Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Athos

ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕΜ

Recommended Posts

Αφορμή που γράφω αυτό το θέμα είναι η πρώτη φετινή που θα πάμε μεθαύριο με το γυιό μου (10 χρονών) σε συνέχεια των περσινών 6-7 φορών που τον πρωτοάρχισα.

Επειδή έχω την εντύπωση ότι το κλασσικό ξεκίνημα του αρχάριου με πλάου τον δυσκολεύει για τη συνέχεια και επειδή όλοι οι δάσκαλοι αυτή τη σειρά χρησιμοποιούν, τον ξεκίνησα πέρσι από μόνος μου με σκοπό, χωρίς να μάθει καθόλου πλάου, να πάει κατευθείαν στο παράλληλο.

Σε γενικές γραμμές έκανα τα εξής:

Τις γνωστές ασκήσεις στέκομαι, βηματίζω, πλαγιοανεβαίνω, πέφτω σηκώνομαι κλπ

Στάση τραβέρσας και λοξό τσούλημα στην ευθεία, σταμάτημα με πέσιμο και αναστροφή στον πωπό για την επόμενη τραβέρσα.

Επιμονή στο ελεγχόμενο πλάγιο γλύστρημα (sidesliding) και στην κίνηση στο ίσιωμα : περπάτημα ψαροκόκκαλο και τσούλημα «αντοχής» (skating)

Δοκιμές πίεσης των ακμών με πλάγιασμα γονάτων για απαλό στρίψιμο–σταμάτημα από την τραβέρσα προς την ανηφόρα.

Δοκιμές για ανοιχτές σιγανές στροφές από την τραβέρσα προς την κατηφόρα, πάλι με πίεση των γονάτων.

Για διαλείματα έκανα κανονικές δικές μου κατεβασιές όπου τον κρατούσα ανάμεσα στα πόδια μου.

Το «σύστημα», μετά τις 6-7 φορές που είπα, με ικανοποίησε σε γενικές γραμμές και μου φάνηκε ότι έδωσε στο γυιό μου μια σωστή σταση σώματος και (υποτυπώδεις ακόμα) παραλληλο-καρβ στροφές. (ωραίος όρος έ ; )

Στα μειονεκτήματα του συστήματος (εκτός της μεγάλης δυσκολίας να κάνεις μάθημα στο παιδί σου όπου σε γράφει στα παπούτσια του ενώ βραχνιάζεις βάρος μπροστά, χέρια ψηλά) θάλεγα γενικότερα ότι:

Το σύστημα αργεί να δώσει φως και ο εκπαιδευόμενος (που βλέπει τους άλλους με το πλάου να «κατεβαίνουν πίστες» ) χάνει την υπομονή του.

Δε βρίσκεις πολύ κοντά σκι στα νοικιάρικα.

Δεν έχουμε άνετες, φαρδιές πίστες με μικρή κλίση. Στα Καλάβρυτα κάτι γίνεται, στον Παρνασσό είναι πρόβλημα.

Παρόλαυτα σε σχέση με το «καθεστώς» του πλάου,

όπου στο τρίτο μάθημα «κατεβαίνεις», και άντε οι επιμελείς να φτάσουν και στο στεμ στο έκτο μάθημα, και μετά να χρειάζονται χρόνια να ξεφύγουν απ το κόλλημα αυτής της μετριότητας,

νομίζω ότι το «κατευθείαν» αξίζει μια προσπάθεια, πιστεύω ότι με 12-15 φορές (μαζεμένες αν είναι δυνατόν) και λιι-ίγη υπομονή δίνει αποτελέσματα..

Θα παρακαλούσα τους δασκάλους εδώ στο φόρουμ να πουν μια άποψη για τα παραπάνω..

Παρόλαυτα σε σχέση με το «καθεστώς» του πλάου,

όπου στο τρίτο μάθημα «κατεβαίνεις», και άντε οι επιμελείς να φτάσουν και στο στεμ στο έκτο μάθημα, και μετά να χρειάζονται χρόνια να ξεφύγουν απ το κόλλημα αυτής της μετριότητας,

νομίζω ότι το «κατευθείαν» αξίζει μια προσπάθεια, πιστεύω ότι με 12-15 φορές (μαζεμένες αν είναι δυνατόν) και λιι-ίγη υπομονή δίνει αποτελέσματα..

Θα παρακαλούσα τους δασκάλους εδώ στο φόρουμ να πουν μια άποψη για τα παραπάνω..

Εχεις απόλυτο δίκιο. Το αποτέλεσμα είναι μάλιστα εμφανές μετά απο 3-4 μαθήματα αν εφαρμοστεί η κατάλληλη

τεχνική.

Καμία άποψη απο δασκάλους εδώ στο φόρουμ δεν είδα όμως :P

Δεν είμαι δάσκαλος, αλλά νομίζω οτι είναι χρήσιμο να σου καταθέσω την εμπειρία μου. Ξεκίνησα πέρσι το ski και μόλις εγκατέλειψα τις παιδικές (μετά την 3η φορά), εγκατέλειψα και το V. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσω πάρα πολύ γρήγορα και να αφήσω πίσω κάποιους φίλους που έκαναν ski πολύ περισσότερο χρόνο απο μένα.

Σήμερα κατεβαίνω - έστω και χωρίς καλή τεχνική - σχεδόν οποιαδήποτε πίστα στην Ελλάδα, ενώ αυτοί ακόμα αγωνίζονται να κατεβούν με V τις μπλέ πίστες.

Στην τέχνη, αλλά κυρίως στη ζωή χρειάζεται έμπνευση!

Οντας μετριος σκιερ, αλλα εχοντας ασχοληθει και με Cross Country, θελω να παρατηρησω οτι αυτες ειναι απλα τεχνικες. Δεν ειναι κακο να ξεκινησεις με το V, να μαθεις το στεμ, να κανεις παραλληλο. Το κακο ειναι να σταματησεις εκει.

Οι περισσοτεροι τουριστες σκιερ, δυστυχως, εχουν την αντιληψη οτι το να παιρνεις μαθηματα ειναι κατι μειωτικο. Υπαρχουν ενα σωρο τεχνικες (τις περισσοτερες των οποιων δεν τις κατεχω :( ) που καπου πρεπει να τις μαθεις.

Η προσωπικη μου εμπειρια ειναι οτι οι περισσοτεροι δασκαλοι ξερουν να διδαξουν τα πρωτα 6 μαθηματα, και αν τους πληρωσεις για μαθημα, αυτα θα σου ξαναδιδαξουν :P . Για να προχωρησεις, πρεπει να εχεις αξιο δασκαλο, ορεξη και φυσικα χρονο για εξασκηση και εμπεδωση.

Χαρακτηριστικα, ο γιος μου ειναι στην αγωνιστικη παιδων του ΕΟΣ Αχαρνων. Κανει μαθημα/προπονηση μια φορα την βδομαδα. Να εισαι σιγουρος οτι και με το V και το στεμ τελειωσε και προχωρησε. Αν βρεις δασκαλο που ειναι αξιος και διατεθειμενος να σε προχωρησει, θα προχωρησεις. Δεν σου φταινε οι τεχνικες.

Σας αφηνω τωρα, οπου να'ναι θα εμφανισθει καποιος να γραψει οτι το carving ΕΙΝΑΙ το Α και το Ω στη χιονοδρομια καταβασεων και ολα τα αλλα ειναι περιττα και ανουσια.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Παιδιά εμένα μου έμαθε δάσκαλος να σταματάω με V και από την πρώτη μέρα κατέβαινα μπλε πίστα 10 χιλιομέτρων με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, εκτός του ότι ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ επίπονο για τα γόνατα, κατάλαβα ότι έμενα στην ασφάλεια του V και δε δοκίμαζα σταμάτημα με πλαγιολίσθηση. Του βγήκε ο πάτος του φίλου μου να με φέρει στον ίσιο δρόμο. Επρεπε να ξε-μάθω και να μάθω από την αρχή. Ενώ φίλη που έμαθε κανονικά από την αρχή έφαγε τρελλές τούμπες την πρώτη μέρα αλλά από τη δεύτερη άρχισε να τσουλάει κανονικά. Φυσικά, προσωπική εμπειρία παραθέτω αλλά έπαθα κι έμαθα!

Το σνο πλάου είναι μέρος της διαδικασίας εκμάθησης του σκι. Ξεκινάς απο εκεί για να πας κάπου αλλου. Μιλάμε για μια μεθοδολογία που σε επιτρέπει να εξελιχθείς σωστα και με ασφάλεια. Το μαθαίνω τουμπιδόν μπορεί να αποδώσει αλλά μπορεί και να αποθήσει έναν υποψήφιο σκιέρ απο την εκμάθηση.

Δεν ξεκινάς να κάνεις παράλληλο απο την πρώτη μέρα, υπάρχει ενας συγκεκριμένος τρόπος εξέλιξης απο τη μια τεχνική στην άλλη. Εάν ο δάσκαλος γνωρίζει την σωστή και αποδοτική σειρά θα σας περάσει απο όλες τις τεχνικές, γιατί όλες χρειάζονται. Το σνο πλάου είναι απο τις βασικές ασκήσεις εκκίνησης για να μάθεις σκι.

Το carving είναι το τελευταίο φρούτο και είναι και αυτο μια συγκεκριμένη μέθοδος για να κάνεις σκι, με μπατόν ή χωρίς ή όπως σου αρέσει. Αν πχ πας να κάνεις σκι σε βαθύ χιόνι θα δυσκολευτείς πολύ να κάνεις κάρβινγκ. Εκεί θα επιστρατεύσεις τις γνω΄σεις σου απο το παλιό κάλό παράλληλο...

Βασικο ρόλο παιζει και η αντιληψη του "μαθητη".

Το σνο πλαου ο δασκαλος που εχει γνωσεις μπορει να το μετατρεψει πολυ γρηγορα στο παραλληλο.

Θυμαμαι τον "Pefto kai mathaino" να κανεις τις πρωτες 2 ωρες στα Καλαβρυτα με το V και τελικα να τελειωνει την ημέρα του με παραλληλο σε τρελους ρυθμους. (Εαν εχει τη φωτο απο το Παρνασσο στη δευτερη του φορα ας την ανεβασει)

Βοηθησε τρομερά η αντιληψη του να καταλαβαινει τι κανει πανω στο σκι του και πως επιδρα αυτο στη κινηση του , η θεληση του να μαθει και η παντελη ελλειψη φοβου στη γρηγορη ταχυτητα που ανεπτυσε στη Δαφνη.

Φυσικα οι πτωσεις ηταν οδυνηρες και γι'αυτο θα συμφωνησω με τον Σταθη οτι καλυτερα ο μαθητης να ξεκιναει με σνο πλαου.

Αποκταει αισθηση του χιονιου με μεγαλυτερη ασφαλεια και ο παραγοντας ψυχολογια ειναι σε καλα επιπεδα.

Το παιδι το βλεπει σαν παιχνιδι. Εαν δε περασει καλα θα το μισησει.

Μεχρι να ξαναδοκιμασει θα περασει πολυ καιρος.

Οσον αφορα σκι για το παιδι, στειλε μου pm να βρουμε κατι που να του ταιριαζει να κανει φετος.

καλό δάσκαλο να έχεις και τι στον κόσμο.... :P

η 2 φορά μου στον Παρνασσό..

1010158imgtc3.th.jpg

ακόμα να σας πω ότι δεν με πιστεύανε.....

Α ρε Παναγιώτη τι έχανα ΤΟΣΑ χρόνια...

άντε φέτος πούδρες...

Προς Λάππα

Κοίτα μην πεταχτείς σαν .....

Κάνε μου λιγάκι Μπεεεεεε...

Επειδή κρατάω από σόι δασκάλων , έχω απασχολήσει το μυαλό μου άπειρες ώρες με το λειτούργημα του δασκάλου..

Οπωσδήποτε κάθε δάσκαλος έχει το δικό του σύστημα...και μάλιστα είναι αδύνατον να βρεις 2 το ίδιο κακούς δασκάλους ή 2 το ίδιο καλούς δασκάλους..

Θα διαφωνήσω βέβαια με τη λογική ότι μόνο η αντίληψη του μαθητή ή μόνο η ικανότητα του δασκάλου αρκούν για ναχουμε επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Θεωρώ οτι η υπόσταση του δασκάλου και αντίστοιχα η υπόσταση του μαθητή, παρουσιάζονται με τις γωνίες βάσης ενός τριγώνου, ενώ η γωνία κορυφής του τριγώνου είναι ο πυρήνας της σχέσης μεταξύ τους.

Έτσι, οι προσωπικότητες των δυο ατόμων στηρίζουν το σύστημα "δράσης-ανάδρασης" που δομεί τον πυρήνα, ο οποίος συσχετίζεται απόλυτα με το αποτέλεσμα της μάθησης.

Άντε γειά...

How you stand is how you ski

Πω, Πω, τι είπε ο άνθρωπος!!!!! :)

Σίγουρα μαθηματικοί θα είναι το σόι σου Nifada :D:D

Γιατρέ τα βλέπω όλα άσπρα!Είμαι σοβαρά?

Νιφαδα :blink:

εγραψα, σημαντικο ρόλο παίζει ΚΑΙ η αντιληψη του μαθητη

οχι μονο η αντιληψη του μαθητη.

Μαλλον μαθηματικοι ειναι γιατι τον βλεπω λιγο αφηρημενο, φταιει και η μουσικη βεβαια :blink:

Εχω δει πολλούς στη δεύτερη μέρα τους αλλα στροφή με ακμές τοσο νωρίς δεν έχω ξαναδεί.

Κρίμα που μέχρι σήμερα δεν εχεις ανεβει επίπεδο :( :( :(

Πέρα από τις γνώσεις και τη διάθεση του δασκάλου μεγάλο ρόλο παίζει και η χημεία μεταξύ δασκάλου μαθητή.

Τα σημερινά σκι είναι σαφώς πιό εύκολα στα πρώτα βήματα,καθώς το παραμικρό γώνιασμα μεταφράζεται σε στροφή,έτσι ώστε να παρακάμπτονται ενδιάμεσα στάδια της παλιάς εκμάθησης(βλέπε ας πούμε το stem).

Το πρόβλημα όμως δεν είναι πως θα αρχίσει κανείς,αλλά πως θα συνεχίσει μετά τις πρώτες φορές.

Έχω δει πολλούς να είναι πολύ καλοί στην αρχή και μετά να κολλάνε σε ένα "πλατώ" και να μη λένε να ξεκολλήσουν.

Εκεί χρειάζεται η δουλειά από δάσκαλο με καλό μάτι και υπομονή(Βοηθάει το βίντεο,το διάβασμα και το μπανιστήρι καλών σκιέρ).

Το καλό σκι δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας αλλά κυρίως ποιότητας.Ξέρω πολλούς που κάνουν χρόνια και αρκετές φορές το χρόνο χωρίς να έχουν την ανάλογη εξέλιξη και άλλους που μέσα σε λίγα χρόνια είχαν σημαντική πρόοδο.(Ελπίζω ο Pefto_kai_Matheno να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία δηλ exakolouthw na pefto alla matheno :huh: ).

Τώρα που οι μέθοδοι διδασκαλίας προσαρμόστηκαν στα νέα σκι(κοντά και με έντονο sidecut),μειώθηκαν πολύ οι χρόνοι εκμάθησης και μπορεί κάποιος σε δύο μόλις χρόνια να καρβάρει κανονικότατα,ενώ παλιά έπρεπε να αγωνίζεσαι χρόνια ,να είχες ταλέντο και να μην φοβόσουνα την ταχύτητα για να μπορέσεις να τα καταφέρεις(αν τα κατάφερνες τελικά :rolleyes: ). :blink:

Απο οτι εχω καταλαβει το μειονεκτημα που εχουν οι καινουριοι στο αθλημα ειναι η βιασυνη τους. Τα εντονα παραβολικα σκι τους δινουν γρηγορα αυτοπεποιθηση και δε συγκεντρωνονται στο να φτιαξουν τη τεχνικη τους. Αρκουνται στο να κατεβαινουν οσο πιο γρηγορα μπορουν προσπαθωντας να "καρβαρουν" και αφηνουν πισω τις αλλες μεθοδους καταβασης που ειναι και το 90% του σκι.

Είδες Athos πως το αραχνιασμένο σου post ,απο τον Ιανουάριο '06,

ξαράχνιασε μόλις πλησιάζουν τα χιόνια ?

Αντε...καλή χιονοδρομική περίοδο να' χουμε.

διαβαζοντας ολα αυτα που γραφονται στο forum θελω να ρωτησω ........ εγω που θελω να βρω δασκαλο α) για να εξελιχθω και β) για να ξεκινησει ο γιος μου (3,5 χρονων ) που πρεπει να απευθυνθω και πως θα καταλαβω οτι ο δασκαλος εχει τις γνωσεις και τις ικανοτητες που πρεπει για να με παει ενα επιπεδο πιο πανω κανω σκι 8 χρονια εξελισομαι μαλλον αργα και κανω σχεδον παραλληλα. υπαρχουν δασκαλοι που ασχολουνται μονο με παιδια και αν ΝΑΙ πως θα ερθω σε επικοινωνια μαζι τους και σε πιο ΧΚ.

Θάνο καλώς ήρθες στο φόρουμ....Δες αυτό το link, νομίζω ότι είναι καλή περίπτωση σε σχέση με αυτό που ψάχνεις.

Φιλικά

Γιώτα

http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=5625&hl=

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

Πολλοι κολανε στο V γιατι απλουστατα σταματανε να κανουνε μαθηματα οταν μπορουν πλεον να τσουλησουνε. Θεωρουν βλεπεις οτι τα υπολοιπα μπορουν να τα μαθουνε μονοι τους, πραγμα που τελικα δεν συμβαινει τοσο γρηγορα

μπορώ και χωρίς ...

Πολλοι κολανε στο V γιατι απλουστατα σταματανε να κανουνε μαθηματα οταν μπορουν πλεον να τσουλησουνε. Θεωρουν βλεπεις οτι τα υπολοιπα μπορουν να τα μαθουνε μονοι τους, πραγμα που τελικα δεν συμβαινει τοσο γρηγορα

Αυτό που λες, είναι πολύ μα πολύ σχετικό!!!

Σαν εκπαιδεύτρια σκι έχω να πω τα εξής:

1. κάθε σχολή έχει την δική της τεχνική εκμάθησης

2. δεν έχουν όλοι οι δάσκαλοι το ίδιο επίπεδο.

3. καλό είναι να ξεκινάς από την αρχή, από τα βασικά, για να μπορείς να καταλάβεις τον μηχανισμό του σκι. Τι ακριβώς είναι αυτά που φοράς και γιατί γίνεται αυτό που γίνεται. Δηλαδή, όταν μαθαίνεις σε κάποιον να στρίβει καλό είναι να του εξηγείς γιατί στρίβει όταν φέρνει τον ώμο του μπροστά, γιατί του λες να κάνει "αεροπλανάκι" και όλα τα συναφή προκειμένου να καταλάβει πως λειτουργεί ο μηχανισμός της στροφής (δυνάμεις και τα λοιπά), στα παιδάκια υπάρχουν συγκεκριμένες εκφράσεις που χρησιμοποιείς για να τους δώσεις να καταλάβουν. Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο η ΕΥΕΛΙΞΊΑ του δασκάλου, κατά πόσο καλά ξέρει το αντικείμενό του. Δηλαδή, όταν μία άσκηση δεν πηγαίνει σε έναν μαθητή οφείλει να του βάλει μία παρόμοια και να βρει αυτή που του ταιριάζει και να του την εξηγήσει με τρόπο τέτοιο ώστε να την καταλάβει. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το ασκησιολόγιο του εκπαιδευτή - πρέπει να είναι μεγάλο - η ευρηματικότητα, η αντίληψη.

Δυστυχώς δεν τα διαθέτουν όλοι αυτά τα προσόντα.

Είμαι υπέρ του να ξεκινάει κάποιος από την αρχή, βάζει βάσεις για να γίνει καλύτερος και να μπορεί να εξελιχθεί αργότερα με μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο εύκολα και με καλή τεχνική.

Προσωπικά πάντα πριν αρχίσω τις στροφές έκανα ένα μίνι θεωρητικό μάθημα στους μαθητές μου για να μπορούν να καταλάβουν τι θα πρέπει να κάνουν, καλή και η μίμηση αλλά πρέπει να ξέρει το πως και το γιατί της κίνησης που κάνεις.

Καλό θα ήταν επίσης να μην αλλάζει συχνά δασκάλους ο εκπαιδευόμενος γιατί έτσι μπερδεύεται. Ακόμη προτιμήστε απόφοιτους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στη χιονοδρομία, έχουν μεγάλο ασκησιολόγιο και καλύτερες γνώσεις από τους "πρακτικούς". Οι τελευταίοι - στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον- ξέρουν έναν τρόπο και αν τον μάθεις τον έμαθες.

Je veux devenir calife a la place du calife

Επειδή είμαι κι εγώ δάσκαλος - όχι βέβαια του ski - θεωρώ οτι πρέπει να σχολιάσω αυτά που γράφει η Βούλα και να συμφωνήσω μαζί της. Θέλω μόνο να προσθέσω οτι είναι άλλο πράγμα να κατέχει κανείς τη γνώση ενός αντικειμένου, και άλλο να μπορεί να τη μεταδώσει, δηλαδή να κάνει το δάσκαλο. Ο δάσκαλος πρέπει να εκπαιδευτεί ειδικά στο αντικείμενο αυτό, αλλά και να έχει μέχρι ένα βαθμό τουλάχιστον, έμφυτο το χάρισμα της μεταδοτικότητας. Πρέπει επίσης να έχει πολλή υπομονή και να αγαπάει πραγματικά αυτό που κάνει.

ακριβώς αυτό Δαμιανέ!

plus ότι η καλή γνώση του αντικειμένου σου σε βοηθάει να ανταποκριθείς σε κάθε περίπτωση που θα συναντήσεις. Πρέπει να ξέρεις να "σπας" την άσκηση σε 10 κομμάτια για να δώσεις στον άλλο να την καταλάβει. Προσωπικά όταν είχα μάθημα σε παιδάκια ήταν ότι χειρότερο για μένα, τα νεύρα μου τσατάλια!

Αντίθετα με τους ενήλικους είχα πολύ καλύτερη επαφή και προσπαθούσα όσο περνούσε από το χέρι μου να μην κάνω μάθημα σε παιδιά. Επίσης ένας δάσκαλος είναι καλό να ξέρει και να παραδέχεται το επίπεδό του. Δηλαδή να φτάνει το παιδί μέχρι εκεί που μπορεί και μετά να το δίνει σε άλλο εκπαιδευτή που έχει μεγαλύτερο επίπεδο, να μην το παιδεύει με τα ίδια και τα ίδια. Πολλοί στο βουνό νομίζουν ότι είναι εξπέρ αλλά αν τους δεις να κάνουν σκι, είναι άστα να πάνε. Δεν το λέω γιατί κάνω το τέλειο σκι - καμία σχέση - αλλά γιατί έτσι είναι.

Je veux devenir calife a la place du calife

Στην αρχική μου ανταπόκριση στο post του Athos είχα δώσει μια λακωνική απάντηση. Επανέρχομαι ξανά

στο θέμα " ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕΜ" με μιά λιγότερο λακωνική άποψη αυτή τη φορά.

Διάβασα μερικές σωστές απόψεις όπως οι παρακάτω :

batucada : Το σνο πλάου είναι μέρος της διαδικασίας εκμάθησης του σκι. Ξεκινάς απο εκεί για να πας κάπου αλλου.

nickel : Το σνο πλαου ο δασκαλος που εχει γνωσεις μπορει να το μετατρεψει πολυ γρηγορα στο παραλληλο

makisM : Η προσωπικη μου εμπειρια ειναι οτι οι περισσοτεροι δασκαλοι ξερουν να διδαξουν τα πρωτα 6 μαθηματα, και αν τους πληρωσεις για μαθημα, αυτα θα σου ξαναδιδαξουν :D . Για να προχωρησεις, πρεπει να εχεις αξιο δασκαλο, ορεξη και φυσικα χρονο για εξασκηση και εμπεδωση.

luis : Τα σημερινά σκι είναι σαφώς πιό εύκολα στα πρώτα βήματα,καθώς το παραμικρό γώνιασμα μεταφράζεται σε στροφή,έτσι ώστε να παρακάμπτονται ενδιάμεσα στάδια της παλιάς εκμάθησης(βλέπε ας πούμε το stem).

Η εκμάθηση του snowplow είναι το πρώτο πράγμα που διδάσκετε στον αρχάριο σκιέρ.Μαθαίνει να φρενάρει και να σταματάει κάτι που τελικά είναι χρήσιμο και σε προχωρημένους σκιέρ όταν π.χ. πάνε να πάρουν το καρεκλάκι και πρέπει να φρενάρουν στην κατάλληλη θέση ή όταν βρίσκοντε σε συρόμενο αναβατήρα και βρεθούν για κάποιο διάστημα σε κατηφορικό έδαφος και πρέπει να μειώσουν ταχύτητα. Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν το snowplow/wedge αλλα η στροφή snowplow/wedge και κατόπιν η στροφή stem.Υπάρχουν πολλά πρακτικά κέρδη απο την στροφή wedge ενα εκ των οποίων είναι να καταφέρεις μέσα σε λίγες ώρες να πάρεις κάποιον αρχάριο σκιέρ και να τον κατεβάσεις σε μιά πράσινη πίστα με ασφάλεια κάνοντας τον έτσι ..ευτυχισμένο. Τό προβλημα είναι πώς μεταβαίνεις απο αυτό το στάδιο στο παράλληλο σκι.Χρησιμοποιώντας την στροφή stem για να μεταβείς μετά στο παράλληλο είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί αν μη τι άλλο πάρα πολλοί σκιέρ μένουν σ'αυτό το επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα (εξακριβομένο). Δεν το κάνουν για μερικές μόνο μέρες αλλά για αρκετά χρόνια. Οταν στρίβουμε με stem σημαίνει οτι κανουμε σκι φέρνοντας σε θέση snowplow το ένα σκι κάθε φορά, εκείνο δηλαδή το οποίο κοιτάει προς την ανηφόρα , χωρίς να ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στην αρχή της στροφής , ενώ φέρνουμε τα σκι γρήγορα παράλληλα λίγο πρίν τη γραμμή πτώσης.Αυτή η κίνηση δημιουργεί μια 'αμυντική' συνήθεια που είναι μετά αρκετά δύσκολο να θεραπευτεί απο πολλούς σκιέρ.

Ενα πλεονέκτημα της διδασκαλίας απο την αρχή παράλληλου σκι είναι ότι αποφεύγει να πέσει στην παγίδα της στροφής stem με την μη διδασκαλία αρχικά της στροφής snowplow/wedge. Είναι μια διδασκαλία με εστίαση απο την αρχή στο παράλληλο σκι. Δεν υπάρχει στάδιο "μετάβασης" στο παράλληλο.Είναι παράλληλο απο την αρχή.Η εστίαση είναι στο να επιβαρύνης το σωστό πέδιλο την κατάληλη στιγμή.Οι μαθητές δεν χρειάζετε να ξε-μάθουν τίποτα για να περάσουν στο καθαρά παράλληλο σκι.

Πιστεύω ότι ο λόγος που σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι του σκι διδάσκουν τις στροφές snowplow , wedge και μετά stem είναι ότι νομίζουν, σωστά ή λάθος, πως μαθαίνουν στούς νέους να κάνουν σκί (να τσουλάνε) με ασφάλεια, στο συντομότερο δυνατόν χρόνο αναβάλλοντας την υπόθεση καλής και σωστής τεχνικής για καθαρό παράλληλο σκι για το μέλλον.Πολλοί δάσκαλοι που διδάσκουν τις στροφές wedge και stem θα εύχονταν να μη έπρεπε να τις διδάσκουν. Πολλοί απο αυτούς το κάνουν γιατί ετσι διδάχτηκαν να το κάνουν και υποθέτουν ότι αυτός είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος.Δεν γνωρίζω για την χώρα μας αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν σχολές και δάσκαλοι του σκι που διδάσκουν απ'ευθείας παράλληλο σκι.Μπορεί να δείτε εναν αρχάριο σκιέρ μέσα σε 2-3 μέρες να κατεβαίνει μπλέ πίστες με καθαρές παράλληλες στροφές.

Καταλήγοντας λοιπόν... "ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕΜ"

Σ΄αυτό το σημείο μια μικρή παρατήρηση κι από μένα. Μιλώντας για το πλάου ως μέθοδο εκμάθησης στροφών, κι όχι ως μέσω επιβράδυνσης /φρένου, πρέπει να διαχωριστεί σε δυο κατηγορίες. Αυτές είναι ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται από την επίσημη Αυστριακή ομοσπονδία και αυτόν με τον οποίο διδάσκεται στην Ελβετία-Γερμανία από τις εκεί ομοσπονδίες. Η διαφορά έγκειται στην μεριά στην οποία ρίχνει το βάρος ο εκπαιδευόμενος για να επιτύχει την στροφή. Οι Αυστριακοί επιμένουν στην μετατόπιση του βάρους προς το εξωτερικό της με το γνωστό αεροπλανάκι όπου ο κορμός γέρνει αντίθετα από την κατεύθυνση την οποία επιθυμούμε να πάρουμε. Αυτό είναι κατά την άποψη μου εντελώς αντίθετο με ότι έχει συνηθήσει κανείς από άλλες δραστηριότητες ( ποδήλατο/μηχανάκι, πατίνια κλπ. ) και πάυει να έχει χρησιμότητα όταν ο μαθητής ξεκινάει το παράλληλο σκι όπου θα πρέπει να μάθει να "γέρνει" στο εσωτερικό της στροφής και να ξεχάσει αυτό που ήξερε ως τότε. Γι αυτό ίσως και πολύς κόσμος μπερδεύεται και κολλάει σ΄ αυτό που έχει μάθει εξ αρχής. Με τη μέθοδο αυτή διαφωνούν πολλές σχολές και ιδιώτες δάσκαλοι ( εκτός συστήματος ομοσπονδίας) και διδάσκουν άλλες μεθόδους εν μέρει και εντελώς χωρίς πλάου.

Αντίθετα στην Ελβετία και Γερμανία το βάρος στο πλάου μετατοπίζεται από την αρχή στο εσωτερικό της στροφής, εκμεταλεύοντας και την συγχρονη γεωμετρία των σκι, με αποτέλεσμα το πέρασμα στο παράλληλο να γίνεται πολύ πιο εύκολα κ ανόδυνα.

Αλήθεια στο curling ντοπάρονται?

Πραγματικά μύρισε χειμώνας, μπαίνω στο σάιτ και βλέπω το θέμα που είχα αναπάντητο απ το Γενάρη..

Ευχαριστώ το φίλο Lhote που το ανέσυρε και που βλέπω ότι οι απόψεις μας συμπίπτουν απόλυτα.

Ωστόσο αρκετοί άλλοι κατάλαβα ότι μάλλον διαφωνούν, χωρίς όμως (με εξαίρεση την απάντηση του Domneli) να αναφέρουν κάποια επεξηγηματικά στοιχεία.

Για να μην παρεξηγούμαι και εγώ, προφανώς δεν είμαι υπέρ της αυτοδιδασκαλίας «τουμπηδόν», απλά η δική μου εμπειρία μετά από 25 χρόνια σκι με έχει κάνει αρνητικό στο σύστημα εκμάθησης με πλάου - στέμ.

Το πλάου το θεωρώ μια μανούβρα για επιβράδυνση ή σταμάτημα σε ήπια κλίση (λιφτ, δρομάκια) πάντα με μικρή ταχύτητα, και όχι τεχνική για πορεία και στροφές όπως διδάσκεται. Στους αρχάριους δεν το βρίσκω ασφαλές γιατί δίνει μια ψεύτικη αίσθηση εμπιστοσύνης, τους παρασύρει σε ταχύτητα, καταπονεί τα πόδια και κάνει άσχημα πεσίματα. Από τεχνική άποψη το πλάου ενισχύει το αμυντικό γέρσιμο προς τα πίσω στα δύσκολα και τοποθετεί το σώμα σε εντελώς διαφορετική στάση από αυτή της τραβέρσας (που είναι η βάση για οποιαδήποτε προχωρημένη τεχνική). Έτσι δημιουργεί λανθασμένη «μνήμη» στο σώμα και θέλει μετά πολύ κόπο να διορθωθεί.

Όταν ξεκινάς το σκι με πορεία - στροφή πλάου υποχρεωτικά το επόμενο βήμα είναι το στεμ.

(Στεμ για όσους τυχόν δεν ξέρουν τη λέξη είναι όταν μπαίνουμε στη στροφή με πλάου, σηκώνουμε το εσωτερικό πόδι και μετα τη fall-line το κατεβάζουμε και το τοποθετούμε παράλληλα με το εξωτερικό)

Το στεμ είναι κι αυτό κατάλληλο μόνο για ήπιες πίστες και μικρές ταχύτητες. Θεωρείται σαν ένα βήμα προς την εκμάθηση του παράλληλου, αλλά η δική μου εντύπωση είναι ότι οι κινήσεις του σώματος στο στέμ δεν ταιριάζουν με το παράλληλο και ο τουρίστας σκιέρ «βολεύεται» με το στεμ και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να «ξεκολλήσει» από αυτό. Επιπλέον ο στεμ-σκιέρ αργά ή γρήγορα θα δοκιμάσει πιό απότομες πίστες και μεγαλύτερες ταχύτητες όπου το στεμ γίνεται έως και επικίνδυνο.

Έγραψα στο πρώτο μου ποστ ένα δικό μου «πρόγραμμα» εκμάθησης με βάρος στην τραβέρσα και στις τεχνικές που απορέουν από αυτήν.

Θα εκτιμούσα κάποια γνώμη, αν βγαίνει άκρη ή είναι εντελώς μάπα..

Πάντως ο γυιός μου που έλεγα, (10 ετών) παρότι λίγες φορές πήγαμε και ούτε πρόγραμμα κατάφερα ούτε τίποτα, «έφυγε» και κατεβαίνει τις εύκολες παράλληλο με ωραίο στυλ χωρίς να περάσει από πλάου ούτε στεμ. Πώς έμαθε ούτε εγώ ούτε αυτός το κατάλαβε. Θα κοιτάξω να τον κρατήσω και φέτος μακριά από τις απότομες να σιγουρέψει το στύλ και ελπίζω όλα να πάνε καλά..

Καλό χειμώνα και καλή σαιζόν να έχουμε !