Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
afrodite

Cross Country Skiing / Langlauf

Recommended Posts

Tι εννοεις ειναι αλλλιως τα πραμματα σε σχεση με Αυστρια; Τι διαφορες υπάρχουν;

Αν ειναι να αγοραζω και άλλες μποτες δε λέει.... Ας παραμείνω στο κλασσικο σκο προς το παρών.

Κέρωμα κάνεις επι τόπου στο βουνο. Δε λεω για το κλασσικο κερωμα που λιωνεις κερι και ξινεις κλπ κλπ.... Λεω για το κερι που βαζεις λιγο πριν αμολυθεις στο βουνο. Το βαζεις ακριβως κατω απο τις δεστρες και λιγο πιο μπροστα.20 εκατοστα.

Καλα, ουτε εγω εχω κερωσει σανίδα. Ντροπήηηη

My Life In Oslo-Norway:

http://oslomylove.blogspot.gr

Παιδια ειστε ολιγον χυμα με τις (παρα)πληροφοριες... :P

Στα γρηγορα:

Skating skis: Σχετικα κοντα σε μηκος συγκρινομενα με τα XC Classic και τα Τouring (περισσοτερα για δαυτα πιο κατω...) Μηκος 1.50-1.60, φαρδος 58 mm λιγο-πολυ χωρις sidecut και οι μυτες μολις που σηκωνονται. Μπορεις να τα χρησιμοποιησεις μονο σε ειδικα στρωμενες πιστες με skating lanes. Οι μποτες ειναι λιγο πιο ψηλες στον αστραγαλο και εχουν πλευρικη ενισχυση. Τα μπατον ειναι στο υψος του κεφαλιου σου 1.60-1.70 πχ δεν το'χω πολυψαξει παντωες ειναι σαφως ψηλωτερα απο ολα τα αλλα ειδη XC. Στα ορη και τα δαση δεν πας με δαυτα, θα κολλησεις στο απατητο χιονι και θα σε φανε οι λυκοι... :P

XC Classic. Τα 'κλασσικα' XC, συνηθως με πλαστικες ακμες, καμπερ (καμπουριτσα προς τα πανω κατω απο τη δεστρα) και μυτες που γυριζουν σαφως προς τα πανω. Ενδεικνυνται για τις πιστες στρωμενες με τα 'ιχνη' αλλα στην Νορβηγια παιρνουν τα ορη και τα δαση χωρις ιχνος πιστας. Σαφως μεγαλυτερου μηκους (της J. ηταν 1.78 τα δικα μου 2.15, ενα αλλο σετ με διαφορετικου τυπου καμπερ ηταν στο 1.98). Φαρδος 58 μμ παντου. Μπατον γυρω στο 1.35-1.40. Μποτες ευκαμπτες, πανω η κατω απο τον αστραγαλο (σαν Σπορτεξ).

Τα τελευταια 15-20 χρονια αρχισαν να εμφανιζονται στην αρχη καποια 'υβριδικα' XC με την ιδια γεωμετρια αλλα με λαμες στα 2/3 του σκι προσανατολισμενα στο Touring απο την XC πλευρα, οι λαμες για τον παγο!

Μετα αρχισαν να εμφανιζονται σκι με λαμες στο ολο μηκος και τα σκι απεκτησαν sidecut και αρχισαν να κονταινουν και να φαρδαινουν. Εγω πηρα ενα σετ το '96 στο 2.05 με κατι σαν 68-58-62 αν θυμαμαι καλα (ειναι στην αποθηκη στην Κυψελη...). Ταυτοχρονα αρχισαν να χρησιμοποιουν πιο heavy duty μποτες και δεστρες (κατι σαν ορειβατικες μποτες με Vibram και NNN BC (Back Country) αλλα και βαρεως τυπου 76 mm ποντικοπαγιδες)). Εχω στα 2.05 μου 76 μμ τριπινες ποντικοπαγιδες που αποσπωνται σε πτωση.

Μετα τα touring ski εγιναν κατηγορια απο μονα τους, χρησιμοποιωντας ορειβατικες δεστρες με μποτες πλαστικου κελυφους και sidecut της ταξης του 85-65-80 πχ. Αυτα πανε παντου.... Η Fischer εφτιαχνε και ενα μοντελο χωρις κερωμα (ουτε φωκιες, με χαραγματιες) που το ζαχαρωνα για καποια χρονια, μεχρι που το πηρα αποφαση οτι γερασα...

Αυτα περι σκι...

Κερωμα.

Αφροδιτη μεχρι στιγμης εχεις κανει το μισο κερωμα. Στο σωστο κερωμα για XC πρωτα βαζεις grund voks (με το σιδερο), αν θες περνας και ενα γρηγορο κερι στα φτυαρια και τις ουρες και αφηνεις τα σκι σου εξω το βραδυ. Οταν ερθςι η ωρα να ξεκινησεις, βαζει το κερι που χρειαζεσαι κατω απο το πελμα (kick zone) που ερχεται σε διαφορα χρωματα και εναποτιθεται με τριψιμο και μετα γυαλισμα με το φελλο.

Μπορεις να προσθεσεις κερι για πιο ζεστες θερμοκρασιες πανω απο κερι για πιο κρυες (πχ κοκκινο πανω απο μπλε) αναποδα δεν παει, πρεπει να καθαρισεις τη βαση με διαλυτη. Οποτε αν το μεσημερι εβαλες κοκινο, το βραδυ πρεπει να το καθαρισεις και την επομενη να βαλεις πρασινο η μπλε η μωβ αναλογα...

Οταν ζεστανει ο καιρος και ειναι παχιες οι μυγες, βαζεις klister η (προτιμωτερο) σταματας το σκι... :P

Edited by MakisM
  • Like 1

Ok αφου δεν μπορουν τα σκειτ να πανε στο δασος, θα παραμεινω στο κλασσικο κρος καουντρυ.

Το πρωτο κερωμα με το σιδερο το κάναμε την πρωτη φορα που πηγαμε. Μονο που δεν το καναμε απο βραδυ οπως λες.... λιγο πριν παρουμε το μετρο για πανω.

Ουτε κερωνω κατω απο τις δεστρες απο βραδύς οπως λες. Ουτε το αφαιρώ. Δεν τα ηξερα αυτα τα κόλπα. Και γενικα όλους τους βλέπω να το περνάνε ή μεσα στο τρενο ή μολις φτασουν κορυφη λιγο πριν ξεκινησουν. Στο σπιτι τους δεν ξερω τι κανουν :P Αν το αφαιρουν δηλαδή.

My Life In Oslo-Norway:

Το ground wax το περνας με το σιδερο στο σπιτι. Μετα τα πεδιλα πρεπει να κρυωσουν στην θερμοκρασια περιβαλλοντος πριν βαλεις το kick wax κατω απο τη δεστρα. Γι' αυτο συνηθως το καθαρισμα/κερωμα το κανεις το βραδυ και αφηνεις τα πεδιλα εξω.

Τωρα αν θες, κανεις μονο το καθαρισμα με διαλυτη και δεν βαζεις κερι, αλλα τοτε τα kick wax δεν θα κολλησουν/φθαρουν σωστα και θα παιδευεσαι. Στα φτυαρια και τις ουρες μπορεις να αφησεις το ground wax χωρις glide wax. Η διαφορα ειναι μικρη και την καταλαβαινεις μονο στους αγωνες (και τις...παρατεταμενες ανηφορες...).

Το κερι kick wax το βαζεις πριν ξεκινησεις και για τις θερμοκρασιες σε εκεινο το μερος (βεβαια αν ξερεις οτι ειναι μεταξυ -5C και -15C του ριχνεις ενα extra blue οποτε θες και εισαι αρχοντας... αν ομως ειναι στο -2 με +2 το κανεις 10 δευτερολεπτα πριν ξεκινησεις (οι σωστοι Νορβηγοι εχουν θερμομετρα, μια συλλογη με 10-20 κερια στο σακιδιο και ολα τα συμπαρομαρτουντα...

1. εγω ειπα οτι ισως ειναι διαφορετικα μεταξυ Νορβηγιας-Αυστριας γιατι στην Αυστρια οσοι κανουν το κλασικο παντε παντα σε στρωμενες ραγες. Στην Νορβηγια απο οτι καταλαβα εχουν μια αλλη αντιληψη περι Langlauf και βγαινουν στα δαση και στα βουνα. Στην Αυστρια απο οτι μου ειπε ο δασκαλος δεν το εχουν αυτο. Εκτος στρωμενου πεδιο πανε με κανονικα ορειβατικα κλπ

2. Ρε συ Μακη? τι παραπληροφορηση? χαχαχα.. :on2long: Δεν δωσαμε και καμια πληροφορια.

3. τα skating που εχω εγω ειναι 1.90. Ως επι το πλειστον εκει γυρω ειναι το μεγιστο. Τα μπατον πρεπει να εινια καπου στο πηγουνι.

4. εγω και στα skating ειδα οτι εχουν camper. Eπισης η διαφορα ειναι οτι τα μεν (skating) εχουν ενα αυλακι απο κατω (που στο κλασικο δεν υπαρχει) ενω στο κλασικο εχουν απο κατω αυτο το "φρενο"

Μακη λες: Η Fischer εφτιαχνε και ενα μοντελο χωρις κερωμα (ουτε φωκιες, με χαραγματιες)

Εγω πλεον ολα τα μοντελα που ειδα στο κλασικο εχουν απο κατω χαραγματιες. Μονο ο δασκαλος μου στο πρωτο μαθημα ειχε κατι Atomic με φωκια απο κατω που μπορουσε (ελεγε) να την αλλαξεις αναλογα με τις συνθηκες.

Snow is on my D.N.A.

Απ' ο,τι βλεπω εχουν αλλαξει αρκετα τα πραγματα απο την εποχη που ασχολουμουν. Οντως τα σκι ειναι μακρυτερα. Απορω πως μπορει καποιος να κανει skating με σκι 1,90 χωρις να περδικλωνεται συνεχεια. Εγω με πανω απο 1,75 δεν νομιζω οτι μπορω. Skating κανω και με τα πιστιαρικα downhill γιατι ειναι μονο 1,70 και μπορω να παω χιλιομετρα με δαυτα (στο ισιωμα εε;..).

Τα δικα μου τα κλασσικα εχουν και αυλακι και χαραγματιες απο κατω.

Τα Touring ειναι αλλου παππα ευαγγελιο. Πλησιαζουν τα ορειβατικα, αλλα απο την XC μερια.

Οταν λεω touring ηταν πιο κοντα σ'αυτο το μοντελο

http://www.fischersports.com/us/Alpine/Tour/Products/2437-RCX

παρα στα επομενα (πιο φαρδια) μοντελα της Fischer για παραδειγμα.

Εγω ζαχαρωνα κατι σαν και τουτα

http://www.orscrosscountryskisdirect.com/fischer-s-bound-98-backcountry-skis.html

αλλα και τουτα δεν θα με χαλαγαν...

http://www.orscrosscountryskisdirect.com/fischer-s-bound-112-backcountry-skis.html

Παλιοτερα τα S-Bound ειχαν μονιμο waxless pattern τωρα, αν καταλαβαινω καλα ειναι αφαιρουμενο... αλλα μπορει να κανω και λαθος η διαφημηση πασχει λιγο...

για το μεγεθος τι να σου πω...σκεψου οτι εγω ειμαι 1.90

κανονικα πρεπει να ειναι τα πεδιλα (συμφωνα με τους κατασκευαστες και οπου εψαξα πληροφοριες σε φορουμ για Langlauf κλπ ) το λιγοτερο 1.95.

1.90 που πηρα εγω τα προτεινουν μονο αν εισια ΠΟΛΥ αδυνατος (που εγω ειμαι νορμαλ) ή αν κανεις αγωνιστικο skating (καλα αυτο αστο)

Αν το κανεις για χομπυ για το υψος-κιλα που εχω θα επρεπε τα πεδιλα καπου 1.95 και τα μπατον 1.70

Εγω πηρα 1.90 και 1.65

τωρα πως δεν μπερδευεσαι...τι να πω...προφανως ειναι θεμα τεχνικης (που δεν το εχω φυσικα)....για αυτο και μπουρδουκλωνομαι που και που

ΥΓ το κλασικο Langlauf στις ραγες το βρηκα βαρετο...αλλα το skating...δεν ξερω...απιστευτο κολημα

για 4ο Σαβ/κο στην σειρα θα παω για Practice....

δεν ξερω βεβαια αν ολη η φαση ειναι πεισμα που δεν το καταφερνω ακομα (δηλαδη να πηγαινω ανετα και ωραια οχι τσαπατσουλικα οπως τωρα) η αν ειναι επειδη δοκιμαζω κατι καινουργιο

Παντως ειναι αλλη φαση...ειδικα μετα απο 6-7 χλμ οταν η γλωσσα εχει φτασει στο πατωμα...μου εχει λειψει η αισθηση.....στο downhill ski - snowboard δεν το βρισκεις αυτο στο επιπεδο μας

Snow is on my D.N.A.

Ασε αυτο με τη γλωσσα στο πάτωμα I know the feeling με τα κρος. Ασε που γινομαι μουσκεμα στον ιδρωτα και φυσικά μετα παγωνω.

Θα πεσει η φυλη των σανιδαδων και θα μας πάρει στο κυνηγι. Μπορεί να φταιει η πορωση του οτι μαθαινουμε κατι καινουριο και αυτο μας τραβαει. Μια δεύτερη δικαιολογία ειναι οτι το σωμα μου ζητάει την ασκηση και το σκι το προσφέρει λαι με το παραπανω. Στο σνουμπορντ ποτε δεν ενοιωσα οτι γυμναζομαι. Μονο τις πρώτες μερες και στις χιονοβδομαδες στις αλπεις. Αλλά η κουραση δε θεωρείται παντα γυμναστική.

Εδω κανω μια μερα σκι και για να συνελθει το σωμα μου θελει 2-3 μερες. Καποτε θα στρώσει που θα παει.

My Life In Oslo-Norway:

το ΣΚ παλι θα δεινοπαθησουμε....μεχρι να μαθω την τεχνικη να παω ανετα θα τα δω ολα

Snow is on my D.N.A.

Μάκη αγορασα μια κασετινα με μπλε κοκκινο μωβ κερι, klyster k glide. Για πες μου οδηγιες για ναυτιλομενους.... :)

My Life In Oslo-Norway:

κριμα που δεν εχω χωρο. αλλιως θα τα κερωνα μονος μου....μου φαινετια πολυ ευκολο σε σχεση με οταν κερωνα την σανιδα....εχω την εντυπωση οτι η σανιδα ειναι οσο τα σκι τα δικα μου, της γυναικας μου και ισως και της αφροδιτης μαζι.... :evil:

Snow is on my D.N.A.

Womens 30km World Cup at Cross country ski

Εχτές έλαβα πρόσκληση από έναν φίλο σκιέρ, τον Τζέιμς, να πάμε για σκι και παράλληλα να δούμε το παγκόσμιο κύπελλο cross country που θα γίνει στο frognesenter. Θα ξεκινούσαμε από τη λίμνη Sognsvann και θα ανεβαίναμε ως το Φρογκνερσεντερ.

- Έχει χιόνι; Ρωτάω .

- Ναι, έχει και έχουν ετοιμάσει τα μονοπάτια (περνάει μηχάνημα).

- Τι κερί; Τον ρώτησα η αφελής γιατί την προηγούμενη εβδομάδα που πήγα έφαγα ήταν μιας και χρησιμοποίησα λάθος κερί.

- Κlister (κόλλα). Έλα και θα σου βάλω εγώ.

Τι gentleman, και τι κλασσική γυναίκα εγώ, σιγά μη λερώσω τα χεράκια μου με αυτή την αηδία.

Δέχτηκα την πρόσκληση μιας και ήθελα να κάνω σκι, σιγά μην ενδιαφερόμουν για τους αγώνες. Δε παραπονιέμαι όμως ήταν ωραία εμπειρία και αυτή. Πρώτη φορά θα έβλεπα αγώνισμα από τόσο κοντά. Και θα έτρεχαν όλα τα διάσημα ονόματα του Cross country και φυσικά η γνωστή (εγώ τώρα την έμαθα) Marit Bjørgen, η ανταγωνίστρια της Therese Johaug και διάφορα άλλα ονόματα που εγώ δεν τα ξέρω . Για την ιστορία η Μάριτ ναι μεν βγαίνει πρώτη αλλά η Τερέσα στο overall είναι πρώτη κατά 60 πόντους και η Μάριτ κυνηγάει να την περάσει. Μετά το σημερινό αγώνισμα μείωσε τη διαφορά στους 30 πόντους οπότε έχει αρκετές πιθανότητες να πάρει και φέτος τον γλόμπο.

Ξεκινήσαμε λοιπόν πρωί πρωί (εγώ ακόμα κυμάνουν) από τη λίμνη για πάνω. Δυστυχώς το χιόνι φέτος μας χαιρετά από νωρίς, χρειαστήκαμε να περπατήσουμε 2 χιλιόμετρα μέχρι να βρούμε χιόνι και να φορέσουμε τα σκι. Ο Τζέιμς φυσικά μου πέρασε την κόλλα όπως μου υποσχέθηκε. Εκείνος κάνει σκέιτ, και τα σκέιτ δε θέλουν κεριά και βλακείες. Ένας λόγος παραπάνω να αλλάξω άθλημα του χρόνου. Και μου έσκασε το μυστικό ότι μέχρι το Φρογνερσέντερ θα έχουμε ανηφόρες και αρκετές από αυτές θα είναι αρκετά απότομες. Αυτά δεν μου τα είπε εχτές ο πονηρός…. Είχαμε το λοιπόν να διανύσουμε 4 χιλιόμετρα ως τους αγώνες με υψομετρική διαφορά 300 μέτρα. Περιττό να πω ότι μου είχε βγει η γλώσσα ως το πάτωμα, και κάθε φορά του τόνιζα το πόσο τον μισώ. «Έλα, έλα μη γκρινιάζεις, σκέψου μετά τι έχεις να κατέβεις και πόσο θα το διασκεδάσεις.» Πραγματικά μόνο αυτό σκεφτόμουν. Εγώ αγκομαχούσα για να ανέβω με ψαροκόκαλο, κι εκείνος ανέβαινε κάνοντας σκέιτ και ούτε καν που είχε ιδρώσει. Σε μια από τις κορυφές που σαν τζέντλεμαν με περίμενε, κι αφού του ξανατόνισα το πόσο τον μισώ, τον ρώτησα τι παίρνει κι έχει τέτοιες αντοχές. Κι εκεί μου έσκασε το μυστικό. Πέρα του ότι προπονείται πιο συχνά από μένα οπότε έχει καλύτερη φυσική κατάσταση, πέρσι έλαβε μέρος σε αγώνα και διένυσε συνολικά 155 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά 4000 μέτρα στη Γαλλία. Οκ πάω πάσο…. Ο τύπος είναι αθλητής. Έμπλεξα!

Μη τα πολυλογώ, με τα πολλά καταφέραμε και φτάσαμε στους αγώνες κι εγώ φώναζα στη Μάριτ να μη ξεκινήσει χωρίς εμένα. Θα την προκαλέσω σε έναν αγώνα που η νικήτρια θα είναι αυτή που θα φτάσει τελευταία. Φυσικά νικήτρια θα είμαι ΕΓΩ!!! Και με διαφορά μάλιστα.

Μέχρι να αρχίσει ο αγώνας εγώ είχα ξυλιάσει. Μέχρι να ανέβω είχα γίνει μούσκεμα από τον ιδρώτα από τη κορυφή ως τα νύχια. Ακόμα και η σαλοπέτα και το τζάκετ μούσκεμα ήταν. Τσάκισα και τη σοκολάτα του Τζέιμς και κάτι αποξηραμένα σύκα που είχε για να πάρω ενέργεια μπας και ζεσταθώ. Ο αγώνας ξεκίνησε και περιμέναμε να δούμε πια θα πέρναγε πρώτη από μπροστά μας. Φυσικά ήταν η Μάριτ και βγήκαν οι πρώτες φωτογραφίες. Από πίσω η Τερέσα και το υπόλοιπο τσούρμο. Οι Νορβηγοί θεατές όλα τα λεφτά. Κάνανε ότι μπορούσαν για να τις εμψυχώσουν.

20140309_124541.jpg

Βικινγκς!!!

20140309_124443.jpg

Η Μάριτ πετάει.

20140309_122316.jpg

Η Τερέσα ακομαχάει.

Θα έτρεχαν 30 χιλιόμετρα και θα πέρναγαν από μπροστά μας άλλες δύο φορές. Ο δε Τζέιμς είναι ερωτευμένος με την Μάριτ και φυσικά καθώς περιμέναμε τον δεύτερο γύρω έπεσε το ανάλογο δούλεμα και καζούρα. Σιγά μην τον άφηνα… άσε που έπρεπε να κάνω και κάτι για να ζεσταθώ μιας και είχα ξυλιάσει. Είναι πεπεισμένος πως η Μάριτ δε παίρνει αναβολικά και μη σε ακούσουν οι Νορβηγοί να λες κάτι τέτοιο γιατί θα θυμώσουν. Μα καλά του λέω, ακόμα και το σώμα της την προδίδει. Δεν είναι φυσιολογικό για γυναίκα. Οκ μπορεί να έχει λίγο παραπάνω τεστοστερόνη από τις υπόλοιπες γυναίκες αλλά όχι και τόσο… κάτι παίρνει. Όχι δε παίρνει, απλά προπονείται καθημερινά. Δεν ήθελα να του χαλάσω το όνειρο οπότε και δε το συνέχισα. Η κοπέλα πάντως έχει τρελές αντοχές…. Στον τρίτο γύρο είχε αφήσει πίσω τις άλλες κατά πολύ. Όταν πέρναγε από μπροστά μας μέχρι και χαμόγελα προς το κοινό έριχνε. (Ξανά καζούρα προς τον Τζέιμς… άντε τυχερέ σου χαμογέλασε είδες;). Οι υπόλοιπες όταν πέρασαν μετά από 2:36 λεπτά βογκάγανε. Η γλώσσα μέχρι το πάτωμα. Η Μαριτ, απλά βόλτα στο πάρκο έκανε….

Πάπαλα λοιπόν με το πανηγύρι, οπότε και πήγαμε στο σαλέ για καφέ και ζεστή σοκολάτα να ζεσταθούμε λίγο μιας και θα είχαμε συνέχεια. Εγώ ονειρευόμουν το downhill. Τόσο ιδρώτα έριξα για να ανέβω, δικαιούμουν τη κατεβασιά. Τελειώσαμε τα ζεστά μας και τσουπ έξω πάλι στο κρύο για σκι. Φτάνουμε στην αρχή της πλαγιάς κι εκεί δέχτηκα οδηγίες από τον Τζέιμς απλά να μπω στα ίχνη και να τραβήξω μια ευθεία χωρίς σταματημό. Λύγισμα ποδιών και κατεβασιά ρουκέτας δίχως αύριο. Πρώτη φορά θα έκανα κάτι τέτοιο ειδικά σε τέτοια κλίση. Οκ βαθιά ανάσα, τον σταυρό μου και πάμε…. Ευτυχώς δεν κυκλοφορούσε ψυχή αλλιώς θα υπήρχε κανα πολύνεκρο.

Η αδρεναλίνη στο κόκκινο, τα μάτια έτσουζαν γιατί δάκρυζαν από τον αέρα και σχεδόν δεν έβλεπα. Κάποια φάση τα ίχνη ήταν δίπλα σε γκρεμό κι εγώ έχω ακροφοβία. Προς στιγμήν η καρδιά μου σταμάτησε από το φόβο, αλλά εκείνη την ώρα μιας και δεν είχα άλλη επιλογή και ούτε σταματημό, είπα «Αφροδίτη κάνε πως δεν το βλέπεις. Δεν υπάρχει , δεν υπάρχει. Μη κοιτάς, δεν υπάρχει». Έστριψα και το κεφάλι για να μη κοιτάω τι βρίσκεται δίπλα μου και επιβίωσα!!!! Κάποια στιγμή με αυτά που κάνω ίσως ξεπεράσω την ακροφοβία μου…. Μέθοδος ομοιοπαθητικής. Με το σνοουμπορντ μου ήταν πιο εύκολο. Απλά γύριζα τη πλάτη προς το γκρεμό για να μην τον βλέπω. Βοηθάει και η στάση. Στο σκι όμως είναι αλλιώς.

Αισίως η κατηφόρα τελείωσε και βρεθήκαμε σε μια διασταύρωση. Του λέω μου άρεσε η κατεβασιά θέλω κι άλλο!!!! Μου λέει αν θες κι άλλες κατεβασιές μπορούμε να πάμε μέχρι το Ullevålseter (άλλα 3 χιλιόμετρα όπου είναι και αυτά ανηφορικά). Έλα, έχει και ωραία ντόνατς κανέλας. Ήμουν ξεκούραστη από τη πρώτη στάση στο Φρογκνερσεντερ, οπότε του είπα οκ πάμε. Στη διαδρομή καθώς ανηφορίζαμε και αφού πάλι μου είχε βγει η γλώσσα μάλωνα τον εαυτό μου «Αφροδίτη κάποια στιγμή πρέπει να μάθεις να λες όχι». Όταν όμως φτάνεις στην κορυφή, απολαμβάνεις το ντόνατς κανέλας και μετά σκέφτεσαι την κατηφόρα που έχεις να κάνεις, όλα τα ξεχνάς. Άξιζε ο κόπος ασυζήτητη. Όσο για το περιβόητο ντόνατς κανέλας…. Πρέπει να δοκιμάσει τα ελληνικά και θα του φύγει η μαγκιά. Τα νορβηγικά δεν πιάνουν μια μπροστά στα δικά μας. Καλά είναι, δε λέω αλλά…. Το σαλέ αυτό πέρα από τα ντόνατς κανέλας είναι γνωστό και για τον κάτοχο του. Πέρα από σκι μαθαίνουμε και λίγο ιστορία. Ο τύπος που το έχει είναι θρύλος γιατί τρέχει σε αγώνες μοτοσυκλέτας κι έχει σαρώσει τα κύπελλα. Τρέχει σε Νταχαρ κλπ…. Συγχωρέστε με αλλά δεν τα πάω καλά με τα μηχανοκίνητα αγωνίσματα οπότε και δεν ξέρω και πολλά. Όσοι ασχολείστε θα τον ξέρετε. Σε όλα τα δοκάρια της σκέπης υπήρχαν κύπελλα. Πρέπει να είναι γύρω στα 100 ίσως και 200. Δεν μπόρεσα να τα μετρήσω. Μικρά μεγάλα, λεπτά χοντρά, χρυσά ασημένια, γυάλινα. Σε βιτρίνες ήταν τα μετάλλια από το νταχαρ. Απλά γουαου!!

Πάει και το ντόνατς… παρατριχα να πάθω υπογλυκαιμικό σοκ. Ότι θερμίδες έκαψα τις πήρα πίσω και με το παραπάνω. Σιγά μην τις άφηνα μόνες τους να χαθούν…. Ακoλούθησε η γνωστή απόλαυση της κατηφόρας. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν υπήρχε γκρεμός δίπλα…. Αλλά είχε πολλές στροφές. Άλλαξε το επίπεδο δυσκολίας. Μου την έσπασε που δεν την είχαν φτιάξει τη πίστα και δεν είχε τα γνωστά ίχνη όπου απλά πας τραίνο κάτω. Οπότε αναγκαστικά όταν κατέβαινα πάτησα και λίγο φρένο. Κι αυτό από τον φόβο μου. Ακόμα δεν το έχουμε το άθλημα…. Έχει δουλειά ακόμα. Ο Τζέιμς ήταν θυμωμένος γιατί δεν κατάφερε να πιάσει τα 60χλμ την ώρα. Δεν πειράζει του είπα, μη στενοχωριέσαι την άλλη φορά. Αφού το χιόνι είναι σούπα και δε γλιστράει…. (Αυτή τη φορά ήμουν καλή μαζί του και δεν είχε καζούρα).

Άλλη μια όμορφη μέρα στο βουνό έλαβε τέλος. Δυστυχώς δε ξέρω για πόσο ακόμα θα απολαμβάνουμε σκι. Έχει να χιονίσει από τον Φεβρουάριο και έχουμε Μάρτιο και στα προγνωστικά δε βλέπω να πέφτουν άλλες νιφάδες. Η άνοιξη μας μπήκε 2 μήνες πριν δυστυχώς… Λες και είχαμε ποτέ χειμώνα…. Πφφφ. Τι κακό ήταν αυτό φέτος. Γκαντεμοχρονιά.

• Like 5

My Life In Oslo-Norway:

έλαβε μέρος σε αγώνα και διένυσε συνολικά 155 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά 4000....

υποθετω εννοεις μαλλον οχι αγωνα cross country αλλα καποιον απο τους μαραθωνιους του Mont Blanc....πππφφφφφ.....μονο ενα εχω να πω

:respect:

http://youtube.com/watch?v=8zF9VLiosgc

για μενα αυτο ειναι ονειρο ζωης....

Snow is on my D.N.A.

Δε θα μπορουσε να ειναι κατι αλλα παρα μονο σκι. Ειναι ΤΡΕΛΟΣ με το σκι, και οποτε δεν κανει σκι κανει ρουλερσκι (τα σκι με τα ροδάκια). Αν μπορουσε να πηγαινε και στη δουλεια του με τα σκι ειμαι σιγουρη πως θα το εκανε χαχα. Στην εκδρομη που ειχε διοργανωσει στο Μοτβαν για σκι, συναντηθηκαμε κάπου το μεσιμερι. Ε πριν έρθει για σκι μαζι μας ειχε ηδη παει για σκι το πρωι.... :)

My Life In Oslo-Norway:

έλαβε μέρος σε αγώνα και διένυσε συνολικά 155 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά 4000....

υποθετω εννοεις μαλλον οχι αγωνα cross country αλλα καποιον απο τους μαραθωνιους του Mont Blanc....πππφφφφφ.....μονο ενα εχω να πω

:respect:

http://youtube.com/watch?v=8zF9VLiosgc

για μενα αυτο ειναι ονειρο ζωης....

http://en.wikipedia.org/wiki/Birkebeinerrennet

Birkebeiner Run

Today, the historic event of the rescue of Haakon Haakonsson is honoured in Norway by three annual sporting events, a run, Birkebeinerløpet; a mountain bike race, Birkebeinerrittet; a cross-country ski race, Birkebeinerrennet and, beginning in 2012, Landeveisbirken, a road bicycle race. Common for the bike and ski events is the requirement of carrying a backpack weighing 3.5 kg as a remembrance of the child the Birkebeiners had to carry on their journey. The bike and ski events start in Rena and all three events finish at Lillehammer. There are also sister cross-country ski races held in Hayward Wisconsin (USA) (the American Birkebeiner), in Edmonton (Canada) and in Falls Creek (Australia).[8]

Διαλεξε...

post-6100-0-52883000-1394463500.jpg

Εδω ειναι όταν ξεκινήσαμε και βρήκαμε επιτέλους χιόνι.

post-6100-0-00417300-1394463504.jpg

Εδω το χιονι τελειώνει και ειναι παγος κλαψ κλαψ και μετα χωματοδρομος κλαψ κλαψ

post-6100-0-51697300-1394463448.jpg

Ενα κομμάτι του τοιχου με τα κυπελα. Για το ντεκόρ δεν εχω σχόλια :crybaby: ... εκανα απλά πως δεν το είδα. Δευ υπάρχει.... Θέλω να ελπίζω πως είναι ψεύτικα. Μονο αυτο....

post-6100-0-76499700-1394463480.jpg

Το ντόνατ κανέλας....

post-6100-0-93211200-1394463484.jpg

Μου τη σπάει όταν με φωτογραφίζουν μπουκωμένη.

post-6100-0-26830500-1394463488.jpg

post-6100-0-63332100-1394463491.jpg

Το τέλος μια πολύ ωραίας μέρας.

• Like 4

My Life In Oslo-Norway: