skister 420 Report post Posted February 15, 2016 Αφου δεν υπαρχει σκι μεχρι στιγμης στην Ελλάδα ας φιλοσοφησουμε λιγο...Τελικά ποιοι ειναι οι καλυτεροι σκιερ? Μηπως είναι τα παιδιά του world cup, οι Svindal, Hirscher, Ligety, Vonn, Shiffrin,Maze και παλαιότερα οι Girardelli,Klammer,Killy,Stenmark.Μηπως ειναι οι freeride Legends Seth Morrison,Glen Plake, Shane Mc Conkey, Doug Coombs, Boivins και άλλοι ή μηπως οι Αλπίνοι οδηγοί που σκιάρουν το οτιδήποτε και το χειροτερο χιονι που μπορεί να τους τύχει.Κάποτε βάλανε τον Killy μαζί με freeriders τον καθένα στο πεδίο του και μετά όλους μαζι σε ελευθερο σκι.Το αποτέλεσμα ?Κανένας δεν ηταν καλύτερος έναντι του άλλου.Ο καθένας είχε το στυλ του το οποιο ήταν αναγνωρίσιμο αλλά όλοι σκίαραν εξίσου καλά με το δικο τους μοναδικό τρόπο...Το συμπέρσμα λοιπον ήταν η ικανότητα όλων να προσαρμόζονται στις απαιτησεις του εκάστοτε πεδίου και να σκίάρουν όλοι εξίσου καλα.Με μια λέξη VERSATILITY. 4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kyriakoschar 6,029 Report post Posted February 15, 2016 Απλά οι world cup έχουν και ένα καλό μέτρο σύγκρισης. τους χρόνους. Όλοι έχουμε δει το video των NYT ανάλυση του ligety συγκρίνοντάς τον με τον miller. Στην ανάλυση π.χ. λέει ότι έχει χτίσει κάτι διαφορετικό ο ted. Για τον miller λένε ότι είχε έναν ανορθόδοξο τρόπο. Θέλω να πω ότι ο καθένας έχει τον τρόπο του. Νομίζω ότι οι world cup είναι πιο τεχνικά καταρτισμένοι και πιο γυμνασμένοι από τους freeriders επειδή προετοιμάζονται για πρωταθλητισμό. Μπορούν να κάνουν άνετα backcountry αλλά το αντίθετο δεν είναι τόσο εύκολο. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 Πιστεύω , αλλα μπορεί και να κάνω λαθος, οτι στους αθλητές του World Cup που ξεχωρίζουν τα πράγματα είναι λίγο "τυχαία" και για λόγους διαφήμησης-προωθησης το αποδίδουν σε τεχνικά σημεία που υποτίθεται έχουν δουλέψει κατα τρόπο μυστικό. Λέγοντας "τυχαία" εννοω πως για μερικούς αθλητές τα πράγματα ειναι πιο εύκολα λόγο περισσότερου ταλέντου - λίγο πολύ όλοι τους διδάσκονται την σύγχρονη τεχνική. Για παράδειγμα μεταξύ Μιλερ και Τεντ η διαφορά την τεχνική τους αποδίδεται στα εμφανως διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά τους. Ο πρώτος στηρίζεται περισσότερο στην δυναμή - ισχύη και ο δεύτερος στην επιδεξειότητα. Η αποδοσή τους στηρίζεται δηλαδή περισσότερο σε αυτο που τους υπαγορεύουν τα γενετικά τους χαρακτηριστικά. Ποιοι ειναι οι καλύτεροι σκιερ; Παλιότερα θα έλεγα ειναι οι αθλητές του FIS , λίγο αργότερα θα έλεγα οτι ειναι οι Freeriders. Είναι και λιγο θέμα μόδας - τάσης , τι μας επηρεάζει περισσότερο , αλλα η αλήθεια ειναι αυτή που είπε ο Skister νομίζω, πως καλύτεροι σκιερ ειναι αυτοι που προσαρμόζονται καλύτερα. Κάτι τέτοιο δεν είχε πει και ο Δαρβίνος στην εξέλιξη των ειδων ; χαχα 2 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,774 Report post Posted February 15, 2016 Απλά οι world cup έχουν και ένα καλό μέτρο σύγκρισης. τους χρόνους. Οι WC είναι καλύτεροι στα συγκεκριμένα αγωνίσματα, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, υπό τις συγκεκριμένες καιρικές και λοιπές συνθήκες. Αν αλλάξει κάποια από τις παραμέτρους, ίσως να είχαμε διαφορετική κατάταξη. Ο καθένας κάνει κάτι διαφορετικό, ίσως μοναδικό και στην μοναδικότητα του αυτή να είναι ο καλύτερος. Το κάθε αγώνισμα, έχει κάποιους κανόνες/δυσκολίες που εμείς βάζουμε. Ποιος είναι καλύτερος, ο Maier, ο Eberharter, ο Aamond, ή ο Zurbrigen; Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 [Αυτό που γράφει ο mil, στον αθλητισμο γενικότερα, εκφράζεται απο την αρχή της εξειδίκευσης. Δηλαδή ο αθλητής γίνεται πιο αποδοτικός βάση συγκεκριμένων ερεθισμάτων και σε συγκεκριμένες συνθήκες ] Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
giannis-ski 4,870 Report post Posted February 15, 2016 Αυτό με τις συγκεκριμένες συνθήκες όμως είναι σαν την κβαντική φυσική γιατί ακόμα και στην ίδια μέρα στο ίδιο αγώνισμα στην ίδια πίστα οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο σκιέρ με το νούμερο 5 δεν έχουν καμμία σχέση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο αθλητής με το νούμερο 15 ποσω μάλλον ο αθλητής με το νούμερο 25-30 !? Quote https://media.skigebiete-test.de/images/ecu/product/p_ski/1020/ski_kessler-the-spirit-2013_n1020-1016-0_l.jpg Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 (edited) Λέγοντας εξειδίκευση στον αθλητισμο εννούμε την μακροχόνια προπονηση ειδικού στόχου. Αλλη προσαρμογή έχει ο αθλητής που ειδικεύεται , για παράδειγμα, στο σλαλομ και διαφορετική στην ελευθερη κατάβαση. Πιάνω δύο αγωνισματα που απέχουν μεταξύ τους αισθητά. Η προσαρμογή αυτή συντελείται ΣΕ ΟΛΑ τα βιολογικά επιπεδα του αθλητή. (και την ψυχολογία του). Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα εξειδίκευσης είναι η διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα σε ένα αθλητή αντοχής και σε έναν αθλητή της ταχύτητας. Είναι δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι , ΠΟΥ στην ουσία προσαρμόστηκαν στα ερεθίσματα που έλαβαν και στις συνθήκες που προπονήθηκαν. Τώρα οσον αφορά την σειρά προτεραιότητας στον αγώνα αυτή καθορίζεται με βάση την μακροχρονη απόδοση του αθλητή , αυτο σημαίνει πως εκείνος που έχει την καλύτερη εξειδίκευση αργά ή γρήγορα θα τρέχει ανάμεσα στους 10-15 πρώτους αθλητές. Edited February 15, 2016 by Χρήστος Μ. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted February 15, 2016 Μου θυμίζει λίγο τη συζήτηση σύγκρισης μεταξύ οδηγών WRC και Formula1. Ιστορικά, βέβαια, οι οδηγοί F1 τελικά ένιωσαν πιο άνετα σε αυτοκίνητο rally παρά το αντίστροφο. Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 (edited) Η γνώμη μου παιδιά ειναι πως ένας αθλητής της ελέυθερης κατάβασης δεν θα την παλέψει εύκολα στο extreme freesking.... Edited February 15, 2016 by Χρήστος Μ. Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
mil 8,774 Report post Posted February 15, 2016 Λέγοντας εξειδίκευση στον αθλητισμο εννούμε την μακροχόνια προπονηση ειδικού στόχου. Αλλη προσαρμογή έχει ο αθλητής που ειδικεύεται , για παράδειγμα, στο σλαλομ και διαφορετική στην ελευθερη κατάβαση. Πιάνω δύο αγωνισματα που απέχουν μεταξύ τους αισθητά. Η προσαρμογή αυτή συντελείται ΣΕ ΟΛΑ τα βιολογικά επιπεδα του αθλητή. (και την ψυχολογία του). Επομένως, αν ξεκινήσουμε από αυτή την αφετηρία, μήπως θα πρέπει να "αναβαθμίσουμε" αθλητές (στο σκι) που αγωνίζονται σε όλα τα αγωνίσματα; Τότε τι θα πρέπει να πούμε για τον Kjus, που στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (πριν καμιά 15αριά χρόνια) κέρδισε και τα 5 χρυσά, έχοντας αντιπάλους σαν τον υγιή Maier; Ή τον Aamond, που έκανε όλα τα αγωνίσματα, με επιτυχίες σε όλα, με πολύ μεγάλη χρονική διάρκεια και με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια; Ας μην θίξουμε την ντόπα. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 Αυτους τους αθλητές τους παρομοιάζω με τους αφανείς ήρωες του στίβου, στο δέκαθλο. Αυτό που όλοι βλέπουμε και καταλαβαίνουμε δεν εντάσεται σε κάποια κριτήρια μετρήσιμα , εκτός απο το overall WC., το οποίο για κάποιους λόγους ο μέσος θεατής δεν δίνει και πολύ σημασία. Δεν ξέρω ακριβώς ποιοι ειναι οι λόγοι αυτοί , μπορώ να φανταστώ κανα δυό τρεις. (ο κόσμος έλκεται πολλές φορές, και εμεις δηλαδή, απο το εύκολο, το γρήγορο , το προσωρινό ) Για την ντοπα ας μην φοβάμαστε πλέον να μιλήσουμε. Για τους εξείς λόγους. Είναι ίδια για όλους (καταλαβαίνω πως αυτο μπορει να θεωρηθεί ισοπεδωτικό για πολλους, πως όλοι δηλαδή κάνουν χρήση) , και ειναι ο λιγότερης σημασίας παράγοντας στην αθλητική διάκριση. (και αυτο θεωρείται από το μέσο θεατή εξίσου ως μη αληθες). Σημασία έχει πως η ντόπα δεν είναι αναγκη να συμβάλει στην κατάρευση του μοντέλου που έχουμε όλοι μας για τον αθλητισμο και επειδή δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο , ουτε καν ηθικό , για να είναι αποδεκτή μια συζήτηση τους είδους , τοποθετούμε σαν εκπρώσοπος τύπου του πασοκ (ξέρω γω ) Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
PhaethonF1 7,386 Report post Posted February 15, 2016 ....τοποθετούμε σαν εκπρώσοπος τύπου του πασοκ (ξέρω γω ) Επί Πασοκ παίρναμε μετάλια, σύντροφε. Πάνε αυτά τα μεγαλεία. 2 Quote Landesskilehrer, Wiener Skilehrerverband, Österreich(Ski Instructor International Level 3) Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 χαχαχαχα Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
skister 420 Report post Posted February 15, 2016 Εχω την εντυπωση και εγω ότι σε έναν αθλητη του wc δεν θα του ειναι τοσο familiar το extreme steep skiing όμως νομιζω οτι θα προσαρμοστεί.Απο την άλλη στο WC μου αρέσουν αθλητες που τα πάνε καλά σε όλα και είναι ανταγωνιστικοί σε όλα.Π.χ η Riesch πριν 3 χρόνια θεωρείτο η πιο ολοκληρωμενη σκιέρ.Κέρδιζε σλαλομ σουπερ τζι νταουνχιλ και κομπινέ. Η Vonn και αυτη παλιά κέρδιζε επισης σε όλα οπως και η Μάζε.Τωρα μπαινει και η Σιφριν σε αθληματα ταχυτητας. Στους άντρες παλιά πράγματι υπηρχαν πιο ολοκληρωμένοι σκιερ.Σημερα? Χιρσερ σλαλομ και γιγαντιαιο και τελος και Σβινταλ σουπερ τζι και νταουνχιλ και τελος....Πάντως έχουμε δει τον Σβινταλ σε μπιγκ λάινς στα Λοφότεν σε ταινίες του Γουορεν Μιλλερ και την Μανκουζο σε αλάσκα με φριραιντερς και τα παιδιά ήταν φωτιά...(ήταν και ζευγαρακι τοτε....γκόσιπ).Νομίζω ότι οι πιο ολοκληρωμένοι είναι αυτοί που προσαρμόζονται πιο εύκολα παντού.Versatility the magic word επιμενω. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 (Κοίτα να δεις... ). Ο λόγος που παλιότερα , θα μπορούσε να πει κανεις, είχαμε πιο πολλούς αθλητές (αν ισχύει) που μετείχαν με διακρίσεις σε όλα τα αγωνισματα του WC είναι γιατι ακόμα δεν είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ στην εξειδίκευση. Ολοι ασχολούνταν με λίγο από όλα. Οταν όμως οι απαιτήσεις του αγωνιστικού αθλητισμου άλλαξαν , μοιραία οδήγησαν τους αθλητές στην αφοσίωση σε λιγότερα αγωνισματα. Αυτό , σαν θεωρητική σκέψη. Δεν έχω στοιχεια που το αποδκνύουν ίσως σε αυτο βοηθήσουν οι φίλοι που παρακολουθουν στενά το WC για χρόνια (όπως πχ mil ktl). Πάνω σε αυτην την αρχή ισχύει το εξής ακόμα . ΠΩΣ ποτε δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος ΣΕ ΟΛΑ. Αυτο συμβαίνει γιατι οι βιολογικοί μηχανισμοί του αθλητή διαφορετικής φυσιολογίας , δρουν κατα κάποιον τρόπο ανταγωνιστικά στην σωματική δομή του αθλητή. (αυτά ειναι στοιχεια Εργο-φυσιολογίας , δεν τα βγάζω απο το μυαλό μου). Για το steep skiing σίγουρα ένας ελευθερατζής θα έχει μεγάλο προβλημα. Εγώ εννοούσα τις Freeride καταβάσεις. Ενας αθλητής , σημερινός, του downhill έχει πολύ βαριά πατήματα στην τεχνική του και δείχνει πολύ δυσκίνητος σε σχέση με έναν pro-Freerider. Πιστεύω δε οτι θα έχει και πρόβλημα στα drops. Ο ελευθερατζής ειναι βαρής για off-piste.... 1 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
skister 420 Report post Posted February 15, 2016 και εγω πιστευω ότι σήμερα εχει κυριαρχησει η εξειδίκευση τουλάχιστον στο WC.Για αυτό και λεω ότι μου αρέσει ενας σκιερ που σκιάρει όλα τα χιόνια και όλα τα τερέν καλά με στυλ.Cruising with style everywhere..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Χρήστος Μ. 4,192 Report post Posted February 15, 2016 Για τους ερασιτέχνες τώρα !... ΧΑ! Μεγάλη κουβέντα , εχω πολλά να πω.... αλλα θα πω μόνο αυτο προς το παρόν . ΟΧΙ μόνο να μπορεί να κάνει σκι με προσωπικότητα - δικό του στυλ, σε ποικίλες συνθήκες , αλλα να κατέχει ολοκληρωμένη τεχνική, απο την συμβατική ΜΕΧΡΙ την σύγχρονη. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ να μεταλάσεται στο τερεν όποτε θέλει ή οποτε οι συνθηες το απαιτουν !!! 1 Quote People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff Share this post Link to post Share on other sites
skister 420 Report post Posted February 15, 2016 Για τους ερασιτέχνες τώρα !... ΧΑ! Μεγάλη κουβέντα , εχω πολλά να πω.... αλλα θα πω μόνο αυτο προς το παρόν . ΟΧΙ μόνο να μπορεί να κάνει σκι με προσωπικότητα - δικό του στυλ, σε ποικίλες συνθήκες , αλλα να κατέχει ολοκληρωμένη τεχνική, απο την συμβατική ΜΕΧΡΙ την σύγχρονη. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ να μεταλάσεται στο τερεν όποτε θέλει ή οποτε οι συνθηες το απαιτουν !!! that's the GOAL.! Quote Share this post Link to post Share on other sites