Jump to content
Turms

Τροχαιο

Recommended Posts

να ρωτησω κατι...

εχω ενα δικαστηριο σε καμια 20αρια μερες

για τροχαιο (οχι οτι χτυπησε κανεις)

απλα εγω λεω οτι φταιει αυτος, αυτος λεει οτι φταιω εγω, κανενας δεν εκανε τιποτα κλπ και εγω κινησα την διαδικασια δικαστικα (μεσω της ασφαλιστικης μου)

ολη αυτη η φαση γραφεται στο ποινικο μητρωο;; επειδη εχω δικαστηριο;;;

γιατι εχω μπερδευτει ποτε γραφεται κατι απο τον ΚΟΚ στο ποινικο μητρωο και ποτε οχι

Snow is on my D.N.A.

Η δικαστική διαδικασία την οποία έχετε ξεκινήσει είναι αστική. Αίτημά σας είναι η καταβολή της αποζημιώσεως για τις ζημίες του αυτοκινήτου σου.

Το ποινικό μητρώο αφορά την ποινική διαδικασία. Ελλείψει τραυματισμού, ποινική διαδικασία δεν κινήθηκε.

Στο ποινικό μητρώο αναγράφονται οι ποινές στις οποίες καταδικάζεται κάποιος στα πλαίσια της ποινικής δίκης - επομένως είναι άσχετο με τη διαδικασία στην οποία εμπλέκεσαι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος καταδικασθεί για π.χ. σωματική βλάβη εξ αμελείας ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας στα πλαίσια αυτοκινητιστικού ατυχήματος, η ποινή αναφέρεται στο ποινικό μητρώο. Πλην όμως, παρόμοιες ποινές δεν αποτελούν "πρόβλημα" για τις περιπτώσεις στις οποίες ζητείται λευκό ποινικό μητρώο (π.χ. διαγωνισμοί, διορισμοί κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές, όταν προσκομίζεται ποινικό μητρώο με καταγεγραμμένες σχετικές ποινές, καλό είναι να συνοδεύεται από την απόφαση ή άλλα στοιχεία της δίκης ή σημείωμα δικηγόρου.

Ποινές οι οποίες αποτελούν κώλυμμα είναι οι λεγόμενες "ατιμωτικές καταδίκες", π.χ. υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστογραφία. Προφανές είναι επίσης ότι βιαστές, εκβιαστές κλπ δεν γίνονται με χαρά αποδεκτοί.

Μιχάλης Δημάκης<br />Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου. Εί δ' αγανακτείς και σ' εαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει.

Έχω μια καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος το 2003 για υπερβολική ταχύτητα (168 με όριο :P, καλά μου έκαναν). Όσοι δεν παρέστησαν έφαγαν και φυλακή (εξαγοράσιμη φυσικά), εγώ απλά ένα τσουχτερό πρόστιμο. Φαίνεται αυτό στο ποινικό μητρώο;

Νίφει!

Κατ' αρχάς, με δεδομένο ότι μόνον οι ταχύτητες έως :P χιλ. διπλασιάζονται, όντως φταις.

Περαιτέρω, παρόλο που η υπερβολική ταχύτητα τιμωρείται πλέον μόνον με διοικητικές ποινές (πινακίδες, δίπλωμα), εφόσον η ποινή σου είχε ήδη καταστεί αμετάκλητη προ της επιβολής του ευμενεστέρου νόμου -ως εν προκειμένω-, δεν μπορεί να διαγραφεί λόγω του ευμενέστερου νόμου.

Όμως, λόγω της παρόδου της τριετίας από της επιβολής της, διαγράφεται από το αντίγραφο γενικής χρήσεως (αυτό που ζητάμε με αίτημά μας πχ για διορισμό). Αν δεν έχει διαγραφεί -στην Ελλάδα ζούμε- μπορείς να το ζητήσεις με σχετικό αίτημά σου.

Όσο για το αντίγραφο του δελτίου (αυτό που θα προσκομισθεί στο δικαστήριο εάν είσαι κατηγορούμενος), εκεί παραμένει.

Μιχάλης Δημάκης<br />Ει το φέρον σε φέρει, φέρε και φέρου. Εί δ' αγανακτείς και σ' εαυτόν λυπείς και το φέρον σε φέρει.

Έχω μια καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος το 2003 για υπερβολική ταχύτητα (168 με όριο :lol:, καλά μου έκαναν).

Nα συληφθει εκ νεου ο κυριος :P

μην κανεις παρεα με γαλοπουλες αν θελεις να πεταξεις με αετους

Δεν με είχαν τσουβαλιασει. Η παράβαση έγινε το 2001 (3 το πρωι) και το δικαστήριο 2 χρόνια μετα. Απο τότε δεν έχω ξαναοδηγησει με ταχύτητα πάνω απο 120 στον Πατρών Κορίνθου. Οπότε, ξαναλέω, καλά μου έκαναν. :P

Νίφει!

Κατ' αρχάς, με δεδομένο ότι μόνον οι ταχύτητες έως :P χιλ. διπλασιάζονται, όντως φταις.

Περαιτέρω, παρόλο που η υπερβολική ταχύτητα τιμωρείται πλέον μόνον με διοικητικές ποινές (πινακίδες, δίπλωμα), εφόσον η ποινή σου είχε ήδη καταστεί αμετάκλητη προ της επιβολής του ευμενεστέρου νόμου -ως εν προκειμένω-, δεν μπορεί να διαγραφεί λόγω του ευμενέστερου νόμου.

Όμως, λόγω της παρόδου της τριετίας από της επιβολής της, διαγράφεται από το αντίγραφο γενικής χρήσεως (αυτό που ζητάμε με αίτημά μας πχ για διορισμό). Αν δεν έχει διαγραφεί -στην Ελλάδα ζούμε- μπορείς να το ζητήσεις με σχετικό αίτημά σου.

Όσο για το αντίγραφο του δελτίου (αυτό που θα προσκομισθεί στο δικαστήριο εάν είσαι κατηγορούμενος), εκεί παραμένει.

στην τριετια διαγραφονται; οχι 5ετια;

ασχετο αλλα ρε συ Fulvia δικηγορος εισαι;;

αν ειναι να ρωτησω κατι ακομα που με τρωει;

Edited by Turms

Snow is on my D.N.A.

Τριετία (άσχετο από την αναστολή).

Η πενταετία είναι η παραγραφή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχει επιδοθεί εγκύρως κατηγορητήριο. Άπαξ και επιδοθεί, η παραγραφεί γίνεται οκταετής.

@turms : τι να κάνουμε, καμμία δουλειά δεν είναι ντροπή...

γιατι ντροπη; μακαρι να ημουνα και εγω

"δεν έχει επιδοθεί εγκύρως κατηγορητήριο. Άπαξ και επιδοθεί, η παραγραφεί γίνεται οκταετής."

δηλαδη;;;ποιο κατηγορητηριο;;

Snow is on my D.N.A.

"δεν έχει επιδοθεί εγκύρως κατηγορητήριο. Άπαξ και επιδοθεί, η παραγραφεί γίνεται οκταετής."

δηλαδη;;;ποιο κατηγορητηριο;;

Στα πλημμελήματα, όταν κατηγορείσαι για μία πράξη, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να παραπεμφθείς, εκδίδεται από τον Εισαγγελέα "κατηγορητήριο" (πράξη του εισαγγελέα με την οποία σου αποδίδεται η κατηγορία, αναφέρονται οι μάρτυρες, τα έγγραφα κλπ). Αντίγραφο αυτού, το οποίο αναγράφει το Δικαστήριο στο οποίο θα δικασθείς και δικάσιμο, καλούμενο "Κλητήριο Θέσπισμα" σου επιδίδεται.

Αν δεν σου επιδοθεί εντός πενταετίας από της τελέσεως της πράξεως, η πράξη παραγράφεται. Εφόσον σου επιδοθεί εγκύρως εντός της πενταετίας, η παραγραφή επεκτείνεται σε οκτώ έτη.

Edited by Fulvia 3

Στα πλημμελήματα, όταν κατηγορείσαι για μία πράξη, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να παραπεμφθείς, εκδίδεται από τον Εισαγγελέα "κατηγορητήριο" (πράξη του εισαγγελέα με την οποία σου αποδίδεται η κατηγορία, αναφέρονται οι μάρτυρες, τα έγγραφα κλπ). Αντίγραφο αυτού, το οποίο αναγράφει το Δικαστήριο στο οποίο θα δικασθείς και δικάσιμο, καλούμενο "Κλητήριο Θέσπισμα" σου επιδίδεται.

Αν δεν σου επιδοθεί εντός πενταετίας από της τελέσεως της πράξεως, η πράξη παραγράφεται. Εφόσον σου επιδοθεί εγκύρως εντός της πενταετίας, η παραγραφή επεκτείνεται σε οκτώ έτη.

Καλησπέρα σας,

Με όλο το θάρρος έτυχε και διάβασα το παραπάνω θέμα ψάχνοντας να βρω κάποιες απαντήσεις για το δικό μου. Πριν μερικές μέρες τράκαρα με το αμάξι μου με ένα μηχανάκι καθώς εγώ έβγαινα από στοπ. Αμέσως κάλεσα ΕΚΑΒ και τροχαία, πήγα στο νοσοκομείο και έκανα θετική δήλωση. Ευτυχώς έχει πάθει μια θλάση και τίποτε άλλο. Στο δελτίο συμβάντων της τροχαίας δήλωσε τραυματισμό αλλά ότι δεν επιθυμεί την ποινική μου δίωξη. Απ' τη στιγμή που ανοίχτηκε δικογραφία λόγω τραυματισμού πηγαίνω αυτεπάγγελτα ποινικό; Λόγω της παράβασης ΚΟΚ παραπέμπομαι πάλι σε κάποιο άλλο δικαστήριο; (η τροχαία δεν μου επέβαλλε κάποια κλήση). Σε ποια περίπτωση θα χρειαστώ δικηγόρο; Να σημειώσω ότι οδηγούσα με όλα τα νόμιμα έγγραφα και δεν βρισκόμουν σε μέθη. Ρώτησα κάποιον δικηγόρο τότε που έγινε το συμβάν και μου είπε πως αν ζητήσει ποινική δίωξη τότε θα λερωθεί το ποινικό μου μητρώο και δε θα μπορώ να διοριστώ και ότι μπορεί και να χάσω την άδεια του επαγγέλματος μου κτλ. Θα με βοηθούσατε πολύ αν μου απαντούσατε ....Ευχαριστώ

Καλησπέρα σας,

Με όλο το θάρρος έτυχε και διάβασα το παραπάνω θέμα ψάχνοντας να βρω κάποιες απαντήσεις για το δικό μου. Πριν μερικές μέρες τράκαρα με το αμάξι μου με ένα μηχανάκι καθώς εγώ έβγαινα από στοπ. Αμέσως κάλεσα ΕΚΑΒ και τροχαία, πήγα στο νοσοκομείο και έκανα θετική δήλωση. Ευτυχώς έχει πάθει μια θλάση και τίποτε άλλο. Στο δελτίο συμβάντων της τροχαίας δήλωσε τραυματισμό αλλά ότι δεν επιθυμεί την ποινική μου δίωξη. Απ' τη στιγμή που ανοίχτηκε δικογραφία λόγω τραυματισμού πηγαίνω αυτεπάγγελτα ποινικό; Λόγω της παράβασης ΚΟΚ παραπέμπομαι πάλι σε κάποιο άλλο δικαστήριο; (η τροχαία δεν μου επέβαλλε κάποια κλήση). Σε ποια περίπτωση θα χρειαστώ δικηγόρο; Να σημειώσω ότι οδηγούσα με όλα τα νόμιμα έγγραφα και δεν βρισκόμουν σε μέθη. Ρώτησα κάποιον δικηγόρο τότε που έγινε το συμβάν και μου είπε πως αν ζητήσει ποινική δίωξη τότε θα λερωθεί το ποινικό μου μητρώο και δε θα μπορώ να διοριστώ και ότι μπορεί και να χάσω την άδεια του επαγγέλματος μου κτλ. Θα με βοηθούσατε πολύ αν μου απαντούσατε ....Ευχαριστώ

Υπάρχουν πιό ειδικοί από μένα για να σε κατατοπίσουν αλλά από τη στιγμή που δεν ζήτησε την ποινική σου δίωξη,δεν κινδυνεύεις από αυταπάγγελτη(ποινική).Η ασφάλειά σου θα αναλάβει όλα τα έξοδα, ακόμα και αυτά της πιθανής αναρρωτικής του άδειας όπως επίσης και τα έξοδα για τον ασφαλιστικό του φορέα και όλα θα λήξουν εδώ.Τώρα αν εκείνος θέλει και το κάτι παρα πάνω,σου κάνει και μιά αγωγή,σε αστικό επίπεδο πάντα και σου ζητάει ψυχικές οδύνες κ.λ.π-κ.λ.π.!Δεν νομίζω όμως γιατί το ότι έδειξες ενδιαφέρον, από την αρχή μέχρι το τέλος,είναι κάτι που σε σώνει από τις κακοτοπιές!

Αυτά τα λίγα,από την εμπειρία μου σε ανάλογη περίπτωσή μου.

Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας

Ποινικη διωξη γινεται αυτεπαγγελτα (Σωστα το λεω?) αν εισαι επαγγελματιας οδηγος (πχ οδηγος φορτηγου κλπ)

Σε αντιθετη περιπτωση μονο αν το ζητησει ο μη-υπαιτιος

Edited by Turms

Snow is on my D.N.A.

Ποινικη διωξη γινεται αυτεπαγγελτα (Σωστα το λεω?) αν εισαι επαγγελματιας οδηγος (πχ οδηγος φορτηγου κλπ)

Γιαπ!...και αυτό ανάλογα με την κρίση του εισαγγελέα,ο οποίος θα εξετάσει τη δικογραφία.

Υ.Γ.Πωπώ!πάω για βοηθός δικηγόρου! :animier:

Edited by Mitsaras

Μπορεί να μην είμαι μικρής ηλικίας αλλά είμαι νεαρής νοοτροπίας

Όχι δεν είμαι επαγγελματίας οδηγός , ούτε οδηγούσα όχημα επαγγελματικό (πχ. της δουλειάς μου). Απλά τώρα που ανοίχτηκε δικογραφία με τραυματισμό αλλά χωρίς ποινική δίωξη, υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάμαι και να ανησυχώ;

Η ποινική δίωξη σε περίπτωση τραυματισμού (σωματικής βλάβης από αμέλεια) ασκείται αυτεπαγγέλτως ακόμη και εάν ο οδηγός δεν είναι επαγγελματίας.

Εάν ασκηθεί και τα μέρη τα βρουν, ο παθών μπορεί να ζητήσει τη «μη συνέχιση της ποινικής διώξεως», η ποινική δίωξη παύει.

Εάν ο παθών, προ της ασκήσεως της ποινικής διώξεως, δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του υπαιτίου του ατυχήματος («δεν έχω ποινικές αξιώσεις, αλλά μόνον αστικές» ή κάποια ανάλογης μορφής διατύπωση δήλωση), τότε δεν ασκείται ποινική δίωξη κατά του υπαιτίου και απομένουν μόνον οι αστικές (οικονομικές) αξιώσεις του παθόντος.

Έτσι και στην περίπτωσή σου, κανονικά, δεδομένου ότι ο παθών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική σου δίωξη, δεν θα πρέπει να διωχθείς ποινικά και, όχι, δε θα χρειαστείς δικηγόρο. Δεδομένου, όμως, ότι είμαστε στην Ελλάδα, καλό θα ήταν να το ελέγξει κάποτε και ο δικηγόρος σου (υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο σύστημα του Πρωτοδικείου) για να είσαι σίγουρος.

[Αυτό δεν ισχύει σε περιπτώσεις επαγγελματιών οδηγών: εκεί, ακόμη και εάν το θύμα δεν επιθυμεί τη δίωξη του οδηγού, ο οδηγός θα παραπεμφθεί στο ακροατήριο και, εφόσον πράγματι το θύμα επιθυμεί να βοηθήσει, θα γίνει μία «παρωδία» δίκης, στην οποία θα επιδιώκεται η απαλλαγή του υπαιτίου. Και αυτό, επειδή θεωρείται ότι η μη σύννομη οδήγηση εκ μέρους επαγγελματία οδηγού αφορά, όχι μόνον τον παθόντα, αλλά και την έννομη τάξη.]

Καθόσον αφορά το συνάδελφο που σου είπε ότι δε θα μπορείς να διορισθείς και άλλα τρομακτικά, καλό θα ήταν να ξαναεξετάσει τη νομική του συμβουλή…. (δες και παραπάνω για το ποιες ποινές θεωρούνται «κώλυμμα» διορισμού).

Βέβαια, τα ανωτέρω αφορούν το ποινικό σκέλος της υποθέσεως. Εφόσον ο τραυματίας δεν ικανοποιηθεί αστικά (εφόσον δηλ. η ασφαλιστική σου εταιρεία δεν του καταβάλει τα ποσά που αυτός επιθυμεί για υλικές ζημίες, ιατρικές κλπ δαπάνες πλέον αποζημιώσεως για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστη εκ του τραυματισμού), τότε μπορεί να στραφεί αστικώς (με αγωγή ενώπιον των αστικών δικαστηρίων) με αίτημα την καταβολή των σχετικών ποσών. Στην περίπτωση αυτή εναγόμενος, εκτός της ασφαλιστικής εταιρείας μπορεί να είσαι και εσύ ως υπαίτιος, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το όποιο ποσό επιδικασθεί, θα το καταβάλει η εταιρεία. Κατά συνέπεια, ακόμη και εάν είσαι εναγόμενος, δεν είναι υποχρεωτικό να απευθυνθείς σε δικό σου δικηγόρο, αφού μπορείς να εκπροσωπηθείς από το δικηγόρο της ασφαλιστικής εταιρείας.

Ελπίζω τα παραπάνω να ικανοποιούν τις απορίες σου.

[ΥΓ: …και άσχετο με τις απορίες σου. Η «ψυχική οδύνη» που αναφέρει ο Mitsaras ανωτέρω αφορά μόνον περιπτώσεις θανατώσεως προσώπου. Στις άλλες περιπτώσεις, η «στενοχώρια» που αισθανόμαστε συνεπεία του τραυματισμού μας ή μίας άλλης παρανόμου πράξεως εις βάρος μας, ονομάζεται «ηθική βλάβη». Βέβαια, το σχετικό λάθος είναι το πιο συνηθισμένο στην καθημερινή μας γλώσσα.]

Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας για τις απαντήσεις!

Fylvia ο παθών ρωτήθηκε από την τροχαία την επόμενη μέρα που έγινε το συμβάν αν επιθυμεί ποινική μου δίωξη και απάντησε αρνητικά. Παρόλα αυτά μου είπαν πως έχει δικαίωμα να τη ζητήσει εντός 3 μηνών. Δεν ξέρω αν υπέγραψε ή αν θα υπογράψει κάποιο έντυπο που αποδεικνύει αν θέλει να κινηθεί ποινικά εναντίον μου ή όχι. (μήπως αναγράφεται στο δελτίο συμβάντων); Για την παράβαση ΚΟΚ (το στοπ), αφού δεν μου δόθηκε κλήση από την τροχαία τότε, υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο δικαστήριο; (ο προηγούμενος δικηγόρος με έμπλεξε πολύ ......) Ευχαριστώ για την κατανόηση και τις απαντήσεις σας. Εύχομαι να είστε πάντα καλά.

Edited by marlen

Εγώ είχα πέρυσι σχεδόν την ίδια ιστορία. Βέβαια ο παθών δεν δήλωσε ούτε ποινική δίωξη ούτε καν τραυματισμό, επειδή ήταν πολύ ελαφρύς, οπότε η υπόθεση έκλεισε ως υλικές ζημιές. Εάν αυτός δηλώσει τραυματισμό τώρα παίζει να μου ασκηθεί καμιά ποινική αυτεπάγγελτα ; (μπορεί να ναι βλακεία αυτό που ρωτάω αλλά τότε μου είχαν πει για 5 χρόνια ότι έχει δικαίωμα να δηλώσει τραυματισμό)

@marlen

Άπαξ και έχεις ζητήσει να μη διωχθεί ποινικά ο υπαίτιος, μεταγενέστερη αντίθετη δήλωση δεν αλλάζει τα πράγματα.

@semeli

Η σωματική βλάβη από αμέλεια διώκεται αυτεπαγγέλτως. Κατά συνέπεια, μήνυση μπορεί να υποβληθεί εντός της πενταετίας (για την ακρίβεια, εντός της πενταετίας θα πρέπει να έχει επιδοθεί στον υπαίτιο και το κλητήριο θέσπισμα -βλ. ανωτέρω- άλλως η υπόθεση παραγράφεται).

Εάν η σωματική βλάβη είναι "όλως ελαφρά", τότε διώκεται μόνον κατ' έγκληση, οπότε η έγκληση πρέπει να υποβληθεί εντός τριμήνου αποσβεστικής προθεσμίας, άλλως το σχετικό δικαίωμα χάνεται.

Εξαρτάται, λοιπόν, από το χαρακτηρισμό της σωματικής βλάβης (παιδιά μην αρχίσουμε την περιπτωσιολογία τώρα) για να εξετασθούν τα δικαιώματα του παθόντος.

Στην πράξη, εάν ο παθών έχει ικανοποιηθεί αστικά, δύσκολα βλέπω να τον ενδιαφέρει να κινηθεί ποινικά.

Και για τη θεωρία:

- Μήνυση: ποινική καταγγελία αξιόποινης πράξης που διώκεται αυτεπαγγέλτως

- Έγκληση: ποινική καταγγελία αξιόποινης πράξης που δε διώκεται αυτεπαγγέλτως, αλλά μόνον με καταγγελία του παθόντος

Ευχαριστώ Fylvia . Αν και μένα μου κάνει δύσκολο να πάει και να δηλώσει μετά από 1 χρόνο τραυματισμό. Όπως και να χει θα με καλέσει η τροχαία πρώτα από όλους για κατάθεση και εκεί θα μάθω κιόλας αν επιθυμεί και ποινική δίωξη και αν θα τραβηχτεί το θέμα.

Ευχαριστώ και πάλι......