Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
zeto

GPS Navigator, destinator, πλοήγηση κτλ

Recommended Posts

Μετα απο προτροπες φιλων για την νεα τεχνολογια των φορητων αυτων συσκευων που σε πλοηγουν ακομα και στα μεγαλα αστικα κεντρα της χωρας μας,ειμαι σε σοβαρη σκεψη να αποκτησω ενα τετοιο εργαλειο.

Μηπως γνωριζει κανεις κατι παραπανω?

Εχετε καποια εμπειρια απο αγορες - χρηση και θα θελατε να την μεταφερετε?

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ "ΣΤΟΥΧ"

Φίλε Zeto αν ρωτούσες ένα χρόνο πριν θα σου έλεγα ότι τα πράγματα είναι απογοητευτηκά για Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει έντονη κινητικότητα στο χώρο και αρκετά προϊόντα που καλύπτουν πολλές περιπτώσεις. Επειδή το έχω ψάξει αρκετά το πράγμα έχω να σου πώ τα εξής. Κατ αρχάς να κάνω το διαχωρισμό , χάριν ευκολίας, ότι μιλάμε για συστήματα GPS πλoήγησης για δρόμους-πόλεις και όχι για πεζοπορίες-θάλασσα και γενικότερα Outdoor.Κατ αρχάς θα πρέπει να επιλέξεις αν θέλεις κάποιο σύστημα σταθερής εγκατάστασεις δηλ κάποιο μηχάνημα συνδυασμού Radio-CD-Navigator με μεγάλη οθόνη με κόστος 2000-3000 €. Προϊόντα θα βρείς από σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρίες (Kennwood-Becker-Blaupunkt κλπ) καθώς και από την MLS στη Θεσ/νίκη.Αυτά τα συστήματα έχουν προς το παρόν ακόμα ελλειπής χαρτογράφηση. Εξαιρείται η MLS η οποία προσφέρει πλήρη χαρτογράφηση Αττικής -Θεσν/νίκης-Βόλος-Πάτρα-Ηράκλειο.Αλλά για την MLS θα σου πώ και παρακάτω. Άλλη λύση είναι τα φορητά συστήματα που βασίζονται σε κάποιο Pocket PC ή smartphone και λαμβάνουν σήμα από μια φορητή κεραία gps με σύνδεση μέσω bluetooth. Εδώ το κόστος παίζει από 150-200 € μόνο το πρόγραμμά εώς ~800 € για κομπλέ πακέτο με pocketpc -κεραία- πρόγραμμα-βάσεις-φορτιστές. Ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι το TOMTOMgo που είναι ένα σύστημα που απαιτεί ελάχιστη εγκατάσταση στο αυτοκίνητο και μεταφέρεται εύκολα (υπάρχει και μοντέλο που λειτουργέι και σαν Carkit για το τηλέφωνο) καθώς και η λύση της σουηδικής Wayfinder που είναι μια εφαρμογή για Symbian κινητά (SE P800-900-910, Nokia 6600 κλπ) που έχουν όμως ενεργοποιημένο gprs για να κατεβάζουν τα δεδομένα της πλοήγησης από internet on-line και δουλεύει σε συνδρομιτική βάση και απαιτεί και αυτό κεραία gps.

Οι μεγάλοι παίκτες αυτή τη στιγμή για τα PocketPC/smartphone συστήματα είναι το ελληνικό Navigator της MLS,το Destinator (Wackenhut Hellas) και έρχεται σύντομα και το Alturion(Ace Hellas) ενώ σε αναμονή είναι το ΤΟΜΤΟΜ 5 (που περιμένει αξιόπιστους χάρτες Ελλάδας).

Εγώ αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ σαν κινητό το JAM της I-mate(=Qtek S100) ένα bluetooth carkit με ενσωματομένη κεραία gps Parrot ck3300 και το MLS-Navigator.Από το Hardware έμαι απόλυτα ευχαριστημένος μιας και έχω μια all-in-one λύση κινητό+πλοηγό+carkit . Από το πρόγραμμα της MLS δεν μπορώ να πώ ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος μιας κι έχουν κάνει ένα τρομερό σφάλμα στον αλγόριθμο πλοήγησης (έχουν ισάξια τους μεγάλους δρόμους με τα στενά με αποτέλεσμα η δρομολόγηση να γίνεται μέσα απο απίστευτες διαδρομές) βέβαια μου έχουν πει ότι Σεπτέμβριο βαίνει η καινούρια έκδοση (την οποία δικαιούμε δωρεάν) που λύνει αυτό το πρόβλημα και θα έχει και καινιούριες πόλεις καθώς και όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτιο. Οπότε αναμονή σ' αυτόν τον τομέα. Το Alturion θα το φέρει η Ace-Hellas γύρω στο Σεπτέμβρη επίσης και είναι ένα πρόγραμμα που έχω ακούσει καλά λόγια όπως επίσης και για το Destinator3 που ήδη κυκλοφορεί.

Έχε πάντως κατά νου ότι επειδή πρόκειτε για νέα τεχνολογία τα προβληματάκια τους τα έχουν όλα τα συστήματα που σε παιδεύουν λιγότερο ή περισσότερο αναλόγως τις γνώσεις σου. Πιό ευκολόχρηστα είναι τα συστήματα εγκατάστασης(και πίο ακριβά βέβαια) μιας και είναι ολοκληρωμένς λύσεις από έναν κατασκευαστή και δουλεύουν σαν απλά radio/cd-dvd. Από την άλλη μεριά στα υπόλοιπα συστήματα πρέπει να συνδυάσεις διαφοερικές συσκευές από διαφορετικούς κατασκευαστές συνήθως με bluetooth κάτι που δεν είναι ούτε ιδιαίτερα εύκολο ούτε ιδιαίτερα απροβλημάτιστο, αλλά έχει κι αυτό τη χάρη του άν είσαι gadgetakias.

Για το τέλος θα σου πω και τις εντυπώσεις μου από την χρήση του πλοηγού. Είναι πραγματικά χρήσιμος και σε γλυτώνει από πολύ χρόνο και κόπο όταν βρίσκεσαι σε άγνωστες περιοχές και με λίγη συνήθεια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. ΙΜΗΟ αξίζει αλλά όπως όλα τα καινούρια πράγματα κοστίζει.Ότι άλλο χρειαστείς πές μου.

Αλήθεια στο curling ντοπάρονται?

Βλεπω εχεις κανει διατριβη πανω στο θεμα 8):lol::cry:

Θα ηθελα ομως να επικεντρωθουμε σε συστηματα για βουνο κυριως που να διαθετουν και το προγραμμα πλοηγησης στην πολη και παντα για φορητα μιλαω.Αν υπαρχουν συστηματα που να συνδιαζουν και τα 2 βεβαια....

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις ενα σύστημα το οποίο να συνδυάζει και δυνατότητα απεικόνισης χάρτη , αλλα και άλλων παραμέτρων (όπως υψόμετρο και πυξίδα) τα ο[ποία θα σου χρειασθούν στο βουνό.Αυτή τη στιγμή το μόνο αξιόπιστο σύστημα είναι της garmin (αυτό έχω και εγω) το μοντέλο e-trex vista.Για την δουλειά που το θέλεις είναι το καλύτερο και κυρίως σ ε πολύ καλή τ ιμή. Πήγαινε στην ιστοσελίδα της garmin ή στο www.shop21.gr να δεις τα πλήρη χαρακτηριστικά.

Βέβαια, πριν πάρεις gps καλό θα ήταν να μάθεις να χρησιμοποιείς πυξίδα και χάρτη.Αυτά σε συνδυασμό με έναν μετρητή υψομέτρου μπορούν να σε βγάλουν απο οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση στο βουνό και δεν εξαρτώνται απο μπαταρίες και τις διαθέσεις των αμερικάνων και ε ίναι και πιο οικονομικά.περισσότερες πληροφορίες για το πως θα χρησιμοποιείς όλα τα ανωτέρω θα βρεις στο www.pezoporia.gr και μόλις βρεθούμε απο κοντά θα σου δείξω και εγω οτι θέλεις.Αλλωστε και με το gps είναι απαραίτητη η χρήση χάρτη.

''The world is a comedy for those who think and a tragedy for those who feel''

Horace Walpole

Τώρα μου βάζεις δύσκολα Zeto και εμπίπτουν μάλον στο μεταπτυχιακό πεδίο όπου δεν έχω φτάσει ακόμα 8):lol: . Αλλά αν θέλεις κάτι για συνδυασμένη χρήση σε outdoor (βουνό-θάλασσα) και πόλη (πλοήγηση -χάρτες) πιστεύω ότι παραδοσιακά η Garmin κι ενδεχομένως η Fortuna μπορούν να σε καλύψουν με ανθεκτικό και αξιόπιστο Hardware και σίγουρα η Garmin έχει και χάρτες για Ελλάδα. Πιθανόν να χρειαστεί να φορτώνεις όμως διαφορτετικούς χάρτες αναλόγως τη χρήση( λίγο το κακό). Μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις το ψάξιμο σε προϊόντα και τιμές είναι:

http://www.expansys.com.gr/d_gps.asp

Ιδιαίτερη προσοχή ρίξε στο Garmin GPS V Deluxe GPS (EU Version) νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να σε βολέψει.

πριν ψωνισεις ριχνε μια ματια στο θεμα εγγυησης και service

εγω ψαχνω για το αυτοκινητο να βαλω ενα συστηματακι

ακομα ψαχνω :wink:

Οπως γνωριζετε τα φορητα GPRS τα χρησιμοποιουν κατα κορον οι ταριφες τον τελευταιο καιρο....ετσι λοιπον εχω και εγω τυχει να ειμαι παρον σε πολλες παρουσιασεις τετοιων προιοντων.Αυτο που δουλευει καλυτερα με διαφορα ειναι το Destinator3...Επισης θα σου προτεινα ενα pocketPC με ενσωματωμενη κεραια για λογους οικονομικους αλλα και πρακτικους (ΜΙΟ 168 550 ευρω με το Destinator3)!Το κορυφαιο ειναι ενα και μοναδικο μοντελο της Garmin με ενσωματωμενη κεραια.....με κοστος συσκευης μονο κοντα στα 700 ευρω....

ΤΕΛΟΣ δεν περιγραφω αλλο...

Το κορυφαιο ειναι ενα και μοναδικο μοντελο της Garmin με ενσωματωμενη κεραια.....με κοστος συσκευης μονο κοντα στα 700 ευρω....

Για πες μας ποιο μοντελο ειναι αυτο?

no garmin

λενε στα φορουμ για καποιους λογους και βλεπω παρα πολλα σε αγγελιες

Και τοτε τι να προτιμησουμε?

Υπάρχει ένα "κάλυμα" που κάνει το κινητό (5140ι) gps. το γνωρίζει κανένας? το έχει δοκιμάσει?

Dtm

Λοιπόν στο μεσοδιάστημα είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το Destinator3 και μπορώ να πώ ότι είναι μια απόλυτα ικανοποιητική λύση με σεβασμό στα λεφτά που δίνεις. Βέβαια υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης για να γίνουν οι χάρτες ακόμα πιο ακριβής και περιεκτικοί αλλά η εταιρία που έχει αναλάβει την χαρτογράφηση ,πρόκειται για την ελληνική NGI , κάνει πολύ καλή δουλειά με δυό αναβαθμίσεις μέσα στο έτος και βάση χρονοδιαγράμματος σε ένα χρόνο περίπου θα έχει καλύψει όλη την Ελλάδα. Η επόμενη αναβάθμιση χαρτών αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο. Λεπτομέρεις θα βρείς στην ιστοσελίδα τους www.ngi.gr όπου υπάρχει και forum με κάθε είδους πληροφορίες. Εκεί είδα ότι η Νgi έχε αναπτύξει και μια εφαρμογή ( σε beta φάση ακόμα) όπου μπορείς να κάνεις καταγραφή μιας διαδρομής (βουνό θάλασσα) εκτός περιοχής χαρτογράφησης, και να την επαναλάβεις βάσει του gps. Κάτι τέτοιο δεν σ΄ενδιέφερε? Απλά έχε το νου σου αν αποφασίσεις για το Destinator3 (απο Νοέμβρη και το καινούριο DestinatorPN) να το αγοράσεις από Ελλάδα με τους Ελληνικούς χάρτες της Νgi γιατί αυτό που πωλείται στο Internet με τον Πανευρωπαικό χάρτη (και Ελλάδα) βασίζεται σε άλλους χάρτες (Telatlas αν θυμάμαι καλά) που δεν έχουν καμία σχέση σε κάλυψη και ακρίβεια με αυτούς της Ngi. 7ΜΒ έναντι 16ΜΒ για να σου δώσω να καταλάβεις.

Να προσθεσω για την MLS οτι οι χαρτες τις ειναι τουλαχιστον 2 χρονια πισω απο την Ολυμπιαδα με οσα αυτο μπορει να σημαινει.... επισης ελεγαν οτι θα δωσουν στο διαδικτιυο το εθνικο και επαρχιακο οδικο δικτυο τον Ιουνιο... τωρα λενε Σεπτεμβριο.....ιδωμεν......

www.zermatt.ch

Συμπληρωματικά για τη χρήση του GPS check www.anti-camera.com !

Never leave home without it ...

C!

Θελω να αγορασω ενα GPS και δινω εως 600 ευρω.Μπορει να μου προτεινει καποιος ενα αξιολογο σε αυτη τη τιμη?

Ευχαριστω

Τι είδους GPS?

Navigator ή γενικά GPS?

Για τι σκοπό το θες έχει σημασία..

''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά

armada_alpha1.jpg

τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά

6179.gif

Καλό είναι να μην πάρεις PNA (φτηνότερο σαν συσκευή αλλά κάνει μόνο για πλοήγηση και τίποτα άλλο) αλλά να πάρεις ένα PDA (υπολογιστής τσέπης για πολλές δουλειές) με πολλές επιλογές προγραμμάτων πλοήγησης. Από μηχανάκια PDA αξιόπιστα είναι τα Mio 168 και FUJITSU SIEMENS LOOX. Τώρα από χάρτες και προγράμματα πλοήγησης υπάρχουν πολλές επιλογές. Το Destinator με χάρτες της NGI θεωρείται το καλύτερο πρόγραμμα πλοήγησης για Ελλάδα και το TomTom για Ευρώπη. Δες εδώ ένα συγκριτικό test http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=166524

Πάντως με 600Ε παίρνεις πολύ καλό και πλήρες εργαλείο.

Φιλικά

g tsap

Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν.

Εχω το Tibo s1000, με χάρτες της mls, ειμαι πολυ ευχαριστημένος... ;)

Πριν ειχα pda loox και HP (τα πουλάω οσο οσο) δεν ήταν και οτι καλυτερο για το ταξίδι. Κανω αρκετή χρήση του gps μιας και γκιζεράω απο δω κι απο κει λογο δουλειάς και μου χρειαζεται συχνά. Αν θες περισσότερες πληροφορίες δες και το σαιτ της μλσ και του destinator.

Γιάννη, επειδή ξέρω ότι πας στα βουνά .....

θα σου σύστηνα να πάρεις ένα GPS της Garmin από την Ανάβαση ....

Θα πάρεις μαζί και τους oδικούς χαρτες της Ανάβασης για όλη την Ελλάδα, αλλά και τους πεζοπορικούς για τα περισσότερα βουνά (μονοπάτια, δασικοί, κλπ), όπως και τα πρόγραμματα τους , το TopoView και το ΤοpoNavigator, τα οποία είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ και σε αφήνουν να κανεις πολύ δουλειά (που εσένα θα σου αρέσει ...)

Πήγαινε μια βόλτα στο πολύ ωραίο και ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο τους, όπου θα τα δεις όλα και θα στα εξηγήσουν αναλυτικώτερα .....

http://www.anavasi.gr

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Γιάννη, επειδή ξέρω ότι πας στα βουνά .....

θα σου σύστηνα να πάρεις ένα GPS της Garmin από την Ανάβαση ....

Θα πάρεις μαζί και τους oδικούς χαρτες της Ανάβασης για όλη την Ελλάδα, αλλά και τους πεζοπορικούς για τα περισσότερα βουνά (μονοπάτια κλπ), όπως και τα πρόγραμματα τους , το TopoView και το ΤοpoNavigator, τα οποία είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ και σε αφήνουν να κανεις πολύ δουλειά (που εσένα θα σου αρέσει ...)

Πήγαινε μια βόλτα στο πολύ ωραίο και ενδιαφέρον βιβλιοπωλείο τους, όπου θα τα δεις όλα και θα στα εξηγήσουν αναλυτικώτερα .....

http://www.anavasi.gr

Γι' αυτό ρώτησα αν θέλεις μόνο navigator (που είναι ποιοι ''κλειστό'' ως λειτουργία) ή gps gia ποιο ειδική χρήση.

Όσα είπαν τα παιδιά για τα navigator ισχύουν. Aν ψάχνεις κάτι τέτοιο προτίμησε όμως το destinator με χάρτες της NGI. Ως πρόγραμμα δεν είναι το καλύτερο αλλά είναι το μόνο με κάλυψη >90% για όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Απέφυγε τα pna πάντως. To toponavigator έχει μικρή κάλυψη στην πλοήγηση (σε λίγες περιοχές) αλλά κάνει και mapping νομίζω, δηλαδή φορτώνεις χάρτες ως υπόβαθρο και εκεί πάνω σου δείχνει το στίγμα σου.

Αν θέλεις και άλλα πράγματα όμως, όπως είπε ο pan, θα πρέπει να στραφείς σε ποιο ''ελεύθερες'' λύσεις όπως της Ανάβασης για παράδειγμα.To toponavigator έχει μικρή κάλυψη στην πλοήγηση (σε λίγες περιοχές) αλλά κάνει και mapping απ' ότι ξέρω, δηλαδή φορτώνεις χάρτες ως υπόβαθρο και εκεί πάνω σου δείχνει το στίγμα σου.

Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με τις γνώσεις σου σχετικά με χαρτογραφία μπορείς να κάνεις αρκετά πράγματα αν μπορείς να ανεβάζεις vector & raster χάρτες στον δέκτη (αν υποστηρίζει τέτοιες λειτουργίες).

Επίσης τα navigator, συνήθως δεν υποστηρίζουν λειτουργίες όπως route tracking κλπ.

Αυτό μπορεί να γίνει και σε απλά pda με διάφορα προγραμματάκια όπως το Oziexplorer αλλά θέλει γνώσεις στο καλιμπράρισμα (ή αλλιώς γεωαναφορά) του χάρτη που θες να φορτώσεις αφ' ενός και αφ' ετέρου είναι και ποιο ευαίσθητα ως κατασκευές σε σχέση με δέκτες εταιριών όπως Garmin, Magellan κλπ.

Πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτήν ότι σε κάποιο βαθμό μπορείς να συνδυάσεις και τα δύο όπως και με το toponavigator σε κάποιον βαθμό.

''...ουκ εν το πολλώ το ευ...'' ...εκτός κι αν είναι χιόνι ή κυβικά

armada_alpha1.jpg

τα μυαλά και τα αλεξίπτωτα δουλεύουν μόνο ανοιχτά

6179.gif

Αν το θέλεις μόνο για δρόμους προτείνω τον tomtom.Τον χρησιμοποιώ συνέχεια στη Γερμανία και είναι ισως απο τα καλύτερα που έχουν βγεί.

9-2-05020.jpg

Επειδή σχεδιάζω ένα ταξίδι με το αμάξι στην Ευρώπη σκέφτομαι να αγοράσω ένα από αυτά τα ωραία μηχανηματάκια που βάζεις στο αυτοκίνητο και σου λένε τους δρόμους :D

Με το θέμα είμαι ελαφρώς άσχετη όπως προφανώς καταλάβατε ;) . Δεν ξέρω ποια λέξη αναφέρεται σε λειτουργικό σύστημα, ποια σε συσκευή, τι αξίζει να ψωνίσει κανείς κτλ.

Μπορεί κάποιος καλός συμφορουμίτης να με κατατοπίσει σχετικά;

Δεν ψάχνω κάτι ιδιαίτερο, να είναι αξιόπιστο και να έχει Ελλάδα και Ευρώπη.

Ευχαριστώ

Ρανια

κανε μια βολτα στα multirama ;):D:lol:

DALTONS POW ROBBERY.....