Πίστεψε με είναι πιο σημαντική η "έξυπνη διαχείρηση της ζήτησης" όταν έχεις να κάνεις με ΑΠΕ

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Δεν ξέρω ρε ΜΙΚ , οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σημαίνουν και την συνεχή ζήτηση για εγκατάσταση σταθμών , υδροηλεκτικών, φωτοβολταικών και δεν συμαζεύεται, ΑΝ θεωρήσουμε οτι οι ΑΠΕ πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσουν την κύρια πηγή.

Γαμώτο αυτό λέω τόση ώρα ! και απάντηση δεν πέρνω και ούτε προκειται καθότι εδώ δεν περιμένουν απαντήσεις πολύ πιο ειδικοί απο εμένα και αναφέρουν χαρακτηριστικά οτι αυτο προυποθέτει ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές δομές, του οικονομικού μοντέλου και σχετικά με την θεώρηση του κόσμου.

Next δεν έχω να πω κάτι άλλο ~

Edited by Fidelio

http://www.energyonline.gr/?p=9136

«Στο κόκκινο» 1.000 φωτοβολταϊκά

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 12-12-2011

Το κλείσιμο της «στρόφιγγας» από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα απειλεί με απομείωση της αξίας τους περισσότερα από 1.000 έργα (συνολικής ισχύος 200 MW περίπου) φωτοβολταϊκά έργα, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες λήγει η προθεσμία που τους είχε δοθεί για την υλοποίησή τους.

Ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο, οι επενδυτές πρέπει μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, να έχουν κατασκευάσει και συνδέσει τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να μπορούν στη συνέχεια να πουλάνε το παραγόμενο ρεύμα στις προσυμφωνημένες τιμές. Διαφορετικά, η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ παύει να υφίσταται και η επένδυση μπορεί να γίνει μόνον με τις τρέχουσες κάθε φορά τιμές.

Στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν ότι συμβάσεις για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ, που είχαν υποβληθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2010, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, ενώ η προθεσμία, λήγει -ανάλογα με την ημερομηνία υπογραφής της κάθε σύμβασης- μέσα στο εξάμηνο από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις έγιναν με τις πλέον υψηλές τιμές απορρόφησης του ρεύματος, δηλαδή 392,04 ευρώ / MWh για έργα άνω των 100 Kw, και 441,05 ευρώ/ MWh για έργα μέχρι 100 Kw.

Εκτός, όμως, από τα φωτοβολταϊκά ισχύος 200MW που πλησιάζουν το 18μηνο, υπολογίζεται ότι ακόμη 1.500MW με σύμβαση σύνδεσης δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε… όξυνση του «παραεμπορίου» των αδειών, με τους… έχοντες ρευστότητα (κυρίως μεγάλες εταιρείες) να έχουν καταφέρει να ρίξουν σημαντικά τις τιμές των αδειών, καθώς ουκ ολίγοι κάτοχοι αδειών πιέζονται βλέποντας το πρόβλημα χρηματοδότησης να μη λύνεται στο εγγύς μέλλον.

«Παζάρι»

Οι τιμές «παίζουν» στα επίπεδα των 350.000 έως 400.000 ανά MW για τα μεγάλα πάρκα και κάπως υψηλότερα για τα 100άρια, ωστόσο το εύρος είναι τεράστιο ανάλογα με το μέγεθος του φωτοβολταϊκού και την περιοχή. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει πέσει στο… τραπέζι η πρόταση για φορολόγηση της μεταπώλησης των αδειών.

341,05 € ανά MWh είναι η εγγυημένη τιμή για όσα μικρά φωτοβολταϊκά υλοποιηθούν εγκαίρως

350.000 ευρώ ανά MW πωλούνται οι άδειες για μεγάλα «πάρκα» στο… παραεμπόριο των ΑΠΕ

1.500 MW με σύμβαση σύνδεσης δεν έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται, λόγω έλλειψης κεφαλαίων

Πηγή: «Έθνος», 11/12

Νίφει!

... και απάντηση δεν παίρνω και ούτε προκειται καθότι εδώ δεν περιμένουν απαντήσεις πολύ πιο ειδικοί απο εμένα και αναφέρουν χαρακτηριστικά οτι αυτο προυποθέτει ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές δομές, του οικονομικού μοντέλου και σχετικά με την θεώρηση του κόσμου.

ακριβώς έτσι Χρήστο ...

αλλά

πως να αλλάξουν τα πράγματα ;;;;

αφού " ... we all are living in ...."

YouTube Video ->

και μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι για το 25% των εκπομπών CO2

κι εμείς ακολουθούμε το στυλ ζωής τους πιστά ...

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Να κανω μια ανακοίνωση και ας την κρίνει ο καθένας όπως ο ίδιος νομίζει...

Από τις βουνοκορφές στα Βαρδούσια έως το ξεροβούνι πλατάνου και απο το Τυμφρηστό έως το Ρηγάνι , έχουν δοθεί άδειες και έχουν προβεί σε αποχαρακτηρισμούς προκειμένου για την εγκατάσταση αναμογενητριών, πχ : Κοκκάλια, Νεραϊδοβούνι, Σαράνταινα, Γουλινάς, Μηλιά, Γιδοβούνι, Αρδίνης, Ομάλια, Κοκκινιά, Τσακαλάκι, Μαλαθούνα, Μακρυνόρος, Ξεροβούνι Πυλήνης, Βλαχοβούνι, Χαρατσί ....

Επίσης τα ίδια ισχύουν και για κάθε ποτάμι ή ρέμα της περιοχής για την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών. Εύηνος, Μόρνος, Κρικελοπόταμος, Κόκκινος, Ίναχος, Κότσαλος, Καρυώτικο ρέμα, Ρέμα Σιτίστας, Μέγα Ρέμα ... Ακόμα και η εκτροπή του Κρικελοπόταμου μέσα στο Πανταβρέχει προγραμματίζεται!

Να χαρώ εγώ πράσινη ανάπτυξη ....

Παντού και στα πάντα είμαστε σαν ελληνάρες αντιδραστικοί. Λύσεις άλλες έχουμε; και ποιές είναι αυτές;

9-2-05020.jpg

Ναι έχουμε, να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο την πάρτη μας.

Θα προτείνω μερικές "λύσεις"...και ας με πείτε και γραφικό...

-Να αλλάξουμε το ενεργοβόρο, τεράστιο, βαρύ και υπερβολικά "δυνατό" αυτοκίνητο, με ένα πολύ μικρότερο, πολύ ελαφρύτερο, αεροδυναμικότερο και με σωστότερη διαχείριση καυσίμου.

-Να μην χρησιμοποιούμε για ψύλλου πήδημα το αυτοκίνητο μας στην καθημερινότητα μας...Τα πόδια και το ποδήλατο είναι μια χαρά για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από όσο φανταζόμαστε οι περισσότεροι.

-Ας πιέσουμε όσο μπορούμε προς τον κινητήρα υδρογόνου (μάλλον η μοναδική εφικτή λύση προς το παρόν), πριν σπαταλήσουμε το θαυμαστό αυτό σύμπλεγμα υδρογονανθράκων, που λέγεται πετρέλαιο και που τόσο το χρειαζόμαστε σαν πρώτη ύλη και όχι σαν καύσιμο.

-Να πληρώνουμε εξαρχής καλές ποιοτικές μονώσεις στα σπίτια, να χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκά στις σκεπές και όπου αλλού είναι δυνατόν.

-Ας "συμβιβαστούμε" με σπίτια λογικής χωρητικότητας και όχι με κάποια που θα μπορούσαν να στεγάσουν ένα μικρό χωριό του παρελθόντος.

-Πρέπει να θερμάνουμε και να ψύξουμε τους χώρους μας με πολύ πιο αποδοτικά συστήματα, σε βάθος χρόνου, αλλά κυρίως οικονομικά και χρησιμοποιώντας πολύ καλές μονώσεις...Τα βιοκλιματικά σπίτια είναι δυνατόν να κατασκευαστούν πλέον και το παραπάνω κόστος αποσβένεται σε λογικό χρονικό διάστημα.

-Να χρησιμοποιούμε λάμπες σύγχρονης τεχνολογίας (led και ότι άλλο είναι οικονομικότερο), αλλά και να φωτίζουμε με μέτρο εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Ηλεκτρικές συσκευές με μέτρο, ας στύψουμε πορτοκάλια με χειροκίνητο στίφτη...Θεωρώ το σιδέρωμα από τις μεγαλύτερες άχρηστες σπατάλες.

-Σωστή διαχείριση της ενέργειας ανάλογα με την απόδοση των ηλιακών συστημάτων (ας μην κάνει όλη η οικογένεια μπάνιο μια βροχερή βραδιά, που χρειάζεται να ανάψουμε θερμοσίφωνα, όταν την άλλη μέρα δίνει λιακάδα).

-Μην αγοράζουμε άχρηστα πράγματα συνέχεια (πλαστικά παιχνίδια του κwλου για τα παιδιά, όταν έχουν ήδη 2 δωμάτια γεμάτα) και διάφορα άχρηστα "διακοσμητικά", οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν με λιγότερα από 20 ζευγάρια παπούτσια, τρεις ντουλάπες ρούχα και εγώ με λιγότερα ζευγάρια σκι.

-Τα ρούχα, παπούτσια και γενικά τα πράγματα που έχουμε πρέπει να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής, να είναι λοιπόν καλής ποιότητας και να μην χρειάζεται να σπαταλάμε ενέργεια για καινούργια κάθε λίγο. Ότι δεν χρησιμοποιούμε πια, μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιον που το χρειάζεται.

-Ας ανακυκλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά κυρίως ας μην παράγουμε σκουπίδια, με ένα σωρό άχρηστες συσκευασίες και τυποποίηση των πάντων. Ήδη στην Αμερική έχει ξεκινήσει σιγά, σιγά η "επανάσταση" των χύμα προϊόντων.

-Δεν πρέπει να πετάμε ποτέ φαγητό, γιατί σπαταλάμε ένα σωρό ενέργεια, να το παράγουμε, να το συσκευάσουμε να το μεταφέρουμε, να το αποθηκεύσουμε και να το μαγειρέψουμε.

-Η τρελή φωτορύπανση των πάντων, μπορεί να δημιουργεί "ατμόσφαιρα" για να πίνουμε το ποτό μας και να τρώμε τη μπριζόλα μας και την τσιπούρα μας δίπλα στο κύμα, να κάνουμε νυχτερινό σκι κλπ, αλλά είναι τρομερά ενεργοβόρα και δεν αρέσει σε κανέναν άλλον στο ζωικό βασίλειο...

-Σόου άσκοπα, νυχτερινά πανηγύρια με σκοπό το κέρδος και όχι τη πραγματική διασκέδαση, πυροτεχνήματα και προβολείς, σπαταλούν τρομερά ποσά ενέργειας, χωρίς να τα έχουμε ανάγκη.

-Η βιομηχανική παραγωγή και το αποθεματικό, πρέπει να μπουν σε άλλο τρόπο σκέψης από τον άκρατα σπάταλο και εφήμερο.

-Ας δώσουμε λοιπόν ανάσες στη φύση για να μπορέσει να εξακολουθήσει να μας συντηρεί...

Γενικά υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τρομερή οικονομία ενέργειας, σε επίπεδο ατομικό, οικογενειακό, πόλης, χώρας, παγκόσμιο.

Θέλει συνείδηση, απόφαση αλλαγής τρόπου σκέψης των πραγμάτων, χωρίς να χρειαστεί να γυρίσουμε στον μεσαίωνα από τεχνολογικής άποψης. Ούτως η άλλως προτείνω λύσεις κυρίως στηριζόμενες στην επιστήμη.

Η χρήση και των ανεμογεννητριών είναι επιβεβλημένη προς το παρόν (μέχρι να βρεθεί άλλο πιο ελκυστικό και αποδοτικό μέσο ενέργειας), αλλά με μέτρο σε μέρη που δεν αλλοιώνουν δραματικά το περιβάλλον. Η Ελλάδα και άλλες χώρες με θάλασσα ας πάρουν ενέργεια και από τα κύματα και όχι μόνο από τον αέρα στις κορυφογραμμές. Ο ήλιος είναι η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε κλίματα σαν της χώρας μας και θα έπρεπε να σπρώχνουμε και τους κατασκευαστές σπιτιών και μεγάλων κτηρίων να ενσωματώνουν αυτή τη τεχνολογία παντού.

Λύσεις σίγουρα υπάρχουν, αλλά η εφαρμογή τους δεν είναι άνευ κριτικής. Δεν μπορεί ο καθένας, ο εργολάβος, ο δήμαρχος, κυβερνήτης, πρόεδρος χώρας, πλανητάρχης, να κάνει ότι γουστάρει πλέον. Δεν έχουμε πια αυτή την πολυτέλεια και πρέπει να συνεννοηθούμε παγκόσμια για την συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξουν όλοι, όχι μόνο στο πως θα παράγουμε αυτή την ενέργεια αλλά και σε άλλα ζωτικά θέματα φυσικών πόρων και όχι ανάλογα με το χρήμα που έχουμε...

Ας είμαστε ανοιχτοί σε κάθε νέα ιδέα που σκέφτεται "σφαιρικά" το αύριο και όχι εγωιστικά με το ρυθμό ζωής που έχουμε μάθει να θεωρούμε αποδεκτό και κεκτημένο δικαίωμα του "άρχοντα" αυτού του πλανήτη, αλλιώς το αύριο θα είναι ζοφερό και η κατασπατάληση των πόρων, μέχρι να βρούμε άλλον πλανήτη να φιλοξενήσει τη ματαιοδοξία μας, θα θεωρείται το υπέρτατο έγκλημα στο μέλλον...