Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Odie

Nokian

Recommended Posts

παλι μας εστειλες

τοιχο-τοιχο :sword::drinks:

Απλα το ανεφερα παιχτες—μιας κ τα αμαξια μας δε απεχουν μεταξυ τους αλά Maybach vs Trabant μηπως θα ηταν καλυτερα να κοιταξετε για στενοτερο ελαστικο που ειναι γνωστο οτι συμπεριφερεται καλυτερα σε χιονισμενο οδοστρωμα.

Εγω τουλαχιστον δεν αναφερομαι σε καρε, ρυθμιση offset κ αλλαγη διαμετρου ζαντικου/ελαστικου ή προφιλ. Απλα σε μια στιγμή (1, max 2 νουμερα) στενοτερο πελμα αντε κ με την πιθανη (πιθανη, μπορει κ να μη χρειαστει) προσθηκη ενoς spacer! Το εχω εφαρμοσει με τη συμβουλη λαστιχά σε αλλο τουρμπίσιο χαμηλωμενο ερπετο κ δε αλλαξε τιποτα στη γεωμετρια του στησιματος, αρκει να γινει σωστα!

Anyway, σε ευχαριστουμε (speaking4myself) για τον κοπο Άννα—Ετοιμασε κ κανα αρθρο (checklist-like) όταν βρεις χρονο για την προετοιμασια των οχηματων μας, για το χειμωνα κ σε ευπεπτα ελληνικα πλιζ. :)

Hδη εδωσα την παραγγελια για 4 τεμαχια – Λαμπρά, τωρα μονο ο χειμωνας λειπει! ;)

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

17'' σιδερένιες δεν υπάρχουν σε αυτό το καρέ

16' ψαχνω' και μαλλον καποια leon καινουργια φορουν... :) Στειλε τα τηλ των βουλκανιζατερ και τις διευθυνσεις.Επισης θελω να σε ευχαριστησω για την μεγαλη και ταχυτατη βοηθεια σου και αν ερθεις την Πεμπτη θα τα πουμε και απο κοντα ;) Αραγε αν βαλω χειμερινα, θα χρειαστει να χρησιμοποιησω αλυσιδες η "κουβερτες" σε συνθηκες Παρνασου?

ΤΕΛΟΣ δεν περιγραφω αλλο...

Αραγε αν βαλω χειμερινα, θα χρειαστει να χρησιμοποιησω αλυσιδες η "κουβερτες" σε συνθηκες Παρνασου?

ΟΥΤΕ κατα διανοια!! Οταν θα βρεις τοσο χιονι στο δρομο που δε θα παταει καλα το χειμερινο λαστιχο, το πιθανοτερο ειναι, να ειναι κλειστο λογω αποχιονισμου των δρομων κ ξεπαγωματος των αναβατηρων το ΧΚ :)

Καλώς..συνεχίστε αυτήν την τακτική!

Κανέναν όμως δε θυμούνται για τις κρυφές του σκέψεις-απόψεις..ΜΙΛΑΤΕ και ΠΡΑΤΤΕΤΕ!!!

Που θα βρω φθινα χιονολαστιχα για τζιπ? 20" θα μου κοστησει ο κουκος αιδονι εεε?

Αν εχεις τζιπ με 20" δεν νομιζω οτι σε πειραζει ο κουκος....Για ρωτα και τον προεδρο ποσο εχει η τροφη του "κουκου" που ξερει....

ΤΕΛΟΣ δεν περιγραφω αλλο...

Το θεμα ειναι να βρω...! προεδρε??

235/65-18'' => 1050€...παραγγελία από Φεβρουάριο.

Στειλε τα τηλ των βουλκανιζατερ και τις διευθυνσεις. Άραγε αν βαλω χειμερινα, θα χρειαστει να χρησιμοποιησω αλυσιδες η "κουβερτες" σε συνθηκες Παρνασου?

Κοίτα που θα μας φάει και τη δουλειά :lol:

Με τα χειμερινά δεν θα χρειαστείς ούτε αλυσίδες, ούτε socks... :lol:

Ετοιμασε κ κανα αρθρο (checklist-like) όταν βρεις χρονο για την προετοιμασια των οχηματων μας, για το χειμωνα κ σε ευπεπτα ελληνικα πλιζ. ;)

Από τις 22 Αυγούστου το έχω κάνει... "Ο χειμώνας πλησιάζει...και πρέπει να μας βρεί έτοιμους" B)

Κι επειδή δεν έχει σημασία να έχει τη μορφή checklist... βοηθάμε ο ένας τον άλλο όπως μπορούμε: κάποιοι με γνώσεις, άλλοι με εμπειρία κι άλλοι με καλή διάθεση. :)

http://www.skigr.org/forum/index.php/topic,93.0.html

Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.

Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.

Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.

Ποιανού η ζωή ήταν έμπνευση και η μνήμη του ευλογία.

Δ.Χ.

Aλλα ενα σετ αλυσσιδες (που να ταιριαζει) να το εχεις παντα μαζι σου, μπας και τυχον...

Φιλικα

ΜακηςΜ

ΥΓ: @ Μακ, μια ζωη με σαυρες ασχολεισαι βρε παιδι (τριτωνες, χαμηλωμενες...αληθεια τι genus? :);) )

Ακόμα και το ίδιο καρέ να έχετε (αν και δε νομίζω κατά 99%), δεν μπορείς (μπορείς αλλά είναι απαγορευτικό...) να αλλάξεις τις διαστάσεις σου με κατά 2 μεγέθη στενότερο πέλμα, 2 μεγέθη μεγαλύτερο προφίλ και κατά μια διάσταση μικρότερης περιφέρειας ζάντα... ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ!
H καλύτερη εξήγηση για αλλαγή από φαρδί καλοκαιρινό σε στενότερο χειμερινό που έχω ακούσει. :P

Παίδες ακούστε τα παιδιά που κινούντε χρόνια με χειμερινά σε χιόνια. Μην βάλετε την ίδια διάσταση με τα καλοκαιρινά...........θα έχεται καλύτερα αποτελέσματα με 2 μεγέθη στενότερα χειμερινά.

..και μια ερώτηση για την Άννα: o συντελεστής βάρους (αν λέγεται έτσι) του ελαστικού δηλαδή το ;), 85, 90 κλπ παίζει κανέναν ρόλο στην αγορά ελαστικού και πόσο μεγάλο?

There is no such thing as too much snow (Doug Coombs)

http://www.pelionski.gr/

Ναι Χρήστο έχει σημαντικό ρόλο.

Ας πούμε ότι ένα ελαστικό έχει τη διάσταση 235/65/R17 104V.

235: ονομαστικό πλάτος τομής ελαστικού σε mm

65: προφίλ ελαστικού (% του μεγέθους)

17: διάσταση ζάντας σε ίντσες

R: αναφερόμαστε σε Radial ελαστικό

104: ο δείκτης φορτίου είναι η αριθμητική τιμή μεγέθους που έχει αποδοθεί στο ελαστικό αυτό και μας δείχνει την ικανότητα μεταφοράς φορτίου

V: η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα του οχήματος (κάθε γράμμα αντιστοιχεί και σε μια ορισμένη ταχύτητα)

Εσύ Χρήστο αναφέρεσαι στο δείκτη φορτίου. Υπάρχει περίπτωση να βρεις ίδιας διάστασης ελαστικά με διαφορετικό δείκτη φορτίου. Στα επιβατικά οχήματα περιορισμένης χρήσης (όπως η χρήση που κάνουμε οι περισσότεροι), δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα λανθασμένης επιλογής γιατί και οι εταιρίες δεν διαφοροποιούν τους δείκτες αυτούς...

Στα ημιφορτηγά, φορτηγά βαρέου τύπου κλπ, υπάρχει αναγκαιότητα διαφοροποίησης του δείκτη φορτίου.

Αυτός που τα κατάφερε στη ζωή του είναι αυτός που έζησε ωραία, που χάρηκε και αγάπησε δυνατά.

Αυτός που άφησε ένα καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που βρήκε, εκτιμούσε την ομορφιά της γης και κατάφερε να το εκφράσει.

Αυτός που σταθερά έψαχνε ότι καλύτερο στους φίλους του και τους έδινε ότι καλύτερο είχε.

Δ.Χ.

Ακόμα και το ίδιο καρέ να έχετε (αν και δε νομίζω κατά 99%), δεν μπορείς (μπορείς αλλά είναι απαγορευτικό...) να αλλάξεις τις διαστάσεις σου με κατά 2 μεγέθη στενότερο πέλμα, 2 μεγέθη μεγαλύτερο προφίλ και κατά μια διάσταση μικρότερης περιφέρειας ζάντα... ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ!
Kαι για καλύτερη επεξήγηση...............για τους "άσχετους" :lol:

Στο δικό μου: 195 / 60 / HR 14 καλοκαιρινό το χειμερινό του μπορεί να είναι ίδιας διάστασης Μ + S (που ποτέ δεν έβαλα ούτε πρόκειται) και 175 / 70 / SR 14 M + S. Άρα 2 μικρότερα μεγέθη σε φάρδος, 1 μεγαλύτερο σε προφίλ και ίδια ζάντα. (αυτά όλα από το βιβλίο κατασκευαστή)

Γενικός νομίζω ότι ισχύει ότι όταν αλλάζεις φάρδος (ονομαστικό πλάτος τομής ελαστικού σε mm) αλλάζεις και το προφίλ του ελαστικού.

Όταν δε αλλάζεις και το μέγεθος της ζάντας πρέπει να αλλάξεις όποσδήποτε και το προφίλ ώστε η συνολική διάμετρος του τροχού να παραμένει πάντα η ίδια αλλιώς τα πράγματα γίνοντε επικίνδινα!!!

(αυτά από την λίγη εμπειρία μου και σε αργκό γλώσσα. για επιστημονική άποψη πληροφορίες στο Βαγγέλη :lol: )

Παίδες ακούστε τα παιδιά που κινούντε χρόνια με χειμερινά σε χιόνια. Μην βάλετε την ίδια διάσταση με τα καλοκαιρινά...........θα έχεται καλύτερα αποτελέσματα με 2 μεγέθη στενότερα χειμερινά
Βρε Χρηστο ποση διαφορα θα εχεις????

ΑΝ και σου λεω οτι το μανιουαλ του τουτου μου δινει την ιδια διασταση η να βαλω αν θυμαμαι καλα

215-50-17.

για επιστημονική άποψη πληροφορίες στο Βαγγέλη :P )

Εεεεε, θα τις μαζέψεις εσύ! :lol:

Παιδί μου άλλαξα σου λέω! Έχω γίνει sweet little girl! :lol: Μπα μανία να θέλετε να με παρουσιάζετε Βαγγέλη-Σωτήρη-Πολυχρόνη με το αερόκλειδο στο χέρι... :):D:D

Μου βγήκε το ονοματάκι μου, πάει :lol:

Δ.Χ.

Παιδια, το κυριωτερο ζητουμενο σε αλλαγη διαστασεων ελαστικων, ειναι να μας βγει η ιδια διαμετρος (και κατα συνεπεια περιφερεια στις καινουριες διαστασεις.

Παρε παραδειγμα το 215/50/17.

215 ειναι το πλατος του ελαστικου σε mm. Με 50% προφιλ, το υψος του προφιλ ειναι 107,5.

Η ζαντα ειναι 17 ιντσες :lol: ητοι 17Χ25,4=431,8 mm.

Αρα η διαμετρος του ελαστικου ειναι 431,8+2Χ107,5=646,8 mm.

Αν βαλεις 16αρα ζαντα, αυτη εχει διαμετρο 16Χ25,4=406 mm

Αρα μας περισσευουν 240,8 mm ητοι 120,4 για το προφιλ.

Αν θελεις 195 φαρδος, 120,4/195=0,60...Αν βρεις 195/60/16 σφυρα μου :D

Δοκιμαζουμε το 215, 120,4/205=0,56 Οποτε το 215/55/16 του παει μια χαρα

Αν βαλεις 15αρα ζαντα, η διαμετρος της ειναι 15Χ25,4=381, αρα μας περισσευουν 265,8 για τα προφιλ, ητοι 132,9 εκαστον.

Αν πας για 195, 132,9/195=0,68 αντε για σενα 0,70 οποτε 195/70/15 ταιριαζουν....

Παρεμπιπτοντως... :lol: εχω 4 τετοια περασμενα σε ζαντες Mercedes. Με 46 ευρωπεντακοσαρικα ειναι δικα σου :D:P:D

....με δωρο τη Mercedes!!!! :lol: ...και μια εξτρα ζαντα! :)

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ζαλιστηκα αλλα νομιζω οτι ξεχασες κατι αν το τουτου ειναι χαμηλωμενο τι κανεις????

Κορνηλιε, η διαμετρος ειναι η ιδια (περιπου). Αν δεν χτυπαγαν τα καλοκαιρινα λαστιχα, δεν θα χτυπαν και τα χειμωνιατικα... :lol:

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ξεχνας το χιονι που μαζευεται Μακη :lol:

Παρε παραδειγμα το 215/50/17.

215 ειναι το πλατος του ελαστικου σε mm. Με 50% προφιλ, το υψος του προφιλ ειναι 107,5.

...17 ιντσες :blink: ... 17Χ25,4=431,8 mm... 431,8+2Χ107,5=646,8 mm... 16αρα ζαντα, 16Χ25,4=406 mm

Αρα 240,8 mm ητοι 120,4 για το προφιλ.

Αν θελεις 195 φαρδος, 120,4/195=0,60...Αν βρεις 195/60/16 σφυρα μου :D

Δοκιμαζουμε το 215, 120,4/205=0,56 Οποτε το 215/55/16 του παει μια χαρα

*15αρα ζαντα,... 15Χ25,4=381, ...265,8 για τα προφιλ, ητοι 132,9 εκαστον.

...195, 132,9/195=0,68 αντε για σενα 0,70 οποτε 195/70/15 ταιριαζουν....

^_^:blink::):lol::P:huh::blink: MIXER έγινε το chip-άκι μου που ήταν καμμένο έτσι κι αλλιώς βρε Μάκη! :lol:

Επίσης μετά από κάθε τροποποίηση οποιασδήποτε εκ των διαστάσεων του ελαστικού, περνάτε και μια βόλτα από την αντιπροσωπεία για ρύθμιση της νέας διάστασης.

Αυτό δεν γίνεται για να σας τα πάρουν (κάπως πρέπει να ζήσουν έτσι κι αλλιώς...), αλλά γιατί με την άλλη διάσταση διαφοροποιούνται:

Το βήμα του οχήματος

Η πέδηση

Το οδόμετρο κι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του αυτοκινήτου μας.

Μην ξεχνάτε επίσης και τα πλυσίματα που πρέπει να κάνετε την ίδια ή την επόμενη ημέρα επίσκεψης σε χιονοδρομικό, στο όχημά σας (στην κάτω επιφάνειά του κυρίως), γιατί το αλάτι που εισχωρεί όπου πάει ο νους μας και προσκολάται στα μεταλλικά μέρη του πλαισίου (σασί) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα...

Δ.Χ.

Αν βαλεις 15αρα ζαντα, η διαμετρος της ειναι 15Χ25,4=381, αρα μας περισσευουν 265,8 για τα προφιλ, ητοι 132,9 εκαστον.

Αν πας για 195, 132,9/195=0,68 αντε για σενα 0,70 οποτε 195/70/15 ταιριαζουν...

Σωστότατος ο Μάκης Κορνήλιε.................(σου συνηστώ πάντως 15άρα ζάντα που θα βρεις και πιο εύκολα σιδερένιες) :blink:

Κορνηλιε, η διαμετρος ειναι η ιδια (περιπου). Αν δεν χτυπαγαν τα καλοκαιρινα λαστιχα, δεν θα χτυπαν και τα χειμωνιατικα...
....και χιόνι να μαζεύεται ότι "πρόβλημα" θα έχεις με τα 215/50/17 το ίδιο θα είναι και με τα 195/70/15 γιατί η διάμετρος δεν αλλάζει δραματικά.

μετά από τέτοια ανάλυση για τα λάστιχά σου περιμένουμε βόλτα το χειμώνα

ΟΤ :P

Μην ξεχνάτε επίσης και τα πλυσίματα που πρέπει να κάνετε την ίδια ή την επόμενη ημέρα επίσκεψης σε χιονοδρομικό, στο όχημά σας (στην κάτω επιφάνειά του κυρίως), γιατί το αλάτι που εισχωρεί όπου πάει ο νους μας και προσκολάται στα μεταλλικά μέρη του πλαισίου (σασί) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα...

Να πλένω κάθε βδομάδα το αμάξι από κάτω είναι πολύ ακριβό. :P

Κάθε φθινόπωρο αφού το πλύνω από κάτω, την επόμενη μέρα που έχει στεγνώσει, πηγαίνω στο συνεργείο και περνάνε κερί σε σπρέι (2 κουτιά είναι υπεραρκετά) και είναι όπως βγήκε από το εργοστάσιο με τα κεριά του :D

Τόσα χρόνια όλο το χειμώνα με αλάτια δεν έχει σκουριάσει.

Επίσης, εκείνη τη μέρα γρασάρω τις δαγκάνες, υπάρχει ένα πιράκι που σκεπάζεται από ένα λαστιχάκι - όσοι οδηγούν σε αλάτια, καλό είναι να το γρασάρουν κάθε χρόνο. Αυτός ο Καναδός έχει ολόιδια φρένα με τα δικά μου:

http://www.tegger.com/hondafaq/rustybrakes/brakes1.html

Οι δίσκοι στα φρένα σκουριάζουν λίγο :) (τους άλλαξα 1 φορά από σκουριές) αρχίζουν να ξεφτίζουν στην περιφέρεια, πέφτουν κομμάτια όπως από τυρόπιτα, αλλά δεν πειράζει.

Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται το αμάξι (κερί από κάτω και γρασάρισμα στις δαγκάνες) και θα αντέξει με τα αλάτια για πολλά χρόνια.

Όσοι έχουν λάστιχο στο σπίτι τους και δεν βαριούνται, μπορούν να ξεπλένουν τις ρόδες γιατί σκουριάζουν τα μπουλόνια και είναι αντιαισθητικό και να ρίχνουν νερό μπροστά στο ψυγείο (όχι με πίεση) εκεί που πέφτει το σπρέι του δρόμου με το αλάτι (μετά από χρόνια σκουριάζουν τα πτερύγια και μένουν μόνο οι στήλες στο ψυγείο).

Board.jpg

Το να περάσεις απο μια διάσταση ζαντας/ελαστικου σε κάτι μικρότερο απλά κονταίνει λίγο (η πολύ) το βήμα (ανάλογο του να κόνταινε η τελική σχέση μετάδοσης). Δεν βλάπτει σε τίποτα απολύτως εκτός απο το σφάλμα του ταχύμετρου που ουτως η άλλως υπάρχει και με την εργοστασιακή διάσταση.

Αν πρόκειται μαλιστα να ξαναβάλουμε την μεγάλη διάμετρο την άνοιξη, δεν χρειάζεται ρυθμιση για το κοντυτερο βήμα, γιατί μετά θα θέλει πάλι rollback.

Τέλος με λιγο κοντύτερο βήμα κερδίζουμε σε επιτάχυνση (μεταφέρεται περισσότερη ροπή στο δρόμο) κάτι που χρειάζεται σε στριφτερούς ορεινούς δρόμους

no friends on a powder day

Μπορει να αγορασα το συγκεκριμενο τζιπ αλλα απ' οτι βλεπω κολαει και αυτο... σνιφ σνιφ...

http://www.youtube.com/watch?v=nW31liEemUU...related&search=

Αλλα τελικα παει παντου!!!

Χαιρετω ολη τη παρεα και ειμαι ιδιαιτερα χαρουμενος λογω της προετοιμασιας για τη νεα χειμερινη περιοδο !!

Θα ηθελα να ζητησω τις αποψεις σας ωστε να επιλεξω χιονολαστιχα για ενα Primera 1.6cc μοντ.2006, με ελαστικα 205/60-16.

Ειναι πρωτη φορα που μπαινω σε αυτη τη διαδικασια.

Μεχρι στιγμης ξαχνω να βρω ζαντες σιδερενιες 4-αδα (5χ114).

Ο λαστιχας μου, προτεινει χιονολαστιχο της Τigar (Σερβικη εταιρεια που εξαγορασε η Μichelin το 2006), 205/55-16 στην εκπληκτικη τιμη των 300 ευρω η και τα Goodyear (κατι...) στα 500 ευρω.

Θελω, επισης, να ρωτησω αν υπαρχει καποιο μελλος που εμπορευεται η εχει αναλαβει : τα χιονολαστιχα.

Ειμαι ολος αυτια !!!

...Τιμος ακουει...snowclub ακουει...?