Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
ΜΙΚ

Στην Πίστα: Top 10 Συμβουλών

Recommended Posts

ταβλες στην πουδρα δλδ στο φυσικο τους περιβαλλον..

και ταβλες στο νταμαρι στο μη φυσικο τους περιβαλλον.

αν ειχα ενα sl πεδιλο σαφως και θα το ειχα ευχαριστηθει πολυ περισσοτερο αλλα και αυτο δεν ειν'κακο.... :P

αυτο που μπορεις να παθεις με τις ταβλες χωρις να το καταλαβεις σε πολυ σκληρο χιονι - πιστα φαινεται στο 2:47 ...

• Like 1

DALTONS POW ROBBERY.....

Ναι ότι θυμάμαι χαίρομαι και ναι στο τέλος της σεζόν γράφω τις συμβουλές μέχρι τον Δεκέμβρη να τις έχετε ξεχάσει.

Ύστερα από πολλές συζητήσεις/αμπελοφιλοσοφίες/διάβασμα έφτασε η ώρα που νομίζω τεκμηριωμένα μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για το Νο7 της λίστας.

Δυστυχώς πρέπει να αναγνωρίσετε ότι το χόμπι μου "κράζω τους Έλληνες, τα Ελληνικά χιονοδρομικά, γενικά ότι έχει σχέση με Έλληνες πολίτες και την συμπεριφορά τους έξω από το σπίτι" έχει κάποια βάση μιας και από ότι φαίνεται στο σκι υπάρχει το σωστό και υπάρχει και το Ελληνικό. Το ένα με το άλλο δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση. ότι είναι σωστό δεν είναι Ελληνικό σκι και ότι είναι Ελληνικό σκι δεν είναι σωστό. Πρώτος Ελληνάρας που κάνω λάθη στο βουνό εγώ.

Επαναδιατυπώνω την παράγραφο 7 και φυσικά πηγάζει από την παράγραφο 9 μιας και ΑΝ κάνανε οι Έλληνες μαθήματα θα ήταν έτοιμoi για το υπερπέδιλο, επειδή δεν κάνουν απλά δεν είναι και δεν απολαμβάνουν το σκι τους ενώ ξεχνάνε και το σκι που ξέρουν.

7. Τι πέδιλα για μένα

Ελληνική πρωτοπορεία. Θα πάρω και γ...ω τα πέδιλα και ας είμαι άχρηστος. Θα πω τη γνώμη μου. Χώρια από εταιρίες που νομίζω όλες οι εταιρίες βγάζουν άριστα πέδιλα. Οι παράμετροι είναι δύο. Σκληρότητα και τύπος.

Το παν είναι να φοράς το κατάλληλο πέδιλο για το χιόνι που πατάς εσύ όχι ο Bode Miller. Δηλαδή βάση του αναμενόμενου σκι που θα κάνεις (πάρτε δυο ζευγάρια να τελειώνετε αλλά αν θέλετε ένα) κάτι ανάμεσα σε 0-100 και 100-0. Εδώ παίζουν ρόλο οι διαστάσεις. Για πίστα προτείνω 13-16 μέτρα ακτίνα στροφής (radious) σε όλους. Όσοι θέλετε άλλη ακτίνα ξέρετε δεν χρειάζεται να τα πω εγώ. Για εκτός πίστας το ίδιο. Για σκιερ που δεν γκαζώνουν και κάνουν γενικά ήρεμο σκι προτείνω ακτίνα 15-16 μέτρα. Ένας απαλός σκιερ με 11 μέτρα ακτίνα σε σκληρό πέδιλο θα αργήσει πολύ να μάθει. Και σε μαλακό πέδιλο πιο πολύ θα τον πηγαίνουν παρά θα τα πηγαίνει εκεί που θέλει.

Σκληρότητα. Εδώ είμαστε. Λοιπόν τα πράματα είναι απλά. Την ακτίνα που είπαμε πριν πρέπει να την χρησιμοποιήσεις. Για να την χρησιμοποιήσεις πρέπει να τα γύρεις και να τα λυγίσεις. Εντάξει κύριε αρχάριε ωραία η στροφή με τα SL9 που σου έδωσα. Για κάντο όλη μέρα. Εμένα τα SL9 με στέλνουν σπίτι μετά από 5-6 ώρες συνεχόμενο σκι. Νομίζω τα πάω για αυτές τις ώρες. Κάπου εκεί κουράζομαι (ίσως φταίει κ το τσιγάρο!). edit: Ύστερα από 5 χρόνια λανθασμένης άποψης ότι "ναι, είμαι φοβερός σκιερ θα πάρω racing sl9", αγόρασα ένα τουριστικό carving πέδιλο και απολαμβάνω ήρεμο, άνετο γρήγορο carving" Tζάμπα δεν απόλαυσα το σκι όσο έπρεπε 5 χρόνια μόνο και μόνο για να έχω το πιο racing πέδιλο που κυκλοφορεί.

Νομίζω ότι εάν δεν είστε αθλητής κάποιος με χαμηλότερο επίπεδο από μένα θα φύγει στις 2-3 ώρες ή δεν θα τα χρησιμοποιεί. Καλύτερα δεν είναι να χρησιμοποιείς ένα πέδιλο όλη μέρα? Είδα δυο περιπτώσεις πολύ πετυχημένων ανταλλαγών μεταξύ μελών του συλλόγου. Για δείτε το πάτε το πέδιλο σας όλη μέρα ή σας πάει.

Πολύ φοβάμαι ότι με πρώτο εμένα, πάρα πολλοί φίλοι έχουν φτάσει ακόμα και στο σημείο να ξεχάσουν και το σκι που ξέρουν με την καινούργια μόδα των πουδροπεδίλων και πεδίλων για άλματα κλπ. Καλά χρυσά αλλά μάλλον η χρήση τους είναι το πρόβλημα, δεν κάνουν για την μέρα που θα κάνεις 8 ώρες πίστα και θα ξεχάσεις και το σκι που ξέρεις. Ο λόγος είναι πολύ απλός και μπορεί να εξηγηθεί πολύ απλά με την γωνία (angulation που λέμε και στο χωριό μου) την οποία ο κάθε σκιερ έχει και το A-Frame που κάνει δηλαδή το να πετάει το πόδι είτε σε όλη τη στροφή είτε με κλωτσιά στο τέλος. Με ένα φιλικό πέδιλο πίστας ο καθένας έχει μια γωνιά που μπορεί να πιάσει σήμερα και μια γωνία που θα πιάσει μόλις του έρθει το επόμενο κλικ βελτίωσης και ένα Α-Frame με μια συγκεκρημένη κλώτσιά που ανοίγει το έξω πόδι στο τέλος της στροφής.

Για την γωνία προκαλώ όποιον δεν είναι ο Nickel την ίδια μέρα στο ίδιο χιόνι να πιάσει την γωνία που έχει με πιστοπέδιλο και μετά με ένα πέδιλο με ακτίνα 23, 1.80 και camber και rocker και φραπέ γλυκό με γάλα.

Οι δύο αυτές γωνίες θα απέχουν πάρα πολύ αλλά το χειρότερο είναι ότι ενώ είναι έτοιμος να φάει το κλικ που θα γωνιάσει άλλες 10 μοίρες, φοράει τα πουδροπέδιλα και τις ξαναχάνει πολλές φορές για πάντα. Τα πράγματα είναι απλά: Όσο πιο φιλικό και με λογικές πιστοδιαστάσεις το πέδιλο τόσο μεγαλύτερη γωνία θα πιάσεις.

Για το Α-Frame επίσης προκαλώ όποιον δεν είναι ο Nickel να βάλει ένα camber/rocker φαρδύ πέδιλο και να προσπαθήσει να κάνει όσο A-Frame κάνει με τα πιστοπέδιλα. Αυτό που θα γίνει είναι αν πχ είχες 5 μοίρες Α-Frame με τα πιστοπέδιλα ξαφνικά με το φαρδύ έχεις πάνω από 10. Παράλληλα με το φαρδύ στο τέλος της στροφής θα κλωτσάς πετώντας και ανοίγοντας το έξω πόδι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σίγουρα μεγαλύτερο από αυτόν που κλωτσάς με τα πιστιάρικα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το σωστό σκι έχει τις εξής προδιαγραφές: Μεγάλο και απαλό Angulation, σχεδόν καθόλου Α-Frame και μηδενική κλωτσιά και άνοιγμα του έξω ποδιού στο τέλος της στροφής.

Παράλληλα όπως όλοι ξέρουμε το σκι είναι σε μεγάλο βαθμό μιιμητική αποτύπωση κινήσεων που σιγά σιγά της ενσωματώνει ο εγκέφαλος και σου βγαίνει χωρίς να το σκέφτεσαι. Ε λοιπόν αν δεν είσαι ο Nickel κάθε ώρα που κάνεις σκι με φαρδιά και περίεργα πέδιλα σου ενσωματώνουν μικρή γωνία, μεγάλο A-frame και κλωτσιά με άνοιγμα του έξω ποδιού στο τέλος της στροφής. Έχω παραδείγματα χιονοδρόμων που ενώ είχαν μεγάλες γωνίες, καθόλου A-Frame και τέλειο τελείωμα στροφής μετά από χρόνια με φαρδυά τα έχασαν και τα τρια σε μικρό αλλά δυστυχώς και σε μεγάλο βαθμό.

Δεν θα αποθαρρύνω κανέναν να πάρει φαρδυά και φυσικά αν η σεζόν έχει μόνο πούδρα ας μην τα βγάλει ποτέ από τα πόδια του. Από την άλλη πρέπει όπωσδήποτε εκτός από μαθήματα που είναι απαραίτητα να γράφουμε πολλά πολλά χιλιόμετρα με κανονικά πέδιλα να βάλουμε γωνίες στο σκι μας, χωρίς A-Frame και με ομαλό τελείωμα της στροφής.

Μετά από 10 χρόνια μάχης να μην κλωτσάω στο τέλος της στροφής ορίστε μόνο μια κατάβαση με τα Coomba τι προκάλεσε στο σκι μου. Στο 1.06.

Είναι σίγουρο ότι αν συνεχίσω να τα φοράω για μια σεζόν σερί και θα σηκωθώ και θα μείνει το A-frame και θα κλωτσάω στο τέλος της στροφής.

Έχουμε δει τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε επίπεδο σκι ανθρώπων που έβαλαν το σωστό πέδιλο. Επίσης έχουμε δει ανθρώπους να μην προοδεύουν καθόλου και να παραμένουν στάσιμοι επειδή πήραν ο λάθος πέδιλο. Η λύση είναι απλή. Αναγνωρίστε το λάθος σας εάν το έχετε κάνει και ανταλάξτε τα πέδιλα με έναν άλλο σκιερ. Εξηγήστε στον πωλητή το επίπεδό σας ειλικρινά εάν σκοπεύετε να αγοράσετε και ζητήστε τη γνώμη ανθρώπου που ξέρουν. Το παν είναι να αγοράσετε το πέδιλο που θα σας βοηθήσει να πάτε μπροστά..

Προτείνω σε όλους πέδιλα με ακτίνα 14 έως 17, το φιλικό τουριστικό μοντέλο κάθε μάρκας.

Edited by ΜΙΚ
  • Like 9

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Ν' αγιάσει το πληκτρολόγιό σου. Μακάρι αυτό

Προτείνω σε όλους πέδιλα με ακτίνα 14 έως 17, το φιλικό τουριστικό μοντέλο κάθε μάρκας.

να το διαβάσουν και να το πιστέψουν όλοι όσοι δεν ξέρουν τι πέδιλο να πάρουν.

Edited by 7ψυχος_gtsap
  • Like 2

Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν.

Το μεγαλο radius,εκτος απο φιλικό και τουριστικό ,μπορει να ειναι και πεδιλο για μεγαλες ταχυτιτες ,για μεγαλες στροφες με πολυ γονιασμα!!!!

Για αυτα τα πέδιλα θελεις ποδια και κότσια για να τα πας καλα!!!

• Like 1

γι αυτο το λογο εδωσα τα hardside...ηταν πολυ ψηλα αλλα και που βαρια!!!τα πηγαινα για μερικες ωρες αλλα μετα παθαινα αυτο που λες....κουραζομουν!!!μεγαλο radius πολλα γκαζια που ναι, καλη φαση ειναι αλλα για ποσο και που????οταν εμπαινα στα δεντρα δεν μπορουσα να στριψω που λεει ο λογος...ενω με τα s3 δεν ειχα αυτο το προβλημα...βεβαια ταβλες τα μεν ταβλες και τα δε....το χω παντως στο μυαλο μου να παρω κ ενα πιστοπεδιλο καποια στιγμη...

οι πουδρες και τα ψαρια, τρωγονται φρεσκα!

από ότι φαίνεται στο σκι υπάρχει το σωστό και υπάρχει και το Ελληνικό. Το ένα με το άλλο δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση. ότι είναι σωστό δεν είναι Ελληνικό σκι και ότι είναι Ελληνικό σκι δεν είναι σωστό. Πρώτος Ελληνάρας που κάνω λάθη στο βουνό εγώ.

7. Τι πέδιλα για μένα

Ελληνική πρωτοπορεία. Θα πάρω και γ...ω τα πέδιλα και ας είμαι άχρηστος.

Πολύ φοβάμαι ότι με πρώτο εμένα, πάρα πολλοί φίλοι έχουν φτάσει ακόμα και στο σημείο να ξεχάσουν και το σκι που ξέρουν με την καινούργια μόδα των πουδροπεδίλων και πεδίλων για άλματα κλπ.

Δεν θα αποθαρρύνω κανέναν να πάρει φαρδυά και φυσικά αν η σεζόν έχει μόνο πούδρα ας μην τα βγάλει ποτέ από τα πόδια του. Από την άλλη πρέπει όπωσδήποτε εκτός από μαθήματα που είναι απαραίτητα να γράφουμε πολλά πολλά χιλιόμετρα με κανονικά πέδιλα να βάλουμε γωνίες στο σκι μας, χωρίς A-Frame και με ομαλό τελείωμα της στροφής.

Έχουμε δει τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε επίπεδο σκι ανθρώπων που έβαλαν το σωστό πέδιλο. Επίσης έχουμε δει ανθρώπους να μην προοδεύουν καθόλου και να παραμένουν στάσιμοι επειδή πήραν ο λάθος πέδιλο. Η λύση είναι απλή. Αναγνωρίστε το λάθος σας εάν το έχετε κάνει και ανταλάξτε τα πέδιλα με έναν άλλο σκιερ. Εξηγήστε στον πωλητή το επίπεδό σας ειλικρινά εάν σκοπεύετε να αγοράσετε και ζητήστε τη γνώμη ανθρώπου που ξέρουν. Το παν είναι να αγοράσετε το πέδιλο που θα σας βοηθήσει να πάτε μπροστά..

Έκανα quote μερικά από τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Αφού ζητήσω το post του MIK να καρφιτσωθεί ψηλά και να εμφανίζεται σε κάθε σκιέρ που θα μπαίνει στην ενότητα "Σκι το άθλημα" με στόχο την αγορά νέου πεδίλου θα ήθελα να συμπληρώσω μερικά πράγματα.

Δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Έλληνες χιονοδρόμους είναι η έλλειψη χιονοδρομικής παιδείας.Το σκι δεν ήταν στην κουλτούρα μας και δεν μπει ποτέ.

Έτσι ο κάθε μετριότατος σκιέρ (εγώ πρώτος) που καταφέρνει να κάνει δύο τρεις στροφές χωρίς να σταματάει (linked turns), αμέσως νιώθει να "ξυπνάει" μέσα του ο πρωταθλητής του σκι που τόσο άδικα κοιμόταν όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι περνάει με βιαστικές κινήσεις στην αγορά τάβλας οικοδομής με στόχο την κατάκτηση του εκτός.

Το αποτέλεσμα είναι να αποκτά κουσούρια που δεν κόβονται ποτέ όχι λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω έλλειψης κριτικού πνεύματος και αυτογνωσίας.

Ο παλαιός σκιέρ που δεν θέλει να παραδεχτεί οτι έχει προβλήματα στην τεχνική του, δεν θα δεχτεί εύκολα συμβουλή σπό κάποιον άλλο και θα αντιδράσει με στυλ

"Ξέρεις πόσα χρόνια κάνω σκι;"

"Ναι ξέρω.Κάνεις 20 χρόνια αλλά το κάνεις λάθος"

Έχω δει κατ' επανάληψη σκιέρ με καλό στήσιμο ποδιών να κουνάνε τα χέρια με τέτοιο τρόπο που να προκαλούν γέλιο μέχρι δακρύων.Κάποιοι βαράνε "μπατονιές", λες και ψάχνουν να βρουν πετρέλαιο.

Αφιερώστε πέντε λεπτά από το χρόνο σας και δείτε τι κατεβαίνει από την πίστα του Περικλή (μια θεωρητικά εύκολη πίστα).Αυτό που θα ανακαλύψετε θα σας εντυπωσιάσει.Ελάχιστοι σκιάρουν με τρόπο που δείχνει οτι έχουν δουλέψει την τεχνική τους.

Πόσους έχετε δει να κάνουν ασκήσεις βελτίωσης τεχνικής; Εχω δείξει επανειλημμένως ασκήσεις σε φίλους (αφού μου λένε "ρε συ δες πως πάω και πες μου") και τις γράφουν κυριολεκτικά στα παλιά τους τα παπούτσια.

Πόσους έχετε δει να κατεβαίνουν το απότομο κομμάτι του Βάκχου με V μόνο και μόνο για να πουν στους φίλους τους (ή και στον εαυτό τους) οτι το κατέβηκαν;

Θα μπορούσα να γράφω για ώρα αλλά θα κλείσω με το εξής ερώτημα:

"Έχω το καλύτερο πέδιλο, το πιο ακριβό τζακετ, το πιο γιαλιστερό κράνος και δεν έχω κάνει ποτέ μάθημα σκι" .Ποιος είμαι;

Μα φυσικά ο ανίκητος Ελληνάρας.

Περαστικά μας.

ΥΓ1. Όπως έχει γράψει παλαιότερα και ο Χρήστος: "Το οτι επισημαίνω κάτι, δεν σημαίνει οτι το κάνω καλύτερα."

ΥΓ2. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και φυσικά δεν στοχοποιούν κανένα φίλο χιονοδρόμο.

.

Edited by Velissarios
  • Like 10

Μιλωντας λοιπον για φιλικα, τουριστικά πέδιλα,θα μπορουσαν εδώ η σε κάποιο άλλο topic,όσοι φιλοι,κάτοχοι αυτών των σκι επιθυμούν να μας γράψουν για το πέδιλο που χρησιμοποιουν,την συμπεριφορα του,τα υπέρ και τα κατα ώστε να το χρησιμοποιησουμε σαν σημείο αναφοράς όσοι θα ψαξουμε το επόμενο πέδιλο μας?Δέχομαι βεβαίως οτι δεν κανουν όλα για ολους αλλά θα αποτελούσε αυτό ενα μπουσουλα τουλαχιστον για όσους αναζητούν το επόμενο η ίσως και το πρωτο πεδιλοτους.

Elan-Amphibio-12Ti-2017.jpg

Μιλωντας λοιπον για φιλικα, τουριστικά πέδιλα,θα μπορουσαν εδώ η σε κάποιο άλλο topic,όσοι φιλοι,κάτοχοι αυτών των σκι επιθυμούν να μας γράψουν για το πέδιλο που χρησιμοποιουν,την συμπεριφορα του,τα υπέρ και τα κατα ώστε να το χρησιμοποιησουμε σαν σημείο αναφοράς όσοι θα ψαξουμε το επόμενο πέδιλο μας?Δέχομαι βεβαίως οτι δεν κανουν όλα για ολους αλλά θα αποτελούσε αυτό ενα μπουσουλα τουλαχιστον για όσους αναζητούν το επόμενο η ίσως και το πρωτο πεδιλοτους.

Δες εδώ

• Like 1

tumblr_inline_mjj4qpOaJK1qz4rgp.gif

Δες εδώ

σ αυτό το topic όμως , φιλε "αξενερωτε", υπάρχουν αρκετές ελλείψεις. και , επί τη ευκαιρία, απορώ γιατί

δεν μπορώ να ανοίξω ένα καινούριο thread χωρίς να βάλω δημοσκόπηση ?

• Like 1

Να πω τη γνωμη μου!!!!

Το να κανεις σκι και να το γουσταρεις,πρεπει να το εχεις μεσα σου!!!

Τωρα με τι σκι θα κανεις;;; Εξαρταται απο πολα πραγματα,νομιζω οτι προτα πρεπει να μαθεις στη πίστα ,αν σου αρεσει ,κατσε εκει,αν εμαθες και θελεις να δοκιμάσεις και εκτος αλαζεις πέδιλα με μαλακα και φαρδιά !!!

Τους φιλους το Snowclub που γνωρισα φετος ,νομιζω οτι σχεδον ολοι ειναι για σκληρά πέδιλα (απο μεσεα μεχρι αγωνιστικά ) για την πίστα και εδω ερχομαστε στην φυσικη κατασταση -πολυ σκληρά ,σε μεγαλες πίστες = καλη φυσικη κατασταση ,μετα -ποσο ταχύτητα σας αρεσει και τι στιλ σκι σας αρεσει να κανετε,απο εκει και πάλη -μεσα σκληρά μεχρι πολυ σκληρά !!!!!

Μπορει αυτα να ειναι τα δικα μου γούστα ,αλλα νομιζω ,πανω κατω τεριαζουν στους περισσότερους φιλους εδω!!!!

• Like 1