Jump to content
  • Upcoming Events

No upcoming events found
Sign in to follow this  
interedp

Ομίχλη και προσανατολισμός

Recommended Posts

Θέλω να ρωτήσω τι μπορεί κάποιος να κάνει όταν είναι πάνω στο βουνό

και όταν τον βρει πυκνή ομίχλη. Πως μπορεί να προσανατολιστεί; Τι είναι περισσότερο ενδεδειγμένο πυξίδα

και χάρτης ή GPS? Υπάρχουν αναλυτικοί χάρτες γύρω από το Χ.Κ.Π. που μπορώ να φορτώσω σε ένα GPS ώστε

να μπορούν να κατευθύνουν κάποιον προς το χιονοδρομικό ή όπου αλλού θέλει? Υπάρχει κάποιο site που δίνει

αναλυτικές οδηγίες για αυτές τις περιπτώσεις?

και όταν τον βρει πυκνή ομίχλη.

Τον σταυρό σου....ή φυσάς μέχρι να φύγει.... :thumbsup:

Πέρα από την πλάκα.....

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο GPS έχεις έτσι ώστε

να σε κατευθύνει σωστά.Εγώ πάντως δεν θα πόνταρα

σε αυτό το μαραφέτι...

Αν δεν γνωρίζεις το μέρος-διαδρομή,

και δεν βλέπεις ούτε την μύτη σου,

καλύτερα να μην συνεχίζεις.

Edited by over-poulover

moments

...Have a nice day

before a bastard

comes and fucks

it up...

www.MessenTools.com-Frutas-skate.gifΛίζα...θα'ρθείς...θα κάνουμε μπανάνα...?!www.MessenTools.com-Frutas-skate.gif

Πας στα δέντρα

και όταν τον βρει πυκνή ομίχλη. Πως μπορεί να προσανατολιστεί; Τι είναι περισσότερο ενδεδειγμένο πυξίδα

και χάρτης ή GPS? Υπάρχουν αναλυτικοί χάρτες γύρω από το Χ.Κ.Π. που μπορώ να φορτώσω σε ένα GPS ώστε

να μπορούν να κατευθύνουν κάποιον προς το χιονοδρομικό ή όπου αλλού θέλει? Υπάρχει κάποιο site που δίνει

αναλυτικές οδηγίες για αυτές τις περιπτώσεις?

Καταρχάς γιατί μιλάς. Για περίπατο χωρις χιόνι, κανονικό σκι στο χιονοδρομικό ή ορειβατικό?

Οι καλύτεροι χάρτες στην Ελλάδα είναι της ανάβασις www.anavasi.gr και έχει αξιοπρεπέστατο χάρτη για Παρνασσό. Αν αγοράσεις και το gps από αυτούς που στο προτείνω είναι σε πολύ καλές τιμές το να ενσωματώσεις τον χάρτη στο gps.

Προσοχή στο σύννεφο πολλές φορές το gps τα χάνει και σε σώνει η πυξίδα. Το παθαίνουμε στο παραπέντε αν μπούμε στο σύννεφο (και σταμάταει να έχει πλάκα αν μετά από 5 λεπτά εξακολουθείς να είσαι στο σύννεφο και το gps δείχνει ότι να ναι). Kαλό είναι να έχεις πάντα πυξίδα μαζί και εκτυπωμένο χάρτη τα gps χαλάνε, τελειώνει η μπαταρία κλπ.

Γενικά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην είσαι στο βουνό μακριά από σημεία που ξέρεις απέξω όταν υπάρχει πιθανότητα να σε βρει ομίχλη. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά η πρόληψη του να βρεθείς σε επικίνδυνη κατάσταση στο βουνό είναι το πιο σημαντικό. πχ με ομίχλη λέω σε όλους μακριά από τα πίσω στον Παρνασσό, έχουν γίνει πολλές φορές close calls.

Πες γιατί βόλτα όμως μιλάς

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Όχι τρελά πράγματα, να κάνω ένα περίπατο με τις φώκιες ξεκινώντας από εκεί που τελειώνει το

τετραπλό του Ηρακλή προς τις κορφές που φαίνονται πιο μπροστά για 2-3 ώρες και μετά πάλι πίσω

και κατάβαση από την πιστά Δηιάνειρα.

Τότε θα σου έλεγα να μην τον κάνεις ποτέ μόνος σου

Να τον κάνεις με παρέα και την ώρα, με τον εξοπλισμό και στην διαδρομή που θα σου υποδείξει ο έμπειρος στο βουνό συνορειβάτης. Κάθε σκ έχει πολύ κόσμο να ανεβαίνει με απόλυτη ασφάλεια κορφή επειδή είναι έμπειροι.

Αν θες να το κάνεις με κάποον μη έμπειρο επίσης θα σου έλεγα να μη το κάνετε.

Κατά τα μέσα Μαίου είναι ξανά για βόλτες χωρίς κίνδυνο το βουνό.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

... Τι είναι περισσότερο ενδεδειγμένο πυξίδα και χάρτης ή GPS? Υπάρχουν αναλυτικοί χάρτες ...

Όλα καλά είναι αρκεί να γνωρίζεις να χρησιμοποιείς.

Εαν είναι δύσκολο (δεν έχεις την εμπειρία) να προσανατολιστείς με αυτά σε καλές συνθήκες, θα σου είναι αδύνατο σε δύσκολες καταστάσεις . Ειδικά χειμώνα με ομίχλη θα πρέπει να παλέψεις με τις καιρικές συνθήκες αλλά και με τον εγκέφαλό σου.

Να ρωτήσω κάτι ακόμα για το gps. Μπορώ να σώσω τις συντεταγμένες τις πορείας κάθε ας πούμε 10 λεπτά και το GPS να φτιάξει μια

διαδρομή με βάση αυτά τα σημεία? Δηλαδή να αποθηκεύσω ως αφετηρία τις συντεταγμένες του τετραπλού του Ηρακλή και στη συνέχεια κάποια

ενδιάμεσα σημεία. Όταν γίνει κάτι π.χ πιάσει ομίχλη μπορώ με βάση τα σημεία τα οποία έχω ήδη καταχωρήσει στο GPS αυτό να μου

φτιάξει μια διαδρομή επιστροφής ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών που να καταλήγει πάλι στην αφετηρία (το τετραπλό)? Σκέφτομαι να πάρω το

Garmin Edge 500 που έχει και μεγάλη αυτονομία 18 ώρες https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=36728. Τι λέτε είναι καλή επιλογή ?

Γιατί να πάρεις αυτό και να μη πάρεις ένα σοβαρό gps πχ etrex, ή της σειράς map που να παίρνει χαρτες και waypoints (και πάρτο από την Ανάβαση να πάρεις καλό πακέτο με χαρτες κλπ). Αυτό που έβαλες είναι μόνο για ποδήλατο ουσιαστικά.

Ναι μπορείς να το κάνεις. Από όσο είδα αυτό το gps που έβαλες δεν έχει τέτοιες δυνατότητες αλλά με 200 ευρώ παίρνεις gps που τις έχει. Παρόλα αυτά στο σύννεφο σου είπα τα gps που και που τρελαίνονται.

Επαναλαμβάνω δεν θες να είσαι στα 2300 του Παρνασσού, με ομίχλη, χωρίς εμπειρία στο βουνό, μόνος σου, με χιονοστιβάδες, χιονότρυπες δε πα να έχει μαζί 30gps. Αν έχει λιακάδα και έχει κίνδυνο 0 για χιονοστιβάδες κάνε μια βόλτα και πάλι το gps είναι το τελευταίο που θες.

Γιατί δεν ξεκινάς με κάποια από τις ομάδες που κάνουν ορειβασία/ορειβατικό να ξεκινήσεις να τριγυρνάς τα βουνά σωστά και να αποκτήσεις εμπερία και τότε θα δεις ότι το gps είναι από τα τελευταία χρήσιμα πράγματα σε μια χειμερινή διάσχιση. To μυαλό και η εμπειρία είναι.

Edited by ΜΙΚ

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Γιατί δεν ξεκινάς με κάποια από τις ομάδες που κάνουν ορειβασία/ορειβατικό να ξεκινήσεις να τριγυρνάς τα βουνά σωστά και να αποκτήσεις εμπερία και τότε θα δεις ότι το gps είναι από τα τελευταία χρήσιμα πράγματα σε μια χειμερινή διάσχιση. To μυαλό και η εμπειρία είναι.

αυτο θα απαντουσα και εγω

επισης, ο συλλογος διοργανώνει φετος ενα σεμιναριο για τις χιονοστιβάδες απο τον Παναγιωτη Κοτρωναρο. εχω κανει τις 2 σχολες του (ορειβασίας-χειμερινου βουνου και αναρρίχησης βραχου) και εκει πραγματικά εμαθα τους κινδύνους στο βουνο και πως αντιμετωπίζονται.

εκανα και νυχτερινό orienteering αλλα το να δουλέψεις τις συντεταγμένες στον χάρτη μαζι με την πυξίδα με παγωμένα χερια σε συνθήκες μηδέν ορατότητας δεν ειναι οτι καλύτερο, οι αποκλίσεις ειναι μεγαλες. μονο στο GPS επίσης μην βασιστείς, συμπληρωματικό μεσο μονο

η βασικη συμβουλή: ποτε μονος στο βουνό (ακομα και Μαιο μηνα με νταλα ηλιο και τέλειες συνθήκες, μια αδιαθεσία μπορει να μας στοιχίσει ακριβά)

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

MIK πρότεινε μου ένα GPS συγκεκριμένο μοντέλο για αυτή την δουλεία και αν γίνεται και από ποίο κατάστημα ώστε να το αγοράσω στο προσεχές διάστημα.

Γενικά ότι πληρώσεις παίρνεις. Επιμένω να πάρεις από Ανάβασι με το toponavigator (θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και αλλού) δεν θα έδινα κάτω από 200 δεν θα έδινα πάνω από 500. Γενικά είμαι φαν της garmin.

http://www.anavasi.gr/search.php?search_te...PS&only=gps

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

Ενα σύγχρονο κινητό με Google earth, σου δείχνει με μεγάλη ακρίβεια τη θέση σου,που τη διασταυρώνει με στίγμα από GPS και σήμα κινητής τηλεφωνίας...

Στο ποδήλατο με έχει σώσει από πολλή ταλαιπωρία και δείχνει τρισδιάστατα τη θέση μας.

Σπουδαίο εργαλείο το Google earth!

Υπάρχει ομίχλη και ομίχλη. Στην συνηθισμένη περίπτωση που νομίζεις ότι δεν βλέπεις την μύτη σου αν ξέρεις λίγο το ανάγλυφο του βουνού και έχεις συμπληρωματικά εργαλεία(στα αλπικά χωρις κανενα ορατο σημείο(δέντρο-βράχος) και μόνος τι θα κάνεις με πυξίδα? και φακό θα χρειαστείς μάλλον για το βράδυ) ίσως βρεις τον πολιτισμό έγκαιρα. Στην περίπτωση όμως που πετύχεις ομίχλη που πραγματικά δεν βλέπεις την μύτη σου δεν μπορείς να καταλάβεις που είναι η κατηφόρα και που η ανηφόρα στην κυριολεξία... είσαι δύσκολα!

Υπάρχει και προιστορία στην ελληνική ορειβασία με συνθήκες χαμηλής ορατότητας, αν έχεις βρεθεί στο οροπέδιο των μουσών θα καταλάβεις πόσο άτιμο πράγμα είναι.

http://www.scribd.com/doc/8942509/-1979-

Πάντως αφού έχεις την δυνατότητα καλά κάνεις και ψάχνεσαι να οργανωθείς, κύριο μέλημα σου πρέπει να είναι να την αποφύγεις την κατάσταση, αν σου κάτσει όμως ένα καλό gps νομίζω θα βοηθήσει πολύ.

Σιγουρα το χειμερινο βουνο θελει εκπαιδευση, δεν πας στα κουτουρού και ποτε μονος.

Καλα , αυτο το μονος ενοειται σε ολα τα outdoor αθληματα ακομα και στην απλη πεζοπορια.

Οπως ειπε και η Ολγα μια απλη αδιαθεσια μπορεί να αποβει μοιραια. :P

Προσωπικα εχω το colorado 300 με χαρτη toponavigator anavasis.O χαρτης εχει ολα τα ορειβατικα μονοπατια τις εκλησιες τις πηγες τις κορυφες σου δινει την αισθηση του αναγλυφου τα υψομετρα .Επισης σου καταγραφει ιχνος και σημεια.

Οτι θα σε βοηθησει στο βουνο αυτο ειναι σιγουρο, αλλά οχι επαρκές. :Thinking:

Παρε κατι μετριο σε τιμη συσκευης απο την αναβαση (ουτε το φτηνοτερο γιατι κατι θα του λειπει ουτε το ακριβοτερο) Βεβαια οσο ακριβοτερο τοσο καλυτερο.Αν τα εχεις δωστα.

Παρε ολο το πακετο απο την αναβαση οπως ειπε και ο ΜΙΚ.

101277.jpg

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στον καιρό ότι πρόκειται να επακολουθήσει ομίχλη για μια συγκεκριμένη ημέρα ? Θέλω να πω ότι

όταν ανέβω κάποια μέρα που ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα μπορώ να πω ότι δεν θα έχει ομίχλη εκείνη την ημέρα ή είναι

εντελώς απρόβλεπτο φαινόμενο? Υπάρχει λεπτομερές δελτίο καιρού για τα ελληνικά βουνά που να δείχνει εάν θα υπάρχει ή όχι ομίχλη

κάποια μέρα? Μου έκανε μεγάλη εντύπωση την παραμονή της πρωτοχρονιάς στον Παρνασσό που ενώ ο καιρός το πρωί φαινόταν πολύ καλός σταδιακά χάλασε και το μεσημέρι και έβγαλε μια πολύ πυκνή ομίχλη στη συνέχεια.

Σωστή ερώτηση. cumulus είναι η ομίχλη details soon στον Καιρό

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

ελατε στο Καιμακ να σας περασω ενα σχολειο "πως κανει καποιος σκι με ομιχλη + αερα"

μετα εχει και 2ο σχολειο το αντιστοιχο των ΟΥΚ : "πως να κοιμαστε στο καρεκλακι και να ξυπνατε λιγο πριν κατεβειτε"

κατι σαν διαβολοβδομαδα...

περαν πλακας ειδικα Καιμακ και Φαλακρο δεν νομιζω οτι μπορεις να προβλεψεις καιρο...ποσες φορες την πατησαμε....

Edited by Turms

Snow is on my D.N.A.

αυτο θα απαντουσα και εγω

επισης, ο συλλογος διοργανώνει φετος ενα σεμιναριο για τις χιονοστιβάδες απο τον Παναγιωτη Κοτρωναρο. εχω κανει τις 2 σχολες του (ορειβασίας-χειμερινου βουνου και αναρρίχησης βραχου) και εκει πραγματικά εμαθα τους κινδύνους στο βουνο και πως αντιμετωπίζονται.

μπραβο...ηθελα και εγω, ειδικα το 1ο, αλλα δεν μου εκατσαν ποτε οι ημερομηνιες....ειδικα για τα θεωρητικα....τελος παντων....τωρα πια...

εμεινα με τνη "σουπερ" εκπαιδευση του Ελλ.Στρατου

Edited by Turms

Snow is on my D.N.A.

Ας πω κι εγώ τη σοφία μου.

Κάθε βόλτα στο βουνό προυποθέτει μια εξοικείωση. Και η εξοικείωση έρχεται μετά από πολλές βόλτες που κάνεις με παρέα. Η εξοικείωση θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνει όταν τα πράγματα ζορίσουν. Γιατί άλλο να παίζεις τη λύση του προβλήματος στα δάχτυλα, στη ζεστασιά του σπιτιού σου και άλλο στο βάθος μια δολίνης πίσω από το χιονοδρομικό με whiteout.

Είναι φοβερό πράγμα οι δολίνες αν πέσεις μέσα σε κάποια από αυτές, χωρίς μέσα προσανατολισμού σε συνθήκες έλλειψης ορατότητας. Για να βγεις χρειάζεται να πάρεις τη σωστή απόφαση, και για να πάρεις τη σωστή απόφαση πέρα από γνώση χρειάζεται ψυχραιμία. Να εξηγήσω γιατί. Όταν κινούμαστε στο βουνό συνήθως ακολουθούμε τη κλίση. Είτε ανεβαίνουμε, είτε κατεβαίνουμε, είτε τραβερσάρουμε. Αν κατεβαίνοντας με ομίχλη πέσεις σε δολίνη, ξαφνικά βρίσκεσαι σε μια κατάσταση όπου προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ανήφορος. Ο αποπροσανατολισμός και η σύγχηση μπορεί να είναι απίστευτες και χωρίς μέσα προσανατολισμού μπορεί να μπει κανείς σε περιπέτειες. Και πίσω από το χιονοδρομικό είναι γεμάτο δολίνες.

Για το συγκεκριμένο θέμα (βόλτα γύρω από το χιονοδρομικό με ομίχλη και χρήση πυξίδας και gps να πω τα εξής:

Μια πυξίδα είναι πανάλαφρη και αν βγαίνεις για βόλτα πρέπει να την έχεις πάντα μαζί σου ακόμη και χωρίς χάρτη αν έχεις το χάρτη στο μυαλό σου. Και το να έχεις το χάρτη στο μυαλό σου είναι πολύ εύκολο για τα μέρη που πας συχνά και όταν το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η γενική κατεύθυνση.

Οι ορειβατικοί χάρτες 1:50000 καλοί είναι αλλά μόνο σε γενικές γραμμές θα σε βοηθήσουν σε μια τόσο μικρή περιοχή όπως το πίσω μέρος του χιονοδρομικού. Τα περάσματα και οι ράχες είναι στενά και δεν φαίνονται καθαρά σε ένα χάρτη μέ τέτοια κλίμακα. Όμως η γενική κατεύθυνση και περίπου η θέση των πραγμάτων φαίνονται. Καλό είναι λοιπόν να κουβαλάς ένα πλαστικοποιημένο τμήμα του χάρτη (φωτοτυπία) με τη περιοχή που τριγυρίζεις. Μην αναρωτιέσαι μόνο γιατί αντί για το πέρασμα που ψάχνεις βρίσκεσαι μπροστά σε τοίχο ή σε δολίνη, γιατί το πέρασμα μπορεί να είναι 5 μέτρα πιο 'κει.

Το gps μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο, αρκεί να έχεις στο μυαλό σου τους περιορισμούς της τεχνολογίας (τελειώνουν οι μπαταρίες, χαλάνε, σπάνε, ακρίβεια όχι απόλυτη αλλά μερικών μέτρων). Κατά τα άλλα κάνουν ότι ζητάς κι ακόμη περισσότερα. Μπορείς να χαράξεις μια διαδρομή στο χάρτη και να την ακολουθήσεις στο πεδίο αφού τη μεταφέρεις στο gps, μπορεις να σώσεις τη διαδρομή που έκανες για να τη μοιραστείς με άλλους, μπορείς να ακολουθήσεις προς τα πίσω μια διαδρομή (trackback) και πολλά άλλα. Το δορυφορικό σήμα που δέχονται δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Μια εξαιρετική σειρά gps είναι τα etrx της garmin.

ΜΗ πάρεις touch screen για χρήση στο βουνό (γάντια κλπ).

Δεν θα συμφωνήσω με το Λούη για τη χρήση κινητού ως gps στο βουνό. Ότι gps χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχει μεγάλη αυτονομία (24 ώρες) και κοινές μπαταρίες που να μπορείς να αντικαθιστάς επί τόπου αν τελειώσουν. Στα κινητά η χρηση gps εξαντλεί τις μπαταρίες ταχύτατα και μετά άντε να τις φορτίσεις. Είπαμε να στηριζόμαστε σε μπαταρίες αλλά όχι και σε πρίζες. Ούτε να χρειάζεται να βγάλουμε τα γάντια για να χειριστούμε την οθόνη επαφής.

Ρίξε μια ματιά στο hellaspath για διαδρομές στο Παρνασσό. Στα "Χρήσιμα Links" θα βρείς πολλά χρήσιμα κείμενα για το προσανατολισμό στο βουνό που μπορείς να τα βάλεις σε εφαρμογή με τη παρέα σου.

Μη ξεχνάς μόνο ότι η ακρίβεια του gps είναι μερικά μέτρα. Όσο απέχει δηλαδή η κορυφή του Γεροντόβραχου από τον γκρεμό.

Δεν θα συμφωνήσω με το Λούη για τη χρήση κινητού ως gps στο βουνό. Ότι gps χρησιμοποιήσεις πρέπει να έχει μεγάλη αυτονομία (24 ώρες) και κοινές μπαταρίες που να μπορείς να αντικαθιστάς επί τόπου αν τελειώσουν. Στα κινητά η χρηση gps εξαντλεί τις μπαταρίες ταχύτατα και μετά άντε να τις φορτίσεις. Είπαμε να στηριζόμαστε σε μπαταρίες αλλά όχι και σε πρίζες. Ούτε να χρειάζεται να βγάλουμε τα γάντια για να χειριστούμε την οθόνη επαφής.

Η οθόνη αφής χειρίζεται και με τα γάντια, αν δεν είναι πολύ χοντρά. Αν φοράμε ένα γάντι liner μέσα από τα χοντρά μας, μπορούμε να έχουμε πολύ καλό χειρισμό.

Η αυτονομία είναι θέμα, αλλά εγώ μιλάω για περιστασιακή χρήση σε περίπτωση που έχουμε χάσει το δρόμο μας και όχι για να καταγράφουμε συνέχεια δεδομένα, που και με το κανονικό gps θέλεις κι άλλες μπαταρίες για ημερήσια καταγραφή.

Έχω κάνει 10ωρες καταγραφές διαδρομών, μέσα σε δάσος, που έχει δυσκολία στο σήμα, και στο βουνό σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και η μπαταρία επαρκεί για μισή μέρα άνετα. Αν απομονώσουμε και το σήμα της τηλεφωνίας έχουμε πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, ανάλογα και με την εφαρμογή που χρησιμοποιούμε και με τις ρυθμίσεις καταγραφής που έχουμε κάνει για τη συχνότητα λήψης των δεδομένων.

Αν κάποιος θέλει να είναι μέρες στο βουνό μακριά από πολιτισμό, τότε καλύτερα να πάρει απλό gps, (με πολλές μπαταρίες) αλλά και χάρτη της περιοχής και πυξίδα.

Για ημερήσιες βόλτες, το κινητό είναι μια χαρά και έχει το πλεονέκτημα του Google Earth και τη σύνδεση στο ίντερνετ, με όλα τα πλεονεκτήματα, σε βάσεις χαρτών και θέσεις. Ακόμα έχει πρόγνωση καιρού και πυξίδα, αποστασιόμετρο, κλισίμετρο, χάρτη του ουρανού (google sky map), κλπ μπινελίκια που σώζουν ζωές αν ξέρεις να τα χρησιμοποιείς, σε συνδυασμό πάντα με τη μετρημένη και λογική κίνηση στο βουνό...

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε και θέλει και πολύ προσοχή γενικά στο πόσο θα εμπιστευτούμε σε απόλυτο white out το gps. Αν τα πράγματα είναι πολύ σκούρα, κοιτάμε τα ίχνη μας αν είναι δυνατόν (το έχω κάνει αρκετές φορές) και επιστρέφουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα από κει που ξεκινήσαμε. Το βουνό μπορεί να περιμένει κι εμείς θα είμαστε σοφότεροι και σώοι...

Η οθόνη αφής χειρίζεται και με τα γάντια, αν δεν είναι πολύ χοντρά. Αν φοράμε ένα γάντι liner μέσα από τα χοντρά μας, μπορούμε να έχουμε πολύ καλό χειρισμό.

Έχουνε βγει και γάντια για οθόνες αφής.

northface.jpgAGLV83110-0071__82996_zoom.jpg

Αλλά πάντως η αβολιά είναι αβολιά. Εδώ δεν αντέχω τις οθόνες αφής στη πόλη, θα αρχίσω πόλεμο μαζί τους μέσα στο κρύο και την υγρασία;

Έχω κάνει 10ωρες καταγραφές διαδρομών, μέσα σε δάσος, που έχει δυσκολία στο σήμα, και στο βουνό σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλές και η μπαταρία επαρκεί για μισή μέρα άνετα.

Εσύ φαίνεται ότι έχεις μουράτο εργαλείο. Η δική μου η μπακατέλα (samsung omnia lite) μέσα σε μια ώρα στο Παρνασσό, στο ξάγναντο, παρέδωσε το πνεύμα και έτσι δεν είχα ούτε gps ούτε (πολύ χειρότερα) τηλέφωνο. Γι' αυτό κι εγώ του έδωσα μια κλωτσιά και γύρισα τρέχοντας στα κουμπάκια.