Jump to content
Sign in to follow this  
pka

Χ.κ. Παρνασσού & Περιβάλλον

Recommended Posts

Νομίζω ότι αξίζει να αναφερθεί μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Δεν ξέρω πόσο καιρό τρέχει, εγώ τουλάχιστον μόλις το πήρα είδηση.

Όπως αναφέρεται στη κεντρική σελίδα του ΧΚΠ, το χιονοδρομικό θα επιδιώξει να ενταχθεί στο Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (EMAS).

Το EMAS είναι ένας κανονισμός-μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του οποίου αναγνωρίζονται οι οργανισμοί εκείνοι που βελτιώνουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις σε διαρκή βάση. Η συμμετοχή στο EMAS είναι εθελοντική.

Ο κανονισμός EMAS χρησιμοποιεί ως βάση για την εφαρμογή του το πρότυπο ISO 14001 το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Δηλαδή μέσω μιας συστηματικής προσέγγισης το ΧΚΠ θα αναγνωρίσει τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον και θα θέσει σκοπούς, στόχους και προγράμματα για την παρακολούθηση και μείωση των επιπτώσεων αυτών.

Όπως αναφέρεται, στόχος του ΧΚΠ είναι μέχρι το 2013 να έχει τη παραπάνω πιστοποίηση. Για να τη πάρει αλλά και για να τη διατηρήσει θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να υποβάλλει μια περιβαλλοντική δήλωση επαληθευμένη από ανεξάρτητο φορέα στην οποία θα αναφέρονται οι επιδόσεις του στους ακόλουθους τομείς.

Διαχείριση στερεών αποβλήτων

Διαχείριση υγρών αποβλήτων

Διαχείριση αέριων ρύπων - θορύβου

Διαχείριση υπεργολάβων και προμηθειών

Συντήρηση κτιριακών υποδομών

Περιβαλλοντική διαχείριση κατά την εργασία

Μπράβο λοιπόν στο ΧΚΠ και αναρωτιέμαι γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν έχει αναφέρει κάτι σχετικό. Σε κανένα δεν έκανε εντύπωση; Και καλά τα μέλη του φόρουμ, και καλά τα μέλη του συλλόγου. Η διοίκηση δεν το θεωρεί σημαντικό θέμα δημοσίων σχέσεων για να ενημερώσει τα χιονοδρομικά φόρουμ;

Πέρα από τα οφειλόμενα συγχαρητήρια θα ήθελα να κάνω και κάποιες παρατηρήσεις:

1. Παγκόσμια, το πρότυπο ISO 14001 είναι αυτό που καθορίζει το περιβαλλοντικό προφίλ των χιονοδρομικών κέντρων. Δεν μπορώ όμως να μη παρατηρήσω ότι λείπει εντελώς (ή δεν βρήκα εγώ) κάποια οδηγία σχετικά με τη σχέση των χιονοδρομικών με τα βουνά. Λες και τα χιονοδρομικά είναι εργοστάσια εγκατεστημένα σε ένα βιομηχανικό πάρκο και δεν βρίσκονται εγκατεστημένα στη καρδιά κάποιων από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα παγκόσμια. Δεν βλέπω να ελέγχει το σύστημα τη πίεση στα ορεινά οικοσυστήματα των βουνών από τις επεκτάσεις των χιονοδρομικών και άλλες επεμβάσεις που αλλάζουν τη μορφή τους και δυσκολεύουν τη ζωή των φυσικών τους κατοίκων. Ελπίζω το ΧΚΠ να κινηθεί και εδώ προς τη σωστή κατεύθυνση και να μη σταθεί μόνα στα φαινόμενα (πιστοποίηση ISO, EMAS) αλλά και στα ουσιώδη.

2. Είναι η αλήθεια ότι οι οικολογικές επιδόσεις του ΧΚΠ στο παρελθόν δεν μας προετοίμαζαν για την πολύ θετική τωρινή του στάση. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να ξεχάσω τις λιθοτριψίες, τις σπορές, το αυθαίρετο λιφτ στη σαχάρα, το άνοιγμα του δρόμου στο Αλοκαίτικο, τις εξόδους των ρατράκ στο ελεύθερο τμήμα του βουνού, το βιασμό του τοπίου με την ανέγερση του εκτρώματος στον Ηρακλή. Ελπίζω λοιπόν αυτή η καινούργια προσπάθεια να σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και μια εντελώς διαφορετική στάση του ΧΚΠ προς τον Παρνασσό.

3. Δεν θέλω να χαλάσω τα ευχάριστα νέα, αναφέροντας ότι κοντά στα παραπάνω το ΧΚΠ ανακοινώνει ότι έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταικά και ένα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από μικρό αιολικό πάρκο. Κανονικά βέβαια τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να τα θεωρεί κανείς αρνητικά. Αλλά ζούμε στην Ελλάδα και είναι γνωστό σε όλους με τι τρόπο έχουν εφαρμοστεί (και δυσφημιστεί) στη πατρίδα μας οι παραπάνω ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Φοβάμαι λοιπόν, και ελπίζω ότι δεν θα δούμε να ξεφυτρώνουν φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες ξεκομένες από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε μέρη όπως η Αρνόβρυση ή ο Γεροντόβραχος. Νομιζω ότι ένα τέτοιου τύπου βιασμό του Παρνασσού δεν θα τον θεωρούσε κανείς λογικός άνθρωπος ως οικολογική αναβάθμιση. Χίλιες φορές να έρχεται το ρεύμα από τη Πτολεμαίδα.

img8441ce.jpg

Edited by pka
  • Like 1

σιγά μη πιστοποιηθεί χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα κατά ISO 14001 ...

μη τρελλαθούμε κιόλας ...

άλλο ένταξη στο EMAS ... και άλλο πιστοποίηση κατά 14001 ...

δεν έχουν καμμία σχέση τα δυό τους ...

το πρότυπο 14001 είναι πάρα πολύ αυστηρό ...

πχ σε όλη την Β. Αμερική είναι πιστοποιημένα ΜΟΝΟ 3 χιονοδρομικά

το Sun Peaks στον Καναδά, και στις ΗΠΑ το Snowmass στο Aspen του Colorado,

και το Jackson Hole στο Wyoming.

ο Διονύσης και ο Γιάννης ήταν στο Sun Peaks πριν από 2 μήνες και

έμειναν μαζί εκεί 1 μήνα .... (ο Γιάννης συνεχίζει, θα μείνει άλλα 2 χρόνια εκεί

κάνοντας το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Kamloops, πάνω σε Adventure Management ... στο Sun Peaks και στην ευρύτερη περιοχή κάνουν την πρακτική τους άσκηση)

στις συζητήσεις που κάνουμε λοιπόν για την περιβαλλοντική διαχείριση στα χιονοδρομικά τους κέντρα, μου λένε ότι πχ το βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα, ΚΛΕΙΝΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ μπαρ, εστιατόρια κλπ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ υπάρχει ΗΧΗΤΙΚΗ επιβάρυνση !!!!! στο περιβάλλον οικοσύστημα ... ως επίσης και επιβάρυνση από τα φώτα !!!!

στη διάρκεια δε της μέρας, σε μικρά, αλλά και σε μεγάλα χιονοδρομικά όπως πχ Whistler, επικρατεί Η απόλυτη ησυχία ...

μπορείτε να φανταστείτε την ευαισθητοποίηση που έχουν οι άνθρωποι εκεί, ώστε αυτές οι πολιτικές να γίνονται αποδεκτές !!! ...

εδώ τα χιονοδρομικά (πχ ΧΚΚ, ΧΚΠ) διοργανώνουν events, και οι χορηγοί κάνουν πάρτυ με διάσπαρτα ηχεία 1000 W, και γίνεται το έλα να δεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, σείεται όλο το βουνό από το ντάπα ντούπα ....

ΤΟ δε ΤΡΑΓΙΚΟ της υπόθεσης είναι ότι αν κάποιος βγει και διαμαρτυρηθεί γι αυτό, του την πέφτουν πανταχόθεν, απλως διότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων χιονοδρόμων το θεωρεί φυσιολογικό !!!!

(αλλά θα μου πεις εδώ θεωρείται φυσιολογικό να κάνεις test drive 4X4 αυτοκινήτων στα ΧΚ .... στο θόρυβο θα κολλήσουμε τώρα ;;;;; ) ;)

έχουμε πολύ πολύ δρόμο ακόμη .....

ας ξεκινήσουμε από τα στοιχειώδη (εμείς να μην πετάμε στο χιόνι τα αποτσίγαρα μας, τα αλουμινόχαρτα από τα σάντουιτς, τα πακέτα από τα τσιγάρα και τα κουτάκια των αναψυκτικών και τα ΧΚ να μην αλλάζουν τα λάδια του ρατράκ πάνω στο χώμα, να αρνούνται να κάνουν την περιοχή τους πάρκο α λα TerraVibe και να μην αφήνουν παρατημένα σίδερα και υλικά δεξιά και αριστερά),

και κάποτε, όταν θα έχω εγώ πεθάνει, θα περάσουμε και στα πιο σοβαρά και ίσως να πιστοποιηθούμε και κατά ISO 14001 ....

Edited by panpanou
  • Like 1

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

Ακόμα κι αν είναι αλήθεια, δεν βλέπω το λόγο το να "επιδιώκει" κάτι τέτοιο το χιονοδρομικό, αφού είναι πολύ μακριά από το στόχο του, με πολλαπλά περιβαλλοντικά θέματα, που αδυνατεί να τα διαχειριστεί προς το παρόν. Αλλά στην Ελλάδα κάπως έτσι κάνουμε, κοιτάμε κατευθείαν την κορυφή και όχι τη σκάλα...

Μακάρι.... αλλά.... πώς θα πιστοποιηθεί ένα χκ που δεν έχει σήμα λειτουργίας; Οπως τα λέει ο Λούης...

Λεγεται Marketing και ειδικα το ΧΚΠ τα παει μια χαρα σε αυτο τον τομεα...... ειδικα για αυτους που δεν γνωριζουν.... συμφωνω με panpanou

Αν δεν σας κανει κοπο, δειτε την φωτο στο Avatar και πειτε μου τι πρεπει να κανω για να βελτιωσω το στυλ μου......

'Εχω προλάβει ανοιχτη τη Σαχάρα. Θα Σεβεστε!

Μην είστε τόσο γκρινιάρηδες.

Κι αν θέλετε να ξέρετε, στη γκρίνια δε με φτάνει κανεις. Όταν όμως κάποιος σου υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να κάνει τα πράγματα καλύτερα απ΄ ότι τα έκανε μέχρι τώρα, σου δίνει ταυτόχρονα και το δικαίωμα να γκρινιάξεις ακόμη περισσότερο αν δεν δεις αρκετή προσπάθεια από τη μεριά του.

άλλο ένταξη στο EMAS ... και άλλο πιστοποίηση κατά 14001 ...

δεν έχουν καμμία σχέση τα δυό τους ...

το πρότυπο 14001 είναι πάρα πολύ αυστηρό ...

πχ σε όλη την Β. Αμερική είναι πιστοποιημένα ΜΟΝΟ 3 χιονοδρομικά

Όπως διαβάζω εδώ "Ο κανονισμός EMAS δε λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 14001, αλλά το χρησιμοποιεί ως βάση για την εφαρμογή του". Και απ' ότι διαβάζω αλλού, το πρότυπο ISO 14001 το ακολουθούν περισσότερο στην Ευρώπη. Στη Β.Αμερική έχουν το δικό τους Sustainable Slopes Environment Charter που είναι αντίστοιχο με το ISO 14001 και έχει αναπτυχθεί από την National Ski Areas Association. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι θα βρείς αρκετά χιονοδρομικά που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με αυτό και πολύ-πολύ περισσότερα που επιδιώκουν να πιστοποιηθούν.

εδώ τα χιονοδρομικά (πχ ΧΚΚ, ΧΚΠ) διοργανώνουν events, και οι χορηγοί κάνουν πάρτυ με διάσπαρτα ηχεία 1000 W, και γίνεται το έλα να δεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, σείεται όλο το βουνό από το ντάπα ντούπα ....

Αν πράγματι προσπαθήσουν να ενταχθούν στο EMAS αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσουν. Γιατί ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να φροντίσουν και για τη διαχείριση του θορύβου.

ΤΟ δε ΤΡΑΓΙΚΟ της υπόθεσης είναι ότι αν κάποιος βγει και διαμαρτυρηθεί γι αυτό, του την πέφτουν πανταχόθεν, απλως διότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων χιονοδρόμων το θεωρεί φυσιολογικό !!!!

(αλλά θα μου πεις εδώ θεωρείται φυσιολογικό να κάνεις test drive 4X4 αυτοκινήτων στα ΧΚ .... στο θόρυβο θα κολλήσουμε τώρα ;;;;;

Το ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων χιονοδρόμων βλέπουν το βουνό σαν το διπλανό οικόπεδο με τα μπάζα, είναι γεγονός. Εδώ ο ΕΣΤΧ έχει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία διακηρύξει ότι επιθυμεί την επέκταση του ΧΚΠ στις "όμορφες λάκες" και στη σαχάρα κάτι που διεθνώς πια θεωρείται υποβάμιση του περιβάλλοντος και τα χιονοδρομικά που επεκτείνονται "παίρνουν κακό βαθμό" στη περιβαλλοντική αξιολόγηση. Θυμίζω ότι ο ΕΣΤΧ είναι ο μόνος σύλλογος τουριστικής χιονοδρομίας και στις επαφές του με τις αρχές μεταφέρει αυτές τις απόψεις σαν να ήταν οι απόψεις όλων των Ελλήνων χιονοδρόμων

Ακόμα κι αν είναι αλήθεια, δεν βλέπω το λόγο το να "επιδιώκει" κάτι τέτοιο το χιονοδρομικό, αφού είναι πολύ μακριά από το στόχο του, με πολλαπλά περιβαλλοντικά θέματα, που αδυνατεί να τα διαχειριστεί προς το παρόν. Αλλά στην Ελλάδα κάπως έτσι κάνουμε, κοιτάμε κατευθείαν την κορυφή και όχι τη σκάλα...

Συμφωνώ μαζί σου ότι "το ΧΚΠ είναι μακριά από το στόχο και έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά θέματα που αδυνατεί να τα διαχειριστεί". Επιπλέον έχει και κακή προιστορία σε περιβαλλοντικά θέματα που κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν για τις καλές ή τις πραγματικές τους προθέσεις (μάρκετινγκ κλπ). Ας περιμένουμε να δούμε.

Όσο για αυτό που λες για σκάλα και κορυφή να σου πω ότι εγώ τα βλέπω ανάποδα. Εγώ νομίζω ότι το EMAS δεν είναι η κορυφή αλλά η σκάλα. Σιγά το δύσκολο να σταματήσουν την ηχορύπανση (Διαχείριση αέριων ρύπων - θορύβου), να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους ανακυκλώνοντάς τα (Διαχείριση αποβλήτων) ή να φροντίσουν να κάνουν τις προμήθειές τους από προμηθευτές με ανάλογες πράσινες πιστοποιήσεις (Διαχείριση υπεργολάβων και προμηθειών). Δεν θεωρώ καν δύσκολη τη πράσινη διαχείριση των κτιρίων τους (Συντήρηση κτιριακών υποδομών). Δεν είναι δύσκολη, λεφτά θέλει.

Για μένα τα δύσκολα (η κορυφή) είναι ενέργειες που ανατρέπουν πρακτικές και ιδεοληψίες δεκαετιών.

Δύσκολο θεωρώ για παράδειγμα, τον έλεγχο της διακίνησης των πελατών του ΧΚΠ ώστε να μειωθούν τα αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στο βουνό. Μειώνοντας έτσι τις εκπομπές καυσαερίων, την ανάγκη για χώρους στάθμευσης και το κόστος συντήρησης των δρόμων. Τι μπορεί να γίνει; Να δρομολογηθούν λεωφορεία από Αράχωβα και Αμφίκλεια; Να υπάρξει συνεννόηση με τον ΟΣΕ για snowtrain; Να αποθαρρυνθεί η άνοδος αυτοκινήτων στο βουνό με την επιβολή ακριβών διοδίων ή τελών στάθμευσης; Σας σοκάρω;

Δύσκολη θεωρώ την αποκήρυξη της διακηρυγμένης θέσης τους για επέκταση του ΧΚΠ. Αλλά ποιός θα τολμήσει να πει την αλήθεια, ότι ακόμη κι αν η επέκταση δεν κατέστρεφε το βουνό, δεν είναι η επέκταση αυτό που χρειάζεται αλλά ο εκσυγχρονισμός.

Δύσκολο θεωρώ το ΧΚΠ Παρνασσού να αναγνωρίσει θετικά το ρόλο του και τη θέση του, και να παρεμβαίνει σε κάθε θέμα που αφορά το βουνό με στόχο τη προστασία του. Το ΧΚΠ το δικαιούται ως ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στη περιοχή με άμεσο συμφέρον στη διατήρηση της ομορφιάς του βουνού. Αλλά ποιός είναι αυτός που θα τολμήσει να μπει κάρφος στη λαιμαργία των κατοίκων της Αράχωβας και της Αγόριανης καταγγέλοντας τις αυθαιρεσίες τους ακόμη κι αν γίνονται χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό; Εδώ δεν είδαμε τόσα χρόνια τη θέση του χιονοδρομικού σχετικά με τον Εθνικό Δρυμό. Και φανταστείτε ότι μέρος του είναι (ή ήταν) μέσα στο δρυμό. Ίσα κι όμοια δηλαδή με τους ταβερνιαραίους και τους ξενοδόχους της Αράχωβας και της Αγόριανης. Και φτάσαμε στο εξωφρενικό εν έτει 2011 να παραχωρούνται 11.000 στρέμματα στο (υπό πώληση; ) ΧΚΠ χωρίς να έχει οριοθετηθεί ο Εθνικός Δρυμός (με ευθύνη των ταβιερναραίων που είπα πιο πάνω) και οι μόνοι που διαμαρτύρονται να είναι οι τσοπάνηδες του Διστόμου.

Δύσκολο τέλος θεωρώ να μπορέσουν να παρουσιάσουν με ένα άλλο τρόπο το βουνό στους πελάτες τους. Γιατί και το ΧΚΠ και οι περισσότεροι πελάτες εχουν μάθει να βλέπουν το βουνό σαν τη τουαλέτα τους. Το θέλουν καθαρό αλλά το χέζουν κι όλας. Αν καταφέρουν όμως να κάνουν αυτή την υπέρβαση, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σπουδαιότερο από την απλή πράσινη διαχείριση μιας επιχείρησης. Και για την επιχείρηση που θα κερδίσει από τους πολύ περισσότερους πελάτες, και για τους πελάτες που θα έχουν μια άλλη εμπειρία από το βουνό, και για το ίδιο το βουνό που θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει.

Edited by pka

@pka:

συμφωνώ με όσα γράφεις και διαβάζω

επίτρεψε μου μία παρατήρηση μόνο, για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο

Όπως διαβάζω εδώ "Ο κανονισμός EMAS δε λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 14001, αλλά το χρησιμοποιεί ως βάση για την εφαρμογή του". Και απ' ότι διαβάζω αλλού, το πρότυπο ISO 14001 το ακολουθούν περισσότερο στην Ευρώπη. Στη Β.Αμερική έχουν το δικό τους Sustainable Slopes Environment Charter που είναι αντίστοιχο με το ISO 14001 και έχει αναπτυχθεί από την National Ski Areas Association. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι θα βρείς αρκετά χιονοδρομικά που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με αυτό και πολύ-πολύ περισσότερα που επιδιώκουν να πιστοποιηθούν.

δεν είναι ακριβώςέτσι ...

ούτε το EMAS, ούτε το Sustainable Slopes Environment Charter είναι πρότυπα

είναι κατευθύνσεις που δίνονται προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν περιβαλλοντικά φιλική πολιτική τόσο στο επίπεδο της υποδομής τους (infrastructure), όσο και στο επίπεδο του προιόντος τους (παραγωγή ή υπηρεσίες) ...

καμμία αντίρρηση μέχρις εδώ

καλά κάνουν οι επιχειρήσεις και το επιθυμούν και θα ήταν ευκταίο να το επιθυμούσαν όλες ...

το Πρότυπο όμως είναι κάτι διαφορετικό στη φιλοσοφία του

το Πρότυπο, άπαξ και το ακολουθείς, σε ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ και είσαι αναγκασμένος

να λειτουργείς σύμφωνα με τις διαδικασίες του,

οι οποίες είναι εξονυχιστικά λεπτομερείς ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

έτσι λοιπόν, το Sustainable Slopes Environment Charter ΔΕΝ είναι Πρότυπο !

είναι και αυτό, μία ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ κατεύθυνση, αλλά επιθυμητή κατεύθυνση μόνον και τίποτ' άλλο ...

αυτός είναι και ο λόγος που μόνον 3 xιονοδρομικά στην Β. Αμερική

έχουν τυποποιηθεί κατά ΙSΟ 14001

το να μπερδεύουμε ή και να εισάγουμε έστω κατ' όνομα τον όρο "ISO 14001", όταν αναφερόμαστε στο EMAS, είναι κατά τη γνώμη μου εκ του πονηρού ...

μάλλον έχει να κάνει με τις αρκετές εταιρίες στην Ελληνική "αγορά" οι οποίες ορέγονται να αποκτήσουν ρόλο ελεγκτή και μυρίζονται χρήμα ....

Εδώ ο ΕΣΤΧ έχει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία διακηρύξει ότι επιθυμεί την επέκταση του ΧΚΠ στις "όμορφες λάκες" και στη σαχάρα κάτι που διεθνώς πια θεωρείται υποβάμιση του περιβάλλοντος και τα χιονοδρομικά που επεκτείνονται "παίρνουν κακό βαθμό" στη περιβαλλοντική αξιολόγηση.

συμφωνώ μαζί σου και την άποψη αυτή (εγώ τουλάχιστον) την έχω εκφράσει

επανειλημμένα στο φόρουμ

βεβαίως υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις

είναι μιά συζήτηση που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν θέλω να την ανακινήσω πάλι εδώ

μπορείς να διαβάσεις συζητήσεις εδώ και εδώ

Θυμίζω ότι ο ΕΣΤΧ είναι ο μόνος σύλλογος τουριστικής χιονοδρομίας και στις επαφές του με τις αρχές μεταφέρει αυτές τις απόψεις σαν να ήταν οι απόψεις όλων των Ελλήνων χιονοδρόμων

από ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα ...

ωστόσο

εμένα δεν με ενδιαφέρει τι μεταφέρει ο σύλλογος στους κάθε λογής αρμόδιους ...

καλώς ή κακώς, για τη χώρα που ζούμε, δεν πιστεύω ότι ένας σύλλογος, όσο και πολυάριθμος να είναι, μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων, ειδικά εκεί που διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα και χοντρά λεφτά ....

έχω υπάρξει στο παρελθόν ανακατεμένος για πολλά σε ορειβατικούς και χιονοδρομικούς συλλόγους και το έχω φάει το πακέτο ...

με ενδιαφέρει απλώς να γράφω την άποψη μου (όπως πχ έκανα και εδώ )

έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε έναν αναγνώστη, να κρίνει και να συγκρίνει με άλλες απόψεις

και να αποφασίζει τι του φαίνεται ότι είναι σωστό και τι όχι ...

κάθε πρόβλημα έχει πολλές πτυχές και είναι καλύτερο να είναι εκφρασμένες όλες οι απόψεις, από το να είναι η μία μόνο πλευρά ...

Δύσκολη θεωρώ την αποκήρυξη της διακηρυγμένης θέσης τους για επέκταση του ΧΚΠ. Αλλά ποιός θα τολμήσει να πει την αλήθεια, ότι ακόμη κι αν η επέκταση δεν κατέστρεφε το βουνό, δεν είναι η επέκταση αυτό που χρειάζεται αλλά ο εκσυγχρονισμός.

ακριβώς !!!!

(...αν σου απαντήσει κανένας ότι το χιόνι μένει πιο πολύ χρόνο στις Όμορφες Λάκκες, μπορείς να ανταπαντήσεις ότι, ναι μεν μένει πιο πολύ χρόνο αλλά δεν θα πηγαίνει κανένας .... πλην των σκληροπυρηνικών ...

εδώ στα υπάρχοντα χιονοδρομικά όπως είναι σήμερα ... και από τα μέσα Μάρτη αρχίζει η ... διαρροή των χιονοδρόμων προς τις παραλίες ...

δεν μιλάμε για Απρίλη και Μάη ... που κρατάνε χιόνι οι Λάκκες ....

εσύ που κάνεις ορειβατικό σκι κι εγώ που κόβω βόλτες στα βουνά την άνοιξη θα είμαστε .... )

Δύσκολο τέλος θεωρώ να μπορέσουν να παρουσιάσουν με ένα άλλο τρόπο το βουνό στους πελάτες τους. Γιατί και το ΧΚΠ και οι περισσότεροι πελάτες εχουν μάθει να βλέπουν το βουνό σαν τη τουαλέτα τους. Το θέλουν καθαρό αλλά το χέζουν κι όλας. Αν καταφέρουν όμως να κάνουν αυτή την υπέρβαση, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ σπουδαιότερο από την απλή πράσινη διαχείριση μιας επιχείρησης. Και για την επιχείρηση που θα κερδίσει από τους πολύ περισσότερους πελάτες, και για τους πελάτες που θα έχουν μια άλλη εμπειρία από το βουνό, και για το ίδιο το βουνό που θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει.

+1

προς το παρόν τα χιονοδρομικά στην Ελλάδα κάνουν πάρτυ με ηχεία, test drive τετρακίνητων αυτοκινήτων, convoy εκδρομές με snow mobiles, νυχτερινό σκι (το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους παροικούντες αυτό το φόρουμ), εκδρομές με ρατράκ σε παρθένες περιοχές για off piste σκι, ελικόπτερα, πάρτυ, καλλιστεία και δεν συμμαζεύεται ....

όπως εννοείς,

είμαστε ακόμη σε κατάσταση Νεάντερταλ και ξαφνικά θέλουμε να κατασκευάσουμε πυρηνικό

αντιδραστήρα και να επιτύχουμε πυρηνική σχάση ....

δε λέω, καλός ο στόχος

αλλά πρέπει πρώτα να περάσουμε από το στάδιο του Homo Sapiens ...

έχουμε κάτι χιλιάδες χρόνια μπροστά μας ...

Edited by panpanou

dropdown.gif

... δει γαρ με συνεχώς αποπλανώμενον, τελειώσαι τον δρόμον ...

ούτε το EMAS, ούτε το Sustainable Slopes Environment Charter είναι πρότυπα

είναι κατευθύνσεις που δίνονται προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν περιβαλλοντικά φιλική πολιτική τόσο στο επίπεδο της υποδομής τους (infrastructure), όσο και στο επίπεδο του προιόντος τους (παραγωγή ή υπηρεσίες) ...

το Πρότυπο, άπαξ και το ακολουθείς, σε ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ και είσαι αναγκασμένος

να λειτουργείς σύμφωνα με τις διαδικασίες του,

οι οποίες είναι εξονυχιστικά λεπτομερείς ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ειδικός δεν είμαι. Αυτά που έγραψα για τη σχέση του EMAS και του ISO 14001 τα βρήκα στο δίκτυο. Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν είναι όπως μας τα περιέγραψες, το EMAS είναι για κάθε επιχείρηση ένα θετικό βήμα. Ειδικά για το ΧΚΠ θα είναι ένα γιγάντιο άλμα προς τα εμπρός σε σχέση με τη τωρινή πραγματικότητα. Πάντως εμείς εδώ θα είμαστε για να ζητάμε το κάτι παραπάνω.

από ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα ...

ωστόσο

εμένα δεν με ενδιαφέρει τι μεταφέρει ο σύλλογος στους κάθε λογής αρμόδιους ...

καλώς ή κακώς, για τη χώρα που ζούμε, δεν πιστεύω ότι ένας σύλλογος, όσο και πολυάριθμος να είναι, μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων, ειδικά εκεί που διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα και χοντρά λεφτά ....

έχω υπάρξει στο παρελθόν ανακατεμένος για πολλά σε ορειβατικούς και χιονοδρομικούς συλλόγους και το έχω φάει το πακέτο ...

με ενδιαφέρει απλώς να γράφω την άποψη μου (όπως πχ έκανα και εδώ )

έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε έναν αναγνώστη, να κρίνει και να συγκρίνει με άλλες απόψεις

και να αποφασίζει τι του φαίνεται ότι είναι σωστό και τι όχι ...

κάθε πρόβλημα έχει πολλές πτυχές και είναι καλύτερο να είναι εκφρασμένες όλες οι απόψεις, από το να είναι η μία μόνο πλευρά ...

Συμφωνώ μαζί σου ότι στην Ελλάδα οι αποφάσεις στηρίζονται σε συμφέροντα και όχι σε συλλόγους. Οι σύλλογοι όμως μπορούν να δικαιώσουν αυτές τις αποφάσεις και να δώσουν επιχειρήματα σε αυτούς που καταστρέφουν για να εξυπηρετήσουν απλά το συμφέρον τους.

Δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ. Εξάλλου είμαι κι εγώ συλλογικός τύπος. Τα βουνά τα γνώρισα μέσα από συλλόγους. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη δυνατότητα που μας δίνει ο ΕΣΤΧ να μεταφέρουμε μέσα από το φόρουμ του, τις απόψεις μας σε ένα ευρύτερο κοινό από τη παρέα μας. Και λυπάμαι πολύ που διαφωνώ με τις εκφρασμένες θέσεις του συλλόγου σε ένα ζήτημα που εγώ το θεωρώ βασικό.

μια αφελή ερώτηση

στην εφαρμογή ενός "Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης" περιλαμβάνεται και το κάψιμο των σκουπιδιών πίσω από το σαλέ?

όλο το χειμώνα καίνε τα σκουπίδια στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και κανείς δεν μιλά...

στο βώμό του χρήματος...πόσο γύφτοι μπορεί να είμαστε???

καταλαβαίνετε τι θα δούμε οταν λιώσουν τα χιονια...

κρίμα...

δεν υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο...

• Like 1

ποιος το κανει αυτό? οι εργαζόμενοι στο σαλε? ειναι εντος ορίων του εθνικού δρυμού?

"...the monarch of mountains: they crowned him long time ago οn a throne of rocks, in a robe of clouds, with a diadem of snow''

(Lord Byron about Mont Blanc)

ποιος το κανει?

δεν ξέρω...αλλά ποιος παράγει σκουπίδια στα 1950???

και εγώ χθες το πρωτοείδα...αλλα μου είπαν φίλοι ότι κατα τη διαρκεια νυχτερινού εχουν δει τη φωτιά.

και όλο αυτό το σκουπιδαριό στα γύρω από 1950 ειναι από τον αερα που τα παιρνει...

πίσω αριστερά τα καίνε...

post-4956-0-67820500-1335169631_thumb.jpg

Edited by diatse

Guest afrodite

Περσι ειχα βρεθει καταλαθος σε αυτο το σημειο και ειχα δει ενα σορό σκουπιδαριο χυμα εκει περα (τενεκεδακι μπθρας κλπ). Φανταστηκα οτι μεχρι το τελος της μερας θα τα πηγαιναν εκει που επρεπε, αλλα δεν φανταζομουνοτι θα τα καιγανε :hope:

Περσι ειχα βρεθει καταλαθος σε αυτο το σημειο και ειχα δει ενα σορό σκουπιδαριο χυμα εκει περα (τενεκεδακι μπθρας κλπ). Φανταστηκα οτι μεχρι το τελος της μερας θα τα πηγαιναν εκει που επρεπε, αλλα δεν φανταζομουνοτι θα τα καιγανε :hope:

ειναι η ποιο φθηνότερη και γρηγορη λυση !!

πως να κατέβουν ολα αυτα τα σκουπιδια χαμηλότερα ,και ποτε να ερθει απορριμματοφόρο ! φωτια και τελος

ακομα ενα μείον στ χκ!! η αποκομιδή τον σκουπιδιών στα περισσοτερα ειναι ανέφικτη !!

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

Φίλες και Φίλοι Επισκέπτες, από το Φεβρουάριο του 2012, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία για την Εναλλακτική Διαχείριση όλων των Ρευμάτων Αποβλήτων που παράγονται στους χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (ΧΚΠ). Σκοπός της Οδηγίας είναι να καθιερώσει ένα λειτουργικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων που θα σέβεται το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, θα στοχεύει στη αειφορία καθώς και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή, από κοινού η Διοίκηση του ΧΚΠ και ο Φορέας Λειτουργίας έχουν προχωρήσει σε σύναψη συνεργασιών με εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις νέες συνθήκες.

εχεις δικιο....το εγκεκριμενο συστημα εναλλακτικής διαχειρισης αποβλήτων (περασν των ΧΥΤΑ) ειναι το ..."ΟΛΑ ΣΤΗ ΠΥΡΑ...

μολις αναρτησαν στο site to 2o τευχος ECONEWS....

μας δουλευουν τελειως...

http://parnassos-ski...x?itemID=SPG415

εχει

Edited by diatse
  • Like 1

δεν κατάλαβες καλά φιλε μου

για τα απόβλητά μιλάει!!!! !! και οχι για τα στέρεά σκουπιδια ,,για αυτα η λυση ειχε βρεθεί !! :evil:

Edited by PRESIDENT

ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΌ ΧΚΕΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ

:evil:

μια αφελή ερώτηση

......στον πυρήνα του εθνικού δρυμού ..........

Ανεξάρτητα με τα υπόλοιπα, που δεν τα παρακάμπτω.

Επειδή το παραπάνω είναι "πολύ ουσιαστικότερο", παρακαλώ να μου δώσεις πληροφορίες.

53439599_2068663559920176_2642105202932449280_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fath7-1.fna&oh=949ee377df86ea39cb0241879a9b002b&oe=5D132E68

Μην ξεχάσουμε σε αυτές τις πολύ ωραίες απόψεις να προστεθεί και το ότι ανεβαίνουμε με τα αυτοκίνητά μας στα βουνά, είτε έχουν χιονοδρομικό είτε όχι.

Και όπως είδα με τα μάτια μου με λύπη ξανά χτες δίπλα σε κάθε αμάξι, είχαν πεταχτεί και ένα δυο σκουπιδάκια από χαρτάκια διοδίων μέχρι μπουκάλια, διαφημιστικά κλπ, όπου τέτοια εποχή στα μισά αμάξια δίπλα έχει φτιαχτεί ρυάκι το οποίο έχει τρεχούμενο ΠΡΩΗΝ πεντακάθαρο νερό.

Είτε έχει χιονοδρομικό είτε πάμε για ορειβασία/βολτα/ποδήλατο κλπκλπ το να μεταφερόμαστε με το αμάξι το σκίζει το βουνό, ειδικά ένας ένας και με ΙΧ

Edited by ΜΙΚ
  • Like 4

Ευθεία μη φοβάσαι βρε

μολις αναρτησαν στο site to 2o τευχος ECONEWS....

μας δουλευουν τελειως...

http://parnassos-ski...x?itemID=SPG415

Μια ερωτησούλα.

Καταφέρατε να διαβάσετε το ECONEWS Νο 2 ή εγώ κάτι δεν καταλαβαίνω;