Jump to content
Sign in to follow this  
sbird

BOA σε μπότα σκι

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Έχεις κανένας μπότα σκι με σύστημα ΒΟΑ; Τι εντυπώσεις έχετε; Αξίζει τα παραπάνω λεφτά ή είναι άλλο ένα markting κόλπο. Έχει όντως σημαντικά καλύτερο fit στο last;

Επειδή κοιτάζω για αλλαγή σιγά σιγά και με δεδομένο ότι οι τιμές στις μπότες έχουν ξεφύγει, αξίζει να ασχοληθώ με το ΒΟΑ ή να το αγνοήσω και να γλιτώσω σημαντικό ποσό σε σχέση με τη χωρίς ΒΟΑ μοντέλα;

Κάθε άποψη είναι πολύτιμη!

@mods   δε βρήκα σχετικό topic. Αν ταιριάζει κάπου κάντε το merge!

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

Χωρίς να έχω δοκιμάσει κάτι τέτοιο, δεν με εξιτάρει η ιδέα για τους εξής λόγους. 

Κατ'αρχας, μια πολύ σωστή μποτα για το εκάστοτε πόδι δεν πρέπει να επιδέχεται πολύ, μην πω καθόλου, σφιξιμο στο κάτω μέρος του ποδιου. Πρέπει να νιώθεις ότι μπορείς να σκιαρεις σωστά, με εντελώς λυτά τα 2 κάτω buckles. Στο cuff ειναι αντίστοιχα τα πράγματα, με λίγο πιο επιεική προσέγγιση.

Συνεπώς μια σωστη μπότα, δεν στηρίζεται στο σφιξιμο που θα της κάνεις, αλλά στην εφαρμογή της με ελάχιστο κούμπωμα. 

Για όσο σφιξιμο χρειαστεί στην πορεια, που σαφώς θα χρειαστεί, σιγουρα το boa προσφέρει μεγαλύτερη ομοιομορφία αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα απαιτεί ιδιο σφιξιμο για το τέλειο fit η λιγότερο στο ένα σημείο κ περισσότερο στο άλλο. 

Στα παραπάνω προσθέτω το αυξημένο κόστος, τόσο αγοράς, όσο και τυχόν επισκευής σε περίπτωση ζημιάς ή δυσλειτουργιας , που μου κάνουν όλο το αφήγημα εντελώς μαρκετιστικο. 

Επαναλαμβάνω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μπότα με boa καθως και επίσης όταν αγοράζω καινούρια μπότα είμαι έτοιμος για αίσθημα δυσφορίας, τουλάχιστον για 4-5 ημέρες σκι. 

• Thanks 2

Ωραίο σύστημα φαίνεται. Μπορείς φαντάζομαι να ρυθμισεις πιο εύκολα την μπότα σου , πιο πρακτικά , πριν και μετά την κατάβαση. Χρήσιμη αρκετά λειτουργεία όταν έχει φτάσει σε εκείνο το σημείο της ημέρας που για καταβαση θες σφιχτή μπότα και στις αναμονές χαλαρή, με ένα "τικ"...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Το καλό με τις καινοτομίες είναι οτι οι αμέσως προηγούμενες γίνονται πιο προσιτές. Ευχέλαια κάνω για ένα σετ ορειβατικού εξοπλισμου αλλά δεν μένει φράγκο....

• Like 1

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Μεγάλη συζήτηση εδω: 

https://www.skitalk.com/threads/the-never-ending-boa-discussion-new-title.36368/

Η προσωπικη μου εμπειρεία είναι μόνο μια δοκιμή σε κατάστημα μιάς μπότας με μία ρύθμιση μόνο στο κάτω μέρος. Η αλήθεια είναι οτι έδεσε το πόδι ομοιόμορφα και η αίσθηση ήταν πολύ καλή.  Υποψίαζομαι, χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό, ότι κάποιες μάρκες καταργούν την διπλο/τριπλο παραγωγή μοντέλων LV/MV/GW αφου το ΒΟΑ με την διαρκη ρύθμιση του λύνει το πρόβλημα. Απο του χρόνου θα υπάρχουν 2 ΒΟΑ ρυθμίσεις (και στο πάνω μέρος) και απ´οτι φαίνεται θα απλωθεί σε όλο το φάσμα της αγοράς μπότας σκι (σύντομα η τεχνολογία θα φανεί και στις αγωνιστικές.... η HEAD κάνει ήδη δοκιμές). Επίσης απο προσωπική εμπειρεία στα ποδηλατικά  παπούτσια, που πια όλα ειναι ΒΟΑ, τα 2 λειτουργούν πολυ καλύτερα απο 1. Το μόνο αρνητικό έιναι οτι χρείαζονται ένα η 2 κλικ σφίξιμο κάθε μία ώρα περίπου.. αλλά αυτό το κάνουμε ούτως η αλλιώς και στο σκι μετά απο κάποιες ώρες.. οταν κάτσει το liner κλπ… Γνώμη μου είναι οτι η τεχνολογία αυτή θα φέρει και άλλες αλλαγές στη μπότα του σκι, ειδικά στα liners και πως αυτά θα συμπεριφέρονται σε σχέση με το σφίξιμο που κάνουν  τα ΒΟΑ. Οποτε, σε 2-3 χρόνια, όταν κάτσει η σκόνη  (και οι τιμες έρθουν στα τωρινά επίπεδα της κλασσικής μπότας) θα μπορούμε να κρίνουμε αν άξιζε σαν καινοτομία.

• Like 2
  • Thanks 2

Η εμπειρία μου με τις μπότες snowboard μετά από περίπου 15 χρόνια με BOA είναι λίγο ανάμεικτη. Το ζευγάρι που αγόρασα το 2009 το έχω μέχρι σήμερα. Έχουν σχεδόν διαλυθεί, αλλά το BOA δεν έχει πάθει τίποτα.

Αντίθετα, ένα ζευγάρι που πήρα το 2022 παρουσίασε πρόβλημα μέσα σε τρεις μέρες. Για την ακρίβεια, δεν χάλασε ο μηχανισμός, αλλά το συρματόσχοινο μπλόκαρε κάπου μέσα στη μπότα και δεν χαλάρωνε. Αναγκάστηκα να αφαιρέσω το BOA και να τραβήξω το συρματόσχοινο με πένσα για να βγάλω την μπότα. Ευτυχώς, η Salomon το αναγνώρισε ως δικό τους λάθος και μου επέστρεψε τα χρήματα.

Το μεγάλο πρόβλημα (κατά τη γνώμη μου) είναι τι κάνεις αν χαλάσει το BOA. Γιατί κάποια στιγμή 1-5% θα χαλάσει. Με τις κλασικές μπότες, σχεδόν πάντα μπορείς να βρεις ένα ανταλλακτικό . Με το BOA, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Σίγουρα, η BOA στέλνει δωρεάν ανταλλακτικά (έχουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής), αλλά αν είσαι σε διακοπές, την πάτησες. Όπως  εγώ.

• Thanks 1

Snow is on my D.N.A.

Πέτυχα στο Instagram ένα βιντεάκι με δύο influencers από την Αυστρία, που τώρα είναι κάπου στη Βόρεια Αμερική, και έλεγαν ότι το BOA και το κρύο δεν τα πάνε καλά στους -27°C. Τις έδειχνε να προσπαθούν να ζεστάνουν τις μπότες μπροστά σε ένα τζάκι... Υποθέτω ότι το BOA κόλλησε από το κρύο; Πάντως, εγώ μέχρι τους -21°C δεν είχα κανένα πρόβλημα.

• Like 1

Snow is on my D.N.A.