Jump to content

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά...Έχει αγοράσει κανείς το carv να μας πει εντυπώσεις αν αξίζει?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

On 1/2/2021 at 1:00 AM, twindrop said:

Καλησπέρα και χρόνια πολλά...Έχει αγοράσει κανείς το carv να μας πει εντυπώσεις αν αξίζει?

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ναι, με 2 λόγια αξιζει. Το χρησιμοποιώ 3 σαιζον τώρα και ειδικα με τη τελευταία έκδοση που δεν χρειάζεται να βάλεις  τις ειδικες σολες/ πάτους  με σενσορες, τα πράγματα είναι πολύ απλα. Η ολη φιλοσοφία  του στηρίζεται σε μία τεραστια  βαση δεδομένων απο στροφές που παίρνει ο καθενας μας και φορτώνονται στους σερβερς τους και με τεχνολογία AI και data analytics σε απιστευτο χρόνο εχεις δεδομενα και αποτελέσματα στο πόσο αποτελεσματικό είναι το σκι σου γενικά, η ειδικότερα σε καθε κατεβασιά, κάθε στροφη, κάθε γώνιασμα των σκι, πόσο βάρος πέφτει μπρος πίσω, κλπ… Για να πάρουμε ενα δείγμα του μεγεθους των δεδομένων που συγκεντρώνονται, μία τυπική μέρα σκι 4 ωρων, 15 κατεβασιές στον Παρνασσό δίνει περίπου 900 στροΦές, στη σαιζον περίπου 16,000 στροφές για εναν μονο σκιέρ, με όλα τα υπόλοιπα συναφή δεδομένα, edge angles, balance aft forward, ski pressure, early edging κλπ.. Υπάρχουν και οδηγίες σε πραγματικο χρόνο αν έχεις συνδρομή, που όμως γίνονται γρήγορα βαρετες γιατι ειναι επαναλαμβανόμενες, ειδικα αν εισαι ανεπειδεκτος μαθησεως (οπως εγω!). Παρ´ολα αυτά μπορείς να το χρησιμοποιεις χωρις οδηγίες, και να βλεπεις πως πήγε η μέρα.. τα αποτελέσματα  ειναι αξιόπιστα. Σημειωση: Δεν αντικαθιστά τον δάσκαλο του σκι με τίποτα. Όμως, αν βαριέσαι να κατεβαίνεις μόνος σου, η θελεις να κάνεις μία ώρα η 2 προπόνηση σε κάτι, να διορθώσεις μία αδυναμία σου, η απλά να ακούς μια φωνή που να σε επιβραβευει η να σε διορθώνει οπως κατεβαίνεις, ειναι οτι πρέπει. Συν οτι βλέπεις την προοδο που κάνεις χρονο με το χρονο, και αν εισαι tech geek, σε βοηθαει να προοδευσεις, οπως το Strava σε βοηθάει να ανέβεις ποδηλατικά… 

Και  μερικές φωτο απο μια τυπική προσφατη μέρα, και μία κατεβασιά στον Περικλή με όλα τα δεδομενα που μαζευει το CARV2

On 1/2/2021 at 1:00 AM, twindrop said:

IMG_0276.jpeg

IMG_0273.png

IMG_0275.jpeg

IMG_0274.jpeg

IMG_0278.png

IMG_0277.png

• Like 2

Πως το σύστημα συγκεντρώνει δεδομένα του τρόπου πατήματος χωρίς τις σόλες;  Τοποθετούνται σενσορες με κάποιο τρόπο εξωτερικά της μπότας ;   

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Μεχρι την προηγουμενη σαιζον, όλες οι  παράμετροι εβγαιναν απο τις μετρησεις πιεσης, προσανατολισμού  και γωνίας στους σενσορες στις σόλες και οι πλαινοι σενσορες στις μποτες εξυπηρετουσαν τροφοδοσια μπαταριας, data processing και αναλυση δεδομενων σολας για εξαγωγη συμπερασματων Ski IQ, balance, edging κλπ.. και συνδεσιμοτητα bluetooth με εφαρμογη στο κινητο για καταγραφη δεδομενων κλπ. 

Απο αυτή τη σαιζον (Νοεμβριος 24), ανακοινωσαν νεα τεχνολογια CARV2 στους πλαινους σενσορες με αισθητηρες επιταχυνσης (accelerometers) οπως στα κινητα, που ουσιαστικα μετρανε κινησεις, γωνιες κλπ με βάση την αρχικη θέση καλιμπραρισματος του σενσορα στη θεση της μποτας (οποια θεση κανει..), χωρις να χρειαζονται ενδειξεις πιεσης απο τις σολες ( παλαιοι σενσορες) που ουσιαστικά καταργήθηκαν και έτσι λύθηκε ενα μεγάλο παράπονο και προβληματισμός σε πιθανούς χρήστες για το αν ο προσθετος πάτος άλλαζε τη γεωμετρία της μπότας (διακιολογημένα). Αντίστοιχα προσαρμόστηκε και ο κώδικας / λογισμικό που εκφραζει πλέον δεδομένα και αποτελέσματα που έχουν ποιό πολύ αξία π.χ. δεν ωφελούσε σε τίποτα η μέτρηση πριν της πίεσης μπρός στα δαχτυλα και πίσω στη φτέρνα για την εξαγωγή συμπερασματος balance forward / aft αφου τώρα μετρίεται ποίο απλά και με ποιο ακρίβεια απο τη θέση / κίνηση μπρός πίσω του σενσορα στο πλάι. 
Γιαυτο και τα αποτελεσματα που φαίνονται στο τρέχον version ειναι διαφορετκά απο τις προηγούμενες εκδόσεις, όπως φαινονται και στο video πριν, σε σχέση με τα screenshots που σου έστειλα (νέο version).

• Like 2

Πολύ ωραία η παρουσίαση που έκανες, ευχαριστώ. 🙏

Το ενδιαφέρον μου το τράβηξε το marketing της εταιρίας και συγκεκριμένα οι demo riders στις πλατφόρμες τους στα σοσιαλ , με αποκορύφωμα τον  Ligety στο βίντεο παραπάνω. 

Πέραν των συνολικών  δεδομένων που μπορεί η εφαρμογή να δώσει, όσα περισσότερα διαφορετικά metrics τόσο το καλύτερο όπου τα χρησιμοποιείς ανάλογα τον στοχο, το να ξέρεις έστω που "πατάς" στην στροφή μετά από ένα δοσμένο run   είναι εξαιρετικό εργαλείο αυτό-βελτίωσης που ακόμα και ένας εκπαιδευτής δεν μπορεί με τόση ακρίβεια να περιγράψει. Όπως λέει και το  γνωμικό στο management : "Δεν μπορείς να βελτιώσεις κατι που δεν μπορείς να το μετρήσεις"  

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

1 hour ago, Χρήστος Μ. said:

"Δεν μπορείς να βελτιώσεις κατι που δεν μπορείς να το μετρήσεις"  

👍

Προφανώς, πρώτα πρέπει να ξέρεις πως γίνεται αυτό που θέλεις.

Practice makes perfect

Το gadget αυτό κάλλιστα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας εκπαιδευτής για τον μαθητή του. Αλλά αυτό αφορά προχωρημένη υπηρεσία εκπαιδευτή. Ούτως η άλλως και για προσωπική χρήση προφανώς μιλάμε για intermediate / advanced rider. Είναι φυσικά και trend της εποχής προχωρημένης πληροφορικής, fun χρήσης κτλ  

Αυτό που φαίνεται δεν μπορεί να αποδοθεί πάντα με ορθή ανάλυση , αυτό όμως που εκφράζεται μέσα από δεδομένα - data, χτυπάει κατευθείαν στην ουσία.

Edited by Χρήστος Μ.
  • Like 2

Αγαπητέ Χρήστο και λοιποί, δεν κατάφερα να αντισταθώ στον πειρασμό να πω κι εγώ την "αποψάρα" μου διαβάζοντας το ποστ σου. Ειδικά διαβάζοντας τις φράσεις:

Το gadget αυτό κάλλιστα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας εκπαιδευτής για τον μαθητή του. Αλλά αυτό αφορά προχωρημένη υπηρεσία εκπαιδευτή.

Ποιος εκπαιδευτής, για ποιον μαθητή, με ποιες προχωρημένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και με τι κόστος....

Εδώ παρακαλάμε τον αδαή και τον μέσο χιονοδρόμο να κάνει καμιά δεκαριά μαθήματα (και κάνα-δυο κάθε χρόνο) για την ασφάλειά του και των υπολοίπων...

Με τη πρώτη υποψία παράλληλου σκι όλοι αυτοαναγορεύονται σε έμπειρους χιονοδρόμους που δεν χρειάζονται βοήθεια για τη βελτίωσή τους και επενδύουν μόνο σε εξοπλισμό ορειβατικού, φαρδιών πεδίλων, ακριβών ρούχων και κάμερες με πανοραμική λήψη - μη τυχόν και χάσει η ανθρωπότητα κάποιο από τα κατορθώματά τους.

Στο παραπάνω συνδράμουν και συμβάλλουν τα μέγιστα και τα τμήματα marketing που ψιθυρίζουν ανερυθρίαστα σε κάθε ψωνισμένο "κάνε κι εσύ off-piste, freeride, ορειβατικό, frontflip/backflip, drop κ.λπ., ΜΠΟΡΕΙΣ!" κι έχει πειστεί κι η τελευταία πατάτα καναπέ ότι το σκι ήταν ΚΑΠΟΤΕ δύσκολο και απαιτητικό, ΤΩΡΑ με τα νέα πέδιλα/μπότες/κάμερες/airbag είναι εύκολο και ασφαλές για τον καθένα. Αλίμονο, το κέρδος τους κοιτάζουν (και φαίνεται να το πετυχαίνουν), με φυλαγμένα τα νώτα τους πίσω από εντέχνως διατυπωμένα νομικά disclaimers.

Πάμε τώρα στα ουσιώδη κατ' εμέ. Ακόμα και αυτός που θα πάρει ένα CARV για προσωπική χρήση - με προσδοκία να βελτιωθεί από τα δεδομένα που θα συλλέξει, κατά τη γνώμη μου ματαιοπονεί γιατί δεν μπορεί να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες βελτίωσης και με ποια μεθοδολογία θα τις προσεγγίσει.

Gadget, gadget, gadget κι από ουσία τίποτα.

Βαρέθηκα να γελάω/"κλαίω" πια με τα τραγελαφικά. Κι η εμπειρία μου ως εκπαιδευτής είναι και σχετικά μικρή (~ 8 έτη). Απορώ με εσάς τους υπόλοιπους που συνεχίζετε να δίνετε συμβουλές στους "μη έχοντες ώτα"... Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια...

Και κάτι σύντομο για τον χώρο των εκπαιδευτών εντός Ελλάδας (μη μας φταίνε μόνο οι πελάτες): Στην Ευρώπη, ο εκπαιδευτής χιονοδρόμων (εννοώ τουρίστες χιονοδρόμους, όχι για αθλητές - ήτοι προπονητής) πιστοποιείται με σαφείς διαδικασίες από συγκεκριμένες Εθνικές σχολές. Εδώ, αν κάποιος εμπίπτει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες (για κάποιες ορθώς και για κάποιες όχι), δυνητικά μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι "δάσκαλος"/εκπαιδευτής (εντός ή εκτός εισαγωγικών) :

• "κάνω τόσα χρόνια σκι, είμαι εξπέρ"
  • "υπήρξα αθλητής σκι στην εφηβική/πρώιμη ενήλικη ζωή μου"
  • "ξέρω εγώ από αυτά με έμαθε ο πατέρας μου"
  • "είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ" (αλλά δεν έχω κάνει σκι πάνω από 10 φορές)
  • "μου έδειξε τα βασικά που πρέπει να διδάξω το αφεντικό μου (ιδ. σχολής) / άλλος δάσκαλος"
  • κατέχω αναγνωρισμένη πιστοποίηση από τον τάδε φορέα εξωτερικού
  • είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στη χιονοδρομία
  • είμαι απόφοιτος σχολής προπονητών

Πιστεύω γίνεται εύκολα αντιληπτό το αρρύθμιστο (unregulated) του πράγματος και η ερμηνεία του φαινομένου περιέχει πολλές λέξεις-αγκάθια (συμφέροντα, νοοτροπία, γενικότερο κλίμα κ.λπ.)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, συνεχίστε τα περί της χρησιμότητας του CARV.

Edited by panchristo
  • Like 4

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

15 minutes ago, panchristo said:

πατάτα καναπέ

κλαίω   🤣🤣

• Like 1
  • Haha 1

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

1 hour ago, sbird said:

κλαίω   🤣🤣

έχουμε και μια γλώσσα που πρέπει να τιμούμε σύντροφε. Τι να έγραφα δλδ, couch potato;

• Haha 2

"Ω ξειν', αγγέλειν ότι τήδε κείμεθα της χιονοδρομίας πειθόμενοι"

gifmaker_me2.gif.fbe136ebed00091d62648fa0ffc991ff.gif

Austrian Level 2 Ski Instructor

Ούδεποτε ως εκπαιδευτής δεν χρησιμοποιήσα καινοτομίες , δεν χρειάστηκε. Πάντα αυτές τις χρησιμοποιούσα επάνω μου για προσωπική "έρευνα".  Οι σχολές στην Ελλάδα έφταναν , στην εποχή μου τουλάχιστον, μέχρι την εκμάθηση στροφής με ...V, σπάνια υπήρξε μαθητής εξοικειωμένος με τεχνική παράλληλων σκι που ήθελε να προχωρήσει. Βασικά μία ή δύο φορές θυμάμαι...

Ωστόσο  ,αυτό συμβαίνει στις ελληνικές σχολές. Κατεμε η μικρή σαιζόν δεν αφήνει την δραστηριότητα να αναπτυχθεί πιο πάνω.

ΑΝ όμως , προσφέρεις υπηρεσίες ως Freelancer , τότε δεν έχει σημασία που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Αν όχι ως Freelancer τότε σε μια εταιρία που στοχεύει στην ικανοποιήση συγκεκριμένων  αναγκών. Οι πιστοποιήσεις είναι πολύ συμαντικές , απλοποιούν τα πάντα για όλους και σήμερα τουλάχιστον δεν είναι τόσο δύσκολο να τις κυνηγήσεις. Δυστυχώς στην δική μου εποχή ήταν όντως δύσκολο λόγω νοοτροπίας-άγνοιας να μετακομίσεις έξω - και αν το έκανες μάλλον δεν θα ξαναγυρνούσες πίσω. Αν και θεωρώ πως θα μπορούσαν να οργανωθούν πιστοποιήσεις ΚΑΙ στην Ελλάδα με εκπροσώπους των Ευρωπαικών σχολών. 

Πάντως το Carv δίνει ατράνταχτα δεδομένα για το που και πότε πατάς στα σκι σου. Για προσωπική χρήση και μια ανασκόπιση δεδομένων θεωρώ οτι θα δώσει απτά αποτελέσματα - αυτο/τροφοδότησης. 

• Like 3

Αγαπητέ Χρήστο και λοιποί, δεν κατάφερα να αντισταθώ στον πειρασμό να πω κι εγώ την "αποψάρα" μου διαβάζοντας το ποστ σου. Ειδικά διαβάζοντας τις φράσεις:
Το gadget αυτό κάλλιστα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ένας εκπαιδευτής για τον μαθητή του. Αλλά αυτό αφορά προχωρημένη υπηρεσία εκπαιδευτή.
Ποιος εκπαιδευτής, για ποιον μαθητή, με ποιες προχωρημένες υπηρεσίες εκπαίδευσης και με τι κόστος....
Εδώ παρακαλάμε τον αδαή και τον μέσο χιονοδρόμο να κάνει καμιά δεκαριά μαθήματα (και κάνα-δυο κάθε χρόνο) για την ασφάλειά του και των υπολοίπων...
Με τη πρώτη υποψία παράλληλου σκι όλοι αυτοαναγορεύονται σε έμπειρους χιονοδρόμους που δεν χρειάζονται βοήθεια για τη βελτίωσή τους και επενδύουν μόνο σε εξοπλισμό ορειβατικού, φαρδιών πεδίλων, ακριβών ρούχων και κάμερες με πανοραμική λήψη - μη τυχόν και χάσει η ανθρωπότητα κάποιο από τα κατορθώματά τους.
Στο παραπάνω συνδράμουν και συμβάλλουν τα μέγιστα και τα τμήματα marketing που ψιθυρίζουν ανερυθρίαστα σε κάθε ψωνισμένο "κάνε κι εσύ off-piste, freeride, ορειβατικό, frontflip/backflip, drop κ.λπ., ΜΠΟΡΕΙΣ!" κι έχει πειστεί κι η τελευταία πατάτα καναπέ ότι το σκι ήταν ΚΑΠΟΤΕ δύσκολο και απαιτητικό, ΤΩΡΑ με τα νέα πέδιλα/μπότες/κάμερες/airbag είναι εύκολο και ασφαλές για τον καθένα. Αλίμονο, το κέρδος τους κοιτάζουν (και φαίνεται να το πετυχαίνουν), με φυλαγμένα τα νώτα τους πίσω από εντέχνως διατυπωμένα νομικά disclaimers.
Πάμε τώρα στα ουσιώδη κατ' εμέ. Ακόμα και αυτός που θα πάρει ένα CARV για προσωπική χρήση - με προσδοκία να βελτιωθεί από τα δεδομένα που θα συλλέξει, κατά τη γνώμη μου ματαιοπονεί γιατί δεν μπορεί να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες βελτίωσης και με ποια μεθοδολογία θα τις προσεγγίσει.
Gadget, gadget, gadget κι από ουσία τίποτα.
Βαρέθηκα να γελάω/"κλαίω" πια με τα τραγελαφικά. Κι η εμπειρία μου ως εκπαιδευτής είναι και σχετικά μικρή (~ 8 έτη). Απορώ με εσάς τους υπόλοιπους που συνεχίζετε να δίνετε συμβουλές στους "μη έχοντες ώτα"... Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια...
Και κάτι σύντομο για τον χώρο των εκπαιδευτών εντός Ελλάδας (μη μας φταίνε μόνο οι πελάτες): Στην Ευρώπη, ο εκπαιδευτής χιονοδρόμων (εννοώ τουρίστες χιονοδρόμους, όχι για αθλητές - ήτοι προπονητής) πιστοποιείται με σαφείς διαδικασίες από συγκεκριμένες Εθνικές σχολές. Εδώ, αν κάποιος εμπίπτει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες (για κάποιες ορθώς και για κάποιες όχι), δυνητικά μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι "δάσκαλος"/εκπαιδευτής (εντός ή εκτός εισαγωγικών) :
  • "κάνω τόσα χρόνια σκι, είμαι εξπέρ"
  • "υπήρξα αθλητής σκι στην εφηβική/πρώιμη ενήλικη ζωή μου"
  • "ξέρω εγώ από αυτά με έμαθε ο πατέρας μου"
  • "είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ" (αλλά δεν έχω κάνει σκι πάνω από 10 φορές)
  • "μου έδειξε τα βασικά που πρέπει να διδάξω το αφεντικό μου (ιδ. σχολής) / άλλος δάσκαλος"
  • κατέχω αναγνωρισμένη πιστοποίηση από τον τάδε φορέα εξωτερικού
  • είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στη χιονοδρομία
  • είμαι απόφοιτος σχολής προπονητών
Πιστεύω γίνεται εύκολα αντιληπτό το αρρύθμιστο (unregulated) του πράγματος και η ερμηνεία του φαινομένου περιέχει πολλές λέξεις-αγκάθια (συμφέροντα, νοοτροπία, γενικότερο κλίμα κ.λπ.)
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, συνεχίστε τα περί της χρησιμότητας του CARV.

Ένα πράγμα σκέψου μόνο ...εγώ ποιος εγώ ο no1 γκατζετακιας δεν έχω καν ασχοληθεί με αυτό άσχετα αν κάθε μέρα μου σκάνε διαφημισεις παντού για αυτό το carv

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Like 3

elan primetime 33.jpg

Τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας τα βλέπουμε κάθε μέρα με  τους ημιμαθείς άσχετους "ξέρω σκι, έχω πάει και Αλπεις" να κινδυνεύουν να σκοτωθούνε και να σκοτώσουν.

Practice makes perfect

Κοιτάξτε.... δεν έχω δει ποτέ χιονοδρόμο να κοιτάει το κινητό του ενώ κάνει σκι. Τουναντίον, όσους  οδηγούν αυτοκίνητα, μηχανάκια, στις διαβάσεις πεζών.....,  και μια και λέω πεζών,  στην πεζοπορία ίσως κολήσεις για λίγο μέχρι να μάθεις τις εφαρμογές προσανατολισμού , να τις τεστάρεις κτλ δηλαδή υπάρχει λόγος που είναι πιο πάνω από την παρενέργεια τύπου δέπυ (απόσπασης προσοχής). 

5 hours ago, Χρήστος Μ. said:

Κοιτάξτε.... δεν έχω δει ποτέ χιονοδρόμο να κοιτάει το κινητό του ενώ κάνει σκι.

Χθες είδα τουλάχιστον δύο. Όπως και άλλες μέρες.

• Haha 1

Practice makes perfect