Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
ilias-zak

εχετε μετρησει ποτε την ταχυτητα σας κ με τι;

Recommended Posts

α) εχετε καταμετρησει ποτε την μεγιστη ταχυτητα σας; και ποια ηταν

β)με τι μεσο μετρηθηκε;

γ)σε ποιο βουνο;

101277.jpg

εμείς στην παρέα έχουμε μετρήσει την ταχύτητα μας - όχι την μέγιστη κατ' ανάγκη ...

με ρολόι gps που φορούσε εναλλάξ ο καθένας μας ...

(ήταν καθημερινή και ήμασταν μόνοι μας στην πίστα ...)

παρ' όλ' αυτά αποφεύγουμε τις ταχύτητες μέσα στις πίστες

για ευνόητους λόγους ...

διάβασε σχετικά εδώ για να δεις τι κάνουν αλλού σχετικά με την ταχύτητα .... και το πως την αντιλαμβάνεται ο χιονοδρόμος ...

και δες εδώ πως παριστάνεται ο χιονοδρόμος που αναπτύσσει μέγιστες ταχύτητες ....

Edited by panpanou

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

οχι απαραιτητα μεγιστη.τιμες θελουμε να ακουσουμε.Η ασφαλεια οποσδηποτε πραπει να γινει συνειδηση για ολους μας

101277.jpg

Μετρημένα με τηλέφωνο/GPS:

Πέρσι με hero snow και σους από την κορυφή του Περικλή μέχρι την βάση του Ηρακλή = 89 χλμ. Όσοι ήταν πιο χοντροί από εμένα έπιασαν ελαφρώς περισσότερα. :(

Αντιπρόπερσι -πάλι με Hero snow- 93 χλμ/ώρα με σους από την μέση του κόκκινου Βάκχου μέχρι το ελαφρώς ανηφορικό πλάτωμα που σου κόβει ταχύτητα. :lol:

Make Parnassos Great Again!

μαλλον αντιπροπερσι ησουν πιο παχυς Χρησταρα :lol::(:) :)

DALTONS POW ROBBERY.....

Η δική μου μέγιστη ταχύτητα είναι 30 χλμ /hr......επειδή είμαι πολύ ελαφριά φυσικά!! :P:lol:

Κι ο στόχος μου είναι να διατηρώ αυτή την ταχύτητα κάνοντας συνεχές σκι, ακόμη κι όταν κατεβαίνω βαθιά κόκκινη :P πίστα!!! :DB)

Παλαιότερα έπιανα μεγαλύτερες ταχύτητες και μάλιστα έχω ενθύμια για να θυμάμαι πού και πως τις έπιασα!!! Πχ. ώμος, Hintertux 2005, γόνατο άνω Κελλάρια 2006, μάτι Οδυσσέας 2007, κλπ, κλπ.... :lol::lol:

Ανεμομαζώματα - διαβολοσκορπίσματα.........

επειδη δε μπορω να διαβασω ολο το tr,μπορει καποιος να μου πει πως/με τι μηχανημα μετραμε την ταχυτητα πανω?

ευχαριστω

rafting.png mountain-podilato.png anarrixisi.png pezoporia.png gpx-kml-downloads.png

Την ταχύτητα (και πολλά άλλα στοιχεία και παραμέτρους τηε κινήσεώς μας στο βουνό) την μετράμε με αυτό

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=348...e#forerunner205

Φιλικά

gtsap

Όλα τα βουνά είναι καλά. Όλοι οι skier είναι καλοί. Μόνο μερικοί άτυχοι στη ζωή άνθρωποι υπάρχουν.

Την ταχύτητα (και πολλά άλλα στοιχεία και παραμέτρους τηε κινήσεώς μας στο βουνό) την μετράμε με αυτό

Τι λαμβάνει υπόψιν το GPS στον υπολογισμό της ταχύτητας ;

Τις συντεταγμένες χ,ψ, δηλαδή την προβολή της ταχύτητας στο οριζόντιο επίπεδο

ή

Τις συντεταγμένες χ,ψ,z, δηλαδή την ταχύτητα επί του κεκλιμένου επιπέδου;

Η διαφορά δεν είναι αμελητέα στις μεγάλες κλίσεις. (Συνημίτονο γωνίας κλίσης)

Ξέρει κανείς ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ;

Φιλικά

Ιπποκράτης

σωστος...........παντως στο περιπου με το πιο πανω

rafting.png mountain-podilato.png anarrixisi.png pezoporia.png gpx-kml-downloads.png

ή

Πόλλα gps την προβολή. Πολλά έχουν σετάρισμα να μετράει και το χψζ και κάποια όταν τα αγοράσεις το έχουν defaul έτσι.

Έχεις κάποια μάρκα στο μυαλό σου?

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Εγω εχω ενα Garmin Colorado τσεπης.Με χαρτες ΑΝΑΒΑΣΗΣ το οποιο το χρησιμοποιω παντου.καταγραφει πολλες πληροφοριες μεχρι κ διαγραμμα του υψομετρου.Tο θεμα ειναι κ τι θες να κανεις με αυτο.το να καταγραψεις τη μεγιστη ταχυτητα σου ειναι περιττο να το κουβαλας , αλλα γενικα να εχεις ενα τετοιο το χρησιμοποιεις παντου.Κανω κ enduro κ με εχει ξελασπωσει.Οπως κ στο ποδηλατο κ σε καμια ορειβασια πεζοπορεια το εχω χριαστει.

Στο σκι το πηρα περσυ μια φορα κ το αφησα στη τσαντα πλατης , χωρις να κανω τιποτα τρελο κ χωρις να το'χω στο μυαλο μου οταν το ειδα εγραφε 68.8km/h μεγιστη ταχυτητα.Γενικος δεν πρεπει να κυνηγαμε το χρονο.το κυνηγι πρεπει να ειναι στην τεχνικη,και στην ευχαριστηση.

101277.jpg

ή

Ξέρει κανείς ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ;

Φιλικά

Ιπποκράτης

Απ΄οσο γνωριζω, και με βαση την ακριβεια χρησης του gps για αλλους σκοπους περαν του τουρισμου,

οταν χρησιμοποιει κανεις gps χειρος με χρηση μονο στοιχειων δορυφορων ,χωρις αντιστοιχο σταθμο βασης,

η προβολη γινεται πανω στο εκτιμώμενο ΓΕΩΕΙΔΕΣ το οποιο εχει ομαλοποιησει τις μορφολογικες "ανωμαλιες " της γης στην συγκεκριμενη περιοχη.

Για το λογο αυτο και σε εντονο αναγλυφο η ακριβεια του υψομετρου ειναι πιο "χαλαρη" σε σχεση με μια πεδινη εκταση, οπως η πεδιαδα της Θεσσαλιας ας πουμε, ενω αντιστοιχα οι συντεταγμενες χ,ψ πιο ακριβεις.

Συγνωμη αλλα οι Τοπογραφοι του forum ειναι ακομα διακοπες; :angry:

Απ΄οσο γνωριζω, και με βαση την ακριβεια χρησης του gps για αλλους σκοπους περαν του τουρισμου,

οταν χρησιμοποιει κανεις gps χειρος με χρηση μονο στοιχειων δορυφορων ,χωρις αντιστοιχο σταθμο βασης,

η προβολη γινεται πανω στο εκτιμώμενο ΓΕΩΕΙΔΕΣ το οποιο εχει ομαλοποιησει τις μορφολογικες "ανωμαλιες " της γης στην συγκεκριμενη περιοχη.

Για το λογο αυτο και σε εντονο αναγλυφο η ακριβεια του υψομετρου ειναι πιο "χαλαρη" σε σχεση με μια πεδινη εκταση, οπως η πεδιαδα της Θεσσαλιας ας πουμε, ενω αντιστοιχα οι συντεταγμενες χ,ψ πιο ακριβεις.

Συγνωμη αλλα οι Τοπογραφοι του forum ειναι ακομα διακοπες; :P

Πολύ σαφής

Ευχαριστώ

Ε, για να μην μεινουμε με τοση σαφηνεια... :P

Θεωρητικα, με 4 δορυφορους minimum η θεση της αντενας προσδιοριζεται στο χωρο (με καποια αβεβαιοτητα λαθους). Τα μοντερνα GPS χρησιμοποιουν ακομα και 6 δορυφορους στους αλγοριθμους τους, ωστε να περιορισθει η αβεβαιοτητα.

Οπως σωστα επισημανε ο Vperle η απαντηση στο ερωτημα 'που ειμαστε' δινεται σε σχεση με το θεωρητικο γεωειδες. Ετσι, εξω απο τον Πορο, το καϊκι μου δειχνει ...υποβρυχιο!! :lol: Στα -15μ απο την επιφανεια της θαλασσας... :lol::lol::P

ΑΛΛΑ!!...

Την ταχυτητα την προσδιοριζει απο την αποσταση μεταξυ δυο διαδοχικων θεσεων διαιρουμενη δια του χρονου. Επειδη ο χρονος ειναι μικρος και η αποσταση μικρη, τα λαθη αβεβαιοτητας της θεσης αναιρουνται κατα το μεγαλυτερο ποσοστο.

Ας πουμε οτι ξεκιναμε τον υπολογισμο απο τη θεση 0 και τερματιζουμε στην θεση 1.

Το μηχανακι μας λεει οτι ειμαστε στη θεση (Χ0, Ψ0, Ζ0), ενω στην πραγματικοτητα ειμαστε στη θεση (Χ0+ε0, Ψ0+δ0, Ζ0+ζ0). Αντιστοιχα η θεση 1 (Χ1,Ψ1,Ζ1) ειναι (Χ1+ε1,Ψ1+δ1,Ζ1+ζ1)

Η πραγματικη ταχυτητα V ((X1-X0+ε1-ε0)/Δt, (Ψ1-Ψ0+δ1-δ0)/Δt, (Z1-Z0+ζ1-ζ0)/Δt)) εν σχεσει με την ταχυτητα που βλεπουμε στο μηχανακι Vμ ((Χ1-Χ0)/Δt,(Ψ1-Ψ0)/Δt,(Ζ1-Ζ0)/Δt)

διαφερει κατα V-Vμ=((ε1-ε0)/Δt,(δ1-δ0)/Δt,(ζ1-ζ0)/Δt),

την διαφορα των λαθων δηλαδη, που λογω της εγγυτητας σε τοπο και σε χρονο τεινουν στο μηδεν.

Συνεπως οι αναφερομενες ταχυτητες ειναι πολυ πιο ακριβεις απο τις αναφερομενες θεσεις.

Το μονο που πρεπει να προσεξετε ειναι στο μηδενισμο των logs του μηχανακιου, γιατι η πρωτη ταχυτητα που θα υπολογισει, μπορει να ειναι τραγικα off και η μεγιστη ταχυτητα που θα σας καταγραψει να ειναι για τα πανηγυρια.

Φιλικα

ΜακηςΜ

διαφερει κατα V-Vμ=((ε1-ε0)/Δt,(δ1-δ0)/Δt,(ζ1-ζ0)/Δt),

την διαφορα των λαθων δηλαδη, που λογω της εγγυτητας σε τοπο και σε χρονο τεινουν στο μηδεν.

Συνεπως οι αναφερομενες ταχυτητες ειναι πολυ πιο ακριβεις απο τις αναφερομενες θεσεις.

Διαφωνώ.

Οι αριθμητές (ε1-ε0) (δ1-δ0) και (ζ1-ζ0) είναι ανεξάρτητοι της εγγύτητας των δύο σημείων.

Άρα, εφόσον το Δt είναι στον παρονομαστή, όσο μεγαλώνει η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο μετρήσεων τόσο μικραίνει το σφάλμα. Σωστά;

Δουλειά (χιόνια) δεν είχε ο διάολος ..... τα παιδιά του.

Φιλικά

Ιπποκράτης

Ωραια κουβεντα αρχισαμε! :P

Τι εμπεριεχει (δεν τα ξερω ολα) το λαθος;

α) Ενα λαθος λογω της αναφορας στο γεωειδες (εκει που το καϊκι γινεται υποβρυχιο). Οσο πιο κοντα ειναι τα δυο διαδοχικα σημεια θεσης που χρησιμοποιουμε για να υπολογισουμε την ταχυτητα, τοσο η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ τεινει στο μηδεν.

β) Υπολογιστικο λαθος που ειναι συναρτηση του χρονου. Πχ. αν μεινω στο ιδιο σημειο, βλεπω (αν εχω αρκετη ακριβεια στο output του μηχανακιου) την θεση μου να μεταβαλλεται ελαφρα στο χρονο. Οσο πιο κοντα ειναι οι χρονοι, τοσο η διαφορα τους τεινει στο μηδεν.

Αυτο που λες για το μεγεθος του Δt ειναι σωστο, αλλα στους υπολογισμους το Δt δεν τεινει στο μηδεν, στην χειροτερη ειναι το μικροτερο χρονικο βημα υπολογισμου. ΕΛΠΙΖΩ οτι τα αλλα δυο τεινουν στο μηδεν γρηγορωτερα... :lol:

Το μεγαλυτερο σε μεγεθος νομιζω οτι ειναι το λαθος στο γεωειδες και νομιζω αυτο προσπαθουν να μειωσουν οι τοπογραφοι χρησιμοποιωντας το DGPS (Differential GPS) το οποιο μεταδιδει τοπικα στοιχεια, ωστε να μειωθει το λαθος. Σημειωσε την χρηση 2 'νομιζω' κατι που υποδυκλνειει οτι το λαθος μου μπορει να ειναι μεγαλυτερο απο του γεωειδους... :lol:

Που'σαι ρε MAC οταν σε χρειαζομαστε;;...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Ενας αλλος τροπος ειναι η γνωματευση του ορθοπεδικου-τραυματιολογου μετα το περας της επεμβασης.

Προσοχη φιλοι στα παιχνιδια ταχυτητας σε αθωες πιστες.

Στις πτωσεις δεν σπανε μονο ακρα αλλα και το ΣΒΕΡΚΟ.

Συνεχιστε την εμπεριστατωμενη συζητηση και να θυμαστε οτι καμμια πιστα στην Ελλαδα δεν ειναι

στρωμενη για να αναπτυξεις με ασφαλεια και χωρις σοβαρες συνεπειες ταχυτητα.

Που'σαι ρε MAC οταν σε χρειαζομαστε;;...

Absent mind! :P

Έχω μείνει στη Val Gardena ...

Μη χαλάτε φαιά ουσία με τέτοια "μη σοβαρά" πράγματα :D

Για υπολογισμό διανύσματος μετακίνησης ενός οποιουδήποτε κινητού, τουλάχιστο για τα μέτρα τα δικά μας, το GPS χειρός μια χαρά κάνει τη δουλειά του.

Αν ψάχνετε για διανύσματα μετατόπισης από σεισμική δραστηριότητα, σας παραπέμπω στη διπλωματική μου. :)

ΥΓ1. Το GPS ως σύστημα δίνει αβεβαιότητα στον προσδιορισμό υψομέτρου μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη (χειρότερο δηλαδή αποτέλεσμα) από ότι στην επιφάνεια αναφοράς. Η λύση αυτού του θέματος απασχολεί τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου μέχρι σήμερα.

ΥΓ2. Ας μην αρχίσουμε τα περί Διαφορικού εντοπισμού (με ποια από όλες τις μεθόδους) και περί Γεωειδούς (ποιό από όλα), γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ ...

Edited by MAC

Γόνδολες υπάρχουν ΜΟΝΟ στη Βενετία.

Στα βουνά μας ανεβάζουν τα τελεφερίκ.-