Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
sbird

Ρύθμιση δέστρας TYROLIA RailFlex System II

Recommended Posts

Αποφάσισα να γράψω αυτό το μικρό κείμενο σχετικά με τη ρύθμιση της δέστρας Railflex System II της εταιρίας HEAD-TYROLIA, με αφορμή τα σκι HEAD C220i που πουλούσε το LIDL φέτος, με τη συγκεκριμένη δέστρα.

Φέτος είδα πολύ κόσμο σε πολλά χιονοδρομικά να έχει αγοράσει αυτά τα σκι και να πηγαίνει να ζητάει από τα καταστήματα ενοικιάσεων να τους ρυθμίσουν τη δέστρα σύμφωνα με τη μπότα τους. Επειδή οι άνθρωποι εκεί ίσως δεν ήξεραν να τη ρυθμίσουν (και λογικό, δεν μπορεί να τα ξέρουν όλα!), την κοίταζαν πάλευαν για λίγο και τους έλεγαν ότι δεν ανοίγει άλλο, ότι είναι μικρή για τις μπότες τους και διάφορα τέτοια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φεύγει απογοητευμένος νομίζοντας ότι αγόρασε λάθος σκι!

Παρακάτω λοιπόν γράφω πως ρυθμίζεται αυτή η δέστρα, και ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε κάποιους.

1) Ξεβιδώνουμε τη βίδα που βρίσκεται στο κέντρο της δέστρας (δεν βγαίνει τελείως απλά τη χαλαρώνουμε όσο πάει)

2) Τραβάμε με προσοχή (γιατί έχει ευαίσθητα πλαστικά μέρη) ολόκληρη τη δέστρα προς τα ΠΙΣΩ και τη βγάζουμε όλη από το πέδιλο (το μπροστά μέρος, το πίσω και το πλαστικό που τα ενώνει)

3) Τη γυρίζουμε ανάποδα και από κάτω βλέπουμε τα μεγέθη μπότας που μπορεί να δεχτεί η δέστρα

4) Αφαιρούμε το μπροστά και το πίσω μέρος της δέστρας από το συνδετικό πλαστικό και τα τοποθετούμε στο επιθυμητό σημείο / μέγεθος σύμφωνα με τη μπότα μας. Αν δηλαδή η μπότα μας έχει μέγεθος π.χ. 330, τοποθετούμε το συνδετικό πλαστικό στη θέση 330 και του μπροστινού και του πίσω μέρους της δέστρας.

5) Τοποθετούμε τη δέστρα όπως είναι τώρα από το ΠΙΣΩ μέρος του πέδιλου προς τα μπροστά μέχρι να συναντήσουμε την τρύπα και βιδώνουμε ξανά σφιχτά.

Να αναφέρω επίσης ότι το +15 / 0 / -15 έχει να κάνει με το επίπεδό μας (και όπως λένε τα παιδιά εδώ μέσα όχι αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε, αλλά αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε :unsure: ). Αν είμαστε σχετικά αρχάριοι βιδώνουμε στο +15 (μπροστινή τρύπα). Αν είμαστε μέτριοι βιδώνουμε στο 0 (μεσαία) και για πιο προχωρημένους / expert στο -15 (πίσω). Στην ουσία δηλαδή ρυθμίζουμε πόσο μπροστά/πίσω θέλουμε να μεταφέρουμε το κέντρο του σώματός μας.

Τα παραπάνω φυσικά τα αναφέρω καθαρά πληροφοριακά ως ερασιτέχνης και ΟΧΙ σαν ειδικός/τεχνικός εξοπλισμού σκι. Πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε εξουσιοδοτημένους τεχνικούς της HEAD/TYROLIA αν δεν είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε.

Φιλικά,

Σπύρος.

Πηγή: www.tyrolia.com , και κάποιο γερμανικό forum που δυστυχώς δεν θυμάμαι..

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

You can't buy happiness - but you can buy a lift pass!

Ευχαριστούμε Σπύρο για τις πληροφορίες, πολύ χρήσιμες ειδικά γιατί πολύ πήρανε τα συγκεκριμένα σκι! :unsure:

Παρεπιπτόντως, γιατί δεν είσαι μέλος ακόμα. Χρήσιμος θα μας φανείς :(

There is no such thing as too much snow (Doug Coombs)

http://www.pelionski.gr/

Ευχαριστούμε Σπύρο για τις πληροφορίες, πολύ χρήσιμες ειδικά γιατί πολύ πήρανε τα συγκεκριμένα σκι! :unsure:

Παρεπιπτόντως, γιατί δεν είσαι μέλος ακόμα. Χρήσιμος θα μας φανείς :(

Θα (ξανά)είμαι μέλος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα! :(

Και μία διευκρίνηση στο παραπάνω κείμενό μου:

Στο παράδειγμα που αναφέρω μέγεθος μπότας 330 εννοώ μήκος σόλας 330mm και φυσικά όχι mondo size!

c-fit-w-2032-q-auto-eco8A811000001_RUSTLER-9.thumb.png.9255e2d942715bd236de9137259dd7e2.png

to railflex ειναι απο τα ευκολοτερα συστηματα δστρας για ρυθμιση......εγω παιδευτηκα στο καιμακ ενα 15λεπτο με τον ανεστη και τελικα το βρηκα............

βεβαια διαφωνω μαζι σου για το κεντρο βαρους.....................ποιος ειπε οτι ενας κακος σκιερ πρεπει να ειναι στο +15 και ενας καλος στο -15? πρωτη φορα το ακουω αυτο

πηγαίνω σιγά......γιατί βιάζομαι!

to railflex ειναι απο τα ευκολοτερα συστηματα δστρας για ρυθμιση......εγω παιδευτηκα στο καιμακ ενα 15λεπτο με τον ανεστη και τελικα το βρηκα............

βεβαια διαφωνω μαζι σου για το κεντρο βαρους.....................ποιος ειπε οτι ενας κακος σκιερ πρεπει να ειναι στο +15 και ενας καλος στο -15? πρωτη φορα το ακουω αυτο

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι πολύ εύκολο σύστημα. Και εγώ παιδεύτηκα για κανένα μισάωρο, φοβήθηκα όμως μην κάνω ζημιά και έτσι έριξα μια ματιά στο internet στο site της tyrolia..

Τώρα για το +15/0/-15, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αν τη βιδώσεις στη μπροστά τρύπα (δηλαδή +15) μετατοπίζεις το κέντρο βάρους σου πιο μπροστά, οπότε υποτίθεται ότι τα σκι σου ελέγχονται πιο εύκολα (όπως το καταλαβαίνω εγώ, ίσως επειδή η μπότα σου ασκεί πίεση πιο κοντά στη μέση του πέδιλου οπότε λυγίζει πιο εύκολα άρα στρίβει πιο εύκολα), γιαυτό και ενδείκνυται για πιο αρχάριους.

Όταν όμως βιδώσεις στην πίσω (-15), μετατοπίζεις πιο πίσω το σώμα σου οπότε υποτίθεται ότι το σκι είναι πιο σταθερό, οπότε με καλύτερη απόκριση στις υψηλότερες ταχύτητες.

Στη μεσαία τρύπα (0) είναι η «φυσιολογική» θέση.

Εγώ πάντως το έχω στο «0» μόνιμα, οπότε δεν έχω άποψη για το αν ισχύουν αυτά (αν υπάρχει όντως δηλαδή διαφορά), ή είναι απλώς κάποιο «μαρκετίστικο» τρικ! :blink:

Παραθέτω και το κείμενο όπως το αναφέρει η tyrolia:

6. BOOT CENTER ADJUSTMENT

Depending on the position selected the skiing behavior of the system is different (see below).

1. Moderate Speed + 15mm

The center of the body is shifted to the front. The ski reacts earlier and can be controlled easily. Good for skiers preferring moderate speeds.

2. All-around 0 mm

Neutral adjustment for optimal all around-performance. For every skier!

3.Experts - 15mm

By shifting the center of the body backwards, the ski is more stable. Better speed at the end of the run.

For experts and terrain skiers.

Μπορώ αν θέλεις να σου στείλω και το .pdf που κατέβασα (είναι κρυμμένο στο site :blink: ).

Δεν ξέρω αν το έχω καταλάβει λάθος το θέμα (αν ναι διορθώστε με!), αλλά πέρα από όλα αυτά η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό σύστημα γενικής χρήσης για το μέσο σκιερ..

Να αναφέρω επίσης ότι το +15 / 0 / -15 έχει να κάνει με το επίπεδό μας (και όπως λένε τα παιδιά εδώ μέσα όχι αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε, αλλά αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε smile.gif ). Αν είμαστε σχετικά αρχάριοι βιδώνουμε στο +15 (μπροστινή τρύπα). Αν είμαστε μέτριοι βιδώνουμε στο 0 (μεσαία) και για πιο προχωρημένους / expert στο -15 (πίσω). Στην ουσία δηλαδή ρυθμίζουμε πόσο μπροστά/πίσω θέλουμε να μεταφέρουμε το κέντρο του σώματός μας.

Νομίζω η παραπάνω ρύθμιση έχει να κάνει με την ποιότητα του χιονιού.

Στον πάγο +15 περισσότερο βάρος εμπρός

κανονικές συνθήκες 0

απάτητα,πούδρες -15

Να αναφέρω επίσης ότι το +15 / 0 / -15 έχει να κάνει με το επίπεδό μας (και όπως λένε τα παιδιά εδώ μέσα όχι αυτό που πιστεύουμε ότι είμαστε, αλλά αυτό που φοβόμαστε ότι είμαστε smile.gif ). Αν είμαστε σχετικά αρχάριοι βιδώνουμε στο +15 (μπροστινή τρύπα). Αν είμαστε μέτριοι βιδώνουμε στο 0 (μεσαία) και για πιο προχωρημένους / expert στο -15 (πίσω). Στην ουσία δηλαδή ρυθμίζουμε πόσο μπροστά/πίσω θέλουμε να μεταφέρουμε το κέντρο του σώματός μας.

Νομίζω η παραπάνω ρύθμιση έχει να κάνει με την ποιότητα του χιονιού.

Στον πάγο +15 περισσότερο βάρος εμπρός

κανονικές συνθήκες 0

απάτητα,πούδρες -15

Πιθανόν. Θα τις δοκιμάσω όλες τις θέσεις και στη πράξη να δω συμπεριφορά...

Μπράβο παιδιά!

Ακόμα και αυτό το βρήκα στο σάιτ! :lol:

Μόνο που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την ρύθμιση...

Το ένα πέδιλο οκ, όλα καλά (ας τα λέμε :blink: )

Το άλλο όμως μπαααα... Για την ακρίβεια... νομίζω πως τη χάλασα τη δέστρα :lol: .

Κάνοντας τη μικρορύθμιση από το πίσω μέρος, αυτό που ανασηκώνεις ένα μεταλλικό ελασματάκι, το τράβηξα πολύ πισω το πίσω κομμάτι της δέστρας και έφυγε από τη θέση του και τώρα δεν ξαναμπαίνει. Νομίζω πως κάτι πλαστικό που κρατούσε στη θέση του το έλασμα έσπασε και τώρα είναι αδύνατον για μένα να ξανασυναρμολογήσω το σύστημα...

Υπάρχει κάποιος φιλικός αντιπρόσωπος/πωλητής/κατάστημα της Tyrolia που θα μπορούσε να με βοηθήσει;

Μάλλον, αφού κάτι έσπασε, πρέπει να πακτωθεί αυτό το κομμάτι όλο μαζί σε μία σταθερη θέση και να μην ξαναμετακινηθεί αλλά εγώ δεν μπορώ να το φέρω σε μια τέτοια θέση... :lol: .

Καμιά ιδέα; :lol:

Υπάρχει κάποιος φιλικός αντιπρόσωπος/πωλητής/κατάστημα της Tyrolia που θα μπορούσε να με βοηθήσει;

Πιθανοτατα τα παιδια στο PARNASS - SKI ** που το βρισκεις στον δρομο ανεβαινοντας για Αραχωβα ,θα μπορεσουν να σε βοηθησουν (αντιπροσωπευουν HEAD - TYROLIA)

** 15ο χιλ. οδου Λιβαδιας - Αραχωβας (στο δεξι σου χερι)

τηλ. 22670-22646

(πες τους οτι εισαι απο το snowclub)

Παιδακια ,θα ηθελα να επαναλαβω ακομα μια φορα ,γιατι ειναι πρωτευουσας σημασιας για την εικονα του συλλογου προς τα εξω ,οτι

σε οποιο μαγαζι και να πηγαινετε ,ειτε για σκληρο εξοπλισμο (σκι ,σανιδα) ,ειτε για μαλακο (τεχνικο ρουχισμο ,κρανη ,μασκες ,σακιδια ,αξεσουαρ) ,ειτε για βοηθεια σε ενα προβλημα που αντιμετωπιζετε (οπως παραπανω) ,

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ SNOWCLUB................

(ακομα και αν το συγκεκριμενο καταστημα δεν ειναι συνεργατης μας - ειναι "εν δυναμει" ομως)........

Εχει γινει ηδη - και συνεχιζεται - μεγαλη προσπαθεια προσεγγισης απο την ομαδα προωθησης του συλλογου στους επαγγελματιες του χωρου .(εκτος απο διευρυνση των μελων)

Θα βοηθησει λοιπον πολυ ο καθενας σας (το καθε μελος) ,αν δηλωνει την ιδιοτητα του , σε καθε επισκεψη του στους επαγγελματιες του χωρου.

Μπράβο παιδιά!

Ακόμα και αυτό το βρήκα στο σάιτ! :P

Μόνο που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω την ρύθμιση...

Το ένα πέδιλο οκ, όλα καλά (ας τα λέμε :lol: )

Το άλλο όμως μπαααα... Για την ακρίβεια... νομίζω πως τη χάλασα τη δέστρα B) .

Κάνοντας τη μικρορύθμιση από το πίσω μέρος, αυτό που ανασηκώνεις ένα μεταλλικό ελασματάκι, το τράβηξα πολύ πισω το πίσω κομμάτι της δέστρας και έφυγε από τη θέση του και τώρα δεν ξαναμπαίνει. Νομίζω πως κάτι πλαστικό που κρατούσε στη θέση του το έλασμα έσπασε και τώρα είναι αδύνατον για μένα να ξανασυναρμολογήσω το σύστημα...

Μάλλον, αφού κάτι έσπασε, πρέπει να πακτωθεί αυτό το κομμάτι όλο μαζί σε μία σταθερη θέση και να μην ξαναμετακινηθεί αλλά εγώ δεν μπορώ να το φέρω σε μια τέτοια θέση... :P .

lili

τηλεφωνησε αν θελεις στο 23320 24414 μετα τις 1800 και ζητα τον Περικλη.

θα σου εξηγησω τι πρεπι να κανεις .

Η δεστρα παντως δεν εχει χαλασει.

Φιλικα Περικλης

Να είσαι αληθινός στη δουλειά σου, στο λόγο σου και στο φίλο σου.

Ευχαριστώ Περικλή! :lol:

Θα σε καλέσω το απόγευμα.

Κι εγώ το πιστεύω ότι φτιάχνεται η δέστρα. Αλλά όντως έχει σπάσει το ένα από τα δύο μικρούτσικα πλαστικά που κρατάνε κόντρα για να στέκεται το μεταλλικό έλασμα στη θέση του. Έτσι όπως είναι τώρα, δεν μπορεί να κάνει μοχλό για να κλειδώσει το έλασμα στην "πάνω" (ας το πούμε έτσι) θέση που επιτρέπει την κύλιση της πλαστικής ράγας προς τα πίσω (ας το πούμε έτσι κι αυτό) -οπότε και θα κλειδωνε το σύστημα. Εγώ -που δεν έχω και εργαλεία- δεν μπορώ να πιέσω το έλασμα ώστε να μπορέσει να περάσει η ράγα και να κουμπώσει σε κάποια σταθερή θέση. Αν κουμπώσει, οκ, μετά και σπασμένο που είναι το πλαστικό δεν μπορεί να μετακινηθεί το έλασμα και η ράγα, οπότε μάλλον μπορεί να κάνει κάποιος σκι με τη δέστρα αυτή τελικά.

Ουφ, μπελάς...

Επίσης, ευχαριστώ arma!

Αν δεν το λύσω μόνη μου το θέμα, θα πάω στο parnass!

Παιδιά, ο Περικλής μου έκανε τηλεφωνική επισκευή στη δέστρα!!!

Μου έδωσε οδηγίες και όντως κατάφερα να το ξανασυναρμολογήσω το σύστημα!

Ελπίζω να έχω κάνει σωστά και τη ρύθμιση και αν όλα πάνε καλά θα τα χρησιμοποιήσω αύριο τα πέδιλα!

Ευχαριστώ, Περικλή!

Μηπως κανει και τηλεφωνικο κερωμα; Γιατι βαριεμαι... :lol::lol:

Μπραβο ρε Περικλη! B)

Φιλκα

ΜακηςΜ